budyń - 12640 przepisów (strona:122/843)

Karpatka 639

trudne, najważniejsze, by krem był na tyle gęsty, żeby nie "uciekał" z karpatki podczas krojenia. Można wykorzystać półprodukty, jakie oferują niektóre firmy, np. krem do karpatki w proszku albo budyń w proszku. Mój przepis na karpatkę nie zawiera takich elementów, a efekt finalny jest pyszny i warto poświęcić czas na przygotowanie tego ciasta od podstaw. Karpatka Składniki: ciasto 1 szklanka(...)minut, wystudzić po upieczeniu - z mleka odlać 2/3 szklanki, dodać mąki i dokładnie wymieszać - resztę mleka zagotować z cukrami, gdy zacznie się gotować, wlać mleko z mąką i ugotować budyń - budyń ostudzić - utrzeć masło, dodawać po łyżce budyniu i ucierać do otrzymania jednolitej masy, krem schłodzić w lodówce - jeden płat ciasta ułożyć w formie, wyłożyć krem, rozsmarować równo i przykryć

Smakołyki Bereniki
Ciasto Kubuś 4185

moje gusta smakowe, więc jak dla mnie, ciasto mogłoby się składać tylko z niej. Jeżeli robimy to ciasto po raz pierwszy, warto przygotować małą foremkę lub spróbować, jak smakuje budyń ugotowany na soku Kubuś, gdyż jest on mocno marchewkowy w smaku i nie każdego zachwyci. Ciasto Kubuś robię zazwyczaj w tortownicy o średnicy 21cm lub większej, tym razem przygotowałam(...)składał się  w około 50% z przecierów i soków z marchwi i owoców. Ciasto Kubuś Składniki: masa kubusiowa 1 duża butelka soku Kubuś (marchew + owoce) 150g masła 3 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru 3 łyżki cukru masa śmietankowa 500ml śmietanki 30% 0,5 szklanki cukru pudru 1 małe opakowanie cukru wanilinowego 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w małej ilości

Smakołyki Bereniki
Ciasto SŁODKA WALENTYNKA-budyniowo-śmietankowe z galaretką-łatwe i pyszne +FILM 36

używam szklanki 250ml BISZKOPT -4 jajka -3/4 szkl mąki pszennej tortowej -0,5 szkl cukru -łyżeczka proszku do pieczenia MASA BUDYNIOWA -1 litr mleka -200g masła -3 budynie śmietankowe bez cukru po 40g sztuka -3/4 szkl cukru -2 żółtka SERDUSZKA -2 galaretki malinowe -750ml gorące wody PIANKA ŚMIETANKOWA -500ml śmietanki 30 lub 36% -4 łyżki(...)termoobiegu i pieczemy ok 15-20 minut. MASA 750ml mleka, cukier waniliowy i masło dajemy do garnka, gotujemy. Zanim się zagotuje do miski dajemy 250ml mleka, 2 żółtka, cukier, budynie i miksujemy żeby nie było grudek,  gdy mleko z masłem zacznie się gotować wylewamy masę z budyniami i mieszamy do zgęstnienia. Gorący budyń wykładamy na biszkopt. Studzimy SERDUSZKA *** galaretkę

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Tort zawijany 33

pół wzdłuż dłuższego boku i od razu zwijam w rulon razem ze ściereczką. Odstawiam do wystygnięcia. W tym czasie przygotowuję krem. Składniki na krem budyniowy: 400 ml mleka 1 budyń 40 g 3 łyżki ksylitolu lub cukru 100 g miękkiego masła Dodatkowo: 1 pomarańcza Ulubiony dżem lub krem czekoladowy, lub czekolada rozpuszczona w niewielkiej ilości śmietanki. Przygotowanie: Odlewam 1/3 szklanki(...)mleka, dodaję proszek budyniowy i cukier i dokładnie mieszam. Resztę mleka zagotowuję, dodaję rozpuszczony w mleku budyń, dokładnie mieszam i gotuję, aż budyń zgęstnieje. Odstawiam do wystygnięcia.   Miękkie masło ucieram mikserem do białości, dodaję partiami wystudzony budyń, sok i skórkę otartą z pomarańczy (krem możesz dosłodzić cukrem pudrem, jeśli wydaje Ci się za mało słodki). Teraz składam tort. Rozwijam

Słodki sentyment
NAPOLEONKA BEZ PIECZENIA + FILMIK 44

pieczenia. W przygotowaniu expresowe, polecam przepis.  SKŁADNIKI :  1 duża paczka słonych krakersów  200 g masła  3 szklanki mleka, szklanka ma pojemność 250 ml  2 budynie waniliowe, bez cukru (waga 1 budyniu to 40 g ) 3/4 szklanki cukru  4 żółtka cukier puder do posypania  PRZYGOTOWANIE :  Blaszkę o rozmiarze 25/30 cm lub trochę mniejszą(...)wykładamy papierem do pieczenia. Na to rozkładamy krakersy.  Część mleka ogrzewamy z masłem i cukrem, następnie dodajemy żółtka i wszystko mieszamy, teraz wlewamy wymieszany budyń z reszką mleka i mieszamy całość aż powstanie gęsty budyń.  Gorący wylewamy na herbatniki, przykrywamy następną warstwą herbatników i odkładamy do ostygnięcia.  Ciasto posypujemy cukrem pudrem, smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Sezonowe desery i ciasta na sierpień – 25 PRZEPISÓW 44

przepis, kliknij w zdjęcie lub nazwę danego przepisu. Budyniowiec z arbuzem – ciasto budyniowe na zimno Wyjątkowy budyniowiec z arbuzem, czyli pyszne ciasto budyniowe bez pieczenia. To połączenie kremowego budyniu, kruchych waflowych rurek i soczystego arbuzowego… ZOBACZ PRZEPIS Ciasto malinowe bez pieczenia – ciasto z kwaśną śmietaną Jeśli jesteś miłośnikiem malin, to mam dla Ciebie przepis na ciasto, które(...)niskokalorycznej i ze zdrowszymi zamiennikami składników. Dodatkowo ciasto przygotujesz szybko –… ZOBACZ PRZEPIS Szarlotka bez pieczenia! Wegańska fit szarlotka na spodzie z płatków owsianych Szarlotka bez pieczenia z budyniem na spodzie z płatków owsianych! To przepis na zdrowe ciasto z jabłkami w wersji wegańskiej… ZOBACZ PRZEPIS Czekoladowe ciasto z mascarpone i malinami – rolada z mascarpone Przepis

Via Gusto
Szybkie ciasteczka z borówkami 44

Szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasteczka z ciasta francuskiego, budyniu oraz świeżych borówek, opruszone delikatnie cukrem pudrem. Składniki: na 42 sztuki 2 op. ciasta francuskiego, 500 ml mleka, 2 budynie śmietankowe, ok 200 g borówki, łyżka cukru, jajko. cukier puder Przygotowanie: Do 200 ml mleka dodajemy proszek budyniowy oraz cukier - mieszamy. Pozostałą część mleka podgrzewamy. Dodajemy rozrobiony budyń. Co jakiś(...)czas mieszamy aż zgęstnieje. Zestawiamy z ognia. Każdy płat ciasta dzielimy na 21 kawałków. Na każdy z nich kładziemy na środku po ok łyżeczce budyniu oraz borówki. Smarujemy roztrzepanym jajkiem, aby ciasto miało ładny złocisty kolor po upieczeniu Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 15 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem

Lena Gotuje
Ciasto TRUSKAWKOWY PUSZEK-pyszne , z kremem, truskawkami i pianką +FILM 54

używam szklanki 250ml*** BISZKOPT -6 jajek -3/4 szkl cukru -szkl mąki pszennej tortowej -2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia -2,5 łyżki kakao KREM -1000ml mleka -2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g sztuka -1 łyżka mąki pszennej  -1 łyżka mąki ziemniaczanej -200g masła  -3/4 szkl cukru PIANKA TRUSKAWKOWA  -1 galaretka truskawkowa(...)być z puszki)  -350g truskawek DODATKOWO -kilkanaście truskawek -pół słoiczka powideł -czekolada biała do posypania  Na początek polecam zrobić bazę kremu.  Do garnka dajemy mleko, budynie, mąki, cukier-dokładnie mieszamy i gotujemy też mieszając -ma nam powstać gęsty budyń-studzimy go do temp pokojowej. BISZKOPT Żółtka oddzielamy od białek-białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
tarta z rabarbarem i budyniem 39

mleka zagotowujemy z cukrem i masłem. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy żółtka, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy i gotujemy, aż postanie gęsty budyń. Gorący budyń przekładamy na podpieczony spód. Na wierzchu układamy pokrojony rabarbar. Całość wstawiamy do piekarnika i zapiekamy, aż rabarbar zmięknie. Upieczoną tartę odstawiamy do wystudzenia aby budyń stężał. Opcjonalnie tartę oprószamy

Domowy Smak Jedzenia
Kremówka na cieście francuskim 765

żółtek 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 150g miękkiego masła Masa śmietankowa: 500ml śmietanki kremówki 36% 2 śmietan fixy 2 łyżki cukru pudru       *** Przygotowujemy budyń. 1,5 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem, dodajemy śmietanę, mieszamy i ponownie zagotowujemy *** *** W międzyczasie mieszamy (można też zmiksować albo zblędować) pozostałe pół szklanki mleka z żółtkami oraz mąką ziemniaczaną(...)pszenną *** *** Całość wlewamy do gotującego się mleka ze śmietanką (musi zacząć wrzeć zanim wlejemy mieszankę) i gotujemy jak budyń, ciągle mieszając, aż zgęstnieje *** *** Zdejmujemy z ognia, zakrywamy folią spożywczą, tak aby dotykała budyniu, żeby nie powstał kożuch i odkładamy do całkowitego wystudzenia (nie wkładamy do lodówki) *** *** Ciasto francuskie rozkładamy na dwóch dużych blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia (u mnie się

Blog z Apetytem
Ciasto kruche z gotowanym serem 55

może doprowadzić do rozwarstwienia się sera i masa serowa będzie zbyt rzadka do przełożenia ciasta. Ser gotować krótko, na małej mocy palnika, ciągle mieszać, a na czas wlewania rozrobionego budyniu naczynie zdjąć na chwilę z palnika. Ciasto z gotowanym serem najlepsze jest na 2 dzień, gdy ciasto kruche zmięknie i ser zastygnie. Liczba porcji: 20 Czas przygotowania: 50 minut + pieczenie(...)łyżki kakao 2 łyżki miodu naturalnego 1 łyżka śmietany 18% Ser gotowany: 1 kg mielonego sera twarogowego 200 g masła (miękkie) 3 jajka 1 szklanka cukru pudru 1 budyń waniliowy w proszku bez cukru (40 g) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cukru z wanilią 80 ml mleka Polewa do sernika gotowanego: 125 g masła 4 łyżki cukru 2 łyżki

Kuchcik gotuje
Ciasto orzechowo kokosowe z ananasem 775

złoty kolor.  Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia Krem:  1 puszka ananasa (ok. 400 g) – syrop też będzie potrzebny 4 łyżki cukru 4 żółtka 2 budynie (40 g) waniliowy lub śmietankowy (bez cukru) 200 g masła Ananasa odcedzamy z syropu i kroimy w kostkę. Syrop przelewamy do naczynia i dopełniamy wodą tak aby uzyskać 1/2 litra płynu, który(...)dodajemy cukier i zagotowujemy. potrzebujemy jeszcze 1 szklankę wody, którą miksujemy z proszkiem budyniowym i żółtkami i wlewamy na gotujący się syrop, cały czas mieszając gotujemy do zgęstnienia. Gotowy budyń studzimy.  Miękkie masło ubijamy na najwyższych obrotach miksera niemal do białości (zajmuje to około 10 minut), następnie nie przerywając miksowania dodajemy po łyżce budyniu i miksujemy do połączenia. Gotowy

Cynamonowe szczęście
Deser Princessa 56

deser inspirowany słodkościami ze sklepowych półek. Dzisiaj inspiracją były wafelki Princessa. Poniżej znajdziecie przepis na szybki deserek o smaku mleczno-kokosowym.   DESER PRINCESSA Składniki: (na 3 porcje) 1 budyń waniliowy 0,5 l mleka 3  łyżki cukru 150 g jogurtu typu skyr pół opakowania wafelków typu andruty 4 łyżki wiórków kokosowych.   Przygotowanie: Budyń gotujemy na mleku dodając(...)cukier. Ugotowany budyń studzimy. Ostudzony budyń miksujemy z jogurtem. Andruty kruszymy na małe kawałki. Wiórki kokosowe prażymy na suchej patelni i studzimy.  Na dno pucharków lub miseczek wsypujemy warstwę pokruszonych andrutów, posypujemy wiórkami kokosowymi, a następnie nakładamy warstwę kremu, na krem nakładamy ponownie andruty,wiórki i kolejną warstwę kremu. Wierzch posypujemy wiórkami i opcjonalnie startą białą czekolad

Bon appetit mon amie
Deser monte 51

sklepie. Deser taki w szybki i łatwy sposób można też wykonać w domu. Jak to zrobić dowiecie się z przepisu poniżej. DESER DOMOWE MONTE Składniki: ( na 3 porcje) 1 budyń waniliowy 0,5 l mleka 2  łyżki cukru 1 łyżeczka kakao 1 łyżka cukru pudru 150 g jogurtu typu skyr kilka orzechów laskowych 2 "okienka" czekolady gorzkiej   Przygotowanie(...)Budyń gotujemy na mleku dodając cukier. Ugotowany budyń studzimy.  Ostudzony budyń miksujemy z jogurtem. Powstałą masę dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy cukier puder oraz kakao. Mieszamy do połączenia składników.  Na dno szklanek lub miseczek nakładamy waniliową masę, a na niej warstwę czekoladową.  Wierzch posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi i startą gorzką czekoladą

Bon appetit mon amie
Jakie ciasta muszą znaleźć się na stole wigilijnym? 69

łyżki miodu 200 g masła 1 łyżeczka sody Odrobina soli Przepis na krem budyniowy: 3 szklanki mleka Miękka kostka masła (wyjmij ją dużo wcześniej z lodówki) 2 budynie śmietankowe bez cukru 130 g cukru Na początku ugotuj budyń. W tym celu wlej 2 szklanki mleka do rondelka a zawartość 1 szklanki mleka zmiksuj w większym garnuszku z 2 opakowaniami budyniu(...)oraz cukrem. Kiedy mleko się zagotuje, wlej budyniową masę, zmniejsz ogień i gotuj około 1 minuty. Potem zestaw rondelek i odstaw budyń do ostygnięcia. Aby wykonać miodowe blaty, potrzebujesz najpierw rozpuścić miód z cukrem i masłem. Po rozpuszczeniu trzeba to ostudzić, a potem dodać żółtka, wsypać mąkę wymieszaną z sodą i solą. Następnie należy je dobrze wyrobić, podzielić na dwie

Słodkie okruszki