budyń - 12640 przepisów (strona:117/843)

Domowy budyń czekoladowy z wiśniami 137

Już nie pamiętam, kiedy ostatnio robiłam gotowy budyń z torebki. Wersję własną wykonuje się równie szybko i sami decydujemy, co do niego dodajemy- a także, czego nie dajemy ;-) Np. cukier. Może być, ale nie musi. W moim budyniu cukru nie ma, ale jest za to czekolada, czyli jest słodko ;-) No i wisienki - wspaniały smak zagwarantowany! :-) SKŁADNIKI: - 1 szklanka mleka(...)mleka mieszam żółtka, mąkę ziemniaczaną, kakao i połamaną na kawałki czekoladę. Wlewam do gotującego się pozostałego mleka, energicznie mieszam i gotuję przez ok. 3-4 minuty na wolnym ogniu. Budyń jest przepyszny! Jeśli chcemy podać go najmłodszym dzieciaczkom, możemy zrezygnować z czekolady, natomiast kakao i wiśnie można śmiało podawać już pod koniec 1. roku życia. Dla maluszków możemy zrobić też

Wielopokoleniowo
Szarlotka z budyniem 307

Pyszna szarlotka z budyniem, na kruchym cieście. Doskonała do popołudniowej kawy, lub herbaty. Najlepsza na drugi dzień po upieczeniu, jak troszkę od wilgnie.  Doskonale smakuje oprószona cukrem pudrem lub "pomiziana" lukrem :) ciasto: 45 dag mąki + 2 łyżki cynamonu( lub przyprawa De Lexe ) 25 dag margaryny (Kasia) ½ szklanki cukru pudru 1 całe jajko + 2 żółtka 2 łyżki gęstej śmietany(...)łyżeczką proszku do pieczenia dodatkowo: około kg jabłek 2 budynie śmietankowe + 3 łyżki cukru 750 ml mleka  drobna bułka tarta (do oprószenia ciasta) Składniki na ciasto zagniatam, dzielę na dwie połówki, owijam folią i wkładam na jakieś 2 godziny do lodówki. Po tym czasie jedną część wałkuję i wykładam do blaszki ( 20 x 30 cm), wyłożonej papierem do pieczenia

Takie tam pichcenie
Kremówka 137

cieście robią się bąble więc dół z bąblami musi potem pójść w stronę dna blaszki, a na górze bąble idą w stronę kremu. Krem:  1 litr mleka 2 budynie waniliowe 3 żółtka 3/4 szklanki cukru 2 cukry waniliowe 2 łyżki mąki pszennej  Połowę mleka zagotować, a w drugiej części mleka rozmieszać budynie, żółtka, cukry i mąkę(...)przygotowaną mieszankę wlać do gotującego się mleka.Ugotować jak budyń ,lekko przestudzić. Budyń wylać na upieczony i wystudzony spód z ciasta, przykryć drugim plackiem, lekko docisnąć .Odstawić chłodne miejsce , aby masa  zastygła i ciasto zmiękło [ nie musi to być lodówka ].Przed podaniem posypać cukrem pudrem

Moje domowe kucharzenie
KREM DYNIOWY 211

mleka, pozostałą części mleka dokładnie wymieszać żółtkami, obiema mąkami, oraz puree z dyni. Masę jajeczną wlać powoli na wrzące mleko i energicznie mieszać, uważając aby niepowstały grudki, chwilę podgotować. Budyń przykryci folią spożywczą zapobiegnie to zrobieniu się kożucha na budyniu i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Masło utrzeć na puch i cały czas miksując stopniowo dodawać przestygnięty budyń. Na początku krem(...)może wydawać się że jest „luźny” ale gdy się schłodzi w lodówce, robi się sztywny i puszysty. *masło jak i budyni powinny być w temperaturze pokojowej wtedy na pewno krem się nie   zważy. rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Muffinki z budyniem, malinami i jeżynami 232

Dzisiaj przedstawiam przepis na przepyszne muffinki nadziane słodkim budyniem i kwaśnymi owocami, posypane cukrem pudrem :) Przepis znalazłam na stronie Magiel Kuchenny . Zapraszam do przygotowań! Składniki na 12 muffinek: 3 jajka, żółtka oddzielone od białek 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżka cukru wanilinowego 250 ml mleka 60 ml oleju 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 270 g mąki pszennej(...)mąki ziemniaczanej Składniki na nadzienie: 1 opakowanie budyniu śmietankowego 500 ml mleka 24 malin 12 jeżyn Dodatkowo: cukier puder do posypania masło do wysmarowania ciasta CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Budyń przygotowujemy wg zaleceń na opakowaniu, pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia, od czasu do czasu mieszając, aby nie powstał kożuch. 2. W misie miksera umieszczamy żółtka, cukier puder

My Culinary Art
Ciasto z kremem i gruszkami w winnej galaretce 304

wiśnie z nalewki BISZKOPT: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki kakao KREM BUDYNIOWO – ŚMIETANKOWY: 1 1/2 szklanki mleka 1 budyń śmietankowy 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 2 łyżki cukru 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżki wody 1/2 szklanki śmietanki 30% 250g serka mascarpone GRUSZKI: Gruszki obrać i pokroić na ósemki(...)podłogę. Wystudzić w formie. Szklankę mleka zagotować razem cukrem i cukrem waniliowym. W 1/2 szklanki mleka rozprowadzić proszek budyniowy i wlać do gotującego się mleka. Ugotować bardzo gęsty budyń. Przykryć folią aluminiową i odstawić do wystudzenia. Żelatynę namoczyć w wodzie, a kiedy napęcznieje rozpuścić. Zimną kremówkę ubić i wlać cienkim strumyczkiem przestudzoną żelatynę. Mascarpone ubić i zmiksować z wystudzonym budyniem

https:KKuchniaMniam
Francuskie ciasteczka z budyniem i śliwkami 177

końcu wszystko jest dla ludzi. Z pewnością kiedyś sama pokuszę się o samodzielne wykonanie ciasta francuskiego. Dzisiaj jednak wykorzystałam gotowy arkusz, który podzieliłam na 15 mniejszych prostokątów, nadziałam waniliowym budyniem i poukładałam połówki śliwek. Dodatkowo posmarowałam rozbełtanym jajkiem i posypałam wiórkami kokosowymi. Po spędzeniu ok. 20 minut w piekarniku nabrały pięknego, złocistego koloru - niczym prawdziwe, jesienne ciasteczka!  Składniki(...)arkusz świeżego ciasta francuskiego ok. 15 śliwek węgierek (po jednej na jedno ciastko) budyń z prawdziwą wanilią 2 niepełne szklanki mleka 3 łyżki cukru 2 łyżki wiórek kokosowych jajko Przygotowanie:  Budyń ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy tylko się zagotuje, zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia. W razie potrzeby można dodać odrobinę masła, będzie wtedy bardziej kremowy

Kuchnia Ellie
Kruche Babeczki z Truskawkami i Kremem Budyniowym 148

Składniki: spody do babeczek: 300 g mąki pszennej 150 g masła (powinno być lekko schłodzone) 3 żółtka 65 g cukru pudru cukier waniliowy szczypta soli krem: 500 ml mleka budyń waniliowy łyżka mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru 140 g miękkiego masła cukier waniliowy ok. 300 g truskawek Kruche Babeczki z Truskawkami i Kremem Budyniow ym - Sposób przygotowania: Spody Babeczek: Wszystkie(...)metalowych foremkach. Pieczemy do momentu zrumienienia brzegów babeczek przez ok. 8 minut w temperaturze 175 -180 stopni.  Studzimy. Masa: Do miski odlewamy ok. pół szklanki mleka i dodajemy budyń w proszku oraz mąkę ziemniaczaną - dokładnie mieszamy.  Resztę mleka gotujemy wraz z cukrami, a następnie dodajemy rozrobiony budyń. Ciągle, energicznie mieszając gotujemy do zgęstnienia masy - studzimy.  Masło miksujemy

Słodka Strona
Ciasto z truskawkami, budyniem i kruszonką 222

Ciasto z truskawkami, budyniem i kruszonką... Spód: 4 szklanki mąki 1 margaryna 1 szklanka cukru  2 jajka  2 żółtka  2 łyżki kwaśnej śmietany aromat waniliowy 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Kruszonka: 20 dkg cukru 20 dkg masła 40 dkg mąki Dodatkowo: 1 kg truskawek lub innych owoców Wszystkie składniki na spód zagnieść i wyłożyć na blaszkę(...)mnie 25x35) wyłożoną papierem do pieczenia. Ugotować budyń śmietankowy bądź waniliowy ( z dwóch budyni bez cukru, 3 szklanek mleka i 3 łyżek cukru) i gorący wyłożyć na ciasto. Truskawki umyć odszypułkować, poprzekrajać na połowę, wyłożyć na budyń. Przykryć kruszonką (wszystkie składniki zagnieść palcami). Piec

Pelusiowa Kuchnia
Tarteletki z kremem budyniowym i owocami 97

wstawiamy do lodówki na około 15 minut. Po tym czasie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy do zarumienienia. Składniki na krem: - 500 mililitrów mleka - 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (waga opakowania 40 g) - 3,5 łyżki mąki pszennej - 4 łyżki cukru - 100 gram masła, o temperaturze pokojowej Przygotowanie kremu: Połowę mleka gotujemy, połowę miksujemy z budyniem(...)cukrem i mąką (najlepiej blenderem, by nie było grudek). Zmiksowaną masę wlewamy do gorącego mleka i gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia, ciągle mieszając. Przygotowany budyń studzimy (na czas studzenia warto przykryć go folią spożywczą, w taki sposób, by dotykała jego powierzchni i by nie zrobił się na nim tzw. kożuch). Masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Partiami dodajemy

Życie zamknięte w smaku
Croquembouche z profiteroli z kremem budyniowym 166

stopni przez około 25-30 minut. Rozcinamy na dwie części nie do końca) po ostudzeniu lub napełniamy kremem bez rozcinania. Składniki na krem: - 1,5 litra mleka - 3 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (waga 1 opakowania 40 g) - 10 łyżek mąki pszennej - 12 łyżek cukru - 300 gramów masła, o temperaturze pokojowej Przygotowanie kremu: Połowę mleka gotujemy, połowę miksujemy z budyniami(...)cukrem i mąką (najlepiej blenderem, by nie było grudek). Zmiksowaną masę wlewamy do gorącego mleka i gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia, ciągle mieszając. Przygotowany budyń studzimy (na czas studzenia warto przykryć go folią spożywczą, w taki sposób, by dotykała jego powierzchni i by nie zrobił się na nim tzw. kożuch). Masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Partiami dodajemy

Życie zamknięte w smaku
Ciasto "Snikers" Siostry Anastazji (Ciasto Orzechowo - Kokosowe z Masą Budyniową) 569

Składniki: Ciasto Kruche: 150 g mąki pszennej 100 g masła (zimnego) 3 żółtka łyżka kwaśnej śmietany 50 g cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 2 szklanki mleka budyń śmietankowy (40g) 2,5 łyżki mąki pszennej 5 żółtek 5 łyżek cukru cukier waniliowy 200 g masła Ciasto Kokosowe: 100 g wiórków kokosowych 1/2 szklanki cukru 3 białka jaj Ciasto(...)zrumienienia przez ok. 20-30 minut. Podobnie postępujemy z drugą częścią ciasta. Krem: 1,5 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem oraz z cukrem waniliowym. W pozostałym mleku rozpuszczamy budyń oraz mąkę, dodajemy także żółtka i mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji (można do tego celu użyć miksera w celu pozbycia się ewentualnych grudek). Następnie do gotującego się mleka wlewamy przygotowaną mieszankę

Słodka Strona
Ciasto z budyniem i polewą krówkową 216

Wiem, że sezon na owoce w pełni, ale kawałeczek ciasta z budyniem, polewą krówkową i orzeszkami do popołudniowej kawki chyba będzie miłą odmianą :) Chociaż żeby nie było - w zanadrzu mam przepis na kostkę malinową na zimno, ale to następnym razem. Jak ukropy odpuszczą to może odważycie się odpalić piekarnik i wypróbować ten prosty, słodki przepis?  Składniki na formę(...)średnicy 26 cm: biszkopt: 4 łyżki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 4 jajka 1/2 szklanki cukru nadzienie: 2 torebki budyniu śmietankowego 650 ml mleka 2 łyżki cukru 3 łyżki ulubionego dżemu polewa: 150 g krówek 3-4 łyżki mleka 3 łyżki orzeszków ziemnych solonych lub niesolonych Przygotowanie: Biszkopt :  Obie mąki przesiać. Białka oddzielić od żółtek i ubić

Ze smakiem i z pasją
CIASTO CZEKOLADOWE Z MASĄ GRYSIKOWĄ I OWOCAMI ( WIŚNIAMI, BORÓWKAMI I PORZECZKAMI ) 235

jedno z tych ciast, po które każdy sięgnie z przyjemnością. Polecam! SKŁADNIKI: ( blacha 22 x 30 ) CIASTO CZEKOLADOWE: * mąka pszenna – 2,5 szkl * cukier – 1 szkl * budyń czekoladowy z cukrem – 2 op * masło – 200 g * żółtko – 5 szt * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki MASA: * białka – 5 szt * śmietana 18% kwaśna(...)budyń śmietankowy bez cukru – 2 op * grysik/kasza manna – 120 g * wiśnie – ok.200 g * borówki – ok. 100 g * porzeczki czerwone – ok. 100 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO CZEKOLADOWE : Miękkie masło ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, a następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli oraz budyniami czekoladowymi. Dokładnie zmiksowane ciasto dzielimy na 2 części, jedną

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania