pieczenia jakie jadłam, jest przepyszne i bardzo proste do zrobienia. Już wiem, że to ciasto zagości w moim domu na stałe :) Przepis zaczerpnęłam z bloga Magiel kuchenny . SKŁADNIKI: 2 budynie bananowe z cukrem, 3 szklanki mleka, 200 g masła, 1 banan, 1 galaretka cytrynowa, kilka kropli soku z cytryny, ok. 12 herbatników ok. 16 biszkoptów okrągłych. Przygotowanie(...)Gotujemy w rondelku o grubym dnie 2 szklanki mleka. W trzeciej szklance mleka rozpuszczamy budynie. Gdy mleko się gotuje, wlewamy rozpuszczone budynie i mieszamy do zgęstnienia. Odstawiamy budyń do ostudzenia. Ucieramy miękkie masło i dodajemy zimny lub letni budyń. Miksujemy. Blaszkę (u mnie kwadratowa tortownica ze zdejmowanymi bokami) wykładamy folią spożywczą. Układamy herbatniki, u mnie weszły 3 herbatniki
Aga w kuchnicukrem, masłem i skórką cytrynową - do gotującego się mleka wlać przygotowaną mieszankę, gotować do zgęstnienia na małym palniku, cały czas energicznie mieszając, by nie potworzyły się grudki - gorący budyń zdjąć z ognia, wlać do niego sok z cytryny, wymieszać do połączenia się soku z masą budyniową i uzyskania ponownie gładkiej, gęstej konsystencji - gorący budyń wylać na warstwę herbatników, wyrównać, przykryć(...)sitko, aby pozbyć się ewentualnych grudek i skórki cytrynowej, następnie przykryć i schłodzić przez kilka godzin w lodówce (lub całą noc), aż zastygnie MASA CYTRYNOWA - masę przygotować, gdy zarówno budyń, jak i krem cytrynowy zastygną - żelatynę zalać zimną wodą i wymieszać, gdy napęcznieje, podgrzać krótko (10-15 sekund) w kuchence mikrofalowej, na chwilę odstawić - do ciepłej żelatyny dodawać stopniowo kilka
Smakołyki Berenikipetitki -1 paczka duża pojedyńcza masło ekstra -2/3 kostki masa krówka -1 puszka (510 g) mleko -0,5 litra i 2 łyżki bita śmietana w proszku -2 opak budynie śmietankowe z cukrem -2 opak czekolada ciemna na polewę -1 szt PRZYGOTOWANIE: Na dużej blasze układamy warstwę herbatników. Na herbatniki wykładamy masę krówkową. Przykrywamy herbatnikami. Budynie gotujemy w 1/2 litra(...)mleka. Ugotowane budynie wystudzić, utrzeć z masłem na puszysty krem. Wyłożyć budynie na herbatniki i znów przykryć budyń herbatnikami. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z bitą śmietaną. Gotową śmietanę wyłożyć na herbatniki i przykryć ostatnią warstwę herbatnikami. Czekoladę rozpuścić z 2 łyżkami mleka. Gotową polewą polać herbatniki. Schłodzić w lodówce. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName
Kuchnia Danusinazwie Shrek Ciasto Shrek SKŁADNIKI: mąka -0,5 szkl jajka -4 szt cukier - 1 szkl mąka ziemniaczana -0,5 szkl proszek do pieczenia -1 łyżeczka sok pysio - 900 ml budynie śmietankowe bez cukru -3 szt galaretka kiwi -1 szt galaretka agrestowa -1 szt śmietana -24% -0,5 l woda gotowana -1 szkl PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT Białka oddzielić od żółtek. Białka(...)wysmarowanej tłuszczem blachy. Piec 30 minut w 180 stop. MASA BUDYNIOWA do garnka wlać 1,5 szkl pysia, dodać 1 łyżkę cukru zagotować. Pozostały sok wymieszać z 3 budyniami, wlać na gotujący się sok, mieszać do zagotowania i zgęstnienia budyniu. MASA ŚMIETANKOWA Obie galaretki rozpuścić w 1 szkl wody, odstawić do lekkiego stężenia. Śmietanę schłodzoną ubić, dodawać po łyżce galaretki
Kuchnia Danusipapierze do pieczenia Piec na brytfance o wymiarach 24 x 37 cm, w piekarniku o temp. 160 -180 stopni C. przez 30 - 40 min. Składniki na krem: 1 budyń śmietankowy (może być ten na 750 ml) 1/2 l mleka 1 kostka masła 1/2 szklanki cukru pudru Przygotowanie: Budyń rozmieszać w szklance mleka Resztę mleka zagotować i wlać(...)budyń, zagotować- dobrze mieszać Masło utrzeć z cukrem pudrem i dodawać po łyżce przestudzonego budyniu- ucierać razem Na upieczoną warstwę ciasta makowego rozsmarowujemy krem Na wierzchu układamy ciastka delicje( można namoczyć je w alkoholu). Jeśli nie dysponujemy akurat budyniem to możemy zrobić krem z 1 i 1/2 szkl. mleka, 2 łyżek mąki zwykłej i 2 łyżek mąki ziemniaczanej
Proste Potrawyglutenową specjalnie na powitanie strudzonego wędrowca...;) a również po to żeby mnie nie kusiło... Ale jeśli jesteś alergikiem proponuje zamienić zwykłe herbatniki na bezglutenowe i tak samo postąpić z budyniem...i ciasto będzie idealne dla glutenka... Składniki 2 opakowania herbatników po 200 gram puszka masy kajmakowej korówkowej 2 budynie waniliowe ja użyłam Delecta waniliowe z białą czekoladą 2 szklanki mleka(...)wykładamy pojedynczą warstwą herbatników i rozsmarowujemy masę kajmakową* przekładamy następną warstwą herbatników, dociskamy. odstawiamy do lodówki. 1, 1/2 szkl. mleka gotujemy a do pozostałej 1/2 mleka wsypujemy budynie i dokładnie mieszamy. Następnie wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy aż budyń zgęstnieje. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Masło ucieramy mikserem i stopniowo dodajemy wystudzony budyń. Miksujemy na wysokich obrotach
NaKońcuJęzykatorcik sama. Oceńcie więc teraz sami jak mi poszło i czy rzeczywiście miałam rację: Składniki na tortownicę o średnicy 25 cm: dwie paczki herbatników 0.5 l mleka 2 budynie waniliowe 200 g rodzynek 4 łyżki rumu 200 ml śmietany 30% fix do śmietany tabliczka mlecznej czekolady do dekoracji: czekoladowe ciasteczka wiórki czekoladowe Wykonanie: Rodzynki przesypujemy do miseczki(...)zalewamy je rumem. W tym czasie gotujemy budynie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy budyń będzie gotowy zestawiamy go z pieca do ostygnięcia. W tym czasie. Tortownicę wykładamy folią (spód i brzegi) następnie układamy warstwę herbatników. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy fix aby usztywnić ją całkowicie. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Roztopioną wlewamy na śmietanę powoli
ciastkarnia na kruchym spodziePrzepis na ciasto z gruszkami Szybkie ciasto z gruszkami, budyniem i migdałami. Nie do końca byłem przekonany do tego połączenia, ale jednak okazało się trafione. Ciasto bardzo szybko się wykonuje a gruszki można zastąpić jabłkami. Składniki na foremkę do tarty Ciasto: 150g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 70g cukru 1 jajka 70g margaryny 1 cukier waniliowy Nadzienie(...)gruszek 400ml mleka 1 budyń waniliowy 4 łyżki cukru 50g migdałów w płatkach pół łyżeczki cynamonu Przygotowanie 1. Wszystkie składniki na ciasto wyrobić razem . Odstawić na pół godziny do lodówki. Ciasto wykładamy na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą foremkę. 2. Budyń przygotowujemy według wskazówek na opakowaniu z 4łyżkami cukru i 400ml mleka. Gruszki obieramy i kroimy w słupki mieszamy
zjem to blog kulinarnywyrośnięciu polewamy sosem miodowym z prażonymi orzechami. Wkładamy do piekarnika, a następnie przekładamy kremem waniliowo-miodowym. Jest drożdżowo, miodowo, orzechowo… Jest pysznie. W smaku lekko przypomina drożdżówkę z budyniem. Mamy wakacyjnego gościa, moją siostrę, a ona jest krytycznym testerem wszelakich smaków. To ciasto jej bardzo smakowało. Takie inne, pyszne, takie mniam. Składniki na ciasto: 150 ml letniego mleka(...)ciasto. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy około 25 minut. Studzimy a następnie kroimy wzdłuż, uzyskując 2 blaty. Krem waniliowo-miodowy: 500 ml mleka 1 opakowanie budyniu waniliowego 3 łyżki miodu 100 g masła W 200 ml mleka mieszamy budyń waniliowy i miód. 300 ml mleka wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Na wrzątek wlewamy wymieszane
Made By Mom And SonObok moreli nie mogłam przejść obojętnie. Upiekłam tartę z gotowanego budyniu i twarogu. Słodka masa i kwaskowate morele doskonale ze sobą kontrastuj ą . Ten niewielki sernik z morelami zadziwiająco szybko zniknął, podzielony między najbliższymi osobami. Wkrótce na blogu kolejne przepisy z morelami w roli głównej. Składniki na ciasto: 150 g masła 4 łyżki cukru pudru 3 żółtka 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (krupczatki) Masa serowa: 500 g mielonego sera białego, zmielonego dwukrotnie lub gęstego sera na serniki 1 budyń waniliowy (użyłam z prawdziwą wanilią Delekta) 1/2 - 2/3 szklanki cukru (w zależności od upodobań) 300 ml mleka 250 g moreli Przygotować budyń. 200 ml mleka zagotować. W 100 ml mleka rozpuścić budyń. Gdy mleko się zagotuje
Czerwień i błękitkoniec dodajemy żurawinę, mieszamy łyżką wykładamy na dolny blat. Krem budyniowy, nr 2 - 170 g masła o temp. pokojowej - 3 łyżki cukru pudru - 200 ml mleka - opakowanie budyniu czekoladowego (3/4 opakowania) Wykonanie: Przygotowujemy budyń (gęsty) studzimy. Budyń musi być całkowicie zimny. Masło ucieramy co najmniej 7 minut, dodajemy cukier ucieramy nadal, dodajemy po łyżeczce budyniu, ucieramy bardzo powoli, nie spieszymy(...)się z dodawaniem budyniu. Cały krem ubijamy nie mniej niż 20 minut. Wtedy będzie bardzo puszysty i gładki. Krem wykładamy na drugi blat, przykrywamy trzecim blat z orzechami. Smacznego! Wyjątkowe ciasto orzechowo -piernikowe, szczerze polecam! spróbuj też: Snickers
SMYKWKUCHNIbokach około 25x25 cm posmarować tłuszczem, posypać dokłądnie bułką tarta lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać na blachę ciasto biszkoptowe. Piec 15-17 minut w 160 stopniach C. Ugotować budyń. 2/3 napoju Alpro zagotować z cukrem. W pozostałej części napoju waniliowego rozprowadzić żółtka i mąkę ziemniaczaną. Do gotującego się napoju Alpro wlać żółtka z mąką - gotować na małym ogniu, ciągle(...)mieszając, aż zgęstnieje. Budyń odstawić do całkowitego wystygnięcia. Przygotować krem budyniowy. UWAGA ! Budyń i masło muszą mięć temperaturę pokojową ! Masło utrzeć, do uzyskania jasnej puszystej masy. Zmniejszając obroty miksera dodawać po łyżce budyniu, ucierać 15-20 sekund i dodawać koleją porcję budyniu. Na biszkopt wyłożyć 2/3 waniliowego kremu budyniowego. Na kremie ułożyć krakersy. Posmarować krakersy kajmakiem waniliowym i przykryć kolejną
kolorowotorcikowotylko wielbicielom cytryny ;-) Znalezione tutaj . Składniki na biszkopt: -6 dużych jajek (ja dałam 7, bo nie miałam dużych) -3/4 szklanki ksylitolu(lub cukru trzcinowego) -4 łyżki oleju -1 budyń śmietankowy -1 szklanka mąki orkiszowej (lub pszennej) -1 mały proszek do pieczenia Białka oddzielić od żółtek, ubić je z proszkiem do pieczenia i ksylitolem na sztywną pianę. Żółtka rozmieszać(...)olejem i dodać do ubitych białek. Następnie wsypać mąkę i budyń śmietankowy. Ubić na niskich obrotach, do połączenia składników. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem i piec ok. 30 minut w temp. 170 stopni C. Nie na termoobiegu, tylko góra-dół. Ja piekłam na programie do pieczenia biszkoptów. Odstawić do wystudzenia, a następnie przekroić na pół. Poncz
Smaczne Zdrowesię". Dlatego ten przepis odpowiada mi najbardziej i z nim się z Wami dzielę. Składniki: 60 herbatników szkolnych 1 puszka masy krówkowej 510 g 30 ml mleka 2 budynie śmietankowe 800 ml mleka 50 g cukru 150 g miękkiego masła 1 łyżka cukru pudru 400 ml kremówki 30% 1 łyżka cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 50 g mlecznej(...)podgrzewać na lekkim ogniu do połączenia się składników i masa będzie jednolita. Odłożyć do lekkiego przestudzenia. Krem budyniowy: Z mleka odlać pół szklanki mleka i rozmieszać w nim budynie. Resztę mleka zagotować z cukrem, wlać rozmieszane budynie i zagotować. Budyń przykryć folią spożywczą (żeby nie powstał kożuch) i odłożyć do wystudzenia. Mało utrzeć z cukrem pudrem. Dodawać porcjami zimy budyń
Ala piecze i gotujezerkała na mnie torebeczka z wiórkami kokosowymi. Trzeba coś z nich zrobić... Po weryfikacji potrzebnych składników i zawartości mojej spiżarni padło na kruche ciasto z owocami i budyniem. Przepis zaczerpnęłam ze starego zeszytu Mamy i wzbogaciłam pomysłem Liski na cudowną kokosową kruszonkę. Ciasto z budyniem śmietankowym wyszło pyszne, ale następnym razem wykorzystam sugestię Liski i ugotuję(...)mąki krupczatki 150 g masła lub margaryny Kasia 70 g cukru pudru 2 żółtka 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: 2 budynie waniliowe na 0,5 lt każdy 700 ml mleka 4 łyżki cukru, jeśli budyń jest bez cukru 400 g owoców leśnych Kruszonka: 100 gr mąki 50 gr mąki krupczatki
Mia Cucina Sofieta