budyń - 12640 przepisów (strona:102/843)

Budyniowiec śmietanowy z figami 212

więc w galaretce, a dokładniej - zrobiłam budyniowiec śmietanowy z figami. Można oczywiście użyć innych owoców. Ciasto jest dosyć pracochłonne, dlatego najlepiej przygotowanie rozłożyć na dwa dni. Dzień wcześniej gotujemy budyń, szykujemy galaretki do masy i pieczemy biszkopt. Składniki na biszkopt : - 8 jaj - 2 szklanki mąki tortowej - 1 ¼ szklanki drobnego cukru - 4 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżeczki octu - 4 łyżki(...)oleju Składniki na masę budyniową: - 3 opakowania budyniu waniliowego bez cukru - 1/2 litra mleka - 6 łyżek cukru - 340 g miękkiego masła - 250 g mascarpone Składniki na masę śmietanową: - 1 galaretka cytrynowa - 200ml wrzątku - 500 ml słodkiej śmietanki (fresh cream) - 2 łyżki cukru z wanilią - 4 galaretki o różnych kolorach Dodatkowo: - figi 5 szt. (albo inne owoce) - 2 galaretki na wierzch

mojewypiekiinietylko
Cytrynowa chmurka 4326

łyżki mąki ziemniaczanej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka wody nasączenie 0,5 szkl wody 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki cukru masa budyniowa 2 budynie śmietankowe 0,5 szkl soku z cytryny 1,5 szkl wody 3/4 szkl cukru 100g masła masa śmietanowa 1 galaretka cytrynowa 1 szkl wody 500ml śmietany 36% 2 łyżki cukru listonic(...)łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka wody 0,5 szkl wody 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki cukru 2 budynie śmietankowe 0,5 szkl soku z cytryny 1,5 szkl wody 3/4 szkl cukru 100g masła 1 galaretka cytrynowa 1 szkl wody 500ml śmietany 36% 2 łyżki cukru płatki migdałowe

CoolinarniePL
Ciasto bez pieczenia z masą krówkową o smaku kakaowym 23636

najważniejsze, że bez pieczenia. Rewelacyjne i pyszne wyzwanie dla mnie - to coś co uwielbiam. SKŁADNIKI: 250 g herbatników 800 g masy krówkowej kakaowej (2 małe puszki) 1 opakowanie budyniu śmietankowego (z cukrem), jeżeli jest bez cukru to + 3 łyżki cukru 400 ml mleka 1 opakowanie cukru wanilinowego 60 g masła 500 ml śmietanki kremówki (30% lub 36%) 2 łyżki cukru(...)wyłożyć herbatnikami. Do rondelka przełożyć masę krówkową i delikatnie podgrzać. Połowę masy krówkowej przełożyć na herbatniki.  Na masę krówkową ułożyć warstwę herbatników.  W 100 ml mleka rozpuścić budyń śmietankowy i cukier wanilinowy. W rondelku zagotować 300 ml mleka. Gdy mleko się zagotuje, przelać 100 mlo mleka z budyniem i ciągle mieszać, aż budyń zgęstnieje. Odłożyć do ostygnięcia. Miękkie

Serce zamknięte w formie pyszności
KORA ORZECHOWA 273

budyniowo-brzoskwiniowy: syrop z  puszki brzoskwiń o pojemności 820 g (u mnie wyszło 200ml) ok 500ml wody (płynu ma być w sumie 700ml) 6 łyżek cukru 2 opakowania budyniu śmietankowego (bez cukru na 500 ml mleka) 5 żółtek 1 łyżka mąki pszennej 250 g miękkiej margaryny "Kasia" Dodatkowo: brzoskwinie z puszki o pojemności 820g 15szt. delicji pomarańczowych lub morelowych(...)przecinamy na 2 części. Wykonanie kremu: Do garnuszka przelać syrop z brzoskwiń, i uzupełnić wodą do 550ml, dodać cukier. Zagotować.  W osobnej miseczce zmiksować połączyć 150 ml wody, budynie śmietankowe (proszek), żółtka i mąkę. Mieszankę wlać na wrzący syrop brzoskwiniowy i ugotować budyń. Budyń przełożyć do miseczki, przykryć folią spożywczą lub pokrywką i odstawić do całkowitego wystudzenia. Mikserem utrzeć

Walijskie Pichcenie
DROŻDŻÓWKI Z RUMOWYM NADZIENIEM 193

Puchate, mięciutkie drożdżówki z aromatycznym czekoladowym budyniem. Nie za mocno słodkie, takie przyjemne dla naszych kubków smakowych :) Pewnie jestem monotematyczna z tym drożdżowym ciastem,  ale co ja za to mogę, że ... je uwielbiam!:))) Składniki : ( na 14 sztuk) 500g  mąki pszennej 30 g drożdży świeżych 3 łyżki roztopionego masła 3/4 szklanki  mleka 2 jajka 1/2 op. cukru waniliowego(...)czubate łyżki cukru szczypta soli Ponadto: 100g rodzynek kieliszek rumu 2 budynie czekoladowe 38g 1 rozkłócone jajko do posmarowania drożdżówek Wykonanie:  Rodzynki zalewamy rumem, moczymy je ok 1h. Jeśli nie mamy rumu lub za nim nie przepadamy pomijamy tę czynność. Budynie gotujemy w połowie mleka przewidzianego na opakowaniu, studzimy. Namoczone rodzynki odciskamy, dodajemy do budyniu. Zrobić rozczyn: z rozkruszonych

Walijskie Pichcenie
Najprostsze muffinki 191

jazdy! - upiekłam muffinki, nie miałam wiele w lodówce, gdyż tygodniowe zakupy dopiero przed nami, ale przepis jest bardzo prosty i dodatki różne, więc można kombinować. Miałam też spory zapas budyniu, więc też znalazł się on w środku w muffinkach.    *Prz epis z portalu moje miasto to Nowa Sól  ( wprowadzi łam kilka zmian) Składniki(...)szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 2 jajka 1 szklanka mleka 100 g roztopionego masła lub margaryny  budyń + 350 ml mleka (ja zrobiłam z bananowym)   Dodatki: orzechy banany jabłka rodzynki lub inne bakalie

NA MOIM TALERZU
Szybkie ciasto z truskawkami 309

tego oczekiwała. Deszczowa pogoda ostatnich dni sprawiła, że truskawki nie były słodkie i pachnące. Postanowiłam je nieco osłodzić... Użyłam ich do przygotowania bardzo prostego ciasta. Upiekłam biszkopt, przygotowałam budyń i galaretkę do tego truskawki i gotowe! Składniki na biszkopt: 4 jajka 120g cukru 60g mielonych migdałów 60g mąki ziemniaczanej 30g wiórków kokosowych Potrzebujemy także: budyń waniliowy galaretka truskawkowa truskawki(...)silikonowej formy do tarty, nie muszę więc wykładać jej pergaminem ani smarować tłuszczem. Ciasto pieczemy około 20 minut w temp. 190 stopni. W czasie gdy ciasto nabiera rumieńców przygotowujemy budyń i galaretkę (zgodnie z instrukcją na opakowaniu) i odstawiamy do wystygnięcia. Ostudzony biszkopt wyjmujemy z foremki i rozsmarowujemy na jego powierzchni budyń. Na warstwie budyniu układamy truskawki. Na koniec całość

Smakowity Blog Kulinarny
KREMÓWKA KOKOSÓWKA 512

chrupiącą słodką skorupką na wierzchu. Składniki: ciasto: 1/2 kostki masła 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mąki 3 jajka 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia masa budyniowa: 1 litr mleka 3 budynie śmietankowe z cukrem masa kokosowa: 200 g wiórek kokosowych 1/2 kostki masła 2 jajka 1/2 szklanki cukru cukier puder do posypania Wykonanie: ciasto: z podanych składników zagniatamy ciasto. Wykładamy(...)blachę 24X32 wyłożoną papierem do pieczenia. masa budyniowa: Gotujemy budyń, na litr mleka 3 opakowania budyniu. Wystudzony budyń wykładamy na ciasto. masa kokosowa: margaryne roztapiamy, studzimy. Dodajemy do niej cukier, wiórki kokosowe, jajka. Wszystko dobrze mieszamy. Gotową masę kokosową wykładamy na budyń. Rozsmarowujemy po całym cieście. Masa jest dośc gęsta. Ciasto pieczemy ok 40 minut w 180 st.w termoobiegu

Z Majeczką w kuchni
TORCIK OWOCOWY Z MASĄ BUDYNIOWĄ 191

Kolejna propozycja na przełożenie biszkoptu i wyczarowanie z niego torcika. Mój najmłodszy synek bardzo lubi budyń, specjalnie dla niego powstała więc masa budyniowa mocno waniliowa :) Do dekoracji zamiast sztucznych ozdób użyłam owoce i od razu zrobiło się weselej podczas tej wszechogarniającej Nas bieli !   Składniki: biszkopt jasny: na prodiż 28 cm: do przekrojenia na 2 lub 3 części 6 jajek(...)prodiż 28 cm: do przekrojenia na 2 lub 3 części 6 jajek 15 łyżek cukru 15 łyżek mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao masa: 2 opakowanie budyniu waniliowego 2,5 szklanki mleka 4 łyżki cukru 1 kostka margaryny 250 g 4 łyżki cukru pudru aromat waniliowy dodatkowo; serek mascarpone 250g kolorowe cukrowe perełki szklanka wiórek kokosowych owoce

Z Majeczką w kuchni
BUDYNIOWE OCZKA DROŻDŻOWE 244

Składniki: przepis na 36 szklankowych oczek: 0.5 kg mąki 1/2 kostki drożdży 2 jajka 1 szklanka mleka 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniiowy 1/3 kostki margaryny szczypta soli dodatkowo:budyń waniliowy 0,5 l mleka do ugotowania budyniu 2 łyzki cukru do budyniu 1 łyżka masła lukier: pól szkanki cukru pudru woda (tyle zeby lukier był gęsty) Wykonanie: Z mleka(...)dużej miski,dodajemy pozostałe składniki,rozczyn,wymiksowane jajka. Wyrabiamy dobrze ciasto.Odstawiamy na 30 minut zeby podroslo.  Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę,rozwałkowujemy,szklanką wycinamy koła. W garnuszku gotujemy budyń wg przepisu na opakowaniu.Studzimy.Na każde koło na środek wykładamy ok.łyżeczkę budyniu.  Bułeczki odstawiamy na 15 minut zeby podrosły,po czym wstawiamy do piekarnika na 15 minutw temperaturze

Z Majeczką w kuchni
Ciasto z jabłkami, bezą migdałową i bitą śmietaną 282

Dzisiaj zapraszam na nowy torcik jabłkowy. Na ucieranym spodzie, z bezą, budyniami i bitą śmietaną. Ciasto smaczne, aromatyczne, trochę migdałowe i waniliowe. Jabłka doprawione są cynamonem. Aby dodać jeszcze więcej smaku, masę jabłkową przygotowałam na soku pomarańczowym. Torcik jest pyszny, dobrze smakuje z filiżanką ulubionej herbaty. Polecam na jesienny wieczór.   Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Royal(...)pieczenia Beza: 3 białka 100g cukru 3-4 krople aromatu migdałowego 50g płatków migdałowych Masa jabłkowa: 800g jabłek 450ml + 1/4 szklanki soku jabłkowego lub pomarańczowego 1 łyżeczka cynamonu 2 budynie waniliowe bez cukru 30g cukru (niekoniecznie) 2 łyżeczki cukru wanilinowego Dodatkowo: 300g śmietanki kremówki 30% 2-3 łyżki cukru pudru płatki migdałowe do posypania     Ciasto: 1. Mąkę przesiać

Mała Cukierenka
Szarlotka z budyniem 388

SKŁADNIKI: ciasto: 2 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru, 3 żółtka, 125 g masła, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. krem: 1 litr mleka, 3 budynie waniliowe bez cukru, 5 łyżek cukru, ziarenka z 1/3 laski wanilii. dodatkowo: 7 jabłek, 125 g masła, 1/2 szklanki cukru, 3 jajka (osobno białka i żółtka), 200 g płatków migdałowych. Przygotowanie:    Miękkie masło zagniatamy(...)pozostałymi składnikami na ciasto. Ciastem wykładamy blaszkę, wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Schładzamy ok. godziny w lodówce. W tym czasie gotujemy 3/4 litra mleka, w pozostałym mleku rozpuszczamy budynie z cukrem i ziarenkami wanilii. Budynie wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy, aż do zgęstnienia. Odstawiamy do ostudzenia. Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne. Układamy je na schłodzonym

Aga w kuchni
3 Bit 215

wygląd, ale w smaku był boski ! :) Następnym razem dam więcej śmietany, bo jednak wyszło jej według mnie za mało :) No i oto on ! :) Składniki: 2 budynie śmietankowe 1/2 l. mleka 3 łyżeczki żelatyny 1 galaretka cytrynowa mleko skondensowane albo masa krówkowa 7 paczek herbatników 1 margaryna 1 1/2 szkl. cukru 1/2 l. śmietany 30% Masa budyniowa(...)Ugotować 2 budynie na mleku z 1/3 cukru cukru (pół szklanki cukru do budyniu a jedna szklanka do śmietany). Do ugotowanego, gorącego budyniu wsypać suchą galaretkę. Wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Gdy budyń będzie już zimny, ukręcić go z margaryną. Śmietana : Ubić śmietanę ze szklanką cukru i dodać rozpuszczoną żelatynę w 1/5 szkl. wody. Przełożenie: herbatniki

charlotte gotuje
Ciasto Hali 282

Składniki: CIASTO: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół kostki miękkiej margaryny pół szklanki cukru 2 jaja i żółtko MASA BUDYNIOWA: litr mleka 3 budynie czekoladowe MASA SEROWA: pół kostki miękkiej margaryny pół szklanki cukru 4 serki waniliowe 3 jaja i białko budyń śmietankowy polewa czekoladowa wiórki kokosowe  Wykonanie: Najpierw musimy zagnieść ciasto (ze wszystkich składników "CIASTO(...)wyłożyć je na prostokątną blaszkę. Następnie gotujemy budynie czekoladowe, gorące przekładamy na surowe ciasto i równo rozprowadzamy. Odstawiamy do wystudzenia. Margarynę ucieramy z cukrem, stale ucierając dodajemy na przemian serek waniliowy i żółtka. Następnie dodajemy budyń śmietankowy i mieszamy. Po wymieszaniu łączymy ze sztywną pianą z czterech białek i równo rozkładamy na zimnym budyniu czekoladowym. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni

Serce zamknięte w formie pyszności
Tarta bananowa 214

przepisie, zamieniłam kilka składników. Zamienienie kilku składników wcale nie ujęło tarcie :) bardzo ciekawy i pyszny eksperyment :) Polecam przepis! SKŁADNIKI: Spód; 400 g ciastek HIT czekoladowych 80 g masła Budyń; 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru 5 żółtek 0,5 litra mleka 75 g masła Wypełnienie; 4 banany 1 duża cytryna 500 g śmietanki 36% 1 łyżka cukru(...)dodać do ciastek. Ja miałam formę o średnicy 27 cm. Masę wykładamy do formy, dociskamy łyżką i układamy do formy na wysokość około 2 cm. Wkładamy do lodówki. Budyń: W rondelku gotujemy mleko. W osobnym naczyniu łączymy mąkę ziemniaczaną, cukier, żółtka. Gdy mleko się zagotuje dodajemy wymieszane wcześniej składniki. Mieszamy intensywnie, aż uzyskamy konsystencje budyniu. Odstawiamy na ostygnięcia. Do zimnego

Serce zamknięte w formie pyszności