przełożenia warstw użyłam kremu śmietanowego z dodatkiem mascarpone i czekolady oraz kwaśnego dżemu z czarnej porzeczki dla przełamania słodyczy. Gościom bardzo smakowało:) Biszkopt: 7 jajek, 120g budyniu waniliowego (użyłam Master Cook) , 1 i 1/4 szklanki cukru, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (użyłam Master Cook) , 3 czubate łyżki mąki pszennej, 2 łyżki cukru waniliowego(...)użyłam Master Cook) . Białka ubić na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Stale ucierając, dodawać kolejno po jednym żółtku. Na koniec dodać przesianą mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie szpatułką i wylać na przygotowaną blaszkę o wym. 25x36cm. Piec około 35 minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na 3 części. UWAGA! Upiec dwa takie biszkopty
Z miłości do słodkościmoże się skrócić lub wydłużyć więc najbezpieczniej sprawdzać patyczkiem. Ciasto po upieczeniu studzimy. W tym czasie możemy się zająć przygotowaniem kremu: Składniki na krem budyniowy: 1 1/2 szklanki mleka budyń waniliowy 2 łyżki cukru (gdy budyń jest z cukrem to już go nie dodajemy :) ) kostka masła Polewa - po 100g mlecznej i gorzkiej czekolady oraz 1/4 masła. Gotujemy budyń według(...)przepisu tyle, że z mniejszej ilości mleka. Po ugotowaniu budyniu ostudzić go. Masło wyjmujemy z lodówki by nie było w temperaturze pokojowej. Masło ucieramy mikserem na jednolitą masę. Do masła powoli, po łyżce dodajemy budyń. Na ostudzone ciasto wykładamy krem budyniowy. Masło rozpuszczamy w rondelku dodajemy do niego kosteczki czekolady i mieszamy do uzyskania jednolitej polewy
Ptasia KuchniaPrzepyszna tarta z rabarbarem, wiśniami i budyniem. Zwieńczona bezą z migdałami! Czego chcieć więcej? ;-) Polecam, tarta rozpływa się w ustach jest słodko-kwaśna w smaku, a aromat migdałów nadaje niepowtarzalny smak i charakter ciasta! Zapraszam! Pieczemy! SKŁADNIKI: na ciasto: - 250 g mąki pszennej - 130 g zimnego masła - 80 g cukru pudru - 2 zimne żółtka - 3 płaskie łyżki zimnej śmietanki(...)powinno być gładkie. Ciasto owijamy folią i wstawiamy na 15 minut do zamrażalki. Nadzienie: - 4 laski rabarbaru - 4 łyżki cukru brązowego - 5 łyżek marmolady wiśniowej - 2 torebki budyniu waniliowego - 2 szklanki mleka W rondelku dusimy pokrojony w kostkę rabarbar wraz z cukrem. Jak masa przybierze formę dżemu/konfitury uważamy, że jest już gotowa! Beza: - 2 białka - szczypta soli
SMYKWKUCHNINigdy wcześniej nie jadłam świeżej figi, ma bardzo ciekawy smak ;) dobrze sprawdziła się jako dodatek do budyniu, ale można zastąpić ją też innym owocem, np. brzoskwinią, truskawkami Składniki: 1,5 szklanki mleka 0,5% 1 jajko stewia wg. smaku domowy aromat z wanilii (lub laska wanilii) 1 łyżka skrobi ziemniaczanej (chyba, że ktoś lubi bardzo gęsty budyń(...)mąkę, wszytsko dokładnie mieszamy, żeby nie było grudek kiedy mleko w garnku zacznie się już lekko gotować wlewamy (ciągle mieszając) mleko z jajkiem i mąką cały czas mieszamy gotując budyń na małym ogniu, aż zgęstnieje i zacznie bulgotać gotowy budyń przekładamy do miski figę myjemy (ja jeszcze ją obrałam) , kroimy i wykładamy na budyń SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćszklanki cukru 1/4 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1 kopiasta łyżka kakao 1 szklanka mąki pszennej Na krem budyniowy: 1/2 litra mleka 2 budynie waniliowe bez cukru 250 g masła – można trochę mniej, wtedy krem będzie mniej maślany 1/2 szklanki cukru pudru lub trochę mniej Na mus jabłkowy: 6 dużych jabłek 1 galaretka(...)Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto. Piec w 180 stopniach 25-30 minut do tzw. "suchego patyczka". Ciasto wystudzić, zdjąć papier, przekroić na pół. Krem: Budynie wymieszać w 1/2 szklance mleka wraz z cukrem. Resztę mleka zagotować, do gotującego się dodać rozmieszane budynie, ciągle mieszać do momentu, aż budyń zrobi się gęsty. Odstawić do wystudzenia
Fabryka pomysłówmoże się skrócić lub wydłużyć więc najbezpieczniej sprawdzać patyczkiem. Ciasto po upieczeniu studzimy. W tym czasie możemy się zająć przygotowaniem kremu: Składniki na krem budyniowy: 1 1/2 szklanki mleka budyń waniliowy 2 łyżki cukru (gdy budyń jest z cukrem to już go nie dodajemy :) ) kostka masła Polewa - po 100g mlecznej i gorzkiej czekolady oraz 1/4 masła. Gotujemy budyń według(...)przepisu tyle, że z mniejszej ilości mleka. Po ugotowaniu budyniu ostudzić go. Masło wyjmujemy z lodówki by nie było w temperaturze pokojowej. Masło ucieramy mikserem na jednolitą masę. Do masła powoli, po łyżce dodajemy budyń. Na ostudzone ciasto wykładamy krem budyniowy. Masło rozpuszczamy w rondelku dodajemy do niego kosteczki czekolady i mieszamy do uzyskania jednolitej polewy
Ptasia Kuchniapszennej 5 całych jaj 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli krem: 250 gram miękkiego masła 1/2 lub 3/4 szklanki cukru nie mniej niż 750 ml mleka dwa budynie waniliowe Przygotowanie: Wodę gotujemy z margaryną. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Do przestygniętej masy dodajemy pojedynczo jajka (za każdym razem miksując). Ciasto dzielimy na dwie(...)piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni. Kolejne dziesięć minut dopiekamy w temperaturze 155 stopni by wysuszyć blaty. Pieczemy bez termoobiegu. Ok 500 ml mleka zagotowujemy. W pozostałym mleku rozrabiamy budynie z cukrem. Dodajemy do gotującego mleka. Mieszamy cały czas do zgęstnienia. Zagotowujemy. Odstawiamy budyń do całkowitego wystudzenia. Całkowicie wystudzony budyń miksujemy na wolnych obrotach z miękkim masłem. UWAGA: jeśli budyń
Kuchnia po mojemujadłam" - no i jak tu było się oprzeć po takim wstępie? :) Po zrobieniu tego ciasta - potwierdzam te słowa w 100%. Tarta jest przepyszna, a dzięki wymieszaniu rabarbaru z budyniem, kwaskowatość, która jest nieodłącznym smakiem tego typu ciast, ograniczona jest do minimum. Polecam ją nawet tym, którzy nie przepadają za ciastami z rabarbarem :) Składniki: 200 g mąki pszennej(...)margaryny 155 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 300 ml mleka 500 g rabarbaru 100 g cukru pudru 3 jajka Żółtka oddzielić od białek. Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Mąkę, margarynę, 75 g cukru, proszek do pieczenia i 3 żółtka zagnieść razem. Ukształtować kulę, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki
Świat Ciastabiałym winem. Ta szarlotka jest tak pyszna, że szybko zostały tylko po niej okruszki :-). Wypiek jest na cieście kruchym, na to warstwa startych jabłek, wymieszanych z kardamonem i budyń ugotowany na soku jabłkowym i białym wytrawnym winie i znów warstwa ciasta kruchego. Cudownie smakuje na ciepło z lodami, ale także jest wyśmienita po całkowitym ostudzeniu. To jest ta szarlotka, którą(...)Składniki: Ciasto: 380 g mąki pszennej 150 g cukru 225 g masła 2 łyżki domowego cukru waniliowego 3 żółtka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa: 2 opakowania budyniu waniliowego 450 ml soku z jabłek 250 ml białego wina 150 g cukru Ponadto: 1 kg jabłek około 1/2 łyżeczki kardamonu Sposób przyrządzania: Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Podzielić
Zakątek rozkoszy kulinarnychpiec muffinki szczególnie dla tego że nie wymagają dużego nakładu pracy, są szybkie i smaczne. Przepis znalazłam TUTAJ w nieznacznym stopniu go urozmaiciłam poprzez dodanie mąki ziemniaczanej do budyniu oraz rodzynek. Ciasto 2 szklanki mąki 1 szklanka drobnego cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 rozpuszczonej kostki masła 2 jajka 1 szklanka mleka Nadzienie 1 budyń waniliowy mleko(...)płaskie łyżki mąki ziemniaczanej Sposób 1. Budyń przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, dodając dodatkowo 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej. 2.Po przygotowaniu budyniu zabieramy się za ciasto. Produkty mieszamy osobno produkty suche tj. mąkę, cukier, proszek do pieczenia, w oddzielnej misce produkty mokre: masło, jajka oraz mleko. Na koniec łączymy produkty mokre ze suchymi i mieszamy niezbyt starannie. 3.Gotowe ciasto
Kuchenne aromatySkładniki Ciasto 2 szkl. mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 kostki margaryny 1/2 szkl. cukru 2 jaja + 1 żółtko Masa budyniowa 1 l mleka 3 opakowania budyniu czekoladowego Masa serowa 1/2 kostki margaryny 1/2 szkl. cukru 500 g serka waniliowego 3 jajka + 1 białko 1 opakowanie budyniu śmietankowego Sposób 1. Przygotować ciasto: margarynę połączyć z mąką, proszkiem(...)pieczenia, cukrem, jajkami i żółtkiem. Zagnieść ciasto i wyłożyć na natłuszczoną blaszkę. 2. Ugotować budynie na 1 litrze mleka, gorące przełożyć na surowe ciasto. Równomiernie rozsmarować. Ostudzić. 3. Przygotować masę serową: margarynę utrzeć z cukrem i stale mieszając, dodawać na przemian serek i żółtka. Wsypać budyń i całość wymieszać z pianą z białek. Rozsmarować na zimnym budyniu. Piec w temp
Kuchenne aromatysól szczypta 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Blat kokosowy 3 białka (z dużych jajek) 100 g cukru 200 g kokosu Ale-raj Krem budyniowy 450 ml mleka 1 budyń waniliowy lub śmietankowy b/c 2 łyżki cukru 200 g masła 2 łyżki cukru pudru Masa truskawkowa 0,5 kg truskawek 5 łyżek cukru 0,5 szkl wody 1 galaretka truskawkowa(...)budyń waniliowy lub śmietankowy b/c 0,5 szkl wody Przygotowanie: Biszkopt makowy: Białka ubić na sztywno z cukrem i szczyptą soli. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując do momentu, aż uzyskamy sztywną masę. Mąkę i proszek przesiać przez sitko dodać mak i wymieszać. Dodawać porcjami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać łyżką. Blachę 25*25 cm na dnie wyłożyć
Ala piecze i gotujezimnego masła (lub margaryny) opakowanie (16g) cukru waniliowego 5 żółtek 2-3 łyżki gęstej śmietany Masa jabłkowa: 1,5kg jabłek kilka łyżek cukru Pianka budyniowa: 5 białek 2 opakowania budyniu śmietankowego ( takie na pół litra mleka) 1/2 litra mleka łyżka masła 180g cukru Ciasto: Mąkę siekamy z masłem, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Śmietanę najlepiej dodawać na końcu(...)masę. Na koniec dodajemy cukier, specjalnie nie pisałam jego ilości, ponieważ, to ile posłodzicie jabłka, zależy od rodzaju jabłek i Waszych własnych preferencji. Studzimy. Pianka budyniowa: Z mleka i budyniów gotujemy budyń, taki zwykły, jak w instrukcji na opakowaniu, tyle, że bez cukru. Będzie on dość gęsty, ponieważ zmniejszyliśmy ilość mleka. Po ugotowaniu, do gorącego jeszcze budyniu, dodajemy masło
Czerwona Porzeczkaodstawiamy do ostygnięcia. dodatkowo: 2 opakowania delicji 2 zielone galaretki np. agrestowe 500 ml gorącej wody składniki na masę budyniową: 900 ml zielonego soku np. Kubuś lub Pysio 3 budynie waniliowe wykonanie: W 250 ml soku mieszamy budynie (nie dodajemy cukru). Pozostały sok zagotowujemy i dodajemy do niego budyń. Cały czas podgrzewamy i mieszamy, aż masa zgęstnieje. Gorący budyń wylewamy(...)biszkopt i odstawiamy do przestygnięcia. Na przestudzony budyniu układamy delicje. składniki na masę śmietanową: 660 ml śmietany kremówki 30 % 2 łyżki cukru pudru 2 zielone galaretki np. agrestowe 250 ml gorącej wody wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy cukier oraz wystudzoną galaretkę i miksujemy. Gotową masę wylewamy na delicje, wyrównujemy
Domowy Smak JedzeniaŚwieże kawałki gruszek zanurzone w budyniu, otulone delikatnym kruchym ciastem, a do tego wyraźnie wyczuwalny aromat wanilii – takie domowe wypieki smakują wyjątkowo dobrze. Zawsze byłam podatna na uroki tego ciasta, a piekłam je jeszcze zanim przeszłam na roślinną stronę mocy. Wszystkie odzwierzęce składniki zastąpiłam roślinnymi: w miejsce masła roślinna margaryna najlepszej jakości, zamiast żółtek jaj przecier z mango (równie dobrze(...)sprawdzi się każdy inny, np. jabłkowy – chodzi o nawilżenie ciasta), budyń przygotowałam na bazie roślinnego mleka. Efekt wyszedł bardzo podobny, nawet muszę przyznać, że lepszy! Wiem, wiem, może nie jest to najzdrowsza propozycja na podwieczorek, ale jak mawiają Francuzi: „Wszystko z umiarem, nawet sam umiar”. Raz na jakiś czas z pewnością nikomu nie zaszkodzi. Składniki: 1 ½ szklanki zwykłej pszennej
Roślinna - blog wegański