mleko - 800 ml budyń waniliowy - 1 op budyń czekoladowy - 1 op masło - 300 g alkohol - 1 kieliszek cukier - 10 łyżek z 400 ml mleka odlać pół szklanki, resztę zagotować z 5 łyżkami cukru, a w szklance rozmieszać budyń waniliowy, wlać do gotującego się mleka i mieszać do zgęstnienia, odstawić do przestygnięcia. Tak samo postąpić z budyniem czekoladowym. Masło(...)podzielić na pół, i wrzucić do dwóch misek, zmiksować je na pulchną masę i dodawać po łyżce budyniu waniliowego, na koniec dodać alkohol.Tak samo postąpić z kremem czekoladowym. Gotowe kremy nakładamy w miseczki waflowe i od razu podajemy
Camilla w kuchniSkładniki: CIASTO: woda 1 szklanka, masło 15 dag, mąka tortowa 1,1/4 szklanki, sól - szczypta, proszek do pieczenia - szczypta, jajka 6 sztuk KREM: mleko 500 ml, budyń waniliowy 1 opakowanie, mąka ziemniaczana 1 łyżeczka, cukier 3 łyżki, masło 1/2 łyżeczki, śmietana 30 % 200 ml, wiórki kokosowe 100 gram, cukier puder - ile potrzeba zagotować wodę, szybko wsypać mąkę z solą, proszkiem(...)ciasto upiekłam jako jeden placek i wystudzone podzieliłam na połowę, można też upiec na mniejszych blaszkach dwa osobne placki połowę mleka zagotować z masłem, cukrem, w drugiej połowie wymieszać budyń, mąkę ziemniaczaną i wlać do gotującego mleka, mieszać do zagęstnienia budyniu, wystudzić do zimnego budyniu, śmietanę zimną 30% ubić na sztywno i porcjami dodawać do zimnego budyniu ubijając mikserem
W Mojej Kuchni Lubięcukrem. Następnie dodać 1/4 szklanki mleka, obie mąki i dokładnie wymieszać. Resztę mleka z kawą i kawą rozpuszczalną zagotować. Dodać masę z żółtkami i energicznie mieszając, zagotować gęsty budyń. Gdy budyń zacznie się gotować zmniejszyć ogień i mieszając, gotować go jeszcze przez około 1 minutę. Zdjąć z ognia i przykryć folią spożywczą, odstawić do całkowitego ostygnięcia (ma mieć temperaturę taką(...)minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. 8. Masło do kremu utrzeć, ucierać przez około 2 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie po łyżce dodawać budyń, po każdym dodaniu dokładnie wymieszać mikserem na średnich obrotach (jeśli masa się zważy podczas dodawania budyniu, proszę pozostały budyń krótko podgrzać, żeby był ciepły, ale nie gorący i dodać
Mała Cukierenkaszkl margaryna, 3/4 kostki proszek do pieczenia, 2 płaskie łyżeczki Składniki na masę serową twaróg sernikowy, 750g jajka, 2 szt cukier, 120g cukier waniliowy, 20g sól, 1/4 łyżeczki budyń śmietankowy, 1 opak skórka otarta z 1 cytryny Składniki na masę budyniową mleko, 375 ml budyń waniliowy, 1 opak jajka, 5 szt cukier, 150g margaryna, 150g sól, szczypta Przygotowanie Składniki(...)ciasto umieszczamy w misie. Szybko wyrabiamy kruche ciasto. Zawijamy w folię spożywczą, wkładamy do lodówki na 2 godziny. Przygotowujemy masę budyniową. Gotujemy budyń z podanej ilości mleka i cukru. Do gorącego wrzucamy margarynę, mieszamy, aż się rozpuści. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Przygotowujemy masę serową. Jajka, cukier, cukier waniliowy i sól miksujemy na puch. Powoli po łyżce wrzucamy twaróg. Gdy masa
Gotowanie moimi oczamizapraszam do wypróbowania przepisu. :) Składniki: Ciasto: 125 g masła 1 szklanka wody 1 szklanka mąki 5 małych lub średnich jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta Krem: 2 budynie Delecta o smaku waniliowym z dodatkiem wanilii 1 szklanka ksylitolu 750 ml mleka 2% 200 g śmietanki z mleka kokosowego (wstaw mleko kokosowe do lodówki na przynajmniej 1 dzień(...)będzie potrzebowało dłuższego pieczenia! Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika, odczekaj kilka minut, a następnie zdejmij placek z blaszki. Blaszkę umyj i osusz, powtórz pieczenie drugiego placka. Krem: Ugotuj budynie: w szklance mleka rozprowadź proszki budyniowe i ksylitol, resztę mleka dobrze zagotuj, wlej mleko z rozpuszczonym proszkiem i mieszaj, aż budyń będzie miał gładką konsystencję. Następnie gotuj budyń przez
Smiling Shrimpprzekroiłam na pół, w ten sposób otrzymałam dwa cienkie spody. Składniki na biszkopt Składniki na krem budyniowy: 1 kostka masła 1,5 szklanki mleka 2 łyżki cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego 2 łyżki kakao + kawa na poncz (rozpuszczalna lub parzona), wiórki czekoladowe, pół tabliczki czekolady (ja dałam gorzką ze skórką pomarańczową), orzechy laskowe, pół puszki kajmaku – około(...)przesuwać je swobodnie po blacie i mniej się kruszą, a kiedy ciasto będzie gotowe po prostu odklejamy papier i przekładamy na talerz. Masło na krem powinno być bardzo miękkie. Budyń rozpuszczamy w niewielkiej ilości mleka. Resztę mleka gotujemy w garnku z cukrem ciągle mieszając. Kiedy mleko zacznie się gotować dodajemy rozpuszczony budyń i nie przerywamy mieszania, aż pojawią się pierwsze
Ciastkozercyprzekroiłam na pół, w ten sposób otrzymałam dwa cienkie spody. Składniki na biszkopt Składniki na krem budyniowy: 1 kostka masła 1,5 szklanki mleka 2 łyżki cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego Składniki na ganache z białej czekolady: 100 g białej czekolady 100 ml śmietany kremówki 1 łyżka masła + maliny liofilizowane (można je kupić przez internet lub wybrać z płatków musli(...)przesuwać je swobodnie po blacie i mniej się kruszą, a kiedy ciasto będzie gotowe po prostu odklejamy papier i przekładamy na talerz. Masło na krem powinno być bardzo miękkie. Budyń rozpuszczamy w niewielkiej ilości mleka. Resztę mleka gotujemy w garnku z cukrem ciągle mieszając. Kiedy mleko zacznie się gotować dodajemy rozpuszczony budyń i nie przerywamy mieszania, aż pojawią się pierwsze
Ciastkozercymamy nadmiar kaszy jaglanej - pozostałość z obiadu (ale można również przygotować kaszę z myślą o budyniu), warto pokusić się o przygotowanie pysznego i zarazem bardzo zdrowego budyniu. Nas bardzo zauroczył swym smakiem. Polecam, nie tylko dla najmłodszych, to świetny pomysł na podwieczorek dla całej rodziny. Inspiracją był przepis znaleziony u Olgi Smile . Z podanych ilości wyszły mi 4 pucharki pysznego(...)dodajemy tyle, by uzyskać odpowiadającą nam konsystencję deseru, u mnie było to 1 i 1/4 szklanki. Idealny byłby tutaj blender wysokoobrotowy, u mnie niestety tylko zwykły, ale i tak budyń był pyszny... :-) Gotowy budyń rozdzielić do pucharków. Przed podaniem można schłodzić, my zajadamy budyń na ciepło, z dodatkiem malin i domowego soku malinowego... pyszota... :-) Szeroki wybór superfood można znaleźć
Smaczne Zdrowewcinać zupełnie solo. Po dokładnym wystudzeniu sprawdzi się też jak masa do przekładania ciast. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE KREM POMARAŃCZOWY Składniki: 1 budyń waniliowy 1 galaretka pomarańczowa 1/2 litra soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciskanego) 1/2 tabliczki białej czekolady 100 g masła lub margaryny /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy(...)bidi-font-family:Mangal; mso-font-kerning:1.5pt; mso-fareast-language:ZH-CN; mso-bidi-language:HI;} Przygotowanie: 1/2 szklanki soku wlewamy do szklanki i rozrabiamy w nim budyń. Resztę soku podgrzewamy w rondelku. Kiedy sok zacznie się gotować wlewamy budyń, a kiedy ten zacznie gęstnieć dodajemy galaretkę i mieszamy energicznie. Następnie wrzucamy do rondla pokruszoną czekoladę oraz
Bon appetit mon amiewięcej wiśniówki. Niestety przez ten dodatek to ciasto tylko dla dorosłych ;) CIASTO KUKUŁKA Składniki: (na formę 20x25cm) 400 g cukierków kukułek 4 opakowania herbatników typu Petit 4 opakowania budyniu czekoladowego 1 litr mleka 250 g masła 2 łyżki kakao 2 łyżki cukru 1/3 szklanki nalewki wiśniowej Przygotowanie: 2 szklanki mleka podgrzewamy i rozpuszczamy w nim kukułki(...)pozostałych 2 szklankach zimnego mleka rozrabiamy budyń i cukier, które następnie wlewamy do gotującego się mleka z rozpuszczonymi całkowicie cukierkami. Gotujemy masę do momentu aż zgęstnieje. Ugotowany budyń przekładamy do miski, którą przykrywamy folią spożywczą, aby na budyniu nie zrobił się kożuch. Odstawiamy do wystygnięcia. Masło ubijamy na puszystą masę dodając kakao, a następnie po 1 łyżce budyniu i miksujemy
Bon appetit mon amiechrupiące groszki czekoladowe, które fajnie urozmaicają ten deser. Ciasto jest delikatne i rozpływa się w ustach, warto spróbować. CYTRUSOWIEC Składniki: (forma 24 cm) spód: biszkopty okrągłe masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe 2,5 szklanki soku pomarańczowego sok z 1/2 cytryny 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy 125 g masła 3/4 szklanki wody pianka cytrynowa: 500 g śmietany(...)formie wyłożonej papierem do pieczenia. masa budyniowa: Ścieramy skórkę z cytryn (będzie potrzebna nam później) i wyciskamy sok. Sok pomarańczowy z sokiem cytrynowym gotujemy na małym ogniu. Budynie rozrabiamy w 3/4 szklanki wody i kiedy sok zacznie się gotować dolewamy budynie do garnka, mieszamy aż zacznie gęstnieć. Ugotowany budyń studzimy. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym
Bon appetit mon amiebiszkopt : (mała blaszka) 6 jaja 1/2 szkl. kartoflanki 1/2 szkl maki pszennej 1/2 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki wody 1 łyżka oleju Krem: 2 budynie śmietankowe/waniliowe 2 szkl. mleka pół szklanki mleka 250g masła 3 żółtka 3 łyżki kakao 4 łyżki rumu ja użyłam Golden Rum 1 opakowanie bez około 100 - 150g Polewa: czekolada - rozpuścić(...)przesianą, stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie. Piec około 30 minut w 180*C. Pozostawić do ostygnięcia. Żółtka rozmieszać z cukrem. Dodajemy szklankę mleka i budynie. Wszystko dokładnie mieszamy. Pozostałą szklankę mleka zagotowujemy i dodajemy mieszankę. Gotujemy budyń. Studzimy. Masło ucieramy na puch. Dodajemy zimny budyń po łyżce i ucieramy krem, aż do wykończenia budyniu
Garnkowe fanaberieSkładniki na blaszkę ok. 25x36 cm: 200 g herbatników maślanych 120 g kakaowych okrągłych herbatników (1 op.) 2 puszki masy kajmakowej 400 ml mleka 1 opakowanie budyniu waniliowego 4 łyżki cukru pudru 200 g masła (1 kostka) garść orzechów laskowych, posiekanych z grubsza CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN +chłodzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Zaczynamy od przygotowania budyniu: w garnku zagotowujemy(...)mleka. Do pozostałego mleka wsypujemy opakowanie budyniu i 2 łyżki cukru pudru, dokładnie mieszamy. Cały czas mieszając mleko, cienkim strumieniem wlewamy mieszankę. Gotujemy aż masa zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy folią aluminiową tak, aby dotykała powierzchni budyniu (dzięki temu nie powstanie kożuch) i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. 2. Masło umieszczamy w misie miksera razem z 2 łyżkami cukru pudru. Miksujemy
My Culinary Artkremem budyniowym. Kto nie jadł, ten koniecznie musi spróbować :) Przepis zaczerpnęłam z książki ciasta Siostry Anastazji. W oryginalnym przepisie z żółtek jaj (które zostaną z placka orzechowego) robi się budyń, ja jednak poszłam trochę na łatwiznę i użyłam gotowego budyniu w proszku,a 4 żółtka które mi zostały- wykorzystałam do zrobienia kruchych ciasteczek . Przepis na blaszkę 20x25(...)Składniki: biszkopt: 5 jajek, 90 g cukru, 2-3 łyżki kakao, 80 g mąki pszennej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia. krem: 500 ml mleka, 2 budynie waniliowe b/c, 200 g masła, 5 łyżek cukru. placek orzechowy: 180 g startych orzechów włoskich, 4 białka jaj, 150 g cukru, 1 łyżka miodu, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka mąki pszennej
Aga w kuchniskusicie się na upieczenie takiej serowej Zośki? żródło Ciasta s.Anastazji Ser 700 g twarogu mielonego 6 jajek 200 g cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 budyń waniliowy 50 g rodzynek 150 g masła Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, a następnie ucierać dodając stopniowo po jednym żółtku. Dodać ser,rodzynki proszek do pieczenia(...)budyń. wszystko dokładnie zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać delikatnie łyżką do połączenia się składników. Blaszkę 23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 30 minut, a następnie wylać na sernik pianę z kokosem i piec ponownie 15 minut. Piana kokosowa 4 białka 150 g cukru
O kuchni z uczuciem