budyń - 12640 przepisów (strona:85/843)

CIASTO 3 BIT 156

większych paczek herbatników * 1 puszka masy krówkowej o smaku kajmaku * 500 ml śmietany kremówki 36% * 1 łyżka cukru pudru  Na krem budyniowy:  (przepis tutaj)   * 2 budynie waniliowe bez cukru * 500 ml mleka * 6 łyżek cukru * 250 g masła w temperaturze pokojowej Wykonanie: Najpierw należy wykonać krem budyniowy.  W garnku zagotować 300 ml mleka z cukrem(...)Pozostałe 200 ml mleka wymieszać z proszkiem budyniu. Do gotującego się mleka wlać wymieszany budyń i ciągle mieszać aż masa zgęstnieje. Budyń wystudzić. Miękkie masło w temperaturze pokojowej utrzeć na gładką masę i stopniowo dodawać po jednej łyżce budyniu. Miksować aż powstanie jednolita masa kremu.  Na dnie blachy ułożyć herbatniki. Na to rozłożyć równomiernie masę krówkową. Kolejno

Zrób to smacznie
MARLENKA 97

miodowe 125g masła lub margaryny 2½ -3  szklanki mąki pszennej + do podsypania 4 łyżki miodu ¾ szklanki cukru pudru ¾ łyżki sody oczyszczonej 1 łyżka octu 2 jajka Masa 2 budynie śmietankowe po 40g bez cukru 3 szklanki mleka 400g masy kajmakowej 250g margaryny lub masła Dodatkowo garść orzechów włoskich do dekoracji Spody: Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od roztopienia masła. Następnie dodajemy(...)Spody studzimy. Okrawki ciasta wałkujemy i kroimy na małe kwadraciki (posłużą nam do posypania ciasta). Pieczemy w ten sam sposób co płaty. Masa: Zaczynamy od ugotowania budyniu. 2 budynie rozrabiamy w 1 szklance mleka. 2 szklanki mleka wlewamy do garnka i zagotowujemy. Rozczyn budyniu wylewamy na goujące się mleko, mieszamy do zgęstnienia. Studzimy. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na puch

Słodki Zakątek
CIASTO BAWOLE OCZY 248

orzechów  1 łyżeczka śmietany BISZKOPT: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku i octu KREM: 1,5 szklanki mleka 6 łyżek cukru 1 budyń śmietankowy kostka masła (temperatura pokojowa) ORAZ: słoiczek powidła lub marmolady 2 paski białej czekolady 0,5 łyżeczki oleju Polewa zrobiona z połowy porcji  KLIK    WYKONANIE: GOTUJEMY BUDYŃ(...)KREM: Szklankę mleka gotujemy razem z cukrem, w pozostałym mieszamy budyń. Wlewamy na mleko i gotujemy chwilę cały czas mieszamy. Odstawiamy i przykrywamy folią spożywczą tak żeby dotykała budyń (unikniemy kożucha), odstawiamy. CIASTO KRUCHE: Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem, dodajemy puder i mieszamy. Następnie wrzucamy pokrojone w kostkę masło i wszystko ze sobą siekamy. Na końcu dodajemy żółtka

Pani na deser
Delikatne 4 składnikowe ciasteczka z budyniem 156

Dzisiejsze ciasteczka są niebywale delikatne i rozpływające się u ustach, pozostaję takie aż do ostatniego ciacha. Kolor i smak tak naprawdę zależy od tego jakiego budyniu użyjecie, u mnie były zielone o smaku matchy, a truskawkowe czy czekoladowe będą pewnie jeszcze lepsze. Składniki na 16-20 ciasteczek: 1 opakowanie (40 g) dowolnego budyniu 150 g mąki pszennej 100 g cukru(...)miękkiego oleju kokosowego/margaryny roślinnej Przygotowanie: Miękki (nie mylić z płynnym) olej kokosowy zblenduj/utrzyj na idealnie gładką, puszystą i pozbawioną grudek masę. Następnie dodać całą zawartość opakowania z budyniem, ponownie utrzeć. Przesiać do masy mąkę i wymieszać. Powstanie dosyć miękka, plastyczna masa dająca się formować. W tym przypadku foremki się nie przydadzą. Formować z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego, rozpłaszczyć dłonią

greenscarf
CIASTO JAGODY 193

SKŁADNIKI: BISZKOPT   Z TEGO PRZEPISU WARSTWA JAGODOWA: słoiczek konfitury jagodowej 240 g (z Biedronki) galaretka jagodowa (Winiary) MASA 1 1,5 szklanki mleka  6 łyżek cukru 1 budyń waniliowy kostka masła 200 g temp. pokojowa MASA 2 330 ml śmietany 30 % 400 g masy krówkowej 1-2 łyżki żelatyny ORAZ:  okrągłe biszkopty ok. 200 g czekolada(...)minut (piekłam 2 naraz) lub  ustawienie góra dół ok. 170-180 st. C.      Można też upiec jeden i  przeciąć na pół. GOTUJEMY BUDYŃ NA KREM 1: Szklankę mleka gotujemy z cukrem, w pozostałym mieszamy budyń. Wlewamy na wrzące mleko i chwilę gotujemy, cały czas mieszając.  Następnie przykrywamy folią spożywczą, tak żeby dotykała budyniu (unikniemy

Pani na deser
CIASTO KOKOSOWO – TRUSKAWKOWE 363

szczypta * proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki BEZA KOKOSOWA: * duże białka – 3 szt * cukier – 100 g * kokos – 200 g KREM BUDYNIOWY: * mleko – 450 ml * budyń śmietankowy – 1 op * cukier – 2 łyżki * masło – 200 g * cukier pduer – 2 łyżki MASA TRUSKAWKOWA: * truskawki ( mogą być mrożone ) – ok. 400 g * cukier(...)łyżek * galaretka truskawkowa – szt * budyń śmietankowy – 1 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT MAKOWY: Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i cukrem. Dodajemy po jednym żółtku – miksujemy. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz makiem i dokładnie , ale delikatnie mieszamy szpatułką. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25 minut/180C bez termoobiegu. Studzimy. BEZA KOKOSOWA

Ostra na Słodko
Miodownik z kremem budyniowym i biszkoptem. 138

jajka 10 dag masła lub margaryny 4 łyżki mleka 4 łyżki miodu prawdziwego pół szklanki cukru 1 lekko kopiasta łyżeczka sody Krem budyniowy: 20 dag masła lub margaryny 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) 2 pełne szklanki mleka pół szklanki cukru pudru Polewa: 3 łyżki cukru 3 łyżki kakao 3 łyżki masła lub margaryny odrobina(...)pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm, nakłuwamy widelcem. Pieczemy około 10-15 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Upieczone placki dokładnie studzimy. 3. Krem budyniowy: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę

Izabelawkuchni
Ciasto Marlenka 115

mąka pszenna ok. 4 szklanki + mąka do podsypywania, cukier puder 3/4 szklanki, miód 4 łyżki, soda 3/4 łyżki, margaryna 125 g, ocet 1 łyżka, jajka 2 szt, masa: budyń śmietankowy 2 szt, mleko 3 szklanki, cukier 2 łyżki, masa kajmakowa 230 g, masło 200 g, dodatkowo: orzechy włoskie posiekane do posypania ciasta, Sposób przygotowania: Ciasto: Margarynę rozpuszczamy, dodajemy cukier(...)ciasto będzie złociste. Z kolejnymi blatami postępujemy w ten sam sposób.  Krem: 2 szklanki mleka wlewamy do garnka, dodajemy cukier i stawiamy na palnik. W pozostałym mleku rozrabiamy budynie. Na gotujące się mleko wlewamy budynie i energicznie mieszamy, aby podczas gotowania nie powstały grudki. Budyń gotujemy 3 min, następnie przykrywamy go folią aluminiową i odstawiamy do ostygnięcia. Masło miksujemy

kulinarne odsłony pati
Krajanka makowa-makowa panienka 914

forma 32 cm x 25 cm Spody makowe 200 g maku, zmielonego i suchego 100 g zmielonych migdałów 180 cukru 8 białek 4 żółtka szczypta soli Krem maślany z budyniem ½ l mleka 6 żółtek 50 ml soku z cytryny i otarta skórka z jednej cytryny 40 g ziemniaczanej mąki 150 g cukru 2 łyżki waniliowego cukru z prawdziwą wanilią(...)przywarło do dna garnka. Kiedy zacznie się gotować wlej żółtkową mieszankę energicznie mieszając. Doprowadź do wrzenia i wlej sok z cytryny wraz z otartą skórką. Stale mieszając gotuj budyń przez minutę. Zdejmij z ognia, przykryj folią tak aby przylegała do powierzchni i odstaw budyń do ostudzenia. W międzyczasie wyjmij masło aby było na czas miękkie. Kiedy budyń jest dobrze wystudzony

codojedzenia
Ciasto ze śliwkami kalifornijskimi + film 109

białek 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki mąki pszennej 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g suchego maku masa 500 ml mleka 3 żółtka 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru 4 łyżki cukru kryształu 150 g masła 20 okrągłych biszkoptów śliwki w czekoladzie 3/4 szklanki mleka 100 g mlecznej czekolady 100 g gorzkiej czekolady 400 g śliwek kalifornijskich(...)równomiernie rozprowadzamy. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp 180 st .C i pieczemy około 25 minut. Upieczone ciasto studzimy. masa Do miski wlewamy 1/2 szklanki mleka, wsypujemy cukier, budynie oraz 3 żółtka i wszystko dokładnie łączymy trzepaczką lub mikserem. Pozostałe mleko wlewamy do garnka i zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy rozpuszczoną mieszanke z mleka, cukru, budyniu i żółtek

Smakowite Dania
Ambasador z galaretką 114

dokładkę. :) Potrzebujemy (na dużą blachę): Biszkopt: 6 jaj 3/4 szklanki cukru 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej Masa podstawowa: 1 l mleka 400 g masła 13 łyżek cukru 3 budynie śmietankowe Emix 3 łyżki mąki pszennej 3 żółtka Masa biała: 1 galaretka poziomkowa Emix 1 galaretka cytrynowa Emix Masa ciemna: 3 łyżki kakao Emix 1 tabliczka gorzkiej czekolady(...)międzyczasie w pozostałych 250 ml mleka rozpuszczamy proszki budyniowe, dodajemy mąkę i żółtka. Do gotującego się mleka wlewamy naszą miksturę i cały czas mieszając zagotowujemy. Powinien powstać gęsty budyń. Wierzch budyniu zakrywamy folią spożywczą, aby nie wysychał i odstawiamy do ostygnięcia. Ważne! Żeby masa się nie zważyła masło musi być w tej samej temperaturze co budyń. Masło w temperaturze pokojowej

MamaOskarka
Tort makowo - ajerkoniakowy z nutą cytrusową 304

resztą smaków. Tort jest bardzo prosty w wykonaniu i myślę, że mało pracochłonny, zwłaszcza jeśli ciasto upieczemy dzień wcześniej. By zaoszczędzić jeszcze więcej czasu, wieczór wcześniej możemy również ugotować budyń do kremu i wystudzony schować do lodówki. Należy tylko pamiętać, aby następnego dnia ogrzać go do temperatury pokojowej, nim przystąpimy do przyrządzania kremu. Tort jest nieduży, ale każdy kawałek dość(...)ognia i cały czas mieszając rózgą kuchenną wlewać zmiksowaną mieszankę. Postawić z powrotem na palniku i nie zaprzestając mieszania podgrzewać na średnim ogniu, aż do zgęstnienia i zagotowania budyniu. Należy mieszać bardzo energicznie, by nie zrobiły się grudki. Ugotowany budyń będzie bardzo gęsty. Budyń przykryć folią spożywczą w taki sposób, aby dotykała jego powierzchni i odstawić do całkowitego wystudzenia

Opowieści z piekarnika
Tort Orzechowy z Czekoladowym Kremem 305

włoskich Bakalland 5 jajek – osobno żółtka i białka 180g cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 190g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 700ml mleka 2 budynie czekoladowe bez cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 100g gorzkiej czekolady 100g mlecznej czekolady 1 łyżka cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 16g 250g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) 200g(...)rondelka wlać 500ml mleka, dodać cukier, cukier z prawdziwą wanilią, obie połamane czekolady i mieszając zagotować (czekolada ma się rozpuścić w mleku). 6. Do pozostałego mleka dodać budynie, mąkę ziemniaczaną i rozmieszać. Rozmieszane budynie wlać do gotującego się mleka i ugotować gęsty budyń. Zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia, ma mieć temperaturę jak masło

Mała Cukierenka
Ciasteczka warszawskie 152

Połowę mleka zagotować z cukrem. Drugą połowę wymieszać dokładnie z mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minuty), aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z kuchenki i przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu (w ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Miękkie(...)masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Następnie (dalej miksując) dodawać stopniowo zimny budyń. Ciasteczka przekładać masą  (fot.3)  i sklejać po dwa. Boki ciasteczek również posmarować masą i obtoczyć w zmielonych orzechach lub wiórkach kokosowych  (fot.4) . Ciasteczka przechowywać w lodówce, maksymalnie do tygodnia czasu. Źródło: domowe-wypieki.pl   drukuj przepis

Świat Ciasta
Truskawkowy budyń jaglany 78

Budyń z kaszy jaglanej to prosty sposób na bardzo smaczny, zdrowy podwieczorek, kolację lub śniadanie. Dzisiejsza sezonowa wersja jest kremowa, aksamitna i mocno truskawkowa… myślę, że w takim wydaniu jest w stanie przekonać nawet najbardziej zatwardziałych przeciwników kulinarnych eksperymentów. A czy wy już próbowaliście? Smakuje Wam? Składniki (2 porcje): 0,5 szklanki (100 g) suchej kaszy jaglanej(...)dzięki temu pozbędziemy się gorzkiego posmaku. 2) Ugotowaną kaszę z umytmi, obranymi z szypułek truskawkami i dodatkiem miodu zmiksować blenderem kielichowym (lub za pomoca ręcznego) na gładki mus. Jeżeli budyń wyjdzie zbyt gęsty można dolać odrobinę mleka lub dodać więcej truskawek. 3) Gotowy budyń podawać ze świeżymi owocami i opcjonalnie z ulubionym sokiem. Artykuł Truskawkowy budyń jaglany pochodzi z serwisu

Fitsweet.me