budyń - 12640 przepisów (strona:79/843)

Grandma Flexington Cranberry pie – Borderlands 2 DLC 160

smaków i tekstur. Mocno tu flambirują… Brzmi znajomo, co nie? Wspomniany domowy sos żurawinowy o słodko-kwaśnym smaku, do tego kruche ciasto z domieszką orzechów i aksamitny czekoladowy budyń własnej roboty dla przełamania smaku. Po prostu EXPLOSIVE GREAT TASTE, jakby to powiedział sam Mister Torgue! Uwaga – lepiej zrobić sobie małe porcje takich placków np. w kokilkach lub foremkach(...)powodu, że ciasto raczej nie nadaje się do długiego przechowywania (szybko mięknie od farszu). Takie babcine placuszki. GRANDMA FLEXINGTON CRANBERRY PIE Borderlands 2 kruche orzechowe ciasto z żurawiną i budyniem czekoladowym CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 min (+ 30 min pieczenie) CENA: 20 zł LICZBA PORCJI: 8 porcji POZIOM: łatwe POTRZEBUJESZ miska. forma do pieczenia piekarnik rondelek SKŁADNIKI: MASA ŻURAWINOWA żurawina suszona

Nerds Kitchen
TRUSKAWKOWY 3 BIT 137

ochotę na coś słodkiego i nie trzeba włączać piekarnika :)  Koniecznie musicie spróbować tego ciasta, bo jest naprawdę smaczne. Składniki na blachę 25 x 30 cm: Krem budyniowy: * 2 budynie waniliowe bez cukru * 500 ml mleka * 6 łyżek cukru * 250 g masła w temperaturze pokojowej Wykonanie: W garnku zagotować 300 ml mleka z cukrem. Pozostałe 200 ml mleka wymieszać(...)proszkiem budyniu. Do gotującego się mleka wlać wymieszany budyń i ciągle mieszać aż masa zgęstnieje. Budyń wystudzić. Miękkie masło w temperaturze pokojowej utrzeć na gładką masę i stopniowo dodawać po jednej łyżce budyniu. Miksować aż powstanie jednolita masa kremu. Do masy budyniowej dodałam jedną łyżeczkę żelatyny namoczonej w 3 łyżkach wody (gdy żelatyna nasiąknie wodą, należy ją podgrzać

Zrób to smacznie
Ciasto Pofalowane Z Rabarbarem 160

cukru 4 jajka kl L esencja waniliowa 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia z malutkim czubkiem 3 czubate łyżeczki kakao 4 łyżki mleka masa budyniowa: 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 40 g 2 i 1/2 łyżki cukru 2 i 1/2 szkl mleka 100 gr masła polewa czekoladowa z żelatyną: 50 g masła 1/4 szkl cukru pudru 1 łyżka(...)Ciasto pieczemy 180 stop. przez 40 - 45 minut. do suchego patyczka ( patyczek wbity w ciasto musi być suchy ) 5. Upieczone ciasto wykładamy na kratkę aby wystygło. Masa budyniowa 6. Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu ale w mniejszej ilości mleka (w 2 szklankach a 1/2 rozmieszamy proszek budyniowy). Następnie, ugotowany budyń, odstawiamy do prawie całkowitego wystudzenia (przykrywamy folią spożywczą, wierzch

Gotowanie...to proste !
RURKI Z KREMEM BUDYNIOWYM 156

mąki pszennej 25 dag masła lub margaryny 25 dag gęstej śmietany 18 % KREM: 25 dag masła w temp. pokojowej 2 szklanki mleka 2 łyżki mąki pszennej budyń śmietankowy 6-7 łyżek cukru ORAZ: cukier puder do posypania WYKONANIE: RURKI: Mąkę przesiewamy, dodajemy śmietanę i pokrojone na małe kawałki masło. Miksujemy za pomocą końcówek do zagniatania ciasta. Następnie ręcznie zagniatamy ciasto(...)termoobieg. Po upieczeniu delikatnie ściągamy rurki. Z pozostałym ciastem postępujemy identycznie. KREM: 1,5 szklanki mleka gotujemy razem z cukrem. W pozostałym mieszamy mąkę i budyń. Wlewamy na gotujące mleko i cały czas mieszamy. Gotujemy aż pozbędziemy się posmaku mąki. Przykrywamy folią tak, żeby dotykała budyniu i odstawiamy do wystudzenia. Masło ubijamy na puch, dodajemy po łyżce zimnego budyniu

Pani na deser
CZEKOLADOWA PIERZYNKA – CIASTO CZEKOLADOWE Z CYTRYNOWO-WANILIOWĄ PIANKĄ 211

się wielkimi krokami wiosny, kto wie ;) Dziśs przygotowałam dla Was przepis na pyszne czekoladowe ciasto przypominające klasyczną WZetkę, ale WZetką absolutnie nie jest! Lekki, puszysty, czekoladowy biszkopt upieczony z budyniu ( tak, z budyniu! ) połączony z orzeźwiającym, lekko cytrynowym kremem jest fantastycznym pomysłem do kawki. Ciasto robi się bardzo szybko, a kto raz spróbuje zrobić biszkopt z budyniu, ten już(...)poczynań. Pyszne ciasto! Spróbujcie i Wy! Ps. Śmiało możecie zrobić inną piankę do środka – malinowa, truskawkowa albo o smaku owoców leśnych! Działajcie! SKŁADNIKI : ( 24×28 ) BISZKOPT BUDYNIOWY: * budyń czekoladowy – 5 op ( 5 x 45 g bez cukru ) * cukier – 1 szkl * jajka L – 6 szt * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka KREM: * serek „homo

Ostra na Słodko
Truskawkowy 3 Bit 131

smakuje, szybko znika ze stołu i idealnie sprawdzi się przy filiżance kawki. Składniki: 380g herbatników Petit Buerre 50g mlecznej czekolady kakao Krem budyniowy: 600ml mleka 200g masła extra 2 budynie wanilinowe 2 łyżeczki cukru wanilinowego 5 łyżek cukru Mus truskawkowy: 500g truskawek 350ml wody 2 galaretki truskawkowe Krem stracciatella: 500ml śmietany 36% 3 łyżki cukru pudru 100g mlecznej czekolady Wykonanie(...)Krem budyniowy: Połowę mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym, drugą połowę wymieszać z budyniami. Po zagotowaniu mleka z cukrami dodać mleko wymieszane z budyniami i ugotować jak tradycyjny budyń, a następnie wystudzić. Masło utrzeć i stopniowo dodawać wystudzony budyń cały czas miksując do momentu uzyskania konsystencji gładkiego kremu. 2. Mus truskawkowy: Truskawki umyć, pozbawić szypułek, przełożyć do rondelka, dodać

Szalona Kuchnia Eweliny
Ciasto Kubuś+ nasze sposoby jak zachęcić dziecko do jedzenia warzyw i owoców 163

mąki skrobi -100 g mąki pszennej Mus: -litr soku domowej roboty w intensywnie pomarańczowym kolorze(my nasz zrobiliśmy w wyciskarce z marchewki, pomarańczy, bananów oraz nektarynek) -3 budynie po 35 g -250g masła -2 łyżki cukru Masa śmietankowa: -opakowanie serka mascarpone (250g) -600 ml śmietany słodkiej 30% -2 łyżki cukru pudru Dodatkowo do dekoracji: -pół czekolady mlecznej -pół czekolady(...)upieczeniu gorące jeszcze ciasto wyciągnąć z piekarnika i upuścić je z wysokości kolan na podłogę. Wystudzić. Mus: Od litra soku odlać około jego szklanki i wsypać do niej budynie. Dokładnie rozmieszać. Resztę zagotować. Do gotującego się soku wlać rozrobione budynie i dokładnie mieszać aż do jego zagotowania. Gotowy budyń odstawić do ostygnięcia. Masło utrzeć z cukrem do białości. Dodawać

Arbuziaki
Ciasto kruche z budyniem i kwaśnymi owocami 174

szklanki drobnego cukru (100 g) 1 jajko 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli masa budyniowa 3 szklanki zwykłego mleka 1 szklanka mleczka kokosowego (z puszki) 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru, każdy na 3/4 litra (1 opakowanie =74 g) 3 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżka zwykłego cukru dodatkowo 450 g mieszanki kompotowej (śliwki, porzeczka, truskawki, wiśnie) cukier puder(...)wsypać do miski i za pomocą robota kuchennego zagnieść na jednolitą masę. Gotowe ciasto podzielić na 2 jednakowe części, przełożyć je do woreczka i włożyć do zamrażalnika. Następnie przygotować budyń : 2 szklanki zwykłego mleka i 1 szklankę mleczka kokosowego wlać do rondelka. Zagotować. Proszek budyniowy i cukier (zwykły oraz wanilinowy) rozpuścić w pozostałym mleku. Gdy mleko zagotuję się to wlać

Ugotować
Ciasto kawowe bez pieczenia 270

mlecznej czekolady -2-3 płaskie  łyżki żelatyny -2 szklanki mleka -2 śnieżki (bite śmietany w proszku) -3 łyżki kawy rozpuszczalnej  -łyżka kakao KREM -litr mleka  -2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g -2 łyżki mąki -3 żółta -3/4 szkla cukru -cukier waniliowy -250g masła lub margaryny DODATKOWO -1,5 paczki herbatników kakaowych (u mnie bonitki(...)Paczka miała 250g  -troszkę czekolady do posypania ciasta Przygotowanie ciasta polecam rozpocząć od kremu a konkretniej od bazy kremu czyli budyniu. Z litra mleka odlewamy około 3/4 szklanki, resztę zagotowujemy. Do odlanej części dodajemy żółtka, budynie, cukier, cukier waniliowy mąkę i dokładnie mieszamy. Wylewamy na gotujące się mleko, mieszamy mocno  do zgęstnienia.  Studzimy. Gdy budyń jest już

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Babka krówkowo - malinowa 110

krówkową o smaku czekoladowym. Dla złamania smaku dodałem jeszcze ciasto malinowe. Składniki : Ciasto karmelowe : - masa krówkowa o smaku czekoladowym, - 100 g masła, - 200 g mąki pszennej, - 80 g budyniu waniliowego, - 2 łyżeczki proszku do pieczenia, - 5 jajek, - 2 łyżki cukru waniliowego. Ciasto malinowe : - 2 jajka, - 2 łyżki cukru, - 4 łyżki soku ze świeżych malin, - 4 łyżki oleju, - 1 duży budyń(...)malinowy, - mąka pszenna ( tyle, aby z budyniem wyszło 1/2 szklanki ), - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Wykonanie : Masło roztopić w garnku i dodać masę krówkową. Całość wymieszać, jeśli nie jest płynne to lekko podgrzać. Przelać do miski. Białka ubić z cukrem. Do masy krówkowej dodać miksując żółtka i przesianą mąkę, budyń i proszek do pieczenia. Na koniec dodać ubite białka

Przepisy Mikołaja
CIASTO 3 SMAKI 194

herbatników ( ok. 350  g) pół opakowania okrągłych biszkoptów (ok. 150 g) TRUSKAWKI: ok. 80 dag truskawek (świeże lub mrożone) 2 galaretki truskawkowe 1 łyżeczka żelatyny cukier do smaku BUDYŃ: 1 l mleka 3/4 szklanki cukru 2 budynie waniliowe 0,5 szklanki mąki pszennej 0,5 kostki masła ŚMIETANA: 0,5 l śmietany 30 % galaretka cytrynowa cukier puder do smaku(...)wody. Wsypujemy galaretki oraz żelatynę (wcześniej zalewamy odrobiną zimnej wody) Mieszamy i słodzimy do smaku. Blendujemy i  odstawiamy do wystudzenia. Gdy zaczną gęstnieć wylewamy na herbatniki. Układamy biszkopty. BUDYŃ: Połowę mleka gotujemy, dodajemy cukier i masło. W pozostałym mieszamy budynie i mąkę. Wlewamy do mleka i gotujemy przez chwilę. Gorący budyń wlewamy na biszkopty. Przykrywamy herbatnikami i odstawiamy

Pani na deser
Ciasto cappuccino z wkładką kokosową siostry Anastazji 283

swojego przepisu już sprawdzonego klik po upieczeniu ciasta jak ostygnie przeciąć ciasto na 2 części. składniki na masę do ciasta 1 cukier waniliowy 3 łyżki mąki zwykłej 1 budyń 2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 1 kostka masła 1/2 szklanki cappuccino -ja użyłam śmietankowy smak 5 żółtek przygotowanie Cukier, budyń, mąkę, 5 żółtek dajemy do jednego garnka i do przygotowanych(...)składników dolewamy mleko, gotujemy budyń – mieszaj trzepaczką aby nam się nie zrobiły grudki i nie przypaliło, kiedy powstaną pęcherzyki budyń gotowy i czekamy aż ostygnie. Masło ucieramy na puch dodajemy zimny budyń i cappuccino i masa gotowa. Teraz masę podzielić na 2 części. składanie: ciemne ciasto masa ciasto kokosowe masa ciemne ciasto Ciasto piekłam pierwszy raz więc tutaj moja

Moje Wyroby
Kajmakowo-czekoladowy przekładaniec 173

jasnych  Petit Beurre 200g ciemnych herbatników Petit Beurre 280g dżemu porzeczkowego 280g masy kajmakowej 50g mlecznej czekolady złota posypka Krem budyniowo-czekoladowy: 600ml mleka 200g masła extra 2 budynie czekoladowe 6 łyżek cukru 50g startej mlecznej czekolady Krem śmietanowy: 500ml śmietany 36% 3 łyżki cukru pudru Wykonanie: 1. Krem budyniowo-czekoladowy: Połowę mleka zagotować z cukrem, drugą połowę wymieszać(...)budyniami. Po zagotowaniu mleka z cukrem dodać mleko wymieszane z budyniami i ugotować jak tradycyjny budyń, a następnie wystudzić. Masło utrzeć i stopniowo dodawać wystudzony budyń cały czas miksując do momentu uzyskania konsystencji gładkiego kremu. Po tym czasie dodać startą czekoladę i całość dokładnie wymieszać. 2. Krem śmietanowy : Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier i całość dokładnie wymieszać

Szalona Kuchnia Eweliny
Najprostsze muffinki 121

jazdy! - upiekłam muffinki, nie miałam wiele w lodówce, gdyż tygodniowe zakupy dopiero przed nami, ale przepis jest bardzo prosty i dodatki różne, więc można kombinować. Miałam też spory zapas budyniu, więc też znalazł się on w środku w muffinkach.    *Prz epis z portalu moje miasto to Nowa Sól  ( wprowadzi łam kilka zmian) Składniki(...)szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 2 jajka 1 szklanka mleka 100 g roztopionego masła lub margaryny  budyń + 350 ml mleka (ja zrobiłam z bananowym)   Dodatki: orzechy banany jabłka rodzynki lub inne bakalie

Na moim talerzu
Ciasto ,,orzeszek''. 159

szklanka orzechów włoskich drobno pokrojonych 5 łyżek cukru 3 łyżki miodu prawdziwego 10 dag masła lub margaryny Na krem: 2 szklanki mleka 25 dag masła lub margaryny 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) 2 łyżki cukru cukru pudru Dodatkowo: puszka masy kajmakowej ( 40 dag ) mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie pysznego ciasta ,,orzeszek " 1. Ciasto(...)jedne ciasto wykładamy równomiernie ciepły karmel. 4. Pieczenie: Ciasta pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Upieczone dokładnie studzimy. 5. Krem: W połowie mleka rozpuszczamy budynie, pozostałe mleko zagotowujemy. Do gotującego wlewamy te rozpuszczone i gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Ugotowany budyń dokładnie studzimy. Masło lub margaryn ucieramy z cukrem pudrem na puszystość, następnie stopniowo dodajemy

Izabelawkuchni