mrożonych owoców 100ml szklanki wody (do owoców) 1/2 szkl. cukru (proponuję spróbować czy owoce nie będą zbyt kwaśnie i w razie potrzeby dosłodzić) 1 galaretka poziomkowa 1 budyń bez cukru 100ml. wody do rozrobienia budyniu Składniki na polewę 1 tabliczka gorzkiej czekolady 50 ml śmietany 30% Krok po Kroku 1 Do wysokiego naczynia wkładamy białka jajek i ubijamy na najwyższych(...)przypali się). W misce łączymy pozostałe mleko, mąkę, jaja i śmietanę tworząc jednolitą masę. Następnie wlewamy wszystko do wrzącego mleka i ciągle mieszając gotujemy do momentu aż powstanie budyń. Do gorącego budyniu wrzucamy kostkę masła i mieszamy do całkowitego połączenia się składników (nie miksujemy ponieważ masa zrobi się rzadka). 5 Mrożone owoce umieszczamy w garnku z wodą, gotujemy na małym
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisykocha budyń czekoladowy, kruszonkę i kruche ciasto na pewno pokocha ta tartę ;) Składniki na formę 25 cm Ciasto kruche: 100 g mąki pszennej tortowej 100 g mąki krupczatki 1 żółtko 5 łyżek cukru 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 18 lub 12 % 90 g masła esencja waniliowa Warstwa budyniowa: 750 ml mleka (może być roślinne) 2 budynie czekoladowe bez cukru(...)łyżki cukru Kruszonka: 1/2 szkl mąki pszennej tortowej 50 g masła 50 g cukru Dodatkowo: garść drobnych owoców np. jagód (mogą być mrożone) 1. Budyń gotujemy tak jak zawsze tylko w mniejszej ilości mleka lub napoju roślinnego, następnie przykrywamy folią i odstawiamy aż ostygnie. 2. Z podanych składników zagniatamy kruszonkę i chowamy do zamrażalki. 3. Z podanych składników zagniatamy szybko
Gotowanie...to proste !łyżek likieru advocaat Masa owocowa: 1 puszka moreli w syropie lub brzoskwiń (puszka około 850ml) 250ml puree/soku z marakui (można zastąpić sokiem brzoskwiniowym lub bananowym, ananasowym) 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 1-3 łyżki cukru pudru (należy dosłodzić do smaku, czasami sok z marakui może trafić się bez dodatku cukru) Krem: 300ml schłodzonej śmietanki kremówki(...)Masa owocowa: 6. Morele osączyć i pokroić je na małe kawałeczki. 7. Do rondelka wlać około 150ml soku z marakui i postawić na ogniu zagotować. Do pozostałego soku dodać budyń i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Rozmieszany budyń wlać do gotującego się soku i ugotować gęsty budyń. Gdy budyń się zagotuje zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować, mieszając, przez
Mała CukierenkaNutella oraz dodatkowo na krem budyniowy z mlekiem w proszku. Połączenie okazało się bardzo trafne. Polecam. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego po 330g 1 budyń śmietankowy bez cukru na 0,5l mleka 2 łyżki cukru 1,5szkl. mleka 1 czubata łyżka masła 4 łyżki mleka w proszku ok. 1 czubata łyżka kremu czekoladowo - orzechowego(...)razu wyjęłam je z piekarnika i wyłożyłam na metalową kratkę. Gdy wystygły, zdjęłam ostrożnie rurki z foremek. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jedną szklankę mleka zagotowałam. W pozostałym mleku rozmieszałam budyń i cukier i przelałam je na gotujące się mleko. Ciągle mieszając, gotowałam budyń do zgęstnienia. Ugotowany budyń odstawiłam do wystygnięcia. Gdy budyń był zimny, zmiksowałam go z miękkim masłem
Waniliowe Improwizacjesmaczna, więc polecam. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto: 1szkl. mąki pszennej tortowej 1szkl. mąki owsianej 1 jajko 100g masła 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 budyń waniliowy 40g bez cukru 0,5szkl. cukru pudru szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na nadzienie: 3szkl. musu jabłkowego (u mnie jabłkowo - cukiniowy) 0,5 łyżeczki cynamonu 1 budyń śmietankowy(...)opcjonalnie cukier jeśli jabłka są kwaśne Sposób przygotowania: Do miski wsypałam mąkę pszenną tortową, mąkę owsianą, proszek do pieczenia, budyń waniliowy w proszku, cukier puder i szczyptę soli. Dodałam zimne masło pokrojone na plasterki i jajko. Z podanych składników zagniotłam szybko jednolite ciasto. Ciasto uformowałam w kulę, owinęłam folią spożywczą i schowałam na kilka godzin do zamrażalki. Mus jabłkowy przełożyłam
Waniliowe ImprowizacjeCiasto bez pieczenia, przypominające swoim smakiem popularny baton snickers. Proste i dość szybkie w wykonaniu, wystarczy nieco wcześniej przygotować sobie budyń aby gotowe ciasto powstało dosłownie w ciągu 10 minut. Taki deser idealnie komponuje się zarówno na świątecznym stole, jak również na rodzinnych imprezach. Z pewnością posmakuje wszystkim wielbicielom bardziej kalorycznych słodkości. Składniki: Masa budyniowa: 1 litr mleka 3/4 szklanki(...)cukru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 2 budynie waniliowe (po 40g, bez cukru) 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka mąki pszennej 2 żółtka 300 g masła Polewa: 150 g gorzkiej lub mlecznej czekolady (ja użyłam mieszanej) 150 ml śmietanki 30% Dodatkowo: 2 opakowania herbatników maślanych 2 opakowania herbatników kakaowych 2 puszki masy kajmakowej 1 i 1/2 szklanki orzeszków ziemnych
Fascynacje Anipiżmowej) 200g mąki 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli 35g suszonych moreli 35g posiekanych migdałów Krem: 1/2l mleka 4 łyżki cukru 2 budynie waniliowe 1/2 kostki masła lub margaryny „Palma” Do dekoracji: pasek gorzkiej czekolady parę płatków migdałów (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Jajka ubić z cukrem i szczyptą soli(...)Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto. 3. Ciasto piec w temperaturze 160 st.C. około 60 minut. 4. Przygotować krem. Odlać pół szklanki mleka i rozrobić w nim budynie. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka powoli wlewać rozrobiony budyń, ciągle mieszać, aby nie powstały grudki. Ugotowany budyń zostawić do wystygnięcia. 5. Masło lub margarynę utrzeć
Danka PichciSkładniki: biszkopt: mąka pszenna 1 szklanka, mąka ziemniaczana 0,5 szklanki, cukier 1 szklanka, jajka 5 szt, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, sól szczypta, masa: mleko 700 ml, budyń śmietankowy 60 g, żółtka 6 szt, cukier 0,5 szklanki, masło 300 g, dodatkowo: galaretka czerwona 1 szt, galaretka żółta 1 szt, czekolada mleczna 100 g, kakao 2 łyżki, orzechy(...)mleka wraz z cukrem nastawiamy na palnik. W pozostałym mleku rozpuszczamy proszek budyniowy oraz żółtka, najlepiej to zrobić za pomocą blendera. Gdy mleko zacznie wrzeć to wlewamy rozpuszczony budyń i energicznie mieszamy, aby w budyniu nie powstały grudki. Budyń gotujemy przez ok. 5 min cały czas mieszając. Gotowy przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy do ostygnięcia. Galaretkę czerwoną rozpuszczamy
kulinarne odsłony paticieszy się uznaniem :) Składniki: Na ciasto: * 7 jajek rozm. L * 7 łyżek cukru * 7 łyżek mąki pszennej * 1 łyżka kakao * 2 łyżeczki proszku do pieczenia Na krem: * 3 budynie czekoladowe (bez cukru) * 5 łyżek cukru * 0,5 l mleka * 20 dkg masła Na polewę: * 30 dkg rodzynek * 1/2 szklanki rumu * 1 czekolada gorzka * 1 czekolada mleczna lub deserowa(...)pergaminem do pieczenia i piekłam ok. 20 - 25 minut w temperaturze 170 stopni. Do drugiej części ciasta dodałam przesiane kakao i wymieszałam. Piekłam tak samo jak pierwszą część ciasta. Budynie i cukier rozmieszałam w 1 szklance mleka a 1 szklankę mleka zagotowałam. Strużką wlewałam rozmieszany budyń do gotującego się mleka i energicznie mieszałam. Zmniejszyłam ogień na minimum i dodałam pokrojone
Pieprzyć z Fantazjąsiekanych orzechów włoskich 25 dkg cukru pudru 15 dkg mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu szczypta soli Masa: 500 ml mleka 40 gr budyniu waniliowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 żółtko 10 dkg cukru kryształu 30 dkg masła bez soli 5 dkg ziaren słonecznika 10 dkg suszonych śliwek 6 łyżek masy krówkowej o smaku orzechowym(...)trzy części. Masa : do garnka wlać 2/3 mleka, dodać cukier i zagotować. W kubku wymieszać pozostałe mleko z proszkiem budyniowym, mąką ziemniaczaną i żółtkiem. Do gotującego się mleka wlać budyń, mieszając cały czas doprowadzić do wrzenia (średni ogień). Kiedy budyń zaczyna się gotować trzymać go na ogniu do minuty (mieszać non stop). Ugotowany budyń zdjąć z ognia i wystudzić. Ziarna
mecooksopakowanie, Jeżyki Classic 3 sztuki, Coffi Break 3 sztuki, galaretka cytrynowa 1 opakowanie, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie, jogurt naturalny 100 gram=4 opakowania, nektarynki 2 sztuki, śliwki 8 sztuk, budyń waniliowy 1 opakowanie, mleko 350 ml, cukier 1,5 łyżki, miękkie masło 150 gram Galaretkę pomarańczową wymieszać w 250 ml gorącej wody, wystudzić, wymieszać z dwoma jogurtami i pokrojonymi(...)lodówki. Galaretkę cytrynową wymieszać w 250 ml gorącej wody, wystudzoną wymieszać z dwoma jogurtami i pokrojonymi w kostkę śliwkami, wlać na zastygniętą galaretkę w formie, schować do lodówki. Budyń wymieszać w szklance mleka, resztę mleka z cukrem zagotować, wlać budyń i mieszać do zagęszczenia budyniu, dobrze wystudzić, zimny budyń zmiksować z miękkim masłem na krem, wyłożyć na wyjęty z formy
W Mojej Kuchni Lubięmąki 100 g masła 1 jajko 25 g drobnego cukru Szczypta soli Krem budyniowy: 100 g miękkiego masła 40 g (1 opakowanie – należy zwracać uwagę na gramaturę opakowań) budyniu waniliowego dobrej jakości – szczerze odradzam tanie dyskontowe 250 ml mleka 1 łyżka cukru (opcjonalnie) Dodatkowo: Po 1/2 kostki gorzkiej czekolady na jedną babeczkę 1 łyżeczka masła orzechowego, niesolonego Maliny(...)łyżeczce masła orzechowego i zostawiamy do wystygnięcia. Do rondelka wlewamy mleko zostawiając ok. pół szklanki do rozpuszczenia proszku budyniowego. Dodajemy łyżkę cukru i zagotowujemy. W pozostawionym mleku dokładnie rozpuszczamy budyń, a następnie dodajemy do gorącego mleka z cukrem i gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając rózgą, dopóki budyń nie zgęstnieje. Przykrywamy szczelnie, np. foliowym woreczkiem lub folią spożywczą
Kate's Kitchen