gęste i posiadają niezbyt nachalny smak, dzięki czemu można doprawiać je na wiele różnych sposób. Dzisiaj chciałabym Wam pokazać jeden z moich ostatnio ulubionych deserów właśnie z płatków jaglanych - budyń jaglany. Jest bardzo prosty w przygotowaniu a smakiem i zapachem przypomina ( a nawet jest lepszy) tradycyjny budyń. Dodałam do niego gorzką czekoladę i tak powstał czekoladowy budyń. Polałam(...)kostka gorzkiej czekolady ( u mnie 90 % kakao) - łyżeczka miodu Płatki jaglane zalałam około 3/4 szklanki wody i zagotowałam. Kiedy masa zrobiła się bardzo gęsta dodałam czekoladę, całość wymieszałam aż budyń nabrał czekoladowego koloru. Następnie dodałam łyżeczkę miodu i całość zblendowałam na gładką masę. Sos truskawkowy przygotowałam na bazie mrożonych truskawek. Wyjęłam je troszkę wcześniej z zamrażalnika ( można dodać odrobinę
Health-Fit-Lifesami. Biszkopt: 4 jajka 2 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej typ 450 1 łyżka mąki ziemniaczanej Masa z Kubusia: 750 ml soku marchewkowego 3 budynie waniliowe Cykoria 2 łyżki cukru waniliowego Cykoria 250 g masła w temperaturze pokojowej Krem śmietankowy: 500 ml śmietanki 30% (dobrze schłodzonej) 1 galaretka pomarańczowa 250 ml gorącej wody(...)pieczenia. Formę wykładamy folią aluminiową i przekładamy ostudzony biszkopt na nią. 2. Do garnka wlewamy sok marchewkowy, jedną szklankę soku odstawiamy na bok i wsypujemy do niej budyń waniliowy. Zagotowujemy sok,dosładzamy go cukrem i dopiero teraz wlewamy budyń.Budyń jest już gęsty więc zostawiamy go do ostudzenia.Miękkie masło miksujemy i dodajemy do niego partiami zimny budyń. Wychodzi
Różowa kuchniapieczenia ani do zakupów, dlatego ciasto na niedzielę zrobiłam z tego, co akurat znalazłam w domu. Nie miałam zbytnio czasu, więc nie piekłam a przełożyłam krakersy: do środka budyń z kokosem a na wierzch pianka i galaretki w cukrze. Chwilka roboty i gotowe. Po odstaniu w lodówce fajnie się kroiło i było bardzo podzielne mimo, że robiłam w małej(...)blaszce. *foremka 23*23 cm Składniki: duża paczka krakersów solonych 2 opakowania budyniu śmietankowego 100 g wiórek koksowych + 2 łyżki litr mleka 5 łyżek cukru 100 g masła 300 ml śmietanki kremówki 1 opakowanie galaretki truskawkowej 50 g galaretek w cukrze Foremkę wyścielić wysoko papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć warstwę krakersów. W połowie mleka rozmieszać budynie i cukier
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniakrupczatki - 125 g cukru pudru - 250 g schłodzonego masła - 2 żółtka - 1 łyżka gęstej, kwaśniej śmietany - 2 łyżki lodowatej wody - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa: - 5 opakowań budyniu waniliowego bez cukru - 1 litr mleka - 6 łyżek cukru - 227g masła (temp. pokojowa) - 250g serka mascarpone - opcjonalnie 2 łyżki alkoholu Dodatkowo: - konfitura jagodowa - ok. 500g borówki amerykańskiej - 1 galaretka(...)smaku leśnych owoców - 350 ml wrzątku (do rozpuszczenia galaretki) Dzień wcześniej zagniatamy ciasto półkruche i gotujemy budyń. Ja miałam już ciasto gotowe, zamrożone. Kto nie ma – suche składniki (mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy do mąki (na tarce jarzynowej). Palcami łączymy starte masło z mąką na grubą kruszonkę. Dodajemy żółtka, śmietanę
mojewypiekiinietylkoTruskawkami będę męczyć Was jeszcze przez jakiś czas, bo chcę na maxa wykorzystać sezon. Dziś polecam babeczki z budyniem. Upiekłam je na piknik w przedszkolu. W sumie to są doskonałe na każdą okazję i bardzo uniwersalne. Niby nic a efekt WOW:) *na 30 sztuk Składniki: na ciasto: 300 g mąki 200 g masła 100 g cukru pudru 4 żółtka(...)nadzienie: 5 łyżek kremu typu nutella 1 opakowanie budyniu waniliowego 450 ml mleka 2 łyżki cukru 2 łyżki masła czereśnie poziomki truskawki dodatkowo: masło i mąka do foremek Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier i żółtka. Szybko zagnieść ciasto, owinąć folią i wstawić do lodówki na dwie godziny. Metalowe foremki do babeczek wysmarować masłem i wysypać mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapuszka kajmaku 70 g startej gorzkiej czekolady śmietanka: 400 ml śmietany 30% 1 opakowanie fix do śmietany 1,5 łyżki cukru pudru masa budyniowa: 1 duży budyń bez cukru 600-650 ml mleka 180-200 g masła 2 jajka 2 - 3 łyżki cukru pudru szczypta soli Przygotowanie: Pojemnik bądź formę w której będziemy(...)masy układamy ponownie warstwę herbatników. 400 ml mleka zagotowujemy z cukrem, w pozostałym mleku rozrabiamy proszek budyniowy i żółtka, wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy do uzyskania budyniu. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy do budyniu i mieszamy do połączenia. Odstawiamy budyń pod przykryciem (folią spożywczą) do ostygnięcia. Masło ucieramy dodając budyń. Uzyskaną masę budyniową wykładamy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPyszne ciasto... puszysty biszkopt, masa zrobiona z soku i budyniu i na wierzchu pianka. Ciasto jest warstwowe i bardzo smaczne. Smak masy tak naprawdę zależy od tego jakiego smaku soku użyjemy. Moja masa była o smaku maliny, gruszki i jabłka (połączyłam dwa różne soki od Słoneczna Tłocznia ) z dodatkiem galaretki wiśniowej, natomiast pianka była o smaku cytrynowym. Taki(...)mąki tortowej * 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej * 1 szklanka cukru * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 3-4 łyżki oleju Składniki na masę z soku: * 900 ml soku * 2 budynie waniliowe bez cukru (na 500 ml mleka) * 1 galaretka (użyłam wiśniowej) Składniki na piankę: * 250 ml śmietany kremówki 36% * 250 g serka mascarpone * 1 galaretka (u mnie cytrynowa
Zrób to smacznieobiecałam. Po porannym budyniu nadszedł czas na popołudniowy deser. Nie wiem jak Wam, ale mi sam pomysł na takie kwiatuszki bardzo się podoba. Wybaczcie, że nie podam Wam strony, na której je zobaczyłam, ale nijak jej teraz nie mogę znaleźć. Samo formowanie kwiatków mignęło mi gdzieś na Fb i nawet jak chciałam podejrzeć raz jeszcze przed ich przygotowaniem(...)musiało obyć się bez ściągi 😜 Zrobiłam swoją wersję z rabarbarowym budyniem oraz owocami. Wyszło 8 sztuk, z czego 2 zjadłam sama osobiście. Jedną jeszcze na ciepło (tak, pamiętam że nie wolno!),a drugą do popołudniowej kawy. Do tej niedzielnej już nic nie zostało... Składniki na 8 sztuk: 1 szklanka mleka 25g świeżych drożdży 1 jajko 1 łyżka cukru waniliowego ⅓ szklanki
Kuchnia w czekoladziejakieś inne miejsce (ja kładłam na tacę). Skrawki które nam zostały z ciasta też tak samo pieczemy, będą nam potrzebne do dekorowania ciasta. Składniki na masę: 1 opakowanie budyniu śmietankowego (gotujemy z dwoma łyżkami cukru) 500 ml mleka 1 maka krówkowa w temperaturze pokojowej (ja tym razem użyłam kakaowej) 1 kostka masła w temperaturze pokojowej Wykonanie: Budyń gotujemy(...)mleka i tylko z dwiema łyżkami cukru. Gdy będziemy go studzić można przykryć wierzch budyniu folią spożywczą tak żeby dotykała ona wierzchu budyniu, wtedy nie utworzy nam się kożuch. Maso ucieramy z masą krówką i dodajemy stopniowo ostudzony już budyń. Miksujemy aż do uzyskania jednolitej masy. Całość przekładamy na zmianę raz blat ciasta i krem. Powtarzamy tak 6 razy. Górę
Słodkie ciachoteż nie odmówią kawałka. Pychotka Składniki: Biszkopt: 6 jajek 200 g cukru 120 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej szczypta soli Masa budyniowa: 900 ml zielonego soku 3 budynie waniliowe lub śmietankowe Masę śmietanowa: 660 ml śmietany kremówki 30 % 2 łyżki cukru pudru 2 zielone galaretki 250 ml gorącej wody Dodatkowo: 2 opakowania delicji 2 zielone galaretki np. agrestowe(...)przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 25 – 30 min. do suchego patyczka. Odstawiamy ciasto do ostygnięcia. W 250 ml soku mieszamy budynie. Pozostały sok zagotowujemy i dodajemy do niego budyń. Cały czas podgrzewamy i mieszamy, aż masa zgęstnieje. Gorący budyń wylewamy na biszkopt i odstawiamy do przestygnięcia. Na przestudzony budyniu układamy delicje
Cukiernia Pychotkibiałka 100 g cukru 200 g kokosu Ale-raj Krem budyniowy: 450 ml mleka 1 budyń waniliowy 2 łyżki cukru 200 g masła 2 łyżki cukru pudru Masa truskawkowa: 0,5 kg truskawek mrożonych lub świeżych(...)łyżek cukru 0,5 szkl wody 2 galaretki truskawkowe 1 budyń waniliowy 0,5 szkl. wody Przygotowanie: Biszkopt makowy: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać aż do rozpuszczenia cukru i uzyskania sztywnej masy. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując do momentu, aż uzyskamy sztywną
Cukiernia PychotkiJabłecznik z budyniem to pyszne i szybkie w przygotowaniu ciasto. Idealne na każdą okazję. Polecam. SKŁADNIKI : na ciasto kruche 3 szklanki mąki pszennej 250 g margaryny 3/4 szklanki(...)BUDYŃ: 2 budynie waniliowe z cukrem 3 szklanki mleka PRZYGOTOWANIE : Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i odkładamy do lodówki na 1 godzinę. Jabłka obieramy
Kulinarne Fantazje Mariolimało w ostatnim czasie, ale Wy mi przecież wybaczycie :). Nie wiem czy już wiecie ale sezon rabarbarowy właśnie wystartował i mam tu dla Was zielone pyszne drożdżówki z budyniem, kruszonką i rabarbarem. Z pozdrowieniami dla kobietki, która ma magiczny ogród z takimi darami natury :). Przepis podaje na 10 sztuk. Ciasto drożdżowe: - 1/2 kg mąki pszennej, u mnie(...)minut aby podwoiło swoją objętość. 3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 części, każdą część formujemy na kulę. Następnie spłaszczamy je dłonią robiąc szeroki dołek do którego obficie nakładamy budyń i rabarbar. Wierzch posypujemy kruszonką i układamy na formach wyłożonych papierem do pieczenia, odstawiamy do ponownego wyrośnięcia ok. 30 minut. Czas pieczenia ok. 25-30 minut w temperaturze
Apetyczna babeczkawyrównujemy i pieczemy 35 min (piekarnik góra-dół bez termoobiegu). Krem chałwowy: -120 g miękkiego masła – 200 g chałwy waniliowej ( u mnie była mieszanina kilku smaków) – 2 budynie waniliowe bez cukru – 500 ml mleka – 3 łyżki cukru Gdy tylko wstawiamy ciasto do piekarnika szykujemy krem. Nie możemy tez zapomnieć o wcześniejszym wyjęciu masła z lodówki. Musi(...)być miękkie. W jednej szklance mleka rozpuszczamy dokładnie oba budynie, a drugą zagotowujemy w garnuszku wraz z cukrem. Do gotującego się mleka wlewamy mleko z budyniami, zmniejszamy gaz i ciągle mieszając podgrzewamy, aż budyń będzie bardzo gęsty. Ściągamy z gazu i studzimy. Gdy budyń będzie już chłodny, wrzucamy do masy miksera masło oraz pokruszoną drobno chałwę. Miksujemy, po chwili
Relaxtimebiszkopt: 3 jajka 3 łyżki cukru 6 łyżek mąki tortowej 2 łyżki kakao 2 łyżki oleju 1 łyżka proszku do pieczenia masa zielona: 900 ml Pysia zielonego 1 budyń śmietankowy na 3/4 l 1 budyń śmietankowy na 1/2 l masa biała: 500 ml śmietany 36% 300 g serka waniliowego 100 g białej czekolady 3 łyżeczki żelatyny ponadto: 4 duże(...)wymieszaną z proszkiem i kakao oraz dodać olej. Wymieszać i przelać na blaszkę (o wym. 26/36 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180*C około 25 minut. Budynie rozmieszać w 1 szklance soku,resztę zagotować. Do gotującego się soku wlać rozrobione budynie i ugotować g ę sty budyń. Gorący rozsmarować na upieczonym biszkopcie. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Galaretki
Kolorowa kuchnia Elki