szkl. masło ( zimne ) 250 g. proszek do pieczenia 2 łyżeczki żółtka 5 szt. cukier puder 3 łyżki wiórki kokosowe 1/2 szkl. Masa I: budyń waniliowy bez cukru 2 op. cukier 2 łyżki mleko 700 ml. wiórki kokosowe zmielone lub bardzo drobne 3/4 szkl. Masa II: kajmak w puszce np. gostyński 400 g. mleko 2 łyżki(...)Masa III: białka 5 szt. cukier puder 1/2 szkl. olej rzepakowy 1/2 szkl. budyń śmietankowy bez cukru 2 op. wiórki kokosowe zmielone lub bardzo drobne 3/4 szkl. Dodatkowo: cukier puder do oprószenia wiórki kokosowe do obsypania METODA: Ciasto: Wszystkie składniki ze sobą wymieszać ( masło pokroić na mniejsze części ). Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie
Kuchnia Paulettessię w domu. Składniki: Biszkopt na tort. o śr 28cm 3 jajka 3 łyżki mąki krupczatki 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru ½ łyżeczki proszku do pieczenia Budyń waniliowo- brzoskwiniowy 1 szklanka syropu brzoskwiniowego 1 szklanka wody 2 żółtka ½ szklanki cukru 3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej ½ tabliczki białej czekolady(...)końcu przesiane z proszkiem do pieczenia mąki. Mieszamy i przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180stC na ok 30 minut. Studzimy. 2. Budyń: Syrop mieszamy z wodą, odmierzamy ponad pół szklanki, w której mieszamy mąki oraz żółtka, a pozostałą część podgrzewamy razem z cukrem. Do gotującego się syropu wlewamy przygotowany rozczyn i zagotowujemy. Budyń
Kuchnia w czekoladziejajka 60 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 100 g mąki tortowej 20 g kakao gorzkiego 56 g roztopionego masła 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na budyń wiśniowy: 2 budynie waniliowe Winiary 1 łyżka mąki 680 g wiśni z kompotem Składniki na krem czekoladowy: 660 ml śmietany kremówki 30 % 2 łyżki cukru 1 cukier waniliowy(...)temperaturze 180 stopni do suchego patyczka. Do garnka wlewamy kompot z wiśniami i delikatnie rozdrabniamy mikserem zostawiając jednak małe kawałeczki wiśni. Odlewamy jedną szklankę i mieszamy w niej budynie i mąkę, resztę kompotu zagotowujemy.Do gotującego wlewamy budynie i energicznie mieszamy aż zgęstnieje. Ciasto przekładamy z powrotem do tortownicy i wykładamy budyń, na wierzch układamy herbatniki. Odstawiamy do zastygnięcia. W małym
Sama słodycz i szczypta chiliszklanka zwykłego cukru (200 g) niepełna szklanka mąki pszennej tortowej (130 g) połowa szklanki wody 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli krem budyniowy 1 budyń o smaku waniliowym na 0,75 l mleka (64 g proszku) 3 szklanki zimnego mleka 3 łyżki zwykłego cukru 1 kostka miękkiego masła (200 g) masa truskawkowa 2 galaretki(...)przygotowane ciasto. Piec około 25-30 minut (do zrumienienia biszkoptu). Upieczony biszkopt ostudzić. Krem budyniowy Do rondelka wlać 2 szklanki zimnego mleka. Dodać cukier. W pozostałym mleku rozpuścić budyń. Gdy mleko zacznie się gotować to wlać masę z kubka. Dokładnie wymieszać i budyń gotować około 1-2 minuty. Gęsty budyń ostudzić. Następnie za pomocą miksera, zimny budyń zmiksować
Ugotowaćsmoothie bananowym z żółtych i czerwonych bananów - Kawa Inka z rozpuszczoną czekoladą mleczną i puree z kokosa - Kawa Inka z mlekiem sojowym i śmietanką, podana z kawiorem z budyniu waniliowego - Kawa Inka z kruszonką z pistacji, orzechów brazylijskich i orzechów laskowych, udekorowana owocami physalis - Kawa Inka z wywarem z ziaren mielonego lnu, słonecznika łuskanego(...)KAWOWY NR 3 Wielkość porcji oraz waga użytych składników w większości przepisów zależą od indywidualnych preferencji przygotowującego napój. Kawa Inka z mlekiem sojowym i śmietanką, podana z kawiorem z budyniu waniliowego Składniki: / porcja na 350 ml · mleko sojowe – ok. 200-250 ml · śmietanka
SMYKWKUCHNIBiszkopt 5 jajek 100 g mąki tortowej 35 g mąki ziemniaczanej 160 g cukru szczypta soli Krem budyniowy 625 ml mleka 3,2% 200 g masła 2 budynie śmietankowe 80 g cukru 2-3 łyżki spirytusu Masa kawowa 500 ml mleka 3,2% 7 łyżek kawy cappuccino (proszku) 2 torebki śmietanki "Śnieżka" 5 płaskich łyżek żelatyny 1/4 szklanki wody Poncz(...)przygotowanym ponczem nasączamy biszkopt. Krem budyniowy Do rondelka przelewamy 600 ml mleka, dodajemy cukier i podgrzewamy. W pozostałym mleku rozprowadzamy proszek budyniowy. Na gotujące się mleko wlewamy mieszankę z budyniem i energicznie mieszamy do momentu, aż masa zgęstnieje i powstanie budyń. Tak przygotowany budyń odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło ucieramy na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodajemy kolejno po łyżce
Wędrówki po kuchniCzekoladowe babeczki z budyniem w środku. Do tej pory wspominam ten smak. "Niebo w gębie". Znikają natychmiastowo. Bardzo lubię różne babeczki, bo są łatwe do zrobienia, szybkie i smaczne. Idealne na wszelkie imprezy. Na blogu w zakładce Ciastka znajdziecie inne przepisy na pyszne babeczki. Kto się skusi na jedną słodką czekoladową babeczkę? Ciasto (około 22 szt babeczek) 3 jajka(...)szklanki cukru 1,5 szklanki mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1/2 szklanki oleju 0,5 l mleka 1 budyń waniliowy Budyń ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu Dodatkowo cukier puder do oprószenia Do miski wbić jajka, dodać cukier i zmiksować na gładko. Dodać pozostałe składniki i miksować do połączenia się składników. Piec w foremce
O kuchni z uczuciemjednej z wegańskich knajp zdarzyło mi się delektować wegańską szarlotką na kruchym spodzie z budyniem waniliowym i kruszonką. Bardzo mi to ciasto smakowało, ale w pełnej rozkoszy zawadzał fakt, iż było ono przygotowane na bazie mąki pszennej. W związku z tym postanowiłam je troszkę "uzdrowić" i wykonać domową wersję bez glutenu. Jabłecznik w tym wydaniu wyszedł o niebo lepszy niż(...)szklanki mieszanki mąk bezglutenowych, u mnie: - 1,5 szklanki płatków owsianych bezglutenowych zmielonych na mąkę, - 1 szklanka mąki amarantusowej, - 1 szklanka mąki gryczanej, 1/4 szklanki ksylitolu + 2 łyżki do budyniu, 8 łyżek oleju kokosowego, 100 ml zimnej wody, 10 jabłek, 1 łyżeczka wanilii w proszku, 1 łyżeczka cynamonu, 1 opakowanie ekologicznego budyniu bezglutenowego (u mnie czekoladowy, ale świetnie sprawdzi się
Jeść, by żyć w zdrowiułyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka gęstej śmietany lub jogurtu greckiego ciasto czarne : dokładnie tak samo jak białe , tylko dodatkowo dodajemy 2 łyżki gorzkiego kakao krem: 2 budynie czekoladowe 3 szklanki mleka 1,5 szklanki cukru 1 kostka masła lub margaryny ( z masłem smaczniejsze ) kilka kropli olejku migdałowego ( około 5 – 6 ) Najpierw ugotujmy budyń , bo musi jeszcze porządnie przestygnąć(...)zanim wchłonie go Metrowiec " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> . Dwie szklanki mleka , zagotowujemy razem z cukrem , w trzeciej rozpuszczamy budynie czekoladowe i wlewamy miesząc do wrzącego mleka . Mieszać trzeba intensywnie , żeby nie powstały kluchy , bo masa jest dość gęsta . Gotowy budyń odstawiamy do wystudzenia . Składniki na ciasto białe,wkładamy do miski , wszystkie oprócz margaryny , ją najpierw
Ogrodnik w podróżyMięciutkie drożdżówki z czekoladowym budyniem, zachowują świeżość nawet na 3 dzień. Kokos dodaje aromatu, a szklanka ciepłego mleka lub filiżanka owocowej herbaty dopełnia całości. Jeszcze tylko ciepły kocyk, ciekawa książka i brzydka pogoda za oknem nie będzie nam przeszkadzać. SKŁADNIKI CIASTO: 350 g mąki 35 g drożdży 3/4 szkl. mleka 1 jajko 4 łyżki oleju 3 łyżki cukru(...)łyżka cukru waniliowego szczypta soli Nadzienie: 1,5 szkl. mleka, 1 opakowanie budyniu czekoladowego, 3 łyżki cukru Dodatkowo: lukier, wiórki kokosowe WYKONANIE 1.Mleko podgrzewamy. W połowie rozkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru i mąki, mieszamy, odstawiamy na 15 min. do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypujemy mąkę i suche składniki, dodajemy jajko, drożdże, resztę mleka a na końcu olej
słodki bratekmąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Masa cytrynowa: 1/2 szklanki soku z cytryny 1 i 1/2 szklanki wody 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 budyń śmietankowy 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 25 dkg margaryny Palma Masa śmietanowa: 500 ml śmietanki 30 % 2 opakowania śmietan- fixu 1/2 szklanki cukru pudru. 1. Robimy biszkopt: białka(...)proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 25x35 cm i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni. 2. Gotujemy budyń cytrynowy: do garnka wlewamy sok z cytryny, szklankę wody oraz cukier i cukier waniliowy i zagotowujemy. Do pozostałej wody wsypujemy budyń śmietankowy, mąkę ziemniaczaną oraz żółtka i mieszamy. Do gotującej
Kuchnia u Bietkijajek (oddzielnie białka i żółtka) 7-8 łyżek kaszy manny (płaskich) 100g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli Krem: 750 ml mleka 2 budynie waniliowe (bez cukru) 6 łyżek cukru (płaskich) 200g masła 2 łyżki soku z cytryny Dodatkowo: dżem/konfitura do posmarowania blatów (najlepiej jakaś kwaskowata; u mnie cytrynowa z miodem(...)zarumienione po bokach i z wierzchu.) Pod dokładnym ostudzeniu - ostrożnie przekroić na 3 blaty. Przygotować krem. Z 750 ml odlać 1 szklankę mleka i rozmieszać w nim budynie z cukrem. Pozostałe mleko zagotować i połączyć z rozmieszanymi budyniami. Mieszać do zgęstnienia i zagotowania się całości. Budyń zdjąć z ognia i pozostawić do ostudzenia. (W trakcie stygnięcia - co jakiś
Di gotujeKruche ciasto, budyń, śliwki i beza posypana migdałami. Najlepsze będą śliwki węgierki. Nie można używać zbyt soczystych odmian, bo ciasto może podejść wodą. Nieco zmodyfikowany przepis ze strony kwestiasmaku.com Kruche ciasto: 250 g mąki + ok. 1 łyżka do podsypywania 50 g cukru 4 żółtka 200 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia Beza: 4 białka 150 g cukru 3 łyżeczki(...)mąki ziemniaczanej Dodatkowo: budyń waniliowy (40 g) przygotowany zgodnie z przepisem na opakowaniu (500 ml mleka, 2 łyżki cukru) 900 g śliwek + 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej garść płatków migdałowych Kruche ciasto: Mąkę, cukier i proszek do pieczenia rozetrzeć palcami z pokrojonym zimnym masłem. Dodać żółtka jaj i zagnieść ciasto. Piekarnik nagrzać do 170°C. Blachę o wymiarach
Bullioostygnięcia po czym przecinamy na dwie części. sernik gotowany: 1 kg zmielonego twarogu (użyłam z wiaderka) 5 łyżek cukru 1/2 szkl. mleka 200 g masła 4 jajka 1 budyń czekoladowy 1 łyżka kakao 1 budyń waniliowy 1 łyżka cukru z wanilią ponadto: 2 galaretki truskawkowe 500 g truskawek Blaszkę wyłożyć folią aluminiową i włożyć 1 biszkoptowy placek(...)drugim garnku rozpuścić 100 g masła,2 łyżki cukru i 1 łyżkę cukru z wanilią,dodać resztę twarogu i zagotować. W oddzielnych miseczkach rozmącić po 2 jajka z budyniami,do czekoladowego dodać kakao. Do pierwszego garnka wlać budyń czekoladowy,do drugiego waniliowy. Gotować mieszając aż budynie zgęstnieją. Jako pierwszą wylać na przygotowany biszkopt masę czekoladową,wyrównać i ułożyć drugi
Kolorowa kuchnia Elkipianka malinowa to już moja inwencja. sernik gotowany: 1 kg zmielonego twarogu (użyłam z wiaderka) 5 łyżek cukru 1/2 szkl. mleka 200 g masła 4 jajka 1 budyń czekoladowy 1 łyżka kakao 1 budyń waniliowy 1 łyżka cukru z wanilią pianka malinowa: 2 szkl musu malinowego 1 szkl. śmietanki 36% 3 łyżeczki żelatyny 2-3 łyżki gorącej wody ponadto(...)drugim garnku rozpuścić 100 g masła,2 łyżki cukru i 1 łyżkę cukru z wanilią,dodać resztę twarogu i zagotować. W oddzielnych miseczkach rozmącić po 2 jajka z budyniami,do czekoladowego dodać kakao. Do pierwszego garnka wlać budyń czekoladowy,do drugiego waniliowy. Gotować mieszając aż budynie zgęstnieją. Jako pierwszą wylać na przygotowaną warstwę herbatników masę czekoladową,wyrównać i ułożyć kolejną
Kolorowa kuchnia Elki