Wami moim przepisem. Polecam, jest bardzo proste i szybkie w wykonaniu. SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM. 25/40 CM MASA: 1,5 szklanki mleka 6 łyżek cukru 1 budyń śmietankowy lub waniliowy 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej 2/3 -0,5 szklanki kawy zbożowej lub cappuccino 1-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 4 żółtka kostka masła 1 łyżka żelatyny CIASTO KAKAOWE(...)sody 1 łyżeczka proszku 2 łyżki kakao 2 łyżki dżemu lub powidła CIASTO KOKOSOWE 4 białka 0,5 szklanki cukru 20 dag kokosu 1 łyżka mąki ziemniaczanej WYKONANIE: GOTUJEMY BUDYŃ: Szklankę mleka gotujemy razem z cukrem i kawami. W pozostałym mleku mieszamy budyń. Wlewamy na mleko i chwilę gotujemy. Wyłączamy i dodajemy po jednym żółtku. Energicznie mieszamy. Przykrywamy folią spożywczą
Pani na deserWitajcie, jeden z najprostszych i zarazem najlepszych deserów - budyń. Oczywiście można kupić gotowy w sklepie ale nie byłabym sobą gdybym nie spróbowała zrobić go sama;) Na przepis napotkałam całkiem przypadkiem kiedy to przeglądałam starą książę kucharską mojej prababci (dzisiaj ta książka ma ładnych kilkadziesiąt lat!). Wśród pożółkłych stron zaznaczony ozdobnym szlaczkiem widniał przepis na budyń. Zmieniłam tylko cukier na ksylitol(...)Pół szklanki mleka blendujemy z mąką i żółtkami. Do rondelka wlewamy resztę mleka oraz cukier/ksylitol. Kiedy mleko zacznie się gotować wlewamy zblendowaną wcześniej masę. Cały czas mieszamy dopóki nasz budyń będzie gęsty. Budyń można podawać z domową konfiturą czy sokiem owocowym . Taki deser przywołuje mi na myśl dzieciństwo kiedy to w chłodne jesienne i zimowe po południa babcia
Health-Fit-Lifełyżki cukru 2 łyżki mąki tortowej 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżka kakao 1 mała płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowy: 2 szklanki mleka 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) 2 lekko kopiaste łyżki cukru pudru 20 dag masła 82 % 5 kopiastych łyżek masła orzechowego Dodatkowo: 5 dag mlecznej czekolady(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 15 - 20 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony studzimy. W ten sam sposób pieczemy jeszcze dwa biszkopty. 2. Krem: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy
Izabelawkuchnidrożdżowe nie wychodzą mi tak dobrze jak je. Dzisiaj przychodzę do Was z kolejną wersją ciasta drożdżowego. Tym razem jest to ciasto drożdżowe z kremem budyniowym. Ciasto drożdżowe z budyniem Przygotuj dużą miskę, garnek, tłuczek do ciasta 1 , szklankę, miarkę kuchenną lub wagę, blachę do pieczenia, kuchenną ściereczkę, mikser, kubek, łyżkę, nóż do przekrojenia ciasta. Przygotuj składniki: 30 dag margaryny(...)mleka, 1 (niepełną) szklankę cukru, ½ kostki (50 g) świeżych drożdży, 2 jajka, 3 żółtka, 70 – 72,5 dag mąki, opakowanie cukru waniliowego, tłuszcz do wysmarowania blachy, Krem budyniowy: opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego, 2 szklanki mleka (1/2 l), kostkę masła, 2 łyżki cukru. Blachę do pieczenia wysmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia. Jajka sparz. W garnku rozpuść tłuszcz
blog.moje-pasje.infoimprowizacji w zaciszu domowej kuchni rodzą się niezapomniane receptury. I taki jest właśnie ten torcik, powstał ze składników jakie miałam pod ręką, czyli głównie chałwa, kremówka i budyń. Goście nie szczędzili pochwał i zachwytów, więc nie będę was dłużej przekonywać, że był naprawdę pyszny. Biszkopt 4 jajka 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki drobnego cukru(...)pieczenia 1 łyżka oleju Masa chałwowa 200 g chałwy 200 g serka homogenizowanego naturalnego 3 łyżeczki żelatyny Masa budyniowo śmietanowa 400 ml śmietany 30% 1 budyń śmietankowy ugotowany zgodnie z przepisem na opakowaniu 4 łyżeczki żelatyny 3 łyżeczki cukru pudru Do przybrania: uprażone orzechy włoskie i czekolada Przygotowujemy biszkopt: Białka ubijamy na sztywno dodajemy powoli
Jadło i czytadłoBiszkopt: 4 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1,5 łyżki kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowy: 2 budynie śmietankowe b/c 3 łyżki cukru 0,5 l mleka 200 g masła Masa ze śmietany: 400 ml śmietany kremówki 30% 1 galaretka cytrynowa 350 ml przegotowanej gorącej wody(...)blachę 25*35cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec około 20 min w 180 stopniach. Krem budyniowy: Z mleka odlać jedną szklankę mleka i rozmieszać w nim budynie. Resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wlać rozmieszane budynie i mieszając zagotować. Zdjąć z ognia i przykryć budyń z wierzchu folią spożywczą by nie powstał kożuch. Odłożyć
Ala piecze i gotujePonoć ten sernik był swego czasu dość popularny. A że lubię odkurzyć stare przepisy, to i wypróbowałam tego wypieku. Gotowany budyń to dodatek do masy serowej. Sprawia, że sernik jest kremowy i wilgotny. Bardzo polecam! Oczywiście wiśnie można zamienić na inne owoce. Składniki: Ciasto kakaowe: 200 g masła 100 g cukru 1 jajko 3-4 łyżki śmietany 1 czubata łyżka(...)kakao 400 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody Masa serowa: ugotowany budyń (600 ml mleka, 2 budynie śmietankowe, 1/3 szklanki cukru) 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1 kg mielonego białego sera 1 opakowanie budyniu śmietankowego 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: ok 2 szklanki wiśni (świeżych, mrożonych, z konfitury lub z zalewy) Sposób przygotowania: 1. Składniki na kruche ciasto zagnieść
Kuchnia domowa Anikawy mamy gotowe, bez włączania piekarnika. Smacznego :) SKŁADNIKI : 42 herbatniki (ja zużyłam 1,5 opakowania herbatników zbożowych z Biedronki) na 2 warstwy. okrągłe biszkopty kakao do posypania NA BUDYŃ : 1 l mleka 2 budynie waniliowe 0,5 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 2 całe jajka cukier waniliowy kostka masła 200 g KREM CZEKOLADOWY: gorzka czekolada 1 łyżka kakao(...)łyżki cukru szklanka mleka 2 śmietany śnieżki galaretka cytrynowa GOTUJEMY BUDYŃ : Połowę mleka gotujemy razem z cukrami i masłem. W drugiej części mieszamy mąkę, budynie oraz roztrzepane jajka. Gdy mleko zacznie się gotować przelewamy go do mąki, a następnie z powrotem do garnka. Cały czas mieszamy i chwilkę gotujemy. SKŁADANIE CIASTA : Blachę o wymiarach 25/40 cm wykładamy folią spożywczą
Pani na deserorzechów 25 dag cukru łyżka miodu łyżeczka proszku do pieczenia 5 białek po czubatej łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej MASA KAKAOWA: 1,5 szklanki mleka 6 łyżek cukru czekoladowy budyń 1-2 łyżki kakao 3 żółtka kostka masła MASA KAWOWA: 1,5 szklanki mleka 6 łyżek cukru 4-6 łyżek kawy zbożowej typu ,,Inka'' 1 łyżka kawy naturalnej waniliowy(...)budyń 2 żółtka kostka masła ORAZ : Posłodzona kawa do nasączenia Polewa kakaowa przepis tutaj ROBIMY BISZKOPT: Ubijamy na sztywno pianę dodajemy stopniowo cukier. Żółtka mieszamy z proszkiem i octem a następnie dodajemy do piany. Do miski dodajemy kakao, mąkę ziemniaczaną i uzupełniamy mąką pszenną tak żeby było objętościowo ok. 1,5 szklanki, przesiewamy. Dodajemy partiami i mieszamy delikatnie łyżką
Pani na deserspory zapas herbatników postanowiłam w końcu coś z nich przygotować. Z racji że są z gatunku tych mega twardych w grę wchodziło tylko przełożenie jakimś gorącym kremem. Więc ugotowałam budyń i wylałam na ciastka, w środek rozsmarowałam masę krówkową, a wierzch oblałam pyszną czekoladą. Ten deser to prawdziwy raj dla zmysłów :) Śmiało mogę powiedzieć że bardziej nam smakował niż(...)prostu zrobić. Polecam :) SKŁADNIKI : 4 opakowania herbatników maślanych (800 g) puszka masy krówkowej 600 g KREM : 1 l mleka 3/4 szklanki cukru 0,5 opakowania cukru waniliowego 2 budynie waniliowe 0,5 szklanki mąki pszennej 2 jaja kostka masła 200 g POLEWA : 1 gorzka czekolada 1 mleczna czekolada z krojonymi orzechami 2 łyżki mleka 2 łyżki masła
Pani na deserłyżeczce proszku do pieczenia i octu MASA: 400 ml jogurtu greckiego 2-3 łyżki cukru pudru 1 galaretka malinowa MASA DO DEKORACJI: 1,5 szklanki mleka 1 budyń waniliowy 2 łyżki cukru tabliczka białej czekolady kostka masła 200 g WYKONANIE: BISZKOPT: Ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy partiami cukier. Żółtka mieszamy z proszkiem i octem. Wlewamy do białek ciągle(...)lodówki. Gdy zacznie tężeć masę dzielimy na 2 części i przekładamy biszkopty. Tort schładzamy. MASA DO DEKORACJI: Szklankę mleka gotujemy z czekoladą i cukrem. W pozostałym mleku mieszamy budyń. Wlewamy na wrzące mleko i gotujemy. Cały czas mieszamy. Budyń odstawiamy w chłodne miejsce. Nakrywamy folią spożywczą tak żeby dotykała budyń (unikniemy kożucha) Masło rozcieramy na puch, dodajemy po łyżce zimnego
Pani na desersoli Składniki na ciasto parzone: – 2 szklanki mąki tortowej * – 500 ml wody – 250g masła – 8 jaj – szczypta soli Składniki na masę budyniową: – 2 budynie waniliowe bez cukru – 750ml mleka – 5 łyżek cukru – 2 czubate łyżki mąki tortowej – 200g miękkiego masła – 1 opakowanie bitej śmietany w proszku – 2 łyżki(...)alkoholu (opcjonalnie) Dodatkowo: – cukier puder * szklanka – u mnie metalowa miarka o pojemności 250ml Przygotowanie ciastek możemy zacząć od ugotowania budyniu, gdyż do masy musi być całkowicie zimny. Najlepiej ugotować go wieczorem, dzień wcześniej. Zagotowujemy 500ml mleka. Do pozostałego dodajemy 2 budynie, cukier i mąkę – dokładnie rozprowadzamy, aby nie było grudek. Gdy mleko się zagotuje wlewamy masę cały czas mieszając
mojewypiekiinietylkożółtka, następnie mąkę pszenna ziemniaczana i proszek do pieczenia. Na samym końcu kakao po czym delikatnie rozmieszać. Piec w temperaturze 180* około 18-20min. MASA BUDYNIOWA: składniki: 2 budynie śmietankowe (z cukrem) 2 łyżki cukru 0,5l. mleka 200g masła wykonanie: W połowie mleka rozpuścić budyń, drugą połowę nastawić do gotowania razem z cukrem. Gdy mleko będzie gorące wlać(...)budynie, mieszać energicznie by nie zrobiły się grudki. Ugotowany budyń odstawić do całkowitego wystygnięcia. Do miski włożyć masło, na małych obrotach ucierać, stopniowo dodawać budyń. MASA KRÓWKOWA: Duże opakowanie herbatników 400g masy krówkowej (kajmak) MASA ŚMIETANOWA: składniki: 400g śmietany 30% 1 szkl gorącej wody 1 galaretka cytrynowa wykonanie: Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do wystygnięcia. Śmietanę ubijamy, dodajemy galaretkę
Dziś Ja gotujewiększe i bardziej eleganckie okazje polecam jak najbardziej. *foremka 25*34 cm Składniki: na sernik: 1 kg sera z wiaderka 1 banan 1,5 łyżki kaszy manny 1 opakowanie budyniu bananowego 1/2 szklanki cukru 2 żółtka 2 jajka 125 g masła na ciasto kakaowe: 300 g mąki 1 jajko 3/4 szklanki cukru 150 g masła 3 łyżki miodu 1 łyżeczka(...)sody 2 łyżki ciepłego mleka 3 łyżeczki kakao na budyń: 3 opakowania budyniu waniliowego 1 litr mleka 5 łyżek cukru 200 g masła dodatkowo: 2 białka 1/2 szklanki cukru Przygotować blat serowy: banana rozgnieść widelcem. Dodać pozostałe składniki sernika i zmiksować. Przełożyć do blaszki wyścielonej papierem i piec w 170*C około godziny. Wystudzić. Przygotować
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniastanie przy garnku przez dziesięć minut, i skwapliwie to wykorzystałam. Najpierw miałam zamiar przygotować pieczoną owsiankę, ale okazało się, że płatki owsiane wyszły... Sięgnęłam więc po ryżowe, i ugotowałam budyń z dodatkiem masła orzechowego. Jest w nim tylko odrobina syropu klonowego; jeśli wolicie zdecydowanie słodsze puddingi, dodajcie więcej. Ja jednak podałam swój z syropem daktylowo-orzechowym, który jest mocno słodki(...)zasady nie jada, więc to, co zostało, przełożyłam do miseczki i zjadłam na zimno dzisiejszego poranka. I muszę przyznać, że nie mogę się zdecydować, która wersja smakowała mi bardziej... Budyń ryżowy z masłem orzechowym i grillowaną gruszką Składniki: (na 2-3 porcje) 130 g płatków ryżowych 250 ml mleka 250 ml wody 50 g masła orzechowego 25 g syropu klonowego
Pożeraczka, czyli raz adobrze