budyń - 12640 przepisów (strona:81/843)

Ciasto Kubuś+ nasze sposoby jak zachęcić dziecko do jedzenia warzyw i owoców 131

mąki skrobi -100 g mąki pszennej Mus: -litr soku domowej roboty w intensywnie pomarańczowym kolorze(my nasz zrobiliśmy w wyciskarce z marchewki, pomarańczy, bananów oraz nektarynek) -3 budynie po 35 g -250g masła -2 łyżki cukru Masa śmietankowa: -opakowanie serka mascarpone (250g) -600 ml śmietany słodkiej 30% -2 łyżki cukru pudru Dodatkowo do dekoracji: -pół czekolady mlecznej -pół czekolady(...)upieczeniu gorące jeszcze ciasto wyciągnąć z piekarnika i upuścić je z wysokości kolan na podłogę. Wystudzić. Mus: Od litra soku odlać około jego szklanki i wsypać do niej budynie. Dokładnie rozmieszać. Resztę zagotować. Do gotującego się soku wlać rozrobione budynie i dokładnie mieszać aż do jego zagotowania. Gotowy budyń odstawić do ostygnięcia. Masło utrzeć z cukrem do białości. Dodawać

Arbuziaki
Ciasto kruche z budyniem i kwaśnymi owocami 149

szklanki drobnego cukru (100 g) 1 jajko 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli masa budyniowa 3 szklanki zwykłego mleka 1 szklanka mleczka kokosowego (z puszki) 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru, każdy na 3/4 litra (1 opakowanie =74 g) 3 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżka zwykłego cukru dodatkowo 450 g mieszanki kompotowej (śliwki, porzeczka, truskawki, wiśnie) cukier puder(...)wsypać do miski i za pomocą robota kuchennego zagnieść na jednolitą masę. Gotowe ciasto podzielić na 2 jednakowe części, przełożyć je do woreczka i włożyć do zamrażalnika. Następnie przygotować budyń : 2 szklanki zwykłego mleka i 1 szklankę mleczka kokosowego wlać do rondelka. Zagotować. Proszek budyniowy i cukier (zwykły oraz wanilinowy) rozpuścić w pozostałym mleku. Gdy mleko zagotuję się to wlać

Ugotować
Ciasto kawowe bez pieczenia 237

mlecznej czekolady -2-3 płaskie  łyżki żelatyny -2 szklanki mleka -2 śnieżki (bite śmietany w proszku) -3 łyżki kawy rozpuszczalnej  -łyżka kakao KREM -litr mleka  -2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g -2 łyżki mąki -3 żółta -3/4 szkla cukru -cukier waniliowy -250g masła lub margaryny DODATKOWO -1,5 paczki herbatników kakaowych (u mnie bonitki(...)Paczka miała 250g  -troszkę czekolady do posypania ciasta Przygotowanie ciasta polecam rozpocząć od kremu a konkretniej od bazy kremu czyli budyniu. Z litra mleka odlewamy około 3/4 szklanki, resztę zagotowujemy. Do odlanej części dodajemy żółtka, budynie, cukier, cukier waniliowy mąkę i dokładnie mieszamy. Wylewamy na gotujące się mleko, mieszamy mocno  do zgęstnienia.  Studzimy. Gdy budyń jest już

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Babka krówkowo - malinowa 90

krówkową o smaku czekoladowym. Dla złamania smaku dodałem jeszcze ciasto malinowe. Składniki : Ciasto karmelowe : - masa krówkowa o smaku czekoladowym, - 100 g masła, - 200 g mąki pszennej, - 80 g budyniu waniliowego, - 2 łyżeczki proszku do pieczenia, - 5 jajek, - 2 łyżki cukru waniliowego. Ciasto malinowe : - 2 jajka, - 2 łyżki cukru, - 4 łyżki soku ze świeżych malin, - 4 łyżki oleju, - 1 duży budyń(...)malinowy, - mąka pszenna ( tyle, aby z budyniem wyszło 1/2 szklanki ), - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Wykonanie : Masło roztopić w garnku i dodać masę krówkową. Całość wymieszać, jeśli nie jest płynne to lekko podgrzać. Przelać do miski. Białka ubić z cukrem. Do masy krówkowej dodać miksując żółtka i przesianą mąkę, budyń i proszek do pieczenia. Na koniec dodać ubite białka

Przepisy Mikołaja
CIASTO 3 SMAKI 173

herbatników ( ok. 350  g) pół opakowania okrągłych biszkoptów (ok. 150 g) TRUSKAWKI: ok. 80 dag truskawek (świeże lub mrożone) 2 galaretki truskawkowe 1 łyżeczka żelatyny cukier do smaku BUDYŃ: 1 l mleka 3/4 szklanki cukru 2 budynie waniliowe 0,5 szklanki mąki pszennej 0,5 kostki masła ŚMIETANA: 0,5 l śmietany 30 % galaretka cytrynowa cukier puder do smaku(...)wody. Wsypujemy galaretki oraz żelatynę (wcześniej zalewamy odrobiną zimnej wody) Mieszamy i słodzimy do smaku. Blendujemy i  odstawiamy do wystudzenia. Gdy zaczną gęstnieć wylewamy na herbatniki. Układamy biszkopty. BUDYŃ: Połowę mleka gotujemy, dodajemy cukier i masło. W pozostałym mieszamy budynie i mąkę. Wlewamy do mleka i gotujemy przez chwilę. Gorący budyń wlewamy na biszkopty. Przykrywamy herbatnikami i odstawiamy

Pani na deser
Ciasto cappuccino z wkładką kokosową siostry Anastazji 208

swojego przepisu już sprawdzonego klik po upieczeniu ciasta jak ostygnie przeciąć ciasto na 2 części. składniki na masę do ciasta 1 cukier waniliowy 3 łyżki mąki zwykłej 1 budyń 2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 1 kostka masła 1/2 szklanki cappuccino -ja użyłam śmietankowy smak 5 żółtek przygotowanie Cukier, budyń, mąkę, 5 żółtek dajemy do jednego garnka i do przygotowanych(...)składników dolewamy mleko, gotujemy budyń – mieszaj trzepaczką aby nam się nie zrobiły grudki i nie przypaliło, kiedy powstaną pęcherzyki budyń gotowy i czekamy aż ostygnie. Masło ucieramy na puch dodajemy zimny budyń i cappuccino i masa gotowa. Teraz masę podzielić na 2 części. składanie: ciemne ciasto masa ciasto kokosowe masa ciemne ciasto Ciasto piekłam pierwszy raz więc tutaj moja

Moje Wyroby
Kajmakowo-czekoladowy przekładaniec 147

jasnych  Petit Beurre 200g ciemnych herbatników Petit Beurre 280g dżemu porzeczkowego 280g masy kajmakowej 50g mlecznej czekolady złota posypka Krem budyniowo-czekoladowy: 600ml mleka 200g masła extra 2 budynie czekoladowe 6 łyżek cukru 50g startej mlecznej czekolady Krem śmietanowy: 500ml śmietany 36% 3 łyżki cukru pudru Wykonanie: 1. Krem budyniowo-czekoladowy: Połowę mleka zagotować z cukrem, drugą połowę wymieszać(...)budyniami. Po zagotowaniu mleka z cukrem dodać mleko wymieszane z budyniami i ugotować jak tradycyjny budyń, a następnie wystudzić. Masło utrzeć i stopniowo dodawać wystudzony budyń cały czas miksując do momentu uzyskania konsystencji gładkiego kremu. Po tym czasie dodać startą czekoladę i całość dokładnie wymieszać. 2. Krem śmietanowy : Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier i całość dokładnie wymieszać

Szalona Kuchnia Eweliny
Najprostsze muffinki 101

jazdy! - upiekłam muffinki, nie miałam wiele w lodówce, gdyż tygodniowe zakupy dopiero przed nami, ale przepis jest bardzo prosty i dodatki różne, więc można kombinować. Miałam też spory zapas budyniu, więc też znalazł się on w środku w muffinkach.    *Prz epis z portalu moje miasto to Nowa Sól  ( wprowadzi łam kilka zmian) Składniki(...)szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 2 jajka 1 szklanka mleka 100 g roztopionego masła lub margaryny  budyń + 350 ml mleka (ja zrobiłam z bananowym)   Dodatki: orzechy banany jabłka rodzynki lub inne bakalie

Na moim talerzu
Ciasto ,,orzeszek''. 131

szklanka orzechów włoskich drobno pokrojonych 5 łyżek cukru 3 łyżki miodu prawdziwego 10 dag masła lub margaryny Na krem: 2 szklanki mleka 25 dag masła lub margaryny 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) 2 łyżki cukru cukru pudru Dodatkowo: puszka masy kajmakowej ( 40 dag ) mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie pysznego ciasta ,,orzeszek " 1. Ciasto(...)jedne ciasto wykładamy równomiernie ciepły karmel. 4. Pieczenie: Ciasta pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Upieczone dokładnie studzimy. 5. Krem: W połowie mleka rozpuszczamy budynie, pozostałe mleko zagotowujemy. Do gotującego wlewamy te rozpuszczone i gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Ugotowany budyń dokładnie studzimy. Masło lub margaryn ucieramy z cukrem pudrem na puszystość, następnie stopniowo dodajemy

Izabelawkuchni
Ciasto Snickers + film 130

masy kajmakowej 200 g masła 200 g prażonych orzechów ziemnych bez soli 80 g pokruszonych krakersów 300 g herbatników w czekoladzie ( typu Maltanki) masa budyniowa 600 ml mleka 2 budynie waniliowe ( po 40 g) 4 łyżki cukru kryształu 500 g serka mascarpone polewa 1/2 szklanki mleka 100 g mlecznej czekolady 100 g gorzkiej czekolady 100 g drobno posiekanych prażonych orzechów(...)pieczenia. Na blat ciasta przekładamy masę orzechową i dokładnie ją rozprowadzamy. Na masie orzechowej układamy herbatniki w czekoladzie. masa budyniowa Do miseczki wlewamy1/2 szklanki mleka i rozpuszczamy w nim budynie dokładnie mieszając, pozostałą część mleka wlewamy do garnka, dodajemy cukier i wszystko zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy rozpuszczony budyń i energicznie mieszamy do zgęstnienia masy. Gotowy budyń zdejmujemy

Smakowite Dania
Ciasto Góra lodowa 1730

szklanka = 250 ml)   1 szklanka mąki pszennej   2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowy: 600 ml mieka 1 żółtko 1/2 szklanki cukru 2 budynie śmietankowe 200g masła (*) Polewa: 250g masła /margaryny 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mleka w proszku 1 łyżka kakao Dodatkowo: 1/2-3/4 szklanki zaparzonej kawy do nasączenia(...)minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach, a po ostudzeniu przekroić na 2 części. Przygotować krem budyniowy. Z 600 ml mleka odlać odrobinę i rozmieszać w nim budynie z żółtkiem. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i następnie połączyć z rozmieszanym budyniem. Mieszać do zgęstnienia oraz zagotowania się całości. Budyń zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą i pozostawić do całkowitego

Di gotuje
Tort Książęcy 177

łyżki oleju, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. ½ łyżki octu, Ciasto kokosowe: 4 białka, 150g wiórków kokosowych, ½ szklanki cukru, ½ łyżki mąki ziemniaczanej, Masa z michałków: 500ml mleka, 2 opakowania budyniu śmietanowego, 1 opakowanie cukru waniliowego, 2 łyżki cukru, 200g masła, 150g pomadek Michałków, Masa kakaowa: 3 jajka, ½ szklanki cukru, 200g masła, 2 łyżeczki kakao, 1 kieliszek spirytusu, Dodatkowo: 100ml wody, 50ml(...)Ubijam. Następnie dodaję wiórki kokosowe. Mieszam. Masę przekładam na tortownicę, wyrównuje. Piekę około 30 minut w temp. 170 stopni. 4. Masa z Michałków: Z mleka odlewam ½ szklanki i mieszam budynie. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlewam wymieszane budynie. Budyń gotuję około 2 minut cały czas mieszając. Odstawiam do przestudzenia. Michałki ugniatam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Orzechowiec 400

mąki pszennej tortowej 3 jajka 200 g masła 150 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia (dałam płaskie ) 3 łyżki płynnego miodu Krem budyniowy: 2 waniliowe / śmietankowe budynie 0,5 L mleka  4 łyżki cukru 200 g masła Masa orzechowa: 350 g orzechów włoskich 100 g masła 3 łyżki miodu Wykonanie: Wyrabiamy ciasto z podanych składników i chłodzimy(...)pieczemy przez 15 minut w temp. 200 *C gotowe blaty schładzamy z 0,5 L mleka przygotowujemy krem. 300 ml zagotowujemy z cukrem a z pozostałych 200 ml rozrabiamy budyń. Kiedy mleko zacznie nam się podnosić wlewamy mieszankę i mieszamy tak długo i tak intensywnie aż budyń zgęstnieje. Należy uważać aby nie powstały nam grudki. Studzimy. Masło miksujemy aż nabierze

W Moim Magicznym Domu
Rożki z masą budyniową, truskawkami i bitą śmietaną 315

jedna z najbardziej ulubionych słodkości wśród małych łasuchów. Składniki: Ciasto półkruche: 250ml mąki pszennej 125g masła extra 125g kwaśnej śmietany 18% szczypta soli Krem budyniowy: 400ml  mleka 1 budyń waniliowy 1 żółtko 3 łyżki cukru 150g masła extra Bita śmietana: 300ml śmietany 36% 1 śmietan- fix 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: 280g dżemu truskawkowego Łowicz Wykonanie: 1. Ciasto(...)nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez około 15-20 minut. Po tym czasie pozostawić do wystudzenia. 3. Krem budyniowy: Połowę mleka zagotować z cukrem, a w drugiej połowie rozrobić budyń i żółtko. Po zagotowaniu mleka z cukrem dodać mleko wymieszane z budyniem i żółtkiem.  Ugotować budyń, a następnie wystudzić. Masło utrzeć i stopniowo dodawać budyń cały czas miksując

Szalona Kuchnia Eweliny
Ciasto mega marchewkowe z kremem 419

Mega marchewkowe ciasto a to dlatego, że krem też jest na bazie budyniu marchewkowego i pomarańczy, wilgotne, korzenne, słodziutkie z warstwa bitej puszystej śmietanki, to ciasto to hit wśród jesiennych wypieków. Całość komponuje się wyśmienicie, ciasto jest pyszne ;) Składniki na blaszkę 25/30 cm Ciasto: 2 szklanki startej marchewki 5 jajek 10 dag cukru kryształu 15 dag cukru trzcinowego brązowego(...)łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki przyprawy do szarlotki lub innej korzennej Krem marchewkowy: 1 starta marchewka ½ litra mleka 3,2% 3-4 łyżki cukru 15 dag masła 82% 1 budyń śmietankowy 1 pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej Skórka otarta z 1 pomarańczy Krem śmietanowy: 35o ml śmietany kremówki 2 łyżki sera mascarpone 1 łyżka cukru pudru Wiórki czekoladowe np. o smaku

Wanilia i Kardamon