Pysio. Pokryte delicjami i galaretką jest istną mieszanką smaków , która napewno znajdzie wielu zwolenników! A zatem do dzieła! SKŁADNIKI : BISZKOPT : * jajko – 4 szt * mąka pszenna – 4 łyżki * budyń waniliowy bez cukru – 1,5 łyżki * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * cukier wanilinowy – 1 op * cukier – 4 łyżki * sól – 1 szczypta MASA PYSIO : * sok Pysio(...)budyń śmietankowy – 3 op WIERZCH: * śmietana 30% ( zimna ) – 500 ml * galaretka agrestowa – 3 op * cukier puder – 2 łyżki * delicje – 1 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT: Rozdzielamy żółtka od białek. Z białek i szczypty soli ubijamy pianę. Stopniowo dodajemy obydwa cukry. Cały czas miksując wlewamy rozbełtane wcześniej żółtka. Miksujemy ok. 7-8 minut na puszystą masę
Ostra na Słodkomleko ( ja zastąpiłam napojem sojowym ALPRO lekko słodkim ) – 1 l * masło – 50 g * żółtko – 2 szt * cukier – 0,5 szkl * cukier wanilinowy – 1 op * budyń śmietankowy – 1 op * mąka pszenna – 1 czubata łyżka DODATKOWO : * herbatniki – ok. 150 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Mąkę przesiewamy z solą ,i cukrem. Mieszamy z jajkami , olejkiem , posiekaną(...)absolutnie nie martwic! KREM: 125 ml mleka/napoju odlewamy do szklanki , resztę wlewamy do rondelka i gotujemy. Do gotującego dodajemy masło i cukier. Do mleka/napoju w szklance dodajemy żółtka , budyń i mąkę. Całość dokładnie mieszamy , a następnie wlewamy do gotującego się mleka/napoju. Szybko mieszamy do powstania budyniu. CAŁOŚĆ: Na blasze zostawiamy jeden płat ciasta , przykrywamy częścią kremu , układamy kolejny placek , znów
Ostra na Słodkoszklanki mąki ziemniaczanej 80-100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej (według upodobań) pół łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Masa: 1 budyń czekoladowy (bez cukru) 500 ml mleka (do zrobienia budyniu) łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 1/2 szklanki mleka (do rozpuszczenia czekolady(...)pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut (do suchego patyczka). Masa czekoladowa: Zagotowujemy ok. 400 ml mleka wraz z cukrem. W garnuszku rozprowadzamy budyń w reszcie mleka (ok. 100 ml) dodając łyżkę mąki ziemniaczanej, wlewamy do gotującego się mleka, robimy budyń i studzimy. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, wrzucamy do garnka i dolewamy ok. 1/2 szklanki
Słodka Stronacappuccino to wyjątkowa kombinacja smaków, która z pewnością zasmakuję niejednemu amatorowi delikatnej kawy. Ciasto Cappuccino (bez pieczenia) - Składniki: Masa Budyniowa: 1 l mleka 2/3 szklanki cukru cukier waniliowy 2 budynie śmietankowe 2 łyżki mąki ziemniaczanej ok. 200 g masła ok. 40 g kawy cappuccino (proszku) Masa Śmietanowa: 400 ml mocno schłodzonej kremówki 30% 2 fixy do ubijania śmietany(...)miękkich, jeden - 5 g) kakao do posypania wiórki gorzkiej czekolady do posypania (opcjonalnie) Ciasto Cappuccino (bez pieczenia) - Sposób przygotowania: Masa Budyniowa: Do miski odlewamy ok. szklankę mleka i dodajemy budynie oraz mąkę ziemniaczaną - dokładnie mieszamy. Resztę mleka zagotowujemy wraz z cukrami, a następnie dodajemy rozrobiony budyń. Ciągle mieszając gotujemy do zgęstnienia masy - studzimy. Gdy budyń ostygnie chwilę
Słodka Stronapodstawa. Najlepiej, żeby było szybkie, pożywne i smaczne. Takie są między innymi płatki ryżowe. Ja jednak aby trochę urozmaicić ich smak dodaje różne inne składniki takie jak np. budyń malinowy. Tak naprawdę można użyć dowolnego budyniu. SKŁADNIKI 350 ml mleka 1 płaska łyżka budyniu malinowego 1 łyżeczka cukru 4-6 łyżek płatków ryżowych błyskawicznych (w zależności jak gęste płatki lubimy(...)Mleko wlać do niedużego garnuszka, wsypać cukier, budyń i płatki ryżowe. Zamieszać aby budyń się rozpuścił. Doprowadzić do wrzenia mieszając co chwile. Gotować jeszcze 2 minuty na mniejszym ogniu. Podawać ze świeżymi lub mrożonymi malinami albo innymi ulubionymi owocami. Płatki najlepiej smakują przestudzone. Smacznego
Złote przepisykruchym cieście Składniki: Na ciasto 300 g mąki pszennej 150 g cukru 150 g masła 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Krem: 1 budyń waniliowy bez cukru 400 ml mleka 1/2 laski wanilii 2 żółtka 200 g masła w temperaturze pokojowej 1 szklanka cukru Cukier puder do posypania ciasta Wykonanie(...)Ciasto przekładamy na blachy wyłożone papierem do pieczenia lub na silikonowe maty i pieczemy około 20 minut, aż ciasto będzie złotawe. Odstawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie gotujemy budyń, z tym, że nie dodajemy do niego ani masła ani cukru. Natomiast do mleka zeskrobujemy nasionka wanilii, wrzucamy też do niego laskę wanilii, która wyjmiemy z niego po wystygnięciu budyniu
Kulinarne przygody Gatityprzepisem. Do przygotowania ciasta użyłem: 250 gram mąki tortowej (typ 450), 150 gram masła śmietankowego, 1 jajka, cukru trzcinowego (z powodzeniem można zastąpić zwykłym), odrobiny soli, 400 ml mleka, budyniu waniliowego, cynamonu mielonego, 5 średniej wielkości jabłek, 200 ml śmietany 30%. Najpierw przygotowałem kruche ciasto. W tym celu przesiałem przez sitko mąkę do miski i dodałem 150 gram schłodzonego(...)temperaturę w piekarniku do 160 stopni, a ciasto odstawiłem do lekkiego wystygnięcia. 350 ml mleka wlałem do rondla i podgrzewałem. W pozostałych 50 ml mleka rozpuściłem zawartość jednej torebki budyniu waniliowego dokładnie go mieszając i 2 łyżeczki cukru, dodałem również pół łyżeczki cynamonu. Po zagotowaniu się mleka dodałem rozpuszczony budyń i intensywnie mieszając poczekałem, aż zrobi się gęsty, po czym
Wyprawy kulinarneokazji do przyrządzania smakołyków z tymi owocami nie brakuje, a że ciasta z gruszkami jeszcze nie było u mnie w domu, postanowiłam naprawić ten błąd. Upiekłam kruche ciasto z budyniem i gruszkami w karmelu. Składniki 2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 3 żółtka 0,5 kostki margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 budynie czekoladowe z cukrem(...)się przyrumienią. Sposób przygotowania Wszystkie składniki ciasta zagnieść na jednolitą masę , następnie ciasto włożyć na 15 minut do lodówki. Gruszki obrać, pokroić w grubsze plastry, ugotować budyń. Schłodzone ciasto rozwałkować wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem, ułożyć plastry gruszek, zlać gorącym budyniem. Na budyniu ułożyć karmelizowane gruszki, polać sosem karmelowym który pozostał z gruszek. Piec 50 minut
RAROSSAdziś pokażę jeden przykład, ale niebawem wstawię więcej zdjęć jak to wyszło. Babeczki są pyszne i jak są jeszcze ciepłe znikają w oka mgnieniu. Tak więc potrzebujemy: 1 budyń waniliowy 300gr mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 150gr margaryny 160gr cukru 170ml + 400ml mleka 2 jajka I robimy kolejno: Gotujemy budyń w 400ml mleka ( ma być(...)jajka. Do suchych składników dodajemy mleko z jajkami i margarynę z cukrem. Łączymy wszystko ale nie mieszamy długo. Ciasto ma być grudkowate (!) Na dno foremki wkładamy trochę ciasta, nakładamy budyń i dopełniamy ciastem do maksymalnej wysokości foremki. Pieczemy ok 20min w temp.180st. Wykładamy na kratkę do ostygnięcia. Na zdjęciu są babeczki ciemne, bo dodałam kakao 2 łyżki. Można zrobić babeczki
Olikowa kuchniawyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach na 5 minut, po czym wyciągnąć i pozostawić w formie do całkowitego wystudzenia. Środek ciasta i tak lekko opadnie, jest to naturalne. Krem: -budyń waniliowy-porcja na 0,5 l mleka bez cukru -1 łyżka (15 ml) cukru -350 ml mleka -3 żółtka -100 g masła Do nasączania: -50 ml rumu(...)świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy Do dekoracji: posiekane orzechy, kakao lub gorzka czekolada 250 ml mleka zagotować. W 100 ml rozmieszać budyń z żółtkami i cukrem, wlewać strumieniem do gotującego się mleka, intensywnie mieszając nad ogniem do zagotowania. Budyń nie powinien mieć grudek. Garnek z budyniem przykryć folią spożywczą, aby nie zrobił się na powierzchni kożuch, odstawić do całkowitego
Kulinarne przemysleniajutro akurat jest Dzień Babci. Idealna okazja, prawda? Tort z owocami egzotycznymi - przepis na 6 porcji Do przygotowania tortu będą Ci potrzebne: biszkopt owsiany , 300ml mleka, 70g ksylitolu, budyń waniliowy bez cukru, 130g masła, 2 łyżki płatków migdałowych, kiwi, 1/4 ananasa, pitaja, 3 łyżki dżemu bez cukru. 1. Upiecz biszkopt owsiany (foremka o średnicy 19cm). 2. Odlej pół szklanki(...)mleka i rozpuść w nim budyń. 3. Resztę mleka wlej do garnka z ksylitolem, zagotuj, dodaj odlane wcześniej mleko i ugotuj budyń. 4. Zdejmij garnek z ognia, dokładnie wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. Aby na wierzchu nie powstała "skorupka" przykryj garnek folią spożywczą tak, aby przylegała ona do powierzchni budyniu. 5. Zimny budyń zmiksuj z miękkim masłem. 6. Wystudzony biszkopt
Z notatnika dietetykaSkładniki na blaszkę 25/30 cm lub podobną: 40 dag maślanych herbatników 45 dag masy kajmakowej Krem budyniowy: 20 dag masła 3 szklanki mleka 2 budynie śmietankowe w proszku 3 łyżki cukru Krem śmietanowy: 500 ml śmietanki kremówki 30% 20 dag serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 25 dag świeżych malin 4 łyżki tartej(...)gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: Krem budyniowy: Budynie rozpuścić w ¾ szklanki zimnego mleka, resztę mleka zagotować z cukrem, doprowadzić do wrzenia, wlać rozrobiony proszek budyniowy i ugotować gęsty budyń, gdy dobrze zabulgocze, zestawić z ognia, zostawić na kilka minut do odparowania, przykryć folią aby nie zrobił się kożuch i odstawić do wystygnięcia. Ważne jest aby podczas
Wanilia i Kardamonbiałka 6 szt, cukier 0,5 szklanki, wiórki kokosowe 100 g, dżem z czarnej porzeczki 300g, Krem: mleko 1 litr, cukier 0,5 szklanki, budyń waniliowy 3 szt, mąka ziemniaczana 1 łyżka, masło 200 g, wiórki kokosowe 100 g, Sposób przygotowania: Ciasto kruche: Składniki ciasta zagnieść, schłodzić przez 1 godzinę i podzielić(...)kokos będzie przyrumieniony. Krem: 750 ml mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku rozpuścić proszek budyniowy oraz mąkę, najlepiej za pomocą blendera. Na wrzące mleko wlać rozpuszczone budynie i energicznie mieszać, aby nie było grudek w budyniu. Gotować 3 minuty. Gotowy budyń przykryć folią spożywczą, tak aby dotykała jego powierzchni. Odstawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć na puszystą
kulinarne odsłony patioleju, Ciasto jasne: 6 białek, 1 kopiasta szklanka cukru, 1 szklanka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka octu 10%, 100 ml oleju, Masa budyniowa: 500 ml mleka, 2 opakowania budyniu o smaku cappuccino bez cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 3 łyżki cukru pudru, 200g masła, Dodatkowo: 500g świeżych malin, 3 opakowania galaretki malinowej, PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto ciemne: Żółtka, jajka oraz(...)mleka odlewam 150ml. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam proszki budyniowe. Masę wlewam na gotujące się mleko. Cały czas mieszając gotuję 2 minuty. Ugotowany budyń odstawiam do przestudzenia. Masło razem z cukrem pudrem ucieram na puszystą masę. Do utartego masła stopniowo dodaję zimny budyń. Dokładnie ucieram. Masą przekładam upieczone ciasto. RADA: Kiedy nie mamy
Tradycyjna kuchnia Kasiczasie eklery są doskonale wyrośnięte. Wyciągam je z pieca, przekładam na kratkę i odstawiam do wystygnięcia. W tym czasie przygotowuję krem budyniowy. Składniki na krem budyniowy: 1 opakowanie budyniu waniliowego (40g) 400 ml mleka 2 łyżki cukru Cukier puder do smaku 200 g masła 1 łyżka cukru waniliowego Przygotowanie: Gotuję budyń z dodatkiem 2 łyżek cukru w 400 ml mleka(...)Kiedy lekko przestygnie, przykrywam folią w kontakcie (tak się to mądrze nazywa – po prostu przykrywam folią tak, żeby folia dotykała szczelnie budyniu) i odstawiam do całkowitego wystygnięcia. Budyń możecie ugotować nawet dzień wcześniej. Masło wyciągam z lodówki, żeby nabrało temperatury pokojowej. Miękkie masło ucieram mikserem, aż zrobi się białe i puszyste, następnie dodaję po łyżce wystudzony budyń w temperaturze pokojowej
Słodki sentyment