Składniki: Biszkopt: 6 jaj ek 8 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Krem: 500 ml mleka budyń waniliowy 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 1/3 szklanki cukru cukier waniliowy 200 ml śmietanki kremówki 30% (mocno schłodzonej) ok. 200 g wiórków kokosowych Biszkoptowa Rolada Kokosowa(...)Jeszcze ciepły biszkopt kładziemy na czystą ściereczkę i zwijamy na kształt rolady. Odstawiamy do przestygnięcia. Masa: Do miski odlewamy ok. pół szklanki mleka i dodajemy budyń w proszku, żółtka oraz mąkę ziemniaczaną - dokładnie mieszamy. Resztę mleka gotujemy wraz z cukrami, a następnie dodajemy rozrobiony budyń. Ciągle, energicznie mieszając gotujemy do zgęstnienia masy - całkowicie studzimy. Śmietankę miksujemy
Słodka Stronapogodę. Taki deser możecie jeść zarówno w wersji na ciepło, jak i na zimno. Spróbujcie i umilcie sobie jesienne dni Składniki: (na 2 porcje) 1 średni banan 1 szklanka budyniu śmietankowego* 2 łyżki płatków migdałowych 2 opakowania herbatników regionalnych owsianych z żurawiną (2 x 62 g) Cukry Nyskie *domowy budyń lub kupny Przygotowanie: Wcześniej przygotowujemy budyń śmietankowy. Do deseru wykorzystujemy(...)szklankę gotowego budyniu. Odstawiamy go do wystudzenia (ma być ciepły, ale nie gorący). Ciasteczka przekładamy do misy blendera z nożami (odkładamy jedno ciasto do dekoracji), dodajemy 2 łyżki płatków migdałowych. Całość miksujemy na a la kruszonkę. Banana obieramy i kroimy w kostkę. W dwóch pucharkach/szklankach układamy warstwy naszego deseru. Na dno każdego pucharka wsypujemy 3-4 łyżki (w zależności
Słodkie okruszkitruskawki i nie mogę sobie go odpuścić :-) Jak tylko wypatrzyłam go na straganie od razu musiałam zakupić :-) Jakiś czas temu wypatrzyłam stronie Moje Wypieki przepis na ciacho z budyniem i rabarbarem. A,że jestem również fanką budyniu w ciastach, postanowiłam ten przepis wypróbować . Wprowadziłam jak zwykle nieco swoich pomysłów jak choćby to,żeby podwoić porcję (wydawała mi się nieco(...)miękkiego masła lub margaryny 220 g cukru 4 jajka 300 g mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 40 g budyniu waniliowego lub śmietankowego 400 g obranego i pokrojonego w grubą kostkę rabarbaru kilka łyżek brązowego cukru - do posypania rabarbaru cukier puder do oprószenia ciasta- niekoniecznie Składniki na masę budyniową
Aromatyczne PodróżePyszny sycący budyń z ugotowanej na mleku kaszy jaglanej. Z dodatkiem karmelizowanych bananów i słodkiego syropu miodowo-waniliowego. Taki budyń jest pyszną i zdrowszą alternatywą dla gotowych, pełnych sztucznych aromatów proszków budyniowych. Zapewnia zdrowy i pełnowartościowy posiłek z nieprzetworzonych składników. Tradycyjne mleko można zastąpić dowolnym mlekiem roślinnym, a zamiast bananów skarmelizować plasterki jabłka lub gruszki. SKŁADNIKI(...)ogniu i podgrzewamy do czasu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Układamy plasterki banana i smażymy do lekkiego zrumienienia. Przewracamy na drugą stronę i powtarzamy smażenie. Skrapiamy sokiem z cytryny. BUDYŃ :Kaszę jaglaną kilkukrotnie płuczemy na sicie, aż wypływająca woda będzie przejrzysta. Przelewamy wrzątkiem, przekładamy do garnka i zalewamy 1 szklanką mleka. Przykrywamy i zagotowujemy. Gotujemy na minimalnej mocy palnika przez
cool and mintyPieczony budyń z ricotty i migdałów to ostatnio jeden z moich ulubionych deserów. Budy ń przypomina w smaku pieczony serniczek o smaku migdałowym. Do tego świeże owoce, dekoracja z serka mascarpone i mamy cudowny deser na letnie podwieczorki. Sm acznego :) SKŁADNIKI (na 4 budynie) 200 gr ricotty(...)żółtku, miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy z ricotty. Całość delikatnie mieszamy. Foremki smarujemy masłem. Masę przelewamy do foremek. Budynie pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu budynie schładzamy w lodówce ok. 1-2 godzin. Budynie udekorowałam zmiksowanym mascarpone z cukrem pudrem
La grande e la piccola cuocaDrożdżówki uwielbiam i zjadam. Oczywiście te domowe, bez wszelakich ulepszaczy i polepszaczy. Dziś upiekłam bułeczki z budyniem. Zostały zjedzone jeszcze cieplutkie. Potrzebujemy: - 400 d mąki - 1 jajko - 3 łyżki cukru - 3 łyżki masła - drożdże w proszku ( na 1/2 kg mąki) - szczypta soli - 1 budyń i to co potrzebne do przygotowania budyniu (odpowiednia ilość cukru i mleka na opakowaniu) Mąkę (przesianą(...)dokładnie wymieszaj. Dodaj mleko z roztopionym i wystudzonym masłem oraz jajko i uformuj kulę z cista. Pozostaw do wyrośnięcia 1,5 -2 godziny w ciepłym miejscu. W międzyczasie przygotuj budyń ze składników podanych na opakowaniu. Gdy ciasto wyrośnie, uformuj z ciasta 8 kulek. Pozostaw do wyrośnięcia na 30 min. Po tym czasie zrób w bułeczkach dziurki (prawie
WYSPA SZCZĘSLIWAuchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić biszkopt na ok. 10 minut . Po tym czasie wyciągnąć i ostudzić. Masa budyniowa Składniki: · 2 opakowania budyniu wanilinowego, · 500 ml mleka, · 1 łyżka cukru(...)masła, · ok. 5 łyżek aroniówki Budyń ugotuj zgodnie z opisem na opakowaniu (2 budynie na 500 ml mleka + 1 łyżka cukru). Gotowy budyń szczelnie przykryj folią spożywczą (aby nie powstał "kożuch") i odstawić do wystudzenia. Zimny budyń utrzyj z masłem, a pod koniec ucierania dodaj aroniówkę. WYKONANIE: Zetnij skorupkę z obu ciast
Kulinarna (nie)codziennośćszklanki cukru pudru 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier migdałowy 100 g masła 1 jajko 1 żółtko Masa budyniowa: 750 ml mleka 2 budynie śmietankowe (takie na 0,5 l mleka każdy) 2 żółtka 4 łyżki cukru 50 g masła Masa jabłkowa: 1 kg jabłek cukier do smaku cynamon 4 - 5 łyżek wody Dodatkowo(...)żółtko i szybko zagniatamy ciasto (ciasto kruche im dłużej zagniatane, tym twardsze). Pół litra mleka zagotowujemy z masłem i z cukrem, a pozostałe mleko dokładnie mieszamy z budyniami i żółtkami. Do gotującego się mleka wlewamy rozrobione budynie i gotujemy aż na powierzchni pojawią się pęcherze powietrza (gotujemy normalny budyń). Zestawiamy z palnika. Jabłka obieramy, kroimy w kawałki i wkładamy
Czary - gary w kuchnipieczenia (całe opakowanie) farsz: 1 słoik dowolnego dżemu około 200 g (na zdjęciu dwa, i z tylu zrobiłam ale zostało mi masy) 350 ml mleka roślinnego 1 opakowanie budyniu 50 g cukru *jeżeli budyń z cukrem, to pominąć 200 g masy marcepanowej *jak nie masz to nic się nie stanie złego 50 ml soku owocowego (użyłam domowej roboty z aronii(...)pieczenia i wrzuć wszystkie składniki do dużej miski. Początkowo wymieszaj ciasto za pomocą dużej łyżki, a pod koniec zagnieć ciasto, przykryj i umieść w lodówce na czas przygotowywania kremu. Budyń wymieszaj z sokiem owocowym/mlekiem. Ugotuj budyń (nie zapomnij o cukrze). Wymieszaj gotowy budyń z dżemem i lekko przestudź, tak aby się nie poparzyć. Wyjmij ciasto z lodówki, dla ułatwienia pracy
greenscarfciastko ... Czasami trafiałam na jakiś wyjątek , który troszkę zmieniał to myślenie. A dziś postanowiłam do tego "suchego ciastka" dodać wilgotne nadzienie . I to był strzał w dziesiątkę. Ta odrobina budyniu plus porcja masy śmietanowej skutecznie odmieniła mój obraz muffinki. Składniki: 2 szklanki (340g ) mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 szklanki (160g) cukru 1 szklanka kefiru(...)maślanki) 2 jajka 1/4 szklanki oleju 2 łyżki soku z pomarańczy skórka otarta z wyparzonej pomarańczy Opakowanie budyniu czekoladowego 2 szklanki mleka 2 łyżki cukru 200 ml śmietany 30% 100 g serka śmietankowego - użyłam Delikate (można zastąpić mascarpone ) łyżka cukru pudru. Wykonanie : Na początek gotujemy budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu i odstawiamy do wystygnięcia. Suche składniki mieszamy
Malinowa Kawiarenkabiszkoptów 1 łyżeczka kakao 2 łyżki wiórków kokosowych 1 łyżka miodu 100 g daktyli MASA ANANASOWA: 1 puszka ananasa (340g) 1 1/2 szklanki napoju (jabłko, limonka, mięta) 1 op. budyniu śmietankowego 50 g masła KREM ŚMIETANKOWY: 1 szklanka śmietanki 30-36 % 1 łyżka cukru pudru bezy czekoladowe Daktyle zalać wrzątkiem, tak aby znalazły się pod wodą i odstawić do wystudzenia(...)kremu. Połączyć razem z biszkoptami i wylepić dno formy o średnicy 20 cm. Ananasa pokroić w małą kostkę. Proszek budyniowy rozprowadzić w pół szklanki napoju, a resztę zagotować. Ugotować budyń i dodać kawałki masła. Zdjąć z ognia i mieszać, aż się masło rozpuści. Następnie wmieszać kawałki ananasa i wyłożyć budyń na przygotowany wcześniej spód. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Schłodzoną kremówkę
https:KKuchniaMniamwymaga pieczenia, warto jednak przygotować je dzień wcześniej aby się przegryzło. Składniki na formę: 30 x 25 cm Składniki na krem: 300 g cukierków Kukułka 1 litr mleka 4 budynie czekoladowe bez cukru (każdy na 0,5 litra mleka) 200 g miękkiego masła 200 g posiekanych orzechów włoskich lub migdałów (u mnie pół na pół) 1/4 szklanki wódki lub Spirytusu(...)budyniowym cały czas mieszając. Doprowadzić do zagotowania cały czas mieszając na średniej mocy palnika, od momentu zagotowania, pogotować około minuty (do momentu, aż w smaku nie będzie wyczuwalna mąka). Budyń przykryć folią spożywczą, tak aby folia dotykała budyniu, odstawić na blat do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło zmiksować na jasną puszystą masę. Cały czas miksując na średnich obrotach, stopniowo , łyżka
moj przepis naProste , pyszne , ładnie się prezentujące babeczki . Troszkę chyba już zapomniane , kiedyś bardzo popularne. Bardzo kruche ciasto napakowane budyniem nie może nie smakować ... Musze przyznać ,ze poszłam troszkę na łatwiznę i użyłam gotowego budyniu , ale oczywiście możecie pokusić się o przygotowanie takiego domowego z żółtek i mąki. Z podanej porcji wyszło mi 38 babeczek. Składniki : Opakowanie budyniu waniliowego(...)szklanka cukru 2 łyżeczka proszku do pieczenia 6 żółtka 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego Cukier puder do posypania babeczek . Roztopione masło do wysmarowania foremek. Wykonanie : Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu . Wystudzić. Mąkę posiekać na stolnicy z zimnym masłem. Dodać pozostałe składniki i zlepić ciasto w kulę . Schłodzić kilkanaście minut w lodówce . Ciasto rozwałkować na placek
Malinowa KawiarenkaGenialne ciasto świąteczne - mak, kruche ciasto, czekolada i aromatyczna konfitura z bzu. Smakuje wyśmienicie, a dzięki budyniowi po prostu rozpływa się w ustach. Składniki: (tortownica 22cm) 3 żółtka 120g zimnego masła 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250g mąki 4 łyżki maku opakowanie budyniu czekoladowego konfitura z czarnego bzu Zimne masło zagniatamy szybko z żółtkami(...)minutach kawałkiem ciasta z lodówki wykładamy tortownicę i podpiekamy na złoto (około 15min) w temperaturze 190*C. Upieczony spód studzimy, na letnim rozsmarowujemy konfiturę (jedną łyżkę konfitury odkładamy do budyniu). Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, do gotowego dodajemy łyżkę konfitury i mieszamy do połączenia. Wlewamy budyń do tortownicy, zostawiamy do wystygnięcia. Pozostałe ciasto z zamrażarki ścieramy na tarce
Gotowanie i blogowaniebudyniowym kremem, oprószone cukrem pudrem to tuż obok pączków z różą i lukrem - klasyka wśród ostatkowego menu. Pączki dość proste w przygotowaniu , a ich smak... wyjątkowy . Domowe Pączki z Budyniem - Składniki: (ok. 12 pączków) 60 g drożdży 1/3 szklanki cukru + łyżka na zaczyn szklanka mleka 3 szklanki mąki tortowej (ok. 500 g) + 2 łyżki na zaczyn 5 żółtek 1 jajko(...)waniliowego 80 g masła łyżka wódki /spirytusu/ octu 1/3 łyżeczki soli olej do smażenia Nadzienie Budyniowe : 5 0 0 ml mleka ok. 4 łyżki cukru 3 łyżki masł a budyń waniliowy (proszek 40 g) cukier puder do oprószenia Domowe Pączki z Budyniem - Sposób przygotowania: Żółtka, jajko, cukier i cukier waniliowy ubijamy, a następnie podgrzewamy w rondelku nie przestając energicznie mieszać
Słodka Strona