budyń - 12640 przepisów (strona:58/843)

ciasto shrek -z delicjami, śmietankową pianką,galaretką i zielonym budyniem :-) 256

mąki wraz z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Dużą blaszkę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Wylewamy biszkopt i pieczemy około 20 minut w temperaturze 170 stopni. Studzimy ZIELONY BUDYŃ -1 duży sok zielony (może być pysio lub kubuś)  900ml -3 budynie śmietankowe  bez cukru -2 łyżki cukru -125 g margaryny (pół kostki) Z soku odlewamy 3/4 szklanki(...)resztę wlewamy do gara i gotujemy. W 3/4 szklanki soku rozpuszczamy budynie oraz cukier,  Wylewamy na gotujący się sok, mieszamy aż zgęstnieje, dzieje się to bardzo szybko.  Do gorącego budyniu dajemy margarynę miksujemy mikserem do rozpuszczenia margaryny. Budyń wylewamy na biszkopt. Studzimy DODATKI: -1 duże opakowanie delicji morelowych , mogą być ciasta paryskie z Biedronki :-) te 300 Ogólnie potrzeba

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
pyszne ciasto kawowe bez pieczenia :-) 215

paczka herbatników kakaowych -330ml śmietany 30% -2 śmietan-fixy -1 łyżka cukru pudru -troszkę czekolady mlecznej  do posypania ciasta MASA -1 litr mleka -4 żółtka -2 budynie śmietankowe po 40g -1 cukier waniliowy -3/4 szklanki cukru -125g margaryny -125g masła -1 czubata łyżka kawy rozpuszczalnej typu crema (takiej jak pył) -2 płaskie łyżki mąki pszennej(...)Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od zrobienia budyniu, który będzie bazą kremu. Z mleka odlewamy 2/3 szklanki, resztę dajemy do gara i gotujemy :-) Żółtka, budynie, cukier, cukier waniliowy oraz mąkę miksujemy dokładnie w 2/3 szklanki mleka,nie może być żadnych grudek. Powstałą miksturę wylewamy na gotujące się mleko i gotujemy jak budyń-do zgęstnienia. Następnie budyń studzimy. Margarynę oraz masło w temperaturze

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
pyszny, miękki miodownik, zawsze się udaje :-) 248

łyżki miodu (może być sztuczny) -2 łyżeczki sody-płaskie -125 g margaryny lub masła  KREM -1 litr mleka -1 łyżka maki ziemniaczanej -2 łyżki maki pszennej -1 budyń śmietankowy -3/4 szklanki cukru -1 łyżka cukru waniliowego -200g masła lub margaryny POLEWA -0,5 tabliczki mlecznej czekolady -1 łyżka kakao -5 łyżek mleka -1 łyżka masła lub margaryny(...)DODATKOWO -troszkę zmielonych bardzo drobno orzechów włoskich, około 5 sztuk Przygotowanie tego ciasta najlepiej rozpocząć do zrobienia budyniu na masę. Mąkę ziemniaczaną, pszenną, cukier, budyń oraz cukier waniliowy miksujemy z małą ilością mleka. Resztę wlewamy do garnka i zagotowujemy, powstałą masę wylewamy na gotujące się mleko, mieszamy-gotujemy jak budyń. Studzimy. Dno dużej blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Składniki

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
rozpływające się w ustach ciasto chałwowe, chałwowiec 159

przepis na dużą blaszkę CIASTO -6 jajek -3/4 szklanki cukru -cukier waniliowy -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 czubata łyżka mąki pszennej tortowej -1 czubata łyżka kakao -3 budynie czekoladowe po 40g KREM -300g chałwy waniliowej -2 budynie śmietankowe po 40g -1 litr mleka -1,5 łyżki cukru  -1 cukier waniliowy -1 płaska łyżka mąki pszennej(...)masła lub margaryny DODATKOWO -pół szklanki wody -2 łyżki kawy rozpuszczalnej -pół czekolady mlecznej Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od ugotowania budyniu. Mleko wlewamy do garnka, odlewając troszkę do miseczki czy kubka. Do odlanego mleka dajemy 2 budynie, oraz cukier i cukier waniliowy oraz mąkę-mieszamy. Powstałą masę wlewamy na gotujące się mleko-mieszamy-gotujemy jak budyń, studzimy. Chałwę kruszymy na małe

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Kremowy budyń z białej czekolady z malinami i mascarpone. 181

sobotę byłam na targu, kupiłam aronię na sok i podłużne pomidory do suszenia. Uzbierałam także trochę malin, z których zrobiłam sok i deser. Składa się on z budyniu zrobionego z dodatkiem białej czekolady, po ostudzeniu zmiksowanego z serkiem mascarpone, kakaowych ciastek zbożowych i malin. Deser smakował wyśmienicie. Po prostu niebo w gębie. Sama nawet byłam zaskoczona smakiem :). Maliny idealnie zrównoważyły(...)słodkość całego deseru. Taki deser poprawi nam nastrój, nawet w ten ostatni dzień wakacji :). Ja zrobiłam go już po raz trzeci tak bardzo nam zasmakował. Szczerze polecam!   KREMOWY BUDYŃ Z BIAŁEJ CZEKOLADY Z MALINAMI I MASCARPONE.           Składniki na 2 porcje: 1,5 łyżki mąki 250 ml mleka 1 żółtko 1 łyżka  domowego cukru

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Malinowa tarta 140

mąki krupczatki - 125g cukru pudru - 250g schłodzonego masła - 2 żółtka - 1 łyżka gęstej, kwaśniej śmietany - 2 łyżki lodowatej wody - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa: - 5 opakowań budyniu waniliowego bez cukru - 1 litr mleka - 6 łyżek cukru - 227g masła (temp. pokojowa) - 250g serka mascarpone - opcjonalnie 2 łyżki alkoholu Dodatkowo: - ok. 600g świeżych malin - 2 galaretki malinowe - 700ml wrzątku(...)dwie galaretki (w chłodne dni można dać więcej wody) Dzień wcześniej zagniatamy ciasto półkruche i gotujemy budyń. Ja zrobiłam więcej ciasta do sernika jagodowego , więc miałam już gotowe, zamrożone. Kto nie ma – suche składniki (mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy do mąki na tarce. Palcami łączymy starte masło z mąką

mojewypiekiinietylko
Tarta z jagodami i budyniem 171

Kolejna totalnie prosta tarta z herbatników, budyniu, jagód i galaretki. Po najprostszej tarcie malinowej, przyszedł czas na pyszną wersję jagodową. Składniki: tortownica 30cm 3 łyżki miękkiego masła 150g kruchych ciastek lub herbatników 2 opakowania budyniu waniliowego 750ml mleka 200g jagód 2 galaretki niebieskie 750ml wody Galaretki rozpuszczamy w 750ml gorącej wody, ostawiamy do stężenia. Ciastka rozdrabniamy, mieszamy z masłem(...)wylepiamy foremkę, wstawiamy do lodówki. W 200ml mleka rozpuszczamy saszetki budyniu, resztę podgrzewamy. Do wrzącego mleka wlewamy budyń (wyłączamy ogień) i intensywnie mieszamy. Gotowy budyń wlewamy na spód ciasteczkowy, wstawiamy do lodówki. Gdy budyń będzie letni, układamy na nim jagody i zalewamy tężejącą galaretką. Zostawiamy tartę w lodówce na 2 godziny – w upalne dni nawet na 4 godziny

Gotowanie i blogowanie
Słonecznikowiec 225

szklanki drobnego cukru (140 g) 3/4 szklanki mąki pszennej (100 g) 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej (120 g) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli masa budyniowa 1 budyń waniliowy (47 g) 2 szklanki zimnego mleka (500 ml) 1/2 kostki miękkiego masła (100 g) prażony słonecznik 1 opakowanie ziaren słonecznika (200 g) 4 płaskie łyżki zwykłego cukru 1/4 kostki masła(...)mleka skondensowanego słodzonego o smaku krówkowym lub masa krówkowa Na samym początku przygotować budyń. Mleko wlać do rondelka. Połowę szklanki zimnego mleka odlać i rozrobić w nim proszek budyniowy oraz cukier (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Ugotowany budyń ostudzić i schłodzić w lodówce.   W międzyczasie przygotować biszkopt: białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę wraz ze szczyptą

Ugotować
Eklery 144

ciasto na 20 sztuk: 125   masła 250 ml wody 4 jajka 150 g mąki pszennej               Składniki na krem budyniowy: 1 budyń 400 ml mleka 100 g masła 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego   Składniki na krem z bitej śmietany : 500 ml śmietanki (30%) 2 łyżki cukru   Składniki na lukier kawowy: 1 szklanka(...)cukier. Za pomocą szprycy nadziałam nim część eklerek.   Krem budyniowy: W 100 ml zimnego mleka wymieszałam proszek budyniowy, resztę mleka zagotowałam. Do gotującego mleka wlałam mieszankę i ugotowałam budyń. Mieszałam, żeby nie powstały grudki. Gorący budyń przykryłam folią spożywczą w ten sposób, żeby przylegała do powierzchni budyniu. W ten sposób nie wytworzy się kożuch. Odstawiłam do całkowitego wystudzenia

Kuchnia u Krysi
Jabłecznik z budyniem. 299

szklanka cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 kostka margaryny Kasi  1 l mleka 1 cukier waniliowy 2 budynie waniliowe z cukrem Winiary 4 łyżki mąki 3 łyżki cukru około 10 dużych ładnych papierówek Wykonanie: Do misy miksera wsypać mąkę z proszkiem ,cukier, cukier   waniliowy dodać jajka, śmietanę(...)minut do lodówki. Jabłka umyć, obrać i pokroić w grubą kostkę. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.Połowę mleka wlać do garnka i zagotować, w drugiej połowie rozmieszać budynie, cukier, cukier waniliowy i mąkę, wlać do gotującego mleka.Gotować często mieszając tak długo aż budyń będzie gęsty.Gotowy budyń odstawić do lekkiego przestygnięcia. Ciasto podzielić na 2 części, jedną rozwałkować

Sama słodycz i szczypta chili
Tartaletki z owocami lata 170

dzisiejszego deseru użyłam owsianych ciasteczek oraz jagód i malin, które można zastąpić innymi, ulubionymi owocami. TARTALETKI z OWOCAMI Składniki: (na 6 sztuk) 300 g ciastek owsianych 150 g masła budyń waniliowo-cytrynowy: (na 3 szt.) 1 budyń śmietankowy 2 szklanki mleka  2 łyżeczki soku z cytryny budyń malinowy:  (na 3 szt.) 250 g malin  1 szklanka wody(...)kruszymy, a masło rozpuszczamy. Łączymy razem,a następnie masą wylepiamy brzegi foremek do tartaletek wyłożonych folią spożywczą (ułatwi to wyjęcie "babeczek" z foremek). Odstawiamy na kilka minut do lodówki. Budyń waniliowy robimy według przepisu na opakowaniu,dodajemy sok z cytryny,a następnie studzimy. 150 g malin miksujemy na mus, a następnie podgrzewamy. Czubatą łyżkę mąki rozpuszczamy w wodzie i dodajemy

Bon appetit mon amie
Klasyka smakuje truskawą 171

tego małego gadatliwego żarłoka. KLASYCZNY BISZKOPT Z GALARETKĄ I KREMEM BUDYNIOWYM Na ciasto 8 jajek (żółtka i biała osobno) szczypta soli 2 szklanki cukru 6 łyżek gorącej wody 2 budynie (przepis mówi 'żółte'- śmietankowe albo waniliowe) 2 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Na krem 2 budynie waniliowe 400g masła w temperaturze pokojowej 6-10 łyżek cukru około(...)może być zwykły) Dużą prostokątną blachę natłuszczamy (można obsypać bułką tartą lub mąką). Piekarnik nastawiamy na 175*C. Żółtka ucieramy z cukrem, dodając stopniowo po łyżce gorącą wodę. Dodajemy budynie, mąkę i proszek i dokładnie mieszamy. Ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli. Sztywną pianę delikatnie mieszamy z resztą ciasta. Przekładamy do formy i pieczemy 25-30 minut do suchego

les mirabelles
Domowy budyń waniliowy z sosem truskawkowym 162

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com Uwielbiam desery budyniowe i czasami najprostsze rozwiązania są najpyszniejsze! Domowy budyń jest nieporównywalnie smaczniejszy i zdrowszy od tego z torebki. Choć przyznam, że używam tego w proszku - dla wygody, to kiedy mam czas i odrobinę weny - robię go sama. Tu przedstawiam Wam pyszną wersję waniliową, która idealnie komponuje się z sosem truskawkowym! Polecam(...)Budyń: 1/2 litra mleka 3,5 łyżki cukru waniliowego (ew. 1/2 laski wanilii) 1 łyżka masła (można użyć oleju kokosowego) 2 żółtka 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej (w zależności od tego czy budyń ma być mniej, czy bardziej gęstszy) Sos: 150-200g truskawek 1-2 łyżki cukru pudru (użyłam zmielonego ksylitolu) 2/3 mleka zagotować z dodatkiem masła/oleju

Di gotuje
Pijana gruszka z budyniem, czyli gruszka w winnej galaretce, waniliowy budyń i słodkie, prażone migdały. 165

Deser gruszkowy z winem, budyniem i płatkami migdałowymi to nie tylko zwyczajny deser z nutką winnego posmaku. Oj nie! To prawdziwe alkoholowe szaleństwo, po którym poczujecie się błogo, nie tylko za sprawą dobrego smaku, ale też procentów; ). To mój nowy ‚must have’ na każdej imprezie, ale też sposób na niezapowiedzianych gości, bo deser robi się prawie sam! Pierwotnie, miała(...)łyżeczki kardamonu w proszku 1,5 łyżki stewii z erytrytolem* 1 szklanka i 1/3 szklanki wina białego 1/3 szklanki wody 1 łyżeczka agar agar Warstwa budyniowa 1 opakowanie budyniu waniliowego 1,5 szklanki mleka roślinnego 2 łyżki stewii z erytrytolem* Chrupiące migdały 75g płatków migdałowych 2 łyżeczki stewii z erytrytolem 2 łyżeczki syropu z agawy lub syropu klonowego *lub więcej

Fill The Bowl
Pavlova z budyniem herbatnikowym, sosem custard i jeżynami 214

tortach bezowych i jest to jedyne ciasto, które je z przyjemnością, nie mogłam zrobić nic innego. Cóż więc trudnego zrobić bezy? Gorzej było z wymyśleniem dodatków. Padło na budyń herbatnikowy, sos Custard oraz sos z jeżyn i soku cytryny. Smaki świetnie się ze sobą komponują, a kwasek owoców idealnie łagodzi słodycz bezy i sosu Custard. Radzę powtarzać ten przepis TYLKO(...)średnicy 16cm). Ubitą pianę wykładamy na papier w miejscu kół i wypukłą stroną łyżki wygładzamy boki bezy. Blachę wstawiamy i pieczemy 80 minut. W międzyczasie zabieramy się za wykonanie budyniu i sosów. Następnie wyłączamy piekarnik, nie otwieramy go i w środku pozostawiamy bezę do ostygnięcia (ok. 1 godzina).  Składniki na budyń herbatnikowy: - 500ml mleka - 70g herbatników - 20g mąki ziemniaczanej

Be Fit Be Strong