budyń - 12640 przepisów (strona:52/843)

Ciasto monte 190

orzechy i delikatnie mieszamy. Wykładamy do blaszki (23x33) i pieczemy ok 30 minut w 180 st. C. Masa: 6 żółtek 3 i 1/2 szklanki mleka (850 ml) 2 budynie waniliowe 8 łyżek cukru 100 g mlecznej czekolady 350 g masła ok. 50 g mielonych orzechów laskowych do posypania wierzchu herbatniki czekoladowe 2 i 1/2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem. Pozostałe(...)mleko miksujemy z budyniem i żółtkami, a następnie wlewamy do gotującego mleka i mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gorący budyń dzielimy na 2 równe części, do jednej z nich dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy aż się rozpuści, a budyń będzie miał jednolity kolor. Połowę masła ucieramy na puch i  partiami cały czasu miksując dodajemy ostudzony jeden z budyni, analogicznie postępujemy

Cynamonowe szczęście
Tartaletki z masą budyniowo - cytrynową i borówkami 201

cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 żółtko 1 całe jajko 1/3 łyżeczki proszku dopieczenia masło do wysmarowania foremek bułka tarta do posypania foremek Masa budyniowo-cytrynowa: 1 budyń śmietankowy 250 mleka 50ml soku z cytryny 3 łyżki cukru 100g masła extra 400g świeżych borówek cukier puder do posypania Wykonanie: 1.  Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać proszek(...)tartą. Tartaletki  piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut. 2.  Masa budyniowo - cytrynowa: Połowę mleka zagotować z cukrem, drugą połowę wymieszać z budyniem. Po zagotowaniu mleka z cukrami dodać mleko wymieszane z budyniem, ugotować jak budyń.   Następnie do jeszcze ciepłego budyniu wlać sok z cytryny, całość dokładnie wymieszać i pozostawić do wystudzenia

Szalona Kuchnia Eweliny
Tęcza Smaku 128

proszku do pieczenia Białka ubić, dodać cukier. Na końcu delikatnie wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Piec w temp 180* około 30 minut. MASA BUDYNIOWA: 0,5l mleka 2 budynie waniliowe albo śmietankowe 25 dag masła cukier puder do smaku Z mleka i budyni ugotować budyń. Odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć z cukrem i przestudzonym budyniem. Podzielić na 2 części(...)mąki ziemniaczanej 1 szkl mąki pszennej 25 dag masła Zmieszać mąkę pszenną i ziemniaczaną z połową mleka i dokładnie wyrobić. Drugą część zagotować wraz z cukrem. Z całości ugotować budyń. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Masło utrzeć z budyniem. KOKOS: 10 dag wiórek kokosowych 2 łyżki cukru 1 łyżka masła Podane składniki usmażyć na złoty kolor. DODATKI 1 paczka biszkoptów

Dziś Ja gotuje
Kostka piernikowa 173

Smakowite warstwowe ciasto z piernikową nutą, pysznym budyniem malinowym i kremem śmietanowym. Nie tylko pysznie smakuje ale i efektownie wygląda, może upieczecie na święta?  Ciasto piernikowe: 450 g mąki 220 g margaryny 3 łyżki miodu sztucznego 1,5 łyżeczki sody 3 łyżki kwaśnej śmietany 150 g cukru 2 jajka 1 łyżeczka przyprawy do piernika Z podanych składników zagniatamy ciasto(...)soli, dodajemy cukier i żółtka,  następnie mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Pieczemy w tej samej blaszce co ciasto piernikowe, przez 30 minut w 180 st. C  Budyń malinowy: 2 budynie śmietankowe 1 litra soku z malin  W ok 2/3 szklanki soku rozprowadzamy budynie. Pozostały sok zagotowujemy i do gotującego wlewamy proszek budyniowy, gdy się całość zagotuje

Cynamonowe szczęście
Tort Makowo – Orzechowy Bez Laktozy 259

tortowej) 180g cukru 200g suchego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki oleju 1-2 łyżeczki ekstraktu migdałowego lub parę kropli aromatu migdałowego Krem: 700ml mleka migdałowego 1 budyń śmietankowy bez cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 200g orzechów włoskich 100g orzechów laskowych 1 kostka do pieczenia Kasia 100% roślinna bez laktozy – miękka, w temperaturze pokojowej 4-5 łyżek cukru(...)trzymać ją na małym ogniu przez około 1 minutę, mieszając. Zdjąć z ognia. 6. Do rondelka wlać 200ml mleka migdałowego i zagotować. Do 150ml mleka dodać mąkę ziemniaczaną i budyń, dokładnie wymieszać. Do gotującego się mleka wlać rozmieszamy budyń z mąką i ugotować gęsty budyń. Zdjąć z ognia, dodać masę orzechową i energicznie wymieszać szpatułką. Orzechowy budyń nakryć folią spożywczą

Mała Cukierenka
Ciasto Makowe „Gwiazdka” z Kokosem i Ananasem 743

160g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 190g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki suchego maku Krem kokosowy: 900ml mleka 250g cukru pudru 1 budyń waniliowy bez cukru 80g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej 2 żółtka 250g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) 100g wiórków kokosowych 1 puszka ananasa w plastrach Krem(...)piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Krem kokosowy: 5. Wiórki kokosowe zemleć w blenderze. 6. Do rondelka wlać 500ml mleka, dodać cukier puder i zagotować. Do pozostałego mleka dodać budyń, obie mąki, żółtka i wymieszać mikserem. Rozmieszany budyń z mąką wlać do gotującego się mleka i ugotować gesty budyń. Zdjąć z ognia, wsypać wiórki kokosowe i wymieszać. Budyń nakryć folią spożywczą

Mała Cukierenka
Szarlotka z prażonymi jabłkami i budyniem o smaku krówkowym 170

Pyszna szarlotka z prażonymi jabłkami, które posypałam lekko cynamonem, z dodatkiem budyniu o smaku krówek, tak pysznie zaczynam dzień.   Ciasto wymaga czasu na przygotowanie i bardzo szybko znika ze stołu. Normalnie palce lizać! Jabłka 2kg jabłek 1 torebka cukru waniliowego 3 łyżki cukru posypane lekko cynamonem Budyń Budyń duży krówkowy 3/4  mleka 3 łyżeczki cukru Ciasto 3 szklanki(...)piecz przez 10 minut. Przygotuj jabłka. Obierz jabłka, pokrój na małe cząstki, wrzuć do garnka, dodaj cukier i praż, mieszając od czasu do czasu. Odstaw do wystudzenia. Przygotuj budyń.  Na cieście rozłóż warstwę jabłek, na jabłka wyłóż  porcję budyniu, rozsmaruj. Na tarce zetrzyj zamrożone ciasto tak aby przykryło budyń. Piecz do koloru złotego w 180 stopni około

Kurnikowo
Croquembouche - francuski tort weselny 249

Wystudzone ciasto przełożyć do misy miksera i ucierając dodawać po jednym jajku. Kolejne jajko dodajcie dopiero jak poprzednie połączy się z ciastem. Zmiksować.  Ciasto powinno przypominać gęsty budyń. Przełożyć masę do worka cukierniczego z okrągłą końcówką o średnicy jednego centymetra. Wyciskać na papier do pieczenia niewielkie porcje w sporych odstępach.  Rozgrzać piekarnik do temperatury 220 stopni(...)pasty dodać 100 ml wrzącego mleka i wymieszać.  Tak zahartowaną pastę jajeczną przelać do mleka i ciągle mieszając zagotować na malutkim ogniu, aż masa zgęstnieje- będzie przypominała gęsty budyń.  Wmieszać z likierem i odstawić do przestygnięcia owijając folią spożywczą tak, aby dotykała powierzchni budyniu. Przestudzić nie mieszając. Można gotowy schłodzony budyń zmiksować z masłem, albo bitą śmietaną

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
KAKAOWA SZARLOTKA Z BUDYNIEM 178

Jeśli nie piekliście kakaowej szarlotki z dodatkiem budyniu to koniecznie musicie to nadrobić. Ciasto smakuje genialnie. Jest wilgotne i w sam raz słodkie. Taki kawałek ciasta to idealny dodatek do kawy, zwłaszcza w te zimowe i długie dni. Zapraszam :) CIASTO : 3 szklanki mąki pszennej 3 łyżki kakao 3/4 szklanki cukru pudru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 całe jajka(...)kostka margaryny 250 g 1 - 2 łyżki śmietany JABŁKA: litrowy słoik smażonych jabłek z cynamonem lub ok. 1,5 kg świeżych cynamon  cukier BUDYŃ : 1 l mleka 2 budynie waniliowe (użyłam jednego oraz po 2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej) 10 łyżek cukru cukier waniliowy WYKONANIE CIASTA : Mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz cukier puder przesiewamy. Dodajemy schłodzoną

Pani na deser
3 BIT BEZ PIECZENIA 188

najbardziej znanych ciast bez pieczenia. Zrobiłam go niedawno i muszę stwierdzić, że jest naprawdę pyszne i wcale nie takie słodkie jak mi się wydawało. U mnie wersji z budyniem tak jak do kremówki, a następnym razem zmiksuję budyń z masłem i ze spostrzeżeniami, które lepsze na pewno się podzielę z Wami. Zapraszam do zrobienia tego pysznego przekładańca :) SKŁADNIKI(...)puszka masy krówkowej ok. 400 g lub większa 330 ml śmietany 30 % 175 g serka homogenizowanego o smaku naturalnym (Vitanello z Biedronki) 1 l mleka 2 całe jaja 2 budynie śmietankowe lub waniliowe 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy 0,5 szklanki mąki pszennej kostka masła 200 lub 250 g (u mnie 200) 1 łyżka żelatyny 3 łyżki cukru pudru czekolada

Pani na deser
KOSTKA MAFIJNA 191

Biedronki) MASA CYTRYNOWA : 2 jajka 11 dag cukru 2 cytryny 7 dag masła MASA WANILIOWA : 1,5 szklanki mleka 6 łyżek cukru 0,5 opakowania cukru wanilinowego 1 budyń śmietankowy 1 żółtko kostka masła 200 g WYKONANIE MASY CYTRYNOWEJ : Na kuchenkę stawiamy garnek z wodą wypełnioną do 1/3 wysokości. C ytryny dobrze myjemy i ocieramy skórkę, uważamy żeby nie zetrzeć(...)Dodajemy również jajka, cukier oraz masło pokrojone na mniejsze części. Umieszczamy na garnku z gotującą wodą i za pomocą rózgi ubijamy na krem, który będzie wyglądać jak budyń. Odstawiamy do przestygnięcia. ROBIMY DRUGI KREM : Szklankę mleka gotujemy razem z cukrami. Do pozostałej części dodajemy budyń i dobrze roztrzepujemy. Wlewamy na wrzące mleko i ciągle mieszając gotujemy budyń. Wyłączamy

Pani na deser
CIASTO TRIO 194

szczegółów zapraszam niżej. Powiem tylko że wyszło przepyszne :)  SKŁADNIKI: BISZKOPT: 6 jajek 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki po 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia i octu BUDYŃ: 1 l mleka 3,2 % 3/4 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 2 całe jajka 2 budynie waniliowe 0,5 szklanki mąki pszennej kostka masła MUS TRUSKAWKOWY 80 dag truskawek(...)smaku. Gdy mus się zagotuje, wyłączamy płomień i dodajemy galaretkę. Żelatynę zalewamy zimną wodą, tyle żeby ją przykryć. Rozpuszczamy w mikrofali. Również dajemy do musu. Ostawiamy do zgęstnienia. GOTUJEMY BUDYŃ: Połowę mleka gotujemy z cukrem i masłem. Do reszty dodajemy jajka, mąkę i budynie. Dobrze miksujemy żeby nie było grudek. Można sobie pomóc blenderem. Wlewamy na gotujące mleko i cały

Pani na deser
Tarta z jabłkami i budyniem 182

Tarta z jabłkami i budyniem Pyszna krucha tarta z jabłkami do kawusi.  Przepis zaczerpnięty z zagranicznej strony. Składniki; Ciasto; mąka -200 g cukier puder - 65g żółtka jaj - 2 szt masło - 100 g woda - 2 łyżki sól- szczypta Budyń; masło -100 g aromat waniliowy- kilka kropli mąka - 4 pełne łyżki cukier - 4 łyżki mleko - 300 ml jajko - 1 szt Róże(...)pieczenia, obciążyć grochem i wstawić do nagrzanego do 180 stop. Piekarnika. Piec przez ok. 15 minut, zdjąć papier z grochem z ciasta i piec jeszcze przez 5 minut. Budyń; Do miski wsypać mąkę, dodać 1/2 szkl. zimnego mleka i jajko, dobrze zmiksować. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i masłem, wlać mieszaninę z mąki na gotujące się mleko, mieszając doprowadzić

Kuchnia Danusi
Tort biszkoptowy z kremem budyniowym, ananasem i drugi rok bloga. 169

jajka 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 1 mała płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowy: 500 ml mleka 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) 4 kopiaste łyżki cukru pudru 25 dag margaryny ,, Kasia'' 1 puszka ananasa w syropie Pianka: 1 śmietana typu ,,Śnieżka'' 150 ml zimnego(...)Upieczony studzimy i przekrawamy na dwa krążki. 2. Biszkopt ciemny: W ten sam sposób pieczemy ciemny biszkopt i studzimy. Biszkopt ciemny pieczemy tak około 15 - 20 minut. 3. Krem: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzimy. Margarynę ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę

Izabelawkuchni
Ciasto ,, Ślimak ''. 174

proszku do pieczenia Biszkopt na rolady x 2: 3 jajka 3 łyżki zimnej wody 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki tortowej pół łyżeczki proszku do pieczenia Krem budyniowy: 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) pół litra mleka pół szklanki cukru pudru 20 dag masła 82 % Dodatkowo: 1 brzoskwiniowa galaretka 250 ml gorącej wody Wypełnienie ciasta(...)minut w temperaturze 170 stopni. Jeszcze gorący biszkopt zdejmujemy z papieru i zawijamy w roladę w czystą ściereczkę. Studzimy. W ten sam sposób pieczemy jeszcze jeden biszkopt. 3. Krem: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę

Izabelawkuchni