budyń - 12640 przepisów (strona:44/843)

Ślimaczki z budyniem i malinami 167

drożdżowe. Dzieciom bardzo smakowało. Ja użyłam mrożonych malin, nie rozmrażałam ich wcześniej i sok z nich rozlał się na bułeczki, ale kwaskowaty smak przełamywał doskonale słodycz bułek, budyniu i kruszonki. Składniki: Ciasto drożdżowe: - 4 dag drożdży; - 8 łyżek cukru; - 0,5 kg mąki; - 250 ml ciepłego mleka; – 1 jajko; - 10 dag masła; - 1 opakowanie cukru wanilinowego; Drożdże utrzeć(...)blat. Polej resztą masła, posyp cukrem wanilinowym, zwiń wzdłuż dłuższego boku w roladę, pokrój na plasterki, ślimaczki. 16-18 sztuk. Ułóż na blasze, odstaw na 10 minut do wyrośnięcia. Budyń: - 1 opakowanie budyniu waniliowego; - 300 ml mleka; - 2 łyżki cukru; Z podanych składników ugotować budyń Kruszonka: -100 g masła, w temperaturze pokojowej lub bardziej miękkiego - 100 g białego cukru

dom-agi.pl
Szybki deser bananowy 16075

deser, deser bananowy, z bitą śmietaną i czekoladą. Nie dość, że smakuje wybornie, to jeszcze genialnie wygląda. Przygotowanie deseru bananowego zajmuje naprawdę niewiele czasu, wystarczy odpowiednio wcześniej ugotować tylko budyń. A jeśli jesteś wybitnym smakoszem deserów bananowych, przygotuj także krem bananowy . Składniki: * 500ml mleka 2% * 1 opakowanie budyniu waniliowego * 2 łyżki cukru ( do budyniu ) * 2 średniej wielkości banany(...)cukru pudru * 50 g gorzkiej czekolady  Wykonanie: Odlać pół szklanki mleka, resztę zagotować z cukrem. W pozostawionym mleku rozrobić proszek budyniowy - wlać na gotujące się mleko i ugotować budyń. Budyń przykryć folią spożywczą ( unikniemy utworzenia się  kożucha ) i odstawić w chłodne miejsce, do całkowitego wystygnięcia. Czekoladę zetrzeć na tarce, na grubych oczkach. Banany obrać ze skóry, pognieść widelcem

kolorowotorcikowo
Ciasto snikers 264

opakowanie cukru waniliowego Składniki na polewę orzechową: 200 g posiekanych orzechów laskowych, ziemnych, włoskich ( do wyboru) 1 łyżka cukru 1 łyżka miodu 90 g masła lub margaryny Składniki na budyń: 1 budyń waniliowy lub śmietankowy 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 700 ml mleka 4 łyżki cukru Dodatkowo: Mała puszka masy kajmakowej ok 200 G Sposób wykonania polewy(...)wyjąć z blachy. Tak samo upiec kolejno drugi i trzeci   placek (bez polewy) w tej samej temperaturze czyli 170 stopni C, tylko trochę krócej czyli 12 minut. Przygotować budyń: Z 700 ml mleka zagotować 500 ml z cukrem. Resztę mleka wymieszać z budyniem i mąką pszenną i ziemniaczaną. Gdy mleko będzie się gotować, przelać budyń z mąkami i pogotować

Na słodko lub wytrawnie
Kruchy placek z mango i migdałową kruszonką 271

mycia – też będzie miał mniej. Kto nie był zapobiegliwy, niestety, najpierw musi przygotować ciasto kruche i kruszonkę .   Składniki: - ciasto kruche - kruszonka migdałowa - 2 dojrzałe owoce mango - 3 budynie waniliowe bez cukru - 5 łyżek cukru do budyniu - 1,1 litra mleka - słoik dżemu z czarnej porzeczki (450g) - cukier puder do posypania ciasta   Kto nie ma ciasta gotowego i kruszonki(...)zrobionej z 500g mąki). Widelcem rozkładamy po całej powierzchni blaszki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego don 175°C i podpiekamy przez ok. 15 minut. W międzyczasie, z 3 opakowań gotujemy budyń z 1,1 litra mleka, 5 łyżek cukru. Aby budyń się nam nie przypalił dobrze jest, zanim wlejemy mleko do garnka, posmarować spód masłem. Umyte owoce mango obieramy i odkrajamy

mojewypiekiinietylko
Truskawkowy szał. 42361

który oddałby to co miałam na myśli?  Więc postąpiłam inaczej zamiast łączyć zrobiłam dwa odmienne ciasta. Pierwsze już opublikowane tarta z jabłkami i mój HIT: połączenie musu truskawkowego, budyniu waniliowego, bitej śmietany i czekolady.  Obiecuję Wam nie zawiedziecie się na tym cieście. Osobiście nie potrafiłam się od niego oderwać.  Powstały 2 wersje z czekoladą(...)Obie równie smaczne, dla mnie wygrała wersja z ... Składniki:   Mus truskawkowy:   500 g truskawek (kaszubskie) 2 galaretki truskawkowe kardamon mielony Masa budyniowa: 4 budynie waniliowe bez cukru 1l mleka 170 g masła/margaryny 1 szkl cukru dodatkowo: 200 ml śmietany 30%   250 g sera mascarpone 3 łyżki cukru cukier waniliowy czekolada herbatniki Z litra mleka odlewamy

Malinowe Pocałunki
gruszki z budyniem w ucieranym ciachu... 179

Składniki: jajka 3 sztuki, masło 1/2 kostki, cukier 1/2 szklanki, aromat waniliowy 1/2 łyżeczki, mąka tortowa 1,5 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, gruszki 3 duże, budyń i kruszonka w opisie budyń: w 350 ml mleka zagotować cukier i 1 łyżeczkę masła - w 50 ml wymieszać budyń i wlać do gotującego się mleka i zagęścić jajka, zimne masło, , aromat(...)pieczenia a boli posmarować masłem i tartą bułką ciasto wyłożyć do formy i posypać wierzch troszkę tartą bułką na wierzchu ułożyć plastry gruszek ze skórką - na gruszki wyłożyć ostudzony budyń - na budyniu ułożyć plastry gruszek kruszonka: po 100 gram mąki, cukru, masła i 1 łyżkę kakao wyrobić na kruszonkę posypać nią ciasto i piec w 200C około 45 minut ciasto

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto cappuccino bez pieczenia 116849

mojej kuchni - ciasto cappuccino. Zmieniłam go trochę i zamiast kremu karpatkowego, zrobiłam masę budyniową, gdyż niedawno przygotowywałam karpatkę i potrzebna mi była jakaś lekka odmiana. Do tej masy wykorzystałam budyń w proszku, dla chcących przygotować go w domu, polecam masę z przepisu na karpatkę , zaznaczając, że warto zmniejszyć ilość składników, żeby warstwa budyniowa nie była za gruba. Moje ciasto cappuccino(...)dwie warstwy ciasteczkowe, wspomniana już masa budyniowa i krem cappuccino zrobiony na bazie Śnieżki i serka mascarpone. Ciasto cappuccino bez pieczenia Składniki: masa budyniowa 2 budynie w proszku bez cukru 0,5l mleka 8dag margaryny 4 łyżki cukru krem cappuccino 1 opakowanie Śnieżki 200ml mleka 8 czubatych łyżek cappuccino w proszku 250g serka mascarpone 5 łyżeczek żelatyny 2/3 szklanki ciepłej

Smakołyki Bereniki
Rolada cappuccino 689

ciasta zwinąć razem z papierem do pieczenia lub ściereczką kuchenną, dzięki temu stygnące ciasto "zapamięta" kształt rolady, co ułatwi nam późniejsze zwijanie. Najlepsze masy przygotujemy na bazie kremówki, mascarpone, budyniu lub masła. Do tych pierwszych czasem warto dodać żelatynę, co pozwoli zachować kształt i ładny wygląd podczas krojenia. Roladę najlepiej trzymać w lodówce i podawać schłodzoną. Moja dzisiejsza rolada(...)wymieszać - resztę mleka zagotować z cukrem, gdy będzie gorące, wsypać proszek cappuccino i wymieszać do rozpuszczenia proszku - do gotującego się mleka wlać mleko połączone z mąką, ciągle mieszając ugotować budyń - gotowy budyń przykryć folią spożywczą (lub woreczkiem) tak, by stykała się z górną warstwą budyniu (dzięki temu na budyniu nie utworzy się kożuch) i pozostawić do wystygnięcia - masło utrzeć

Smakołyki Bereniki
Tort miodowy 427

miodowe 400g mąki pszennej 50g masła 3 łyżki miodu 3 łyżki cukru 2 żółtka 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 6 łyżek kwaśnej śmietany 18% krem budyniowy 400ml mleka 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru (na 0,5l mleka) 3 łyżki cukru 2 żółtka 100g masła masa krówkowa/kajmakowa 300g masy krówkowej o smaku kakao 150g masła płatki migdałów i maliny(...)KREM BUDYNIOWY - szklankę mleka zagotować z cukrem, do pozostałego mleka dodać proszek budyniowy i rozbełtane żółtka, wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji - do gotującego się mleka wlać budyń, gotować przez jakiś czas do zgęstnienia, cały czas mieszając - gotowy budyń zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą tak, by dotykała wierzchu budyniu i pozostawić do ostygnięcia - masło wyjąć z lodówki, by przyjęło temperaturę

Smakołyki Bereniki
Ciasto jogurtowe z masą budyniową i brzoskwiniami 1071

zybkie, bardzo proste i smaczne ciasto jogurtowe ma wielu zwolenników. Tutaj w wersji z budyniem, brzoskwiniami i płatkami migdałów. W sam raz na podwieczorek. Lubię to ciasto za to, że jest takie domowe, niewyszukane a jednak bardzo smaczne.:) Zaletą ciasta jest użycie oleju zamiast masła (można wykorzystać swój ulubiony zdrowszy olej). Smak ciasta wzbogaca ugotowany budyń (można ugotować samemu(...)skorzystać z gotowego budyniu w proszku). A cząstki brzoskwiń i płatki migdałów to przysłowiowa "kropka nad i". Polecam na domowy, leniwy podwieczorek. :) Ciasto można upiec spokojnie dzień wcześniej (nic nie traci na smaku a nawet wg mnie zyskuje). :) Polecam bo naprawdę warto. Dla mnie z okazji Dnia Dziecka, a co tam. :) Ciasto jogurtowe z masą budyniową i brzoskwiniami PRZEPIS { forma

coolinarnastrefa.blogspot.com
Budyń chia z mango 82

bardzo łatwy budyń chia z mango przygotujesz dosłownie w parę minut . Reszta to już czekanie, aż deser ostygnie i się schłodzi. Składniki: 8 łyżek nasion chia 500 ml mleka 2 łyżki ksylitolu 200 ml pulpy mango lub 2 świeże mango 1 łyżeczka żelatyny (opcjonalnie) 1 łyżka soku z cytryny Dodatkowo: Prażone płatki migdałowe Prażone płatki kokosowe Kilka kostek ciemnej czekolady(...)Mleko, ksylitol i nasiona chia umieszczam w garnku i zagotowuję. Odstawiam do lekkiego przestygnięcia. Jeszcze ciepły budyń przelewam do pucharków (dowolnej wielkości). Odstawiam do wystygnięcia. Budyń musi się „zsiąść”. Pulpę mango mieszam z sokiem z cytryny, dosładzam ksylitolem wg uznania (jeśli używasz świeżego mango, należy je zmiksować do postaci pulpy). Jeśli chcesz, żeby mango było bardziej „zwarte”, zalej żelatynę odrobiną

Słodki sentyment
Kruche ciasto z jabłkami i budyniem 83

dziś wiadomo, że najlepiej smakują rzeczy najprostsze, dlatego dziś bez zbędnego rozpisywania zapraszam na kruche ciasto z jabłkami i budyniem. Robię je dość często, właśnie dlatego, że jest dziecinnie łatwe do przygotowania, smakuje wybornie, a z racji dodatku budyniu smakuje nawet najmłodszym domownikom. Także jeśli szukacie pomysłu na prosty domowy deser to polecam bardzo i  zapraszam do skorzystania(...)pieczenia na wielkość blaszki (moja miała 23x33 cm), przekładamy do blaszki i zapiekamy w 180 st. C aż będzie miało złoty kolor. Pozostałe zostawiamy w lodówce. Dodatkowo: 2 opakowania budyniu waniliowego 1 litr mleka ok kilograma jabłek 3-4 łyżki kaszy manny Gdy spód się zapieka gotujemy budynie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ja z reguły dodaję troszkę mniej mleka

Cynamonowe szczęście
Malinowa Delicja 76

modyfikacjami pochodzi  STĄD . Biszkopt kakaowy : 3 duże jajka 110 g cukru 60 g mąki pszennej tortowej 15 g kakao Krem budyniowo-maślany toffi : 600 ml mleka 2 opakowania budyniu o smaku toffi ( opakowanie o wadze 40 g ) 3 łyżki cukru 250 g masła, w temperaturze pokojowej Warstwa malinowa z galaretką : 700 g malin, świeżych lub mrożonych 2 opakowania galaretki(...)biszkoptu oddzielamy od boków formy dopiero po jego całkowitym wystudzeniu ( najlepiej robić to ostrym, giętkim nożem ).   Krem budyniowo-maślany toffi : Odlać 200 ml mleka i rozrobić w nim budynie. Resztę mleka przelać do garnuszka wypłukanego zimną wodą, dodać cukier i podgrzewać do rozpuszczenia cukru. Mleko zagotować, następnie zestawić z ognia i wlać rozrobiony proszek budyniowy cały czas mieszając ( najlepiej

Opowieści z piekarnika
Tarta z porzeczkami, bezą i budyniem 66

jakoś inaczej. I minie. Jutro na przykład jadę na pogrzeb :/. Dobra, to chyba tyle tytułem wstępu. Teraz może w końcu przejdę do rzeczy. Tarta z porzeczka, bezą i budyniem. Czemu ją zrobiłam? Bo wyżebrałam miskę czerwonych porzeczek. Bo akurat w tym czasie mieliśmy się spotkać z częścią ekipy, która lubi desery. Bo chciałam im zrobić przyjemność. Dodatkowo w końcu mogłam(...)przepisami. Właściwie nie kombinowałam, od razu wiedziałam co zrobię. Słodka beza, kwaśne porzeczki. Duet idealny. Znalazłam przepis po zdjęciu. Wiedziałam, że to będzie właśnie to. Nie doczytałam nic o budyniu (w końcu skupiałam się jedynie na zdjęciu), ale gdy doszłam do tytułu i okazało się, że będzie potrzebny, nie zrezygnowałam z niego. Czy był niezbędny? Raczej nie. Spowodował jednak

Kardamonovy
Gruszkowiec bez pieczenia 100

pieczenia, który zagościł w naszym domu. Ciasto jest niesamowicie lekkie, orzeźwiające i smaczne. Nie posiada w swoim składzie ciężkich mas na maśle, lecz lekki delikatny krem na bazie budyniu, galaretki i śmietanki kremówki. Całość przełożona jest herbatnikami oraz biszkoptami i wzbogacona o gruszkę w galaretce. Ciasto smakuje naprawdę rewelacyjnie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto przygotowałam w małej blaszce(...)wszystkie składniki. Gruszkowiec bez pieczenia to idealny deser na święta, świetny dodatek do kawki, czy poczęstunek, kiedy odwiedzą nas znajomi. GRUSZKOWIEC BEZ PIECZENIA – PRZEPIS Składniki 1 budyń śmietankowy 500 ml mleka 1 galaretka cytrynowa 500 ml śmietanki kremówki 18 herbatników kakaowych 12 okrągłych biszkoptów 1 duża gruszka 2 łyżki cukru pudru 1 śmietan-fix 1 galaretka gruszkowa/agrestowa

Przepiski.pl