budyń - 12640 przepisów (strona:53/843)

Ciasto Ambasador. 81

Zachęcam do spróbowania! :) Składniki na formę 20x30: I. Biszkopt: - 4 jajka - szczypta soli - 1 łyżeczka pasty waniliowej/ aromatu - 4 łyżki cukru  - 4 łyżki mąki  - 1,5 łyżki budyniu waniliowego bez cukru II. Masy: - 1 l mleka 3,2 % - 2 budynie waniliowe - 2 łyżki mąki pszennej - 2 jajka - 2 żółtka - 2 kostki masła - 7 łyżek brązowego cukru (można dosłodzić(...)wiórki czekoladowe - posypka truskawkowa Sposób przygotowania: I. Biszkopt: Piekarnik rozgrzewamy do 180 °C. Jajka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem przez około 10 minut. Do masy przesiewamy mąkę i budyń. Całość krótko mieszamy ręką. Przelewamy do tortownicy i pieczemy ok. 35 minut. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. II. Masy: W 1/4 mleka roztrzepujemy budyń z jajami, żółtkami i mąką. Resztę mleka

DominikaDolci
Ciasto "Tropiki pod kokosowym obłokiem". 84

Pyszne, lekkie i delikatne ciasto. :) Składniki: I. Biszkopt: 4 jaja w temp. pokojowej szczypta soli 4 łyżki cukru  4 łyżki mąki 1,5 łyżki budyniu waniliowego (bez cukru) kilka kropel aromatu pomarańczowego II. Warstwa owocowa: 1 puszka ananasa 1 puszka mieszanki egzotycznych owoców 1 puszka mandarynek 400 ml syropu po owocach z puszki (według uznania) 1 budyń bananowy(...)białka szczypta soli 5 łyżek cukru pudru 150 g wiórków kokosowych Sposób przygotowania: Jajka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem przez około 10 minut. Do masy przesiewamy mąkę i budyń. Całość krótko mieszamy ręką. Przelewamy do tortownicy i pieczemy ok. 35 minut. Pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie zeskrobujemy "skórkę" z wierzchu. Z 400 ml syropu gotujemy budyń bananowy. Studzimy. Odcedzone

DominikaDolci
Malinowy adwokatek (bez pieczenia) 1654

Rewelacyjne ciasto bez pieczenia ,w sam raz na dzień kobiet aby osłodzić sobie dzień,  na maślanych herbatnikach , warstwa budyniu advokatowego idealnie komponuje się z orzeźwiającą masą malinową, śmietanka z startą gorzką czekoladą dopełnia smaku, ciasto jest nieprzesłodzone i bardzo smaczne, to dowód na to, że bez odpalania piekarnika też możemy wyczarować smaczny deser do popołudniowej filiżanki herbaty. Ciasto godne(...)Składniki: 250 g herbatników maślanych Masa malinowa: 1/2 kg malin mrożonych w sezonie świeżych 4 łyżki cukru (zależy od słodkości malin) 1  galaretka malinowa Dr.Oetker Masa advocatowa: 1 budyń śmietankowy Dr.Oetker 350 ml mleka 150 ml likieru jajecznego 4 łyżki cukru 125 g masła Masa śmietanowa: 1,5 szklanki śmietanki kremówki 30-36 % 2 łyżki sera mascarpone 1 łyżka

Wanilia i Kardamon
Orkiszowe wegańskie drożdżówki z budyniem 144

Ostatnio mam fazę na orkisz...  chałka ,  drożdżówki ze słodkim nadzieniem  a teraz padło na drożdżówki z budyniem. JAKIE ONE SĄ DOBRE! Te z piekarni czy marketu przy nich to nic.  Pachnące, słodkie, zdrowe i pyszne... Czego chcieć więcej? Składniki na 15 drożdżówek: 500 g mąki orkiszowej typ 450-750 40 g drożdży 5 łyżek oleju kokosowego(...)łyżeczka cukru 1,5 szkl. mleka roślinnego 8 łyżek ksylitolu (3 łyżki do budyniu)  1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 0,5 szkl. letniej wody  Przygotowanie: Drożdże kruszymy do miseczki, mieszamy z wodą, cukrem i 1 łyżką mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 min.  Do miski przesiewamy mąkę, łączymy ze spienionymi drożdżami, rozpuszczonym olejem kokosowym oraz

Czarnawisienka
Tęcza Smaku 2175

proszku do pieczenia Białka ubić, dodać cukier. Na końcu delikatnie wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Piec w temp 180* około 30 minut. MASA BUDYNIOWA: 0,5l mleka 2 budynie waniliowe albo śmietankowe 25 dag masła cukier puder do smaku Z mleka i budyni ugotować budyń. Odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć z cukrem i przestudzonym budyniem. Podzielić na 2 części(...)mąki ziemniaczanej 1 szkl mąki pszennej 25 dag masła Zmieszać mąkę pszenną i ziemniaczaną z połową mleka i dokładnie wyrobić. Drugą część zagotować wraz z cukrem. Z całości ugotować budyń. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Masło utrzeć z budyniem. KOKOS: 10 dag wiórek kokosowych 2 łyżki cukru 1 łyżka masła Podane składniki usmażyć na złoty kolor. DODATKI 1 paczka biszkoptów

Dziś Ja gotuje
Ciasto cegiełka z budyniem porzeczkowym i kremem śmietanowo-waniliowym 178

Witajcie :) Ostatnio miałam ochotę na jakieś nie typowe ciasto, biszkoptowe się przejadły serniki też :) Wpadłam na pomysł przygotowania takiego oto ciasta ucieranego z ugotowanym budyniem na soku z czarnej porzeczki i kremu ze śmietany homogenizowanej z nutką wanilii, na wierzch ułożyłam czekoladowe herbatniki od Cukrów Nyskich. Ciasto z wyglądu może jest takie sobie ale w smaku bardzo dobre. Zapraszam :) Składniki(...)mąki pszennej 3 jajka 150 g cukru 125 g masła 150 ml kefiru 1 łyżka soku z czarnej porzeczki Hortex 2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na budyń : 750 ml soku z czarnej porzeczki Hortex 2 budynie waniliowe Winiary 1 łyżka mąki ziemniaczanej Składniki na krem : 660 g śmietany 18 homogenizowanej kwaśnej 1/2 szklanki cukru lub do smaku 1 cukier

Sama słodycz i szczypta chili
Ciasto monte 152

orzechy i delikatnie mieszamy. Wykładamy do blaszki (23x33) i pieczemy ok 30 minut w 180 st. C. Masa: 6 żółtek 3 i 1/2 szklanki mleka (850 ml) 2 budynie waniliowe 8 łyżek cukru 100 g mlecznej czekolady 350 g masła ok. 50 g mielonych orzechów laskowych do posypania wierzchu herbatniki czekoladowe 2 i 1/2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem. Pozostałe(...)mleko miksujemy z budyniem i żółtkami, a następnie wlewamy do gotującego mleka i mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gorący budyń dzielimy na 2 równe części, do jednej z nich dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy aż się rozpuści, a budyń będzie miał jednolity kolor. Połowę masła ucieramy na puch i  partiami cały czasu miksując dodajemy ostudzony jeden z budyni, analogicznie postępujemy

Cynamonowe szczęście
Tartaletki z masą budyniowo - cytrynową i borówkami 164

cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 żółtko 1 całe jajko 1/3 łyżeczki proszku dopieczenia masło do wysmarowania foremek bułka tarta do posypania foremek Masa budyniowo-cytrynowa: 1 budyń śmietankowy 250 mleka 50ml soku z cytryny 3 łyżki cukru 100g masła extra 400g świeżych borówek cukier puder do posypania Wykonanie: 1.  Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać proszek(...)tartą. Tartaletki  piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut. 2.  Masa budyniowo - cytrynowa: Połowę mleka zagotować z cukrem, drugą połowę wymieszać z budyniem. Po zagotowaniu mleka z cukrami dodać mleko wymieszane z budyniem, ugotować jak budyń.   Następnie do jeszcze ciepłego budyniu wlać sok z cytryny, całość dokładnie wymieszać i pozostawić do wystudzenia

Szalona Kuchnia Eweliny
Tęcza Smaku 88

proszku do pieczenia Białka ubić, dodać cukier. Na końcu delikatnie wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Piec w temp 180* około 30 minut. MASA BUDYNIOWA: 0,5l mleka 2 budynie waniliowe albo śmietankowe 25 dag masła cukier puder do smaku Z mleka i budyni ugotować budyń. Odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć z cukrem i przestudzonym budyniem. Podzielić na 2 części(...)mąki ziemniaczanej 1 szkl mąki pszennej 25 dag masła Zmieszać mąkę pszenną i ziemniaczaną z połową mleka i dokładnie wyrobić. Drugą część zagotować wraz z cukrem. Z całości ugotować budyń. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Masło utrzeć z budyniem. KOKOS: 10 dag wiórek kokosowych 2 łyżki cukru 1 łyżka masła Podane składniki usmażyć na złoty kolor. DODATKI 1 paczka biszkoptów

Dziś Ja gotuje
Kostka piernikowa 133

Smakowite warstwowe ciasto z piernikową nutą, pysznym budyniem malinowym i kremem śmietanowym. Nie tylko pysznie smakuje ale i efektownie wygląda, może upieczecie na święta?  Ciasto piernikowe: 450 g mąki 220 g margaryny 3 łyżki miodu sztucznego 1,5 łyżeczki sody 3 łyżki kwaśnej śmietany 150 g cukru 2 jajka 1 łyżeczka przyprawy do piernika Z podanych składników zagniatamy ciasto(...)soli, dodajemy cukier i żółtka,  następnie mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Pieczemy w tej samej blaszce co ciasto piernikowe, przez 30 minut w 180 st. C  Budyń malinowy: 2 budynie śmietankowe 1 litra soku z malin  W ok 2/3 szklanki soku rozprowadzamy budynie. Pozostały sok zagotowujemy i do gotującego wlewamy proszek budyniowy, gdy się całość zagotuje

Cynamonowe szczęście
Tort Makowo – Orzechowy Bez Laktozy 204

tortowej) 180g cukru 200g suchego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki oleju 1-2 łyżeczki ekstraktu migdałowego lub parę kropli aromatu migdałowego Krem: 700ml mleka migdałowego 1 budyń śmietankowy bez cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 200g orzechów włoskich 100g orzechów laskowych 1 kostka do pieczenia Kasia 100% roślinna bez laktozy – miękka, w temperaturze pokojowej 4-5 łyżek cukru(...)trzymać ją na małym ogniu przez około 1 minutę, mieszając. Zdjąć z ognia. 6. Do rondelka wlać 200ml mleka migdałowego i zagotować. Do 150ml mleka dodać mąkę ziemniaczaną i budyń, dokładnie wymieszać. Do gotującego się mleka wlać rozmieszamy budyń z mąką i ugotować gęsty budyń. Zdjąć z ognia, dodać masę orzechową i energicznie wymieszać szpatułką. Orzechowy budyń nakryć folią spożywczą

Mała Cukierenka
Budyń czekoladowy z korzenną nutą 130

Kremowy budyń jak z dzieciństwa! Zawsze na wakacjach w górach po obiedzie wraz z kuzynami robiliśmy sobie małe deserki- budynie i kisiele (niestety z torebki ;)). Waniliowy lub czekoladowy budyń albo owocowy kisiel. Mój wybór padał najczęściej na czekoladę ;). Wspominając dzieciństwo, zapraszam właśnie na budyń w wersji czekoladowej, a że święta za pasem, to i z korzenną nutą. Polecam kochani! Składniki(...)mikserem, by nie było grudek. Gdy mleko w garnku będzie bardzo gorący, wlać kakaowo-mączną mieszankę. Od razu energicznie mieszać, by nie utworzyły się grudki. Gotować przez chwilkę, aż budyń się zagotuje i zgęstnieje. Gorący przelać do miseczki. Można udekorować startą czekoladą. Ja od siebie dodałam jeszcze migdały. Zajadać na ciepło lub po wystudzeniu. W tym drugim wypadku powstanie kożucha

Nastoletnie Wypiekanie
Ciasto Makowe „Gwiazdka” z Kokosem i Ananasem 695

160g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 190g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki suchego maku Krem kokosowy: 900ml mleka 250g cukru pudru 1 budyń waniliowy bez cukru 80g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej 2 żółtka 250g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) 100g wiórków kokosowych 1 puszka ananasa w plastrach Krem(...)piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Krem kokosowy: 5. Wiórki kokosowe zemleć w blenderze. 6. Do rondelka wlać 500ml mleka, dodać cukier puder i zagotować. Do pozostałego mleka dodać budyń, obie mąki, żółtka i wymieszać mikserem. Rozmieszany budyń z mąką wlać do gotującego się mleka i ugotować gesty budyń. Zdjąć z ognia, wsypać wiórki kokosowe i wymieszać. Budyń nakryć folią spożywczą

Mała Cukierenka
Szarlotka z prażonymi jabłkami i budyniem o smaku krówkowym 132

Pyszna szarlotka z prażonymi jabłkami, które posypałam lekko cynamonem, z dodatkiem budyniu o smaku krówek, tak pysznie zaczynam dzień.   Ciasto wymaga czasu na przygotowanie i bardzo szybko znika ze stołu. Normalnie palce lizać! Jabłka 2kg jabłek 1 torebka cukru waniliowego 3 łyżki cukru posypane lekko cynamonem Budyń Budyń duży krówkowy 3/4  mleka 3 łyżeczki cukru Ciasto 3 szklanki(...)piecz przez 10 minut. Przygotuj jabłka. Obierz jabłka, pokrój na małe cząstki, wrzuć do garnka, dodaj cukier i praż, mieszając od czasu do czasu. Odstaw do wystudzenia. Przygotuj budyń.  Na cieście rozłóż warstwę jabłek, na jabłka wyłóż  porcję budyniu, rozsmaruj. Na tarce zetrzyj zamrożone ciasto tak aby przykryło budyń. Piecz do koloru złotego w 180 stopni około

Kurnikowo
Croquembouche - francuski tort weselny 209

Wystudzone ciasto przełożyć do misy miksera i ucierając dodawać po jednym jajku. Kolejne jajko dodajcie dopiero jak poprzednie połączy się z ciastem. Zmiksować.  Ciasto powinno przypominać gęsty budyń. Przełożyć masę do worka cukierniczego z okrągłą końcówką o średnicy jednego centymetra. Wyciskać na papier do pieczenia niewielkie porcje w sporych odstępach.  Rozgrzać piekarnik do temperatury 220 stopni(...)pasty dodać 100 ml wrzącego mleka i wymieszać.  Tak zahartowaną pastę jajeczną przelać do mleka i ciągle mieszając zagotować na malutkim ogniu, aż masa zgęstnieje- będzie przypominała gęsty budyń.  Wmieszać z likierem i odstawić do przestygnięcia owijając folią spożywczą tak, aby dotykała powierzchni budyniu. Przestudzić nie mieszając. Można gotowy schłodzony budyń zmiksować z masłem, albo bitą śmietaną

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk