Składniki na spód o śr. 25 cm: – 120g mąki żytniej 720 – 60g masła, zimnego – 50g cukru/erytrolu – 1 żółtko – skórka z 1 cytryny Składniki na budyń: – 500ml mleka – 100g cukru/erytrolu – 70g skrobi ziemniaczanej – 3 żółtka – sok z 1 cytryny Dodatkowo: – białe winogrona bez pestek – erytrol w pudrze BUDYŃ: Mleko(...)Dodajemy skrobię i sok z cytryny, mieszamy. Całość dodajemy do gorącego mleka i mieszamy trzepaczką, by nie powstały grudki. Doprowadzamy do wrzenia, aż zgęstnieje (jeżeli nie doprowadzimy do wrzenia, budyń nie zastygnie na tarcie). Chwilę gotujemy ciągle mieszając, studzimy, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy. SPÓD: Mąkę, erytrol, żołtka, masło i skórkę dokładnie wyrabiamy rękoma. Ciasto rozwałkowujemy na grubość
Be Fit Be Strongłyżka kakao 1 łyżka proszku do pieczenia Biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 łyżka proszku do pieczenia Masa pomarańczowa: 2 opakowania budyni śmietankowych bez cukru 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru pomarańczowego 0,5 litra mleka 250 g margaryny 1 olejek spirytusowy pomarańczowy sok wyciśnięty z 1 pomarańczy Masa waniliowo(...)czekoladowa: 2 opakowania budyni waniliowych bez cukru 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 0,5 litra mleka 250 g margaryny 1 olejek spirytusowy waniliowy 50 g startej gorzkiej czekolady Nasączenie pomarańczowe: około 1 litra przygotowanej zimnej wody sok wyciśnięty z 2 pomarańczy 1 olejek spirytusowy pomarańczowy Dodatkowo: ok. 50 g startej gorzkiej czekolady 50 g posiekanej drobno kandyzowanej
Ciastka - domowe słodkościsoli Owoce : 1,2 kg gruszek (u mnie Xenia) 900 ml wody Krem budyniowy : 35 dkg masła bez soli 700 ml soku gruszkowego 15 dkg cukru kryształu 40 gr budyniu śmietankowego w proszku 3 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej Wstawka gruszkowa : 3 galaretki cytrynowe (75 gr każda) 2 łyżki żelatyny 100 ml soku gruszkowego ugotowane gruszki Dodatkowo : mini biszkopty(...)skórki, wydrążyć środek każdej i przekroić wszystkie na pół. Włożyć do garnka, zalać wodą i gotować do momentu, w którym gruszki będą miękkie. Ugotowane wystudzić pozostawiając w soku. Budyń : do garnka wlać 500 ml soku z gruszek, dodać cukier kryształ i zagotować. W kubku wymieszać 200 ml soku z proszkiem budyniowym, 3 żółtkami oraz mąką ziemniaczaną. Kiedy sok na ogniu
mecooksSkładniki: (szklanka 250 ml, blaszka 25x35 cm) Masa budyniowa: Mleko 750 ml Budyń śmietankowy 2 żółtka 2 Mąka pszenna łyżka Cukier 1/2 szklanki Masło 200 g Masa z mleka w proszku: Masło 200 g Woda 1/2 szklanki Cukier 1/2 szklanki Mleko w proszku 2 szklanki + 1 łyżka Kakao 1 łyżka Dodatkowo: Biszkopty 180 g Herbatniki kakaowe 250 g Przygotowanie: Dwie(...)szklanki mleka zagotować z cukrem. W kubku wymieszać szklankę mleka z budyniami i żółtkami. Gdy mleko się zagotuje wlewać powoli rozrobiony budyń. Wlewamy cały czas mieszając na wolnym ogniu aż budyń nam zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do całkowitego przestudzenia. ( Budyń w garnku przykryłam folią spożywczą aby nie powstał kożuch. Masło w temperaturze pokojowej ubić mikserem a następnie dodawać
Kulinarne przygodyBudyń z truskawkami pod słodką kruszonką tworzą super smak. Przygotowanie: 30 minut Koszt: tanie Uwielbiam proste ciasta z kruszonką i budyniem. Już parę przepisów wykonałam na swoje stronie np. z jabłkami i brzoskwiniami. Mimo że wyglądają na trudne w przygotowaniu ciasta, są tak naprawdę banalnie proste w wykonaniu. Zawsze dla ułatwienia, szczególnie tym, którzy dopiero zaczynają przygodę z wypiekami, ułatwiłam(...)wykonaniu placka, a nie trzeba nie męczyć z rozwałkowywaniem i przekładaniem. :) W tej wersji ciasta wykorzystałam truskawki, ale śmiało możecie dać inne miękkie owoce jak maliny czy wiśnie. Nawet budyń śmietankowy możecie zamienić na truskawkowy czy czekoladowy. W takich wypiekach możliwości jest naprawdę wiele i każdy może tworzyć coś nowego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wartość odżywcza 1 kawałka (18): 168 kcal
zdrowo i aktywniepłaskie łyżeczki proszku do pieczenia -1,5 szkl mąki pszennej tortowej -8 łyżek oleju -8 łyżek wody -2 łyżki kakao KREM -1 litr mleka -0,5 szkl cukru -2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g -3 płaskie łyżki mąki pszennej -1/2-3/4 szkl kakao rozpuszczalnego typu Puchatek, Nesquik -200g masła lub margaryny w temp pokojowej DODATKOWO(...)szklanki kulek czekoladowych typu Nesquik Na początek polecam zrobić bazę kremu czyli budyń. Do garnka dajemy litr mleka, 2 budynie, kakao rozpuszczalne, cukier,mąkę i wszystko mieszamy-stawiamy na ogniu i mieszamy do zagotowania i zgęstnienia. Powstały budyń studzimy. Musi być w temp pokojowej. Gdy budyń ostygnie (można go zrobić wieczorem poprzedniego dnia) do miski dajemy masło
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuprosty, można go dowolnie modyfikować zmieniając smak galaretki i dodając ulubione owoce. składniki na formę 24 x 26 cm 350 g podłużnych biszkoptów 600 ml mleka 2 budynie waniliowe ( po 40 g) 4 łyżki cukru kryształu 500 g serka mascarpone 1 łyżka kakao 4 banany 2 galaretki truskawkowe, malinowe lub poziomkowe przepis Do miseczki wlewamy 1/2 szklanki mleka(...)rozpuszczamy w nim budynie dokładnie mieszając, pozostałą część mleka wlewamy do garnka, dodajemy cukier i wszystko zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy rozpuszczony budyń i energicznie mieszamy do zgęstnienia masy. Gotowy budyń zdejmujemy z ognia i dokładnie studzimy. Serek mascarpone przekładamy do miski i krótko miksujemy, tak samo postępujemy z zimnym budyniem. Następnie do budyniu partiami dodajemy serek mascarpone
Smakowite Daniakremem budyniowym i dodatkiem frużeliny malinowej jest bardzo smaczny. Składniki : Biszkopt jajka-6 szt cukier-1 szklanka mąka-1 szklanka proszek do pieczenia-1 łyżeczka kakao-3 łyżki Krem budyń śmietankowy – 3 opakowania mleko – 1 l masło – 250 g cukier puder – 5 łyżek Polewa czekoladowa biała czekolada - 150 g śmietanka 36% - 4 łyżki Dodatkowo frużelina malinowa – 200 g Dekoracja(...)wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem tortownicy o wymiarach (26 cm ), piec 35 minut w 175 stop. Ciasto ostudzić, przekroić na 3 blaty. Krem budyniowy W szklance mleka rozmieszać budyń, resztę mleka zagotować z cukrem pudrem. Na gotujące się mleko, wlać rozmieszany budyń, mieszając energicznie, aby nie powstały grudki, doprowadzić do zgęstnienia i zagotowania budyniu. Budyń przykryć folią spożywczą
Kuchnia Danusidużych zdolności kulinarnych i na pewno posmakuje osobom lubiącym umiarkowanie słodkie desery. Ciasto z rabarbarem bez pieczenia składa się z lekko kwaskowej warstwy z rabarbaru, delikatnej kremowej warstwy z budyniu i odświeżającej galaretki. U mnie warstwy są przełożone kakaowymi herbatnikami, które dodają odrobinę czekoladowego smaku. Można również wykorzystać herbatniki maślane, wtedy nie będzie dodatkowego smaku i jeszcze bardziej wyczuwalny będzie(...)Składniki na ciasto z rabarbarem bez pieczenia: Warstwa z rabarbaru: 800 g rabarbaru 6 - 7 łyżek cukru 1 galaretka cytrynowa Warstwa budyniowa: 2 budynie śmietankowe w proszku bez cukru (razem 80 g) 750 ml mleka 4 łyżki cukru 2 łyżki żelatyny w proszku Dodatkowo: 300 g herbatników kakaowych lub maślanych 2 galaretki wiśniowe lub truskawkowe Jak zrobić
Kuchcik gotujenich się skusicie :) Na początek inna wersja sernika :) Składniki: ser - 700 g sera białego dwukrotnie zmielonego - 6 jajek - 200 g cukru pudru - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 budyń waniliowy - 2 łyżeczki cukru waniliowego - 60 g rodzynek - 150 g margaryny krem - 3 szklanki mleka - 1 budyń śmietankowy - 4 żółtka - 4 łyżki cukru kryształu - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 250 g masła(...)Przygotowanie: Na początek zabieramy się za przygotowanie sernika. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy stopniowo żółtka, ser oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i budyniem. Całość dokładnie miksujemy a na koniec dodajemy rodzynki. Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą serową. Przelewamy ją do formy o wymiarach
Zainspirowana w kuchnikajmak jest dość słodkie. Można jednak fajnie zbalansować jego słodycz, nie dodając np. do śmietany kremówki wogóle cukru pudru (ja dodaję 1 łyżkę) i gotując stosunkowo mało słodki budyń. Wszystko to kwestia naszych upodobań smakowych 👍 Najlepiej przygotować je poprzedniego dnia, aby herbatniki odpowiednio zmiękły, a poszczególne warstwy porządnie stężały. Składniki: ok 700 g herbatników(...)puszka masy kajmakowej (520 g) 2 budynie waniliowe bez cukru 600 ml mleka 400 ml śmietany 30% lub 36% 200 g masła 2 łyżki cukru 1 czubata łyżka cukru pudru 2 śmietan-fixy 30 g ciemnej czekolady lub czekoladowe kropelki do ozdoby Wykonanie: Rozpoczynamy od przygotowania kremu budyniowego: 2 opakowania budyniu waniliowego rozpuszczamy w 1 szklance mleka. Pozostałe mleko
Walijskie Pichceniekażdy ma swój sposób 😉 Moja kremówka przygotowana jest z gotowych płatów ciasta francuskiego przełożonych warstwą śmietankowej masy budyniowej oraz warstwą bitej śmietany. Najczęściej w kremówkach spotyka się domowy budyń waniliowy wykonany z mleka, żółtek, mąki pszennej i ziemniaczanej, cukru oraz wanilii. U mnie smak waniliowy został zamieniony na smak śmietankowy poprzez zastąpienie mąki ziemniaczanej gotowym budyniem śmietankowym. Część(...)choć kaloryczne. Jednak ciężko mu się oprzeć, bo smakuje fantastycznie! Składniki: 2 płaty ciasta francuskiego 3 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 3 żółtka 2 łyżki mąki pszennej 4 łyżki budyniu śmietankowego 120 g masła 500 ml śmietany 30% lub 36% 2 łyżki cukru pudru + do posypania wierzchu 1 op. śmietan-fix (opcjonalnie) Wykonanie: Ciasto francuskie rozwijamy i układamy
Kuchnia MagdaLenykażdy ma swój sposób 😉 Moja kremówka przygotowana jest z gotowych płatów ciasta francuskiego przełożonych warstwą śmietankowej masy budyniowej oraz warstwą bitej śmietany. Najczęściej w kremówkach spotyka się domowy budyń waniliowy wykonany z mleka, żółtek, mąki pszennej i ziemniaczanej, cukru oraz wanilii. U mnie smak waniliowy został zamieniony na smak śmietankowy poprzez zastąpienie mąki ziemniaczanej gotowym budyniem śmietankowym. Część(...)choć kaloryczne. Jednak ciężko mu się oprzeć, bo smakuje fantastycznie! Składniki: 2 płaty ciasta francuskiego 3 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 3 żółtka 2 łyżki mąki pszennej 4 łyżki budyniu śmietankowego 120 g masła 500 ml śmietany 30% lub 36% 2 łyżki cukru pudru + do posypania wierzchu 1 op. śmietan-fix (opcjonalnie) Wykonanie: Ciasto francuskie rozwijamy i układamy
Kuchnia MagdaLenyOstatnio Instagram oszalał na punkcie tego przepisu! Na całym mnóstwu profili - i to nie tylko kulinarnych - pojawiała się ten pomarańczowy wegański budyń jaglany. Jego autorką jest Dominika Wojciak, czyli Jarzynova . Nie mogło być inaczej, ja też postanowiłam go zrobić, ponieważ wszyscy się nim nieustannie zachwycali. Faktycznie ten jaglany budyń jest pyszny, kremowy i bardzo prosty w przygotowaniu. Jego podstawowy skład(...)tylko trzy składniki: kasza, pomarańcza i "mleko" kokosowe. Budyń będzie idealnym śniadaniem lub zdrowym deserem czy też po prostu przekąską w ciągu dnia. Wpadajcie po przepis, serdecznie zapraszam 💓. Pomarańczowy wegański budyń jaglany Czas przygotowania: 40 minut + czas oczekiwania Składniki: 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej 2 szklanki mleka kokosowego domowego lub kupnego 1 pomarańcza 1 łyżka miodu opcjonalnie
Kulinarne przygody Gatityskórka otarta z pomarańczy 100 g rodzynek sułtańskich Kruszonka kokosowa: 100 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 100 g wiórek kokosowych 80 g margaryny Dodatkowo: 1 opakowanie budyniu waniliowego (64 g) 750 ml mleka 2 łyżki cukru Przygotowanie: Ciasto - mąkę z proszkiem do pieczenia - przesiać. Dodać cukier, wymieszać. Następnie zrobić kopczyk w kopczyku dołeczek wlać jajko(...)skórkę. Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne, pokroić w średnią kostkę. Do jabłek dodać rodzynki, skórkę z pomarańczy - wymieszać. Na koniec dodać konfiturę z pigwy i dokładnie wymieszać. Budyń waniliowy - ugotować według opakowania, zmniejszając ilość cukru do 2 łyżek. Pamiętając, aby budyń był jeszcze gorący do wylania na nadzienie. Przełożenie: Tortownicę o wymiarach 24 x 24 cm wysmarować
Ciastka - domowe słodkości