goździków w kuchni. Góry pierniczków czekające na ozdobienie. Lista wypieków powiększająca się z dnia na dzień. Lubię to całe przedświąteczne napięcie. Dzisiaj, częstuję Was szybkim piernikowym ciastem z budyniem. Co prawda, nie jest to ten tradycyjny - staropolski (przepis tutaj ), bo ten potrzebuje czasu i jest już na niego trochę za późno, ale mogę śmiało powiedzieć, że zaspokoi wasz piernikowy głód(...)Ciasto robi się błyskawicznie (a jeszcze szybciej, gdy użyjecie gotowego budyniu - ja robię swój własny, bo ten domowy, to jednak domowy ;)). Składniki: * ciasto: - 200g masła - 4 jajka - 2,5 szklanki mąki - 1 szklanka cukru - 2-3 łyżki kakao - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli * budyń: - 500 ml mleka - 5 żółtek - 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
CookYourselfPrzepyszna tarta z czereśniami, budyniem i galaretką jest idealnym połączeniem na upalny podwieczorek. Na drzewie czerwienią się już czereśnie, dlatego postanowiłam wykorzystać je do mojej ulubionej tarty, którą w ciągu roku przygotowuję z innymi owocami (także mrożonymi). Delikatny waniliowy spód, zimny budyń, świeże czereśnie i galaretką, prostota, jednak ciężko odejść od talerza... :) Spód: -250g mąki pszennej -125g zimnego(...)pieczemy ok. 12 minut w temp. 170 stopni Celsjusza, a następnie ściągamy papier z ryżem i pieczemy 8 minut, aż ciasto będzie lekko przypieczone. Masa budyniowa: -60g budyniu śmietankowego bez cukru -650 ml mleka -4 łyżki cukru -1 łyżeczka mąki pszennej -25g zimnego masła Z przygotowanego mleka odlewamy 3/4 szklanki i rozpuszczamy w niej budyń, dodajemy mąkę
Receptura smakuDziś o pysznych zbożowych ciasteczkach. Warto mieć zapasik w puszce. Takie ciasteczka wzbogacą nawet najskromniejszy deserek. Wystarczy budyń czekoladowy, trochę domowej roboty dżemu, konfitury lub owoców w lekkim syropie i ...ciasteczka. Jeśli nie macie upieczonych swoich, te malutkie ciasteczka firmy "Kupiec" idealnie się do tego nadają. Deser z ciasteczkiem zbożowym. 1 budyń czekoladowy (bez cukru) 1/2 litra mleka(...)łyżki cukru 1 łyżka masła 5 dag czekolady mlecznej 4 łyżki domowego dżemu 24 małe ciasteczka zbożowe Ugotuj na mleku z dodatkiem cukru budyń czekoladowy. Do gorącego dodaj mało i pokruszoną czekoladę. Mieszaj budyń do czasu az mało i czekolada się rozpuszczą. Do pucharków wyłóż połowę budyniu, rozłóż połowe ciasteczek po czym nakryj je resztą budyniu. Na górze ułóż dżem
Gotuj Sam!jaglanej • 100 g skrobi ziemniaczanej • 100 g masła • 2 łyżki cukru pudru • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia • 1 jajko Czekolada • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady • 1/4 szklanki śmietanki 30% Budyń kokosowy • 1 puszka mleka kokosowego 400 g • 1 budyń waniliowy (na 1/2 l mleka) • 1 łyżka cukru Dekoracja • 7 plastrów ananasa z zalewy • 4 łyżki płatków migdałowych Wykonanie(...)przez 20 minut. Czekolada • Czekoladę pokroić na kawałki, zalać śmietanką i rozpuścić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. • Polewą posmarować wystygnięte kruche ciasto. Budyń kokosowy • Gęste mleko kokosowe zagotować w rondelku z cukrem. • Płyn z puszki wymieszać z budyniem i zagotować z pozostałym mlekiem kokosowym. Cały czas mieszać
To co kochampół. Masa kokosowa : – 750 ml mleka – 1 szklanka wiórek kokosowych – 3 łyżki cukru – 2 opakowania cukru waniliowego (lub 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią) – budyń śmietankowy bez cukru (sam proszek) – 60 g czyli 2 opakowania + 90 ml mleka (do rozpuszczenia budyniu) – 300 g konfitury z czarnych porzeczek (lub innej kwaskowej(...)masła w temperaturze pokojowej + 5 łyżek cukru pudru Mleko, wiórki kokosowe, cukier oraz cukier waniliowy należy zagotować. W tym czasie budyń rozpuszczamy w 90 ml mleka dokładnie mieszając go trzepaczką. Gdy mleko z kokosem będzie wrzało, wlewamy do niego rozpuszczony budyń, zmniejszamy gaz i gotujemy do zgęstnienia. Ciągle mieszamy, żeby nie powstały grudki. Gęsty budyń odkładamy do ostudzenia, wówczas ucieramy
Relaxtimebędzie coś dla mnie! Mój mąż najchętniej co tydzień jadłby szarlotkę lub murzynka, ale, że muszę mu trochę zaburzyć jego idealną niedzielę powstałą szarlotka, ale z pigwą i budyniem. Powiem Wam, że jest świetna! Dla kogo: dla posiadających krzaczek pigwy w ogrodzie dla lubiących szarlotki dla mi ł o ś ników jesiennych ciast Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej(...)pieczenia łyżeczka ekstraktu waniliowego pół szklanki cukru (najlepiej drobnego do wypieków) 1 jajko 1 żółtko 1-2 łyżki jogurtu naturalnego szczypta soli Składniki na warstwę owocową z budyniem: 4 pigwy (nie pigwowce japońskie) 2 średnie jabłka pół szklanki orzechów włoskich 3 łyżki rodzynek łyżka masła łyżeczka ekstraktu waniliowego łyżka ekstraktu cytrynowego lub pomarańczowego pół szklanki cukru pół łyżeczki cynamonu
Mania Wypiekaniaszklanki mąki 1 szklanka cukru 1.4 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia na sernik: 600 g sera na sernik 6 jajek 3/4 szklanki cukru pudru 1 opakowanie budyniu waniliowego 100 g stopionego masła na krem: 750 ml mleka 2 opakowania budyniu waniliowego 2 łyżki cukru 50 ml rumu 1/2 szklanki startych orzechów włoskich dodatkowo: 150 g czekolady mlecznej(...)foremki wyścielonej papierem. Piec w 175*C przez około 30 minut, wystudzić i przekroić na dwa blaty. Upiec sernik: żółtka utrzeć z cukrem na biało, następnie dodawać ser, budyń, ostudzone masło a na końcu pianę ubitą z białek. Przełożyć do foremki wyłożonej papierem i piec w 180*C około 50 minut. Wystudzić (a najlepiej upiec ser dzień wcześniej
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaJedne z lepszych drożdżówek na blogu! Kokosowy budyń jest tu szefem, świetnie współgra z puszystym i maślanym ciastem drożdżowym. Na górze każdej drożdżówki jest mała okrągła kakaowa posypka, która nadaje bułeczkom uroku. Kto nie spróbuje, ten gapa ;-). Zachęcam do pieczenia! Składniki: (na ok. 12 sztuk) Ciasto: 20 g świeżych drożdży 380 g mąki pszennej 190 g ciepłego(...)mleka 100 g cukru 1 jajko szczypta soli 60 g masła, stopionego i przestudzonego Budyń kokosowy: 500 ml mleka 3 łyżki skrobi ziemniaczanej 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 żółtka 80 g wiórek kokosowych Kakaowa posypka: 30 g zimnego masła 30 g cukru pudru 50 g mąki pszennej 10 g kakao kilka kropel aromatu waniliowego Dodatkowo: białko
Nastoletnie Wypiekanieciasta powstał tort. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 2/3 szklanki cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Masa budyniowo-miętowa: 1 kostka masła (200g) 1 budyń śmietankowy (40g) 1,5 szklanki mleka 2 łyżki cukru 150 g miętowych landrynek 1/4 szklanki wody Pianka miętowa: 1 torebka miętowej herbaty zaparzona w 3/4 szklanki wrzątku 1 galaretka agrestowa(...)minut. Całkowicie wystudzić. Przekroić na dwa blaty. 2. Landrynki przełożyć do rondla, zalać 1/4 szklanki wody, postawić na ogniu, mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia. Zaraz po przygotowaniu landrynek zrobić budyń, do gorącego budyniu dodać syrop miętowy i dokładnie wymieszać. Budyń przykryć folią, tak aby się stykała bezpośrednio z budyniem. Całkowicie wystudzić. Masło w temperaturze pokojowej ubić, dodawać partiami zimny budyń
Kuchnia domowa Animinut, aby ciasto "odpoczęło" Na rozgrzaną patelnię wraz z olejem wlewać małe porcje ciasta, aby pokryć dno patelni. Smażyć z dwóch stron. Dodatkowo 1 l mleka 2 budynie śmietankowe syrop klonowy (opcjonalnie) Budyń zagotować z mlekiem. Na każdy naleśnik nałożyć 2 łyżki budyniu i zawinąć w rulon.Układać w naczyniu do zapiekania ściśle obok siebie. Można układać nawet dwie warstwy(...)naleśników. Pozostałym budyniem zalać naleśniki i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż budyń się zetnie i zarumieni. Przed podaniem można polać syropem klonowym. naleśniki zapiekane pod budyniem
O kuchni z uczuciemCzekoladowe kruche ciasto, lekko cynamonowo śliwkowe nadzienie ułożone na budyniowej chmurce... ja nie odmówię kawałka, a Ty?! Składniki na ciasto; 2,5 szkl mąki pszennej 1 szkl cukru 2 budynie czekoladowe (bez cukru) 20 dag miękkiego masła 4 żółtka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia odrobina soli Dodatkowo; około 80 dag śliwek 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki cukru Masa budyniowa(...)budynie śmietankowe lub waniliowe 1 litr mleka 3 - 4 łyżki cukru ( lub więcej) Przygotowanie; Mąkę przesiać z proszkiem do miski, dodać budyń (proszek), sól i wymieszać razem. Masło utrzeć mikserem z cukrem na jasną masę , następnie dodawać po jednym żółtku i nadal ubijać. Na końcu partiami dodawać składniki sypkie ciągle miksując. Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Jedną włożyć
Radość kipiąca uśmiechem.Składniki: Biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1 łyka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mąki 3 budynie czekoladowe bez cukru Masa : 2 budynie śmietankowe 3 / 4 szklanki cukru 1 kostka margaryny z masłem np. Kasia(250 g) 1 / 2 litra mleka 3/4 szklanki wiórków kokosowych Posypka: czekolada gorzka (8 kostek) wiórki kokosowe (1 - 1,5 łyżeczki(...)Przygotowanie: Biszkopt - Na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Do miski przesiać budyń, mąkę i proszek do pieczenia. Następnie ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym do momentu zbielenia. Następnie dodać przesiany budyń z mąką i proszkiem do pieczenia i za pomocą różdżki lub łyżki drewnianej
Ciastka - domowe słodkościSzarlotka bezglutenowa na zamówienie mojej mamy dla....glutenowych gości. Bez mleka, drożdży czyli idealne dla alergików. Jabłka zanurzone w budyniu, z dodatkiem delikatnego kruchego ciasta... Rewelacja! Mąkami możecie manerwować - ważne by wymieszać kilka rodzajów bezglutenowych mąk. Glutenowcy jedynie co wyczuli to kokosowy posmak ciasta. Tutaj olej kokosowy można zastąpić masłem lub bezmleczną margaryną. I następnym razem tak zrobię - ciasto(...)łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 150 g cukru masa jabłkowo-budyniowa: 6 jabłek 1 litr mleka ryżowego 80 g cukru 2 budynie śmietankowe bułka tarta Wszystkie składniki na ciasto umieść w misce i zagniataj gładkie, elastyczne ciasto. Podziel je na 2 części - jedną wstaw na godzinę do lodówki, drugą do zamrażarki
Kuchnia bezglutenowamąki wraz z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Dużą blaszkę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Wylewamy biszkopt i pieczemy około 20 minut w temperaturze 170 stopni. Studzimy ZIELONY BUDYŃ -1 duży sok zielony (może być pysio lub kubuś) 900ml -3 budynie śmietankowe bez cukru -2 łyżki cukru -125 g margaryny (pół kostki) Z soku odlewamy 3/4 szklanki(...)resztę wlewamy do gara i gotujemy. W 3/4 szklanki soku rozpuszczamy budynie oraz cukier, Wylewamy na gotujący się sok, mieszamy aż zgęstnieje, dzieje się to bardzo szybko. Do gorącego budyniu dajemy margarynę miksujemy mikserem do rozpuszczenia margaryny. Budyń wylewamy na biszkopt. Studzimy DODATKI: -1 duże opakowanie delicji morelowych , mogą być ciasta paryskie z Biedronki :-) te 300 Ogólnie potrzeba
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokupaczka herbatników kakaowych -330ml śmietany 30% -2 śmietan-fixy -1 łyżka cukru pudru -troszkę czekolady mlecznej do posypania ciasta MASA -1 litr mleka -4 żółtka -2 budynie śmietankowe po 40g -1 cukier waniliowy -3/4 szklanki cukru -125g margaryny -125g masła -1 czubata łyżka kawy rozpuszczalnej typu crema (takiej jak pył) -2 płaskie łyżki mąki pszennej(...)Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od zrobienia budyniu, który będzie bazą kremu. Z mleka odlewamy 2/3 szklanki, resztę dajemy do gara i gotujemy :-) Żółtka, budynie, cukier, cukier waniliowy oraz mąkę miksujemy dokładnie w 2/3 szklanki mleka,nie może być żadnych grudek. Powstałą miksturę wylewamy na gotujące się mleko i gotujemy jak budyń-do zgęstnienia. Następnie budyń studzimy. Margarynę oraz masło w temperaturze
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku