budyń - 12640 przepisów (strona:63/843)

Ciasto z malinami i budyniem + film 140

Smakowite ciasto na kruchym spodzie z budyniem i malinami to wspaniały deser dla naszych milusińskich. Lekko kwaskowaty smak malin doskonale komponuje się z słodkim budyniem . Zapraszam do wypróbowania przepisu . składniki na formę do tarty                         ciasto 2 szklanki mąki(...)jajko 1/2 kostki masła ( 125 g ) 3/4 szklanki cukru                   nadzienie 1 torebka budyniu waniliowego bez cukru 1/2 litra mleka 3 łyżki cukru 50 g masła 2 żółtka 1 łyżka cukru pudru 500 g malin przepis

Smakowite Dania
Waniliowy budyń domowy 127

Czasem nachodzi mnie ochota na prosty, znany od dawien dawna deser. A czy jest coś prostszego i pyszniejszego niż... waniliowy budyń? Pamiętam jego smak z dzieciństwa. Nie mogłam się nigdy doczekać, aż w końcu garnek z pysznym, gęstym budyniem zostanie zdjęty z kuchenki i będzie się można nim zajadać. Niektórzy lubią budyń zimny, ja zawsze jadłam (i jadam po dziś(...)dzień) jeszcze gorący. Po prostu czas oczekiwania, aż budyń przestygnie jest dla mnie zbyt długi ;) Zapraszam również na budyń kawowy . Składniki: 1 1/2 łyżki miodu (można użyć również cukru itp.) 1/2 laski wanilii 2 szklanki mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 3 łyżeczki masła Przygotowanie: Szklankę mleka mieszamy dokładnie z żółtkami. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy na jednolitą masę

Słodkie okruszki
Karpatka z kremem budyniowo- adwokatowym, czy ajerkoniakowym:) 356

litra wody 12dkg mąki 4 jajka Ponadto: Około 50ml oleju 30g margaryny (do wysmarowania blaszki) 1 łyżka mąki pszennej (do wysypania) Krem: 600ml mleka ½ szklanki cukru 4 żółtka 1 budyń waniliowy 1 cukier waniliowy 1,5 czubatej łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 płaskiej łyżki mąki pszennej 10dkg miękkiego masła Około 50ml adwokata W garnku zagotowujemy wodę z margaryną, gdy margaryna(...)ognia, dodajemy mąkę. Wracamy z garnkiem znów na palnik i ciągle mieszamy do momentu aż ciasto zacznie odstawać od garnka. Ciasto studzimy.  W tym czasie możemy ugotować budyń do kremu. Odlewamy pół szklanki mleka, dodajemy żółtka i mieszamy budyń z cukrem waniliowy. Po dokładnym rozmieszaniu, dodajemy mąkę. Najpierw pszenną, mieszany, następnie ziemniaczaną. Stopniowe mieszanie składników ułatwi nam tę czynność

Smakowy Raj
Jamajskie pijane rodzynki z czekoladą i rumem :) 190

pochodzi od mojej Teściowej i jest świetny :) Biszkopt kakaowy: 6 jajek kat.0 1 ½ szklanki cukru 1 ½ szklanki mąki 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżka kakao Krem: 2 budynie czekoladowe 750ml mleka 1 płaska łyżka mąki pszennej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 2/3 szklanki cukru 200g miękkiego masła 82% Polewa: 200g czekolady (deserowej lub pomieszanej mlecznej i gorzkiej) 100g(...)biszkoptowe wylewamy na średniej wielkości blaszkę, wyłożoną pergaminem. Biszkopt pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C , około 25 – 30 minut. Odlewamy około 150ml mleka i rozpuszczamy w nim budynie i obie mąki. Jeśli kolor jest zbyt jasny, można dodać łyżkę kakao. Resztę mleka zagotowujemy, po czym dodajemy do niego cukier i mieszamy, aż się rozpuści. Następnie wlewamy rozmieszane budynie

Smakowy Raj
Francuskie nadziane marchewy 153

formę, to jest coś dla Was :) Składniki na 24 sztuki: 2 arkusze ciasta francuskiego 1 jajko 1 łyżka mleka Krem: 200ml śmietany kremówki 30% 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 budyń waniliowy (bez cukru) 3 łyżki cukru 3 żółtka 400ml mleka Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy wszerz, w paski około 1 – 1 ½ cm grubości. Następnie zawijamy je spiralnie na foremki(...)złoty kolor (około 10 – 15 minut). Jeszcze ciepłe rurki, delikatnie zdejmujemy z foremek i pozostawiamy do ostygnięcia. Z 400ml mleka odlewamy pół szklanki, wsypujemy do niej budyń, cukier i żółtka. Całość dobrze mieszamy, po czym wlewamy do reszty mleka, gdy się zagotuje i stale mieszamy, do czasu, gdy budyń się zagotuje. Gotowy budyń studzimy. Gdy budyń będzie zimny, ubijamy

Smakowy Raj
Szarlotka z budyniem 7197

Kruche ciasto z prażonymi jabłkami i budyniem. Niezbyt słodkie. Ciekawe urozmaicenie klasycznej szarlotki. 450 g mąki pszennej 250 g zimnego masła 2 jajka 1 cukier waniliowy 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 budynie waniliowe (+ cukier według przepisu podanego na opakowaniu budyniu) 1 litr mleka 1,5 kg kwaśnych jabłek + cukier do smaku Mąkę zagnieść z cukrem, jajkami(...)dużą patelnię. Dodać cukier według uznania (ja dodaję około 2-3 płaskich łyżek). Smażyć kilka minut aż jabłka zmiękną i wtedy rozdrobnić je dodatkowo drewnianą szpatułką. Dwa opakowania budyniu przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na dwie równe części. Każdą rozwałkować na papierze do pieczenia. W formie do pieczenia ułożyć warstwę ciasta na papierze

Bullio
Ciasto budyniowo - owocowe 98

ciasto zawszę się udaje, receptura jeszcze nigdy mnie nie zawiodła.   5 jajek 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki  1 szklanka oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 budynie owocowe lub inne +2 łyżki mąki pszennej owoce np. jagody Budynie ugotować zgodnie z przepisem, dodatkowo dodać łyżkę mąkę. Następnie budyń wylać na tackę wielkości blachy i odstawić(...)lodówki do wystudzenia. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, odłożyć mikser i delikatnie mieszając dodawać mąkę, proszek i olej. Ciasto wylać na średnią blachę, na to wyłożyć budyń, najlepiej w ten sposób, że zimny budyń z tacki kroimy na kwadraty i nakładamy na ciasto. Na budyń wykładamy owoce. Ciasto pieczemy w 170 stopniach przez 35-40 minut. Dla kontrastu

Jadło i czytadło
Tarta z budyniem i borówkami 137

również z tymi owocami, bardzo prosty i szybki deser. Jedynie czas oczekiwania na schłodzenie ciasta w lodówce może uczyć nas cierpliwości:), ale uważam, że warto. Czas na tartę z budyniem śmietankowym i borówkami! Składniki na formę do tarty o średnicy 27 cm: 200 gramów mąki 100 gramów miękkiego masła ok. 70 gramów cukru pudru 2 jajka 2 łyżeczki proszku(...)pieczenia folia aluminiowa i  fasola typu Jaś do wyłożenia tarty 2 budynie śmietankowe 4 szklanki mleka 3 łyżki cukru Z mleka odlać 1 szklankę, a 3 szklanki mleka zagotować z 3 łyżkami cukru W 1 szklance mleka rozpuścić budynie śmietankowe i dobrze wymieszać Gdy mleko zacznie sie gotować - wlać rozpuszczony budyń do gotującego się mleka i chwilę zagotować

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Słodkie środy - Tartaletki z budyniem i owocami czyli wspomnienie lata 111

idealny na każdą porę roku, bo można je zrobić na wiele sposobów i z różnymi dodatkami. Jednymi z moich ulubionych są te z owocami, które ułożone na kremie czy budyniu nie dość, że świetnie smakują to też zachęcająco wyglądają.  U Nas dziś kolorowo i owocowo czyli takie babeczki wspominające lato w jesienne dni. Tartaletki z budyniem i owocami SKŁADNIKI(...)sztuk):   300 g mąki pszennej 200 g masła 100 g cukru pudru 2 żółtka szczypta soli 1 budyń śmietankowy 400 ml mleka dowolne owoce ( u mnie kiwi, truskawki, mandarynki, winogrona) czekoladowe ozdoby    PRZYGOTOWANIE: Do mąki dodajemy szczyptę soli i masło i drobno siekamy. Dodajemy żółtka i cukier puder, zagniatamy ciasto, które wkładamy na pół godzinki do lodówki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Orzechy 183

robienia orzeszków zapraszam do pracy. Składniki na orzeszki: 3 szklanki maki pszennej 250 gram margaryny 3/4 szklanki cukru 3 żółtka 1 płaska łyżeczka sody Składniki na krem: 2 budynie śmietankowe 4 łyżki cukru (jeśli budyń jest bez dodatku cukru) 750 ml mleka 200 gram miękkiego masła 1/4 szklanki cukru pudru Wykonanie orzeszków Sodę sparzyć w 2-3 łyżkach wrzątku(...)złotym kolorze. Zdejmujemy ostrożnie patyczkiem do szaszłyków. Teraz nasze orzeszki muszą się ostudzić. Czas na krem 500 ml mleka zagotowujemy z 4 łyżkami cukru. W 250 ml mleka rozrabiamy budynie. Kiedy mleko zacznie wrzeć, odstawiamy garnek na bok i wlewamy rozrobiony budyń. Mieszamy na jednolitą masę i podgrzewamy ponownie budyń. Cały czas mieszamy energicznie, aby nie przypalić. Kiedy masa się

tojestpyszne.blogspot.com
Tort miś z bitą śmietaną i lukrem plastycznym 164

blaty. Każdy nasączamy schłodzonym ponczem (3/4 szkl. wody zagotowujemy z cukrem i dodajemy sok z połowy cytryny.Mieszamy, aż cukier się rozpuści. Studzimy) Krem budyniowy śmietankowy Składniki: 2 budynie śmietankowe 4 łyżki cukru (jeśli budyń jest bez dodatku cukru) 750 ml mleka 200 gram miękkiego masła 1/4 szklanki cukru pudru 500 ml mleka zagotowujemy z 4 łyżkami cukru(...)mleka rozrabiamy budynie. Kiedy mleko zacznie wrzeć, odstawiamy garnek na bok i wlewamy rozrobiony budyń. Mieszamy na jednolitą masę i podgrzewamy ponownie budyń. Cały czas mieszamy energicznie, aby nie przypalić. Kiedy masa się zagotuje odstawiamy na bok do przestudzenia. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszysta masę. Kiedy budyń ostygnie, stopniowo dodajemy go do masła i dalej miksujemy. Ważne

tojestpyszne.blogspot.com
Sernik z brzoskwiniami 210

mąki 4 łyżki cukru  1 jajo    Masa serowa- 1 kg mielonego sera białego- zmielić 3 razy nie korzystać z sera z wiaderka 600 ml mleka 3 budynie śmietankowe pół szklanki cukru pudru + dodatkowo 4 łyżki cukru do budyniu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 4 jajka cukier waniliowy brzoskwinie z puszki odsączone z zalewy Najpierw gotujemy 400 ml mleka z cukrem(...)rozpuszczamy dwa budynie. Gdy mleko z cukrem zagotuje się, energicznie mieszając wlewamy zimne mleko z proszkiem budyniowym.Mieszamy aby nie powstały grudki, ja to robię zawsze za pomocą miksera. Mieszać dosłownie kilka sekund. Włożyć do zimnej wody i schłodzić do temperatury pokojowej. Aby nie powstał kożuch można przykryć budyń folią spożywczą. Zmielić trzykrotnie twaróg, włożyć do miski, dodać schłodzony budyń, cukier

Z Kuchni Do Kuchni
Szarlotka z migdałową kruszonką i budyniem 169

mnie w domu jak szarlotka to tylko z budyniem, siostra innej nie uwzględnia. Składniki: Ciasto na spód: 3 szklanki krupczatki 150 g margaryny jajko cukier waniliowy łyżeczkę sody Masa jabłkowa: kg jabłek (szara reneta: najlepsze) 2 łyżki cynamonu 4 łyżki cukru Kruszonka: szklanka krupczatki 100 g płatków migdałowych 100 g  margaryny 1/2 szklanki cukru Budyń: 2 budynie 3 łyżki(...)paseczki, wymieszać z cynamonem i cukrem. Wyłożyć nimi spód i lekko docisnąć. Kruszonka: Migdały zmielić w blenderze. Składanki wymieszać, aż powstanie piaskowa konsystencja (będą nam się robiły grudki) Budyń: Szklankę mleka zagotować, druga szklankę wymieszać z proszkiem budyniowym i cukrem. Mieszankę dać do zagotowanego mleka i wymieszać, tak aby nie było grudek. Przestudzić. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić

Moje pyszne gotowanie
Muffiny z czekoladową niespodzianką 109

smakują;) Muffiny z czekoladową niespodzianką Składniki: 350 g mąki 150 g cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy 2 jajka 100 ml oleju 600 ml mleka opakowanie budyniu czekoladowego (0,5l) 2 łyżki cukru Przygotowanie: Najpierw trzeba przygotować budyń czekoladowy, który będzie naszym nadzieniem. 300 ml mleka zagotować - uwaga! nie przypalić ;D Do100 ml zimnego mleka wsypać budyń(...)łyżki cukru - wszystko to razem wymieszać i wlać do gotującego się mleka. Mieszać, aż nasz gęsty budyń się zagotuje. Wtedy całość odstawić aż się przestudzi. Do dużej miski wlać pozostałe mleko (200 ml), olej i całe jajka - wszystko to wymieszać drewnianą łyżką. W drugiej misce przygotowujemy suche składniki: przesiewamy mąkę, mieszamy ją z cukrami, proszkiem do pieczenia. Wsypujemy suche składniki

Lawendowe Niebo