budyń - 12640 przepisów (strona:71/843)

Szarlotka z budyniem 1285

skusicie ??? Wprawdzie już wszędzie pojawiają się propozycje świątecznych wypieków , ale ja skusiłam się w ten weekend na jesienne klasyczne ciasto. Dwie płaty  kruchego ciasta , do tego solidna porcja budyniu i konkretna warstwa jabłek. Ważne by wybrać jabłka kwaśne , aromatyczne . Ja tym razem wykorzystałam te chyba najlepsze do tego rodzaju wypieków czyli starą poczciwą odmianę -szarą renetę. Składniki :  forma(...)zimnego masła 3 żółtka 2 łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 1,5 kg jabłek 2 łyżki cukru 2 łyżki wody 3,5 szklanki mleka  2 budynie waniliowe Wykonanie: Mąkę wysypać na blat i posiekać z masłem . Dodać pozostałe składniki ciasta , posiekać nożem, aż składniki się połączą Zlepić wszystko szybko rękoma. Nie zagniatamy zbyt długo ,żeby nie ogrzewać ciasta

Malinowa Kawiarenka
Grzesiek 20925

blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok 30 min w 180*C. Masa czekoladowa: Odlać 1/2 szkl mleka, a resztę zagotować z cukrem. W odlanym mleku rozprowadzić budyń i obie mąki, a następnie dodać żółtka. Dokładnie wymieszać, a później wylać na gotujące się mleko i ciągle mieszać, aż budyń zgęstnieje a na wierzch zaczną wychodzić pęcherzyki powietrza. Przykryć szczelnie(...)folią spożywczą (tak, żeby dotykała wierzchu budyniu - dzięki temu nie zrobi się kożuch) Odstawić do całkowitego wystudzenia. Masło utrzeć mikserem i ciągle miksując dodawać po łyżce budyniu. Na koniec dodać kakao, nutellę oraz alkohol. Uwaga: gdyby w budyniu mimo wszystko pojawiły się grudki, robić wszystko tak jak w przepisie, a następnie gotową masę przetrzeć przez sito o grubszych oczkach

Kto ugości moich gości?
Tarta z karmelizowanymi gruszkami, kardamonem i domowym budyniem 107

prosi się o finisz, a Wy jecie powoli, łyżeczka po łyżeczce kolejne porcje pyszności. Poniżej przepis oparty w dużej mierze na czekaniu. Zróbcie tartę z karmelizowanymi gruszkami i domowym budyniem, a staniecie się mistrzami długich dystansów, czego Wam i wszystkim Waszym bliskim szczerze życzymy… Składniki: ciasto 1,5 szklanki mąki pół kostki masła 1 jajko 2 łyżki cukru pudru(...)szczypta soli budyń 2 szklanki mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 jajka 1/2 szklanki cukru opcjonalnie ziarenka z 1 laski wanilii owoce 6 gruszek 1 szklanka cukru 1 łyżka miodu kardamon Wykonanie: Mąkę przesiewacie do miski, dodajecie sól i cukier, mieszacie. Masło kroicie w kostkę i dodajecie do mąki wymieszanej z solą i cukrem. Rozdrabniacie

GRUBY WAŁEK
Deser bananowy 5 składnikowy 22769

składników wychodzą 4 szklaneczki deseru.   Deser bananowy – Składniki: crunchy bananowe (użyłam tego z Biedronki) 3 banany 1 szklanka śmietany 30% lub 36% 1 opak. cukru wanilinowego 1 budyń waniliowy (+ opcjonalnie 2 łyżki cukru) sos toffi odrobina soku ze świeżo wyciśniętej cytryny   Deser bananowy – Wykonanie: Banany pokroić w plasterki. Skropić sokiem z cytryny, by nie ciemniały. Budyń(...)ugotować wg przepisu na opakowaniu. Jeśli jest to budyń bez cukru, to opcjonalnie można dodać 2 łyżki cukru do smaku. Śmietanę ubić na sztywno. Na koniec dodać cukier waniliowy i wymieszać. Na dno szklaneczek lub miseczek wysypać warstwę crunchy bananowego. Następnie układać kolejne warstwy: kilka łyżek budyniu, kilka plasterków banana, kilka łyżeczek bitej śmietany, odorbinę sosu toffi, a potem powtórzyć

Kulinarne Przeboje
Krucha tarta z budyniem i owocami – na zakończenie lata 130

mało jeśli lubicie słodkie ciasta. Nie będzie z tym problemu – pomińcie wtedy w składzie ciasta sól, dajcie 2 albo nawet 3 łyżki cukru. Tak samo mocniej można osłodzić budyń.   Do mąki wymieszanej z solą i cukrem ścieramy na tarce lodowato zimne masło (prosto z zamrażalki), wlewamy wodę i zagniatamy szybko kruche ciasto. Ręcznie… albo jeśli macie robot kuchenny(...)żeby nie wykipiało, ale żeby wiórki uwolniły jak najwięcej smaku. W pozostałych 50ml mleka dokładnie rozprowadzamy proszek budyniowy, wlewamy go do wrzącego mleka i dokładnie mieszamy do zgęstnienia. Ściągamy budyń z ognia i studzimy. Piekarnik ustawiamy na 190⁰C. Do już mocno nagrzanego, prosto z lodówki wkładamy ciasto w formie. Podpiekamy je 25 minut, do lekkiego zrumienienia. Ciasto wyjmujemy, piekarnik

Karo in the Kitchen
Muffinki z budyniem 141

Muffinki z budyniem... Lekko chrupiące z zewnątrz, w środku puszyste i wilgotne i do tego jeszcze to nadzienie. Są bardzo szybkie w przygotowaniu, więc kiedy przychodzi ochota na słodkie, warto zakasać rękawy. Jak już raz je zrobiłam, to wysyłali mnie do kuchni codziennie. Są naprawdę bardzo smaczne. Składniki na ok. 12 sztuk: 300 g mąki 1 łyżeczka sody 2 łyżeczki(...)proszku do pieczenia szczypta soli 160 g cukru 2 jajka 170 ml mleka 120 ml oleju Dodatkowo: 1 budyń waniliowy  300 ml mleka 2 łyżki cukru Ugotować budyń i lekko ostudzić.  Suche składniki wymieszać w jednej misce, a mokre w drugiej ( wystarczy widelcem, nie potrzeba miksera). Później do suchych składników przelać mokre i wymieszać. Do foremek włożyć

Pelusiowa Kuchnia
Pełnoziarnista szarlotka z budyniem i orzechową kruszonką 188

tego zmienić. ;)  Od kilku dni pogoda jest typowo jesienna, w związku z czym postanowiłam przywitać wrzesień szarlotką. Taką na pełnoziarnistym, kruchym cieście z warstwą prażonych jabłek z cynamonem, budyniem i orzechową kruszonką...  niebo w gębie! *o* Muszę przyznać, że to najlepsze ciasto jakie do tej pory jadłam. Z każdego wypieku jestem zadowolona, ale ta szarlotka przebiła wszystkie(...)drobną kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Skropić sokiem z cytryny. Zagotować w dużym garnku dodając cynamon i miód. Dusić kilka minut na średnim ogniu. Odstawić. Budyń 4 szklanki mleka 2% 2 budynie śmietankowe 4 łyżki cukru Budyń ugotować wg instrukcji na opakowaniu, odstawić do lekkiego przestudzenia Orzechowa kruszonka 100 g mąki pełnoziarnistej 100 g masła orzechowego

Kuchnia Ellie
Szybki pudding z kaszy manny 121

energii a także poprawi humor. Składniki: 1 Warstwa: 0,5 litra mleka 5 łyżek kaszy manny (nie błyskawicznej, zwykłej) 2 łyżki cukru 2 Warstwa: 0.5 litra mleka 1 opakowanie budyniu czekoladowego 3 łyżki cukru Przygotowanie: Kaszę rozprowadzić w jednej szklance zimnego mleka. Resztę mleka zagotować i dodać dwie łyżki cukru. Do gotującego się mleka wlać kaszę z mlekiem, ciągle mieszając(...)kaszę przełożyć do naczynia żaroodpornego uprzednio opłukane zimną wodą. Wlać mleko do garnka i postawić na ogniu do zagotowania. Nie wlewać jednak wszystkiego, odlać szklankę do kubka. Wsypać opakowanie budyniu do kubka, gdzie odlałaś szklankę zimnego mleka. Rozmieszaj dokładnie budyniowy proszek z mlekiem. Do gotującego się mleka wlej rozmieszany proszek i dodaj cukier – energicznie przy tym mieszając. Chwilkę gotować

Smaczne Potrawy
Drożdżowe rogaliki z budyniem 121

Składniki: Ciasto: 580 g mąki pszennej 2 jajka łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli szklanka mleka 100 g masła 50 g drożdży świeżychDodatkowo: jajko do posmarowania 250 ml mleka opakowanie budyniu waniliowego łyżka cukru Przygotowanie Masło roztapiamy w rondelku. Drożdże kruszymy, dodajemy po łyżce mąki i cukru i rozpuszczamy w 1/3 szklanki ciepłego mleka. Odstawiamy na 10 minut, aż rozczyn podwoi(...)jajka, przestudzone masło i zaczyn z drożdży. Zagniatamy ciasto, aż stanie się gładkie, elastyczne. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy je do wyrośnięcia na ok. godzinę. W tym czasie przygotowujemy budyń. Połowę mleka zagotowujemy, w reszcie rozpuszczamy budyń i cukier. Kiedy mleko zacznie się gotować, powoli wlewamy rozpuszczony budyń i energicznie mieszamy, aż stanie się gęsty. Odstawiamy do wystygnięcia. Wyrośnięte ciasto

e-PrzepisyKulinarne
Krucha tarta z budyniem i owocami – na zakończenie lata 179

mało jeśli lubicie słodkie ciasta. Nie będzie z tym problemu – pomińcie wtedy w składzie ciasta sól, dajcie 2 albo nawet 3 łyżki cukru. Tak samo mocniej można osłodzić budyń.   Do mąki wymieszanej z solą i cukrem ścieramy na tarce lodowato zimne masło (prosto z zamrażalki), wlewamy wodę i zagniatamy szybko kruche ciasto. Ręcznie… albo jeśli macie robot kuchenny(...)żeby nie wykipiało, ale żeby wiórki uwolniły jak najwięcej smaku. W pozostałych 50ml mleka dokładnie rozprowadzamy proszek budyniowy, wlewamy go do wrzącego mleka i dokładnie mieszamy do zgęstnienia. Ściągamy budyń z ognia i studzimy. Piekarnik ustawiamy na 190⁰C. Do już mocno nagrzanego, prosto z lodówki wkładamy ciasto w formie. Podpiekamy je 25 minut, do lekkiego zrumienienia. Ciasto wyjmujemy, piekarnik

Karo in the Kitchen
Ciasto na herbacie Earl Grey z owocami i kremem budyniowym 157

wlewając je po równo do form i pieczemy na środkowej półce, przez około 40-50 minut, do suchego patyczka. Studzimy. Krem budyniowy Do zrobienia kremu będziemy potrzebowali zimnego mleka, budyniu i masła. W niepełnej szklance zimnego mleka mieszamy proszek budyniowy razem z dodatkową skrobią. Resztę mleka zagotowujemy mieszając je z cukrem. Wlewamy rozmieszany dokładnie proszek budyniowy do gotującego się mleka(...)mieszając, doprowadzamy do zgęstnienia budyniu. Zdejmujemy z ognia i studzimy.   Miękkie masło ucieramy mikserem. W osobnej miseczce albo w garnku w którym go gotowaliśmy miksujemy najpierw sam ostudzony budyń, a następnie dodajemy do niego po łyżce zmiksowanego masła. Róbcie to powoli i dokładnie, pamiętając o tym, żeby i budyń i masło miały taką samą temperaturę. Jeśli chcecie wzmocnić smak

Karo in the Kitchen
Ciasto z kremem, marcepanem i morelami - przepis 187

twarożku kanapkowego 100 ml mleka 100 ml oleju 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy szczypta soli Ciasto z kremem, marcepanem i morelami - przepis Składniki ( krem): 2 opakowania budyniu waniliowego 100 gram cukru 750 ml mleka 500 gram gęstej kwaśnej śmietany 18% cukier waniliowy Ciasto z kremem, marcepanem i morelami - przepis Pozostałe składniki (na wierzch): 1 kg moreli(...)łyżki cukru brązowego Ciasto z kremem, marcepanem i morelami - przepis Wykonanie (krem): Zagotowujemy 500 ml mleka z cukrem i cukrem waniliowym. Budynie rozprowadzamy w pozostałych 250 ml i dodajemy do wrzącego mleka. Gotujemy do uzyskania gęstego kremu. Schładzamy budynie (jeśli nie chcemy, aby pojawiła się zaschnięta skórka na chłodzonym budyniu to przykrywamy go folią spożywczą przeźroczystą). Zimne budynie łączymy

Pyza i Surówka
Babeczki z jeżynami 157

zbiorów postanowiłam zrobić czekoladowe babeczki z kremem i jeżynami. Wykorzystałam przepis na babeczki mocno czekoladowe , możecie jednak użyć także przepisu na proste babeczki czekoladowe . Do tego puszysty krem z budyniu i masła, pyszny mus owocowy i świeże jeżyny do dekoracji :) Składniki na babeczki mocno czekoladowe lub proste czekoladowe Składniki na krem: 0,5 kostki masła 1 budyń 1,5 szklanki(...)mleka 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki musu jeżynowego +jeżyny na mus i do dekoracji Przed nałożeniem kremu warto upewnić się, że babeczki są zupełnie zimne. Budyń rozpuszczamy w połowie szklanki mleka, resztę zagotowujemy. Wlewamy rozmieszany budyń do gotującego się mleka i energicznie mieszamy do pojawienia się pierwszych bąbelków. Przelewamy do miseczki i odstawiamy do ostygnięcia, kiedy nie jest już

Ciastkozercy
Jabłecznik z budyniem i orzechami 124

dwie części (jedna z nich powinna być większa). Włożyć do zamrażalnika. W między czasie przygotowujemy masę z jabłek. ok 1 kg jabłek 70 g posiekanych orzechów włoskich 1 op. budyniu śmietankowego 2 łyżki cynamonu 2 łyżki cukru Jabłka obieramy ze skóry i kroimy w dość drobne cząstki, wrzucamy do garnka i dusimy pod przykryciem na małym ogniu. Na dno garnka(...)najlepiej jest wlać ok 0,5 szklanki wody, dodajemy orzechy, cynamon i cukier. Kiedy jabłka będą już dość miękkie zdejmujemy  z ognia i wsypujemy budyń. Dokładnie mieszamy i odstawiamy. Masa budyniowa: 2 op. budyniu śmietankowego 3 łyżki cukru 750 ml mleka Z podanych składników gotujemy budyń. Większą część ciasta ścieramy na dużych oczkach tarki na blaszkę ( u mnie 20x30

Słodka Kraina Wypieków
Kruche ciasto ze śliwkami i budyniem 179

Sezon na śliwki w pełni , więc jak tu nie połączyć kwaskowatych śliwek ze słodkim budyniem i kruchym ciastem. Śliwki miałam bardzo soczyste dlatego zabarwiły troszkę budyń ale w niczym to nie przeszkadzało bo ciasto było naprawdę pyszne. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto: 3,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki miodu 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1 kostka(...)masła lub margaryny Masa: 3 szklanki mleka 2 budynie śmietankowe 3 łyżki cukru Dodatkowo: 0,5 kg śliwek cukier puder do posypania cynamon Wykonanie: Z podanych składników wyrobić ciasto. Jeśli będzie się kleić, dosypać trochę mąki, do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta. Podzielić na dwie części. Jedną z nich rozwałkować i przełożyć na blachę. Z 3 szklanek mleka odlać 1/4 szklanki

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia

Proponowane wyszukiwania