budyń - 12640 przepisów (strona:71/843)

Tarta budyniowa ze śliwkami 134

gorąco” z małymi modyfikacjami. Składniki na ciasto: - 1 szklanka mąki pszennej - 1/2 kostki masła - 2 jajka - 3/4 szklanki cukru pudru - szczypta soli Krem: - 1,5 szklanki mleka - 2 budynie waniliowe - 1 szklanka cukru pudru - 3 jajka - 1 opakowanie śmietanki 30% Śliwki Tartę rozpoczniemy od przygotowania ciasta. Wszystkie składniki po kolei łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto. Możemy to zrobić również(...)robocie. Jak wyrobimy ciasto możemy chwilę schłodzić go w lodówce lub od razu wylepić foremki i lekko podpiec w piekarniku, żeby ciasto nie namokło od budyniu. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160 stopni i pieczemy ok. 10-15 minut. W międzyczasie myjemy śliwki, wyciągamy pestki i kroimy na ćwiartki. Teraz zabieramy się za masę budyniową. Mleko z cukrem i budyniami mieszamy

Kuchenne Wariacje
Kruche ciasto ze śliwkami i budyniem oraz 2 urodziny bloga :) 221

miłą chęcią zaglądać :) Na tę okazję przydałby się jakiś super tort, ale nie oszukujmy się - nie przepadam za tortami ;) Dlatego u mnie sezonowo - ciasto ze śliwkami i budyniem :) Tak się składa, że rok temu z okazji pierwszych urodzin bloga także upiekłam ciasto ze śliwkami hehe :) Jest to jednak zupełna zbieżność a nie umyślne działanie z mojej strony :) Skoro nie tort(...)grono odbiorców poszerzało się ze względu na moje kulinarne poczynania, a nie ze względu na chwilową możliwość zdobycia nagrody. Zapraszam Was zatem na pyszne kruche ciasto ze śliwkami i budyniem. Przepis znalazłam tutaj ( klik ) i gorąco polecam to ciasto :) Ciasto wychodzi delikatne w smaku ale się nie rozpada a śliwki w połączeniu z budyniem to idealny duet na jesień :) Składniki

My simple kitchen
Ciasto z rabarbarem, budyniem i kokosową bezą 185

spraw do ogarnięcia i wreszcie tak długo wyczekiwany weekend. Miłego piątku! :) To ciasto to moje odkrycie w tym sezonie rabarbarowym. Dawno żadne mi tak nie smakowało. Zwarte ciasto, kremowy budyń, kwaśny rabarbar i delikatna kokosowa beza. Połączenie genialne. Wprawdzie po cieście już zniknął jakikolwiek ślad, to jednak ochota na nie nadal pozostała :) Tortownica 26 cm Składniki: Normal 0 21 false(...)false false PL X-NONE X-NONE Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Ciasto:  150 g mąki 2 budynie waniliowe 100 g cukru + 2 łyżki 1i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 żółtka 100 g masła 0,5 l mleka + 6 łyżek 500 g rabarbaru /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle

My simple kitchen
Kremowe ciasto na roladzie z bananami 239

całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu zrolowane ciasto posmarować dżemem, ściśle zawinąć i pokroić na 18 kawałków o grubości około 1,3 cm. Składniki na krem budyniowy: 1 litr mleka 2 budynie ( każdy po 40g bez cukru) o smaku waniliowym lub śmietankowym 7 łyżek mąki pszennej 9 łyżek cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 200g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej 6 średnich(...)bananów. Sposób wykonania kremu budyniowego : Z 1 litra mleka odlać połowę i zagotować z cukrami. Drugą połowę mleka rozrobić dokładnie z dwoma budyniami i mąką, tak, aby nie było grudek. Rozrobioną masę budyniową wlać do gotującego się mleka, cały czas energicznie mieszając do momentu, aż budyń będzie bardzo gęsty. Gorący budyń przykryć żeby nie było grudek i pozostawić do wystudzenia

Na słodko lub wytrawnie
Orkiszowe ciasto z rabarbarem i budyniem 168

czynienia w kuchni, ale ... kto nie pamięta z dzieciństwa smaku drożdżowego placka z rabarbarem? :) Pomyślałam więc, że odtworzę te wspomnienia piekąc ciasto. Do głowy wpadły mi nietknięte płatki orkiszowe, budyń i biała czekolada + oczywiście rabarbar. Połączenie idealne, prawda? ;) I chodź pogoda nie dopisuje, to kawałek TEGO ciasta skutecznie poprawi humor i będzie stanowić idealne rozpoczęcie sezonu rabarbarowego. Zapraszam! Składniki(...)tortownicę o średnicy ok. 23 cm) : budyń - szklanka mleka 2% - 1/2 opakowanie budyniu waniliowego - tabliczka białej czekolady ciasto  - 200 g mąki (u mnie pół na pół tortowa i pełnoziarnista żytnia) - 100 g zmielonych płatków orkiszowych lub mąki orkiszowej - 100 g miękkiego masła - 100 g cukru pudru - 3 duże jajka - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - kubeczek jogurtu naturalnego ponadto

Kuchnia Ellie
Naleśniki ryżowe z budyniem waniliowym i owocami leśnymi | bezglutenowe, bez laktozy 164

razy do roku.  Skoro to taka rzadkość przygotowałam coś na słodko, pysznego, sycącego a zarazem zdrowego, bezglutenowego i bez laktozy (niestety jej nie toleruje).  Dla mnie z budyniem z odżywki białkowej, dla rodziców z normalną wersją (więc przy garach troszkę stałam rano).  Mi smakowało bardzo, po jednym naleśniku byłam najedzona, a przeważnie zawsze mi mało (taki łasuch(...)mnie). Tato jednego zjadł "na sucho" bo zabrakło nam owoców i budyniu więc radzę zrobić go z podwójnej porcji by nie było wpadki.  Składniki na 4 naleśniki: 100g mąki ryżowej 2 jajka Aromat waniliowy Woda lub mleko bez laktozy/roślinne + Owoce leśne  Budyń Przygotowanie: Do miski wbijamy 2 jajka. Ubijamy z odrobiną soli trzepaczką. Dodajemy mąkę i wlewamy

Czarnawisienka
Szybkie ciasto Snikers na krakersach 297

wszystkie składniki się „przegryzą”. Połączenie słodkiej masy kajmakowej i słonych krakersów bardzo dobrze się sprawdza. Składniki: Masa: 1 litr mleka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 budynie śmietankowe bez cukru 1 jajko 1/2 szklanki cukru 2 łyżki cukru wanilinowego 200 g masła Oraz: 400 g masy kajmakowej (dałam o smaku orzechowym) 150 g orzeszków ziemnych 2 duże(...)paczki krakersów Przygotowanie Do szklanki mleka dodajemy obie mąki, jajko, budynie, cukier wanilinowy i dokładnie miksujemy. Resztę mleka zagotowujemy z masłem i cukrem. Do gotującego się mleka wlewamy powoli przygotowaną mieszankę, cały czas energicznie mieszając, by nie powstały grudki. Budyń odstawiamy na chwilę, aby lekko przestygł. Blachę (moja ma wymiary 24 x 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie

e-PrzepisyKulinarne
Szybkie ciasto Snikers na krakersach 688

wszystkie składniki się „przegryzą”. Połączenie słodkiej masy kajmakowej i słonych krakersów bardzo dobrze się sprawdza. Składniki: Masa: 1 litr mleka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 budynie śmietankowe bez cukru 1 jajko 1/2 szklanki cukru 2 łyżki cukru wanilinowego 200 g masła Oraz: 400 g masy kajmakowej (dałam o smaku orzechowym) 150 g orzeszków ziemnych 2 duże(...)paczki krakersów Przygotowanie Do szklanki mleka dodajemy obie mąki, jajko, budynie, cukier wanilinowy i dokładnie miksujemy. Resztę mleka zagotowujemy z masłem i cukrem. Do gotującego się mleka wlewamy powoli przygotowaną mieszankę, cały czas energicznie mieszając, by nie powstały grudki. Budyń odstawiamy na chwilę, aby lekko przestygł. Blachę (moja ma wymiary 24 x 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie

e-PrzepisyKulinarne
Fale Dunaju z brzoskwiniami i galaretką 396

pieczenia 1 czubata łyżkeczka kakao 400g brzoskwin z puszki, odsączonych z syropu   Składniki na krem: 250g masła 3 łyżki cukru zwykłego 1 opak. (16g) cukru wanilinowego 1 budyń waniliowy 400ml mleka   Dodatkowo: 2 galaretki agrestowe + 750ml wrzątku 100g czekolady mlecznej   Wykonanie: Masło dobrze utrzeć z cukrem, dodać żółtka cały czas miksując. Kolejno dodać 10 łyżek mleka(...)delikatnie wgnieść w ciasto. Piec ciasto ok. 30-35 minut (do tzw. ‚suchego patyczka’) w temp. 180C. Dwie galaretki agrestowe rozpuścić w 750ml wrzątku, pozostawić do stężenia. Ugotować budyń: Mleko (350ml) zagotować, a w pozostałych 50ml rozpuścić budyń, dodając do niego cukier wanilinowy. Wlać masę na gotujące się mleko, mieszać. Gęsty budyń pozostawić do ostudzenia. Masło wraz ze zwykłym cukrem

Kulinarne Przeboje
Pączki z budyniem 151

Dzisiaj Tłusty Czwartek, trzeba zjeść pączka, bo to przynosi szczęście. Nie wyobrażam sobie nie zjeść chociaż jednego, dlatego chciałabym podzielić się z Wami dzisiaj przepisem na pączki z budyniem. Są delikatne, stosunkowo łatwe w przygotowaniu, puszyste i PYSZNE. Ja pączki nadziewam budyniem po usmażeniu, nie lubię, gdy mi wypływa do garnka i się przypala, ale równie dobrze można nadziać(...)Składniki: - 0,5 kg mąki pszennej typ 650; - 50 g świeżych drożdży; - 4 łyżki cukru; - 2 jajka; - 3 żółtka; - szczypta soli; - 1 szklanka ciepłego mleka; - 1/3 szklanki oleju; Krem: - budyń waniliowy ugotowany na 400 ml mleka - ziarenka z 1 laski wanilii; - 1 serek homogenizowany waniliowy (150g) Wykonanie: Do ciepłego mleka wkruszyć drożdże, dodać cukier i 2 łyżki mąki, odstawić

dom-agi.pl
Dietetyczne pączki z piekarnika (146 kcal) 5119

mąki tortowej 100 ml mleka 1,5% 35 g drożdży duże jajko żółtko łyżka cukru ½ łyżeczki soli 2 łyżki masła roślinnego starta skórka z połówki cytryny Na nadzienie budyniowe budyń waniliowy niesłodzony 300 ml mleka 1,5% 2 łyżki cukru łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie Mleko podgrzewamy, aby było ciepłe, ale nie gorące, dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki(...)odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 50 min. Powinno podwoić swoją objętość. W tym czasie możemy przygotować masę budyniową. Odlewamy pół szklanki mleka, dodajemy cukier, mąkę i budyń w proszku i mieszamy, aż składniki się rozpuszczą. Resztę mleka zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy rozpuszczony budyń i mieszamy energicznie aż masa zgęstnieje. Budyń odstawiamy do wystygnięcia. Wyrośnięte ciasto

e-PrzepisyKulinarne
Tartinki z owocami 175

sezonowe pewnie byłyby smaczniejsze...ale i na nie przyjdzie czas;) Tartinki z owocami   Składniki: 200 g mąki 50 g cukru 150 g masła 1 żółtko 1 łyżka śmietany budyń śmietankowy bez cukru (0.75 l)  375 ml mleka 2 łyżki cukru 30 g masła galaretka owocowa owoce Przygotowanie: Odszukujemy stolnicę i na nią przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, schłodzone masło(...)zewnątrz zamiast robić nam pęcherzyki w cieście :) Pieczemy w 200 stopniach 25 minut.  Upieczone ciasteczka studzimy. Przygotowujemy masę budyniową: odlewamy pół szklanki mleka i wsypujemy do niej budyń - całość mieszamy ;) Resztę mleka trzeba zagotować z cukrem i masłem, a kiedy się zagotuje wlewamy budyń i gotujemy 3 minuty. Ważne by mieszać budyń, ponieważ łatwo się przypala.  Tężejący budyń

Lawendowe Niebo
Rolada żyrafa z kremem budyniowym i galaretką 271

ściśle i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.  Galaretka: 1 opakowanie galaretki rozpuścić w 1,5 szklanki wrzącej wody i pozostawić do całkowitego stężenia. Masa budyniowa: 2 szklanki mleka 2.0 % budyń śmietankowy  3 łyżki mąki pszennej  6 łyżek cukru pudru  kostka masła- 200 gramów Wykonanie: W szklance mleka rozpuścić budyń śmietankowy i mąkę pszenną. Drugą szklankę mleka zagotować(...)wraz z cukrem. Gdy mleko będzie się gotowało cały czas mieszając wlewać do niego mleko w którym rozpuściliśmy budyń i mąkę. Całość gotować do czasu, aż budyń stanie się gładki i gęsty, wystudzić. Gdy budyń będzie już chłodny należy go zmiksować z miękkim masłem na gładką masę.  Wykonanie ciasta: Ciasto biszkoptowe rozwinąć wyłożyć na niego przygotowany krem

Krakowskie smaki Ani
Czekoladowe muffiny z budyniem 147

Podziwiam ją za jej pracowitość bo opublikowała kilkakrotnie więcej przepisów niż ja, zastanawiam się, kiedy ona na to wszystko ma czas ? A wracając do muffinek to jedynie zmieniłam budyń na czekoladowy. Z podanego przepisu wychodzi ok 15 muffinek. Składniki: 300 g mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 160 g cukru 2 łyżki kakao 1 płaska łyżeczka sody szczypta soli(...)150g masła lub margaryny 170 ml mleka 2 jajka Dodatkowo na nadzienie budyniowe: 1 budyń waniliowy (0,5 litra mleka) 3 czubate łyżki cukru 400 ml mleka 1 łyżka kakao Sposób wykonania: Masło lub margarynę rozpuścić i wystudzić. Budyń ugotować z mlekiem, cukrem i kakao a następnie gorący budyń przykryć aby się nie pojawił na wierzchu kożuch. W jednej misce

Na słodko lub wytrawnie

Proponowane wyszukiwania