budyń - 12640 przepisów (strona:68/843)

Słonecznikowiec 211

pszennej 2 łyżki ciemnego kakao 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej  1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Na II biszkopt Składniki jak wyżej Na krem: 3 szklanki mleka  2 budynie krówkowe bez cukru (proszek) 5 łyżek cukru 200 g masła Na skarmelizowany słonecznik: 250 g pestek łuskanego słonecznika 50 g masła pół szklanki cukru Na polewę czekoladową: 85 g masła(...)łatwo można do rozkruszyć później np. w dłoniach.  Krem: 2 szklanki mleka zagotować z cukrem. W pozostałej szklance mleka rozprowadzić proszek budyniowy. Do gotującego się mleka wlać rozprowadzony budyń. Gotować, cały czas mieszając, aż do powstania gęstej masy (powinna powstać masa przypominająca gęsty budyń). Zdjąć garnek z ognia, wierzch masy przykryć folią spożywczą, tak by stykała się z wierzchem

My sweet a life
Karpatka 155

smak. Cudowne! Składniki na ciasto: 125 g masła 1 szklanka wody 1 szklanka mąki 5 małych 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub łyżeczka sody Składniki na masę budyniową: 2 budynie waniliowe bez cukru (każdy po 40 g) 1/4 szklanki cukru 750 ml mleka 200 g miękkiego masła Dodatkowo: masło i mąka do formy cukier puder do posypania Przygotowanie ciasta: Masło(...)potrzebowało dłuższego pieczenia. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, odczekać kilka minut, zdjąć delikatnie placek z blaszki, umyć ją i osuszyć, powtórzyć pieczenie drugiego placka. Przygotowanie masy budyniowej: Ugotować 2 budynie: w szklance mleka rozprowadzić proszki budyniowe oraz cukier, resztę mleka dobrze zagotować, wlać mleko z rozpuszczonym proszkiem i mieszać aż budyń będzie miał gładką konsystencję. Następnie gotować budyń przez około

Zasmakuj Kuchni
Tarta ze śliwkami w budyniu 573

Zaczęła się jesień więc pora na tarty, dziś ze śliwkami bo właśnie na nie mamy sezon. Delikatne kruche ciasto i kwaskowate śliwki zapieczone w słodkim, waniliowym budyniu...   Polecam na jesienne wieczoru lub do popołudniowej kawy... Składniki na formę 24cm Ciasto: - 200g mąki krupczatki - 100g masła - 50g cukru pudru - 1 żółtko - 2 łyżki śmietanki 12% lub 18% (u mnie(...)szła do budyniu) - kilka kropel olejku waniliowego Masa budyniowa: - 1 budyń waniliowy bez cukru - 330ml śmietanki 12% - 170ml mleka 3% - 4 duże łyżki cukru (najlepiej ciemnego) - kilka kropel olejku waniliowego - łyżka masła - 1 żółtko 5 dużych śliwek Sposób wykonania: Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy żeby masło się nie rozpuściło, zawijamy ciasto w folię spożywczą i wkładami do lodówki

Wypieki Rene
Szarlotka z budyniem 132

Jeśli masz ochotę na chwileczkę zapomnienia ......to zapraszam do wypróbowania mojego przepisu na szarlotkę z budyniem :) Delikatne ciasto , chrupiące z wierzchu z dodatkiem budyniu sprawia ,że ciasto to figuruje u nas na TOPIE najlepszych ciast. :) Wymiary blaszki : 24 x 29 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 30 min. + 45 min. Składniki: 2 szkl. mąki pszennej 1 szkl(...)cukru 1 margaryna 3 żółtka 4 łyżki śmietany 18% 1 op. cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli  1 słoik litrowy jabłek prażonych 3 op. budyniu śmietankowego z cukrem 1 litr mleka bułka tarta Wykonanie: Mąki , proszek do pieczenia i sól przesiać przez sitko. Dodać cukier i cukier waniliowy, żółtka i śmietanę. Margarynę pokroić na drobne

Różne smaki w kuchni
Mufinki z budyniem i truskawkami 210

Córka gotowała sobie budyń..no i w garnuszku troszkę zostało..mhm..no i co z nim zrobić? ano , mufinki..Pomysł na takie mufinki podpatrzyłam u  Marzenki ..ja co prawda dałam truskawki, ale to bez znaczenia  jakie owoce dodamy, w sumie bez owoców też można zrobić. 250 g mąki pszennej  80 g cukru  1 łyżeczka proszku(...)pieczenia  100 g oleju 2 jajka 130 g jogurtu naturalnego 30 g mleka dowolne owoce [ u mnie kilka truskawek] budyń waniliowy + 250 ml mleka + 1 łyżka cukru  Do garnka wlać 200 ml mleka i zagotować z łyżką cukru, w pozostałym mleku rozrobić proszek budyniowy i wlać do gotującego się mleka. Gotowy budyń wystudzić. Jajka z cukrem utrzeć, następnie

Moje domowe kucharzenie
Ciasto z twarogiem i nadzieniem czereśniowym 143

Odsyłam na stronę po więcej informacji>> klik .     Składniki: (na tortownicę o śr. 22 cm) Nadzienie czereśniowe: 1,5 szkl kompotu czereśniowego 2 łyżki cukru 1 budyń śmietankowy bez cukru 3 kopiaste łyżeczki mąki ziemniaczanej 100 g czereśni z kompotu Masa serowa: 400 g zmielonego twarogu sernikowego 2 jajka 1/2 szkl cukru 1/2 op. budyniu śmietankowego(...)cukru (20 g) Ciasto kakaowe: 125 g miękkiego masła 90 g cukru pudru 2 duże jajka kilka kropel aromatu śmietankowego 150 g mąki pszennej tortowej, przesianej 1/2 op. budyniu śmietankowego bez cukru (20 g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka naturalnego ciemnego kakao Dodatkowo: cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Nadzienie czereśniowe: 1 szklankę kompotu zagotować z cukrem (w przepisie

Nastoletnie Wypiekanie
Karpatka 103

termoobiegiem. Pozostawiamy do ostudzenia i dopiero wtedy odklejamy od ciast papier do pieczenia. !UWAGA! Nie otwieramy piekarnika podczas pieczenia. Masa: 250 g margaryny 100 g masła 2 opakowania budyniu waniliowego 6 łyżek cukru 650 ml mleka (2 i 1/2 szklanki) opakowanie cukru wanilinowego Dodatkowo: cukier puder Budyń przygotowujemy zgodnie z przepisem, ale używamy tylko 625 ml (2 i 1/2 szklanki(...)mleka, dodajemy 6 łyżek cukru (jeśli nasz budyń nie zawiera cukru musimy dodać 8-9 łyżek) oraz opakowanie cukru wanilinowego. Pozostawiamy do wystudzenia. Gdy nasz budyń jest zimny, ubijamy masło i margarynę na puszystą, białą masę i stopniowo dodajemy budyń, cały czas mieszając. Na spód naszej karpatki wybieramy ciasto, które jest mniej „wybrzuszone”. Rozprowadzamy na nim masę i przykrywamy drugim

PatiGotuje
Kokosowo-waniliowy deser z budyniu 101

Przepis autorski (mój). Lubicie budyń? Ja wprost uwielbiam, dlatego lubię go urozmaicać i tworzyć "coś z niczego", a prezentowany deser jest przeeepyszny! Zaręczam, że znika ekspresowo. Koniecznie sami spróbujcie! (2 porcje) 1 opakowanie budyniu waniliowego 500 ml mleka 3 łyżki wiórek kokosowych 2 łyżki cukru 1-2 łyżki oleju kokosowego (może być masło) Ponadto: prażone chipsy kokosowe do dekoracji(...)nabycia w eSłoneczku )   Z 500 ml mleka odlać 1/2 szklanki i rozmieszać w nim budyń z cukrem. Pozostałe mleko zagotować, wsypać wiórki kokosowe i połączyć z rozmieszanym budyniem. Na końcu wmieszać olej (ew. masło). Mieszać do zgęstnienia i zagotowania się całości. Budyń zdjąć z ognia i przełożyć do miseczek/pucharków. Deser udekorować prażonym kokosem. Spożywać na ciepło, po ostudzeniu

Di gotuje
Drożdżówki z budyniem i rabarbarem 184

grządce w ogrodzie i wręcz prosi się by coś z nim upiec. Sernik już był, kruche też więc padło na drożdżówki i to nie byle jakie,bo z budyniem. ciasto:  500 g mąki pszennej wrocławskiej 150 ml ciepłego mleka 50 g drożdży 4 łyżki cukru 2 jajka 1 żółtko szczypta soli 1 łyżka cukru z wanilią ponadto(...)łodyg rabarbaru 750 ml mleka 2 budynie cytrynowe na 1/2 l Wlać do garnka 500 ml mleka i zagotować. W 250 ml rozpuścić budynie i cukier. Wlać na gotujące mleko i ugotować gęsty budyń. Odstawić do przestygnięcia. Do mleka rozkruszyć drożdże,dodać łyżkę cukru i łyżkę mąki,wymieszać i odstawić na 10-15 minut do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę

Kolorowa kuchnia Elki
Ekspresowa kremówka na herbatnikach z sosem toffi 320

idealnie skomponowała się z polewą. Koniecznie sami spróbujcie! A przepis i troszkę informacji na temat kremówki/napoleonki macie tu - klik . (Forma o wymiarach 16 x 27 cm) Krem: 2 budynie waniliowe (bez cukru; u mnie z eSłoneczka ) 1/2 szklanki cukru (można nieco mniej) 750 ml mleka 200g masła Dodatkowo: około 24 herbatników (w zależności od kształtu blachy; u mnie(...)Cukry Nyskie ) polewa/sos toffi (polecam Fanex ) Przygotować krem.   Z 750 ml odlać 1 szklankę mleka i rozmieszać w nim budynie z cukrem. Pozostałe mleko zagotować i połączyć z rozmieszanymi budyniami. Mieszać do zgęstnienia i zagotowania się całości. Budyń zdjąć z ognia i pozostawić do ostudzenia. (W trakcie stygnięcia - co jakiś czas przemieszać.) Masło ubić do białości i po łyżce

Di gotuje
Napoleonka na herbatnikach 25436

Składniki: Składniki na krem: 1200ml mleka 200g masła szczypta soli 1 szklanka cukru (ok. 220g) 1 opakowanie cukru wanilinowego 3 czubate łyżki mąki pszennej tortowej (ok. 90g) 3 budynie śmietankowe Dodatkowo: 40 sztuk herbatników (140g = 2 opak. po 5 paczuszek Mini Betini) cukier puder do oprószenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Napoleonka na herbatnikach – Wykonanie: Ok. 900ml mleka zagotować ze zwykłym(...)cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałym mleku (300ml) wymieszać budynie i mąkę pszenną na jednolitą, gładka masę. Gdy mleko zacznie się gotować wlać masę budyniową i dalej gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, by nie powstały grudki. Gotować do czasu aż masa dość mocno zgęstnieje (jak za mało odparujemy budyń, to krem może wyjść zbyt rzadki). Po ugotowaniu zestawić garnek

Kulinarne Przeboje
Bezglutenowy sufletowy jabłecznik z budyniową chmurką 172

zblendowanych jabłek a doprawiona jest cynamonem. Dodatkowo mieszana jest z mielonymi na drobną mączkę migdałami i ubitymi białkami. Suflet wśród jabłeczników. Całość wykończona jest bitą śmietaną wymieszaną z kremowym budyniem waniliowym.  Zdecydowanie polecam.  Składniki :  Na spód kruchy:  200 g mąki gryczanej Melivt / z orzechów laskowych 110 g masła 80 g cukru pudru  1 żółtko(...)łyżki soku z cytryny  1 mały aromat migdałowy lub ekstrakt migdałowy (1 łyżka) 50 g cukru  Na masę budyniową :  60 g cukru 1 opakowanie budyniu z prawdziwą wanilią (BG) bez cukru 300 ml mleka  250 g kremówki 36% Dodatkowo:  1 dojrzałe kiwi  maczek mango Declecta czekoladowa posypka Delecta karmel Delecta  Wykonanie

vaniliowoczekoladowa
Wielkanocne życzenia i ciasto krówka 143

przekładamy do rondelka i lekko podgrzewamy często mieszając, by masa zrobiła się ciepła, jednolita i lekko płynna. masa budyniowa (możemy zastąpić  opakowaniem gotowego kremu do karpatki): 2 opakowania budyniu waniliowego (jeśli używamy budyniu bez cukru, dodajemy do niego 3-4 łyżki cukru z prawdziwą wanilią) ok 700 ml mleka 200 g masła Budynie dokładnie mieszamy z 200 ml mleka(...)mleka doprowadzamy w rondelku do wrzenia, następnie dodajemy do niego mleko wymieszane z proszkami budyniowymi i cukrem i energicznie mieszamy, aż powstanie gęsta gładka masa bez grudek. Gotowy budyń przekładamy do oddzielnego naczynia i pozostawiamy do zupełnego ostygnięcia. Miękkie masło ubijamy mikserem na puszystą masę. Cały czas miksując dodajemy stopniowo łyżką niewielkie porcje zimnego budyniu do powstania gładkiego budyniowego kremu

Zawsze głodna!
Szarlotka z budyniem 147

Jeśli masz ochotę na chwileczkę zapomnienia  ......to zapraszam do wypróbowania mojego przepisu na szarlotkę z budyniem :) Delikatne ciasto , chrupiące z wierzchu z dodatkiem budyniu sprawia ,że ciasto to figuruje u  nas na TOPIE najlepszych ciast. :) Wymiary blaszki : 24 x 29 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 30 min. + 45 min. Składniki: 2 szkl. mąki pszennej 1 szkl(...)cukru 1 margaryna 3 żółtka 4 łyżki śmietany 18% 1 op. cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli  1 słoik litrowy jabłek prażonych 3 op. budyniu śmietankowego z cukrem 1 litr mleka bułka tarta Wykonanie: Mąki , proszek do pieczenia i sól przesiać przez sitko.Dodać cukier i cukier waniliowy, żółtka i śmietanę. Margarynę pokroić na drobne

Różne smaki w kuchni
Szarlotka z waniliowym budyniem i jabłkami 122

Kruche ciasto z jabłkami i budyniem  Na osłodę dnia polecam to pyszne ciasto które nie jest ani za słodkie ani za mdłe. Uwielbiam roznoszący się zapach jabłek z cynamonem, a ciasto z dodatkiem budyniu to rozkosz dla podniebienia. Polecam.  Miłego dnia dla wszystkich  Przepis: ( blaszka 28x25) Składniki: na ciasto: 400 g mąki 200 g masła 4 łyżki(...)cukru brązowego 2 jajka szczypta soli 1 łyżeczka cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo: 1 kg jabłek 4 łyżki cukru brązowego 1 duże opakowanie budyniu waniliowego (na 1 l mleka) 1 litr mleka 1,5 łyżeczki cynamonu Wykonanie: 1. Sypkie składniki przesiewamy przez sito, dodajemy masło pokrojone w małe kawałki, siekamy masło łącząc je z mąką dodajemy

Mój pomysł na