miodowe 4 szkl mąki 0,5 szkl cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżki płynnego miodu 1,5 łyżeczki sody 1 kostka margaryny 3 jajka masa budyniowa 1l mleka 3 budynie waniliowe 1 łyżka mąki 1 cukier waniliowy 3 łyżki cukru 3 łyżki margaryny (do ugotowanego budyniu) listonic_name = "Snikers (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "4 szkl mąki(...)łyżeczki sody 1 kostka margaryny 3 jajka 1 puszka masy kajmakowej 210g orzechów włoskich 0,5 kostki margaryny 2 łyżki miodu 120g cukru trzcinowego 1l mleka 3 budynie waniliowe 1 łyżka mąki 1 cukier waniliowy 3 łyżki cukru 3 łyżki margaryny (do ugotowanego budyniu) " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Z podanych składników na ciasto zagnieść ciasto i odstawić do lodówki
CoolinarniePLcieście od pierwszej łyżeczki :)) Smakuje obłędnie, a do tego jest ciastem bez pieczenia, więc mogą się na niego skusić nawet osoby, które nie mają piekarnika. Połączenie masy krówkowej, budyniu, śmietany kremówki i prażonego słonecznika, to może bomba kaloryczna, ale jakże smaczna! :) Ciasto z masą krówkową zostało wykonane w blaszce o wymiarach 20cm x20cm. Składniki: Masa krówkowa – 510g Mleko(...)400ml Cukier zwykły – 3 łyżki Cukier waniliowy – 16g Budyń śmietankowy – 1 opak. Masło – 60g Ciasteczka maślane Bonitki lub herbatniki – ok. 250g Śmietana kremówka – 330ml Cukier puder – 2 czubate łyżki Śmietan – fix – 2 opakowania Słonecznik – pół szklanki Wykonanie: Spód blaszki wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Ułożyć warstwę herbatników. Masę
Kulinarne Przeboje200g cukru (zmniejszyłam do 150g) 4 łyżeczki cukru waniliowego 6 jajek 200g margaryny 200g mąki pszennej 50g mąki ziemniaczanej 6 płaskich łyżeczek proszku do pieczenia Lekka masa budyniowa: 1 budyń waniliowy 500ml mleka 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku 200g słodkiej śmietany 30- 36% Masa budyniowa: 250g masła 1 szklanka mleka 1/4 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 kopiata(...)wycinamy 6 kółek (średnica ok. 8cm), które ścinamy z jednej strony (forujemy uszka). Przypominam, że resztki ciasta kruszymy :) Lekka masa budyniowa Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody. Budyń przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Do ciepłego budyniu dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do ostygnięcia. Śmietanę ubijamy mikserem i mieszamy delikatnie z zimnym budyniem. Jak widać na zdjęciach
NA MOIM TALERZUślinka pociekła... Kanelstang bowiem zdarzyło mi się jeść kilka razy, i muszę przyznać, że jest to dobroć nad dobrociami. Delikatne, cienko rozwałkowane ciasto drożdżowe wypełnione masą cynamonową i delikatnym budyniem waniliowym. Całość zwinięta w efektowny warkocz, prezentuje się zachwycająco. A smakuje jeszcze lepiej. Jeśli lubicie słynne, cynamonowe bułeczki, w tym wypieki zakochacie się bez pamięci, bo jest po prostu jeszcze(...)lepszy! Koniecznie musicie spróbować. Przepis znalazłam na duńskim blogu Bageglad i tylko nieznacznie zmieniłam (prawdziwa wanilia i te sprawy). Cynamonowy warkocz z budyniem Składniki: (na 2 spore warkocze) 25 g świeżych drożdży 125 ml letniego mleka 50 g cukru 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka kardamonu 35 g masła 1 jajko 390 g mąki pszennej budyń waniliowy: 3 żółtka 1 jajko
Pożeraczka, czyli raz adobrzerozdrobnić na piasek MASA BUDYNIOWA - do 1/3 mleka dodać przesiane obie mąki oraz żółtka, dokładnie wymieszać - resztę mleka zagotować, do gotującego wlać przygotowaną mieszankę, cały czas energicznie mieszając, ugotować budyń (gotować do zgęstnienia 1-2 minuty) - gotowy budyń zdjąć z palnika, przykryć szczelnie folią spożywczą tak, by dotykała wierzchu budyniu, pozostawić do ostygnięcia - masło wyjąć z lodówki, pozostawić do ocieplenia(...)powinno być zbyt miękkie, powinno mieć zbliżoną temperaturę do ostudzonego budyniu - masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę - do masła dodawać małymi porcjami budyń, ucierać do połączenia się budyniu z masłem i uzyskania gładkiej masy - gotową masę schłodzić PRZEŁOŻENIE - na talerzu/paterze ułożyć jeden z placków, posmarować go cienką warstwą powideł (1-2 łyżeczki) - drugi placek posmarować dość cienką warstwą
Smakołyki Berenikipopołudniowej kawki. Najwięcej czasu zajmie upieczenie biszkoptu, ale jak już mamy gotowy blat biszkoptowy - cała reszta pójdzie szybciutko. Ciasto nie jest mocno słodkie, lekko orzeźwiające, bo budyń ugotowany na Kubusiu ma kwaskowy smak, a śmietana ubita z cytrynowymi galaretkami również nie jest "ciężka" w smaku :) Biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka(...)następnego dnia biszkopt kroimy na 3 części (lub 2 jeśli lubimy więcej spodu) i 1 część wykorzystujemy do śmietankowca. Zielona masa budyniowa: 1 duży sok zielony ,,Kubuś" 2 budynie śmietankowe 40g bez cukru 1 budyń śmietankowy 40g z cukrem Sok wlewamy do garnka, zostawiając 1/2 szklanki do rozmieszania budyniu. Doprowadzamy do wrzenia i do wrzącego soku wlewamy
Walijskie PichcenieSkładniki: jajka 4 sztuki, masło lub margaryna 1/2 kostki, cukier 3/4 szklanki, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia, bakalie 100 gram, kakao 2 łyżki BUDYŃ DŻEMOWY: mleko 900 ml, masło 2 łyżeczki, dżem śliwkowy 5 łyżek, budyń śmietankowy 2 opakowania, kolorowa posypka - ile potrzeba jajka, miękka palma, cukier zmiksować na kogel-mogel wsypać mąkę z proszkiem, bakalie mieszanka studencka(...)około 25-30 minut i zostawić do wystudzenia - zimne blaty ciasta skropić wodą z cytryną 700 ml mleka, cukier, dżem, masło zagotować w 200 ml wymieszać budynie i wlać do gotującego się mleka, mieszając zagęścić budyń na ciemny blat wyłożyć połowę ciepłego budyniu i nakryć jasnym blatem na wierzch dać resztę budyniu o posypać posypkami schować do lodówki na kilka
W Mojej Kuchni Lubiępieczenia, dokładnie wymieszać. Gotowa masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Piec w tem. 160-170 C, ok. 35-40 minut. Masa budyniowa: 1/2 litra mleka 2 budynie waniliowe bez cukru cukier puder do smaku 25 dag masła Z mleka i budyniu ugotować budyń. Masło utrzeć z cukrem, dodać przestudzony budyń. Wymieszać. Masę podzielić na 2 części. Masa jabłkowa(...)ziemniaczanej 25 dag masła W 1 szklance mleka rozrobić mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i cukier. Pozostałe mleko zagotować i do gotującego wlać roztrzepane mleko z mąką i cukrem. Ugotować budyń. Przestudzić. Masło utrzeć i dodać budyń. Wymieszać. Kokos: 10 dag wiórków kokosowych www.Skworcu.com.pl 2 łyżki cukru kryształu 1 łyżka masła Podane składniki wymieszać i podsmażyć na złoty kolor. Dodatki
Apetyczna babeczkamąki pszennej 3 łyżki soku z pomarańczy starta skórka z połowy pomarańczy 100 g zimnego masła szczypta soli 1/4 szklanki brązowego cukru 1 białko do posmarowania ciasta Nadzienie 1 budyń śmietankowy 1,5 szklanki mleka 1 łyżka masła strata skórka z połowy pomarańczy 1 żółtko 300 g śliwek 3 dojrzałe figi Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy, formujemy kulę(...)owijamy folią i wkładamy na 30 minut do lodówki. W międzyczasie możemy przygotować budyń, który gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, z tym, że my zużyjemy tylko 1,5 szklanki mleka. Do gorącego budyniu dodajemy skórkę pomarańczową i masło; dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia, nie zapominając o zamieszaniu budyniu raz na jakiś czas, aby nie powstał
Kulinarne przygody Gatitymięciutkie a biszkopciki w nim zanurzone, przełożone konfiturą wyglądają niczym usta… usta Adama… Dlaczego Adama sama nie wiem, może od Adama od Ewy?! Krem powstał na bazie budyniu śmietankowego połączonego z masłem i choć za takim kremem nie przepadam, wolę lżejsze śmietankowe, tak tego ciasta bez tego kremu sobie nie wyobrażam. Jest pysznie. Aaaa i nietypowa polewa(...)zalać ciemnym ciastem. Pieczemy w nagrzanym do 170 stopniu piekarniku około 35 minut, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest już suche. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Krem: 1 opakowanie budyniu śmietankowego (na 0,5l mleka) 375 ml mleka 1 kostka masła 150 g cukru pudru Budyń mieszamy w odrobinie mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy, na gotujące wlewamy rozmieszany budyń. Mieszamy do uzyskania
Made By Mom And Sonwięc zdjęcia z przekroju brak...no , chyba że na weselu pstryknę jakąś fotkę haha.. Składniki masy: Puszka masy kajmakowej (w temperaturze pokojowej) 1/2 l mleka 1 budyń waniliowy lub śmietankowy + 3 łyżki cukru (jeśli budyń jest bez cukru) 250 g masła (w temperaturze pokojowej) Ugotować budyń z mleka, cukru i budyniu (według instrukcji na opakowaniu(...)Odstawić do ostudzenia (przykryć wierzch folią spożywczą, wówczas nie wytworzy się kożuch). Najlepiej ugotować budyń wieczorem i zostawić na kuchennym blacie, aby był w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z masą kajmakową. Ciągle miksując (na małych obrotach) dodawać po łyżce budyniu. Gotowa masa będzie dość płynna (nadmiar wilgoci wchłonie ciasto). Miskę z masą przykryć folią spożywczą i odstawić w chłodne miejsce
Moje domowe kucharzenieprzepisu. Jest to mój sprawdzony przepis, który zawsze się udaję. Tym razem postanowiłam zamienić owocowe nadzienie na coś nowego J Wyszło naprawdę smaczne. Jeśli lubicie drożdżówki z serem i budyniem to polecam!! Ciasto drożdżowe z serem i kremem budyniowym Składniki: Ciasto: 450 g mąki + 50 g do podsypania (używam specjalnej mąki do ciast drożdżowych z Lubelli(...)łyżki cukru waniliowego 1 łyżeczka aromatu waniliowego lub ekstraktu waniliowego Masa serowa: 700g zielonego twarogu 1/3 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego ½ łyżeczki aromatu waniliowego 1 jajko 1 łyżka budyniu waniliowego Masa budyniowa: 1,5 budyniu waniliowego 500 ml mleka 80 g masła 3-4 łyżki cukru Kruszonka: 100 g masła lub margaryny około 1 szklanki mąki ½ szklanki cukru trzcinowego
Mania Gotowaniaszklanki cukru 1 szklanka mleka 1/2 kostki masła o temperaturze pokojowej 1 kieliszek likieru kokosowego 4 plastry ananasa z puszki ¾ kokosowej białej czekolady (można użyć zwykłej) Nadzienie: 1/2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego (jeśli macie kokosowy wystarczy użyć kokosowego i pominąć dodawanie aromatów) mleko (trochę mniej niż połowa podanego na opakowaniu budyniu) 4 łyżki wiórków kokosowych 1 kieliszek likieru kokosowego(...)masło, likier oraz mleko. Miksujemy do momentu połączenia się składników. Łączymy suche składniki z mokrymi, delikatnie mieszając drewnianą łyżką. Ananasa kroimy w kostkę i dodajemy do masy. Budyń przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, dodajemy do lekko przestudzonego budyniu aromat, likier oraz wiórki. Dokładnie mieszamy. Napełniamy papilotki do ok 1/3 ich wysokości ciastem, następnie na ciasto kładziemy łyżkę
Mania Gotowaniaproszku do pieczenia - cukier waniliowy - łyżka jogurtu NA KRUSZONKĘ: - 2 łyżki masła - 2,5 łyżki cukru - 3,5 łyżki mąki NADZIENIE: - 6 łodyg rabarbaru - 6 łyżek cukru brązowego BUDYŃ: - budyń waniliowy z cukrem - 1,5 szklanki mleka WYKONANIE: Ciasto szybko zagniatamy z w/w składników. Wkładamy do lodówki na 30 minut aby się schłodziło. Naczynie do tarty smarujemy masłem. Wykładamy(...)schłodzonym ciastem, również brzegi. Przechodzimy do przygotowania nadzienia. W tym celu w rondelku zagotowujemy 1 szklankę mleka. W kubku rozrabiamy budyń -proszek z 1/2 szklanką mleka. W momencie jak mleko się zagotuje zdejmujemy rondelek z ognia i energicznie mieszając wlewamy zawartość kubka. Masą po chwili zgęstnieje tworząc budyń. Rondelek stawiamy z powrotem na ogniu i zagotowujemy budyń
SMYKWKUCHNIśmietankowa, czekoladowa i malinowa. Dekoracja z opłatka i cukrowych ozdóbek - własnoręcznie wykonanych :) Do tortów wykorzystuję śmietanę cukierniczą Decor Up. Korzystam też z produktów Dr. Oetker Robiąc ten tort wykorzystałam Budyń Ulubiony smak śmietankowy oraz perełki cukrowe Dr. Oetker. Budyń ulubiony to jeszcze łatwiejszy i wygodniejszy do przygotowania budyń. A jaki smaczny! Nie musisz już odmierzać cukru i brudzić(...)szklanki na mieszankę wstępną. Wystarczy, że zagotujesz mleko, odczekasz 2 minuty, wsypiesz proszek do gorącego mleka i zamieszasz. Rezultat: przepyszny, kremowy i aromatyczny budyń. Bez grudek i przypalonych garnków! Skuś się na "Budyń ulubiony": śmietankowy, waniliowy lub czekoladowy. Uwielbiam budynie Dr. Oetkera - zawsze się sprawdzają. Są aksamitne i kremowe i świetnie smakują. Sprawdzają się jako baza
kolorowotorcikowo