budyń - 12640 przepisów (strona:64/843)

Prosty krem budyniowy do tortów i nie tylko 223

budyniowy jest bardzo puszysty, aksamitny, nie za słodki i bardzo łatwy do przygotowania. Ma wiele zastosowań: do tortów, tart, rolad, babeczek, eklerków, ptysi lub napoleonek. Krem przygotowuję na gotowym budyniu w proszku, lista składników jest tu krótka i nie w niej nic z "E", a znacznie skraca czas przygotowania. Ważne jest użycie dobrego, prawdziewgo masła o zawartości 82% tłuszczu. Margaryny(...)żadnym wypadku nie polecam (a widziałam takie przepisy, o zgrozo!), nie tylko ze względów zdrowotnych, ale smakowych, niestety jest bardzo wyczuwalna i popsuje smak kremu. Składniki: 1 budyń waniliowy w proszku (37 g) Oetkera 500 ml mleka 200 g masła 82% tłuszczu 2+2 łyżki ksylitolu/cukru 1 łyżka spirytusu, wódki lub innego ulubionego alkoholu - opcjonalnie Przygotowanie: odlać pół kubka mleka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
NAPOLEONKA NA CIEŚCIE FRANCUSKIM 197

Przepyszne połączenie chrupiącego ciasta i budyniowego kremu.jest to wersja uproszczona bo z gotowego ciasta francuskiego i budyniu w proszku ale ciasto smaczne i znika migiem. SKŁADNIKI 2 opakowania ciasta francuskiego 5 szklanek mleka 3 budynie waniliowe bez cukru 5-6 łyżek cukru 250g masła WYKONANIE Rozgrzewamy piekarnik do 200C.Ciasto francuskie rozwijamy na dwóch blaszkach wcześniej wyłożonych papierem do pieczenia(...)widelcem.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 5 min po tym czasie jeszcze raz nakłuwamy ciasto aby opadło.pieczemy dalej aż do zarumienienia się ciasta ok.15 min.Upieczone ciasto odkładamy do wystudzenia. Budynie gotujemy z przepisu na opakowaniu dodając do mleka 5-6 łyżek cukru.Gotowy budyń odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy na puch ok.3-4 min.Porcjami dodajemy zimny budyń Miksujemy do połączenia się składników

Mała w garnku miesza
Drożdżówki z budyniem i jeżynami 186

czasu do czasu ciasto drożdżowe musi być więc dziś wypadło na drożdżówki. Bardzo lubię budyń łączyć z owocami a jeżyny pasują tu idealnie.   ciasto: 500 g mąki wrocławskiej 150 ml ciepłego mleka 50 g drożdży 4 łyżki cukru 2 jajka 1 żółtko 100 g masła szczypta soli 1 łyżka cukru z wanilią ponadto: 200 g jeżyn 600 ml mleka(...)łyżki cukru 1 budyń śmietankowy na 3/4 l 1 białko 1 łyżka mleka kruszonka: 50 g masła 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki Wlać do garnka połowę  mleka i zagotować. W drugiej połowie rozpuścić budyń i cukier. Wlać na gotujące mleko i ugotować gęsty budyń. Odstawić do przestygnięcia. Do mleka rozkruszyć drożdże,dodać łyżkę cukru i łyżkę mąki,wymieszać

Kolorowa kuchnia Elki
ciasto francuskie z budyniem i owocami 232

deser każdy ma ochotę :) Dlatego zapraszam na przepis, który nie wymaga może zbyt długiego siedzenia przy gorącym, ale smak wynagradza nam wszystko :)  Składniki: ciasto francuskie opakowanie budyniu  1/2 l mleka owoce - maliny i borówki (ale mogą być Wasze ulubione) Przygotowanie: piekarnik rozgrzej do 180-200 st - zobacz co jest napisane na opakowaniu ciasta francuskiego :)  formę wysmaruj masłem(...)rozłóż na niej ciasto  ciasto nakłuj widelcem tak żeby nie wyrosło  - piecz zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ok 20 min) budyń ugotuj w mleku zgodnie z informacją na opakowaniu i ostudź - aby nie powstał kożuch przykryj budyń folią spożywczą gdy już ciasto i budyń ostygną na ciasto wyłóż budyń i ułóż owoce odłóż do lodówki

Gotowanie z pasją
Ciasto z truskawkami i budyniem jaglanym 201

Ostatnio na blogu słodko i truskawkowo i dziś znów przepis na kolejny deser ;) Tym razem przedstawiam doskonałe ciasto z mnóstwem truskawek, galaretką i budyniem jaglanym.  Ten torcik to mój mały eksperyment. Bardzo lubię popularne ciasta z truskawkami i budyniem lub bitą śmietaną, ale tym razem postanowiłam zrobić ciasto nieco uzdrowione i bez nabiału. Świetną alternatywą okazał się budyń jaglany(...)deser nie tylko dla osób, które nie spożywają nabiału czy glutenu. Pycha! Składniki: Biszkopt: 3 jajka 3 łyżki ksylitolu 8 łyżek mąki ryżowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli Budyń jaglany: 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki wody lub mleka roślinnego 1 puszka gęstego mleka kokosowego (trzymanego w lodówce)* 1 szklanka ksylitolu 1/2 łyżeczki mielonej wanilii 3 łyżeczki żelatyny Dodatkowo

Healthy food explorer
Budyń jaglany (proteinowy) z owocami 232

Dzisiaj mam dla Was wyśmienity deser! Domowy budyń z kaszy jaglanej z dodatkiem świeżych owoców. Nie dość, że wygląda przecudnie, to jeszcze smakuje obłędnie. Przepis jest niezwykle prosty i można go urozmaicać wedle uznania. Ja dodałam troszeczkę więcej wody, aby konsystencja była rzadsza, bo tak lubię. Wy oczywiście możecie uszczuplić ilość płynów. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ja, jako sportowiec, gdzie każdy(...)posiłek mam zbilansowany dodałam do budyniu odżywkę białkową ( o smaku waniliowym). Jeśli nie macie jej, żaden problem zamieniamy to na twaróg chudy i porcja wartościowego białka gotowa. Wiórki kokosowe i masło orzechowe zapewnia nam źródło dobrych tłuszczy. Na koniec owoce wedle uznania, ja dałam borówki, które kocham przez cały rok, a świeżych truskaweczek aż grzech nie jeść w sezonie. 😊 Wartość

Zdrowie i pysznie na talerzu
Torcik z kremem budyniowym z serkiem mascarpone i nutą czarnej porzeczki 162

znika ekspresowo. Polecam! A na końcu przepisu możecie przeczytać kilka słów o uroczej desce (*) lekko widocznej na powyższych zdjęciach. (Tortownica o średnicy 22-24 cm) Krem:   1 budyń waniliowy (bez cukru; może też być śmietankowy) 75g cukru (5 płaskich łyżek)   300 ml mleka 100g masła (minimum 82%) 250g serka mascarpone  Dodatkowo: około 150g biszkoptów na dwie warstwy(...)słoik (około 270g) dżemu z czarnej porzeczki Przygotować krem.   Z 300 ml mleka odlać odrobinę i rozmieszać w nim budyń. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i połączyć z rozmieszanym budyniem. Mieszać do zgęstnienia oraz zagotowania się całości. Budyń zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Miękkie (!) masło ubić do białości i stopniowo zmiksować z zimnym

Di gotuje
Tarta Oreo z truskawkami 522

malinową wersję . Składniki na spód: 7 paczek Oreo – ok.320 g (jeśli kupujecie duże opakowania, jedna mała paczka zostaje do zjedzenia! ;) ) 80 g miękkiego masła Składniki na krem: 1 budyń waniliowy 500 ml mleka 2 łyżki cukru 1 laska wanilii 150 g miękkiego masła + truskawki do dekoracji Tarta Oreo z truskawkami – jak to zrobić? Ciasteczka Oreo kruszymy w blenderze(...)wyciągamy ziarenka. Do garnka wlewamy 1,5 szklanki mleka, dodajemy do niego ziarenka i łupinki wanilii oraz cukier. Zagotowujemy i wyciągamy łupinki wanilii. W 0,5 szklanki mleka rozpuszczamy budyń, wlewamy do gotującego się mleka i energicznie mieszamy na małym ogniu aż budyń zgęstnieje. Odstawiamy do przestudzenia (można przykryć folią spożywczą, żeby nie zrobił się kożuch). Kiedy nie jest już

Ciastkozercy
Słodkie bułki z budyniem 232

Ostatnio bardzo często pieczę ciasta drożdżowe. Mój mąż je uwielbia, a jeszcze bardziej kocha je mój syn. Również ze względu na syna, najczęściej nadzieniem każdego wypieku jest budyń. Z tymi bułeczkami wiąże się jednak historia nieco dłuższa. W czwartek siedząc w pracy postanowiłam, że pojedziemy w piątek do ZOO. Szybko wzięłam urlop, a po powrocie z pracy zabrałam się(...)słodkie bułeczki z budyniem. Ze względu na to, że jeszcze jechałam do miasta na zakupy, to same bułki upiekłam bardzo późno. Tak mało ostatnio mam czasu na prowadzenie bloga, że postanowiłam koniecznie zrobić szybką sesję kulinarną. Zabrałam bułki na podwórko, bo już słońce zaczynało zachodzić. Cóż, tak się złożyło, że mój syn już zgłodniał, bo jak tylko zobaczył mnie

Passions hobbies life
Maślany krem budyniowy z serkiem mascarpone do ciast i tortów 189

sprawdzi się również przy ich dekoracji. Poniżej podałam przykład jego użycia i dodam, że ciasto zniknęło w oka mgnieniu, a krem zrobił sporą furorę - przepis wkrótce. Polecam!   1 budyń waniliowy (bez cukru; może też być śmietankowy) 75g cukru (5 płaskich łyżek)   300 ml mleka 100g masła (minimum 82%) 250g serka mascarpone Z 300 ml mleka odlać odrobinę(...)rozmieszać w nim budyń. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i połączyć z rozmieszanymi budyniami. Mieszać do zgęstnienia oraz zagotowania się całości. Budyń zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Miękkie (!) masło ubić do białości i stopniowo zmiksować z zimnym budyniem. Na końcu wmieszać serek mascarpone. Gotowy krem rozsmarować na cieście. (Po schłodzeniu jest dość sztywny, więc

Di gotuje
Budyń waniliowy z białą czekoladą (Budino al cioccolato bianco) 186

już na dobre i zaczynam na nowo dzielić  si ę  z Wami moimi przepisami. Na słodki początek tygodnia proponuj ę  Wam domowy budyń waniliowy z dodatkiem białej  czekolady. Niezwykle kremowy, delikatny, aksamitny, bez zbędnych dodatków i konserwantów. Dla złamania słodyczy budyniu podałam go z kawałeczkami gorzkiej(...)porzioni) 100 g di cioccolato bianco 100 g di farina 100 g di burro 100 g di zucchero 1 litro di latte 1 bacca di vaniglia PRZYGOTOWANIE Przygotowanie budyniu rozpoczynamy od zagotowania mleka. Garnuszek z mlekiem zdejmujemy z gazu, dodajemy masło, czekoladę i ziarna z laski wanilii; mieszamy do rozpuszczenia się składników. W międzyczasie w miseczce mieszamy mąkę

La grande e la piccola cuoca
Bułki maślane z budyniem... 246

Domowe bułki maślane, z prawdziwym masłem... -- Skład: mąka 1 kg, 50 g drożdży, 1 szklanka ciepłego mleka,4 żółtka, szklanka cukru, kostka masła, budyń waniliowy, mak do posypania, białko do smarowania bułek, cukier waniliowy, szczypta soli. Mąkę przesiewamy do miski, robimy w środku dołek-tam wkruszamy drożdże i łyżkę cukru, zalewamy mlekiem i przysypujemy po wymieszaniu mąką, zakrywamy(...)sobie podrosło. Jak ciasto podrośnie, to lekko je zagniatamy i lepimy bułki, które wykładamy na blaszki. Przykrywamy i odstawiamy na 30 minut, niech bułki podrosną, w tym czasie gotujemy budyń. -- Bułki maślane zwykłe, smarujemy białkiem i posypujemy makiem. Pieczemy w temperaturze 200 st.C  góra/dół ~20 min Bułki przeznaczone do dodania wystudzonego budyniu nagniatamy pośrodku i  nakładamy

chleba naszego
Ciasto Pina Colada bez pieczenia 208

pozostaję bierna i ciągle myślę nad nowymi recepturami, bądźcie w gotowości! :) Potrzebujemy: 2 paczki herbatników po 200 g  1 puszka ananasów w syropie (kawałeczki) mleko 1 opakowanie budyniu śmietankowego 500 ml mleka kokosowego 4 łyżeczki żelatyny 5 łyżek cukru kokosowego (jeżeli użyjecie białego, warstwa nie będzie miała takiego koloru) 1 biała czekolada chipsy kokosowe Dno foremki o rozmiarach około(...)mleka kokosowego. Mleko odstawiamy do stężenia.  Ananasa odsączamy, do syropu dodajemy tyle mleka, aby łącznie było 400 ml płynu. 300 ml zagotowujemy. W pozostałych 100 ml rozpuszczamy budyń. Do gotującego się płynu dodajemy kawałki ananasa i rozpuszczony budyń. Całość zagotowujemy często mieszając. Ugotowany budyń przelewamy na warstwę herbatników i przykrywamy tę warstwę drugą warstwą herbatników. Odstawiamy do wystudzenia. Mleko

MamaOskarka
Bananowa krówka bez pieczenia 1783

mnie Mini betini – 15 paczuszek po 14g każda) 1 kostka masła (200g) szczypta soli 3-4 łyżki cukru 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej 500ml mleka 1 opakowanie budyniu śmietankowego (takiego na 500ml mleka) 1 puszka mleka skondensowanego lub gotowego kajmaku (ok. 560g) ok. 45g migdałów w płatkach 2-3 banany sok z cytryny (ok. 1 cm plasterek) do skropienia(...)bananów (by nie ciemniały) 200ml śmietanki kremówki 2 łyżeczki żelatyny 50ml wrzątku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Bananowa krówka bez pieczenia – Wykonanie: W 100ml mleka rozrobić budyń wraz z cukrem i czubatą łyżeczką mąki ziemniaczanej. Pozostałe 400ml mleka zagotować, wlać mieszankę budyniową i cały czas mieszać, by nie powstały grudki. Gotować do czasu, aż masa będzie bardzo gęsta (od tego punktu

Kulinarne Przeboje