już wspomniałam smak dzieciństwa. Pewnie każdy z nas ma takowe wspomnienie. U mnie na pierwszy ogień idą pyszne deserki a jednym z nich jest własnie domowy budyń. Przepis jest banalnie prosty i zapewniam, że warto samemu przygotować taki domowy budyń niż sięgać po sklepowe gotowce. Budyń podałam z czekoladą i sezonowymi owocami(...)trafiło na maliny ... Domowy waniliowy budyń z czekoladą i malinami SKŁADNIK: 900 ml mleka 3 duże żółtka 4 łyżki maki ziemniaczanej 1 łyżka cukru waniliowego (z )prawdziwa wanilia 250-300 g świeżych malin 1 łyżka tartej gorzkiej czekolady świeża mięta do dekorowania 3 łyżki cukru pudru PRZYGOTOWANIE: Do rondla wlewamy 700 ml mleka, zagotowujemy z 3 łyżkami cukru
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkidelikatnie wymieszać, do momentu, gdy otrzymamy gładką masę. Piec w temperaturze 180ºC przez ok 40-45 minut (do suchego patyczka). Masa budyniowa z wanilią: 3 szklanki mleka 2 budynie waniliowe po 40g 3 łyżki mąki 125 g miękkiego masła lub margaryny laska wanilii 4-5 łyżek cukru (w zależności od upodobań, można również dodać cukier wanilinowy) + wiórki kokosowe(...)tabliczka mlecznej czekolady Wykonanie: 2,5 szklanki mleka zagotować. W połowie szklanki mleka rozpuścić 2 budynie, mąkę i cukier. Gdy mleko zacznie się gotować, wlać pozostałą jego część z budyniami i mieszać energicznie. Gotować jeszcze chwilkę na małym ogniu. Gotowy budyń wystudzić. Do zimnego budyniu wrzucać po kawałku masła, cały czas miksując. Gdy masa będzie gładka dodać na koniec
The Sweet DamselSkładniki: budyń śmietankowy 1 opakowanie, mąka ziemniaczana 1 łyżeczka, cukier 4 łyżeczki, mleko 3,2% 500 ml, drożdże 30 gram, mleko ciepłe 1/2 szklanki, mąka pszenna 500 dag, cukier 5 łyżek, jajka 2 sztuki, masło lub margaryna 12,5 dag, wiśnie 25 dag do misy robota wkruszyć drożdże, dodać ciepłe mleko, cukier, mąkę, jajka i wyrabiać ciasto, w trakcie ucierania(...)dolać stopione masło letnie - ciasto w misie nakryć talerzem i zostawić na godzinę do wyrośnięcia z 500 ml odlać niepełną szklankę mleka i wymieszać budyń z mąką, pozostałe mleko zagotować z cukrem i wlać budyń, mieszając zagęścić, budyń wystudzić - blaszka 24x29 cm, wysmarować masłem i tartą bułką posypać, ciasto wyrośnięte dać do blaszki, na ciesto dać budyń na budyniu
W Mojej Kuchni LubięSkładniki ciasto - 3 szklanki mąki - 1 kostka margaryny - 2/3 szklanki cukru - 5 żółtek - skórka starta z 1 cytryny - 2 łyżeczki proszku do pieczenia nadzienie - 1,5 kg dyni - 2 budynie - 1 galaretka pomarańczowa - 1 szklanka cukru - 1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego - sok z 1 cytryny piana - 5 białek - 1 szklanka cukru - 2 budynie waniliowe - 0,5 szklanki oleju - 6 mandarynek(...)oczkach Włożyć na dużą patelnię zasypać cukrem smażyć aż się zredukuje sok - Dodać kwasek cytrynowy sok z cytryny - W pół szklanki wody rozrobić budyń wlać na dynię cały czas mieszać aż zgęstnieje i się zagotuje - Na koniec wsypać galaretkę dobrze wymieszać 3. - Połowę ciasta wyłożyć na posmarowaną blachę i wyłożoną papierem
W królestwie smaków Beatyciasto: 8 białek 3 żółtka 200 g cukru 3 łyżki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g orzechów włoskich 100 g wiórków kokosowych 100 g rodzynek krem: 2 budynie śmietankowe 300 ml wody syrop z dużej puszki po brzoskwiniach (ok. 400 ml) 5 łyżek cukru 5 żółtek 1 łyżka mąki pszennej 300 g masła dodatkowo: 2 opakowania pomarańczowych delicji(...)stopniach. Pomarańczowe galaretki rozpuszczamy w 750 ml wrzącej wody i zostawiamy do ostygnięcia. Gotujemy 150 ml wody, sok z puszki po brzoskwiniach z 5 łyżkami cukru. Budynie i mąkę mieszamy w pozostałych 150 ml wody, dodajemy żółtka i dokładnie roztrzepujemy, a najlepiej miksujemy. Wlewamy do gotującego się syropu i gotujemy budyń. Przykrywamy budyń folią spożywczą tak, aby folia dotykała budyniu
na moim stole...Miały być z kremem budyniowym, ale kto by tam czekał, aż budyń wystygnie! Łakomstwo wzięło górę i dobrze, bo całość wyszła świetnie! Kruche, delikatne ciasto, kremowy, aksamitny, waniliowy budyń i owoce... Pyszny, lekki, wyjątkowy deser! Polecam!!! Składniki na babeczki z budyniem i owocami na około 35 szt. CIASTO: 300 g mąki szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)cukru pudru 3 łyżki cukru waniliowego 150 g zimnego, pokrojonego w kosteczkę masła 1 żółtko BUDYŃ: 500 ml mleka 30 g mąki ziemniaczanej 30 g mąki pszennej 110 g cukru 3 żółtka 1 laska wanilii PRZYBRANIE: czarne i czerwone porzeczki maliny dżem wiśniowy (opcjonalnie-ja akurat smażyłam, wiec dodałam taki świeżutki, przestudzony, jeszcze trochę płynny, wspaniale się komponował ze słodkim
Rozpustne gotowanieDzisiaj przepis z mojego starego zeszytu, a mianowicie przepis na jabłecznik na biszkopcie z budyniem i masa kokosową. Pyszny! Puszysty biszkopt, orzeźwiające owoce, kremowy budyń i słodka masa kokosowa idealnie się ze sobą łączą, a smaki harmonijnie ze sobą współgrają. Polecam na większe bądź mniejsze uroczystości lub do popołudniowej kawy! Składniki na jabłecznik na biszkopcie z budyniem i kokosem(...)stopni C na złoto około 15 minut (przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem). Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, studzimy. MASA JABŁKOWO-BUDYNIOWA: 600 g jabłek 1 litr wody 2 budynie śmietankowe z cukrem Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne, kroimy w mniejsze kawałki, zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu, aż jabłka zmiękną, czyli około 5 minut. Po tym czasie
Rozpustne gotowanielatach 1784-1833. Eklerki z kremem budyniowym. Składniki na ciasto: - 2 szklanki mąki tortowej * - 500 ml wody - 250g masła - 8 jaj - szczypta soli Składniki na masę budyniową: - 2 budynie waniliowe bez cukru - 750ml mleka - 5 łyżek cukru - 2 czubate łyżki mąki tortowej - 200g miękkiego masła - 1 opakowanie bitej śmietany w proszku - 2 łyżki alkoholu (opcjonalnie) Dodatkowo: - cukier puder * szklanka(...)mnie metalowa miarka o pojemności 250ml Przygotowanie ciastek możemy zacząć od ugotowania budyniu, gdyż do masy musi być całkowicie zimny. Zagotowujemy 500ml mleka. Do pozostałego dodajemy 2 budynie, cukier i mąkę – dokładnie rozprowadzamy, aby nie było grudek. Gdy mleko się zagotuje wlewamy masę cały czas mieszając. Gotujemy budyń. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Wodę zagotowujemy z masłem
mojewypiekiinietylkoCzekoladowe ciasto z czereśniami "chodziło za mną" odkąd na straganach zobaczyłam moje ulubione owoce... Początkowo miała powstać tarta czekoladowa z czereśniami, ale kiedy nabrałam ochoty na dodatek budyniu, ciasto nieco urosło. Powstało zatem kruche czekoladowe z budyniem czekoladowym, czereśniami i bezą. Nie będę się rozpisywać jak bardzo mi smakowało, sami się przekonajcie! Przepis poniżej :) Ciasto(...)mąki, 1/2 szklanki kakao, 200 g masła, 4 żółtka, 2/3 szklanki cukru pudru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli Budyń: 2 budynie czekoladowe z cukrem, 400 ml mleka Owoce: 600 g czereśni Beza: 4 białka, niepełna szklanka cukru, 1 łyżka octu jabłkowego, szczypta soli Z podanych składników zagnieść ciasto. W razie potrzeby dodać nieco kwaśnej śmietany. Uformować
Czerwień i błękitporze roku najsmaczniejsze - gruszkami. Udało mi się kupić naprawdę dorodne i bardzo soczyste okazy. Samo ciasto orzechowo marchewkowe jest miłą odmianą od tradycyjnych biszkoptów. Delikatny budyń gruszkowy przykryłam masą serowo śmietanową, a żeby było ciekawiej zamiast zwykłego sera dodałam almette jabłko-gruszka i okazało się, że to połączenie idealne. By nieco "odchudzić" ciasto użyłam mąki orkiszowej i mocno ograniczyłam ilość(...)proszek, mąkę i startą marchewkę. Całość przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczmy w 180 st. C przez 30 minut. Po ostygnięciu przekrawamy na 2 równe części. Budyń gruszkowy 4 gruszki ( ok kilograma) 1 kwaśne jabłko (u mnie antonówka) 2 łyżki cukru aromat waniliowy 1/2 szkl. wody 1 opakowanie budyniu waniliowego Owoce obrać i pokroić, wymieszać z cukrem
Cynamonowe szczęście23x37 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok 30 minut w 180 st. C Nasączenie: sok z 1/2 cytryny 1/2 szklani wody 1 - 2 łyżki cukru Masa cytrynowa: 2 budynie śmietankowe 1 galaretka cytrynowa sok z 1 cytryny 1 szklanka cukru 2 jajka 125 g masła 2 szklanki wody Budynie rozpuszczam w 1/2 szklanki wody, pozostałą zagotowuję z cukrem(...)gotującej wody wlewam rozpuszczony budyń i mieszając gotuję do zgęstnienia. Do gorącego budyniu wsypuję galaretkę i mieszam aż się rozpuści. Budyń odstawiam do ostygnięcia. Białka ubijam na sztywną pianę, a żółtka ucieram z miękkim masłem, następnie dodaję po łyżce zimnego budyniu, sok z cytryny i pianę z białek. Masę wykładam na ostudzony i nasączony biszkopt. Masa śmietankowa: 500 ml śmietany
Cynamonowe szczęściehansi-theme-font:minor-latin;} 6 jajek 7 łyżek mąki tortowej szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę: kostka masła (200g) 2 budynie waniliowe lub śmietankowe z cukrem (lub bez cukru + 4-5łyżek cukru) 500ml mleka Składniki na owocowy wierzch: 2 galaretki malinowe ok. 700g malin (1,5 koszyczka) Wykonanie biszkoptu(...)wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Piecz ok. 35 minut w temp. 160 stopni. Wykonanie masy: Przygotuj 500ml mleka. Odlej 3/4 szklanki. Resztę zagotuj. Do szklanki wsyp 2 budynie i dobrze wymieszaj. Jeśli masz budynie bez cukru to dodaj cukier do szklanki. Gdy mleko się zagotuje wlej zawartość szklanki i bardzo energicznie mieszaj, by zminimalizować pojawienie się grudek. Budyń będzie
Mania WypiekaniaPyszne ciasto adwokat, szybkie do zrobienia, a co najważniejsze nie wymaga pieczenia :) Składniki: 700 ml mleka, 2 budynie waniliowe bez cukru, 6 łyżek cukru trzcinowego Symbio , 200 g masła, 100-150 ml likieru Adwokat, ok. 45 herbatników kakaowych. Przygotowanie: Mleko (650 ml) gotujemy. W pozostałym mleku (150 ml) rozpuszczamy budynie i 2 łyżki cukru- jeśli mamy budynie z cukrem(...)już go nie dodajemy. Do gotującego się mleka wlewamy rozpuszczone budynie i mieszamy do zgęstnienia. Następnie budyń przekładamy do miseczki i odstawiamy do ostudzenia, co jakiś czas mieszamy. Gdy budyń będzie zimny to dodajemy 200 g miękkiego masła i miksujemy. Dodajemy adwokat ( ilość w zależności od tego jak mocno lubimy alkoholowe ciasta) i miksujemy do połączenia się składników. Blaszkę wykładamy
Aga w kuchniJuż kilka miesięcy temu podałem przepis na pyszny sernik z budyniem , który osiągnął dużą popularność na blogu. Dziś prezentuję wam pyszną modyfikację tego sernika, czyli sernik z budyniem bez pieczenia Sernik jest bardzo smaczny, szybki w przygotowaniu, puszysty, no po prostu idealny sernik na zimno. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: 750 g twarogu sernikowego 4 łyżki cukru (jeżeli lubimy słodsze(...)możemy dać 6-8 łyżek) opakowanie budyniu śmietankowego Dr. Oetker ,,Słodka chwila" (43 g) 3/4 szklanki mleka 2 łyżki żelatyny 200 g śmietanki kremówki 2 łyżeczki cukru wanilinowego 50 g masła rureczki z kremem Przygotowanie: W 6 łyżkach zimnej wody zamaczamy żelatynę i odstawiamy na bok, aż spęcznieje. Po tym doprowadzamy do wrzenia mleko i rozprowadzamy w nim budyń
Kuchnia Łukaszajeśli nie macie karobu użyjcie kakao, tylko w mniejszej ilości-około 1 łyżeczkę, wtedy też musicie dodać więcej fruktozy) 1 łyżeczka fruktozy krem: 3/4 szklanki mleka 2 łyżki budyniu waniliowego bez dodatku cukru 3 łyżki sera białego Emilka fruktoza wg. smaku Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na babeczki mieszamy przekładamy ciasto do KONIECZNIE silikonowych papilotek na muffinki, układamy(...)talerz, następnie do mikrofalówki "pieczemy" w mikrofali przez około 4 minut (każda mikrofalówka jest inna dlatego trzeba kontrolować sytuację;)) w tym czasie w 1/4 szklanki mleka rozpuszczamy budyń resztę mleka podgrzewamy w garnku, a następnie ciągle mieszając dodajemy mieszankę mleka z budyniem gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając, aż budyń zgęstnieje, słodzimy do smaku studzimy budyń
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość