budyń - 12640 przepisów (strona:73/843)

Szybkie ciasto Snikers na krakersach 275

wszystkie składniki się „przegryzą”. Połączenie słodkiej masy kajmakowej i słonych krakersów bardzo dobrze się sprawdza. Składniki: Masa: 1 litr mleka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 budynie śmietankowe bez cukru 1 jajko 1/2 szklanki cukru 2 łyżki cukru wanilinowego 200 g masła Oraz: 400 g masy kajmakowej (dałam o smaku orzechowym) 150 g orzeszków ziemnych 2 duże(...)paczki krakersów Przygotowanie Do szklanki mleka dodajemy obie mąki, jajko, budynie, cukier wanilinowy i dokładnie miksujemy. Resztę mleka zagotowujemy z masłem i cukrem. Do gotującego się mleka wlewamy powoli przygotowaną mieszankę, cały czas energicznie mieszając, by nie powstały grudki. Budyń odstawiamy na chwilę, aby lekko przestygł. Blachę (moja ma wymiary 24 x 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie

e-PrzepisyKulinarne
Szybkie ciasto Snikers na krakersach 665

wszystkie składniki się „przegryzą”. Połączenie słodkiej masy kajmakowej i słonych krakersów bardzo dobrze się sprawdza. Składniki: Masa: 1 litr mleka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 budynie śmietankowe bez cukru 1 jajko 1/2 szklanki cukru 2 łyżki cukru wanilinowego 200 g masła Oraz: 400 g masy kajmakowej (dałam o smaku orzechowym) 150 g orzeszków ziemnych 2 duże(...)paczki krakersów Przygotowanie Do szklanki mleka dodajemy obie mąki, jajko, budynie, cukier wanilinowy i dokładnie miksujemy. Resztę mleka zagotowujemy z masłem i cukrem. Do gotującego się mleka wlewamy powoli przygotowaną mieszankę, cały czas energicznie mieszając, by nie powstały grudki. Budyń odstawiamy na chwilę, aby lekko przestygł. Blachę (moja ma wymiary 24 x 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie

e-PrzepisyKulinarne
Fale Dunaju z brzoskwiniami i galaretką 374

pieczenia 1 czubata łyżkeczka kakao 400g brzoskwin z puszki, odsączonych z syropu   Składniki na krem: 250g masła 3 łyżki cukru zwykłego 1 opak. (16g) cukru wanilinowego 1 budyń waniliowy 400ml mleka   Dodatkowo: 2 galaretki agrestowe + 750ml wrzątku 100g czekolady mlecznej   Wykonanie: Masło dobrze utrzeć z cukrem, dodać żółtka cały czas miksując. Kolejno dodać 10 łyżek mleka(...)delikatnie wgnieść w ciasto. Piec ciasto ok. 30-35 minut (do tzw. ‚suchego patyczka’) w temp. 180C. Dwie galaretki agrestowe rozpuścić w 750ml wrzątku, pozostawić do stężenia. Ugotować budyń: Mleko (350ml) zagotować, a w pozostałych 50ml rozpuścić budyń, dodając do niego cukier wanilinowy. Wlać masę na gotujące się mleko, mieszać. Gęsty budyń pozostawić do ostudzenia. Masło wraz ze zwykłym cukrem

Kulinarne Przeboje
Pączki z budyniem 139

Dzisiaj Tłusty Czwartek, trzeba zjeść pączka, bo to przynosi szczęście. Nie wyobrażam sobie nie zjeść chociaż jednego, dlatego chciałabym podzielić się z Wami dzisiaj przepisem na pączki z budyniem. Są delikatne, stosunkowo łatwe w przygotowaniu, puszyste i PYSZNE. Ja pączki nadziewam budyniem po usmażeniu, nie lubię, gdy mi wypływa do garnka i się przypala, ale równie dobrze można nadziać(...)Składniki: - 0,5 kg mąki pszennej typ 650; - 50 g świeżych drożdży; - 4 łyżki cukru; - 2 jajka; - 3 żółtka; - szczypta soli; - 1 szklanka ciepłego mleka; - 1/3 szklanki oleju; Krem: - budyń waniliowy ugotowany na 400 ml mleka - ziarenka z 1 laski wanilii; - 1 serek homogenizowany waniliowy (150g) Wykonanie: Do ciepłego mleka wkruszyć drożdże, dodać cukier i 2 łyżki mąki, odstawić

dom-agi.pl
Dietetyczne pączki z piekarnika (146 kcal) 5100

mąki tortowej 100 ml mleka 1,5% 35 g drożdży duże jajko żółtko łyżka cukru ½ łyżeczki soli 2 łyżki masła roślinnego starta skórka z połówki cytryny Na nadzienie budyniowe budyń waniliowy niesłodzony 300 ml mleka 1,5% 2 łyżki cukru łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie Mleko podgrzewamy, aby było ciepłe, ale nie gorące, dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki(...)odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 50 min. Powinno podwoić swoją objętość. W tym czasie możemy przygotować masę budyniową. Odlewamy pół szklanki mleka, dodajemy cukier, mąkę i budyń w proszku i mieszamy, aż składniki się rozpuszczą. Resztę mleka zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy rozpuszczony budyń i mieszamy energicznie aż masa zgęstnieje. Budyń odstawiamy do wystygnięcia. Wyrośnięte ciasto

e-PrzepisyKulinarne
Tartinki z owocami 156

sezonowe pewnie byłyby smaczniejsze...ale i na nie przyjdzie czas;) Tartinki z owocami   Składniki: 200 g mąki 50 g cukru 150 g masła 1 żółtko 1 łyżka śmietany budyń śmietankowy bez cukru (0.75 l)  375 ml mleka 2 łyżki cukru 30 g masła galaretka owocowa owoce Przygotowanie: Odszukujemy stolnicę i na nią przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, schłodzone masło(...)zewnątrz zamiast robić nam pęcherzyki w cieście :) Pieczemy w 200 stopniach 25 minut.  Upieczone ciasteczka studzimy. Przygotowujemy masę budyniową: odlewamy pół szklanki mleka i wsypujemy do niej budyń - całość mieszamy ;) Resztę mleka trzeba zagotować z cukrem i masłem, a kiedy się zagotuje wlewamy budyń i gotujemy 3 minuty. Ważne by mieszać budyń, ponieważ łatwo się przypala.  Tężejący budyń

Lawendowe Niebo
Rolada żyrafa z kremem budyniowym i galaretką 262

ściśle i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.  Galaretka: 1 opakowanie galaretki rozpuścić w 1,5 szklanki wrzącej wody i pozostawić do całkowitego stężenia. Masa budyniowa: 2 szklanki mleka 2.0 % budyń śmietankowy  3 łyżki mąki pszennej  6 łyżek cukru pudru  kostka masła- 200 gramów Wykonanie: W szklance mleka rozpuścić budyń śmietankowy i mąkę pszenną. Drugą szklankę mleka zagotować(...)wraz z cukrem. Gdy mleko będzie się gotowało cały czas mieszając wlewać do niego mleko w którym rozpuściliśmy budyń i mąkę. Całość gotować do czasu, aż budyń stanie się gładki i gęsty, wystudzić. Gdy budyń będzie już chłodny należy go zmiksować z miękkim masłem na gładką masę.  Wykonanie ciasta: Ciasto biszkoptowe rozwinąć wyłożyć na niego przygotowany krem

Krakowskie smaki Ani
Czekoladowe muffiny z budyniem 133

Podziwiam ją za jej pracowitość bo opublikowała kilkakrotnie więcej przepisów niż ja, zastanawiam się, kiedy ona na to wszystko ma czas ? A wracając do muffinek to jedynie zmieniłam budyń na czekoladowy. Z podanego przepisu wychodzi ok 15 muffinek. Składniki: 300 g mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 160 g cukru 2 łyżki kakao 1 płaska łyżeczka sody szczypta soli(...)150g masła lub margaryny 170 ml mleka 2 jajka Dodatkowo na nadzienie budyniowe: 1 budyń waniliowy (0,5 litra mleka) 3 czubate łyżki cukru 400 ml mleka 1 łyżka kakao Sposób wykonania: Masło lub margarynę rozpuścić i wystudzić. Budyń ugotować z mlekiem, cukrem i kakao a następnie gorący budyń przykryć aby się nie pojawił na wierzchu kożuch. W jednej misce

Na słodko lub wytrawnie
Kruche ciasto z budyniem, czerwoną porzeczką i kokosową kruszonką 149

hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Już dawno nie piekłam ciasta kruchego, więc postanowiłam upiec ciasto z owocami i budyniem. Na tej stronie znalazłam przepis na ciasto z dodatkiem jagód. Ja postanowiłam je upiec   z czerwonymi porzeczkami.   Niesamowicie kruche ciasto ze wspaniałą kokosową kruszonką na wierzchu. Po prostu pycha(...)szklanki maki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia ¾ szklanki brązowego cukru 3 żółtka 1 łyżka śmietany 18 % 180 g zimnego masła lub margaryny Składniki na masę budyniową 2 budynie śmietankowe lub waniliowe Ilość cukru podana na opakowaniach ( u mnie dwie łyżki) 600 ml mleka Składniki na kokosową kruszonkę: 120 g masła lub margaryny ¾ szklanki mąki pszennej 100 g wiórków

Na słodko lub wytrawnie
Eklerki z kawowym budyniem 184

Pyszny kawowy budyń w delikatnym ptysiowym cieście. Pyszności! Ptysiowe ciasto możecie wykorzystać również do wytrawnych dań, na przykład jako dodatek do fileta z tuńczyka.  Zapraszam do pieczenia! Składniki na ciasto ptysiowe: 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki mąki pszennej 50 g masła 2 jajka Składniki na budyń: 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 300 ml mleka 50 g cukru 3 żółtka(...)cały czas miksując dodajemy mąkę i aromaty. Masę przekładamy do mleka i mieszamy, aż znikną wszystkie grudki. Wstawiamy na średni ogień i gotujemy, cały czas mieszając drewnianą łyżką, aż budyń będzie gęsty i jednolity. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy folią aluminiową tak, żeby dotykała powierzchni budyniu i odstawiamy do ostygnięcia. 4. Ptysia bardzo delikatnie przecinamy wzdłuż. Ostygnięty budyń mieszamy i przekładamy

My Culinary Art
Kruche z budyniem i kiwi 139

składniki ciasto * 3 szklanki mąki pszennej * 5 żółtek * 1 margaryna (250 g) * 1/2 szklanki cukru pudru * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 1 łyżka octu budyń * 3 budynie śmietankowe bez cukru * 4 łyżki cukru * 1 litr mleka * 1/4 kostki margaryny * 10 owoców kiwi * 2 -3 łyżki bułki tartej Sposób wykonania Przepis znalazłam  tu Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać(...)lodówce. Zagotować połowę mleka, a drugą połowę wymieszać z proszkiem budyniowym i cukrem, mieszaninę wlać do gotującego mleka cały czas energicznie mieszając ( można sobie pomóc mikserem). Do gorącego budyniu dodać margarynę i wymieszać. Obrać owoce kiwi i pokroić na połówki. Ciasto w blaszce posypać bułką tartą i ułożyć pokrojone owoce. Na owoce wyłożyć letni budyń, zetrzeć na tarce o grubych

Mix smaku
Makowa panienka 344

ciasta nie jest skomplikowane - ubić białka z cukrem, dodać żółtka, a potem sypkie składniki, delikatnie wymieszać łyżką i upiec. Krem to typowy krem budyniowo-maślany - trzeba pamiętać, żeby i budyń, i masło, miały tę samą temperaturę, najlepiej pokojową. Wtedy wszystko ładnie się połączy na idealnie gładki krem. Który jest trochę nietypowy, bo mocno cytrynowy. Dla mnie mógłby być troszkę słodszy(...)suchego maku 100 g wiórków kokosowych 100 g cukru 100 g posiekanych migdałów bez skórki 50 g mielonych migdałów 8 białek 4 żółtka krem: 2,5 opakowania budyniu waniliowego (po 40 g) 375 ml mleka 200 ml soku z cytryny 80 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 żółtka 200 g miękkiego masła dodatkowo: 150 g białej czekolady

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Przepis na trifle biszkoptowo-truskawkowy 293

Jest kilka angielskich deserów które lubię i chyba na pierwszym miejscu jest tradycyjny deser zwany „trifle” czyli kombinacja biszkoptu, galaretki, budyniu, bitej śmietany i owoców. Jest to deser bardzo tradycyjny bo pierwszy przepis pojawił się w 1596 roku. Ale ponieważ ma tyle lat to są i różne wersje. Oto przepis na trifle wg Doroty… Przepis na trifle(...)składniki: mały podkład biszkoptowy lub ciasteczka biszkoptowe ok 200 g truskawek ok 800 ml budyniu waniliowego (zrobionego w odrobinie większej ilości mleka bo angielski custard jest w oryginale bardziej rzadki) 2×500 ml galaretki truskawkowej 300 ml śmietany kremówki łyżka cukru pudru alkohol (opcjonalnie, ja polałam biszkopt kilkoma łyżkami Amaretto) płatki migdałowe (opcjonalnie bo można użyć startej czekolady

UgotujmyTo.pl
EKSTREMALNIE CZEKOLADOWY TORT Z KULKAMI RISPEE 322

upiekłam je w tortownicy, żeby powstał tort. Ciasto jest baaaardzo czekoladowe, zbite i gliniaste, strukturą przypomina mi brownie. O dokładnie taki efekt mi chodziło. Przełożyłam je kremem z budyniu i mascarpone, który był aksamitny i delikatnie łagodził słodycz czekolady. Przyznam, że ciasto nie należy do najtańszych, ze względu na dużą ilość potrzebnych kuleczek do dekoracji (3 opakowania(...)gorzkiej) SKŁADNIKI NA SOS DO NASĄCZENIA CIASTA: 200 ml wody 200 g cukru 2 łyżeczki kakao 5 łyżek cukru pudru SKŁADNIKI NA KREM: 500 g mascarpone 2 opakowania budyniu śmietankowego z cukrem 2,25 szklanki mleka 3,2% DODATKOWO: 3 opakowania Milka Lila Stars Rispee (każde po 170 g)  4 łyżeczki kakao WYKONANIE: CIASTO: Wszystkie składniki na ciasto muszą

Słodko-Słony Świat Ilony