budyń - 12640 przepisów (strona:42/843)

Kruche ciasto z budyniem i marmoladą 321

Dziś zapraszam Was na jeden z moich ulubionych wypieków (poza oczywiście sernikami ). Pyszne kruche ciasto z budyniem i marmoladą . Idealne do popołudniowej kawy lub herbaty, doskonałe również na różne rodzinne spotkania. Dziś przedstawię Wam mniej tradycyjną wersję, bo przygotowałam je z pyszną marmoladą o smaku pigwowym. Jak dla mnie połączenie smaków idealne. Dlaczego? No cóż… po cieście zostały już(...)łyżki jogurtu naturalnego* lub kwaśnej gęstej śmietany 18% 3 żółtka 1/3 szklanki cukru 200 g ziemnej margaryny lub masła *ja używam głównie jogurt naturalny przeważnie Zott Masa budyniowa: 2 budynie waniliowe 2×45 g 3 szklanki mleka niespełna 1/2 szklanki cukru (można dać mniej) 2 spore łyżki masła kilka łyżeczek marmolady o smaku pigwowym Stovit Przygotowanie: Do większej miski

Słodkie okruszki
Sernik Pina Colada (Ananas i kokos) 199

całość zawartości puszki do mojego przepisu. W lodówce miałam jeszcze kremówkę i śmietankę kokosową. W szafce resztę wiórków kokosowych, sporą ilość mleka w proszku, kilka maślanych herbatników i kilka budyniów o smaku śmietankowym...  Śmiało mogę stwierdzić, że jest to przepis z samych resztek i powstał zdecydowanie z potrzeby ich wykorzystania. I był to strzał w dziesiątkę. Przepis choć pracochłonny(...)masła  1 łyżka miodu Na masę serowo- kokosową :  600 g sera przynajmniej 2-krotnie zmielonego  60 g mleka w proszku  2 opakowania (po 40g ) budyniu śmietankowego (bez cukru) 50 g wiórków kokosowych  120 g cukru pudru  3 jajka  165 ml śmietanki kokosowej 22% 1 łyżka likieru kokosowego Malibu lub ekstraktu waniliowego

vaniliowoczekoladowa
Napoleonka na cieście francuskim 515

Lubelszczyźnie zwiemy napoleonką, mieszkańcy innego miasta będą zwać kremówką. U nas bowiem napoleonka to ciastko składające się z dwóch blatów ciasta francuskiego przełożonych masą budyniową (a właściwie budyniem), kremówka natomiast ma warstwę kremu śmietanowego lub śmietanowo-budyniowego, czasem też dodatkową warstwę bitej śmietanki. Różnią się też ciastem - w jednym jest ciasto francuskie, w drugim - ciasto kruche lub półfrancuskie. Nie zamierzam(...)rozstrzygać sporu, czyja racja jest bardziejsza, każdy niech to nazywa tak, jak mu smakuje;)  Upiekłam więc napoleonki, czyli ciastka z budyniem. I właśnie budyń w tym ciastku jest najsmaczniejszy - aksamitny, słodki, cudownie waniliowy. Na drugi dzień, gdy ciasto zmięknie, napoleonka smakuje mi jeszcze bardziej.  A jak je nazywają u Was?? Składniki: 1 op. ciasta francuskiego (270g) 4 jajka

Obiad gotowy
Deser a'la szarlotka z kremem 172

pokruszone ciasteczka i pyszny budyniowy krem ze śmietanką - kompozycja doskonała! To jeden z deserów, które wywołują efekt Wow! a przy tym nie wymagają dużego nakładu pracy (pod warunkiem, że budyń ugotujemy dzień wcześniej).  Składniki (na 4 porcje): 4 jabłka (antonówka, szara reneta) 2 łyżki cukru łyżeczka cynamonu 8 ciastek pełnoziarnistych typu digestive 200ml śmietanki 30% 2 łyżki płatków migdałowych(...)czekoladowy budyń: 1,5 szklanki mleka 1 żółtko 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżki cukru waniliowego Ugotować budyń: żółtko rozetrzeć z cukrem, wsypać obie mąki, wlać pół szklanki mleka, wymieszać. Pozostałą szklankę mleka zagotować, wlać miksturę jajeczną. Budyń gotować, ciągle mieszając, aż stanie się gęsty. Zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą, żeby nie zrobił się

Obiad gotowy
Domowy budyń kokosowy z musem malinowym 148

Lubicie domowy budyń ? Oczywiście - słyszę ze wszystkich stron ! To szybki deser, który przygotuje nawet dziecko !  Potrzebujemy tylko mleko, mąkę ziemniaczaną, ewentualnie żółtka, cukier, wanilię i  pyszny budyń waniliowy  gotowy. Dziś postanowiłam nieco odmienić ten przepis,  ponieważ teraz w sklepie kupicie pyszne kokosy, to zapraszam na domowy budyń kokosowy z musem malinowym. Obiecuję, będzie pysznie ! Domowy budyń(...)szklanki mleka dodajemy mąkę ziemniaczaną  i mieszamy. Gdy mleko będzie już gorące wlewamy do niego zawartość szklanki, cały czas mieszając. Chwilę gotujemy na małym ogniu, aż budyń zgęstnieje. Na koniec dodajemy masło i esencję waniliową i mieszamy. Gotowy budyń przelewamy do salaterek przepłukanych zimną wodą. Na wierzch wylewamy mus malinowy i ozdabiamy kokosem

Kulinarne przygody Gatity
Waniliowy deser/krem z budyniu i białego sera (idealny do babeczek, naleśników, rurek oraz solo) 160

Pewnie niektórzy z Was teraz myślą: budyń i biały ser razem? Taaak! I zapewniam, że to jest idealne połączenie, które smakuje rewelacyjnie. Mi odrobinę przypomina najpyszniejszy serek homogenizowany (bo nie za wszystkimi przepadam), bardziej kemowy i delikatny. Naprawdę... pyyycha! Taki krem nie tylko świetnie smakuje w wersji solo, ale również sprawdzi się jako baza do przeróżnych deserów, czy chociażby nadzienie(...)babeczek, naleśników oraz rurek. Jego smak można też dowolnie modyfikować, w zależności od wyboru budyniu. Poniżej zaprezentuję Wam bardzo szybki deser, który u mnie niejednokrotnie sprawdził się podczas wizyty niezapowiedzianych gości. Zresztą co ja tu będę się rozpisywać? Sami spróbujcie! 1 opakowanie budyniu waniliowego     1/2 I mleka     3 łyżki cukru (płaskie

Di gotuje
Ciasto z malinami i budyniem / Raspberry pudding cake 200

Dziś przedstawiam pomysł na deser. Łatwe ciasto z malinami i budyniem na pewno dostarczy przyjemnych wrażeń smakowych, szczególnie z pyszną kawką w komplecie:) Zainspirowałam się przepisem z kultowego już bloga Kwestia Smaku , dokonałam tylko nieznacznych zmian kosmetycznych. Maliny może nie są teraz w sezonie, jednak można użyć tych mrożonych i efekt też jest pyszny. Zapraszam! Scroll down for recipe(...)English Ciasto z malinami i budyniem (blaszka 20 x 30 cm) Składniki: 1 budyń waniliowy (37 lub 40 g) 3 łyżki cukru cukier puder do posypania Składniki na ciasto: 450 g mąki pszennej (3 szklanki) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru (około 150 g) 2 łyżki cukru waniliowego 250 g masła 2 jajka Składniki na owoce

karmelowy
Ciasto Marlenka – czyli pyszny ale niełatwy przekładaniec 1745

Miód, budyń i masa krówkowa – to najważniejsze składniki Jeżeli chcecie zachwycić przepysznym i rozpływającym się w ustach ciastem, to musicie zdecydować się na ciasto Marlenka. Jednocześnie musicie mieć na to zarezerwowane sporo czasu i trochę cierpliwości, ponieważ bajzel jest przy tym niemiłosierny No chyba, że to tylko u mnie tak wyglądało. W sumie sama masa w przygotowaniu jest dość(...)mąki + mąka do podsypywania – 4 łyżki miodu płynnego – 3/4 szklanki cukru pudru – 3/4 łyżki sody – 1 łyżka octu spirytusowego – 2 jajka Masa: – 2 budynie śmietankowe bez cukru ( po 38 g proszku w torebce) – 3 łyżki cukru – 3 szklanki mleka – 400 g masy kajmakowej – 250 g masła (w temp. pokojowej

Relaxtime
Waniliowy budyń z amarantusa 110

Waniliowy budyń z amarantusa Kolejna wspominka dzieciństwa. Podobnie jak kisiel, budyń też na wiele lat był przeze mnie zapomniany. Z jakiego powodu? Bez powodu! To jest właśnie w tym najlepsze, że zostały przeze mnie odtrącone zupełnie bezpodstawnie. Pora więc wrócić do nich. Przeprosić się i zacząć wszystko na nowo. Na pierwszy ogień poszedł budyń o smaku waniliowym. Jest to smak(...)podstawowy i każdemu znany oraz przez większość lubiany. Dla zdrowotności użyłem mąki z amarantusa. Jej smak jest specyficzny, ale warto eksperymentować. Waniliowy budyń z amarantusa Wydrukuj przepis Porcji: 1 Czas przygotowania: 15 minut Potrzebujesz: 250ml mleka roślinnego (polecam kokosowe) 3 kopiaste łyżki mąki z amarantusa 1 łyżeczka lub 1 łyżka wanilii miód, cukier lub inne słodziwo do smaku Wykonanie

Blendman
Waniliowy budyń z amarantusa 106

Waniliowy budyń z amarantusa Kolejna wspominka dzieciństwa. Podobnie jak kisiel, budyń też na wiele lat był przeze mnie zapomniany. Z jakiego powodu? Bez powodu! To jest właśnie w tym najlepsze, że zostały przeze mnie odtrącone zupełnie bezpodstawnie. Pora więc wrócić do nich. Przeprosić się i zacząć wszystko na nowo. Na pierwszy ogień poszedł budyń o smaku waniliowym. Jest to smak(...)podstawowy i każdemu znany oraz przez większość lubiany. Dla zdrowotności użyłem mąki z amarantusa. Jej smak jest specyficzny, ale warto eksperymentować. Waniliowy budyń z amarantusa Wydrukuj przepis Porcji: 1 Czas przygotowania: 15 minut Potrzebujesz: 250ml mleka roślinnego (polecam kokosowe) 3 kopiaste łyżki mąki z amarantusa 1 łyżeczka lub 1 łyżka wanilii miód, cukier lub inne słodziwo do smaku Wykonanie

Blendman
Sernik gotowany na herbatnikach z czerwoną porzeczką 468

czerwonych porzeczek, który wnosi owocowy i lekko kwaskowaty smak. SERNIK GOTOWANY: 1 kg twarogu zmielonego (wiaderko) 1/2 szklanki cukru 200 g masła 1/2 szklanki mleka 4 jajka 1 budyń czekoladowy 1 łyżka kakao 1 budyń śmietankowy KREM PORZECZKOWY: 250 g porzeczki czerwonej 1/3 szklanki cukru 1 łyżka żelatyny 2 łyżki wody 1 szklanka śmietanki kremówki 30% DODATKOWO: bezy(...)wykładamy na herbatniki jako pierwszy. Rozdzielić po połowie masło i cukier. Podgrzewać, aż się rozpuści i dodać połowę sera. W oddzielnych miseczkach rozmącić po 2 jajka z mlekiem i budyniami. Do czekoladowego wsypać jeszcze kakao. Kiedy masa serowa zacznie się gotować, wlać czekoladowy budyń. Dobrze wymieszać i w chwili, kiedy masa ponownie zabulgocze, zdjąć z ognia. Wylać do przygotowanej foremki

https:KKuchniaMniam
Tort mocno czekoladowy a'la tiramisu 166

roztopionego wystudzonego masła,     50 g czekolady gorzkiej,     3 łyżki whisky (opcjonalnie)     3.   Masa budyniowa:       2 opakowania budyniu wanilinowego,     500 ml mleka,     1 łyżka cukru,    1 opakowanie galaretki wiśniowej,    200 g masła,    3-5 łyżek likieru wiśniowego (opcjonalnie(...)wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 30 minut w temperaturze 170* C z termoobiegiem lub 180*C bez termoobiegu. Wystudzić.     3.   Masa budyniowa:  Budyń wanilinowy ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu (2 budynie na 500 ml mleka + 1 łyżka cukru). Po ściągnięciu budyniu z palnika wsypać galaretkę i energicznie mieszać do uzyskania jednolitej

Kulinarna (nie)codzienność
Ambasador 386

pszennej  4 łyżki kakao  Masa budyniowa: litr mleka 2 kostki masła 82% cukier (ewentualnie do smaku) 3 duże łyżki mąki ziemniaczanej  łyżka mąki pszennej  2 budynie śmietankowe z cukrem Ponadto: 6 łyżek spirytusu puszka brzoskwiń w zalewie 4 łyżki gorzkiego kakao 100 g mlecznej czekolady pokrojonej w kostkę  100 g orzechów włoskich poszatkowanych  opakowanie(...)około 40 minut bądź do suchego patyczka w temperaturze 160 stopni.  Z mleka odlać szklankę, resztę mleka przelać do rondelka i zagotować. W szklance z mlekiem dokładnie wymieszać budynie śmietankowe i obie mąki. Kiedy mleko się zagotuje wlać zawartość szklanki i energicznie mieszać do czasu, aż powstanie nam gęsty gładki budyń. Gotowy budyń pozostawić do całkowitego wystudzenia. W między

Krakowskie smaki Ani
Mocno czekoladowy budyń domowy 172

Uwielbiam budyń i czekoladę. A połączenie tych smaków jest radością na wszelkie smutki. Mocno czekoladowy budyń domowy, to smak, który przenosi mnie na chwilę do dziecinnych lat. Z każdą łyżeczką wszelkie troski odchodzą gdzieś w kąt. Zwłaszcza, że mogę zjeść taki mocno czekoladowy deser w naczyniach z duszą od pracowni rzeźbiarskiej „Graciarnia” . Spróbujcie. Jestem pewna, że po zrobieniu(...)domowego budyniu już tak chętnie nie sięgniecie po ten z torebki. Ten piękny zestaw, w którym podałam mój deser możecie nabyć  tutaj. Zapraszam również na fanpag „Graciarni” * na podstawie przepisu z „Nigella Express” Mocno czekoladowy budyń domowy 2016-05-02 23:36:13 Write a review Save Recipe Print 0 calories

Słodkie okruszki
Budyń waniliowo-kokosowy z owocami 234

Miałam ochotę zrobić budyń waniliowo-truskawkowy, jednak coś poszło nie tak i mi się mleko zwarzyło przy gotowaniu z truskawkami :) A że miałam smaka na budyń i obiecałam go już Zuzi, naprędce wymyśliłam budyń kokosowy. Dałam tylko 2 łyżki wiórków kokosowych, jednak było to za mało, stąd większa ich ilość w przepisie. Fajnie byłoby dodać w trakcie gotowania rodzynki(...)Zuzia codziennie je wyjada. Odkryła, gdzie je przechowuję i minimum 2 razy dziennie zagląda do szuflady w ich poszukiwaniu. Teraz już nie, bo wie, że się skończyły. Taki budyń można zrobić i bez kokosa, dodając samą wanilię. W sam raz na podwieczorek lub kolację na ciepło. Składniki na 4-5 porcji: 650 ml mleka 5 łyżek mąki ziemniaczanej

Anioszek w kuchni