przepis na dużą blaszkę BISZKOPT -5 jajek -0,5 szklanki cukru -cukier waniliowy -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 czubata łyżka mąki pszennej tortowej -1 czubata łyżka kakao -2 budynie czekoladowe po 40g ROLADY -2,5szkl maki -3 jajka -0,5 szkl cukru -3 łyżki miodu (może być sztuczny) -1,5 łyżeczki sody -100g margaryny -powidła śliwkowe -zmielone orzechy(...)włoskie KREM -1 litr mleka -2 budynie śmietankowe po 40g -1 cukier waniliowy -3/4 szklanki cukru -250g masła lub margaryny -2 płaskie łyżki mąki pszennej DODATKOWO -1 galaretka pomarańczowa -400ml wrzątku ORAZ NA POLEWĘ -1/4 tabliczki czekolady mlecznej -1 porządna łyżka masła -i troszeczkę orzechów do posypania Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od ugotowania budyniu na masę
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuPołączenie miękkiego, pulchnego ciasta półkruchego z aksamitnym maślanym budyniem i kwaskowatym rabarbarem smakuje wyśmienicie! Ciasto bardzo dobrze się przechowuje, nawet poza lodówką i świetnie się je kroi. Dobrze jest poczekać aż ciasto całkiem wystygnie i budyń zgęstnieje. Wtedy możemy otrzymać zgrabne kawałki o czystej linii cięcia ;) Oprócz dzisiejszego ciasta z budyniem polecam jeszcze ciasto z rabarbarową bezą :) Też jest pyszne(...)Ciasto z rabarbarem i budyniem tortownica 23 -24 cm Ciasto: 1,5 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ szkl. cukru pudru 70 g masła 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii oraz: 500 g rabarbaru 2 torebki budyniu waniliowego bez cukru 3 szkl. mleka 5 łyżek cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżka masła Piekarnik nagrzać
Posadzone i zjedzonecukier waniliowy 2 łyżki cukru 1 galaretka cytrynowa 1 szklanka przegotowanej wody mały słoiczek dżemu porzeczkowego 1 puszka masy krówkowej 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej 1 l mleka 3 budynie waniliowe Winiary z cukrem 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru Blaszka o wymiarach 23/30 Wykonanie: Do garnka wlewamy połowę mleka w drugiej rozrabiamy budynie cukier i mąkę, mieszamy(...)wlewamy do gotującego mleka. Gotujemy tak długo aż budyń zgęstnieje, oczywiście ciągle mieszając. Ugotowany budyń odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Na herbatniki wykładamy lekko ciepły. Galaretkę rozpuszczamy w szklance przegotowanej wody, dobrze mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na sztywno, następnie ciągle mieszając dodajemy galaretkę. Warstwy ciasta: 1. warstwa czarnych herbatników 2. warstwa cienka
Sama słodycz i szczypta chiliDomowy budyń, który jest powrotem do lat dzieciństwa - pamiętacie jego smak ? :) Ja do dziś wracam z uśmiechem do smaków, które przywołują te piękne wspomnienia.... Moja Mama najbardziej lubiła budyń czekoladowy jednak w sezonie letnim czarowała nas serwując klasyczny smak z owocami. A swoją drogą, czemu by tak nie zanurzyć w gorącym budyniu kostki czekolady ? Bawmy się smakiem i czarujmy swoje(...)kompozycję deserowe.... Budyń śmietankowy z musem agrestowym z malinami Składniki : Budyń: 500 ml mleka 2 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej kilka kropli aromatu śmietankowego 2 łyżki cukru Mus owocowy 200 - 250 g agrestu 200 g malin 2 łyżki cukru kilka listków mięty Przygotowanie : Agrest płuczemy, obieramy i wkładamy do rondla, dodajemy cukier oraz maliny i gotujemy na niewielkim
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiTrochę osłabiona zmagam się z domową rzeczywistością na zwolnieniu będąc oczekują na nowa pralkę, stara wyzionęła ducha... Zjadłabym ciasta na przykład takiego jakie upiekłam w weekend. Drożdżowe, budyń i truskawki... BAJKA! Placek drożdżowy z budyniem i truskawkami ciasto: 1 szkl. ciepłego mleka 1 opakowanie suchych drożdży lub 25 g świeżych łyżeczka cukru waniliowego 3 szkl. mąki(...)pszennej 120 g cukru 120 g miękkiego masła 2 żółtka budyń waniliowy (na 500 ml mleka) 350 ml mleka 300 g truskawek łyżka cukru trzcinowego W mleku rozpuszczamy drożdże z cukrem waniliowym. Odstawiamy na 10 minut. Dodajemy mąkę, cukier, żółtka i masło. Zagniatamy ręką lub mikserem ciasto. Odstawiamy je na 45 minut by wyrosło. W tym czasie gotujemy budyń
Dzieje kuchennej Wiewiórytruskawkowe Ciasto mąka - 640 g cukier - 1/2 szkl żółtka jaj - 2 szt jajko - 1 szt proszek do pieczenia - 1 i 1/2 łyżeczki margaryna - 1 kost śmietana 18 % - 2 łyżki Budyń : budyń czekoladowy - 3 opak bez cukru mleko - 4 szkl cukier - 6 łyżek Dodatkowo truskawki Przygotowanie Na stolnicę wysypać mąkę z proszkiem do pieczenia, przemieszać. Następnie dodać pokrojoną margarynę, posiekać. Zrobić(...)składniki, zagniesć kruche ciasto, podzielić ciasto na 2 części. Jedną część ciasta włożyć do zamrażalnika, drugą wyłożyć blachę. Truskawki opłukać, oszypułkować, osączyć, przekroić na połowę i ułożyć na cieście. Budyń W szklance mleka rozmieszać budynie czekoladowe. Pozostałe mleko zagotować z cukrem , na gotujące się mleko wlać rozmieszany budyń z mlekiem, mieszając doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia budyniu. Gorący budyń
Kuchnia DanusiJedna z najprostszych letnich tart - budyń i maliny. Nie bawimy się w robienie kremu, nie miksujemy budyniu z masłem... Dobrze schłodzona tarta smakuje najlepiej właśnie w tej postaci. Przepis na małą tartę o średnicy 17cm . Składniki: 2 łyżki miękkiego masła 100g kruchych ciastek lub herbatników 1 opakowanie budyniu waniliowego 400ml mleka 100g malin 1 galaretka malinowa 400ml wody Galaretkę(...)rozpuszczamy w 400ml gorącej wody, ostawiamy do stężenia. Ciastka rozdrabniamy, mieszamy z masłem i wylepiamy foremkę, wstawiamy do lodówki. W 100ml mleka rozpuszczamy saszetkę budyniu, pozostałe 300ml podgrzewamy. Do wrzącego mleka wlewamy budyń (wyłączamy ogień) i intensywnie mieszamy. Gotowy budyń wlewamy na spód ciasteczkowy, wstawiamy do lodówki. Gdy budyń będzie letni, układamy na nim maliny i zalewamy tężejącą
Gotowanie i blogowanieciacho było dość słodkie, dlatego podczas ubijania masy trzeba próbować :)) Blaszka 24x34 cm :) Składniki biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżka mąki pszennej 3 budynie czekoladowe (bez cukru) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 2 budynie waniliowe 200 g masła (miękkiego) 350 g chałwy (waniliowej u nas) 3 szklanki mleka Dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki(...)gorzkiej czekolady do posypania Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno, następnie dodajemy stopniowo cukier i cukier waniliowy. Gdy cukier będzie mało wyczuwalny dodajemy po jednym żółtku. Mąkę i budynie przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy stopniowo do masy. Miksujemy na wolniejszych obrotach do momentu połączenia się składników. Masę przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy
kruche babeczkiMamy sezon na rabarbar, więc trzeba to wykorzystać. Pyszne kruche ciasto z budyniem i rabarbarem , idealne do kawki. Przepis z internetu. Kruche z rabarbarem na ciasto żółtka jaj - 2 szt jajko(...)margaryna - 250 g mąka - 4 szkl pełne cukier - 1/2 szkl śmietana 24 % - 2 łyżki proszek do pieczenia- 1,5 łyżeczki budyń mleko - 4 szkl budyń śmietankowy - 3 opak bez cukru cukier - 0,5 szkl dodatkowo rabarbar - 600 g cukier - 0,5 szkl cukier puder do posypania ciasta Opis wykonania: Rabarbar umyć, pokroić na kawałki, zasypać cukrem, odstawić na kilka minut
Kuchnia DanusiBudyń waniliowy... któż go nie lubi ? Moje wspomnienie z dzieciństwa to pyszny budyń waniliowy polany sokiem malinowym. Oczywiście moja babcia nie robiła budyniu z proszku, tylko taki domowy. I sok też był własnej roboty. Zapraszam więc dziś Was na domowy budyń, jego przygotowanie wcale nie trwa dłużej, niż zrobienie takiego sklepowego. Domowy budyń waniliowy Czas przygotowania: 20 minut Składniki(...)połączą z mlekiem, wtedy dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy. Gdy mleko będzie już gorące wlewamy do niego zawartość szklanki, cały czas mieszając. Chwilę gotujemy na małym ogniu, aż budyń zgęstnieje. Na koniec dodajemy masło i mieszamy. Gotowy budyń przelewamy do salaterek przepłukanych zimną wodą
Kulinarne przygody Gatitydwie porcje w kokilkach 8,5 cm) 1/2 średniego banana 1/2 łyżeczki wiórków kokosowych 2-3 kruche ciasteczka Barilla Mulino Bianco Campagnole ze sklepu SmakiPołudnia24.pl 1 szklanka domowego budyniu czekoladowego z tego przepisu * * tym razem przygotowując budyń użyłam wyłącznie mleczną czekoladę, ale jaką czekoladę użyjecie zależy od Waszych upodobań smakowych (jak bardzo słodkie desery lubicie) Przygotowanie: Najpierw przygotowujemy domowy budyń(...)czekoladowy według tego przepisu . Uwaga! ilość budyniu starczy na 2 większe porcje lub 3-4 małe. Ja wykorzystałam wyłącznie szklankę budyniu - resztę zjadła córeczka ;) Bierzemy 2-3 włoskie ciasteczka, tniemy je nożykiem na mniejsze kawałki. Następnie układamy je na dnie obu naczynek. Pół banana tniemy w plasterki i układamy na naszych ciasteczkach, zostawiając plasterki banana do dekoracji. Następnie nakładamy jeszcze
Słodkie okruszkiokazał się strzałem w dziesiątkę :) Nie zapomnijcie o naszym Walentynkowy Konkursie , może to właśnie dzisiejsze babeczki będą Waszym zwycięskim wypiekiem ;) Składniki na babeczki Red Velvet Składniki na krem: 1 budyń waniliowy 1,5 szklanki mleka 2 łyżki cukru pudru 3/4 kostki masła (150 g) 10 ciasteczek Oreo + ciasteczka do dekoracji Przed przygotowaniem babeczek warto najpierw zrobić budyń na krem(...)będzie potrzebował trochę czasu, żeby dobrze się ostudzić. Budyń rozpuszczamy w niewielkiej ilości mleka. Resztę mleka gotujemy. Kiedy mleko zacznie się gotować dodajemy rozpuszczony budyń i nie przerywamy mieszania, aż pojawią się pierwsze bąbelki. Ważne, żeby budyń nie miał żadnych grudek. Zestawiamy garnek z pieca i ostawiamy do ostygnięcia. Kiedy nie jest już gorący można wstawić go pod przykryciem
Ciastkozercyfont:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Tłusty czwartek już niedługo, więc postanowiłam upiec pączki kokosowe z budyniem. Przepis znalazłam na tej stronie. Zastanawiałam się czy nie będą za słodkie, ale wyszły takie pyszne, że na pewno jeszcze nie raz do nich wrócę. Wspaniałe, puszyste i delikatne(...)miarę możliwości nie dosypywać mąki do ciasta. Wyrobione ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 – 2 godziny w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Składniki na budyń: 100 g cukru 5 żółtek 40 g mąki pszennej 400 g mleka kokosowego 1 łyżka likieru kokosowego ( dałam rum ) Sposób wykonania budyniu: Cukier utrzeć z żółtkami do białości i puszystości
Na słodko lub wytrawniegościach zrobił wrażenie :) Biszkopt: 4 jajka 3/4 szkl cukru 1/2 szkl maki pszennej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Masa wiśniowa: 3 budynie waniliowe 2 galaretki wiśniowe 2 łyżki cukru pudru kostka miękkiego masła Masa budyniowa: budyń waniliowy 1/2l mleka kostka miękkiego masła 2 łyżki cukru pudru Poncz: 1/3 szkl wody łyżka cukru łyżka(...)ciasto i piec ok 30 minut w temperaturze 180 stopni (sprawdzić patyczkiem przed wyjęciem czy się upiekł). Ostudzić i podzielić na 3 krążki. Masa wiśniowa: Zagotować 1 litr wody. Budynie wymieszać w szklance zimnej wody. Ugotować na wrzątku gęsty budyń. Dodać galaretki i mieszać do czasu aż się rozpuszczą. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem pudrem. Cały czas
Smakołyki Asibyć naprawdę miękkie . Bardzo smarowne. Nie powinno się rozpuszczać, więc nie podgrzewajcie go na kaloryferze czy tym bardziej w kuchence mikrofalowej. Rozpuszczone masło to zwarzony krem. Z 2 opakowań budyniu odmierzamy sobie łyżką półtora opakowania. Proszek budyniowy wsypujemy do 100ml mleka i dokładnie mieszamy. Pozostałe 250ml mleka gotujemy z cukrem, wlewamy rozmieszany proszek budyniowy i gotujemy, stale mieszając, aż osiągnie(...)bardzo gęstą konsystencję. Ściągamy z ognia i studzimy. Budyń do dalszej pracy powinien mieć temperaturę masła – nie może być za zimny ani za gorący. Budyń musi mieć temperaturę taką samą jak masło – jeśli będzie ciepły masło zacznie się rozpuszczać a nie ubijać a krem Wam się zwarzy. Miękkie masła miksujemy na puszysto z 4 łyżkami cukru i kawą
Karo in the Kitchen