budyń - 12640 przepisów (strona:26/843)

Ciasto z owocami i budyniem 189

Ciasto z owocami i budyniem Proste, smaczne ciasto, które możemy upiec z każdym rodzajem owoców, niezależnie od sezonu. Smaczne z rabarbarem, jabłkami czy też truskawkami, lub tak ja to zrobiłam pomieszałam owoce, które akurat miałam w domu: rabarbar, jabłka i nektarynki. Wyszło pysznie, budyniowo, owocowo i co najważniejsze, błyskawicznie. Składniki: kruche ciasto: 450 g mąki pszennej 150 g cukru(...)żółtka 250 g margaryny szczypta soli łyżeczka proszku do pieczenia łyżka bardzo zimnej wody budyń: 3 budynie śmietankowe bez cukru 1 l mleka 5 łyżek cukru dodatkowo: około 500 g owoców: rabarbar, jabłka, nektarynki, lub dowolne inne jakie lubicie Sposób przygotowania: Mąkę mieszamy z solą, proszkiem do pieczenia. Dodajemy posiekaną zimną margarynę, żółtka, cukier oraz łyżkę bardzo zimnej wody. Szybko

na moim stole...
Tarta z rabarbarem i budyniem 178

Tarta z rabarbarem i budyniem Moja ulubiona...tarta...z rabarbarem, cały rok czekam z utęsknieniem na sezon rabarbarowy. Lekko słodka, lekko kwaskowa, przepyszna, rabarbar utopiony w budyniu, mało kruchego ciasta, a dużo rabarbaru...mniam. Ciasto mimo że nie jest podpiekane, jest idealnie kruche, niezakalcowe. Polecam, sezon rabarbarowy jest tak krótki...  :) Składniki: 200 g mąki pszennej 120 miękkiego masła(...)łyżeczki cukru pudru szczypta soli 3 łyżki lodowatej wody 500 g rabarbaru 1,5 szklanki mleka budyń śmietankowy 3 łyżki cukru ewentualnie cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Dodać miękkie masło i rozrabiać palcami tak długo, aż powstanie kruszonka. Dopiero wtedy dodać wodę i wyrobić szybko jednolite ciasto. Odłożyć ciasto na minimum 30 minut

na moim stole...
Ciastka francuskie z budyniem i malinami 173

Ciastka francuskie z budyniem i malinami to pomysł na szybką i prostą przekąskę na słodko. Lekko chrupiące ciasto, słodki budyń i kwaskowate maliny - trio doskonałe :) Jeżeli macie ochotę na inne ciasteczka na bazie ciasta francuskiego to zachęcam do przygotowania poduszeczek z jabłkami  lub ciastek z gruszką i twarogiem .   Składniki: 1 płat ciasta francuskiego 1 budyń, np. waniliowy(...)Formę do pieczenia wyłożyć papierem i ułożyć na niej złożone ciasteczka i osobno wykrojone serduszka. Piec około 20 minut w 180 °C (ciasto musi się zarumienić). W międzyczasie przygotować budyń. Do rondelka wlać 1 szklankę mleka. W pozostałej ilości mleka rozpuścić zwykły cukier i proszek z budyniu. Gdy mleko zacznie wrzeć to wlać masę ze szklanki. Całość cały czas mieszać

Ugotować
Czekoladowy jabłecznik z budyniem. 131

później w każdej chwili móc przyrządzać smakowite wypieki.      Przepis na ten smakołyk powstał lata temu, łączy ze sobą smaki, które harmonijnie się dopełniają. Czekoladowe ciasto, waniliowy budyń, a to wszystko przełamane słodko-kwaśnym nadzieniem z jabłek. Pychota, w sam raz na niedzielne popołudnie. Składniki na czekoladowy jabłecznik z budyniem blaszka 25x35 cm 4 szklanki mąki 2 łyżeczki(...)pieczenia 1 szklanka cukru 3 pełne łyżki kakao 350 g margaryny 2 jajka 2 łyżki bułki tartej 1 słoik o pojemności 750 ml musu jabłkowego 3 jabłka 2 budynie waniliowe (ewentualnie śmietankowe) 750 ml mleka do przygotowania budyniu      Mąkę przesiać na stolnicę z proszkiem do pieczenia i kakaem, wymieszać z cukrem, dodać posiekany tłuszcz, jajka i wrobić

Rozpustne gotowanie
Ciasto drożdżowe z budyniem, wiśniami i kruszonką. 255

niego uzależniona. W lodówce może zabraknąć mleka, masła, śmietany, ale nie może zabraknąć drożdży! Tak już mam :-) A że sezon na owoce w pełni, zapraszam na ciasto drożdżowe z budyniem, wiśniami i kruszonką. Jest to połączenie niebanalne w swej prostocie, a jakie pyszne!!! Słodki, kremowy budyń i kwaśne, intensywne w smaku wiśnie, wszystko to na mięciutkim drożdżowym placku, delikatnie oprószone(...)kruszonką... No mówię Wam, dla mnie bomba!!! Polecam! Składniki na ciasto drożdżowe z budyniem, wiśniami i kruszonką CIASTO: 400 g mąki pszennej, ja zawsze używam tortowej (dobrej jakości) 20 g świeżych drożdży 180 ml ciepłego mleka 80 g cukru 150 g rozpuszczonego masła 2 jajka szczypta soli MASA: 400 ml mleka 1 budyń waniliowy 40 g (bez cukru

Rozpustne gotowanie
Ciasto drożdżowe z rabarbarem pod wiśniowym budyniem i kruszonką. 130

rabarbarem i truskawkami ,  buchty z rabarbarem , czy  bułki drożdżowe z rabarbarem i truskawkami , w tym roku natomiast delikatność ciasta drożdżowego połączyłam z kwaśnym rabarbarem, kremowym, kwaskowym budyniem wiśniowym i słodką chrupiącą kruszonką. Muszę się Wam przyznać, że trochę się obawiałam tego połączenia, ale jak się później okazało niepotrzebnie. Otóż rabarbar i budyń wiśniowy stworzyły harmonijną całość, nieco kwaskową(...)lecz słodką, kremową, pyszną. Polecam! Składniki na ciasto drożdżowe z rabarbarem pod wiśniowym budyniem i kruszonką:  na tortownicę o śr. 30 cm lub formę o wymiarach około 28x30 cm CIASTO: 400 g mąki pszennej, ja zawsze używam tortowej (dobrej jakości) 20 g świeżych drożdży 180 ml ciepłego mleka 80 g cukru 150 g rozpuszczonego masła 2 jajka szczypta soli

Rozpustne gotowanie
Kruche ciasto z rabarbarem i kokosowym budyniem 176

Ciasto z rabarbarem , tym razem kruche z kokosowym budyniem. Mniam, mniam! Dzisiaj miałam wolne, więc od samego rana kucharzyłam. Ciasto z rabarbarem stało na mojej liście od dawna. Rabarbar dawno kupiony leżał w lodówce, a ja jakoś nie mogłam się zebrać. Dzisiaj wreszcie…Idealne ciasto na niedzielę do popołudniowej kawy. Oto przepis: Kruche ciasto z rabarbarem i kokosowym budyniem(...)pokrył dno formy i brzegi. Włóż do lodówki na godzinę. Nagrzej piekarnik do 160ºC na termoobiegu, nakłuj spód widelcem i piecz przez 20 minut. Wyjmij i ostudź. Budyń kokosowy 1 puszka kokosowego mleka, 400 ml 400 ml mleka 75 ml kukurydzianej skrobii lub ziemniaczanej mąki, (5 łyżek) 1 łyżka soku z limonki 8 łyżek cukru Do przygotowania kokosowego budyniu zachęcam

codojedzenia
Masa budyniowa do dekoracji babeczek 143

kogo: dla fanów budyniu dla szukających dobrej masy do dekoracji cupcake'ów czy przełożenia ciasta dla tych, którzy chcą czymś przyozdobić babeczkę Składniki: budyń waniliowy lub śmietankowy (proszek) 3-4 łyżki cukru 1,5 kostki masła (300g) - miękkiego 350-400 ml mleka Wykonanie: Masło wyciągamy z lodówki, by zmiękło. Budyń rozpuszczamy w 50ml mleka. Resztę mleka gotujemy wraz z cukrem(...)mieszając, by się nie przypaliło. Gdy mleko zacznie wrzeć dodajemy mleko z rozpuszczonym budyniem. Mieszamy do momentu pojawienia się pęcherzyków. Odstawiamy budyń do ostygnięcia. Przykrywamy folią aluminiową, by nie zrobiła się gruba "budyniowa skóra". Gdy budyń ostygnie dodajemy po trochę masła i miksujemy, aż do uzyskania gładkiej masy. Przy miksowaniu należy zwracać uwagę czy masa nam się nie rozwarstwia (budyń

Mania Wypiekania
Drożdżówki z budyniem 123

jeśli chcecie ;) Nie, nie, nic z tych rzeczy, o których właśnie pomyśleliście. O tym wam nie będę opowiadał. Może innym razem ;) Teraz wam opowiem jak zrobiłem Madzi drożdżówki z budyniem. Właściwie to razem robiliśmy, Madzia jako Starszy Kierownik Budyniowy spisała się doskonale i w odpowiednim momencie zrobiła budyń. A potem również i lukier. Więc bez niej bułki nie byłyby(...)pyszne jak były ;) Bo było to tak, że w jakiejś kulinarnej grupie na Facebooku wypatrzyłem zdjęcia drożdżówek z budyniem. I wiedziałem już co to oznacza, byłem absolutnie pewien tego, co niedługo się wydarzy. Przecież Madzia należy do tej samej grupy, też zobaczy to zdjęcie. Nie lubię mieć zawsze racji, to naprawdę takie męczące... Nie minęło nawet 20 minut

Marder&Marder Manufacture
Placek półkruchy z musem rabarbarowym i budyniem 213

pojawiać się wątpliwości, czy rabarbar jest warzywem. Możemy go przerobić na kompot, syrop, dżem, wino, zupę, czy ciasto z rabarbarem. Moja propozycja to placek półkruchy z musem rabarbarowym i budyniem.         Składniki na ciasto półkruche: (tortownica o śr. 28 cm) - 500 g mąki krupczatki - 125g cukru pudru - 250g mocno schłodzonego masła - 2 żółtka - 1 łyżka kwaśniej śmietany(...)łyżki lodowatej wody - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa: - 3 budynie waniliowe bez cukru - 6 łyżek cukru - 900ml mleka - 60g masła Mus rabarbarowy: - 1200g rabarbaru - 150g cukru - 6 łyżeczek żelatyny - 2 galaretki truskawkowe Dodatkowo: - płatki migdałowe - posiekane niesolone pistacje Suche składniki (mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Masło ścieramy na tarce. Palcami łączymy starte masło

mojewypiekiinietylko
drożdżówki z rabarbarem i budyniem 184

roku sezon owocowych ciast zaczyna się od rabarbaru, w tym roku przepis na drożdżówki z rabarbarem i budyniem. Save Print drożdżówki z rabarbarem i budyniem   Składniki 15g świeżych drożdży 750ml mleka 3 szklanki mąki 50g margaryny 2 jajka 10 łyżek cukru 2 budynie waniliowe 4 łodygi rabarbaru Przygotowanie Zaczynamy od zrobienia rozczynu na ciasto drożdżowe. W garnku podgrzewamy 250ml(...)całe jajko i wyrabiamy dość lepkie ciasto. Pod koniec dodajemy masło i razem jeszcze wyrabiamy około 5 minut. Następnie odstawiamy ciasto w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na godzinę. Dwa budynie gotujemy na pół litrze mleka z 6 łyżkami cukru, wedug instrukcji na budyniu. Rabarbar obieramy z skóry kroimy na pół centymetrowe plasterki, zasypujemy łyżką cukru. Jak rabarbar zacznie puszczać

zjem to blog kulinarny
Ciasto kremówka z kokosem + film 105

teraz coś dla wszystkich tych którzy lubią budyń i kokos, bardzo smaczne ciasto kremówka na  kruchym cieście. Ciasto bardzo proste w wykonaniu ze słodkim spodem i masą kokosową. Ważnym elementem ciasta jest budyń bez cukru aby wypiek nie był przytłaczająco słodki . składniki na okrągłą tortownicę(...)masa l 1 litr mleka 3 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru                          masa ll 2 jajka 1/2 kostki margaryny 1/2 szklanki cukru 200 g wiórek kokosowych przepis Z litra mleka odlewamy niewielką jego ilość i rozpuszczamy w nim budyń , pozostałe mleko zagotowujemy. Do gotującego się mleka

Smakowite Dania
Deser z OREO – bez pieczenia 11617

ciasteczkami Oreo bez pieczenia. Można go przygotować w wersji lżejszej przy wykorzystaniu śmietany 30% (wówczas deser najlepiej podawać w szklaneczkach) lub w wersji ze śmietaną 36%. Jeśli wówczas przygotujecie budyń używając mniej mleka, niż podano na opakowaniu, to macie szanse, że Wasz deser będzie na tyle sztywny, iż będzie można go kroić nożem i podawać na talerzykach. Ja miałam wersję(...)cukru pudru. Składniki: 1 opakowanie ciasteczek OREO – około 180 g 80 g masła 1-2 banany (użyłam 1) 250 g serka kremowego (użyłam twarogu sernikowego z Piątnicy) 1 budyń czekoladowy + mleko do jego przygotowania 2 łyżki cukru waniliowego lub jedno opakowanie 500 ml śmietany 30% lub 36% dobrze schłodzonej   Przygotowanie: Masło roztopić, ostudzić. Ciasteczka Oreo pokruszyć (np. zmiksować

Moja Delicja
Eklerki (eklery) z kremem budyniowym 165

obojętnie :) Najczęściej robię eklerki podłużne, tym razem zrobiłam inaczej :) Ciasto ptysiowe/ eklerkowe: 6dag margaryny ¼ litra wody 12dkg mąki 4 jajka Krem budyniowy: 500ml mleka ½ szklanki cukru 3 żółtka 1 budyń waniliowy 1 cukier waniliowy 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżka mąki pszennej 10dag miękkiego masła 82% * można dodać 50 ml advocata, na koniec, gdy krem jest już gotowy(...)woda zacznie wrzeć, zdejmujemy na chwile garnek z ognia, dodajemy mąkę i całość dobrze mieszamy, po czym ponownie zagotowujemy. Parzone ciasto pozostawiamy do wystygnięcia. W tym czasie robimy budyń :) Odlewamy z pół litra mleka pół szklanki i dodajemy do niego żółtka, budyń waniliowy, cukier waniliowy i obie mąki. Całość dobrze mieszamy by nie było grudek. Resztę mleka zagotowujemy, po czym

Smakowy Raj
48. Ciasto - budyniowa tęcza 205

Dużo kolorowego budyniu na bardzo kruchym spodzie pod bezową pierzynką. Kruche ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 4 żółtka 1 kostka margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 różnokolorowe budynie 3 łyżki mąki ziemniaczanej 6 szklanek mleka masa bezowa 4 białka 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki mąki ziemniaczanej dowolne owoce Każdy z budyni ugotować osobno i do każdego dodać(...)łyżce mączki ziemniaczanej (oczywiście do proszku, który rozprowadza się z mlekiem). Ugotowane budynie rozlać na tace, formując mniej więcej taki wymiar na jakim ostatecznie będzie pieczone ciasto. Najlepsza będzie blaszka o wymiarach ok 25x25 cm. Budynie pozostawiamy do całkowitego schłodzenia.  Z podanych składników wyrobić szybko kruche ciasto (brak cukru sprawi, że ciasto będzie naprawdę bardzo kruche). Odstawić do lodówki

Jadło i czytadło