budyń - 12640 przepisów (strona:18/843)

Rafaello bez pieczenia 144

Witajcie :) Nie macie pomysłu na ciasto? piec Wam się nie chce a macie ochotę na coś słodkiego :) jest na to rada, pysze błyskawiczne rafaello wystarczy budyń, kokos i herbatniki,  ja użyłam od  Cukrów Nyskich . Zapraszam do wypróbowania,   do sobotniej kawki takie ciasto będzie w sam raz :)  Składniki : 2 długie paczki  herbatników kakaowych Cukry Nyskie kulki(...)rafaello do dekoracji 800 ml mleka 2 budynie waniliowe z cukrem Winiary 4  łyżki cukru 2 łyżki mąki  3 łyżki masła 200 g wiórek kokosowych 2 łyżeczki masła  blaszka o wymiarach 32/22 cm Wykonanie : Połowę mleka wlewamy do garnka, dodajemy masło, w drugiej połowie rozpuszczamy budynie, cukier i mąkę. Wlewamy do gotującego mleka i mieszamy tak długo

Sama słodycz i szczypta chili
szwedzki budyń z kapusty - Kålpudding 128

zabawy z Mopsem w kuchni. W związku z czym, także dzisiejsza potrawa pochodzi z tamtego regionu. Jej wyborowi towarzyszył ciekawy zbieg okoliczności. Od jakiegoś czasu bardzo interesuje mnie temat budyniów warzywnych. Przy czym te budynie nie mają nic wspólnego z mlecznymi kisielami. Czytam sobie różne przepisy i mając jeszcze kilka wątpliwości technicznych odkładam próbę na jakiś sprzyjający moment. O budyniu(...)kapuścianym czytałam również, i między polskim, a szwedzkim przepisem jest kilka różnic. Polskie budynie muszą być lekkie i tę lekkość zawdzięczają ubitej pianie białek. Natomiast szwedzki budyń jest zapiekanką. Fakt, warstwa mięsna nie jest zbita, ale dzięki zawartości ryżu (a on akurat wcale nie jest konieczny)! Polskie budynie piecze się lub gotuje w formie do babek. Szwedzki jest pieczony

Eksperyment sobotni
Kruche rogaliki z budyniem. 1611

pyszne rogaliki, niezwykle kruche i słodkie. Są tak pyszne, że bardzo szybko znikają z talerza. Upieczcie, a przekonacie się jak są dobre. Dodam, że bardzo dużo ich wychodzi. Budyń i kruche ciasto to doskonałe połączenie. Bardzo polecam. Zapraszam :) Składniki: Budyń: 2 budynie waniliowe 500 ml mleka 4 łyżki cukru Ciasto: 4 szklanki mąki tortowej 25 dag masła lub margaryny pół(...)szklanki cukru pudru 1 niepełna szklanka śmietany 12 % kwaśnej i gęstej Dodatkowo: cukier puder do oprószenia rogalików mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie: 1. Budyń: W połowie mleka rozpuszczamy budynie, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, następnie wlewamy rozpuszczone budynie i gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń studzimy. 2. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. 3. Formowanie rogalików: Ciasto dzielimy

Izabelawkuchni
Drożdżowe kopertki z budyniem i powidłem. 138

słodko, zawsze wychodzą mi tak pyszne i pulchne. Chyba jeszcze nie zdarzyło mi się, żeby mi nie wyszły. Dzisiaj polecam Wam pyszne bułeczki w formie kopertek, w środku słodki budyń i lekko kwaśne powidło śliwkowe. Polecam upiec je na podwieczorek, a jak ktoś lubi to może podać je z kubkiem mleka lub kakao. Bułeczki podałam na talerzykach, które otrzymałam(...)ciepłego mleka 2 łyżki mąki tortowej Ciasto: 3 jajka 1 kg mąki tortowej 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 5 dag masła lub margaryny około półtorej szklanki ciepłego mleka Budyń: pół litra mleka 2 budynie waniliowe 4 łyżki cukru Dodatkowo: 1 słoiczek powidła śliwkowego mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie: 1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką

Izabelawkuchni
Ciasto kajmakowe 486

Bardzo pyszne, słodkie ciasto kajmakowe. Puszysty biszkopt i herbatniki przełożone masą na bazie budyniu i masy kajmakowej, całość posypana startą czekoladą. Pyszności. Idealne ciasto na Święta, przyjęcia lub niedzielny deser do kawy. Czas wykonania: 2 h 30 min (w tym 1 h oczekiwania) Ilość porcji: 25 kawałków (forma(...)Składniki: Biszkopt: 4 jajka ½ szklanki cukru ¼ szklanki mąki pszennej ¼ szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Budyń: 3 szklanki mleka (750 ml) ¾ szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 3 żółtka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 1 ½ kostki masło (150 g) 1 puszka masy kajmakowej 100 sztuk herbatników (450 ­- 500 g) 1 kieliszek spirytusu / wódki

KuchniaWeDwoje.pl
Francuskie ciastka z budyniem i dżemem 197

Zawsze, ale to zawsze gdy wchodzę do dużego sklepu/marketu one tam leżą i pachną...i wołają "kup mnie" . To ciastka z ciasta francuskiego nadziane dżemem i budyniem, lub samym dżemem. Pokusiłam się tym razem, nie na gotowca, a na przygotowania ciastek w domu. I nigdy więcej sklepowych. NIGDY ! Domowe ciastka francuskie, smakują wybornie. Najlepsze jeszcze ciepłe, prosto z piekarnika. Swoje(...)ciastka wypełniłam budyniem oraz gęstym dżemem truskawkowym . Do ich przygotowania użyłam gotowe ciasto francuskie. Czego jak czego, ale ciasta francuskiego nie chce mi się samodzielnie gnieść. PRZEPIS NA FRANCUSKIE CIASTKA Z BUDYNIEM I DŻEMEM Składniki na ciastka francuskie: 1 opakowanie ciasta francuskiego 250 ml mleka 1/2 torebki budyniu waniliowego 1 łyżka cukru 1 jajko około 100 g gęstego dżemu

kolorowotorcikowo
Karpatka na biszkopcie 262

Ostatnimi czasy szperam w zeszytach z przepisami i szukam inspiracji. Z kilku przepisów wykombinowałam takie ciacho. Powiem wam, że smakuje rewelacyjnie. Budyń ugotowany na soku Cymes nadaje lekko orzeźwiającego smaku a samo ciasto nie jest zbyt słodkie. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki orkiszowej  1 łyżeczka proszku do pieczenia Karpatka(...)masła 125 ml wody 70 g mąki pszennej 3 jajka szczypta soli i proszku do pieczenia Budyń na soku: 1l soku marchew-banan-jabłko Smaki Victorii 3 budynie śmietankowe (b/c na 0,5 l mleka) Krem budyniowy: 750 ml mleka 8 łyżek cukru 1 łyżka cukru z wanilią 2 żółtka 80 g mąki ziemniaczanej 80 g mąki pszennej

Ala piecze i gotuje
Ciasto bez pieczenia – ciasto z masłem orzechowym 646

Ciasta bez pieczenia to szybkie i proste w przygotowaniu desery. Ciasto z masłem orzechowym to połączeniu dwóch przeciwstawnych smaków – słodkiego budyniu, z lekko słonym masłem orzechowym. Ciasto idealnie pasuje na popołudniowy deser, podane z pyszną kawą latte. Sprawdźcie jak szybko i prosto przygotować ten deser . Ciasto z masłem orzechowym – składniki (na blaszkę ok. 25 cm) 200g masła orzechowego(...)mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i 250 ml mleka. Całość miksujemy. W międzyczasie gotujemy pozostałą część mleka z cukrem waniliowym . Jak się zagotuje wlewamy przygotowaną masę i energicznie mieszamy, aby budyń się nam nie przypalił. Jak budyń zacznie gęstnieć, zdejmujemy z kuchenki i cały czas mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia. Przygotowany domowy budyń miksujemy z masłem (musi być w temperaturze pokojowej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Szybkie czeko-budyniowe ciasteczka. Pomysł na szybkie słodkości. 147

Uwielbiam słodycze. A budyń... od dziecka wprost za nim przepadam. Pamiętam, że nigdy nie umiałam skończyć jeść na jednej miseczce. I ... tak jest po dziś dzień. Wczoraj miałam nieodpartą ochotę na coś słodkiego. Niestety miałam bardzo mało czasu i składników. Dlatego sięgnęłam po ulubiony budyń, zajrzałam do lodówki i... ku mojej radości było. Co? Moje ukochane, niezawodne w takich sytuacjach(...)ciasto francuskie. I tak oto z minimalnych składników upiekłam pyszne szybkie czeko-budyniowe ciasteczka. Spróbujcie. Składniki: (na 4 większe ciastka) 1 budyń o smaku czekoladowym na 500 ml 13/4 szklanki mleka + mleko do posmarowania ciasta (około 2 łyżek) 2 łyżki cukru 1 płat ciasta francuskiego XXL cukier puder do prószenia Przygotowanie: W garnku z grubszym dnem (u mnie specjalny

Słodkie okruszki
Amarantusowa szarlotka z budyniem 146

Amarantusowa szarlotka z budyniem Składniki na blachę 25 X 35 Na ciasto:    500 g mąki amarantusowej prażonej    250 g margaryny    2 jaja    16 g cukru wanilinowego    2 łyżeczki proszku do pieczenia    1/2 szklanki cukru  brązowego    3 łyżki śmietany jogurtowej 10% Na masę(...)budynie waniliowe bez cukru    5 twardych jabłek    sok z 1/2 cytryny    800 ml mleka    4-6 łyżek cukru brązowego cukier puder do posypania Mąkę, posiekaną margarynę, jaja, cukry, proszek do pieczenia zagniatamy na ciasto. Jeśli mąka będzie zbyt sucha dodajemy śmietanę. Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię i chowamy do zamrażarki

peggiwkuchni
Staropolski deser na Święto Trzech Króli 137

łatwa w przygotowaniu propozycja, z łatwo dostępnych składników. Przed podaniem deser warto schłodzić oraz posypać go odrobiną startej czekolady :) Składniki (na 6-8 porcji): Krem czekoladowy: 1 op. budyniu czekoladowego 2 szklanki mleka 1 łyżeczka masła 2 czubate łyżki cukru 2 łyżki drobno posiekanych rodzynek 1 czubata łyżeczka kakao 1 czubata łyżka cukru (do kakao) 1 czubata łyżeczka cukru waniliowego(...)Krem waniliowy: 1 op. budyniu waniliowego 2 szklanki mleka 1 łyżeczka masła 2 czubate łyżki cukru 2 żółtka 2 czubate łyżeczki cukru pudru 1 łyżka wódki (ja dałam likier Cointreau) – można pominąć szczypta szafranu Krem śmietankowy z kokosem: 1 opakowanie budyniu śmietankowego 1/3 szklanki zimnego mleka 1 szklanka słodkiej śmietanki 12% UHT (w kartoniku) 1 szklanka mleka 1 łyżka masła

MyCookBook.pl
Szarlotka z budyniem 814

Dzisiaj zapraszam na szarlotkę z budyniem. Ciasto jest lekkie, proste do zrobienia i bardzo dobre. Składniki: 250 g mąki 80 g cukru płaska łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 8 g (pół małej paczki) proszku do pieczenia 80 g margaryny 2 łyżki śmietany 1 jajko 3 czubate łyżki bułki tartej 1 kg jabłek 2 budynie śmietankowe bez cukru 4 czubate łyżki(...)cukru (do budyniu) 650 ml mleka (do budyniu) cukier puder do oprószenia ciasta Wykonanie: Mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia wsypujemy do miski, dodajemy pokrojoną w małe kawałki margarynę i całość szybko rozcieramy w rękach. Dodajemy śmietanę oraz jajko i krótko wyrabiamy (tylko do momentu uzyskania jednolitej masy). 3/4 ciasta rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy

Smak mojego domu
Razowa tarta z brzoskwiniami i budyniem oraz analiza składu dostępnych budyni 171

Witajcie kochani dziś kolejny przepis z cyklu słodkości, które nie tuczą ;) Czyli pyszna razowa tarta bez dodatku cukru na bardzo cienkim spodzie z budyniem i brzoskwiniami. Wygląda dość niepozornie, ale jak dla mnie to idealny deser, niezbyt słodki, mocno owocowy, do kawy idealny. Za nim jednak przepis chciałam się z Wami podzielić moimi spostrzeżeniami na temat budyni dostępnych w sprzedaży(...)wiadomo prawdziwy domowy budyń to nic innego jak skrobia ziemniaczana, żółtka i cukier. W zasadzie czas przygotowania taki sam jak tego z torebki, ale czasem człowiekowi się zwyczajnie nie chce. Taki leń mnie właśnie dopadł ostatnio i poszłam do sklepu po gotowy proszek. Zaczęłam czytać składy dostępnych budyni waniliowych i śmietankowych czego tam nie było: 1. skrobia kukurydziana, skrobia ziemniaczana

Cynamonowe szczęście
TORT CZEKOLADOWO - CYTRYNOWY 149

Składniki: Biszkopt czekoladowy: 6 jajek 3 / 4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 / 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka mąki 3 budynie czekoladowe bez cukru Biszkopt śmietankowy: 6 jajek 3 / 4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 / 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka mąki 3 budynie śmietankowe bez cukru Masa cytrynowa: 2 budynie śmietankowe lub cytrynowe(...)szklanki cukru 1 kostka margaryny z masłem np. Kasia lub śmietankowej 1 / 2 litra mleka 1 - 2 cytryny Masa czekoladowa: 2 budynie czekoladowe  3 / 4 szklanki cukru 1 kostka margaryny z masłem np. Kasia lub śmietankowej 1 / 2 litra mleka 1 - 2 łyżki kakao 1 olejek rumowy spirytusowy Nasączenie: 3 / 4 kubka 1 l wody przygotowanej chłodnej 1 olejek

Ciastka - domowe słodkości