budyń - 12640 przepisów (strona:24/843)

Kruche ciasto z budyniem, truskawkami i kruszonką 272

koniec sezonu truskawkowego, mam dla Was propozycję na kruche ciasto z budyniem, truskawkami i kruszonką. Delikatne, ale i słodkie, z chrupiącą kruszonką i aromatycznymi truskawkami. Składniki na ciasto: 200 g mąki pszennej 80 g cukru 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej wanilii 100 g zimnego masła 1 jajko Składniki na kruszonkę: 50 g mąki 30 g cukru 35 g zimnego masła(...)płaskiej łyżeczki mielonej wanilii Ponadto: 200 g truskawek 2 budynie waniliowe z cukrem 700 ml mleka Wykonanie: Tortownicę o średnicy 23 - 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i kroimy na pół.  Przygotowujemy ciasto: Do miski wsypujemy mąkę, cukier i wanilię.  Dodajemy masło, pokrojone na małe kawałki. Dodajemy jajko i całość wyrabiamy rękoma, aż składniki

Smak mojego domu
Jagodowa tarta z budyniem 196

Uwielbiam kruche ciasto, tak samo mocno jak jagody. Dziś zapraszam Was na połączenie obu tych smaków. Jagodowa tarta z budyniem , to pyszny prosty wypiek idealny na weekend lub do popołudniowej kawy czy herbaty. Konfitura z jagód jest wspaniałym letnim akcentem. Aż chce się jeść i jeść Polecam Wam taką jagodową tartę z budyniem. Spróbujcie. Składniki: (na formę na tartę(...)mąki pszennej 125 g margaryny lub masła 50 g cukru 1/4 łyżeczki soli 1 żółtko 1 łyżka kwaśnej śmietany lub jogurt naturalny* Na „nadzienie”: 2 budynie śmietankowe 45 g – u mnie z eSłoneczko (takie) 3 i 1/2 szklanki mleka lub ciut mniej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 2 łyżki masła konfitura z jagód Nasze Domowe

Słodkie okruszki
Proste kruche ciasto z rabarbarem i budyniem 270

Proste kruche ciasto z rabarbarem i budyniem – Sezon rabarbarowy w pełni, więc w Małej Cukierence kolejne pyszne ciasto z tym kwaskowatym warzywem, tak na marginesie uwielbiam desery z rabarbarem :). Ciasto jest waniliowe, z budyniem, proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. U mnie ciasto zniknęło błyskawicznie, polecam. Po więcej wypieków z rabarbarem zapraszam do kategorii „ Ciasta z rabarbarem ”. Proste kruche(...)ciasto z rabarbarem i budyniem Składniki: Ciasto kruche: 500g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 32g cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego 250g schłodzonego masła 2 żółtka 1 jajko 2 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18% Nadzienie: 1L mleka 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki

Mała Cukierenka
Rabarbarowe z budyniem i migdałami 554

Kruche ciasto  z delikatnym budyniem , kwaskowym rabarbarem i migdałami chrupiącymi. Niby nic takiego a jakie dobra ciasto do kawy. U mnie znikało jeszcze ciepłe z blaszki. ciasto kruche: 200 g masła 250 g mąki pszennej 2 jajka 1 żółtko 1 łyżka śmietany gęstej sól szczypta 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki cukru budyń: 70 g budyniu śmietankowego(...)łyżki cukru pozostałe: 500 g rabarbaru 3 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 50 g migdałów W garnku zagotowuję 500 ml mleka i śmietanę oraz cukier. W miseczce rozrabiam budyń z 200 ml mleka. Wlewam do gotującego się mleka i mieszam aż budyń zgęstnieje. Gorący budyń przykrywam folią spożywczą. Zapobiega to utworzeniu się kożucha. Odstawiam do wystygnięcia. Do miski przesiewam

wesoła kuchnia
Budyń jaglany waniliowy z białą czekoladą 112

Budyń jaglany waniliowy z dodatkiem białej czekolady, przekładany dżemem z czarnej porzeczki. Białej czekolady jest tylko 8 kostek, co daje dwie kostki na porcje :) Budyń aromatyzuję laską wanilii, ale nie używam świeżej tylko korzystam z tych, które siedzą od dawna w moim cukrze waniliowym. Ponieważ nie miałam żadnych owoców, swój budyń przełożyłam dżemem porzeczkowym. Polecam jednak wiśniowy lub malinowy, jeśli(...)macie wybór, gdyż dżem porzeczkowy fajnie się sprawdza w towarzystwie bardzo słodkich składników, a ten budyń słodki nie jest . Osładza go tylko biała czekolada. Budyń jaglany miksuje zwykłym blenderem ręcznym, tzw. „żyrafą” i otrzymuję dość gładką konsystencję. Jeśli zastosujecie się dokładnie do moich wskazówek, nie powinniście mieć problemu z uzyskaniem gładkiego budyniu. Na problemy z miksowaniem wpływa m.in

Moja Delicja
Przepis z czasów wojny! 181

dyspozycji były jedynie podstawowe produkty? Oczywiście było bardzo trudno je zdobyć, jednak próbowano przygotowywać z nich różne potrawy. Przykładem może być tort z fasoli, miód z marchewki, czy też budyń z kapusty. Widzimy, że z powodu braku składników spożywano zdrowe dania. Postanowiłam sprawdzić, czy ostatni z wymienionych przepisów – budyń z kapusty – jest godny polecenia i czy rzeczywiście przypomina(...)budyń. Byłam zaskoczona, że smakuje aż tak dobrze! Zapraszam do obejrzenia przepisu https://www.youtube.com/watch?v=hb3pov_4L6s Składniki: 800 g białej kapusty 5 jajek 2 łyżki masła 2 łyżki mąki ziemniaczanej 6 łyżek cukru ewentualnie kakao Sposób przygotowania pokazuję w filmiku powyżej Via Gusto życzy smacznego Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz do odwiedzenia blogowego

Via Gusto
Kruche ciasto z budyniem i śliwkami 128

Jeżeli lubicie kruche ciasta to musicie wypróbować poniższy przepis - czyli wypiek z budyniem i śliwkami. Smaczne połączenie smaków. Ciasto najlepiej smakuje kolejny dzień po upieczeniu. Składniki na blachę o wymiarach ok. 20 x 30 cm: kruche ciasto 2 szklanki mąki pszennej (250 g) niecałe 3/4 kostki masła (140 g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka(...)wody 1 jajko budyń 2 opakowania budyniu o smaku śmietankowych na 3/4 l mleka  (64 g proszku w 1 jednym opakowaniu) 1 l mleka 4 łyżki zwykłego cukru 400 g rozmrożonych śliwek cukier puder do dekoracji Na samym początku przygotować kruche ciasto: wszystkie składniki wsypać do miski i za pomocą robota kuchennego zagnieść na jednolitą masę. Gotowe ciasto podzielić

Ugotować
Budyń z kapusty? – przepis z czasów wojny! 177

dyspozycji były jedynie podstawowe produkty? Oczywiście było bardzo trudno je zdobyć, jednak próbowano przygotowywać z nich różne potrawy. Przykładem może być tort z fasoli, miód z marchewki, czy też budyń z kapusty. Widzimy, że z powodu braku składników spożywano zdrowe dania. Postanowiłam sprawdzić, czy ostatni z wymienionych przepisów – budyń z kapusty – jest godny polecenia i czy rzeczywiście przypomina(...)budyń. Byłam zaskoczona, że smakuje aż tak dobrze! Zapraszam do obejrzenia przepisu Składniki: 800 g białej kapusty 5 jajek 2 łyżki masła 2 łyżki mąki ziemniaczanej 6 łyżek cukru ewentualnie kakao Sposób przygotowania pokazuję w filmiku powyżej Via Gusto życzy smacznego Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz do odwiedzenia blogowego Facebooka

Via Gusto
Budyniowe tiramisu ( szybki deser kawowy ) 1351

ważne, bo liczy się smak, a tego w proponowanym dziś deserze nie brakuje. Budyniowe tiramisu powstało tak nagle, jak nagle zrodził się plan w mojej głowie. Miałam już ugotowany budyń, więc deser mogłam przygotować w przeciągu kilku minut. Jeśli zatem planujecie zaskoczyć dziś kogoś słodkim i kuszącym deserem kawowym, koniecznie już rano ugotujcie budyń. A wieczorem szybciutko dokończycie dzieło. Kawowy(...)zakochani i Wy nieszczęśliwie porzuceni, Wy samotni i Wy single z wyboru, Wy kobiety i Wy mężczyźni, Wy małżonkowie i Wy młodzi kochankowie... Składniki: 500 ml mleka 1 torebka budyniu waniliowego bez cukru 3 łyżki cukru 100 g biszkoptów 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1/3 szklanki wody 100 ml likieru kawowego ( lud dowolnego alkoholu o smaku kawowym ) 330 ml śmietanki

kolorowotorcikowo
PRZEKŁADANIEC KOKOSOWO - CZEKOLADOWY 137

Składniki: Biszkopt: 9 jajek 9 łyżek cukru 7,5 łyżek mąki pszennej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa kokosowa: 2 budynie śmietankowe 3/4 szklanki cukru 250 g margaryny z masłem np. Kasia (1 kostka) 1/2 litra mleka 100 g wiórków kokosowych  Masa czekoladowa 1 budyń czekoladowy 1/2 szklanki cukru 125 g margaryny z masłem np. Kasia(...)tabliczki czekolady Przygotowanie: Biszkopt - Na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Do miski przesiać budyń, mąkę i proszek do pieczenia. Następnie ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Na koniec dodać przesiany budyń z mąką i proszkiem do pieczenia i za pomocą różdżki lub łyżki drewnianej

Ciastka - domowe słodkości
Zdrowe słodkości - waniliowo-bananowy budyń jaglany 197

końcu jednak udało mi się wydostać spod sterty książek i notatek, które mnie przygniotły (ale było ciężko) i  na polepszenie humoru  przygotowałam sobie coś dobrego - waniliowy budyń jaglany! Zdecydowanie mam słabość do deserów, lecz te zdrowsze jem bez wyrzutów sumienia. Ten podrabiany budyń ma idealną konsystencję i pyszny waniliowo-bananowy posmak. Spróbujcie konieczne - na smutki małe i duże(...)Mnie pomógł! Dlaczego warto? Domowy budyń jest bardzo prosty do zrobienia, zarówno ten prawdziwy z mleka, jak i ten z kaszy jaglanej. Widzę po swoich znajomych, że wielu o tym nie wie i gotowy proszek kupują w sklepach. Pewnie, sama też tak kiedyś robiłam, dopóki nie zaczęłam być świadoma tego, co jem. Najgorsze są budynie do kubka, które wystarczy zalać

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
ciasto bez jajek czekoladowe z jabłkami budyniowymi z kleksami budyniu... 138

pieczenia 1 łyżeczka, soda oczyszczona 1 łyżeczka, woda 1 szklanka, olej rzepakowy 1/3 szklanki, ocet jabłkowy 1/4 szklanki JABŁKA: jabłka 1 kg, cukier 2 łyżki, woda 1 szklanka, budyń waniliowy 1 opakowanie BUDYŃ: budyń waniliowy 1 opakowanie, mleko 450 ml, cukier 1,5 łyżki, masło 1 łyżeczka, kolorowa posypka - ile potrzeba jabłka obrane ze skórki, pokrojone na kawałeczki gotować(...)wodą, cukrem z 3-5 minut, budyń wymieszać w 1/2 szklanki wody i wlać do jabłek mieszając do zagęstnienia, forma silikonowa 25x25 cm, dno będzie wierzchem, do formy wyłożyć jabłka budyniowe wszystkie suche składniki łyżką wymieszać w misce do suchych wlać mokre składniki i łyżką wszystko wymieszać do połączenia składników, ciasto ma być nie za rzadkie i nie za gęste

W Mojej Kuchni Lubię
wyborne ciasto marchewkowe z budyniami,owocami i marchewkową śmietaną... 110

jajka 6 sztuk, masło lub margaryna 12,5 dag, cukier 3/4 szklanki, przyprawa korzenna 1 opakowanie, marchew 10 łyżek, mąka tortowa 1,5 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki BUDYNIE: budyń śmietankowy 1 opakowanie, gruszki 4 sztuki, budyń czekoladowy 1 opakowanie, śliwki 10 sztuk ŚMIETANA MARCHEWKOWA: śmietana 30 % 330 ml/zimna, śmietan fix 1 opakowanie, cukier puder 3 łyżki, marchew(...)grzanie góra/dół, ciasto piec około 60 minut, do suchego patyczka, wyjąć papier z ciastem na kratkę i wystudzić dobrze, ciasto zimne przekroić na 3 placki BUDYNIE: gruszki pokrojone na kawałki zalać 150 ml gorącej wody, gotowac z 2 minuty, wsypać 2 łyżki cukru i łyżeczkę masła, w 300 ml mleka wymieszac budyń śmietankowy i wlać do gruszek mieszając

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone i marchewkowym budyniem-pyszne, wilgotne,zdrowe. 158

bardzo atrakcyjnie wygląda.  Bardzo mi smakuje i zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu. Ciasto składa się z 2 marchewkowych spodów, przełożonych kremem mascarpone, całość uwieńczona jest koroną z budyniu ugotowanego z soku marchewkowego z dodatkiem masła.  Dodatkowo zrobiłam malutkie marchewki z budyniu i kremu, nadały ciastu słodkiego i ładnego  wyglądu :-)  Ale dość wstępu sami zobaczcie :-) SKŁADNIKI(...)szklanki cukru białego -1,5 łyżeczki sody -1,5 łyżeczki cynamonu KREM -400 ml śmietany 30% -3 łyżki cukru pudru -250 g serka mascarpone -1 śmietan-fix (opcjonalnie) BUDYŃ MARCHEWKOWY -700 ml soku marchewkowego typu kubuś -u mnie marchewkowo-jabłkowo-brzoskwiniowy  -0,5 szklanki mleka -2 budynie śmietankowe po 40 g -100 g margaryny lub masła Najpierw przygotowujemy ciasto

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Torcik Orbita 126

mąki pszennej tortowej 90 g drobnego cukru                 Składniki na   krem maślano- budyniowy: 1 l mleka 2,5 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru 5 łyżek cukru 500 g masła o temperaturze pokojowej 5 łyżek cukru pudru             Składniki na masę truskawkową 1,5 kg truskawek (umyte(...)szypułek) + 1 ¼ szklanki wody 2,5 opakowania galaretki truskawkowej 2,5 opakowania   budyniu śmietankowego + ¾ szklanki wody 1 ¼ szklanki cukru               Wykonanie: Upiekłam biszkopt makowy Piekarnik nagrzałam do 180 °C. Ubiłam białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsypywałam partiami cukier. Następnie, nie przerywając ubijania dodawałam po jednym żółtku. Na koniec delikatnie wmieszałam łopatką

Kuchnia u Krysi