Składniki: Ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej pół szklanki cukru pudru 2 jajka pół szklanki śmietany 18 % 15 dkg margaryny płaska łyżeczka amoniaku 1 łyżeczka proszku do pieczenia Budyń: 2 duże budynie śmietankowe 1 litr mleka Na stolnicę dajemy wszystkie składniki na ciasto kruche i zagniatamy ciasto, które dzielimy na dwie równe części i wykładamy na formy o wymiarach 23x38(...)wysmarowane tłuszczem i lekko na boki. Pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni. Odlewamy pół szklanki mleka i rozrabiamy w nim budyń, jeżeli budyń jest bez cukru to do pozostałego mleka dodajemy cukier według przepisu na opakowaniu i zagotowujemy, jak mleko zakipi to wlewamy rozrobiony budyń i chwilę gotujemy. Boki z placków ścinamy. Przekładamy placek, połowa budyniu, drugi placek
Kuchnia u Bietkibiszkopt 3 jajka 1/2 szklanki zwykłego cukru (120 g) 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej (80 g) 1/4 kostki masła (50 g) krem budyniowy 3 szklanki mleka 2 budynie o smaku waniliowym (2 x 40 g) 3 żółtka 4 łyżki zwykłego cukru 1 łyżka cukru wanilinowego 1 kostka masła (200 g) masa wiśniowa 1 kg wiśni 1 galaretka o smaku(...)wiśniowym 2 budynie o smaku śmietankowym (2 x 40 g) 4 szklanki wody 4-5 łyżek zwykłego cukru odrobina soku z cytryny beza kokosowa 250-300 g wiórek kokosowych 7 białek 1,5 szklanki zwykłego cukru (345 g) 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Na samym początku przygotować biszkopt: masło roztopić, ostudzić. Białka oddzielić od żółtek
Ugotowaćskładniki 2 paczki herbatniki kakaowe 1 l mleka 3 opakowania budyniu śmietankowego 3 łyżki kopiate cukru kryształu 200 g masła 1/2 puszka ananasów maliny ok 1 szklanka 3 galaretki wiśniowe przygotowania wyłożyć na blaszkę ciastka 1 warstwę, a w między czasie ananasy sobie odsączyć. Teraz ugotujemy budyń. Połowę mleka zagotować i dodać masło, w pozostałym mleku rozpuścić budynie i wsypać(...)cukier kryształ . gdy mleko nam się zagotuje wlać pozostałe mleko i gotować gęsty budyń ,a potem dzielimy na 3 części żeby mieć równe warstwy . 1 część budyniu wylać na ciastka w blaszce i na to położyć ciastka i znów 2 część budyniu i ciastka kładziemy oraz wylewamy ostatnią część budyniu na to kładziemy owoce i zalewamy galaretką .Galaretkę rozpuszczamy wedle
Moje WyrobyKolejne słodkości z dodatkiem truskawek. Tym razem pyszna i nieco uzdrowiona tarta kokosowa z budyniem. Spód to kruche ciasto wykonane z pomieszania różnych mąk, można też użyć tylko jednej np. pełnoziarnistej lub orkiszowej. Druga warstwa to budyń kokosowy gotowany na mleku roślinnym, najlepsze będzie kokosowe. Budyń należy ugotować w mniejszej ilość mleka niż na opakowaniu, żeby był bardziej gęsty(...)dodałam też troszkę wiórków kokosowych, aby jeszcze bardziej go zagęścić, choć i tak konsystencja nie była taka jaką bym sobie życzyła i budyń przy krojeniu troszeczkę się rozjeżdżał (ale smak i tak wszystko nadrabiał ;) Na to położone są świeże truskawki, a wszystko przykryte śmietanką kokosową i posypane wiórkami. Ciasto jest doskonałe, kremowa śmietanka rozpływa się w ustach, a truskawki
Healthy food explorermężczyźni, którzy raczej skłaniają się ku czystej. :) Potrzebujemy: Biszkopt: 6 jaj 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru Masa budyniowa: 500 ml mleka 1 opakowanie budyniu śmietankowego 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 200 g masła Bita śmietana: 330 ml śmietanki 30% 1 łyżka żelatyny 4 łyżki wody 2 łyżki cukru(...)pudru Ponadto: 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 3 banany sok z cyktryny 1 galaretka brzoskwiniowa 1 galaretka cytrynowa Pierwszym krokiem jest przygotowanie budyniu. Do garnka wlewamy 350 ml mleka, wsypujemy 3 łyżki cukru i podgrzewamy. W pozostałych 150 ml rozrabiamy budyń i obydwie mąki. Do prawie gotującego się mleka z cukrem wlewamy rozrobiony budyń z mąkami i ciągle mieszając
MamaOskarkajakiś czas można sobie pozwolić na takie grzechy. Tym bardziej że znajdują się tu zdrowe składniki, żadnej mąki ani jajek. Ja wykorzystałam do tego przepisu budyń bez cukru z dodatkową zawartością białka i połączyłam go z galaretką również bez cukru. Możecie oczywiście użyć normalnego budyniu i galaretki, z tym że trzeba pamiętać o nieco zmniejszonej ilości mleka. Standardowo(...)opakowania budyniu dodaje się 1 litr mleka, a tu w przepisie potrzebujemy tylko 750 ml. W przypadku wykorzystania budyniu, jakim ja się posługuję, zmniejszamy ilość wody do 300 ml. Budyń kupicie pod tym LINKIEM . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Formę, jaką użyłam go przepisu to tarta 24 cm i wylepiłam spód na papierze do pieczenia, dlatego boki
Zdrowie i pysznie na talerzutrochę mniej) ciast w małych papilotkach. Przedstawiam wam zatem, wariacje na temat ciasta pt. "Miętusek" Czekoladowe ciasto, które dzięki dodatkowi świeżej mięty ma fajny orzeźwiający smak. Środek babeczki wypełniłam budyniem na bazie rozpuszczonych miętowych landrynek. A na to wszystko nałożyłam piankę ze śmietanki i galaretki. Próbujcie! SKŁADNIKI NA CIASTO: 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 0,5 szklanki kakao(...)wsypuję listki mięty dolewam cienkim strumieniem roztopioną czekoladę Nakładam do papilotek, piekę 20 minut w 180 stopniach. KREM LANDRYNKOWO- BUDYNIOWY: 180g. landrynek miętowych 1/4 szklanka wody 1 budyń śmietankowy 360 ml. mleka 150g. miękkiego masła 2 łyżki cukru WYKONANIE: landrynki rozpuszczam w gotującej się wodzie budyń rozpuszczam w połowie szklanki mleka resztę mleka dolewam do płynnych
Upiecz sobie babeczkęJakie drożdżówki lubicie najbardziej? Ja w sumie zawsze mam dylemat. Brać drożdżówkę z budyniem czy drożdżówkę z serem. Każdy wariant ma swoje plusy. Dzisiaj drożdżówki z przepisu na jagodzianki. Drożdżówki są przepyszne, mięciutkie, pachnące. Możecie posypać je kruszonką lub polukrować. Dla każdego coś dobrego:) Doskonale smakują z samym serem/budyniem ale również z owockami sezonowymi. Budyń polecam robić samemu, ale dzisiaj(...)przyznaję się bez bicia, nie było na to czasu i popełniłam budyń torebkowy. Raz na jakiś czas to nie grzech Jedyna różnica taka, że używam o 100 ml mleka mniej do wyrobienia budyniu, niż zalecane w przepisie na opakowaniu. Bułeczki są pyszne również drugiego dnia. Trzeciego niestety u nas nigdy nie doczekały. W każdym razie ciasto jest tak rewelacyjne
Mieszam w GarnkuNajprostsze najlepsze. Ta tarta może być przez Was zrobiona naprawdę w wielu różnych wersjach. Możecie zamienić budyń na czekoladowy, dodać dowolne owoce, a w innej wersji nawet dodać galaretkę na wierch. Jest tu naprawdę dużo wariacji związanych z tą tartą. Lubisz ciasta ze świeżymi owocami, wypróbuj także: – najlepsze ciasto kruche ze śliwkami – szarlotka na kruchym cieście – biszkopt z truskawkami(...)sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – sernik z porzeczkami – sernik z jagodami – biszkopt z jabłkami – prosta szarlotka tarta z budyniem i owocami PRZYGOTOWANIE: 50 minut + 30-40 minut chłodzenia ciasta SKŁADNIKI: – 190 g mąki pszennej – 40 g cukru pudru – szczypta soli – 100 g zimnego masła – 1 łyżka śmietany
nietylkopasta.plSkładniki: Biszkopt wiśniowy: 4 jajka 1 łyżka cukru waniliowego 3/4 szklanki cukru 250 g margaryny 1 szklanka mąki pszennej 4 budynie wiśniowe bez cukru 40 g lub 2 budynie wiśniowe 64 g 1 łyżka proszku do pieczenia Nasączenie wiśniowe: 3 torebki owocowej herbaty wiśniowej 1 torebka czarnej herbaty earl grey 200 ml gorącej wody 150 - 200 ml przygotowanej zimnej wody(...)można dosłodzić do smaku Masa budyniowa czekoladowa: 2 budynie czekoladowe bez cukru (40 g) 3/4 szklanki cukru 1/2 l mleka 250 g margaryny 1 łyżka kakao 1 olejek spirytusowy rumowy Dodatkowo: 1 słoik dżemu wiśniowego 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej posypka waflowa np. żółta Przygotowanie: Biszkopt wiśniowy - Margarynę rozpuścić i odstawić do wystudzenia. Mąkę pszenną z budyniem
Ciastka - domowe słodkościkoniecznie. Zapraszam :) Składniki: Biszkopt: 5 jajek pół szklanki cukru pół szklanki mąki tortowej pół szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 20 dag masła lub margaryny 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) 2 pełne szklanki mleka pół szklanki cukru pudru 5 połówek brzoskwiń w syropie Pianka: 1 cytrynowa galaretka 250 ml gorącej wody(...)około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 25 -30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony i studzimy. 2. Krem budyniowy: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia budyniu cały czas mieszając. Ugotowany budyń dokładnie studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder
Izabelawkuchnidomu piekarnika. Tak czy siak postanowiliśmy wyjść takim osobom naprzeciw. Po kilku próbach stworzyliśmy przepis na super proste ciasto bez pieczenia z budyniem i serkiem mascarpone. Smakuje obłędnie, jest lekkie jak chmurka a kruchość zapewniają herbatniki. Co ciekawe wystawiłem je na noc na taras, kiedy było na minusie(...)się, że mocno schłodzone smakuje nawet lepiej. Jeżeli nie jesteście mistrzami w pieczeniu lub nie macie dobrego piekarnika, skorzystajcie z tego przepisu. Połączenie budyniu śmietankowego, kremowego mascarpone, kruchych herbatników oraz startej czekolady jest wprost obłędne. Ciasto fajnie sprawdza się latem kiedy podajemy je bardzo mocno schłodzone. A zimą wyśmienicie smakuje
kuron.com.plprawdziwego miodu 1 kostka margaryny Kasi 2 łyżeczki sody 2 łyżki kwaśnej śmietany 3 jajka kilka kropli olejku waniliowego Masa budyniowa : 1 l mleka 3 budynie waniliowe Winiary 1 łyżka mąki pszennej 3 łyżki cukru 100 g masła 2 kropelki olejku waniliowego Masa orzechowa na wierzch ciasta : 150 g orzechów włoskich lub pekan(...)ładnie zarumienione ale nie spalone :) placek z orzechami kilka minut dłużej tak około 14 minut. Do garnka wlewamy połowę mleka, dodajemy masło, olejek i zagotowujemy, w drugiej połowie rozpuszczamy budynie, cukier i mąkę, mieszamy i wlewamy do gotującego mleka, energicznie mieszamy tak długo aż budyń będzie gesty. Ugotowany budyń odstawiamy do przestygnięcia. Do blaszki wkładamy jeden placek bez orzechów
Sama słodycz i szczypta chiliWitajcie kochani! Zbliżają się Święta i postanowiłam przygotować coś wyjątkowego. Zapraszam na przepyszny Tort Migdałowy Malakoff. Jest kremowy, wilgotny, migdałowo – waniliowy i odrobinę pomarańczowy. Do jego przygotowania użyłam budyniów o smaku waniliowym bez cukru marki WINIARY . Tort udał się wyśmienicie. Nie jest trudny w przygotowaniu, a wygląda i smakuje obłędnie. Do ozdoby brzegu tortu zamiast marcepanu możemy użyć płatków migdałowych(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tort Migdałowy Malakoff Składniki: Biszkopt: 2 duże jajka – osobno żółtka i białka 90g cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego WINIARY 90g mąki pszennej (użyłam tortowej) Krem: 2 budynie o smaku waniliowym WINIARY bez cukru 1 łyżka mąki pszennej 2 żółtka 700ml mleka 3 łyżki cukru kryształu 200g masła w temperaturze pokojowej 1 łyżka cukru pudru 150g płatków migdałowych
Mała Cukierenka