Witam, Dzisiaj polecam Wam smaczne drożdżówki z budyniem i marmoladą według sprawdzonego przepisu. Smakują wybornie i o wiele, wiele lepiej niż z cukierni. Zachęcam do wypróbowania. Składniki: 1 kg mąki do wypieków drożdżowych typ 650 500 g masła 10 dag drożdży 180 g jogurtu naturalnego 2 jajka Olejek waniliowy 2 budynie śmietankowe lub waniliowe ½ litra mleka + ½ szklanki ½ szklanki cukru(...)łyżek cukru do budyniu Ok. 400 g marmolady Wykonanie: Budyń rozpuścić w ½ szkl. mleka z 6 łyżkami cukru. ½ litra mleka zagotować. Do gotującego mleka wlać budyń i zagotować. Gotować ok.1-2 min, aż budyń będzie gęsty. Odstawić do ostygnięcia. Drożdże pokruszyć do garnuszka. Dodać jogurt i rozpuścić delikatnie podgrzewając (może być tylko ciepłe). Do miski wsypać mąkę, cukier, szczyptę soli
Przepisy Babcijedną blachę): 1 szklanka wody 100 g masła 1 szklanka mąki 5 całych jajek pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Składniki na krem: 1 litr mleka 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego + cukier wg proporcji na opakowaniu 2 łyżki cukru pudru 150 g miękkiego masła cukier puder do oprószenia Wykonanie: 1. Zaczynamy od ugotowania budyniu z litra mleka(...)dwóch opakowań budyniu. Po ugotowaniu pozostawiamy do wystudzenia. 2. Budyń sobie stygnie, a my zabieramy się za ciasto. Zagotowujemy wodę z masłem. 3. Gdy woda z masłem się gotuje, to stopniowo wsypujemy do niej mąkę i cały czas intensywnie mieszamy -tworzymy ciasto parzone. 4. Gorącą masę przekładamy do miski miksera i zaczynamy ucierać jeszcze gorące ciasto (kręciołki a nie śmigła
Kawa z mlekiemPyszne, mięciutkie z aksamitnym nadzieniem budyniowym - to dzisiejsze bułeczki drożdżowe. Idealne na drugie śniadanie lub na podwieczorek do kawy. Budyń to idealne nadzienie zimowych drożdżówek, smaczniejszego nie znajdziesz. Rozchodza się w oka mgnieniu. Bułeczki są łatwe do przygotowania, ciasto idealne do współpracy. Zdrowsze podwójnie, bo z mąki orkiszowej i z dodatkiem mąki pełnoziarnistej. Składniki na ciasto: 420 g mąki orkiszowej(...)jasnej+120 g pełnoziarnistej) 180 ml mleka 1 jajko+1 żółtko 50 g masła 2 łyżki miodu 1/2 łyżeczki soli 30 g drożdży Nadzienie budyniowe: 1 budyń na 500 ml mleka 2 łyżki ksylitolu/cukru 350 ml mleka 1 łyżka masła Kruszonka: 80 g mąki orkiszowej (60 g jasnej+20 pełnoziarnistej) 2 łyżki ksylitolu 3 łyżki wiórków kokosowych 40 g masła
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Pączki dla dorosłych... mocno alkoholowe - zarówno w cieście, jak i w nadzieniu znajduje się alkohol. Nadziane są budyniem o smaku bananowym i polane po wierzchu gorzką czekoladą. Budyń bananowy równie dobrze można zastąpić budyniem waniliowym lub czekoladowym. Pączki są naprawdę pyszne i znikają w mgnieniu oka. Długo utrzymują też świeżość, nawet na drugi dzień smakują jak świeżo usmażone. Polecam(...)cukru 2 łyżki cukru pudru 1 op. cukru z prawdziwą wanilią 2 kieliszki wódki 50 g drożdży 4 łyżki masła szczypta soli 1l oleju do smażenia Nadzienie: 1 op. budyniu bananowego bez cukru 1 i 3/4 szklanki mleka 1 kieliszek wódki 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru z wanilią Polewa: 2 łyżki masła 100 g gorzkiej czekolady Wykonanie: Ciasto: Mleko
Kuchnia MagdaLenyjajka ( osobno białka i żółtka) ⅔ szklanki drobnego cukru 100g mąki pszennej 40g mąki ziemniaczanej Krem na bazie soku przecierowego typu Kubuś: 1 litr soku przecierowego typu Kubuś 3 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (40gx3szt) 2 łyżki cukru jeżeli sok jest bardzo słodki to można pominąć 250g masła w temperaturze pokojowej Masa śmietanowa ( wszystkie składniki powinny być schłodzone): 250g serka mascarpone(...)gorący biszkopt wyjmujemy z piekarnika i z wysokości 30-40 cm upuszczamy w formie na podłogę, następnie studzimy Krem na bazie soku przecierowego Kubuś: z soku oraz budyniu w proszku gotujemy budyń czyli ¾ litra soku przecierowego wlewamy do garnka i zagotowujemy go, do pozostałej części soku tj.¼ litra dodajemy proszek budyniowy, mieszamy i wylewamy go na wrzący sok, mieszamy
Słodkie zapomnienieciemnego kakao 50 g trzcinowego cukru pudru do nabycia w Eko-Młociny szczypta soli 1 żółtko jajka klasy L 1 łyżka jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany Dodatkowo: 2 śmietankowe budynie – do nabycia w Eko-Młociny 3 i 1/2 szklanki mleka (można dać ciut mniej) Ekologiczna konfitura wiśniowa z imbirem Owocowy Dom 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 3 płaskie łyżki(...)lodówki. Następnie wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (środkowy poziom, grzanie dół). Tartę piekę około 20-25 minut (czas zależny od piekarnika). Wyciągamy z piekarnika do przestudzenia. Budynie mieszamy dokładnie z połową szklanki mleka i łyżką mąki ziemniaczanej. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem. Dodajemy proszek budyniowy wymieszany z mlekiem, miękkie masło i gotujemy mieszając aż do mocnego (!) zgęstnienia budyniu
Słodkie okruszkibyła prawdziwa rozkosz dla podniebienia :) Składniki: biszkopt 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru masa budynowa 1 L mleka 1 duży budyń czekoladowy 1 duży budyń waniliowy 250 g masła 4 łyżki cukru 3 łyżki cukru pudru dodatkowo 400 ml śmietany 2 opakowania śmietan-fix 4-5 bananów 60 g gorzkiej czekolady Wykonanie(...)piekarnika do 180°C i pieczemy około 12 minut. Wystudzić. Mleko podzielić na 2 razy po 500 ml. Z 1 części mleka odlać 1/2 szklanki wsypać budyń czekoladowy, dokładnie wymieszać. Pozostałe zagotować z 2 łyżkami cukru. Do gotującego wlać masę i ugotować budyń. Odstawić do wystudzenia. Tak samo przygotować pozostałe mleko z budyniem waniliowym. Miękkie masło utrzeć
magiczna kuchnia Kasisię cieplej od nagrzanego piekarnika, żeby w domu zapachniało drożdżami, a aromat cynamonu unosił się po kuchni... Ale jakie bułeczki zrobić? Tylko z owocami? A może z budyniem? Może sypnąć na wierz ulubioną kruszonkę? Żeby nie piec tylu rodzajów, sprostałam zadaniu i zrobiłam 3 w 1, czyli.... z budyniem, który sama zrobiłam, z owocami, które postanowiłam karmelizować(...)mąki pszennej ( najlepiej pszenna luksusowa typ 550 ) 30 g świeżych drożdży 50 g cukru 2 jajka 230 ml letniego mleka 50 g roztopionego, wystudzonego masła szczypta soli Składniki na budyń: 500 ml mleka laska wanilii 4 żółtka 100 g cukru 20 g masła 40 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej Składniki na karmelizowane owoce: 2 duże jabłka (około
Kuchnia u Krysiorzechami w mojej wersji, na pewno Wam zasmakuje. Deser ten przygotujecie bardzo szybko...i tak samo też zniknie - zapewniam. Ja już to sprawdziłam i wiem co piszę. Ugotujcie zatem budyń śmietankowy lub waniliowy, a gdy ostygnie przystąpcie do działania. PRZEPIS NA MLECZNY DESER "MONTE" Składniki: 1 budyń waniliowy lub śmietankowy 500 ml mleka 3,2 % 2 łyżki cukru(...)Odlać 1/3 szklanki mleka, resztę zagotować z 2 łyżkami cukru. W pozostawionym mleku rozprowadzić proszek budyniowy - wlać na gotujące się mleko i zagotować - ciągle mieszając. 2. Ugotowany budyń przykryć folią spożywczą, tak by dotykała powierzchni budyniu i odstawić do ostygnięcia. Przykrycie budyniu folią zapobiegnie utworzeniu się "skórki". 3. Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem. Ubitą śmietankę dodać do zimnego budyniu
kolorowotorcikowoPaździernik to zdecydowanie czas dyni i dyniowych przysmaków. Zapas dyniowego puree zrobiony i powstał pierwszy w tym sezonie dyniowy wypiek. Upiekłam krucho-drożdżowe rogaliki z budyniem. Cudowny żółty kolor ciasta pięknie komponuje się z bardzo czekoladowym budyniem a do tego rogaliki smakują wyśmienicie. ciasto: 500 g mąki pszennej 40 g świeżych drożdży 3 łyżki ciepłego mleka(...)żółtka 200 g masła 3 łyżki cukru 1 łyżka cukru z wanilią i kardamonem 1 szkl. puree z dyni szczypta soli ponadto: 600 ml mleka 1 budyń czekoladowy na 3/4 l 1 łyżka kakao 3 łyżki cukru lukier: 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka masła 2 łyżki gorącej wody 3 kostki czekolady deserowej Drożdże rozetrzeć z 3 łyżkami
Kolorowa kuchnia ElkiTarta z budyniem, kiwi i malinami to proste, nie wymagające wielu składników, szybkie a przede wszystkim pyszne ciasto bez pieczenia. Ciasteczkowy, słodki spód tarty świetnie komponuje się z kwaskowatymi owocami oraz budyniem. Przepis na tarte można dowolnie modyfikować dodając ulubione owoce. składniki na formę do tarty 26 cm spód 400 g ciastek zbożowych ( np. Bonitki(...)masła masa 500 ml mleka 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru 1/3 szklanki cukru kryształu 200 g masła 4 sztuki kiwi 100 g malin przepis spód Masło rozpuszczamy w garnku na małym ogniu i lekko studzimy. Ciastka zbożowe miksujemy w malakserze do uzyskania konsystencji bułki tartej. Do miski wsypujemy zmiksowane ciastka, wlewamy roztopione masło i całość dokładnie mieszamy łyżką
Smakowite DaniaDzisiaj na blogu swoje pięć minut dostaje tarta, która jest idealnym połączeniem kruchego ciasta, kremowego, domowego budyniu, soczystych, aromatycznych brzoskwiń i orzeźwiającej mięty. Jednym słowem… iście letnie smaki, kuszące słonecznym wyglądem. Zróbcie, a na pewno zachwyci każdego i stanie się Waszym słodkim hitem tego lata. Składniki (forma o średnicy 26 cm): Spód (wszystkie składniki zimne, z lodówki): 2 szklanki(...)mąki 1 kostka (200 g) masła 2 żółtka 3/4 szklanki (90 g) cukru pudru Budyń: 2 szklanki (500 ml) mleka 1/2 kostki (100 g) masła + 1 łyżeczka do posmarownia formy 1/3 szklanki (70 g) cukru 2 żółtka 3 łyżki (35 g) mąki pszennej 3 łyżki (75 g) mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego Dodatkowo: 2 brzoskwinie (może być również
Fitsweet.meczarnego bzu i owocami , to idealny pomysł na deser w upalne dni. Przygotowanie jest naprawdę proste, a efekt… no cóż moi goście byli zachwyceni. Dla przełamania słodyczy budyniu i ciekawego efektu wizualnego użyłam pyszną konfiturę z czarnego bzu Matecznik . Matecznik, to nie tylko konfitury, ale też i wspaniałe miody. Zachęcam Was do zapoznania się z ofertą firmy Matecznik(...)owocami Składniki: (na tartę 26 cm) Na spód: 300 g dowolnego miksu herbatników – np. kakaowe z maślanymi lub pełnoziarnistymi około 100 g masła lub margaryny 2 budynie waniliowe 40 g (bez cukru) Na masę budyniową: 3 i 1/2 szklanki mleka lub ciut mniej 1 łyżka z górką mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 2 łyżki masła około 3 czubate łyżeczki
Słodkie okruszkioczekiwania) Ilość porcji: 12 kawałków (forma o średnicy 27 cm) Składniki: Ciasto: 250 g mąki 150 g margaryny 100 g cukru pudru 1 żółtko szczypta soli Budyń: 1 budyń śmietankowy ½ l mleka 3 łyżki cukru 50 g masła Dodatkowo: ½ galaretki cytrynowej owoce (2 brzoskwinie, 1 banan, kilka truskawek, kilka poziomek) Przygotowanie: Ciasto: Margarynę posiekać z mąką, dodać cukier puder, żółtko(...)oraz szczyptę soli. Szybko zarobić kruche ciasto. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię, włożyć na 2 godziny do lodówki. Budyń rozmieszać w szklance mleka. Drugą część mleka zagotować z cukrem i masłem. Wlać rozmieszany budyń i zagotować całość ciągle mieszając. Odstawić do wystudzenia. Galaretkę rozpuścić w 200 ml gorącej wody, ostudzić. Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i wyłożyć
KuchniaWeDwoje.pldodatku na zimno, co przy takim upale jest niezastąpione. Składniki: (na blaszkę ok. 24x24 cm) Spód: ok. 130 g kakaowych herbatników Pomarańczowy budyń: 800 ml soku pomarańczowego 4 łyżki cukru 2 budynie śmietankowe bez cukru (2x40 g) 2 kopiaste łyżeczki mąki ziemniaczanej, przesianej (20 g) Pianka śmietankowo-pomarańczowa: 1 op. pomarańczowej galaretki(...)gorącej wody 2 pomarańcze Przygotowanie: Spód: Kwadratową blaszkę o wymiarach około 24x24 cm (mniejsza niż tradycyjna prostokątna) wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie formy umieścić kakaowe herbatniki. Pomarańczowy budyń: 600 ml soku pomarańczowego zagotować z cukrem. W reszcie dokładnie rozpuścić budynie i mąkę, by nie utworzyły się grudki. Mieszankę wlać do gotującego się soku z cukrem. Cały czas mieszając
Nastoletnie Wypiekanie