budyń - 12640 przepisów (strona:47/843)

Cytrynowe pyszności w postaci cytrynowej babki z budyniowym kremem i cytrynowym lukrem 141

margaryny do pieczenia - 160g mąki pszennej - 1 kisiel cytrynowy - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - sok wyciśnięty z 1 dużej cytryny - skórka otarta z 2 cytryn Na krem: - 1 budyń waniliowy z cukrem - 380ml mleka - 200g miękkiego masła Na lukier: - sok z dużej cytryny  - ok. 1 szklanka cukru pudru  Dodatkowo: 3 lub 4 paczki herbatników typu petitki, papier(...)pieczenia. Przed upieczeniem spodu ugotowałam budyń, zupełnie jak każe instrukcja na torebce, ale z mniejszą ilością mleka. Gotowy, ciepły budyń musi być dobrze wymieszany, żeby nie było żadnych grudek ani tym bardziej przypaleń. Trzeba teraz wystudzić budyń, ale aby nie zrobiła się na nim lekka skorupkowa warstwa najlepiej przykryć go spożywczą folią w taki sposób, że całkowicie przykleja się

I tu będę miała takie te
Cytrynowiec 194

blachę (23x33 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w 180 st.C Nasączenie: sok z 1/2 cytryny 1/2 szklani wody 1 - 2 łyżki cukru Masa cytrynowa: 2 budynie śmietankowe 1 galaretka cytrynowa sok z 1 cytryny 1 szklanka cukru 2 jajka 125 g masła 2 szklanki wody Budynie rozpuszczam w 1/2 szklanki wody, pozostałą zagotowuję z cukrem(...)gotującej wody wlewam rozpuszczony budyń i mieszając  gotuję do zgęstnienia. Do gorącego budyniu wsypuję galaretkę i mieszam aż się rozpuści. Budyń odstawiam do ostygnięcia. Białka ubijam na sztywną pianę, a żółtka ucieram z miękkim masłem, następnie dodaję po łyżce zimnego budyniu, sok z cytryny i pianę z białek. Masę wykładam na ostudzony i nasączony biszkopt. Masa śmietankowa

Cynamonowe szczęście
Ciasto orzechowe z brzoskwiniami 171

pysznym ciachem.  Składniki: Ciasto: - 8 jajek - 200 g cukru - 200 g mielonych orzechów - 2 łyżki mąki pszennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa - 250 g masła - 1 budyń śmietankowy - 4 żółtka - 5 łyżek cukru kryształu - 3 łyżki mąki pszennej - 3 szklanki mleka - 1 puszka brzoskwiń Przygotowanie: Na samym początku zabieramy się za przygotowanie ciasta. Oddzielamy białka od żółtek. Białka(...)pieczemy około 30 minut w 180 C. Upieczone ciasto studzimy i przekrawamy na pół. Gdy ciasto stygnie możemy przygotować krem. W 1 szklance mleka rozpuszczamy budyń oraz mąkę. Pozostałe 2 wlewamy do garnka, dodajemy cukier i zagotowujemy. Do gotującego mleka wlewamy rozpuszczony proszek budyniowy i mieszamy. Budyń zdejmujemy z ognia i porcjami dodajemy żółtka, cały czas mieszając. Budyń ponownie nastawiamy

Zainspirowana w kuchni
Karpatka z truskawkami 130

dodatkiem świeżych truskawek. Palce lizać!     Składniki: Ciasto: 125g masła 1 szklanka wody 1 szklanka mąki 5 jajek szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru (po 40g) 750ml mleka 1/4 szklanki cukru 200g miękkiego masła Dodatkowo: 0,5 kg truskawek masło lub margaryna i mąka do blaszki cukier puder do posypania(...)ciasta     *** W pierwszej kolejności gotujemy budyń. W szklance mleka rozprowadzamy proszek budyniowy i cukier. Pozostałe mleko zagotowujemy. Gdy mleko zacznie wrzeć wlewamy mleko z budyniem i mieszamy, aż budyń całkowicie zgęstnieje. Następnie budyń przekładamy do miski przykrywamy folią spożywczą, aby nie powstał kożuch i odkładamy do całkowitego wystudzenia *** *** W międzyczasie przygotowujemy ciasto. Masło roztapiamy w garnuszku, dolewamy wodę

Blog z Apetytem
Tort czekoladowo-śmietankowy z truskawkami 162

budyniowa W czasie gdy ciasto stygnie przygotowujemy budyniowy krem śmietankowy. Jest to tradycyjny przepis na masę budyniową, w naszej rodzinie obecny od kilkudziesięciu lat. Przygotowanie masy zaczynamy od domowego budyniu. 450 ml mleka dzielimy na dwie mniej więcej równe części. Jedną połowę wlewamy do rondla i doprowadzamy do wrzenia. Do pozostałego mleka wsypujemy cukier, cukier waniliowy, mąkę pszenną i mąkę(...)ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Do wrzącego mleka wlewamy wymieszane mąki z cukrem. Teraz budyń zacznie gęstnieć, dlatego trzeba wszystko bardzo dokładnie mieszać 0 najlepiej rózgą. Budyń musi się zagotować i warto potrzymać go na ogniu 2-3 minut. Trzeba bardzo uważać, żeby budyniu nie przypalić! Uwaga! Budyń na krem będzie bardzo gęsty, ale taki właśnie powinien być. Teraz zostawiamy

Korniszonki
Bułki z budyniem " Ósemki" 167

społecznym  ; ) , zdecydowałam zaopatrzyć się na jakiś czas w spory zapas drożdży. 500 g. Słownie : pół kilo : D Na szczęście można je mrozić. No i dziś bułeczki! Bułeczki z budyniem krówkowym, chociaż z powodzeniem mógłby tam się znaleźć biały ser, czy marmolada. Ósemki robiłam po raz pierwszy, więc trochę się rozmachnęłam z ich wielkością i wyszły prawdziwe ósemy : ) Oczywiście możecie(...)układamy na  dużej blasze ( lub 2-óch blachach od razu)wyłożonej papierem do pieczenia. Z drugiej połowy ciasta formujemy 10 grubszych wałeczków , które będą naszymi „obramówkami” do bułeczek. Budyń: 1 duży budyń krówkowy lub inny 400 ml mleka 5 łyżek cukru Budyń gotujemy z cukrem. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. dodatkowo: 2 żółtka do posmarowania po wierzchu WYKONANIE BUŁEK

Domowe ciasta
Ciasto " Kubuś" 128

Takie szybkie i nieskomplikowane ciasto , które zrobiłam dla mojej rodzinki. Troszkę biszkoptu, trochę budyniu, troszkę pomarańczowego koloru - takiego jesiennego ;) i od razu robi się cieplej i w brzuszku i na duszy :) Zapraszam :) Ciasto " Kubuś" Biszkopt - 3 duże kurze jajka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 5 łyżek cukru - szczypta soli - 3 łyżki mąki tortowej - 3 łyżki mąki ziemniaczanej Masa: - 900ml soku(...)przecierowego marchwiowego z bananem - 3 budynie śmietankowe do tego duża paczka delicji pomarańczowych i 2 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe Na początek oczywiście biszkopt. Rozdzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę . Żółtka dokładnie mieszamy z cukrem, po czym delikatnie dodajemy połowę piany. Mieszamy powolutku dodając przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Mieszamy powoli a na koniec

Kuchnia Pełna Emocji
Orzeszki z kremem budyniowo-kakaowym 132

piekarniki. Warto :) Dobrej niedzieli :) Potrzebujemy: Na ciasto: 2 szklanki mąki tortowej 2 żółtka pół szklanki cukru pudru 20 dag masła lub margaryny Na krem: 250 ml zimnego mleka 1 budyń waniliowy ( bez cukru i na pół litra mleka ) 25 dag masła lub margaryny 4 łyżki cukru pudru 2 kopiaste łyżki ciemnego kakao Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie pysznych(...)studzenie: Orzeszki pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 20 minut. Upieczone zdejmujemy z foremek i dokładnie studzimy. 3. Krem: W połowie mleka rozpuszczamy budyń. Drugą połowę mleka zagotowujemy, wlewamy rozpuszczony budyń, gotujemy energicznie mieszając do zgęstnienia. Budyń przekładamy do miseczki i studzimy często mieszając, żeby nie zrobiły się grudki. Masło lub margarynę ucieramy na puszystość

Izabelawkuchni
Tarta z mandarynkami i galaretką 265

tarte potem rozwałkować ciasto i wyłożyć nim blaszkę. Pieczemy w piekarniku 180 st ok 30 min . potem potrzebujemy 1 czekoladę mleczną roztopić i posmarować podpieczony spód tarty. Następnie przygotowujemy: Budyń waniliowy 1 opakowanie. 1 szklankę mleka wymieszać z 1 szklanką syropu z mandarynek i na tym gotujemy budyń. Ugotowany budyń wyłożyć na polewę czekoladową która jest na cieście . Teraz będziemy(...)potrzebować 2 puszki mandarynek, odsączyć je przez sitko i układać na budyniu . Możemy też użyć budyniu firmy Delekta który się zalewa wrzącą wodą i trzeba tylko zamieszać, tu już wybór należy do was. Ja miałam budyń tej firmy karmelowy z solą . Kolejna czynność to galaretka, rozpuszczamy ja w przegotowanej wodzie, potrzebna jest pomarańczowa galaretka 1 sztuka. Przegotowana woda

Moje Wyroby
Sernik z rosą – przepis babci :) 141

szybciej. Do masy serowej użyj: 1 kg zmielonego twarogu ja użyłam ser z wiaderka 2 jajka średniej wielkości 4 żółtka 180 g cukru 2 op cukru wanilinowego 2 op budynie śmietankowe lub waniliowe 600 ml mleka najlepiej tłuste 125 ml oleju roślinnego Używając tak zwany „serek z wiaderka” , zwróć uwagę, aby był to produkt pełnotłusty , o gęstej konsystencji(...)słodkie. Według przepisu babci należy dodać 3 szklanki mleka. Dla niektórych może to być przerażająca ilość. Nie ma się czego bać. Sernik tego rodzaju jest pewnego rodzaju „ budyniem serowym ” ze względu na dużą zawartość skrobi (budynie) i żółtek. Oba te substancje działają mocno zagęszczająco . Co mogę zastąpić? Jeśli nie masz sera z wiaderka możesz zastąpić go twarogiem tłustym

SmartBake.pl
Domowy krem budyniowy 159

ciasta i torty. Napełniamy kruche babeczki i rurki. Można dodać do niego dowolne dodatki, np. kakao, kawałki czekolady, kawę cappuccino, masę krówkową czy owoce. Co kto lubi. Często używałam budyniu w proszku, bo tak mi było wygodnie, a gdy mi go zabrakło zmuszona byłam wykonać domowy budyń i już tak pozostanie. Krem jest niezwykle puszysty, taki idealny. Bardzo polecam(...)Pozostałe mleko zagotowujemy w garnku z cukrem waniliowym, do gotującego wlewamy masę żółtkową, najlepiej przez gęste sito żeby krem był gładki, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. 3. Budyń przekładamy do miseczki i studzimy, ja studzę w temperaturze pokojowej i często mieszam, wtedy nie mam grudek. Żeby przyspieszyć studzenie kremu można dać go do lodówki. 4. Masło lub margarynę

Izabelawkuchni
Tort cytrynowy 161

jeść i jeść i nie ma się go dość, jest lekki i orzeźwiający – tak stwierdził. Tort cytrynowy jest szybki w wykonaniu o ile wcześniej upieczemy biszkopt i ugotujemy budyń. Krem cytrynowy nie jest trudny do wykonania, aby się udał temperatura masła oraz budyniu musi być taka sama. Najlepiej budyń ugotować wieczór wcześniej i pozostawić na blacie przez noc, masło(...)połączenia składników. Na gotujące się mleko powoli wlewać mieszankę mleczno-jajeczną cały czas mieszając drewnianą łyżką. Gotować i mieszać na małym lub średnim gazie, doprowadzić do wrzenia – budyń ma delikatnie pyrkać. Pogotować 1-2 min od momentu pyrkania, zdjąć z palnika. Pozostawić na blacie do całkowitego ostudzenia. Ma wyjść bardzo gęsty budyń, taki, że łyżka prawie stoi. Miękkie masło

moj przepis na
Sernik gotowany malinowo-kokosowy 120

soli Masa serowo-kokosowa 500 g sera mielonego typu Pacynka 1 kostka Palmy Bielmar 1 szkl. cukru pudru 100 g wiórków kokosowych 2 jaja  1/2 szkl. mleka a budyń waniliowy lub śmietankowy z cukrem Masa malinowa 2 budynie malinowe z cukrem 500 ml mleka 1 łyżka maki ziemniaczanej 300 g prawdziwego masła 82% Ponad to 500 g malin(...)papierem blasze (tylko dno) przez 25 min w 180 st. bez termoobiegu. Biszkopt studzimy w piekarniku. Masa malinowa. Z pół litra mleka odlewamy pół szklanki i rozpuszczamy w tym budynie i mąkę ziemniaczaną.Resztę mleka zagotowujemy i gotujemy gęsty budyń. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.  Masło w temperaturze pokojową ubijamy, aż będzie puszyste i stopniowo dodajemy po łyżce zimnego budyniu

Krylowa Kuchnia
Ananasowiec 147

się słuszną porcją ananasowca . Składniki na ananasowiec Ciasto biszkoptowe: 7 jajek (rozmiar M) 230 g drobnego cukru 140 g mąki pszennej 140 mąki ziemniaczanej szczypta soli Masa budyniowa: 3 budynie waniliowe lub śmietankowe (bez cukru) 3 łyżki drobnego cukru 200 g masła 5 żółtek 1 puszka ananasów (sok zachować) Beza kokosowa: 5 białek 150 g cukru pudru 200 g wiórek(...)małe kawałki. Sok z puszki ananasów dopełnić wodą do 750 ml. Odlać z tego szklankę płynu i rozprowadzić w nim proszek budyniowy. Resztę zagotować, po czym wlać rozrobiony budyń, gotować na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje. Na powierzchni budyniu położyć folię spożywczą, aby podczas stygnięcia nie zrobił się kożuch. Odstawić do wystygnięcia. Gdy budyń będzie zimny, utrzeć masło z żółtkami

niecodziennikpary
Ciastka francuskie z budyniem i jabłkami 127

Jeśli lubicie połączenie cynamonu i jabłek, to pokochacie ten przepis . Aromatyczne i chrupiące ciastka francuskie wypełnione karmelizowanymi jabłkami oraz budyniem. Całość posypana cukrem pudrem, którym możecie dostosować słodkość do swoich preferencji. Ciastka są idealne na przekąskę do kawy czy kubka ciepłej herbaty. Smakują wyśmienicie zarówno w wersji na ciepło, jak i na zimno. Moi goście uwielbiają te słodkości! Ciastka francuskie(...)budyniem i jabłkami 300 g ciasta francuskiego ((1 opakowanie)) 350 ml mleka ((1,5 szklanki)) 1 budyń waniliowy bez cukru 2 jabłka 50 g brązowego cukru ((4 łyżki)) 1 łyżka cynamonu 30 g cukru pudru do posypania ((3 łyżki)) Ugotuj budyń z 350 ml mleka. Gotowy budyń odstaw do ostygnięcia. Jabłka obierz, a następnie pokrój w drobną kostkę. Pokrojone jabłka

Przepisy na widelcu