budyń - 12640 przepisów (strona:87/843)

Ciasto 3 BIT 287

popularne ciasto na zimno przełożone herbatnikami, masą kajmakową, budyniem i śmietaną. Łatwe do przygotownia i bardzo smaczne.  Ciasto 3 BIT wbrew pozorom nie jest zbyt mocno słodkie w smaku, ponieważ krem budyniowy idealnie komponuje się z pozostałymi warstwami.  Najlepiej smakuje w dniu przygotowania 😃 Składniki na formę o wymiarach 20 cm x 30 cm: około 350 g herbatników(...)pełnoziarnistych 1 puszka masy kajmakowej (0,5 kg) 3 szklanki mleka + 2 łyżki zwykłego cukru 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (waga 1 paczki - 40 g) 1 kostka miękkie masła (200 g) 1 duże opakowanie śmietany 30% (500 ml) + 2 łyżki cukru pudru 1/3 szklanki wrzącej wody + 4 łyżeczki żelatyny 3 kostki gorzkiej czekolady Masę kajmakową podgrzać

Ugotować
BABKA WANILIOWO - CZEKOLADOWA 138

Składniki: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 1 opakowanie budyniu waniliowego (40 g) 1 opakowanie budyniu czekoladowego (40 g) 200 g margaryny Przygotowanie: Margarynę rozpuścić i odstawić do wystudzenia. Mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiać. Ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzoną(...)margarynę lekko wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na pół. Do jednej części przesiać budyń waniliowy - wymieszać, zaś do drugiej przesiać budyń czekoladowy - wymieszać.  Ciasto przełożyć do formy na babkę lub klasycznej keksówki natłuszczonej masłem i obsypanej bułką tartą. Ja na spód wylałam czekoladowe ciasto, następnie wyłożyłam ciasto waniliowe. Po wystudzeniu

Ciastka - domowe słodkości
Kruchy placek z budyniem, gruszkami i żurawiną 323

Niezwykle smaczne połączenie soczystych gruszek i kwaśnej żurawiny, z delikatnym budyniem i kruchutkim maślanym ciastem. W pierwotnym zamyśle miał to być placek tylko z gruszkami, jednak w związku z tym, że miałam dostęp do świeżej żurawiny, postanowiłam wykorzystać ją w tym cieście i muszę przyznać, że był to strzał w dziesiątkę! :). Bez niej ciasto pewnie też wyszłoby smaczne(...)twardych ( około 600 g po obraniu ) 100 g żurawiny świeżej lub mrożonej sok z połowy cytryny 1 - 2 łyżki cukru 1 płaska łyżeczka mielonego imbiru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Budyń: 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego - opakowanie na 500 ml mleka 750 ml mleka 5 łyżek cukru  Dodatkowo: cukier puder do oprószenia ciasta Wykonanie: Kruche ciasto: Mąkę pszenną wymieszać

Opowieści z piekarnika
Ciasto Kubuś 250

przez 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Zimny biszkopt nasączyć wodą z dodatkiem soku z ½ cytryny. Krem budyniowy: 1 litr soku przecierowego typu Kubuś, smak dowolny 3 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru 3 łyżki cukru 200 g masła Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.  Sok przelać do garnka, zostawiając ½ szklanki w której rozpuścimy proszek budyniowy(...)zagotować z cukrem, wlać rozrobiony budyń, doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając ugotować budyń. Wystudzić w temperaturze pokojowej, wierzch budyniu przykryć folią. Masło zmiksować do otrzymania jasnej, puszystej masy, dodawać po łyżce zimny budyń, miksując po każdym dodaniu, do otrzymania gładkiej masy.  Krem wyłożyć na nasączony biszkopt, schłodzić do stężenia. Masa śmietanowa: 250 g serka mascarpone 500 ml śmietanki

kulinarnyswiatdomi
Słodka pyza z powidłami w sosie waniliowym 168

swej idei, ale ma oryginalny zestaw smaków i przede wszystkim fajnie prezentuje się na talerzu. Poniżej przepis uproszczony (trzeba kupić gotowe pampuchy) z lekką modyfikacją, bo sos zastąpiłem budyniem waniliowym. Tak by było łatwiej Potrzebujemy tylko zestawu do gotowania na parze (duży garnek i sitko, które nie zatonie w gotującej się wodzie). Potrzebujemy 4-5 pampuchów, czyli gotowych(...)klusek na parze (różnie się je nazywa) słoik dobrych powideł śliwkowych kilka łyżek mielonego maku cukier puder 3 szklanki mleka 5 łyżek cukru 1 budyń waniliowy woda Przygotowanie W pampuchach drążymy dziury, na przykład za pomocą szpikulca, by szprycą cukierniczą napełnić je powidłami. Na dużą pyzę wchodzą mniej więcej 2 łyżki powideł. Robimy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu

Królestwo Deserów
Kremowe ciasto cytrynowe 152

szklanki ) 10 g mąki ziemniaczanej ( 1 łyżka ) 150 g cukru ( około 2/3 szklanki ) 4 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia ( płaskiej ) 1 łyżeczka octu 10 % Krem cytrynowy: 3 budynie śmietankowe ( opakowanie 40 g ) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 szklanki wody sok z 4 średniej wielkości cytryn 1 szklanka cukru 3 żółtka 200 g masła, w temperaturze pokojowej Warstwa śmietankowa(...)wody zagotować z cukrem. Zestawić z palnika i mieszając rózgą kuchenną wlać zmiksowaną mieszankę. Postawić z powrotem na palnik i nie zaprzestając mieszania zagotować. Pogotować przez chwilę, do zgęstnienia budyniu. Ugotowany budyń przykryć folią spożywczą tak, aby dotykała jego powierzchni i odstawić do całkowitego wystudzenia.  Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Stopniowo dodawać wystudzony budyń, ucierając/miksuj

Opowieści z piekarnika
drożdżowe z budyniem i śliwkami... 133

Składniki: drożdże świeże 3 dag, cukier 1 szklanka, mąka tortowa 500 gram, sól - szczypta, mleko 1,1/4 szklanki, margaryna 80 gram, jajka 4 sztuki "M", cukier wanilinowy 1 opakowanie, budyń śmietankowy 2 opakowania, mleko 800 ml, cukier 4 łyżki, śliwki 500 gram, bułka tarta 1/2 szklanki drożdże wkruszyć do misy robota, dodać 1 łyżkę cukru i mąki, wlać letnie(...)wlać do ciasta hakiem robota wyrabiać z 8 minut na dość rzadkie ciasto ciasto posypać ciut maką, nakryć talerzem i do wyrośnięcia na około 40 minut, ciasto dobrze wyrosło budynie wymieszać w szklance mleka, resztę mleka zagotować z cukrem, wlać budynie i zagęścić mieszając, odstawić do wystudzenia na letnie, forma 40x25 cm wyłożona papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy

W Mojej Kuchni Lubię
CIASTO AMBASADOR 282

Takie ciasta wilgotne, z kremem i nafaszerowane bakaliami i owocami wprost uwielbiam. Ciasto nie jest za słodkie, a pracy przy nim jest niewiele. Jeżeli upieczecie wieczorem biszkopt i ugotujecie budyń to na drugi dzień roboty zostanie odrobina. Wypatrzone na blogu Marty upiekę jeszcze nie raz CIASTO AMBASADOR /blaszka 24×36 mierzona na górze/ BISZKOPT 4 jajka 2/3 szkl cukru(...)szkl mąki tortowej 3 płaskie łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia MASA BUDYNIOWA (PODSTAWOWA) 1 litr mleka 400 g miękkiego masła 7 łyżek cukru 2 budynie waniliowe bez cukru 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżka mąki pszennej 3 żółtka 2 łyżki spirytusu DODATKOWO DO MASY JASNEJ puszka brzoskwiń w syropie DODATKOWO DO MASY CIEMNEJ 3 łyżki nutelli

Pieguskowa Kuchnia
CIASTO CHAŁWOWE 767

makowca czy sernika ale na pyszne ciasto chałwowe również znajdzie się miejsce. Jeżeli układacie już świąteczne menu to weźcie to ciasto pod uwagę :). CIASTO CHAŁWOWE BISZKOPT 6 jajek 3 budynie czekoladowe 2 łyżki mąki tortowej 1/2 szkl cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia KREM CHAŁWOWY 2 budynie śmietankowe 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 3 szkl mleka 300 g chałwy ( u mnie(...)Delikatnie wymieszać szpatułką. Przełożyć do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą blaszki. Piec około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 175 st. Upieczony biszkopt pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Z mleka , budyniu i maki ugotować budyń i do gorącej masy dodać 1/3 pokruszonej chałwy. Na wierzchu przyłożyć folię tak aby dotykała budyniu i wystudzić. Miękkie masło utrzeć mikserem z pozostałą chałwą

Pieguskowa Kuchnia
Kremowy budyń jaglany z malinami 243

Budyń jaglany to deser, na który możemy sobie pozwolić bez żadnych wyrzutów sumienia. To także świetny sposób na przemycenie zdrowej kaszy jaglanej do diety. Ten budyń jest pyszny, kremowy i niezwykle sycący. puszka mleczka kokosowego (może być o obniżonej zawartości tłuszczu) pół szklanki kaszy jaglanej (około 150 g) 1/3 szklanki wody 2 banany łyżka soku z cytryny (opcjonalnie) łyżka syropu(...)smaku. Opcjonalnie możemy dodać też łyżkę syropu klonowego lub miodu, jeśli mamy mało słodkie banany. Blendujemy wszystkie składniki, aż uzyskamy idealnie gładką konsystencję. Zajmie to nam kilka dobrych minut. Budyń jest pyszny. Można go jeść nawet bez żadnych dodatków. Ja zrobiłam go z żółtymi i czerwonymi malinami, których kwaskowaty smak idealnie łączy się ze słodyczą budyniu jaglanego

Dieta bez mleka
LETNI TORT 165

ziemniaczanej BISZKOPT CIEMNY x 2 2 jajka 0,5  szklanki cukru 0,5  szklanki mąki pszennej 1,5  łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao KREM 4 budynie waniliowe bez cukru litr + szklanka mleka 10 łyżek cukru 500 g masła DODATKOWO Truskawki i mięta do dekoracji. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Biszkopt jasny Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich(...)suchego patyczka). Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości około 50 cm na podłogę, pozostawić do wystudzenia. Krem Litr mleka zagotować, do szklanki mleka wsypać budynie oraz cukier, wymieszać, wlać na gotujące się mleko i ugotować budyń. Odstawić do całkowitego wystygnięcia Budyń i masło powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć na puszystą masę, cały czas miksując dodawać

RAROSSA
Przepis #14 Czekoladowy budyń jaglany 103

gęste i posiadają niezbyt nachalny smak, dzięki czemu można doprawiać je na wiele różnych sposób. Dzisiaj chciałabym Wam pokazać jeden z moich ostatnio ulubionych deserów właśnie z płatków jaglanych - budyń jaglany. Jest bardzo prosty w przygotowaniu a smakiem i zapachem przypomina ( a nawet jest lepszy) tradycyjny budyń. Dodałam do niego gorzką czekoladę i tak  powstał czekoladowy budyń. Polałam(...)kostka gorzkiej czekolady ( u mnie 90 % kakao) - łyżeczka miodu Płatki jaglane zalałam około 3/4 szklanki wody i zagotowałam. Kiedy masa zrobiła się bardzo gęsta dodałam czekoladę, całość wymieszałam aż budyń nabrał czekoladowego koloru. Następnie dodałam łyżeczkę miodu i całość zblendowałam na gładką masę.  Sos truskawkowy przygotowałam na bazie mrożonych truskawek. Wyjęłam je troszkę wcześniej z zamrażalnika ( można dodać odrobinę

Health-Fit-Life
Ciasto Kubuś 142

sami.   Biszkopt: 4 jajka  2 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej typ 450 1 łyżka mąki ziemniaczanej Masa z Kubusia: 750 ml soku marchewkowego 3 budynie waniliowe Cykoria 2 łyżki cukru waniliowego Cykoria 250 g masła w temperaturze pokojowej Krem śmietankowy: 500 ml śmietanki 30% (dobrze schłodzonej) 1 galaretka pomarańczowa 250 ml gorącej wody(...)pieczenia. Formę wykładamy folią aluminiową i przekładamy ostudzony biszkopt na nią. 2.  Do garnka wlewamy sok marchewkowy, jedną szklankę soku odstawiamy na bok i wsypujemy do niej budyń waniliowy. Zagotowujemy sok,dosładzamy go cukrem i dopiero teraz wlewamy budyń.Budyń jest już gęsty więc zostawiamy go do ostudzenia.Miękkie masło miksujemy i dodajemy do niego partiami zimny budyń. Wychodzi

Różowa kuchnia
szybkie kokosowe na krakersach (bez pieczenia) 128

pieczenia ani do zakupów, dlatego ciasto na niedzielę zrobiłam z tego, co akurat znalazłam w domu. Nie miałam zbytnio czasu, więc nie piekłam  a przełożyłam krakersy: do środka budyń z kokosem a na wierzch pianka i galaretki w cukrze. Chwilka roboty i gotowe. Po odstaniu w lodówce fajnie się kroiło i było bardzo podzielne mimo, że robiłam w małej(...)blaszce.  *foremka 23*23 cm Składniki: duża paczka krakersów solonych 2 opakowania budyniu śmietankowego 100 g wiórek koksowych + 2 łyżki litr mleka 5 łyżek cukru 100 g masła 300 ml śmietanki kremówki 1 opakowanie galaretki truskawkowej 50 g galaretek w cukrze Foremkę wyścielić wysoko papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć warstwę krakersów. W połowie mleka rozmieszać budynie i cukier

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tarta z borówką amerykańską i kremem budyniowym 174

krupczatki - 125 g cukru pudru - 250 g schłodzonego masła - 2 żółtka - 1 łyżka gęstej, kwaśniej śmietany - 2 łyżki lodowatej wody - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa: - 5 opakowań budyniu waniliowego bez cukru - 1 litr mleka - 6 łyżek cukru - 227g masła (temp. pokojowa) - 250g serka mascarpone - opcjonalnie 2 łyżki alkoholu Dodatkowo: - konfitura jagodowa - ok. 500g borówki amerykańskiej - 1 galaretka(...)smaku leśnych owoców - 350 ml wrzątku (do rozpuszczenia galaretki) Dzień wcześniej zagniatamy ciasto półkruche i gotujemy budyń. Ja miałam już ciasto gotowe, zamrożone. Kto nie ma – suche składniki (mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy do mąki (na tarce jarzynowej). Palcami łączymy starte masło z mąką na grubą kruszonkę. Dodajemy żółtka, śmietanę

mojewypiekiinietylko