śliwkowym cieście, należy zrobić.... kolejne ciasto śliwkowe. Tak też się i stało, wszak dorodnych śliwek mamy pod dostatkiem. Tym razem postanowiłem słodkie owoce, zanurzyć w masie wykonanej z domowego budyniu. składniki 0,4 kg śliwek ciasto 0,5 kg mąki kostka masła 1 szklanka cukru 2 jajka 3 żółtka 3 łyżeczki proszku do pieczenia ponadto na masę budyniową(...)opakowania budyniu 1 l mleka sposób przygotowania Z mąki, masła, cukru, dwóch całych jajek i trzech żółtek wyrabiamy ciasto (na początku nożem a później w rękach), tak długo, aż wszystkie składniki nie połączą się w jednorodną masę. Następnie z ciasta formujemy dwie kule ( większą ok 60% ciasta i mniejszą 40%). Większą kulę wstawiamy na 30 minut
Miód i pieprzzwiązku że pieczemy wirtualnie z dziewczynami ciasto na niedzielę tym razem muffinki , to ja teraz zapraszam na te pyszne słodkości z budyniem i kremem śmietankowo -mascarpone z malinami i borówkami . Muffinki podałam na Porcelanie Bogucice z kolekcji New Hollis Gold . Składniki na ciasto: 2 dowolnej wielkości filiżanki mąki 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)filiżanki mleka 250 ml kremówki 36 % 250 g serka mascarpone 1 cukier waniliowy 2 łyżki cukru pudru maliny, borówki kolorowe posypki do dekoracji malutkie papilotki Składniki na budyń : 500 ml mleka 2 budynie czekoladowe 1 łyżeczka mąki Porcję ciasta oczywiście można zwiększyć jak ktoś chce :) Wykonanie : W misce wymieszaj mąkę z proszkiem. W drugiej misce mikserem
Sama słodycz i szczypta chiliwróciłam w piątek wieczorem po 22 z pracy to upichciłam pyszny jabłecznik z budyniem. Przepis mam z mojego starego zeszytu. Trochę zmodyfikowałam go dodając rodzynki i żurawinę. I w tej wersji bardzo mi smakuje :-). Miałam w sobotę opublikować Wam przepis, ale bardzo bolała mnie głowa i nie byłam w stanie na niczym się skupić. Coś ostatnio zmęczona jestem po tygodniu(...)żeby to zmęczenie poszło sobie precz ;-). Wiem, że mi wybaczycie i dacie się w niedzielę zaprosić na kawkę i przepyszny jabłecznik :-). Pozdrawiam i życzę spokojnej nocy. JABŁECZNIK Z BUDYNIEM, ŻURAWINĄ I RODZYNKAMI. Składniki: 250 g masła 220 g cukru 160 g mąki pszennej tortowej 180 g mąki ziemniaczanej 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Zakątek rozkoszy kulinarnychprostu rewelacyjny deser,który urzekł cała moją rodzinę SKŁADNIKI: DWIE PACZKI DELICJI POMARAŃCZOWYCH(PO 150 g) 3 ŁYŻKI CUKRU PUDRU 5 BANANÓW 4 SZKL MLEKA 300G HERBATNIKÓW 3 BUDYNIE BANANOWE(MOGĄ BYĆ RÓWNIEŻ WANILIOWE) 400G MIĘKKIEGO MASŁA GALARETKA POMARAŃCZOWA PRZYGOTOWANIE: FORMĘ 25X30cm wykładamy dokładnie delicjami, budynie rozpuszczamy w szklance mleka,resztę mleka zagotowujemy i wlewamy rozmieszane budynie,ugotowany budyń odstawiamy(...)wystygnięcia.Galaretkę przygotowujemy jak na opakowaniu,masło ucieramy z cukrem,powoli dodajemy budyń i miksujemy na gładką masę,banany obieramy ,kroimy w plasterki,krem dzielimy na 3 części -pierwszą część wykładamy na delicje,na to banany na to herbatniki i znowu kolejna część masy,herbatniki i banany,na wierzch już ostatnia część masy i banany i na nie wylewamy tężejącą
Swojskie jedzonkopszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia – takie konkretne 2 szklanki cukru 2 łyżki kakao ,gorzkie – bez cukru 2 szklanki mleka 3 jajka 1/2 szklanki oleju krem : 2 budynie czekoladowe 6 łyżek mąki pszennej 12 łyżek cukru 2 kostki masła 4 szklanki mleka polewa : 3 łyżki , czubate kakao , bez cukru 1 łyżka masła 4 łyżki czubate cukru pudru(...)Najlepiej zacząć od kremu , a w zasadzie od bazy pod krem , czyli mleko wlewamy do garnka z czego odlewamy 1,5 szklanki w której rozprowadzamy mąkę i oba budynie . Do reszty mleka w garnku , wsypujemy cukier i doprowadzamy do wrzenia . Do gotującego mleka wlewamy naszą mieszaninę budyniu i mąki , dość raźnie mieszając ,żeby nie powstały kluchy , bo budyń robi się
Ogrodnik w podróżyszklanki ciepłej wody 3 szklanki mąki 2 szklanki cukru 8 jajek 3 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Krem budyniowy : 1 l mleka 3 budynie waniliowe 3 łyżki mąki 2 żółtka 1 cukier waniliowy 3 łyżki cukru 1/2 kostki miękkiego masła Polewa : 1/2 kostki margaryny 5 łyżek cukru 1 cukier waniliowy 3 łyżki(...)papierem do pieczenia . Przelać ciasta . Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka tak około 30 / 35 minut. Do garnka wlać połowę mleka i zagotować. W drugiej połowie rozpuścić budynie , cukier cukier waniliowy , mąkę i żółtka , wlać do gotującego mleka. Gotować aż zgęstnieje. Masło utrzeć na puch , stopniowo dodawać po łyżce zimnego budyniu. Zimne ciasta pociąć w równe paski. Smarować
Sama słodycz i szczypta chilijajek 225g cukru 110 g mąki pszennej płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 płaskie łyżki kakao opakowanie cukru waniliowego masa cappuccino: 5 żółtek cukier waniliowy 3 łyżki mąki pszennej budyń waniliowy bez cukru 2 szklanki mleka pół szklanki cukru 250 g margaryny 4 łyżki kawy cappuccino beza kokosowa: 5 białek szklanka cukru 200 g wiórków kokosowych łyżeczka proszku do pieczenia(...)kakao. Krótko, ale dokładnie wymieszać. Blaszkę o wymiarach 40x28 wyłożyć papierem, wylać ciasto i piec przez około 30 minut w 180 stopniach. Masa cappuccino Do rondla wlać mleko, wsypać budyń, mąkę, cukier, cukier waniliowy oraz żółtka wszystko wymieszać trzepaczką i podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając aż powstanie budyń. Budyń ostudzić. Margarynę utrzeć na puch. Dodawać po jednej łyżce zimnego
na moim stole...wyobrażam sobie kawy bez ciastka czy ciasta :) zawsze w moim domu jest coś słodkiego swojskiego :) dzisiaj upiekła pyszne ciasteczka na śmietanie z budyniem i winogronem . Jeśli jest ktoś chętny to zapraszam :) Ciasteczka podałam na porcelanie Bogucice z kolekcji Jesień http://www.sklepbghnetwork.pl/category/jesien-na-sztuki . Składniki : 250 g mąki 2 cukry waniliowe 1/2 szklanka cukru 1/2 łyżeczki proszku 100 g margaryny(...)kwaśnej śmietany 0,5 l mleka 2 budynie waniliowe Winiary 1 łyżka mąki 2 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżka masła Wykonanie : Z podanych składników na budyń ugotować budyń z 1 łyżką masła. Odstawić do przestygnięcia. Do miski wsypać mąkę z proszkiem , dodać śmietanę , margarynę , cukier, cukier waniliowy . Wszystko wyrobić mikserem na grudkowatą masę
Sama słodycz i szczypta chiliwłasną wersję. Podczas przyrządzania przeżyłam chwilę grozy bo landrynki okazały się naprawdę mocne i czuć je było w całym domu, ale w kremie budyniowym złagodniały. Połączenie czekoladowego biszkoptu, miętowego budyniu i masy czekoladowej to niezwykle zgrany zespół. Polecam szczególnie jeśli chcecie zaskoczyć swoich bliskich czymś ekstra. Ciasto: 3 jaja 0,5 szkl cukru 0,5 szkl mąki 1 łyżeczka(...)następnie mąkę, proszek i kakao. Delikatnie mieszamy aż składniki się połączą. Pieczemy ok 30 minut w 180 st. C Warstwa miętowa: ok 200 g landrynek miętowych 1/4 szkl wody budyń śmietankowy 1 1/2 szklanki mleka masło 2 łyżki cukru Landrynki wkładamy do garnka, zalewamy wodą i podgrzewamy na małym ogniu do momentu aż cukierki się rozpuszczą, zajmuje to dłuższą chwilę
Cynamonowe szczęścieuwielbiają. Od lat mówi się, ze śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia, nie powinno się wychodzić z domu bez śniadania, ale jak zachęcić zaspanego dziecko do jedzenia pożywnego śniadania, proponuję budyń czekoladowy, można pomyśleć, ze zwariowałam, rozrobić torebkę proszku i podać to dziecku na śniadanie, nic bardziej mylnego. Proponuję czekoladowy budyń z fasoli, z czerwonej fasoli. W smaku nie odczuje się(...)smaku fasoli, nie ma cukru, pełny mleka, budyń jest pyszny wzbogacony miodem i kakao. Mleko i przetwory mleczne to ważne elementy w diecie dzieci i młodzieży, ponieważ dostarczają do organizmu łatwo przyswajalnego wapnia, który chroni przed złamaniami kości, ponadto mleko bogate jest w nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowych, które są niezbędne do pracy mózgu. Poza tym w takim budyniu oprócz
dom-agi.plbędą na pewno zadowoleni ze słodkiego poczęstunku. Dziś pokażę jak zrobić takie ciasteczka na trzy sposoby. Składniki: dwa opakowania ciasta francuskiego, jajko, słoik wiśni drylowanych, 12 truskawek, jabłko, cynamon, budyń waniliowy. Przygotowanie ciastek : Jedno ciasto francuskie pokroić w kwadraty - mi to różnie wychodzi, dlatego nie trzeba się przejmować jak wyjdzie nie równo. Mniejsze kwadraty, które wyjdą wykorzystać do zawijania(...)jabłka z cynamonem, natomiast większe przygotować z budyniem i truskawkami. 1. Z budyniem i truskawkami - Budyń przygotować jak na opakowaniu jest podane. Boki wyciętych kwadracików zawinąć, w środek dać małą łyżeczkę budyniu i truskawkę. Roztrzepanym jajkiem posmarować delikatnie ciasto francuskie. 2. Z jabłkiem i cynamonem - jabłko obrać i pokroić w kostkę, ale nie za drobno, posypać mocniej
W kuchni u Monikibiszkopt upieczony według przepisu kliknij tu , bezy upieczone według przepisu kliknij tu - można zrobić z połowy składników, na pewno wystarczą lub kupić gotowe, masa budyniowa: 2 budynie waniliowe, cukier ( jeżeli budynie są z cukrem, to dać troszkę mniej niż 1/2 szklanki, jeżeli są bez cukru dać 1 szklankę), 0,65ml mleka, kostka masła w temperaturze pokojowej. owoce(...)dekoracji: borówki i maliny, woda do nasączenia biszkoptu: pół szklanki ciepłej wody, dwie łyżeczki cukru i sok wyciśnięty z połówki cytryny, 6 kostek czekolady. Przygotowanie: Zrobić budyń z dwóch paczek z 0.65ml mleka - tak by był sztywny. Ostudzić. Masło utrzeć i dodawać po łyżce ostudzonego budyniu i nadal ucierać ( gdy budyń wystygnie zrobi się kożuch, wyciągnąć go, nie dodawać
W kuchni u Monikiśrednicy 24cm ) Ciasto: 3 jajka, łyżka wody, 60 g mąki pszennej, 60 g mąki ziemniaczanej, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 100 g cukru. Masa budyniowa: 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru, 125 ml syropu brzoskwiniowego (z puszki brzoskwiń, która również będzie wymieniona na dole), 1 i 1/2 szklanki zimnej wody, niepełna szklanka cukru , 100 g miękkiego masła(...)galaretka ( ja użyłam poziomkowej). Ponadto: puszka brzoskwiń, galaretka o smaku brzoskwiniowym. Przygotowanie: Masa budyniowa: Szklankę wody (250ml) ugotować razem z syropem brzoskwioniowym i cukrem. W połowie szklanki wody wymieszać budynie. Gdy cukier się rozpuści i woda zagotuje, wlać rozpuszczony budyń. Cały czas mieszając. Gdy zgęstnieje zdjąć z ognia. Odstawić do ostygnięcia (Gdy masa budyniowa stygnie w tym czasie upiec ciasto
W kuchni u Monikiśrednią blaszkę, wym.ok 35X24cm) Biszkopt: 4 jajka, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1/2 szklanki cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Krem: 1 puszka ananasa, 1 budyń śmietankowy bez cukru, 1/2 szklanki wody, 1/2 szklanki cukru, 1 kostka margaryny (250g) - miękkiej, 4 żółtka. Beza: 4 białka, 1 szklanka cukru, 10dkg wiórek kokosowych. Przygotowanie: Bezę i biszkopt piec osobno(...)piekarnika - sprawdzić patyczkiem, kiedy jest suchy po wyjęciu, oznacza, że biszkopt jest gotowy). Krem: Ananasy z puszki pokroić w kostkę. Zagotować sok z puszki ananasa (całość) z cukrem. Budyń wymieszać w 1/2 szkl. wody i wlać do gotującego się soku. Zamieszać i gotowy budyń odstawić do całkowitego ostygnięcia. Margarynę utrzeć z żółtkami. Gdy budyń całkowicie ostygnie połączyć z utartą
W kuchni u Moniki