ciasto kruche : 3 szklanki mąki 5 żółtek 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 kostka margaryny 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na krem : 2 żółtka 3 budynie waniliowe z cukrem Winiary 700 ml mleka 1 łyżka mąki 1 cukier waniliowy 3 łyżki masła Beza : 6 białek 1 szklanka cukru 1 łyżka mąki(...)migdałami. Piec w temperaturze 180 stopni około 25 / 30 minut , beza ma być złocista. Czynność powtórzyć z drugą częścią ciasta. Połowę mleka wlać do garnka , w drugiej połowie wymieszać budynie , cukier waniliowy , mąkę i żółtka. Wlać do gotującego mleka. Gotować aż budyń zgęstnieje. Do ugotowanego i jeszcze ciepłego budyniu dodać masło i energiczne wymieszać. Budyń odstawić do przestygnięcia. Warstwy ciasta
Sama słodycz i szczypta chiligalaretka w roli głównej...u mnie dodatkowo jest masa z landrynkami miętowymi podpatrzona u Magdy . Razem ze mną ciasto robiły Iwonka .... Krem miętowy: 500 ml mleka 2 opakowania budyniu waniliowego łyżka cukru 150 g landrynek miętowych 1/2 szkl.wody 200 g masła Mus arbuzowy: 1 kg miąższu z arbuza 2 galaretki truskawkowe Dodatkowo biszkopty Landrynki miętowe umieścić w rondelku(...)grubym dnie, zalać wodą i powoli gotować mieszając aż się rozpuszczą [około 15 minut].Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotować gęsty budyń. Do gorącego jeszcze budyniu wlać gorące rozpuszczone cukierki i dokładnie wymieszać. Odstawić do wystudzenia. Miękkie masło utrzeć na puch a następnie dodawać po łyżce zimnego budyniu [ ja masła nie ucierałam , tylko dodałam do gotującego się budyniu
Moje domowe kucharzeniedrut. Jeden z moich ulubionych sposobów na owsiankę. Bardzo podoba mi się jak zamrożone owoce wyglądają na zdjęciach, jest w nich coś, co mnie przyciąga. Owsianka budyniowa (z budyniem śmietankowym) podana z jeżynami i jagodami Przepis: własny / 1 porcja / składniki: 40 g płatków owsianych szklanka mleka (użyłam ryżowego, ale można użyć też krowiego czy innego) łyżka budyniu śmietankowego lub innego(...)opcjonalnie coś do posłodzenia, szczypta soli Jak zrobić? Część mleka, około 20-30 ml wymieszać z budyniem, resztę wlać do garnuszka. Do garnka wsypać również płatki owsiane i gotować na średnim ogniu bez przykrycia, aż płatki wchłoną większość mleka i zmiękną, wtedy wlać mleko rozmieszane z budyniem i mieszać, aby nie powstały grudki. Jeśli owsianka jest dla was za gęsta
tost z dżememNajlepsze ciasto na upalne dni. Pyszne, chłodne i bez dużego nakładu pracy. Nie licząc czasu na stygnięcie budyniu, jego wykonanie zajmuje jedynie około 20 minut. To ciasto - to wyśmienity deser z delikatnym biszkoptowym spodem i brzoskwiniowo-bananową masą, pokrytą delikatną bitą śmietaną i bezami. Polecam :) Składniki na spód: 200 g pokruszonych biszkoptów 100 g masła Masa owocowa(...)soku bananowego 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru 1 łyżka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g) 700 g dojrzałych brzoskwiń Wierzch: 300 ml śmietanki kremówki 30% 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżeczka cukru pudru 70-100 g bezy Biszkopy dokładnie pokruszyć (najlepiej za pomocą blendera). Masło roztopić i dodać
Świat Ciastakokosową pianką. Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki 1 jajko 2/3 szklanki mleka 1/2 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1/2 szklanki cukru Dodatkowo: 1 budyń waniliowy 1 szklanka mleka 2 łyżki cukru Kokosowa Pianka: 4 białka 15 dag wiórków kokosowych 2 łyżki cukru pudru W połowie szklanki mleka rozrabiamy budyń, pozostałe mleko gotujemy z cukrem(...)gotującego się mleka wlewamy rozrobiony budyń i mieszamy, aż budyń zgęstnieje. Zestawiamy z ognia i studzimy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i wiórki kokosowe. Składniki suche, tj. mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao mieszamy w jednej misce. W drugiej łączymy składniki mokre, czyli jajka, mleko i olej. Składniki suche i mokre mieszamy razem ( niezbyt dokładnie). Nakładamy
Słodka Kraina WypiekówSkładniki: ciasto francuskie (400 g) mleko sojowe (1 l) budyń waniliowy (3 opakowania) cukier trzcinowy (3 łyżki) cukier wanilinowy (1 opakowanie) mleko kokosowe (1 puszka 400 g) suszone mango (5 g) Czas przygotowania: 1 h 30 min Liczba porcji: 9 Przygotowanie: Ciasto francuskie przecinamy na pół i kładziemy na 2 wyłożonych papierem do pieczenia brytfankach. Pieczemy. Kiedy się nieco zarumieni(...)ubijemy mikserem, aż powstanie coś w rodzaju bitej śmietany. Wkładamy do lodówki na ok 1 h, aby się schłodziła. Z litra mleka sojowego odlewamy 2/3 kubka i mieszamy z budyniami, cukrem trzcinowym (jeżeli budyń zawiera już cukier, to omijamy ten etap) oraz cukrem wanilinowym. Resztę mleka podgrzewamy. Kiedy mleko będzie ciepłe wlewamy do niego zawartość kubka. Podgrzewamy intensywnie mieszając trzepaczką
Weganka gotujeprzemyciłam jeszcze dwa smaki owoców co w połączeniu dało pyszną "owocowa fantazję" :) Składniki: Warstwa morelowa 0,5 kg moreli 1/2 szklanki cukru trzcinowego 2 galaretki pomarańczowe Warstwa budyniowa 2 budynie malinowe 750 ml mleka 3 łyżki cukru Spód i boki 1,5 szklanki mąki pszennej 1/4 kostki masła 1 łyżka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki śmietany(...)tortownicę spód i boki, i nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temp 170 stopni przez 20-30 min aż ciasto lekko się przyrumieni i będzie chrupiące. Pod koniec pieczenia ciasta przygotowujemy budyń, do gotującego się mleka wsypujemy 2 opakowania budyniu i energicznie mieszamy, aż masa zgęstnieję ok 3 min. Ciepły budyń wylewamy na upieczone ciasto, układamy połówki moreli
W kuchennej krainiekakao 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka 1 szklanka cukru 200 g masła lub margaryny 1 cukier wanilinowy 4 łyki ciepłej wody KREM: 2 budynie waniliowe 0,5 l mleka 2-3 łyżki cukru (zależy czy lubimy bardziej lub mnie słodkie) Kostka margaryny Kilka kropel olejku waniliowego 1 łyżka wyciśniętego soku z cytryny(...)zostaje na nim surowe ciasto) w temperaturze 180 C. Wykonanie kremu: 1,5 szklanki mleka zagotować z cukrem na małym ogniu, w pozostałej połowie szklanki rozpuścić 1,5 opakowania budyniu. Gdy mleko zacznie się gotować, należy wlać rozpuszczony budyń i gotować przez chwilę. Należy uważać, żeby nie przywarł do garnka. Studzimy budyń. Masło dokładnie ucieramy i dodajemy po trochu wystudzony
The Sweet DamselSkładniki: 1 opakowanie budyniu (możemy wybrać nasz ulubiony) 0,4 l mleka Milka łyżeczek musli/ można użyć również ciasteczek BelVita musli z owocami 1 łyżeczka masła 1 łyżka cukru Przygotowanie: Zagotować szklankę mleka. Do pozostałej części wsypać budyń i cukier, dokładnie wymieszać do chwili, gdy już nie będzie grudek. Wlać rozpuszczony budyń do gotującego się mleka cały czas mieszając. Następnie(...)dodać łyżeczkę masła i jeszcze chwilę pomieszać. Na dno miseczki wsypać troszkę musli, trochę budyniu, musli, owoce i przykryć resztą budyniu. Deser należy ostudzić i włożyć do lodówki. Smacznego
The Sweet DamselKruche ciasto, czerwień skąpanych w słońcu sezonowych owoców, delikatny kremowy i rozpływający się w ustach budyń, na górze słodka, lekko chrupiąca, owiankowo kokosowa skorupka... To nie jest kolejna opowieść o moich przygodach kulinarnych... to przepis na ciasto, które pokochasz ! Łamiące się smaki, nachodzące na siebie faktury, gwarantują prawdziwe kulinarne doznanie. Jest krucho, mięciutko i delikatnie, miejscami ostro i chrupiąco(...)margaryny, 3 żółtka, 0,5 szklanki cukru, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, skóra otarta z polowy cytryny. OWOCE 0,5 kg czereśni, 250 gram malin BUDYŃ 1 budyń śmietankowy z biała czekoladą (Delecta), 400 ml mleka, 3 łyżki cukru KRUSZONKA 2 łyżki masła, 2 łyżki miodu, 0,5 szklanki płatków owsianych, 2 łyżki wiórków kokosowych PRZYGOTOWANIE Ciasto zagniatamy
Mój Smak na Życiesłodkie, mięciutkie i błyskawicznie znika ze stołu (przez co o mały włos nie było by co fotografować, bo został tylko ten mało urodziwy kawałek ;-)). Podstawą jest biszkopt przełożony budyniem z kawałkami ananasa, wierzch natomiast stanowi delikatna pianka z dodatkiem kwaskowej, wiśniowej galaretki, a wszystko to spowija polewa z gorzkiej czekolady idealnie balansując wszystkie smaki. Składniki na ananasowiec, czyli tropikalny torcik(...)wyjęciu z piekarnika pozostawiamy w formie do całkowitego wystygnięcia. Masa I 2 puszki ananasa (ja użyłam ananasów z cukinii własnej produkcji, słoika o pojemności 0,9l) 2 białe budynie bez cukru (śmietankowy, waniliowy) Masa II 2 opakowania bitej śmietany w proszku (Śnieżka, Śnieżynka itp) i mleko do jej przygotowania 2 galaretki wiśniowe 1 tabliczka gorzkiej czekolady lub inna polewa czekoladowa
Rozpustne gotowaniePyszny, intensywnie czekoladowy budyń, przykryty puszystą chmurką kakaowej, bitej śmietany... Mmm... Jeśli istnieje gdzieś czekoladowe niebo to ten deser jest furtką do niego. Polecam!!! Składniki na deser czekoladowy 0,5 l mleka 1 budyń czekoladowy 80 g czekolady gorzkiej 100 ml schłodzonej śmietany 30% 1 łyżeczka słodzonego kakao czekolada lub sos czekoladowy do dekoracji Budyń gotujemy(...)mleku zgodnie z instrukcją na opakowaniu, wyłączamy grzanie i dodajemy połamaną w kostki czekoladę. Dokładnie mieszamy, a gdy czekolada się rozpuści rozlewamy budyń do salaterek, chłodzimy. Śmietanę ubijamy, dodajemy kakao, mieszamy i dekorujemy zimny budyń, posypujemy wiórkami czekolady. Gotowe
Rozpustne gotowaniebułeczki z ciasta duńskiego (półfrancuskiego drożdżowego), w sam raz na słodkie śniadanko. Ciasto duńskie łączy w sobie delikatność i miękkość ciasta drożdżowego z chrupiącą fakturą ciasta francuskiego. Dodatek kremowego budyniu i kwaskowego rabarbaru zmieniają te proste ciastka w niebanalne, wyszukane słodkości. Pychota!!! Składniki na bułeczki z ciasta duńskiego z budyniem i rabarbarem ciasto duńskie przygotowane według tego przepisu(...)budyń waniliowy w proszku (na 500 ml mleka) 450 ml mleka 250 g rabarbaru jajko do posmarowania cukier puder 300 ml mleka zagotowujemy, a w pozostałym rozpuszczamy budyniowy proszek, wlewamy go do wrzącego mleka i gotujemy budyń, studzimy. Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w 2-3 cm kawałki. W zależności od tego jakiej wielkości
Rozpustne gotowaniegorące mleko połączy się z karmelem (ma się całkowicie rozpuścić) wlewamy mleko z mąkami i dokładnie mieszamy do zgęstnienia, a gdy zacznie się gotować zdejmujemy z ognia. Tak powstały budyń karmelowy przykrywamy folią spożywczą (uwaga, przykrywamy budyń, nie garnek) i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Warto żeby budyń był w tej samej temperaturze co masło, wtedy krem nam się nie zważy(...)budyń jest już zimny miksujemy masło dodając łyżka po łyżce budyń, za każdym razem dokładnie miksując do połączenia składników. KROKANT: 3 łyżki cukru 1 łyżeczka masła 3 łyżki orzechów (u mnie włoskie) Cukier rozpuszczamy na patelni, dodajemy masło,a gdy się rozpuści wrzucamy orzechy. Wszystko dokładnie mieszamy i pilnujemy, żeby karmel równomiernie oblepił orzechy. Teraz przekładamy całość
Rozpustne gotowanieKochani, dziś mam dla Was świetny, aczkolwiek banalny, przepis na pyszne ciasto. Kruchy, maślany spód wypełniony aż po brzegi słodkim, kremowym budyniem i karmelizowanym, kwaskowym rabarbarem. Wspaniałe połączenie. Bardzo polecam!!! Składniki na tartę z budyniem i karmelizowanym rabarbarem: na formę o śr. 26 cm MAŚLANY SPÓD: 200 g mąki 70 g cukru pudru 100 g masła 1 małe jajko ewentualnie(...)minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni C, wysypujemy fasolę lub kulki, wyciągamy papier i pieczemy kolejne 10 minut, aż się zarumieni. Gdy ciasto się piecze przygotowujemy budyń. MASA BUDYNIOWA: 1 budyń waniliowy z cukrem na 500 ml mleka 500 ml mleka 1 łyżka cukru 400 ml mleka zagotowujemy. W reszcie roztrzepujemy proszek budyniowy
Rozpustne gotowanie