Pyszne, świeże, orzeźwiające. Jeżeli lubicie smak kremu cytrynowego to ciasto jest dla Was. Przepis znalazłam na tym blogu . Świetny, znany blog z super przepisami. Niestety miałam problem z przygotowaniem budyniu. Był ciągle rzadki, w związku z tym dodałam żelatyny. Dodatkowo użyłam 30% a nie 36% śmietanę kremówkę. Potrzebujemy Ciasto: 4 jajka (białka i żółtka oddzielnie) 150g cukru pudru 45g kakao(...)cytrynowy: 1/2 szklanki soku cytrynowego ( mi wyszły 2,5 cytryny) 1 szklanka cukru 4 żółtka 115g masła ( musi być miękkie) 1 szklanka śmietany kremówki 30% 2 łyżki żelatyny ( jeżeli budyń nie zgęstnieje). Ucieramy (mikser z trzepaczką do białek) żółtka z cukrem pudrem na gęsty kogel - mogel. Dodajemy kakao, miksujemy. W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę. Białka dodajemy
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/dość, że ładnie wygląda to jeszcze świetnie smakuje. Mam nadzieję, że zasmakuje małym i dużym łasuchom! Shrek Składniki: Jasny biszkopt , 900 ml zielonego soku, 3 budynie waniliowe, 660 ml śmietany kremówki, 3 galaretki agrestowe, 2 łyżki cukru pudru, 2 opakowania delicji. Wykonanie: Budynie mieszamy z 250 ml soku (nie dodajemy cukru). Pozostały sok gotujemy, dodajemy do niego(...)budyń i energicznie mieszamy do momentu zgęstnienia. Gorący budyń wylewamy na biszkopt. Na wystudzonym budyniu układamy delicje. 2 galaretki agrestowe rozpuszczamy w 250 ml wrzątku. Ubijamy śmietanę i pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i ostudzone galaretki. Masę śmietankową wylewamy na delicje i wkładamy do lodówki na godzinę. Pozostałą galaretkę agrestową rozpuszczamy w 350 ml wrzątku. Ostudzoną galaretkę wylewamy
paapilotkaachcecie je koniecznie zrobić to zamoczcie herbatniki w mleku - szybciej zmiękną) Składniki: 0,9 - 1 kg herbatników (ja kupuję 2 duże opakowania herbatników z lidla) puszka masy kajmakowej 2 budynie waniliowe (każdy na 0,5 l mleka) 3 szklanki mleka kostka miękkiego masła (takiego w temperaturze pokojowe) 400 ml śmietanki kremówki Odrobinę kakao do posypania wierzchu Przygotowanie kremu(...)szklanki mleka wlewamy do garnka (najlepiej takiego, w którym potem będziemy mogli miksować budyń na krem) i zagotowujemy. W połowie szklanki rozpuszczamy obydwa budynie. Gdy mleko już się gotuje wlewamy powoli płyn z rozpuszczonymi budyniami i mieszamy do zgęstnienia. Taką masę wystawiamy najlepiej na balkon (gdy jest zima) albo po prostu odstawiamy do ostygnięcia gdzieś w chłodne miejsce. Jak budyń
Jedzeniomaniadziś ja postanowiłam się z nimi zmierzyć, dzięki Magdzie i Pawłowi i wspólnej akcji Wypiekanie na śniadanie . Babeczki wyszły dobre, natomiast za mało miały w środku budyniu. W oryginalnym przepisie do ciasta dodano śmietany, u mnie zastąpiłam ją jogurtem naturalnym. Jeśli w trakcie pieczenia pokrywki w babeczkach trochę się Wam podniosą nie przejmujcie(...)się, potem w trakcie stygnięcia opadną. Babeczki z budyniem waniliowym Czas przygotowania: 80 minut Proporcje na 20 babeczek Składniki Ciasto: 300 g mąki pszennej 150 g masła 50 g cukru pudru 2 łyżki jogurtu naturalnego 3 żółtka szczypta soli Budyń: 1 szklanka mleka 3 łyżki masła 3 łyżki mąki krupczatki 1 laska wanilii 3 łyżki cukru 2 żółtka
Kulinarne przygody GatityDzisiaj zapraszam na kruche babeczki z budyniem, które Paweł i Magda zaproponowali w kolejnym "Wypiekaniu na śniadanie". Ja tych babeczek nie znałam i nigdy nie jadłam, dlatego chętnie przyłączyłam się do wspólnego pieczenia. Kruche ciasto zrobiłam wg podanego przepisu, natomiast przepis na budyń zmieniłam. Powiem Wam, że te babeczki zostają wpisane na stałe do naszego menu. Są pyszne i szkoda(...)talerzu z kolekcji Raphael z Porcelana Bogucice. Składniki: 300 g mąki pszennej Młyn Kopytowa 150 g masła zimnego 50 g cukru pudru 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 3 żółtka Budyń 1,5 szkl mleka 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru waniliowego domowej roboty klik 2 żółtka Przygotowanie: Mąkę przesiać do misy z miksera. Dodać
Ala piecze i gotujeŻegnamy zimę !!! W nagrodę za dzielne przedświąteczne mycie okiem i pranie firanek Upiekłam Tartę z budyniem i truskawkami :D Do tego Perła Winter (nasza marzanna) i zielony Redds :) SKŁADNIKI: 200 g mąki tortowej 100g margaryny 1 żółtko 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki wody 1 budyń waniliowy 1 budyń czekoladowy kilka truskawek Z mąki, cukru, 100 g masła, żółtka(...)wyłożyć do niej rozwałkowane ciasto i nakłuć w kilku miejscach widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piecz 25 minut, a następnie odstawić do ostudzenia. W tym czasie robimy budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu (zmniejszyć ilość mleka o ok 100ml). Budyń ułożyć warstwami na tarcie a na to pokrojone w paski truskawki. Pozostawić w lodówce na minimum
MarciochaKucharzyłyżki oleju 1/2 łyżki proszku do pieczenia 1/2 łyżki octu Wkładka serowa: 500g sera białego 5 jajek 150g cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego 100g margaryny 2 łyżki budyniu waniliowego Masa brzoskwiniowa : 1 puszka brzoskwiń w syropie 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej Masa budyniowa: 500ml mleka 2 opakowania budyniu waniliowego 4 łyżki cukru 1 kostka masła Dodatkowo: polewa czekoladowa kolorowe perełki(...)Piekę 30 minut w temperaturze 170 stopni. 3. Wkładka serowa : Margarynę ucieram z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodaję po jednym żółtku. Dokładnie ucieram. Dodaję zmielony ser oraz budyń. Ucieram. Białka ubijam na sztywno. Dodaję do masy serowej i delikatnie mieszam. Masę wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 40 minut w temperaturze 170 stopni. 4. Masa brzoskwiniowa
Tradycyjna kuchnia KasiZnam to ciasto pod taką, właśnie nazwą, ale ma ono też i inne,np: szarlotka z budyniem, jabłkowo-budyniowe, czy też budyniowiec. W każdym bądź razie jest to kruche ciasto z kawałkami jabłek przykryte budyniem i jest mega pyszne :) Kruche ciasto: 3 szklanki mąki 3 żółtka 2 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 1 kostka margaryny(...)łyżki kwaśnej śmietany 4 jabłka bułka tarta lub zblenderowane płatki kukurydziane Budyń: 1 litr mleka 3 opakowania budyniu śmietankowego 4 łyżki cukru Wykonanie: Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i siekam z margaryną. Żółtka ucieram z cukrem i łyżką śmietany. Dodaję do ciasta maślanego i zagniatam, w razie konieczności dodaję jeszcze jedną łyżkę śmietany, dzielę
Ciasteczkowy Potwórbędą bardzo gorące. Do gorących jabłek wsypać galaretki i mieszać, aż się rozpuszczą. Całość lekko przestudzić. Składniki na krem orzechowy: 200 g masła; 0,5 l mleka; 1 budyń śmietankowy lub waniliowy; 1 cukier waniliowy; 80 g cukru kryształu; 50 g orzechów włoskich zmielonych + 6 łyżek mleka; Orzechy zalać gorącym przegotowanym mlekiem (5-6 łyżek mleka). 1,5 szklanki mleka(...)zagotować z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. 1 0,5 szkl. mleka rozrobić budyń. Rozrobiony budyń wlać do gotującego się mleka z cukrem i zagotować wszystko razem, cały czas przy tym mieszając. Ugotowany budyń wystudzić. Masło utrzeć. Do utartego masła dodawać przestudzony budyń cały czas przy tym ucierając. Na koniec dodać przestudzone orzechy, wymieszać. Do masy można dodać kilka
In my kitchenCiasto jest przepyszne i do tego banalne w wykonaniu. Ot zwykłe/niezwykłe kruche ciasto przełożone budyniem. Po spróbowaniu jednego kawałka, ma się ochotę na kolejny i tak dalej... Ciasto idealnie słodkie. Z blachy znika w mgnieniu oka. Kroi się go idealnie, tylko należy pamiętać, żeby przed podaniem całkowicie ciasto wystudzić. Polecam z czystym sumieniem, nie tylko do niedzielnej kawki(...)żółtka - 1 niepełna szklana cukru - 3 szklanki mąki pszennej - 1 łyżka śmietany (użyłam zwykłej 18%) - 1 łyżka octu - 200g masła - 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dr.Oetker'a - 2 budynie śmietankowe Dr.Oetker'a - 900 ml mleka Budynie ugotować w mleku i przestudzić. Z pozostałych składników wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części. Każdą z nich zawinąć w folię i wsadzić
CookYourselfszklanki cukru 3/4 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Krem „kubusiowy” ( jak w tym przepisie ) : duży pomarańczowy lub marchwiowo-jabłkowy sok przecierowy, np. Kubuś 3 budynie śmietankowe Krem śmietanowy: 500 ml śmietany kremówki 36%, można użyć 30% 4 śmietany fix (w proszku) 1 łyżka cukru pudru czubata łyżka żelatyny + 1/4 szklanki gorącej wody do rozpuszczenia. Mus pomarańczowy(...)prostu podzielić na 2 części i jedną z nich po prostu zjeść oddzielnie ;) . Jeśli posiadacie wysoką obręcz do wykonywania tortów, wówczas drugą warstwę biszkoptu umieśćcie na warstwie budyniu kubusiowego i dopiero potem wylejcie masę śmietanową. Budyń kubusiowy: Gotujemy budyń według instrukcji na opakowaniu, zamiast mleka używamy po prostu Kubusia. Wylewamy na biszkopt, który wcześniej nasączamy niewielką ilością mocnej herbaty. Masa
kuchcikowniakącie stała puszka ciecierzycy.. Czekała na mnie, patrzyła, nawoływała.. Zlitowałam się i zrobiłam z niej spód do tarty i to był strzał w 10! Krucha, słodka - z budyniem i karmelizowaną gruszką smakowała świetnie. Zachęcam Was gorąco do spróbowania :) Cykl przepisów słodzonych stewią! Składniki na formę ok. cm: Ciasto: 1 puszka cieciorki gotowanej na parze Bonduelle 1 jajko(...)łyżeczki stewii Kilka kropel aromatu waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody Budyń waniliowy: 3/4 szkl. mleka 0,5% lub roślinnego lub wymieszanej wody z odżywką białkową 20 g mąki ziemniaczanej 1 żółtko Aromat waniliowy 4 łyżeczki stewii Dodatkowo: 4 małe gruszki Cynamon Przygotowanie: Ciasto: Ciecierzycę zbenderować z resztą składników. Wyłożyć masę na sylikonową formę
CzarnawisienkaDomowy budyń jesteśmy w stanie przygotować w zaledwie 15 minut. Wystarczy mieć w kuchni mleko, jajka, cukier i mąkę ziemniaczaną. Poniższy budyń jest rewelacyjny - słodki, kremowy i bardzo gęsty. Idealny na drugie śniadanie lub podwieczorek. Taki budyń możecie podać z owocami, sokiem lub bez żadnych dodatków. Składniki na 4 porcje: 2 szklanki mleka 2 duże jajka (do budyniu potrzebujemy(...)się ze sobą połączyć. Do gotującego się mleka dodawać powoli masę ze szklanki. Cały czas mieszać i gotować. Gdy masa zgęstnieje - jeszcze chwilę trzymać na ogniu. Ugotowany budyń przełożyć do salaterek i od razu podawać
UgotowaćKiedyś już proponowałam Wam drożdżówkę w formie rolady ze śliwkami i jabłkami ( klik ). Tym razem zaproponowałam jej zmodyfikowaną wersję z budyniem, czekoladą i wiśniami. Owoce możecie w tym cieście pominąć, ale myślę że wiśnie świetnie przełamują słodycz ciasta. Składniki Na ciasto: 0,5 kg mąki 2 jajka 0,5 szklanki cukru 1/3 kostki masła 5 dkg świeżych drożdży Szklanka mleka(...)Szczypta soli Nadzienie: 2 szklanki mleka (400 ml) 2 łyżki cukru 1 budyń waniliowy 50 g gorzkiej czekolady (pół tabliczki) 3 garście mrożonych wiśni (w sezonie świeżych) Kruszonka: 1/4 szklanki mąki ¼ szklanki cukru 1 czubata łyżka masła Przygotowanie: Ciasto: mleko zletnić. Rozpuścić w nim drożdże. Do miski wsypać mąkę, cukier, sól, wbić jajka. Dodać rozpuszczone, ale ostudzone masło. Powoli
Fabryka pomysłówWalentynkowe smakołyki na walentynkowy wieczór dla wszystkich zakochanych czyli bardzo proste babeczki z budyniem i truskawką to moja propozycja dzisiejszego dnia. składniki na 8 babeczek 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru pudru 1 żółtko kostka masła 1,5 opakowania budyniu waniliowego 3 łyżki cukru 1 łyżka masła 3 szklanki mleka 4 truskawki przepis(...)ciasto rozwałkowujemy na placek grubości około 1/2 cm, wylepiamy nim foremki, nakłuwamy widelcem i pieczemy 20-25 minut w temp 200 st.C. krem Budyń przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, z tym że do przygotowania go używamy 3 szklanki mleka, 1,5 opakowania budyniu i 3 łyżki cukru. Po przestudzeniu budyniu dodajemy do niego
Smakowite Dania