możemy dodać więcej. Natomiast jeśli ciasto po dodaniu jednej łyżki będzie już odpowiednio elastyczne, nie musimy dodawać całych 2 łyżek. Masa budyniowa: 2 szklanki mleka 3 łyżki cukru opakowanie budyniu smietankowego 150g miękkiego masła Masa Jabłkowa: 1kg jabłek galaretka cytrynowa łyżka cukru- jeśli lubicie słodsze masy Dodatkowo: mleczna czekolada łyżka masła Mąkę siekamy z masłem lub margaryną. Dodajemy pozostałe(...)układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 190 stopniach przez 20 minut. Tak samo pieczemy pozostałe dwie części. Masa budyniowa W trakcie pieczenia możemy ugotować budyń z mleka, budyniu i cukru. Odstawiamy do wystygnięcia. Gdy budyń wystygnie, masło ucieramy mikserem na puch. Dodając po łyżce zimnego budyniu, miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Blat miodowy smarujemy masą i przykrywamy
Czerwona Porzeczkaszklanki maku 1 szklanka cukru szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki octu lub spirytusu krem karpatkowy 250 g miękkiego masła 1 budyń śmietankowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szklanka mleka 8 łyżek cukru masa malinowa 500 g malin 1 szklanka cukru 2 galaretki malinowe 1 szklanka cukru 1 budyń malinowy 1/4 szklanki(...)góra dół. Jak placek się ostudzi przecinamy go poziomo tak aby powstały dwa placki. krem karpatkowy Połowę mleka gotujemy w rondelku z cukrem, drugą połowę mleka rozrabiamy z budyniem i mąką ziemniaczaną, do gotującego się mleka wlewamy mieszankę cały czas mieszając. ( gotujemy jak zwykły budyń). Masę budyniową ostudzamy. W makutrze wcieramy masło, powoli dodając po jednej łyżce masy budyniowej
Niezły Młynekszkl cukru 1 szkl mąki pszennej 0,5 szkl mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 1 łyżka octu 40 dag rodzynek 1 szkl wódki 2 budynie kakaowe 2,5 szkl mleka 1 kostka margaryny 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki 1 gorzka czekolada 1 mleczna czekolada listonic_name = "Ciasto czekoladowo – rodzynkowe (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme(...)szkl cukru 1 szkl mąki pszennej 0,5 szkl mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 1 łyżka octu 40 dag rodzynek 1 szkl wódki 2 budynie kakaowe 2,5 szkl mleka 1 kostka margaryny 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki 1 gorzka czekolada 1 mleczna czekolada " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Wódkę wlać do słoiczka, wsypać
CoolinarniePLwięc w galaretce, a dokładniej - zrobiłam budyniowiec śmietanowy z figami. Można oczywiście użyć innych owoców. Ciasto jest dosyć pracochłonne, dlatego najlepiej przygotowanie rozłożyć na dwa dni. Dzień wcześniej gotujemy budyń, szykujemy galaretki do masy i pieczemy biszkopt. Składniki na biszkopt : - 8 jaj - 2 szklanki mąki tortowej - 1 ¼ szklanki drobnego cukru - 4 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżeczki octu - 4 łyżki(...)oleju Składniki na masę budyniową: - 3 opakowania budyniu waniliowego bez cukru - 1/2 litra mleka - 6 łyżek cukru - 340 g miękkiego masła - 250 g mascarpone Składniki na masę śmietanową: - 1 galaretka cytrynowa - 200ml wrzątku - 500 ml słodkiej śmietanki (fresh cream) - 2 łyżki cukru z wanilią - 4 galaretki o różnych kolorach Dodatkowo: - figi 5 szt. (albo inne owoce) - 2 galaretki na wierzch
mojewypiekiinietylkocukru 150 g maku 100 g wiórków kokosowych 100 g mąki migdałowej lub kupić i zmielić migdały opakowanie cukru waniliowego *Masa: skórka z 2 cytryn 2 małe budynie śmietankowe 2 szklanki mleka - niepełne 4 żółtka 150 g cukru 250g dobrej jakości masła - miękkie w temp. pokojowej polewa - np. z białej czekolady UWAGA! Jeżeli macie 2 takie same blaszki można(...)Pieczemy spody w 170-180 stopniach około 20 minut, aż do lekkiego zarumienienia. Odstawiamy do wystudzenia. Zagotowujemy 1,5 szklanki mleka z cukrem. Do pozostałej ilości mleka dodajemy budynie, żółtka i skórkę z cytryn. Mieszamy dokładnie. Gdy mleko się zagotuje dodajemy przygotowane mleko z budyniem, żółtkami i skórą. Mieszamy intensywnie łyżką lub trzepaczka do zgęstnienia masy. Odstawiamy do wystudzenia. Kiedy
Piekę, bo lubięłyżki mąki ziemniaczanej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka wody nasączenie 0,5 szkl wody 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki cukru masa budyniowa 2 budynie śmietankowe 0,5 szkl soku z cytryny 1,5 szkl wody 3/4 szkl cukru 100g masła masa śmietanowa 1 galaretka cytrynowa 1 szkl wody 500ml śmietany 36% 2 łyżki cukru listonic(...)łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka wody 0,5 szkl wody 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki cukru 2 budynie śmietankowe 0,5 szkl soku z cytryny 1,5 szkl wody 3/4 szkl cukru 100g masła 1 galaretka cytrynowa 1 szkl wody 500ml śmietany 36% 2 łyżki cukru płatki migdałowe
CoolinarniePLnajważniejsze, że bez pieczenia. Rewelacyjne i pyszne wyzwanie dla mnie - to coś co uwielbiam. SKŁADNIKI: 250 g herbatników 800 g masy krówkowej kakaowej (2 małe puszki) 1 opakowanie budyniu śmietankowego (z cukrem), jeżeli jest bez cukru to + 3 łyżki cukru 400 ml mleka 1 opakowanie cukru wanilinowego 60 g masła 500 ml śmietanki kremówki (30% lub 36%) 2 łyżki cukru(...)wyłożyć herbatnikami. Do rondelka przełożyć masę krówkową i delikatnie podgrzać. Połowę masy krówkowej przełożyć na herbatniki. Na masę krówkową ułożyć warstwę herbatników. W 100 ml mleka rozpuścić budyń śmietankowy i cukier wanilinowy. W rondelku zagotować 300 ml mleka. Gdy mleko się zagotuje, przelać 100 mlo mleka z budyniem i ciągle mieszać, aż budyń zgęstnieje. Odłożyć do ostygnięcia. Miękkie
Serce zamknięte w formie pysznościbudyniowo-brzoskwiniowy: syrop z puszki brzoskwiń o pojemności 820 g (u mnie wyszło 200ml) ok 500ml wody (płynu ma być w sumie 700ml) 6 łyżek cukru 2 opakowania budyniu śmietankowego (bez cukru na 500 ml mleka) 5 żółtek 1 łyżka mąki pszennej 250 g miękkiej margaryny "Kasia" Dodatkowo: brzoskwinie z puszki o pojemności 820g 15szt. delicji pomarańczowych lub morelowych(...)przecinamy na 2 części. Wykonanie kremu: Do garnuszka przelać syrop z brzoskwiń, i uzupełnić wodą do 550ml, dodać cukier. Zagotować. W osobnej miseczce zmiksować połączyć 150 ml wody, budynie śmietankowe (proszek), żółtka i mąkę. Mieszankę wlać na wrzący syrop brzoskwiniowy i ugotować budyń. Budyń przełożyć do miseczki, przykryć folią spożywczą lub pokrywką i odstawić do całkowitego wystudzenia. Mikserem utrzeć
Walijskie PichceniePuchate, mięciutkie drożdżówki z aromatycznym czekoladowym budyniem. Nie za mocno słodkie, takie przyjemne dla naszych kubków smakowych :) Pewnie jestem monotematyczna z tym drożdżowym ciastem, ale co ja za to mogę, że ... je uwielbiam!:))) Składniki : ( na 14 sztuk) 500g mąki pszennej 30 g drożdży świeżych 3 łyżki roztopionego masła 3/4 szklanki mleka 2 jajka 1/2 op. cukru waniliowego(...)czubate łyżki cukru szczypta soli Ponadto: 100g rodzynek kieliszek rumu 2 budynie czekoladowe 38g 1 rozkłócone jajko do posmarowania drożdżówek Wykonanie: Rodzynki zalewamy rumem, moczymy je ok 1h. Jeśli nie mamy rumu lub za nim nie przepadamy pomijamy tę czynność. Budynie gotujemy w połowie mleka przewidzianego na opakowaniu, studzimy. Namoczone rodzynki odciskamy, dodajemy do budyniu. Zrobić rozczyn: z rozkruszonych
Walijskie Pichceniejazdy! - upiekłam muffinki, nie miałam wiele w lodówce, gdyż tygodniowe zakupy dopiero przed nami, ale przepis jest bardzo prosty i dodatki różne, więc można kombinować. Miałam też spory zapas budyniu, więc też znalazł się on w środku w muffinkach. *Prz epis z portalu moje miasto to Nowa Sól ( wprowadzi łam kilka zmian) Składniki(...)szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 2 jajka 1 szklanka mleka 100 g roztopionego masła lub margaryny budyń + 350 ml mleka (ja zrobiłam z bananowym) Dodatki: orzechy banany jabłka rodzynki lub inne bakalie
NA MOIM TALERZUtego oczekiwała. Deszczowa pogoda ostatnich dni sprawiła, że truskawki nie były słodkie i pachnące. Postanowiłam je nieco osłodzić... Użyłam ich do przygotowania bardzo prostego ciasta. Upiekłam biszkopt, przygotowałam budyń i galaretkę do tego truskawki i gotowe! Składniki na biszkopt: 4 jajka 120g cukru 60g mielonych migdałów 60g mąki ziemniaczanej 30g wiórków kokosowych Potrzebujemy także: budyń waniliowy galaretka truskawkowa truskawki(...)silikonowej formy do tarty, nie muszę więc wykładać jej pergaminem ani smarować tłuszczem. Ciasto pieczemy około 20 minut w temp. 190 stopni. W czasie gdy ciasto nabiera rumieńców przygotowujemy budyń i galaretkę (zgodnie z instrukcją na opakowaniu) i odstawiamy do wystygnięcia. Ostudzony biszkopt wyjmujemy z foremki i rozsmarowujemy na jego powierzchni budyń. Na warstwie budyniu układamy truskawki. Na koniec całość
Smakowity Blog Kulinarnychrupiącą słodką skorupką na wierzchu. Składniki: ciasto: 1/2 kostki masła 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mąki 3 jajka 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia masa budyniowa: 1 litr mleka 3 budynie śmietankowe z cukrem masa kokosowa: 200 g wiórek kokosowych 1/2 kostki masła 2 jajka 1/2 szklanki cukru cukier puder do posypania Wykonanie: ciasto: z podanych składników zagniatamy ciasto. Wykładamy(...)blachę 24X32 wyłożoną papierem do pieczenia. masa budyniowa: Gotujemy budyń, na litr mleka 3 opakowania budyniu. Wystudzony budyń wykładamy na ciasto. masa kokosowa: margaryne roztapiamy, studzimy. Dodajemy do niej cukier, wiórki kokosowe, jajka. Wszystko dobrze mieszamy. Gotową masę kokosową wykładamy na budyń. Rozsmarowujemy po całym cieście. Masa jest dośc gęsta. Ciasto pieczemy ok 40 minut w 180 st.w termoobiegu
Z Majeczką w kuchniKolejna propozycja na przełożenie biszkoptu i wyczarowanie z niego torcika. Mój najmłodszy synek bardzo lubi budyń, specjalnie dla niego powstała więc masa budyniowa mocno waniliowa :) Do dekoracji zamiast sztucznych ozdób użyłam owoce i od razu zrobiło się weselej podczas tej wszechogarniającej Nas bieli ! Składniki: biszkopt jasny: na prodiż 28 cm: do przekrojenia na 2 lub 3 części 6 jajek(...)prodiż 28 cm: do przekrojenia na 2 lub 3 części 6 jajek 15 łyżek cukru 15 łyżek mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao masa: 2 opakowanie budyniu waniliowego 2,5 szklanki mleka 4 łyżki cukru 1 kostka margaryny 250 g 4 łyżki cukru pudru aromat waniliowy dodatkowo; serek mascarpone 250g kolorowe cukrowe perełki szklanka wiórek kokosowych owoce
Z Majeczką w kuchniSkładniki: przepis na 36 szklankowych oczek: 0.5 kg mąki 1/2 kostki drożdży 2 jajka 1 szklanka mleka 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniiowy 1/3 kostki margaryny szczypta soli dodatkowo:budyń waniliowy 0,5 l mleka do ugotowania budyniu 2 łyzki cukru do budyniu 1 łyżka masła lukier: pól szkanki cukru pudru woda (tyle zeby lukier był gęsty) Wykonanie: Z mleka(...)dużej miski,dodajemy pozostałe składniki,rozczyn,wymiksowane jajka. Wyrabiamy dobrze ciasto.Odstawiamy na 30 minut zeby podroslo. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę,rozwałkowujemy,szklanką wycinamy koła. W garnuszku gotujemy budyń wg przepisu na opakowaniu.Studzimy.Na każde koło na środek wykładamy ok.łyżeczkę budyniu. Bułeczki odstawiamy na 15 minut zeby podrosły,po czym wstawiamy do piekarnika na 15 minutw temperaturze
Z Majeczką w kuchniDzisiaj zapraszam na nowy torcik jabłkowy. Na ucieranym spodzie, z bezą, budyniami i bitą śmietaną. Ciasto smaczne, aromatyczne, trochę migdałowe i waniliowe. Jabłka doprawione są cynamonem. Aby dodać jeszcze więcej smaku, masę jabłkową przygotowałam na soku pomarańczowym. Torcik jest pyszny, dobrze smakuje z filiżanką ulubionej herbaty. Polecam na jesienny wieczór. Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Royal(...)pieczenia Beza: 3 białka 100g cukru 3-4 krople aromatu migdałowego 50g płatków migdałowych Masa jabłkowa: 800g jabłek 450ml + 1/4 szklanki soku jabłkowego lub pomarańczowego 1 łyżeczka cynamonu 2 budynie waniliowe bez cukru 30g cukru (niekoniecznie) 2 łyżeczki cukru wanilinowego Dodatkowo: 300g śmietanki kremówki 30% 2-3 łyżki cukru pudru płatki migdałowe do posypania Ciasto: 1. Mąkę przesiać
Mała Cukierenka