budyń - 12640 przepisów (strona:115/843)

Błyskawiczna tarta z truskawkami 147

spodu można użyć ulubionych ciasteczek, ja użyłam Hitów, które akurat dorwałam w promocji. Obiecuję, na jednym kawałku się nie skończy, będziecie zachwyceni :) Składniki: - paczka Hitów - 3/4 kostki masła - 2 budynie śmietankowe - 800 ml mleka - cukier (wg uznania) - ok 300 g truskawek Ciastka kruszę jak najdrobniej, masło rozpuszczam, dodaję do ciastek i dokładnie mieszam, tak aby powstał 'mokry piasek'. Formę(...)tarty smaruję masłem, wyklejam dno ciastkami i odstawiam do zamrażarki na czas robienia masy. Budynie gotuje wg przepisu na opakowaniu, z tym że zmniejszam ilość mleka o 100 ml z każdego budyniu (u mnie z litra do 800 ml), słodzę wg uznania. Gorący budyń wylewam na ciasteczkowy spód. czekam ok 10 minut aż lekko ostygnie i układam połówki truskawek. Chłodzę

Cook&Love
Rewelacyjne Ciasto "Pijak" 1094

Warstwa Makowo-Kokosowa: 5 białek 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki suchego maku 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 5 żółtek 3/4 szklanki cukru (lub mniej) budyń śmietankowy (bez cukru) 500 ml mleka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 250 g masła cukier waniliowy Polewa: 100 g gorzkiej czekolady (lub 50 g mlecznej(...)przekładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia (tę samą w której piekliśmy biszkopt). Wyrównujemy i pieczemy ok. 20 minut w temp. 170°C. Krem: Do mleka wrzucamy cukier, budyń w proszku, mąkę oraz cukier waniliowy - dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy żółtka i podgrzewamy energicznie mieszając do momentu zagotowania i zgęstnienia masy. Gdy budyń będzie gotowy zdejmujemy z ognia i całkowicie

Słodka Strona
Jabłecznik z budyniem i kruche ciasto. 86

łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 żółtka gęsta śmietana łyżka kakao Nadzienie: I kg jabłek łyżeczka cynamonu cukier do smaku 4 łyżki manny II litr mleka 3 jasne budynie Do malaksera wsypujemy wszystkie suche składniki na ciasto, chwilę go załączamy aby się wymieszały. Następnie dodajemy rozdrobnione masło i żółtka, miksujemy aż powstanie tzw żwirek. Wtedy wykładamy ciasto na blat(...)też do schłodzenia.  Obrane jabłka ścieramy na tarce, jeśli są bardzo soczyste można lekko odcisnąć. Odkładamy na bok aby sobie ściemniały, wtedy będą się ładnie odcinać od jasnego budyniu. Po chwili dodajemy resztę składników i pierwsza masa gotowa. Budyń gotujemy z zaleceniami producenta tylko na mniejszej ilości mleka. Wyjmujemy ciasto, posypujemy kakao. Pierwsze kładziemy jabłka, równo rozprowadzamy. Następnie wylewamy

Dieta moja pasja
Kruche ciasto z jogurtem i jeżynami 236

może się pomylić! Bo to ciasto to taki oszukany sernik bez sera, masa jogurtowa jest jednak lżejsza i mniej kaloryczna od tradycyjnego sernika. Ta pyszna masa jogurtowa z budyniem została zamknięta pomiędzy dwoma warstwami pysznego kruchego ciasta. Na powierzchni jogurtowej masy rozrzucone zostały jeżyny, które barwią w niektórych miejscach strukturę tego ciasta. Ciasto kruche w tym przepisie jest przygotowane(...)przygotować idealne ciasto kruche bez jajka: 300 g mąki 200 g masła 100 g cukru szczypta soli Masa: 400 g jogurtu greckiego 4 łyżki cukru 1 jajko 1 op. budyniu śmietankowego (40g) 1 łyżka rozpuszczonego masła lub oleju Przygotowanie: Ciasto kruche przygotowałam w moim nowym robocie, po prostu wrzuciłam składniki do misy, włączyłam funkcję wyrabiania ciasta

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kora orzechowa 721

kokosowych 100 g rodzynek 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia krem: sok z 1 puszki (820g) brzoskwiń 1 i 3/4 szkl. wody 5 łyżek cukru 2 budynie śmietankowe 1 łyżka mąki pszennej 4 żółtka 300 g masła ponadto: 1 podwójna  paczka delicji pomarańczowych 1/4 szkl. mocnego naparu kawy 50 ml spirytusu osączone brzoskwinie z 1 puszki(...)wylać na blaszkę o wym. 25/29 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 35 minut w temp. 170*C. Sok z brzoskwiń zagotować z 1 szklanką wody i cukrem. Budynie zmieszać z mąką,rozpuścić w 3/4 szklanki wody,zmieszać z żółtkami. Wlać do gotującego się soku i ugotować gęsty budyńBudyń należy wystudzić i zimny utrzeć z masłem na puszysty

Kolorowa kuchnia Elki
Budyniowy krem z chałwą i wiśniami 104

robią wszystko na wysokim poziome, ale myślę, że i mój krem był dobry- w końcu korzystałam z oryginalnego przepisu! :D Słodka kwaskowatość wiśni przełamała ciężki sezamowy smak chałwy, a budyń dodał kremowej konsystencji. To taki deser, który kojarzy się z ciepłym, domowym kątem. Świetny na lato! Szczególnie wtedy, kiedy nie zawsze świeci słońce ;) Dzielę się dzisiaj nim z Wami(...)babeczek, jako wypełnienie lub muffin, jako topping :) Spróbujcie koniecznie i rozpłyńcie się w chałwowej kremowości przy wiśniach. Zaproście kumpele! :D Budyniowy krem z chałwą i wiśniami Potrzebujesz: 2 opakowania budyniu śmietankowego 2 szklanki mleka 2 łyżki cukru 2 chałwy waniliowo- kakaowe 150g masła 1 szklanka wydrylowanych wiśni garść orzechów laskowych Sposób przyrządzenia: 1. Budynie ugotuj na mleku z cukrem

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Muffinki budyniowe 149

Muffinki te smakują wszystkim, są pyszne dzięki budyniowi i czekoladzie w środku , a dodatkowo dekoracyjny lekki krem sprawia ,że można się nimi zajadać bez końca :) A w dodatku wyglądają rewelacyjnie. Goraco polecam je każdemu. Muffinki z nadzieniem budyniowym  Składniki na muffinki: - budyń waniliowy - 300 g mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia  - 1/2 łyżeczki sody  - szczypta soli(...)mleka - 150 g masła / margaryny   - 160 g cukru  - 2 jajka - gorzka czekolada (ilość wg uznania)  Budyń waniliowy ugotować z 400 ml mleka zgodnie z zaleceniami na opakowaniu, tak by był dość gęsty i pozostawić do ostudzenia.  Margarynę lub masło roztopić, a następnie rozpuścić w niej cukier. Do osobnego naczynia przesiać mąkę i wymieszać z proszkiem

Aromatyczne Podróże
Rożki Francuskie z Kremem Budyniowym (Rurki z Kremem Budyniowym) 170

kremem to idealna kompozycja smaków tworząca pięknie wyglądającą słodką przekąskę. Rożki Francuskie z Kremem Budyniowym (Rurki z Kremem Budyniowym) - Składniki: ok. 600 g ciasta francuskiego Krem: 500 ml mleka budyń waniliowy łyżka mąki pszennej łyżka mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru 3 łyżki masła 200 ml śmietanki 30% cukier puder do oprószenia   Rożki Francuskie z Kremem Budyniowym (Rurki z Kremem(...)mleka zagotowujemy wraz z cukrem i masłem. W pozostałym mleku rozpuszczamy proszek budyniowy oraz mąki, a następnie wlewamy do gotującego się mleka i energicznie mieszamy do zgęstnienia budyniu. Całkowicie studzimy. Śmietankę ubijamy. Ostudzony budyń miksujemy do otrzymania gładkiej konsystencji (najlepiej do tego celu użyć blendera). Następnie do budyniu dodajemy kremówkę i delikatnie mieszamy do otrzymania gładkiego kremu. Masę umieszczamy

Słodka Strona
Fale Dunaju z Wiśniami 109

masła 250 g margaryny 275 g cukru 5 jaj 300 g mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 11 łyżek + 440 ml mleka 2 łyżki kakao 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego (na 3/4 l mleka) 300 g gorzkiej czekolady/  kuwertury trochę śmietany kremówki tłuszcz do wysmarowania formy 1. Wiśnie odcedzić. 300 g masła i 225 g cukru utrzeć(...)całości rozsypujemy wiśnie. Całość wkładamy do rozgrzanego uprzednio piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 35-40 minut. Pozostawiamy do ostygnięcia. 2. W 6 łyżkach mleka mieszamy budyń i 50 g cukru.Gotujemy 440 ml mleka. Dodajemy budyń, gotujemy na małym ogniu ok. 1 minuty. Pozostawiamy do wystudzenia. Margarynę ucieramy na gładką masę. Dodajemy po 1 łyżce wystudzony budyń

Kuchnia smaków
Eklerki, ptysie i inne "dziwolągi" :) 202

Upieczone eklerki przełóż na kratkę i odłóż do całkowitego wystudzenia. Krem budyniowy: ½   l mleka + 1/2 szklanki do rozrobienia mieszanki ¼   szklanki cukru 2 żółtka 1 budyń waniliowy 1 / 3 szklanki mąki (pół na pół ziemniaczanej i pszennej) 100 g masła 2 łyżki cukru pudru WYKONANIE: 1 / 2 l mleka zagotuj z cukrem. Połowę szklanki mleka zblenduj z mąką, żółtkami(...)budyniem tak, aby nie było grudek. Mieszankę wlej na gotująco się mleka. Cały czas mieszając, zagotuj do zgęstnienia. Ostudź. Masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę, w międzyczasie zimny budyń przetrzyj przez metalowe sitko i dodawaj łyżka po łyżce do masy maślanej. Miksuj do czasu wykorzystania całego budyniu i uzyskania gładkiego kremu. Ciastka przetnij na pół i za pomocą

Kulinarna (nie)codzienność
Ciasto grejpfrutowo – kajmakowe 155

Piec 30-40 min (do tzw. suchego patyczka), po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić biszkopt na ok. 10 minut. Po tym czasie wyciągnąć i ostudzić. Masa grejpfrutowa: 2 budynie śmietankowe 500 ml soku grejpfrutowego 200 g masła 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Budyń ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu na soku grejpfrutowym. Po zdjęciu z palnika przykryć folią spożywczą(...)powstał „kożuch”. Ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Zimny budyń dodawać łyżka po łyżce do masła i ucierać aż zużyjemy cały budyń i powstanie jednolita masa. Masa kajmakowa: 400 g kajmaku (1 puszka) 200g masła ½ szklanki posiekanych orzechów Przygotowanie: Masło utrzeć na puch. Dodawać kajmak po jednej łyżce cały czas miksując. Utrzeć na jednolitą masę. Na końcu

Kulinarna (nie)codzienność
Czekoladowy budyń białkowy 120

Czasem przychodzi ochota na coś ciepłego i słodkiego. W takich momentach zazwyczaj z pomocą przychodził pyszny kremowy budyń... z torebki :) Dla tych, którzy wolą przygotować domową wersję tego deseru podsyłam poniższy przepis. Budyń wzbogaciłam o czekoladową odżywkę białkową - ilość zależy od naszego zapotrzebowania. Dziękuję mocnysklep.pl za pyszne próbki! Smacznego! Składniki: 1 szklanka mleka 3 łyżeczki zmielonych płatków owsianych (zagęszczą budyń(...)razem z kakao. W 1/3 rozmieszać odżywkę i zmielone płatki. Wlać do gotującego się mleka i zmniejszyć ognień. Mieszając gotować ok 8 minut - do zgęstnienia. Przelać do miseczki. Schłodzony budyń będzie jeszcze gęstszy. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Domowy budyń + film 144

Domowy budyń to znakomity pomysł dla dzieci, na deser lub podwieczorek bez dodatku konserwantów i o wiele smaczniejszy niż zrobiony z proszku. Przygotowanie takiego deseru zajmuje krótką chwilę i jest bardzo łatwe, można go zajadać na zimno lub gorąco.     Składniki na 2 porcje : 1/2 litra mleka 1 żółtko 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki(...)wlewamy do garnka, stawiamy na małym ogniu i zagotowujemy. Do gotującego mleka wlewamy wcześniej przygotowaną zawiesinę z mleka, cukru i mąki, cały czas mieszamy aby nie powstały grudki. Gdy budyń zgęstnieje zdejmujemy go z ognia, przekładamy do pucharków i dekorujemy konfiturą lub owocami. Artykuł Domowy budyń + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania

Smakowite Dania
Ciasto Black-White-Red 391

oczyszczonej   Masa budyniowa: 500 ml mleka (2 szkl) 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szkl cukru 1 op. cukru wanilinowego (16 g) 1 op. budyniu waniliowy bez cukru (opakowanie na pół litra mleka) 250 g miękkiego masła   Mus malinowy: 2 galaretki malinowe 1 szkl wrzącej wody 500 g świeżych lub mrożonych malin(...)około 25-30 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia.     Masa budyniowa: 450 ml mleka zagotować, w pozostałym mleku rozpuścić budyń, cukry oraz mąki. Mieszankę wlać do gotującego się mleka i energicznie mieszając gotować, aż budyń zgęstnieje. Zdjąć z ognia i pozostawić do wystudzenia w temperaturze pokojowej.   Miękkie

Nastoletnie Wypiekanie