przepysznym, aksamitnym kremem i mocno owocowym dżemem. Wszystkim smakują, a szczególnie tym najmłodszym. A wszystko to z miłości do truskawek… 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko 1 budyń waniliowy 2 szklanki mleka 2 łyżki cukru 1 łyżka mąki pszennej 50 g masła 1 słoiczek dżemu truskawkowego Łowicz Dobrze schłodzone ciasto francuskie rozwinąć i za pomocą foremki wycinać serca(...)ciasto się lekko przyrumieni. Wystudzić. W pół szklanki mleka rozmieszać proszek budyniowy i mąkę pszenną. Resztę mleka doprowadzić do wrzenia razem z cukrem i masłem. Ugotować budyń. Jeszcze gorący przełożyć do upieczonych ciasteczek. Środek można skruszyć widelcem, aby można było wlać więcej budyniu. Wyrównać, a na wierzch rozsmarować dżem truskawkowy. Odstawić, aż krem zastygnie. Smacznego :) Przepis bierze udział w akcji
https:KKuchniaMniampierzaste obłoki. Myślę, że zachwyci amatorów sławnych pralinek i nie tylko. Składniki (forma 24cm x 30cm): Krem: 4 szklanki (1000 ml) mleka 1 kostka (200 g) masła 2 budynie (po 40 g) waniliowe bez cukru 0,5 szklanki (100 g) cukru 2 łyżki (50 g) mąki ziemniaczanej 1 łyżka (12 g) mąki pszennej 1 szklanka (100 g) wiórków kokosowych(...)Petit Beurre 4-5 łyżek mielonych migdałów 0,5 szklanki (50 g) wiórków kokosowych. Przygotowanie: 1) W rondelku zagotować 3 szklanki mleka z cukrem. 2) Pozostałe mleko wymieszać z budyniami, mąką ziemniaczaną oraz pszenną. 3) Cały czas energicznie mieszając, przygotowaną mieszankę dodać do gorącego mleka z cukrem, a następnie, nie przestając mieszać, zagotować. 4) Budyń przykryć folią spożywczą
Fitsweet.mejaja 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki mielonej lifolizowanej aceroli (można użyć zamiennie kakao) 1/2 szklanki cukru Masa: 2 puszki mleczka kokosowego 2 budynie śmietankowe w proszku 5 łyżek cukru żurawina w czekoladzie Najlepszeprodukty.com Jaja ubijamy z cukrem na puszystą jasną masę. Mąkę mieszamy z acerolą i proszkiem do pieczenia. Do ubitych jaj dodajemy(...)puszki mleczka kokosowego wraz z cukrem. W pozostałym mleczku kokosowym rozpuszczamy proszki budyniowe i dolewamy do gorącego mleka. Postępujemy dokładnie tak samo jak w przypadku klasycznie gotowanego budyniu. Budyń zabezpieczamy folią spożywczą, żeby nie wysychał i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Nasz biszkopt odwijamy, delikatnie odrywamy od papieru do pieczenia i smarujemy budyniem zostawiając około 2 cm ciasta bez nadzienia
MamaOskarkawszystko, co dobre, szybko się kończy... ). I choć ten sezon wykorzystałam w pełni, to i tak, myślę sobie, mogłabym przygotować coś jeszcze... Wracając jednak do placuszków; dzięki dodatkowi karmelowego budyniu i ciemnego cukru mają cudowny, karmelowy posmak, świetnie się z figami komponujący. Są puszyste, delikatne i nie bardzo słodkie, co nadrabia daktylowo-orzechowy syrop, który został mi po budyniu ryżowym(...)macie pół godziny na przygotowanie śniadania, polecam Wam ogromnie! Placuszki budyniowo-maślankowe z figami i syropem daktylowo-orzechowym Składniki: (na około 15 placuszków) 200 g mąki pszennej 65 g budyniu karmelowego (proszek) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 35 g ciemnego cukru muscovado 1 jajko 300 g maślanki 30 ml oleju 2-3 figi dodatkowo: syrop daktylowo-orzechowy Mąkę przesiać z sodą
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDziś mam dla Was pyszną propozycję na jesienny deser – jaglany budyń z wanilią do tego duszone śliwki z pomarańczą i cynamonem. Palce lizać! :) Mój budyń ugotowałam takim prawdziwie babcinym sposobem: na mleku, z cukrem i z masłem, jeśli nie możecie lub nie chcecie używać któregoś z tych składników spokojnie można je zastąpić. Poprzedni budyń robiłam na mleku roślinnym(...)super ( tutaj przepis ). Zamiast cukru możecie dać miód, a masło zastąpić olejem kokosowym – co kto lubi. Z podanych proporcji zrobicie 3 większe lub 4 mniejsze porcje. Składniki na budyń: 0,5 szklanki kaszy jaglanej 2,5 szklanki mleka 2 łyżki cukru 1 łyżeczka masła 1 laska wanilii 1 pomarańcza + 0,5 kg. śliwek, cynamon Kaszę płuczemy w ciepłej wodzie
CiastkozercyKolejna moja tarta, tym razem z malinami, budyniem i musem malinowym. Ciasto delikatnie słodkie...kwaskowate maliny zatopione w słodkim i mocno waniliowym budyniu... ...a całość łączy słodki smak mocno malinowego musu....pyszna i pachnąca tarta... polecam :) Składniki na formę 26cm: Ciasto - 200g mąki krupczatki(...)masła - 50g cukru pudru - 1 żółtko - 2 duże łyżki śmietanki 18% - kilka kropel olejku waniliowego Masa budyniowa - 250ml śmietanki 18% - 250ml mleka 3% - 4 duże łyżki cukru - 1 budyń waniliowy bez cukru - 1 duża łyżka masła - 1 żółtko - kilka kropli olejku waniliowego Mus malinowy - 200g mrożonych malin - 1 galaretka malinowa - 300ml wrzątku Dodatkowo - 300g mrożonych lub świeżych malin Sposób
Wypieki ReneChińczycy nie mają tak zabójczych ciągot do cukru jak my w Europie. Prosty i zdrowy – bo z sokiem imbirowym. Niesamowicie ożywczy i satysfakcjonujący – lekki, nie zapycha, ciężko się tym budyniem przejeść czy przesłodzić – sama przyjemność! Ciężko dokładnie nazwać i określić ten Chiński deser. W oryginale najbliżej mu pochodzeniem do sera lub twarogu. Sok z imbiru dodawany tutaj do mleka zawiera(...)ścieramy na jak najdrobniejszej tarce. Odciskamy sok na sicie lub przez gazę do miseczki i odstawiamy na 5-6 minut. Na dnie zobaczycie biały osad – to skrobia. Do budyniu niby by się przydała, ale nie ta – ma mało lepiących właściwości, a jest mocno gorzka. Dwie łyżki stołowe i jedną herbacianą łyżeczkę soku odlewamy znad osadu, resztę soku zostawiamy sobie
Karo in the Kitchenpierzaste obłoki. Myślę, że zachwyci amatorów sławnych pralinek i nie tylko. Składniki (forma 24cm x 30cm): Krem: 4 szklanki (1000 ml) mleka 1 kostka (200 g) masła 2 budynie (po 40 g) waniliowe bez cukru 0,5 szklanki (100 g) cukru 2 łyżki (50 g) mąki ziemniaczanej 1 łyżka (12 g) mąki pszennej 1 szklanka (100 g) wiórków kokosowych(...)Petit Beurre 4-5 łyżek mielonych migdałów 0,5 szklanki (50 g) wiórków kokosowych. Przygotowanie: 1) W rondelku zagotować 3 szklanki mleka z cukrem. 2) Pozostałe mleko wymieszać z budyniami, mąką ziemniaczaną oraz pszenną. 3) Cały czas energicznie mieszając, przygotowaną mieszankę dodać do gorącego mleka z cukrem, a następnie, nie przestając mieszać, zagotować. 4) Budyń przykryć folią spożywczą
Fitsweet.meLekkie ciasto z musem arbuzowym to moja propozycja na trwające upały. Delikatny biszkopt na bazie budyniu i czekoladowy sernik to cudowne dopełnienie owocowej galaretki. Składniki biszkopt 5 jajek 1 budyń śmietankowy Rodzinny Gellwe ok. 4 łyżki mąki pszennej 1 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia sernik czekoladowy 750 g sera do serników 500 ml śmietanki 30 % 150 g czekolady(...)łyżki żelatyny Gellwe sok z cytryny ok. 5 łyżek cukru pudru 1. Białka ubijamy na sztywno, dosypujemy cukier i dodajemy po jednym żółtku. Na koniec stopniowo wsypujemy przesiany budyń z mąką i proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 28 cm i pieczemy około 35- 40 minut w 165 stopniach z włączonym termoobiegiem ( bez w 180 stopniach
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatySpróbujcie. Składniki: (forma 24×24 cm) 1 kg sera z wiaderka – polecam Wieluń Mój Ulubiony twarożek kanapkowo-sernikowy duża paczka herbatników – u mnie pełnoziarniste 1 budyń śmietankowy 45 g bez cukru 1 budyń waniliowy 45 g bez cukru 150 ml mleka* ciut powyżej 1/2 szklanki cukru 200 g masła 4 jajka (u mnie wiejskie) 1 łyżka(...)czas energicznie mieszając ręczną trzepaczką. Masa powinna być gładka i jednolita. Ja gotuję na średnim ogniu, uważajcie by nie przypalić masy. Kolejno do gorącej masy dodajemy wymieszane w mleku budynie, energicznie mieszamy. Gotujemy całość (ciągle mieszając!) aż do zgęstnienia masy (będzie gęstnieć jak budyń). Masę wylewamy na warstwę herbatników (ja to robię chochelką). Następnie układamy warstwę herbatników na wierzch. Odstawiamy
Słodkie okruszkiUwielbiam budyń jaglany, nie tylko za smak i wartości zdrowotne, ale także za jego uniwersalność. Nadaje się na sycące śniadanie, dietetyczny deser, lub na kolację, na świeżym powietrzu. Ostatnio na piknik przygotowałam budyń pachnący latem, płatkami róży i soczystymi owocami. Wyszedł przepyszny :) budyń: 100 g kaszy jaglanej (waga przed gotowaniem) pół szklanki mleka jaglanego 3 łyżki konfitury wiśniowej garść płatków(...)wchłonie. Ugotowaną miksujemy z mlekiem jaglanym, konfiturą i płatkami róży. Nakładamy do miseczek/słoiczków i dekorujemy owocami oraz resztą dodatków. Smakuje świetnie na ciepło i zimno, smacznego :) Artykuł Różany budyń jaglany z owocami pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogRafaello zrobione przez starszą córkę.Dla odmiany zamiast krakersów są herbatniki i z braku mąki ziemniaczanej budynie. 1 litr mleka 4 łyżki mąki pszennej 1 -1,5 łyżki mąki ziemniaczanej [ 2 budynie śmietankowe] 2/3 szkl. cukru 1 łyżka cukru waniliowego 4 żółtka 200 g masła miękkiego 200 g wiórków kokosowych herbatniki Cukier [2/3 szkl.]utrzeć(...)żółtkami,dodać cukier waniliowy, 1/2 szk. mleka ,mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną [ budyń].Wszystko razem zmiksować.Pozostałe mleko zagotować z resztą cukru (1/4 szkl.)i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlać masę jajeczną i gotować przez około minutę cały czas energicznie mieszając aby się masa nie przypaliła.Miękkie masło utrzeć na puszystą masę,stopniowo dodawać wystudzony budyń, ciągle
Moje domowe kucharzeniegorącą masę wylewamy do blaszki, a pomiędzy układamy warstwy herbatników. Przygotowane ciasto studzimy do jej zgęstnienia. Masa w swej konsystencji przypomina gęsty i kremowy budyń. Herbatniki pod wpływem gorącej masy szybko miękną, a ciasto tężeje po kilku godzinach stania w lodówce. Polecam, ciasto smakuje przepysznie. Sernik gotowany z truskawkami Drukuj przepis(...)Składniki -1 kg mielonego twarogu, może być z wiaderka -200 g masła -1 szklanka cukru -łyżka cukru waniliowego -2 budynie waniliowe -4 duże jajka (użyłam L) -200 ml mleka -około 400 g herbatników Dodatkowo: -500 g truskawek (umytych i osuszonych) -2 galaretki truskawkowe Przygotowanie --> W dużym garnku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i cukier waniliowy, mieszamy. Dodajemy zmielony twaróg, jajka
Marta Gotujebrzoskwiń (1 puszka) 2 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 3 łyżki zimnej wody MASA BRZOSKWINIOWA: 2 szklanki syropu spod brzoskwiń 1/4 szklanki cukru 2 żółtka 2 budynie waniliowe lub śmietankowe 200 g masła DEKORACJA: 100 g czekolady gorzkiej 1/2 szklanki kremówki 1 szklanka śmietanki kremówki 30% 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżka wody prażone włoskie orzechy rurki waflowe cukierki Michałki(...)szklanki płynu. Część syropu odlać (ok 1/2 szklanki) i rozmieszać w nim proszek budyniowy z żółtkami. Resztę syropu wstawić na ogień i zagotować razem z cukrem. Wlać rozmieszane budynie i ugotować. Przykryć folią spożywczą, tak aby była przyklejona na powierzchni i odstawić do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło zmiksować i w kilku porcjach utrzeć z wystudzonym budyniem. Krem podzielić
https:KKuchniaMniamDzisiaj propozycja dla miłośników drożdżówek ;) Bułeczki z budyniem piekłam po raz pierwszy , ale wyszły rewelacyjnie . Wniosek stąd taki , że polecam do zrobienia doświadczonym i tym , którzy rozpoczynają swoją podróż kulinarną :) Składniki: wyszło ok. 15 bułeczek 35 dag mąki 10 dag cukru 4 żółtka 150 ml mleka 2 dag drożdży 5 dag masła szczypta soli budyń śmietankowy ( wg przepisu(...)każdym krążku środki o średnicy 2 cm. Na dnie każdej dziurki połóż odrobinę ciasta i ugnieć palcem.Powstałe oponki odstaw do wyrośnięcia. Gdy bułeczki wyrosną , włóż do każdej łyżeczkę budyniu. Bułeczki wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 160 C i piecz ok. 15 minut. Rumiane bułeczki wyjmij z pieca , Gdy lekko przestygną , włóż do każdej jeszcze łyżeczkę budyniu. Smacznego
Różne smaki w kuchni