budyń - 12640 przepisów (strona:113/843)

Jesienny budyń jaglany 147

Dziś mam dla Was pyszną propozycję na jesienny deser – jaglany budyń z wanilią do tego duszone śliwki z pomarańczą i cynamonem. Palce lizać! :) Mój budyń ugotowałam takim prawdziwie babcinym sposobem: na mleku, z cukrem i z masłem, jeśli nie możecie lub nie chcecie używać któregoś z tych składników spokojnie można je zastąpić. Poprzedni budyń robiłam na mleku roślinnym(...)super ( tutaj przepis ). Zamiast cukru możecie dać miód, a masło zastąpić olejem kokosowym – co kto lubi. Z podanych proporcji zrobicie 3 większe lub 4 mniejsze porcje. Składniki na budyń: 0,5 szklanki kaszy jaglanej 2,5 szklanki mleka 2 łyżki cukru 1 łyżeczka masła 1 laska wanilii 1 pomarańcza + 0,5 kg. śliwek, cynamon Kaszę płuczemy w ciepłej wodzie

Ciastkozercy
Tarta mocno malinowa 184

Kolejna moja tarta, tym razem z malinami, budyniem i musem malinowym. Ciasto delikatnie słodkie...kwaskowate maliny zatopione w słodkim i mocno waniliowym budyniu... ...a całość łączy słodki smak mocno malinowego musu....pyszna i pachnąca tarta...                  polecam :) Składniki na formę 26cm: Ciasto - 200g mąki krupczatki(...)masła -  50g cukru pudru - 1 żółtko - 2 duże łyżki śmietanki 18% - kilka kropel olejku waniliowego Masa budyniowa - 250ml śmietanki 18% - 250ml mleka 3% - 4 duże łyżki cukru - 1 budyń waniliowy bez cukru - 1 duża łyżka masła - 1 żółtko - kilka kropli olejku waniliowego Mus malinowy - 200g mrożonych malin - 1 galaretka malinowa - 300ml wrzątku Dodatkowo - 300g mrożonych lub świeżych malin Sposób

Wypieki Rene
Chiński budyń imbirowy – deser bez glutenu 251

Chińczycy nie mają tak zabójczych ciągot do cukru jak my w Europie. Prosty i zdrowy – bo z sokiem imbirowym. Niesamowicie ożywczy i satysfakcjonujący – lekki, nie zapycha, ciężko się tym budyniem przejeść czy przesłodzić – sama przyjemność! Ciężko dokładnie nazwać i określić ten Chiński deser. W oryginale najbliżej mu pochodzeniem do sera lub twarogu. Sok z imbiru dodawany tutaj do mleka zawiera(...)ścieramy na jak najdrobniejszej tarce. Odciskamy sok na sicie lub przez gazę do miseczki i odstawiamy na 5-6 minut. Na dnie zobaczycie biały osad – to skrobia. Do budyniu niby by się przydała, ale nie ta – ma mało lepiących właściwości, a jest mocno gorzka. Dwie łyżki stołowe i jedną herbacianą łyżeczkę soku odlewamy znad osadu, resztę soku zostawiamy sobie

Karo in the Kitchen
Ciasto Raffaello 193

pierzaste obłoki. Myślę, że zachwyci amatorów sławnych pralinek i nie tylko. Składniki (forma 24cm x 30cm): Krem: 4 szklanki (1000 ml) mleka 1 kostka (200 g) masła 2 budynie (po 40 g) waniliowe bez cukru 0,5 szklanki (100 g) cukru 2 łyżki (50 g) mąki ziemniaczanej 1 łyżka (12 g) mąki pszennej 1 szklanka (100 g) wiórków kokosowych(...)Petit Beurre 4-5 łyżek mielonych migdałów 0,5 szklanki (50 g) wiórków kokosowych. Przygotowanie: 1) W rondelku zagotować 3 szklanki mleka z cukrem. 2) Pozostałe mleko wymieszać z budyniami, mąką ziemniaczaną oraz pszenną. 3) Cały czas energicznie mieszając, przygotowaną mieszankę dodać do gorącego mleka z cukrem, a następnie, nie przestając mieszać, zagotować. 4) Budyń przykryć folią spożywczą

Fitsweet.me
Biszkopt z czekoladowym sernikiem i musem arbuzowym 249

Lekkie ciasto z musem arbuzowym to moja propozycja na trwające upały. Delikatny biszkopt na bazie budyniu i czekoladowy sernik to cudowne dopełnienie owocowej galaretki. Składniki biszkopt 5 jajek 1 budyń śmietankowy Rodzinny Gellwe ok. 4 łyżki mąki pszennej 1 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia sernik czekoladowy 750 g sera do serników 500 ml śmietanki 30 % 150 g czekolady(...)łyżki żelatyny Gellwe sok z cytryny ok. 5 łyżek cukru pudru 1. Białka ubijamy na sztywno, dosypujemy cukier i dodajemy po jednym żółtku. Na koniec stopniowo wsypujemy przesiany budyń z mąką i proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 28 cm i pieczemy około 35- 40 minut w 165 stopniach z włączonym termoobiegiem ( bez w 180 stopniach

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Gotowany waniliowo – śmietankowy sernik (na herbatnikach) 173

Spróbujcie.   Składniki: (forma 24×24 cm) 1 kg sera z wiaderka – polecam Wieluń Mój Ulubiony twarożek kanapkowo-sernikowy duża paczka herbatników – u mnie pełnoziarniste 1 budyń śmietankowy 45 g bez cukru 1 budyń waniliowy 45 g bez cukru 150 ml mleka* ciut powyżej 1/2 szklanki cukru 200 g masła 4 jajka (u mnie wiejskie) 1 łyżka(...)czas energicznie mieszając ręczną trzepaczką. Masa powinna być gładka i jednolita. Ja gotuję na średnim ogniu, uważajcie by nie przypalić masy. Kolejno do gorącej masy dodajemy wymieszane w mleku budynie, energicznie mieszamy. Gotujemy całość (ciągle mieszając!) aż do zgęstnienia masy (będzie gęstnieć jak budyń). Masę wylewamy na warstwę herbatników (ja to robię chochelką). Następnie układamy warstwę herbatników na wierzch. Odstawiamy

Słodkie okruszki
Różany budyń jaglany z owocami 105

Uwielbiam budyń jaglany, nie tylko za smak i wartości zdrowotne, ale także za jego uniwersalność. Nadaje się na sycące śniadanie, dietetyczny deser, lub na kolację, na świeżym powietrzu. Ostatnio na piknik przygotowałam budyń pachnący latem, płatkami róży i soczystymi owocami. Wyszedł przepyszny :) budyń: 100 g kaszy jaglanej (waga przed gotowaniem) pół szklanki mleka jaglanego 3 łyżki konfitury wiśniowej garść płatków(...)wchłonie. Ugotowaną miksujemy z mlekiem jaglanym, konfiturą i płatkami róży. Nakładamy do miseczek/słoiczków i dekorujemy owocami oraz resztą dodatków. Smakuje świetnie na ciepło i zimno, smacznego :) Artykuł Różany budyń jaglany z owocami pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Rafaello 186

Rafaello zrobione przez starszą córkę.Dla odmiany zamiast krakersów są herbatniki i z braku mąki ziemniaczanej budynie. 1 litr mleka 4 łyżki mąki pszennej 1 -1,5 łyżki mąki ziemniaczanej [ 2 budynie śmietankowe] 2/3 szkl. cukru 1 łyżka cukru waniliowego 4 żółtka 200 g masła miękkiego 200 g wiórków kokosowych herbatniki Cukier  [2/3 szkl.]utrzeć(...)żółtkami,dodać cukier waniliowy, 1/2 szk. mleka ,mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną [ budyń].Wszystko razem zmiksować.Pozostałe mleko zagotować z resztą cukru (1/4 szkl.)i cukrem waniliowym.  Do gotującego się mleka wlać masę jajeczną i gotować przez około minutę cały czas energicznie mieszając aby się masa nie przypaliła.Miękkie masło utrzeć na puszystą masę,stopniowo dodawać wystudzony budyń, ciągle

Moje domowe kucharzenie
Sernik gotowany z truskawkami 242

gorącą masę wylewamy do blaszki, a pomiędzy układamy warstwy herbatników. Przygotowane ciasto studzimy do jej zgęstnienia. Masa w swej konsystencji przypomina gęsty i kremowy budyń. Herbatniki pod wpływem gorącej masy szybko miękną, a ciasto tężeje po kilku godzinach stania w lodówce. Polecam, ciasto smakuje przepysznie. Sernik gotowany z truskawkami Drukuj przepis(...)Składniki -1 kg mielonego twarogu, może być z wiaderka -200 g masła -1 szklanka cukru -łyżka cukru waniliowego -2 budynie waniliowe -4 duże jajka (użyłam L) -200 ml mleka -około 400 g herbatników Dodatkowo: -500 g truskawek (umytych i osuszonych) -2 galaretki truskawkowe Przygotowanie --> W dużym garnku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i cukier waniliowy, mieszamy. Dodajemy zmielony twaróg, jajka

Marta Gotuje
Tort Kora Orzechowa 343

brzoskwiń (1 puszka) 2 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 3 łyżki zimnej wody MASA BRZOSKWINIOWA: 2 szklanki syropu spod brzoskwiń 1/4 szklanki cukru 2 żółtka 2 budynie waniliowe lub śmietankowe 200 g masła DEKORACJA: 100 g czekolady gorzkiej 1/2 szklanki kremówki 1 szklanka śmietanki kremówki 30% 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżka wody prażone włoskie orzechy rurki waflowe cukierki Michałki(...)szklanki płynu. Część syropu odlać (ok 1/2 szklanki) i rozmieszać w nim proszek budyniowy z żółtkami. Resztę syropu wstawić na ogień i zagotować razem z cukrem. Wlać rozmieszane budynie i ugotować. Przykryć folią spożywczą, tak aby była przyklejona na powierzchni i odstawić do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło zmiksować i w kilku porcjach utrzeć z wystudzonym budyniem. Krem podzielić

https:KKuchniaMniam
Bułeczki z budyniem 291

Dzisiaj propozycja dla miłośników drożdżówek ;) Bułeczki z budyniem piekłam po raz pierwszy , ale wyszły rewelacyjnie . Wniosek stąd taki , że polecam do zrobienia doświadczonym i tym , którzy rozpoczynają swoją podróż kulinarną :) Składniki: wyszło ok. 15 bułeczek 35 dag mąki 10 dag cukru 4 żółtka  150 ml mleka 2 dag drożdży 5 dag masła szczypta soli budyń śmietankowy ( wg przepisu(...)każdym krążku środki o średnicy 2 cm. Na dnie każdej dziurki połóż odrobinę ciasta i ugnieć palcem.Powstałe oponki odstaw do wyrośnięcia. Gdy bułeczki wyrosną , włóż do każdej łyżeczkę budyniu. Bułeczki wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 160 C i piecz ok. 15 minut. Rumiane bułeczki wyjmij z pieca , Gdy lekko przestygną , włóż do każdej jeszcze łyżeczkę budyniu. Smacznego

Różne smaki w kuchni
Budyniowe ciasto z borówkami 272

Delikatny biszkopt z dodatkiem budyniu waniliowego przełożony twarogowym kremem z białą czekoladą i cytrynową galaretką. Zatopione w nim borówki idealnie dopełniają całość. Ciasto jest lekkie, owocowe i z chęcią sięga się po kolejny kawałek. BISZKOPT BUDYNIOWY: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1 budyń waniliowy 2 łyżki oleju SEROWY KREM: 250 g zmielonego twarogu z wiaderka(...)ubić na sztywną pianę. Ustawić mikser na najwyższe obroty i wsypywać porcjami cukier. Zmniejszyć obroty i dodać po jednym żółtku, wlać olej. Na końcu wsypać przesianą mąkę z budyniem i delikatnie za pomocą łopatki wmieszać w masę. Wyłożyć do kwadratowej formy o boku 23 cm. Nie należy jej natłuszczać, jedynie na dnie powinien znaleźć się kawałek papieru do pieczenia. Wstawić

https:KKuchniaMniam
Szarlotka kokosowa 269

cukru pudru 160 g mąki pszennej   Masa jabłkowa: 1 kg musu jabłkowego 2,5 galaretki pomarańczowej   Masa budyniowa: 500 ml mleka 6 łyżek cukru 2 żółtka 1 budyń waniliowy 1 kopiasta łyżeczka mąki ziemniaczanej 200 g miękkiego masła   Wkładka kokosowa: 300 g kwaśnej śmietany 18% 70 g cukru 150 g wiórek kokosowych 2 białka w temperaturze pokojowej(...)się rozpuszczą. Gdy jabłkowa masa ostygnie i zgęstnieje wylać ją na kruchy spód. Schłodzić do całkowitego stężenia.   Masa budyniowa: 400 ml mleka przelać do garnka i podgrzewać. Budyń, mąkę i żółtka rozprowadzić razem z cukrem w pozostałym mleku (100 ml). Ważne, by dobrze wszystko wymieszać tak, by nie było grudek (można zmiksować mikserem). Mieszankę budyniową wlać do gorącego mleka

Nastoletnie Wypiekanie
Pani Walewska 193

białek szczypta soli 1,5 szklanki cukru  1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki  100 g płatków migdałowych Krem: 500 ml mleka 2 budynie waniliowe 6 łyżek cukru 200 g masła Ciasto: Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać masło i posiekać szybko nożem. Dodać żółtka, cukier, sól, śmietanę i szybko zagnieść. Z ciasta(...)bezę, równomiernie ją rozprowadzić i posypać płatkami migdałowymi. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec przez około 40 minut. Z drugą połową ciasta postąpić identycznie. Krem: Budynie wraz z cukrem rozprowadzić w mleku i zagotować. Gotowy budyń wystudzić. Masło utrzeć na miękki puch i dodawać po łyżce zimnego budyniu. Mieszać, aż krem będzie jednolity i gładki. Gotowym

My simple kitchen
Pieczony budyń amaretto (Budino agli amaretti) 202

żółtko **** INGREDIENTI 750 ml di latte 200 g di amaretti 80 g di zucchero 30 g di cacao amaro 5 uova 1 tuorlo PRZYGOTOWANIE Przygotowanie budyniu rozpoczynamy od zagotowania mleka i odstawienia go do wystygnięcia. W misce mieszamy rozdrobnione ciasteczka amaretti, cukier, 5 jaj, 1 żółtko i kakao. Masę mieszamy tylko do połączenia si ę  składników, unikamy(...)cacao. Sbattete il tutto senza fare entrare troppa aria. Per ultimo a ggiungete il latte. Mescolate bene tutti gli ingredienti. Masę  budyniową przelewamy do formy. Budyń  pieczemy w kąpieli wodnej ok. 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. **** Versate il composto nello stampo.  Infornate il budino a bagnomaria per circa 30-35 minuti

La grande e la piccola cuoca