Dzisiaj kolejne słodkości. Tym razem są to tartaletki z budyniem śmietankowym z dodatkiem naparu z hibiskusa. Dzięki temu mają przyjemnie kwaskowy smak i piękny różowy kolor. Ozdobiłam je karmelizowanym hibiskusem, którego użyłam do naparu Składniki (na około 16 tartaletek): Kruche ciasto: 2 i 1/4 szklanki mąki 180 g masła 3 łyżki cukru pudru 3 żółtka szczypta soli Krem: 1/3 szklanki(...)suszonego hibiskusa 2 budynie do ciast i kremów „Winiary”- śmietankowy smak 3/4 szklanki wrzątku 3 i 1/4 szklanki mleka 1 pełna łyżka masła 5 łyżek cukru Karmelizowany hibiskus: hibiskus z naparu cukier puder Przygotowanie: Kruche ciasto: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier puder i żółtka. Dokładamy masło i siekamy na malutkie kawałeczki (składniki można również przełożyć
Oryginalny smakLekki biszkopt na bazie budyniu czekoladowego, do tego masa serowa z pistacjami to istna poezja smaków w sam raz na wielkanocny stół. Składniki biszkopt 5 jajek 1 budyń czekoladowy firmy Gellwe 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki kakao firmy Gellwe 1 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem 500 g serka naturalnego 3 ugotowane żółtka 100 g miękkiego masła(...)Gellwe 3/4 szkl pistacji solonych firmy Targroch 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżki wody 1. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i po jednym żółtku. Stopniowo dosypujemy przesianą mąkę z budyniem, kakao i proszkiem. 2. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 26 cm i pieczemy około 40- 50 minut w 180 stopniach. 3. Żółtka rozgniatamy widelcem i mieszamy z z serem
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatymaliny, które sprawiają, że całość nie jest mdła, a pucharki prezentują się ślicznie. Polecam :-) Składniki (5 porcji) 10 sporych ciasteczek (dowolnych, Waszych ulubionych - u mnie domowe) tabliczka czekolady opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru (na 500 ml mleka) * 6 łyżek cukru 400 ml mleka 250 ml zimnej kremówki 2 banany 2-3 garście mrożonych malin odrobina wrzątku łyżka cukru z wanilią(...)Ciastka pokruszyć, czekoladę zetrzeć, wymieszać z ciastkami. Połowę rozłożyć pomiędzy 5 pucharków. Maliny z odrobiną wrzątku i cukrem z wanilią rozgotować w garnuszku i ostudzić. Budyń ugotować z cukrem w 400 ml mleka zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kremówkę ubić (nie musi być na sztywno). Budyń ostudzić. Zmiksować z ubitą kremówką, delikatnie i stopniowo ją dodając, cały czas miksując poprzednią
Słodkie inspiracjeSkładniki: Ciasto kruche: 150 g mąki pszennej 50 g cukru 100 g zimnego masła 2 żółtka Budyń: 1 litr mleka 2 budynie waniliowe (bez cukru) około 5 łyżek cukru 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 200 ml frużeliny wiśniowej (przepis znajdziesz tutaj ) garść płatków migdałowych Sposób wykonania: Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier i pokrojone w kostkę masło. Za pomocą noży(...)wałkujemy ciasto i wylepiamy nim spód i boki formy do tart. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190°C i pieczemy około 15 minut. W tym czasie przygotowujemy budyń. W szklance mleka rozpuszczamy budynie, mąkę ziemniaczaną i cukier. Pozostałe mleko zagotowujemy, wlewamy mieszankę budyniową i energicznie mieszamy. Gotujemy do momentu zgęstnienia. Masę budyniową wykładamy na upieczone ciasto, przykrywamy frużeliną
Qchnia po prostuzbliżający się weekend polecam do kawki i herbatki kruche babeczki z budyniem. Wprost rozpływają się w ustach. Pychotka Składniki: 300 g mąki pszennej 150 g zimnego masła 50 g cukru pudru 2 łyżki śmietany 18% 3 żółtka Składniki budyniu: 1,5 szklanki mleka 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru waniliowego 2 żółtka Przygotowanie: Mąkę(...)krążki z ciasta. Wylepić foremki ciastem i odłożyć po jednym krążku na każdą babeczkę na górę. Wylepione foremki odłożyć w chłodne miejsce i w tym czasie ugotować budyń. Zagotować szklankę mleka z cukrem waniliowym a w reszcie mleka zmiksować żółtka z mąkami. Wlać na gotujące się mleko i zagotować. Gorącym budyniem wypełnić foremki, przykryć odłożonymi krążkami
Cukiernia Pychotkijajka 300 g mąki pszennej 1-2 łyżki brązowego cukru + szczypta soli Masa serowa: 250 g twarogu półtłustego 400 g waniliowego serka homogenizowanego 1 łyżka cukru 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru (proszku) Masa śmietanowa: 150 ml śmietanki kremówki 30 % 1 jajko 1 łyżka cukru 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru (proszku) Sos malinowy: 400 g malin (mogą być mrożone(...)najmniej 20 minut. Po tym czasie smażymy cienkie placki. Twaróg przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę lub miksujemy na gładko. Dodajemy serek homogenizowany, 1 łyżkę cukru oraz 1 łyżkę budyniu, mieszamy. Nakładamy na naleśniki po 1 łyżce masy serowej i zawijamy. Układamy ściśle obok siebie w naczyniu żaroodpornym. W garnuszku roztrzepujemy widelcem jajko, dodajemy śmietankę, cukier oraz 1 łyżkę budyniu. Całość bardzo
Smaki Na Talerzunaturalnych składników. Składniki: Składniki na ciasto: 125 g masła 5 jajek 1 szklanka wody 1 szklanka mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę: 2 budynie waniliowe (bez cukru) 750 ml mleka 200 g miękkiego masła 1/4 szklanki cukru Dodatkowe składniki: Cukier puder Mąka Masło Opis przygotowania: Na początku przygotowujemy ciasto. Masło musimy roztopić w garnku. Dodajemy(...)Musimy pamiętać o tym, żeby nie otwierać piekarnika bo ciasto nam opadnie. Po upieczeniu ciasto wykładamy i odstawiamy do ostudzenia. Czynność powtarzamy z drugą częścią ciasta. Następnie przygotowujemy masę. Budynie gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu i odstawiamy do ostudzenia. W trakcie studzenia musimy budyń co jakiś czas przemieszać żeby nie powstał kożuch. Miękkie masło ubijamy mikserem, aż będzie napuszone
Ciastka i ciastaBitą Śmietaną - Składniki (ok. 6-8 eklerków): Ciasto: 4 jajka 100 g masła szklanka mąki pszennej szklanka wody szczypta soli łyżka cukru łyżka wódki Krem: 500 ml mleka budyń waniliowy łyżka mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru 2 żółtka cukier waniliowy 100 g masła 250 ml śmietanki 30% fix do ubijania śmietany (opcjonalnie) cukier puder do posypania Eklerki z Kremem(...)minut (w zależności od wielkości eklerków) w 180 stopniach. Ciasto będzie gotowe gdy zacznie się rumienić. Krem: Do miski odlewamy ok. pół szklanki mleka i dodajemy budyń w proszku, mąkę ziemniaczaną oraz żółtka - dokładnie mieszamy. Resztę mleka gotujemy wraz z cukrami, a następnie dodajemy rozrobiony budyń. Ciągle, energicznie mieszając gotujemy do zgęstnienia masy - całkowicie studzimy. Masło ubijamy
Słodka Stronamasła 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru KREM POMARAŃCZOWY: 250 g serka mascarpone 200 g śmietanki kremówki 1 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 1 budyń śmietankowy 1 galaretka pomarańczowa 1/2 szklanki wody Wszystkie składniki na kruszonkę wymieszać zagniatając jak kruche ciasto. Rozwałkować jak najcieniej i wyciąć kółeczka o średnicy około 4 cm. Krążki schłodzić w lodówce. Masło(...)piec jeszcze przez 20 min. Ostudzić uchylając piekarnik. Galaretkę rozpuścić w wodzie. Z pomarańczy wycisnąć sok i przelać do garnka, odlewając część do rozprowadzenia proszku budyniowego. Ugotować gęsty budyń, zdjąć z ognia i dobrze wymieszać z rozpuszczoną galaretką. Odstawić do wystudzenia, kontrolując gęstość. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić razem z serkiem mascarpone, a następnie zmiksować z budyniem. Przełożyć krem do rękawa
https:KKuchniaMniamsię czegoś – czegoś bliżej niesprecyzowanego. Czasami po prostu mam takie dni i …. staram się z tym nie walczyć;) W starych karteluszkach znalazłam przepis na Ślimaczki z budyniem. Wiem, że kiedyś je robiłam i musiały być dobre, skoro kartki nie wyrzuciłam. Teraz sama się sobie dziwię, jak mogłam o takim fantastycznym przepisie zapomnieć. Owszem, miłośniczką ciast drożdżowych nie jestem(...)zjecie wszystkie:) 500 g mąki 50 g cukru 100 g margaryny 40 g drożdży 2 jajka 1 żółtko 1/2 szkl. letniego mleka szczypta soli (lub dwie;)) Nadzienie: 2 op. budyniu waniliowego lub śmietankowego 700 ml mleka rodzynki (opcjonalnie) Drożdże mieszamy z letnim mlekiem oraz 1 pełną łyżeczką cukru. Odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia. Mąkę wraz z solą przesiewamy
Smaki Na TalerzuZnacie takie dni kiedy to macie ochotę na coś słodkiego, ale niekoniecznie macie czas na przygotowanie wybornego deseru ??. Mam rozwiązanie szybki, lekki i szalenie smaczny sernik w towarzystwie kokosowego budyniu. Kilka prostych składników, zero mąki pszennej, zero białego cukru. Cała słodycz zamyka się w dobrej jakości białej czekolady i wiórków kokosowych. To także kolejny przepis bezglutenowy a jakże prosty(...)razem dzielę się efektem mojej pracy. Składniki : Na masę serową: 3 jajka (L) 125 g białej czekolady 125 g kremowego serka śmietankowego typu (Philadelphia) szczypta soli Na budyń kokosowy: 125 ml mleka kokosowego 25 g wiórków kokosowych 5 ml Likieru malibu lub ekstraktu waniliowego***(można pominąć) 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej 100 ml zimnej wody
vaniliowoczekoladowamiodowe placki przełożone kremowym budyniem. Całość uwieńczona dużą ilością orzechów z karmelem. Ciasto idealne na święta ale również na inne okazje. Składniki ciasto 500 g mąki 200 g cukru 200 g margaryny 2 jajka 2 łyżeczki sody 2 łyżki miodu 2 łyżki mleka masa 300 g orzechów włoskich 100 g cukru 80 g masła 2 łyżki miodu budyń(...)podanej porcji mleka odlewamy szklankę. Dodajemy do niej żółtka oraz obie mąki. Mieszamy. 5. Pozostałe mleko gotujemy z cukrami i masłem. Do wrzącego wlewamy mieszankę. 6. Tak powstały, gorący budyń wylewamy na ciasto bez dodatków. Przykrywamy drugą częścią, orzechami do góry. 7. Kiedy snikers przestygnie wstawiamy go do lodówki. Najlepiej przygotować ciasto dwa dni wcześniej aby dobrze zmiękło. Smacznego! Kategoria
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatymiodu 1 łyżka mączki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem: 500 ml mleka 1 łyżka cukru z wanilią 5 żółtek 1/2 szkl. cukru 1 budyń śmietankowy na 3/4 l 250 g masła Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek,ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać stopniowo cukier, po jednym żółtku,a na końcu mąkę(...)resztę zagotować z cukrem waniliowym. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać do nich proszek budyniowy i pół szklanki mleka, które zostawiliśmy. Miksturę wlać na gotujące mleko i ugotować gęsty budyń. Budyń odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć na puch,dodawać po łyżce zimnego budyniu cały czas miksując. Przekładamy ciasto Na ciemny biszkopt nałożyć połowę kremu i rozsmarować. Nałożyć na to placek orzechowy
Kolorowa kuchnia ElkiCześć! Ja k mogliście wywnioskować z poprzedniego posta w Malezji dość często używa się kukurydzy do dań na słodko. Moją miłością były bułeczki na parze z budyniem kukurydzianym w środku. Zainspirowało mnie to do odszukania przepisu na ten deser. Odkryłam, że nadzienie ma swoje korzenie w Filipinach gdzie nazywane jest "Maja blanca". Podaje je się tam w formie ściętego(...)puddingu pokrojonego w kostki. Po kilku eksperymentach odnalazłam chodzący mi po głowie smak, zmieniłam sposób podania i tak oto trafia on do was! Kremowa konsystencja budyniu z nutą mleka kokosowego i niespodziewana chrupkość słodkiej kukurydzy sprawia, że oszalejecie na jego punkcie. Smacznego ! Składniki (na dwie porcje) : -mąka kukurydziana (dwie łyżki, 30g) -kukurydza konserwowa (połowa puszki, ok.120g) -żółtko
Gawron w rosolecoś w sam raz na chłodny poranek do kawy. W sumie to każda pora dnia będzie odpowiednia na te jesienne poduszeczki. SKŁADNIKI : ciasto francuskie – 1 opakowanie gruszki – 3 sztuki budyń o smaku toffi – pół opakowania – 20 gram mleko 2% – 150 ml cynamon jajko – 1 sztuka PRZYGOTOWANIE : W garnku zagotować 100 ml mleka. Do szklanki wsypać połowę budyniu, dolać resztę(...)mleka i wymieszać tak, żeby nie zostały żadne grudki. Użyłam budyniu z dodatkiem cukru. Niektóre są bez więc radzę dodać do smaku według uznania. Wlać do garnka, gotować przez chwilę cały czas mieszając. Ciasto francuskie odwinąć i podzielić na 8 kwadratów. Gruszki obrać i wydrożyć z nich gniazda. Pokroić na kawałki, nałożyć po trochu na środek każdego kwadratu. Na gruszki
kuchniabellissima.wordpress.com