budyń - 12640 przepisów (strona:112/843)

Francuskie ciasteczka z budyniem i owocami 131

się prezentują na stole. Do ich przygotowania nie są potrzebne świeże owoce. Ja np. wykorzystałam mrożone maliny. SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego 400 ml mleka 3,5 % 1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem dowolne owoce (np. maliny, borówki) cukier puder do dekoracji 1 jajko masło do posmarowania formy WYKONANIE Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Wgłębienia formy do pieczenia muffinek(...)posmarować lekko masłem (najlepiej masło stopić i posmarować wgłębienia pędzelkiem). Budyń przygotować według instrukcji na opakowaniu wykorzystując tylko 400 ml mleka. Zostawić do ostudzenia. Owoce umyć i osuszyć. Ciasto francuskie wyciągnąć z lodówki i rozwinąć. Następnie pokroić na kwadraty (u mnie 8 x 8 cm). Każdy kwadrat przełożyć i lekko wcisnąć w wgłębienie formy, dodać łyżkę budyniu, a na wierzch

Passions hobbies life
Ciasto pijana śliwka | Zdrowsza wersja! | 832

ponad stan śliwek. Gotujemy aż będą miękkie, ale nie rozlezione. Studzimy. Kroimy na paski i zalewamy na noc alkoholem. Odstawiamy na noc.  Masa budyniowa: 3 szkl. mleka 2 budynie waniliowe bez cukru 5 łyżek ksylitolu/erytrolu/cukru 150 g masła Gotujemy mleko. Dodajemy er/ksy//cuk i budynie. Robimy budyń :)  Odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy z budyniem (dodajemy łyżka po łyżce

Czarnawisienka
MUFFINY CHAŁWOWE Z BUDYNIEM 136

płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 150g brązowego cukru 250ml mleka 80ml oleju np. rzepakowego 1 łyżeczka pasty tahini (można pominąć) 1 duże jajko 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego dodatkowo: 2 budynie typu słodka chwila czekoladowy i waniliowy oraz około 40g pokrojonej chałwy Wykonanie: do   jednej miski dodajemy wszystkie suche składniki czyli mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier, mieszamy i odstawiamy(...)płynne składniki czyli mleko, olej,   tahini,jajko oraz ekstrakt wanilii, mieszamy do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy całość do połączenia się składników, odstawiamy w jednej szklance przygotowujemy budyń waniliowy w drugiej czekoladowy ( proponuję użyć mniej wody niż napisane jest na opakowaniu wtedy budyń będzie gęstszy) do foremek wyłożonych papilotkami nakładamy po jednej łyżce ciasta (tyle żeby zakryć

Słodkie zapomnienie
Budyń jaglany z masłem orzechowym, kremem czekoladowym i prażonymi orzeszkami ziemnymi 100

Kasza jaglana należy do moich ulubionych. Często jem ją nie tylko jako dodatek do dania głównego, ale właśnie jako  słodkie śniadanie lub deser w formie budyniu. Dziś przepis na taki właśnie zdrowy budyń jaglany podawany w słoiczku z pysznymi dodatkami. Krem czekoladowy to też bardzo zdrowa propozycja -  zmiksowane awokado z bananem i kakao.   Deser można przygotować(...)miód umieścić w blenderze i dokładnie zmiksować. Dodać mleko dla odpowiedniej konsystencji i znów zmiksować.  Lekko przestudzoną kaszę przełożyć do blendera i bardzo dokładnie zmiksować na konsystencję budyniu**. Do słoika wykładać na zmianę: budyń jaglany, łyżkę masła orzechowego, krem czekoladowy i orzeszki. Wsadzić na noc do lodówki lub zjeść od razu. *Orzeszki można także uprażyć na suchej patelni **Jeśli

Healthy food explorer
Bezglutenowe brownies z cukinii 167

mocno czekoladowy, o intensywnym zapachu kakao, głęboki w smaku i wilgotny. Aby uzyskać ten efekt okrągłym trzonkiem od drewnianej łyżki zrobiłam symetryczne “dołki” w cieście. Przygotowałam bezglutenowy budyń czekoladowy i po przestudzeniu do każdego otworu nałożyłam budyń a następnie polałam nim całe ciasto. Odstawiłam je do przestudzenia a później na 2-3 godziny do lodówki, żeby polewa trochę(...)kokosowego 40g ksylitolu 60g mąki ryżowej 50g mąki kokosowej 15g mąki z tapioki 90g kakao 150g zmielonych migdałów 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki soli 300ml domowego budyniu czekoladowego (kliknij po przepis) owoce do dekoracji (opcjonalnie) Przygotowanie 1 Piekarnik rozgrzewam do temperatury 180ºC bez termoobiegu. 2 W misce umieszczam startą cukinię i dodaję do niej jajka, olej kokosowy

Book of spells
Budyń z ryżu z grzybami 118

zaprawie, sos i mięso trzeba mniej solić, ponieważ od parmezanu słoności nabierze .” Jednak dopiero w XIX wieku parmezan stał się w miarę powszechny mimo wysokiej ceny. Proponuję przepis na budyń z ryżu z grzybami , z książki „Jak gotować” Marii Disslowej, z 1930 roku. Jest w nim użyty parmezan. W Polsce na przełomie XIX i XX wieku budynie były bardzo popularne(...)były to jednak kisiele mleczne, z czym obecnie nam się kojarzy budyń , lecz potrawa (wytrawna lub słodka), przyrządzona na bazie utartych żółtek z masłem lub cukrem, oraz z ubitych białek. Budyń gotuje w się w formie budyniowej, szczelnie zamykanej. Jeżeli nie mamy formy budyniowej, można masę budyniową przełożyć do garnka lub formy żaroodpornej, którą należy przykryć pokrywką i obciążyć

królestwo garów
kruche ciasto z rabarbarem i budyniem 264

Jeśli, tak jak ja,  lubicie ciasta z owocami, to zapraszam Was dzisiaj na kruche ciasto z rabarbarem i budyniem. Ciasto jest łatwe do zrobienia, przygotowanie go nie zajmie Wam wiele czasu, a efekt będzie znakomity. Wypróbujcie koniecznie. składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru cukier waniliowy(...)masła 3 żółtka 2-3 łyżki gęstej śmietany (w razie potrzeby) 1/2 kg rabarbaru 1 litr mleka 2 budynie waniliowe (każdy na 1/2 litra mleka) wykonanie: Wszystkie składniki kruchego ciasta energicznie zagniatam, aż będzie jednolite i gładkie. Ciasto dzielę na dwie części, jedną chowam do zamrażarki, drugą wylepiam dno blaszki (26x21) i wstawiam do lodówki.  Rabarbar myję i kroję

babka w formie
Kruche babeczki z kremem i owocami 158

będzie około 24 cm, jak w oryginalnym przepisie. Składniki: 2 szklanki mąki 5 łyżek cukru pudru szczypta soli 200g masła 1 żółtko Składniki na krem: 120 g masła 1 budyń waniliowy z cukrem (60g) 1 łyżeczka z soku z cytryny Dodatkowo: owoce, np. borówki, truskawki, maliny, winogrona bezpestkowe, brzoskwinie, czereśnie (wypestkowane) galaretka cytrynowa i starta skórka z pomarańczy Przygotowanie(...)około 15 minut grzaniem góra plus dół, bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika. Po upieczeniu delikatnie wyjąć z foremek odwracając je do góry. Ostawić do całkowitego przestudzenia. Przygotowanie kremu: Budyń ugotować w mniejszej ilości mleka niż jest podane na opakowaniu, zrobiłam to w około 1 szklance. Budyń ostudzić. Masło utrzeć na puch, dodawać stopniowo zimny budyń i sok z cytryny

Zasmakuj Kuchni
Lekki tort orkiszowy razowy z kremem bez masła i cukru 106

szklanki ksylitolu lub erytrytolu 5 jajek Krem budyniowy na śmietance kokosowej: 1 puszka mocno schłodzonego mleczka kokosowego (stała część) 5 łyżek ksylitolu lub erytrytolu 1 łyżka mąki kokosowej 1 budyń na 3/4 l mleka 2 łyżki ksylitolu Warstwa jabłkowa: 1 słoik (około 400 ml) domowego musu jabłkowego 150 ml wody 1 galaretka dowolnego smaku (najlepiej bez cukru) do nasączenia: domowy(...)masy jajecznej. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec około 35-40 minut w temperaturze 170 stopni (do suchego patyczka). Przestudzić. Ugotować budyń: proszek wymieszać z ksylitolem i 150 ml mleka. Pozostałe 500 ml mleka zagotować i postępować według instrukcji na opakowaniu. Budyń przestudzić, a następnie schłodzić w lodówce. Galaretkę rozpuścić

Fitkot
Budyń z wątróbki 185

Polsce na przełomie XIX i XX wieku budynie były bardzo popularne. Nie były to jednak kisiele mleczne, z czym obecnie nam się kojarzy budyń , lecz potrawa (wytrawna lub słodka), przyrządzona na bazie utartych żółtek z masłem lub cukrem, oraz z ubitych białek. Budyń gotuje w się w formie budyniowej, szczelnie zamykanej. Jeżeli nie mamy formy budyniowej, można masę budyniową przełożyć(...)garnka lub formy żaroodpornej, którą należy przykryć pokrywką i obciążyć. Przedstawiam przepis na budyń z wątróbki , z książki „Jak gotować” Marii Disslowej, z 1930 roku. 250 g wątróbki (u mnie gęsia, może być z kurczaka, cielęca...), 1 sucha kajzerka, 4 jajka, 40 g masła, 1 cebula, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 60 g słoniny, 20 g bułki tartej, masło

królestwo garów
Budyń orzechowy 147

Polsce, na przełomie XIX i XX wieku, budynie były bardzo popularne. Nie były to jednak kisiele mleczne, z czym obecnie nam się kojarzy budyń , lecz potrawa (wytrawna lub słodka), przyrządzona na bazie utartych żółtek z masłem lub cukrem, oraz z ubitych białek. Budyń gotuje w się w formie budyniowej, szczelnie zamykanej. Jeżeli nie mamy formy budyniowej, można masę budyniową przełożyć(...)garnka lub formy żaroodpornej, którą należy przykryć pokrywką i obciążyć. Przedstawiam przepis na budyń orzechowy , z książki „Jak gotować” Marii Disslowej, z 1930 roku.  6 jajek, 60 g miękkiego masła, 120 g cukru, 120 g orzechów włoskich, 10 g bułki tartej, wanilia lub esencja waniliowa, Orzechy zetrzeć na tarce lub zmiksować. Masło utrzeć na puszystą masę z żółtkami

królestwo garów
Deser kokosowy z malinami 168

Najlepsze desery, to te najprostsze, przygotowane ze składników, które mamy akurat pod ręką. Miałam ugotowany budyń, z którego Iga zjadła może 2 łyżki...i tak został. Zimnego nie cierpię, więc bym nie tknęła. Wyrzucić ? Szkoda...a i nie wpisuje się to wcale, a wcale w politykę niemarnowania żywności. Szybki przegląd szafek kuchennych, zamrażarki. Są maliny mrożone, jest mleko kokosowe, kilka(...)ekstra. Dajcie się ponieść kulinarnej fantazji i twórzcie sami nowe połączenia. Ale dziś - zróbcie deser kokosowy z mojego przepisu. PRZEPIS NA DESER KOKOSOWY  Z MALINAMI Składniki: 1 ugotowany budyń - waniliowy lub śmietankowy ( budyń na 0,5 l mleka ) puszka mleka kokosowego - tylko gęsta część 200 g mrożonych malin 2 łyżki cukru trzcinowego kilka bez Przygotowanie deseru

kolorowotorcikowo
Szpinakowe ciasto z kremem pomarańczowym 306

krupczatki 2 łyżeczki proszku do pieczenia KREM POMARAŃCZOWY: 2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy skórka otarta z 2 pomarańczy 3 łyżki cukru 2 łyżeczki żelatyny 3 żółtka 1 budyń waniliowy 200 g śmietanki kremówki 30% DEKORACJA: 100 g czekolady białej ok 100 g okruchów ciasta ze szpinakiem 1 łyżka masła ciasteczka typu oreo cząstki pomarańczy Liście świeżego szpinaku umyć(...)proszkiem budyniowym. Dodałam odrobinę soku z garnuszka, aby mieszanka była bardziej płynna. Wlać rozprowadzony proszek budyniowy z żółtkami, ugotować i zdjąć z ognia. Napęczniałą żelatynę rozpuścić i wlać do budyniu. Przestudzić mieszając co jakiś czas. Odłożyć łyżkę budyniu do dekoracji. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić i w paru porcjach wmieszać w przestudzony krem. Krem powinien być gęsty, więc przed nałożeniem można

https:KKuchniaMniam
Budyń jaglany z daktylami i śliwką kalifornijską 126

Zdrowy, pyszny… i okrutnie brzydki Ten budyń jaglany nigdy nie zostanie okrzyknięty mianem najpiękniejszej potrawy na świecie – od razu po podzieleniu na porcje wygląda po prostu źle. Proszę, tylko do niczego go nie porównujmy! W przeciwieństwie do zwykłego budyniu na żółtkach i skrobi ten oferuje więcej – pożywną kaszę, naturalną słodycz suszonych daktyli i sporą dawkę błonnika. Kaszę jaglaną wysypujemy(...)masę lekko pod przykryciem studzimy i miksujemy na gładko blenderem-łapką. Jeśli kasza jest bardzo gęsta, ułatwcie blenderowi pracę i dodajcie więcej mleka do uzyskania pożądanej konsystencji – po zastygnięciu budyń zgęstnieje i zestali się. Porcje rozdzielamy między miseczki (u mnie to 4 kokilki po 150ml pojemności każda) i zostawiamy do ostudzenia. Gotowy budyń przechowujemy w lodówce. Wyjmujemy go z niej

Karo in the Kitchen
Ptasie mleczko+ film 125

Ptasie mleczko na bazie czekoladowego budyniu i mleka to wyśmienity deser lub pożywna przekąska z dużą zawartością białka, witamin i składników mineralnych. Efektownie prezentuje się na stole udekorowany ulubionymi, świeżymi owocami.     składniki 1 opakowanie czekoladowego budyniu SLIMBEL 3/4 szklanki chłodnego mleka ulubione owoce do dekoracji przepis Do miski wlewamy chłodne mleko, wsypujemy budyń SLIMBEL, całość dokładnie mieszamy(...)składniki się połączyły a następnie miksujemy na gładką masę. Gotowy budyń wstawiamy do zamrażalnika na godzinę. Tak przygotowany deser podajemy udekorowany ulubionymi świeżymi owocami.   Artykuł Ptasie mleczko+ film pochodzi z serwisu Smakowite Dania

Smakowite Dania