budyń - 12640 przepisów (strona:101/843)

Kostka karmelowa. 206

gorące mleko połączy się z karmelem (ma się całkowicie rozpuścić) wlewamy mleko z mąkami i dokładnie mieszamy do zgęstnienia, a gdy zacznie się gotować zdejmujemy z ognia. Tak powstały budyń karmelowy przykrywamy folią spożywczą (uwaga, przykrywamy budyń, nie garnek) i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Warto żeby budyń był w tej samej temperaturze co masło, wtedy krem nam się nie zważy(...)budyń jest już zimny miksujemy masło dodając łyżka po łyżce budyń, za każdym razem dokładnie miksując do połączenia składników. KROKANT: 3 łyżki cukru 1 łyżeczka masła 3 łyżki orzechów (u mnie włoskie)      Cukier rozpuszczamy na patelni, dodajemy masło,a gdy się rozpuści wrzucamy orzechy. Wszystko dokładnie mieszamy i pilnujemy, żeby karmel równomiernie oblepił orzechy. Teraz przekładamy całość

Rozpustne gotowanie
Tarta z budyniem i karmelizowanym rabarbarem. 208

Kochani, dziś mam dla Was świetny, aczkolwiek banalny, przepis na pyszne ciasto. Kruchy, maślany spód wypełniony aż po brzegi słodkim, kremowym budyniem i karmelizowanym, kwaskowym rabarbarem. Wspaniałe połączenie. Bardzo polecam!!! Składniki na tartę z budyniem i karmelizowanym rabarbarem: na formę o śr. 26 cm MAŚLANY SPÓD: 200 g mąki 70 g cukru pudru 100 g masła 1 małe jajko ewentualnie(...)minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni C, wysypujemy fasolę lub kulki, wyciągamy papier i pieczemy kolejne 10 minut, aż się zarumieni. Gdy ciasto się piecze przygotowujemy budyń. MASA BUDYNIOWA: 1 budyń waniliowy z cukrem na 500 ml mleka 500 ml mleka 1 łyżka cukru      400 ml mleka zagotowujemy. W reszcie roztrzepujemy proszek budyniowy

Rozpustne gotowanie
Owocowa chmurka – ciasto bez pieczenia 3257

rozpływające się w ustach. Ciasto nie wymaga pieczenia i łatwo je przygotować. Przepis na brytfankę wielkości 30 x 41 cm . Składniki: 72 herbatniki maślane (2 długie opakowania) 1 budyń śmietankowy z cukrem 400 ml mleka 125 g miękkiego masła 2 łyżki kajmaku (można sobie odpuścić) 400 ml jogurtu naturalnego 300 g czereśni (lub innych owoców) do masy jogurtowej 3 łyżki(...)mnie borówka amerykańska i maliny) Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej, żeby dobrze stężało, a herbatniki zmiękły. 200 ml mleka zagotować i dodać do niego drugą połowę mleka wymieszaną z budyniem. Ugotować budyń i odstawić do zupełnego wystygnięcia (dobrze jest mieszać go od czasu do czasu, żeby nie zrobił się kożuch lub przykryć wierzch budyniu folią spożywczą). Masło utrzeć na puch

Trzeci talerz
Ciasto Kubuś (bez pieczenia) 190

inspiracja Składniki: masa pomarańczowa 1 duży sok Kubuś (marchew,jabłko,brzoskwinia) 200 g masła 3 budynie waniliowe 3 łyżki cukru masa śmietankowa 350 ml śmietany 30% 1 galaretka brzoskwiniowa dodatkowo 1 galaretka brzoskwiniowa herbatniki Wykonanie: Z soku odlewamy szklankę w której rozpuszczamy budynie z cukrem. Rozrobione budynie wlać do gotującego soku i gotować jak tradycyjny  budyń. Schłodzić. Do wystudzonego(...)budyniu dodawać miękkie masło i ucierać (mikserem)do połączenia się składników. Blaszkę wykładamy herbatnikami, następnie wylewamy na nie masę  i wstawiamy do lodówki. Galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzącej wody i odkładamy do lekkiego stężenia. Śmietanę ubijamy na sztywną na sam koniec dodajemy wystudzoną galaretkę. Dokładnie mieszamy i wylewamy na masę budyniową.  Wkładamy do lodówki

magiczna kuchnia Kasi
Kruche babeczki z budyniem i owocami 206

Kruche, słodkie i kolorowe babeczki z budyniem i owocami. Wyglądają pięknie i smakują rewelacyjnie. Serdecznie polecam! Składniki: (przepis na okolo 20 sztuk) Ciasto: 1,5 szkl. mąki krupczatki 1/4 szkl. cukru pudru szczypta soli 120 g zimnego masła 2 żółtka Budyń: 450 ml mleka 2 łyżki cukru 1 budyń waniliowy Dodatkowo: drobne owoce do dekoracji Przygotowanie: 1. Ciasto : Wszystkie składniki(...)Piec w 190 st.C około 10-15 minut do zezłocenia. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i pozostawić do lekkiego przestudzenia.  Następnie delikatnie wyjąć babeczki z foremek. 4. Budyń: Ugotować jak zaleca się na opakowaniu (zmniejszając tylko ilość mleka do 450 ml.) Jeszcze ciepły budyń wycisnąć za pomocą szprycy do babeczek.  Udekorować świeżymi owocami. Smacznego! Inspiracja/ źródło

Nastoletnie Wypiekanie
Owocowo- serowa fantazja 337

podniebienie. Truskawki i jagody możecie zastąpić dowolnymi owocami sezonowymi. SKŁADNIKI: Sernik: 50 dag sera białego, 5 jajek, 1/2 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego, 10 dag margaryny, 2 łyżki budyniu śmietankowego, Biszkopt: 3 jajka, 1/2 szklanki cukru, 4 łyżki oleju, 2/3 szklanki mąki, 1,5 łyżki kakao, 1/2 łyżki proszku do pieczenia SKWORCU, 1/2 łyżki octu. Masa budyniowa: 2 opakowania(...)budyniu waniliowego, 400 ml mleka, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 łyżka cukru, 1 kostka masła, Dodatkowo: 3 opakowania galaretki truskawkowej, 40 dag jagód, 30 dag truskawek. PRZYGOTOWANIE: 1. Sernik : Margarynę ucieram z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami do białości. Dodaję zmielony ser oraz budyń. Ucieram. Białka ubijam na sztywno. Pianę dodaję do masy serowej. Delikatnie mieszam. Masę wykładam na blaszkę

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasto Shrek - na różowo 228

ponownie umieścić biszkopt w blasze. Uprzednio blachę zabezpieczyć folią spożywczą, żeby uniknąć metalicznego posmaku ciasta. Warstwa 1: 900 ml soku przecierowego w kolorze czerwonym ( np. Kubuś z truskawką ) 3 budynie śmietankowe 2 opakowania delicji wiśniowych Sok wlać do garnka, zostawiając 3/4 szklanki . W odlanym soku rozprowadzić budyń, resztę zagotować. Na gotujący się soku wlać rozprowadzony w soku proszek - ugotować budyń(...)Ciepły budyń wyłożyć na biszkopt. Kiedy budyń wystygnie, ułożyć na nim delicje, lekko wciskając. Warstwa 2: 500 ml śmietanki 30% 4 galaretki wiśniowe Dwie galaretki rozpuścić w szklance gorącej wody. Odstawić do wystygnięcia - pilnować, żeby galaretka się nie zsiadła. Śmietankę ubić na sztywno. Do ubitej śmietanki wlewać cienkim strumieniem ostygniętą galaretkę - miksować na małych obrotach. Tak przygotowany krem wyłożyć

kolorowotorcikowo
Pleśniak z masą budyniową z rabarbaru 447

mąki 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek 250g masła lub margaryny Masa rabarbarowa: 1kg obranego rabarbaru (około 1,2 kg całego) 1 szklanka cukru 2 budynie waniliowe lub śmietankowe (bez cukru) Masa bezowa: 5 białek ¾ szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub budyniu (w proszku) Rabarbar obieramy, kroimy na małe kawałki (około 1 cm), a następnie(...)czym dno wylepiamy ciastem. Następnie odlewamy sok z rabarbaru, którego ma być 600ml, jeśli jest mniej, uzupełniamy go wodą. Odlewamy pół szklanki soku i rozpuszczamy w nim dwa budynie. Resztę soku zagotowujemy, wlewamy do niego rozpuszczone budynie i mieszamy, do zagotowania. Gdy budyń jest gotowy, zdejmujemy go z ognia, dodajemy do niego rabarbar i jeszcze raz mieszamy. Gotową masę przekładamy

Smakowy Raj
Kruche z budyniem , rabarbarem i pianką 139

Dzisiaj zapraszam na  kruche ciasto z rabarbarem , budyniem i pianką .  Ciasto jest pyszne o lekko kwaskowym smaku Składniki na ciasto kruche : około 3,5 szklanki mąki 1 kostka margaryny 2 cukry waniliowe 1 szklanka cukru 3 łyżki wiórek kokosowych 2 łyżki kwaśnej śmietany 3 jajka 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa ; 1 l mleka 4 budynie(...)stolnicę  i szybko zagnieść, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na około 20 minut. Masa budyniowa : Połowę mleka wlać do garnka i zagotować , w drugiej połowie rozpuścić budynie , mąkę , cukier i cukier waniliowy. Wlać do gotującego mleka , mieszać aż zgęstnieje. Rabarbar umyć i obrać z nitek , pokroić na cm kawałki. Posypać 1/2 szklanką cukru. Pianka : Białka ubić

Sama słodycz i szczypta chili
Kruche ciasto z budyniem i owocami 200

Dostałam przepis od koleżanki na ciasto pieczone z ugotowanym już budyniem. Nigdy takiego ciasta nie robiłam dlatego też postanowiłam je wypróbować. Do ciasta można dodać dowolne owoce miękkie, ja dałam truskawki i trochę rabarbaru. składniki: ciasto 450 g mąki pszennej u mnie typ 500 Młyn Kopytowa 250 g zimnego masła 150 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka(...)szczypta soli masa budyniowa 1 l mleka 2 opakowania dużego budyniu waniliowego na 3/4 ml 4-5 łyżek cukru waniliowego oraz 350 g małych truskawek 150 g rabarbaru Truskawki opłukać i usunąć szypułki, rabarbar pokroić na małe kawałki, odstawić. Dużą blaszkę o wymiarach 35x25 wyłożyć papierem. Mąkę wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać masło posiekać nożem. Następnie

Monia miesza i gotuje
Ciasto Shrek 206

łyżeczki startej skórki z cytryny - sok z połowy cytryny - 1 łyżeczka cukru pudru - 2 łyżki ciepłej wody Składniki na masę budyniową: - 1/2 l zielonego Kubusia - 1 i 1/2 opakowania budyniu waniliowego Składniki na masę śmietanową: - 200 g śmietanki kremówki 36% - 40 g galaretki kiwi - 1/3 szklanki gorącej wody - 1 opakowanie delicji Składniki na wykończenie ciasta: - 1 i 1/2 opakowania galaretki(...)pozostawiamy do wystygnięcia. Gdy ciasto ostygnie nasączamy go mieszanką soku z cytryny wymieszanego z cukrem pudrem i wodą. Teraz robimy masę budyniową. 1 szklankę Kubusia odlewamy i mieszamy z budyniem. Pozostałą część soku wlewamy do garnka i zagotowujemy a potem dodajemy sok wymieszany z budyniem i cały czas mieszamy i podgotowujemy. Gorący budyń wylewamy na biszkopt. Podczas gdy masa budyniowa

Kuchenne Wariacje
Ciasto rabarbarowo-truskawkowe (bez pieczenia) 152

deser, czyli połączenie truskawek ze śmietaną, w dzieciństwie zajadałam się nim niemalże codziennie. To była inspiracja do powstania tego ciasta. Do truskawek ze śmietaną dodałam rabarbar, z tego ugotowałam budyń i wyszło przepyszne, orzeźwiające nadzienie, które idealnie współgra z herbatnikową otoczką. Polecam! Składniki: Warstwa ciasteczkowa: 300 g herbatników 120 g roztopionego masła 100 g białej czekolady Budyń rabarbarowo-truskawkowy(...)rabarbaru (poza sezonem można zamienić na truskawki) 7 łyżek cukru 50 ml wody 300 g truskawek 180 g kwaśnej śmietany 2,5 torebki budyniu śmietankowego bez cukru (1 torebka = 35g)   Ganasz czekoladowy: 50 g gorzkiej czekolady 2 łyżki kwaśnej śmietany Przygotowanie: 1. W kąpieli wodnej rozpuścić białą czekoladę. Jedną paczkę herbatników (100 g, czyli 10 szt.) odłożyć. Pozostałe rozdrobnić

Domowa Cookierenka Agi
Ciasto ze śliwkami i budyniem 94

okazało się, że nie mam niestety nic takiego. No w sumie skąd mam mieć, skoro nie używamy raczej takich rzeczy. Ale okazało się, że doskonale się do tego nada budyń! Ciasto okazało się naprawdę smaczne, te suszone śliwki dawały taki fajny, niespotykany przeze mnie dotąd w ciastach posmak. Zresztą rozeszło się dość szybko, jeszcze Justyna wpadła do nas w odwiedziny(...)czasu w kuchni spędzać, eeehhh :) 5 jajek 125 g mąki tortowej 80 g mąki ziemniaczanej 180 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g śliwek suszonych kalifornijskich 2 budynie waniliowe Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy (najlepiej mikserem) ze szczyptą soli na sztywną pianę. Jak już piana będzie sztywna to ubijamy dalej i powoli, stopniowo dodajemy cukier. Wciąż ubijając

Marder&Marder Manufacture
7 up - tarta z włoską bezą 96

Postawić na nim miskę ze składnikami i cały czas podgrzewać, mieszając, przez około 10 - 12 minut, do zagęstnienia kremu (gładka konsystencja). Woda w garnku powinna cały czas wrzeć. Budyń przelać do naczynia, przykryć folią spożywczą (tak, aby dotykała powierzchni budyniu) i wystudzić, schłodzić w lodówce. Ja niestety budyń robiłam zbyt późno przed przyjściem gości i nie zdążył zastygnąć dobrze(...)wlewać do ubijanych białek (na dużych obrotach), nie zaprzestając miksowania. Miksowanie kontynuować przez 5 - 8 minut. Beza powinna wyglądać na sztywną i pięknie błyszczeć. Na kruche ciasto wyłożyć delikatnie budyń i go rozsmarować. Bezę przed wyłożeniem zapiekłam w piekarniku przez 6 minut w 200stopniach i delikatnie łopatka przełożyłam na ciasto z budyniem. Przechowywać w lodówce. Smacznego

ChilliJemy
Kruche ciasto ze śliwkami, cynamonem i budyniem 119

Jestem z niego strasznie zadowolona! To jedno ze smaczniejszych ciast sezonowych, jakie odkryłam. Trochę bałam się o budyń bananowy, ale... lenistwo zwyciężyło. To jedyny, jaki miałam w domu, a iść do sklepu nie chciało mi się naprawdę mocno. I oto jest! Naprawdę pyszne i wcale niewymagające wielkiego wkładu pracy. 330g mąki krupczatki 125g masła śmietankowego 300g śliwek węgierek 450ml mleka(...)jajka 1 op. budyniu bananowego 5 łyżek cukru cukier puder cynamon mielony + dwie łyżki masła do gotowania budyniu 1. Ciasto Do wysypanej na stolnicy mąki wrzucamy zimne masło, pokrojone na grube wiórki. Siekamy je nożem razem z mąką i 5 łyżkami cukru, do momentu powstania jednolitej masy, przypominającej kasze mannę. Pod koniec można rozdrobnić masło, przecierając je delikatnie w dłoniach

Kuchenna Kontrrewolucya