ponownie umieścić biszkopt w blasze. Uprzednio blachę zabezpieczyć folią spożywczą, żeby uniknąć metalicznego posmaku ciasta. Warstwa 1: 900 ml soku przecierowego w kolorze czerwonym ( np. Kubuś z truskawką ) 3 budynie śmietankowe 2 opakowania delicji wiśniowych Sok wlać do garnka, zostawiając 3/4 szklanki . W odlanym soku rozprowadzić budyń, resztę zagotować. Na gotujący się soku wlać rozprowadzony w soku proszek - ugotować budyń(...)Ciepły budyń wyłożyć na biszkopt. Kiedy budyń wystygnie, ułożyć na nim delicje, lekko wciskając. Warstwa 2: 500 ml śmietanki 30% 4 galaretki wiśniowe Dwie galaretki rozpuścić w szklance gorącej wody. Odstawić do wystygnięcia - pilnować, żeby galaretka się nie zsiadła. Śmietankę ubić na sztywno. Do ubitej śmietanki wlewać cienkim strumieniem ostygniętą galaretkę - miksować na małych obrotach. Tak przygotowany krem wyłożyć
kolorowotorcikowomąki 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek 250g masła lub margaryny Masa rabarbarowa: 1kg obranego rabarbaru (około 1,2 kg całego) 1 szklanka cukru 2 budynie waniliowe lub śmietankowe (bez cukru) Masa bezowa: 5 białek ¾ szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub budyniu (w proszku) Rabarbar obieramy, kroimy na małe kawałki (około 1 cm), a następnie(...)czym dno wylepiamy ciastem. Następnie odlewamy sok z rabarbaru, którego ma być 600ml, jeśli jest mniej, uzupełniamy go wodą. Odlewamy pół szklanki soku i rozpuszczamy w nim dwa budynie. Resztę soku zagotowujemy, wlewamy do niego rozpuszczone budynie i mieszamy, do zagotowania. Gdy budyń jest gotowy, zdejmujemy go z ognia, dodajemy do niego rabarbar i jeszcze raz mieszamy. Gotową masę przekładamy
Smakowy RajDzisiaj zapraszam na kruche ciasto z rabarbarem , budyniem i pianką . Ciasto jest pyszne o lekko kwaskowym smaku Składniki na ciasto kruche : około 3,5 szklanki mąki 1 kostka margaryny 2 cukry waniliowe 1 szklanka cukru 3 łyżki wiórek kokosowych 2 łyżki kwaśnej śmietany 3 jajka 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa ; 1 l mleka 4 budynie(...)stolnicę i szybko zagnieść, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na około 20 minut. Masa budyniowa : Połowę mleka wlać do garnka i zagotować , w drugiej połowie rozpuścić budynie , mąkę , cukier i cukier waniliowy. Wlać do gotującego mleka , mieszać aż zgęstnieje. Rabarbar umyć i obrać z nitek , pokroić na cm kawałki. Posypać 1/2 szklanką cukru. Pianka : Białka ubić
Sama słodycz i szczypta chiliDostałam przepis od koleżanki na ciasto pieczone z ugotowanym już budyniem. Nigdy takiego ciasta nie robiłam dlatego też postanowiłam je wypróbować. Do ciasta można dodać dowolne owoce miękkie, ja dałam truskawki i trochę rabarbaru. składniki: ciasto 450 g mąki pszennej u mnie typ 500 Młyn Kopytowa 250 g zimnego masła 150 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka(...)szczypta soli masa budyniowa 1 l mleka 2 opakowania dużego budyniu waniliowego na 3/4 ml 4-5 łyżek cukru waniliowego oraz 350 g małych truskawek 150 g rabarbaru Truskawki opłukać i usunąć szypułki, rabarbar pokroić na małe kawałki, odstawić. Dużą blaszkę o wymiarach 35x25 wyłożyć papierem. Mąkę wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać masło posiekać nożem. Następnie
Monia miesza i gotujełyżeczki startej skórki z cytryny - sok z połowy cytryny - 1 łyżeczka cukru pudru - 2 łyżki ciepłej wody Składniki na masę budyniową: - 1/2 l zielonego Kubusia - 1 i 1/2 opakowania budyniu waniliowego Składniki na masę śmietanową: - 200 g śmietanki kremówki 36% - 40 g galaretki kiwi - 1/3 szklanki gorącej wody - 1 opakowanie delicji Składniki na wykończenie ciasta: - 1 i 1/2 opakowania galaretki(...)pozostawiamy do wystygnięcia. Gdy ciasto ostygnie nasączamy go mieszanką soku z cytryny wymieszanego z cukrem pudrem i wodą. Teraz robimy masę budyniową. 1 szklankę Kubusia odlewamy i mieszamy z budyniem. Pozostałą część soku wlewamy do garnka i zagotowujemy a potem dodajemy sok wymieszany z budyniem i cały czas mieszamy i podgotowujemy. Gorący budyń wylewamy na biszkopt. Podczas gdy masa budyniowa
Kuchenne Wariacjedeser, czyli połączenie truskawek ze śmietaną, w dzieciństwie zajadałam się nim niemalże codziennie. To była inspiracja do powstania tego ciasta. Do truskawek ze śmietaną dodałam rabarbar, z tego ugotowałam budyń i wyszło przepyszne, orzeźwiające nadzienie, które idealnie współgra z herbatnikową otoczką. Polecam! Składniki: Warstwa ciasteczkowa: 300 g herbatników 120 g roztopionego masła 100 g białej czekolady Budyń rabarbarowo-truskawkowy(...)rabarbaru (poza sezonem można zamienić na truskawki) 7 łyżek cukru 50 ml wody 300 g truskawek 180 g kwaśnej śmietany 2,5 torebki budyniu śmietankowego bez cukru (1 torebka = 35g) Ganasz czekoladowy: 50 g gorzkiej czekolady 2 łyżki kwaśnej śmietany Przygotowanie: 1. W kąpieli wodnej rozpuścić białą czekoladę. Jedną paczkę herbatników (100 g, czyli 10 szt.) odłożyć. Pozostałe rozdrobnić
Domowa Cookierenka Agiokazało się, że nie mam niestety nic takiego. No w sumie skąd mam mieć, skoro nie używamy raczej takich rzeczy. Ale okazało się, że doskonale się do tego nada budyń! Ciasto okazało się naprawdę smaczne, te suszone śliwki dawały taki fajny, niespotykany przeze mnie dotąd w ciastach posmak. Zresztą rozeszło się dość szybko, jeszcze Justyna wpadła do nas w odwiedziny(...)czasu w kuchni spędzać, eeehhh :) 5 jajek 125 g mąki tortowej 80 g mąki ziemniaczanej 180 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g śliwek suszonych kalifornijskich 2 budynie waniliowe Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy (najlepiej mikserem) ze szczyptą soli na sztywną pianę. Jak już piana będzie sztywna to ubijamy dalej i powoli, stopniowo dodajemy cukier. Wciąż ubijając
Marder&Marder ManufacturePostawić na nim miskę ze składnikami i cały czas podgrzewać, mieszając, przez około 10 - 12 minut, do zagęstnienia kremu (gładka konsystencja). Woda w garnku powinna cały czas wrzeć. Budyń przelać do naczynia, przykryć folią spożywczą (tak, aby dotykała powierzchni budyniu) i wystudzić, schłodzić w lodówce. Ja niestety budyń robiłam zbyt późno przed przyjściem gości i nie zdążył zastygnąć dobrze(...)wlewać do ubijanych białek (na dużych obrotach), nie zaprzestając miksowania. Miksowanie kontynuować przez 5 - 8 minut. Beza powinna wyglądać na sztywną i pięknie błyszczeć. Na kruche ciasto wyłożyć delikatnie budyń i go rozsmarować. Bezę przed wyłożeniem zapiekłam w piekarniku przez 6 minut w 200stopniach i delikatnie łopatka przełożyłam na ciasto z budyniem. Przechowywać w lodówce. Smacznego
ChilliJemyJestem z niego strasznie zadowolona! To jedno ze smaczniejszych ciast sezonowych, jakie odkryłam. Trochę bałam się o budyń bananowy, ale... lenistwo zwyciężyło. To jedyny, jaki miałam w domu, a iść do sklepu nie chciało mi się naprawdę mocno. I oto jest! Naprawdę pyszne i wcale niewymagające wielkiego wkładu pracy. 330g mąki krupczatki 125g masła śmietankowego 300g śliwek węgierek 450ml mleka(...)jajka 1 op. budyniu bananowego 5 łyżek cukru cukier puder cynamon mielony + dwie łyżki masła do gotowania budyniu 1. Ciasto Do wysypanej na stolnicy mąki wrzucamy zimne masło, pokrojone na grube wiórki. Siekamy je nożem razem z mąką i 5 łyżkami cukru, do momentu powstania jednolitej masy, przypominającej kasze mannę. Pod koniec można rozdrobnić masło, przecierając je delikatnie w dłoniach
Kuchenna Kontrrewolucyałyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki śmietany kremówki 0,5 szklanki oleju 1 jajko Składniki na krem budyniowy: 1 budyń 1,5 szklanki mleka 2 łyżki cukru 0,5 kostki mleka +żelki ośmiornice, kokos, niebieski barwnik spożywczy, czekolada do rozpuszczenia Suche składniki mieszamy razem w misce. W osobnej misce mieszamy „mokre(...)kilka kropel barwnika w płynie lub w żelu i potrząsamy zamkniętym woreczkiem aż całość dobrze się połączy. Do przygotowania kremu: gotujemy 1 szklankę mleka, w pozostałym zimnym mleku rozpuszczamy budyń i cukier. Wlewamy do gotującego się mleka i energicznie mieszamy aż pojawią się pierwsze bąbelki. Budyń odstawiamy do przestudzenia. Masło miksujemy na puszystą masę, dodajemy połowę zimnego budyniu i miksujemy
Ciastkozercychmurka :) Przygotowanie ciasta jest banalnie proste i nie wymaga zbyt wielu zabiegów. Przepis na brytfankę wielkości 30 x 41 cm . Składniki: 72 herbatniki maślane (liczone, nie podjadać :)) 2 budynie czekoladowe z cukrem 210 g masła 3 łyżki cukru 800 ml mleka 400 ml śmietany kremówki 36% 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka kakao do dekoracji Połowę mleka zagotować i dodać(...)niego drugą część mleka wymieszaną z budyniami. Ugotować budyń i odstawić do zupełnego wystygnięcia (dobrze jest mieszać go od czasu do czasu, żeby nie zrobił się kożuch. Masło utrzeć na puch z 3 łyżkami cukru. Stopniowo dodawać budyń ucierając wszystko na gładką masę. Brytfankę wyłożyć folią aluminiową. Na dnie rozłożyć 18 sztuk herbatników w taki sposób, by nie było większych
Trzeci talerzprzełożenia warstw użyłam kremu śmietanowego z dodatkiem mascarpone i czekolady oraz kwaśnego dżemu z czarnej porzeczki dla przełamania słodyczy. Gościom bardzo smakowało:) Biszkopt: 7 jajek, 120g budyniu waniliowego (użyłam Master Cook) , 1 i 1/4 szklanki cukru, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (użyłam Master Cook) , 3 czubate łyżki mąki pszennej, 2 łyżki cukru waniliowego(...)użyłam Master Cook) . Białka ubić na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Stale ucierając, dodawać kolejno po jednym żółtku. Na koniec dodać przesianą mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie szpatułką i wylać na przygotowaną blaszkę o wym. 25x36cm. Piec około 35 minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na 3 części. UWAGA! Upiec dwa takie biszkopty
Z miłości do słodkościmoże się skrócić lub wydłużyć więc najbezpieczniej sprawdzać patyczkiem. Ciasto po upieczeniu studzimy. W tym czasie możemy się zająć przygotowaniem kremu: Składniki na krem budyniowy: 1 1/2 szklanki mleka budyń waniliowy 2 łyżki cukru (gdy budyń jest z cukrem to już go nie dodajemy :) ) kostka masła Polewa - po 100g mlecznej i gorzkiej czekolady oraz 1/4 masła. Gotujemy budyń według(...)przepisu tyle, że z mniejszej ilości mleka. Po ugotowaniu budyniu ostudzić go. Masło wyjmujemy z lodówki by nie było w temperaturze pokojowej. Masło ucieramy mikserem na jednolitą masę. Do masła powoli, po łyżce dodajemy budyń. Na ostudzone ciasto wykładamy krem budyniowy. Masło rozpuszczamy w rondelku dodajemy do niego kosteczki czekolady i mieszamy do uzyskania jednolitej polewy
Ptasia KuchniaPrzepyszna tarta z rabarbarem, wiśniami i budyniem. Zwieńczona bezą z migdałami! Czego chcieć więcej? ;-) Polecam, tarta rozpływa się w ustach jest słodko-kwaśna w smaku, a aromat migdałów nadaje niepowtarzalny smak i charakter ciasta! Zapraszam! Pieczemy! SKŁADNIKI: na ciasto: - 250 g mąki pszennej - 130 g zimnego masła - 80 g cukru pudru - 2 zimne żółtka - 3 płaskie łyżki zimnej śmietanki(...)powinno być gładkie. Ciasto owijamy folią i wstawiamy na 15 minut do zamrażalki. Nadzienie: - 4 laski rabarbaru - 4 łyżki cukru brązowego - 5 łyżek marmolady wiśniowej - 2 torebki budyniu waniliowego - 2 szklanki mleka W rondelku dusimy pokrojony w kostkę rabarbar wraz z cukrem. Jak masa przybierze formę dżemu/konfitury uważamy, że jest już gotowa! Beza: - 2 białka - szczypta soli
SMYKWKUCHNINigdy wcześniej nie jadłam świeżej figi, ma bardzo ciekawy smak ;) dobrze sprawdziła się jako dodatek do budyniu, ale można zastąpić ją też innym owocem, np. brzoskwinią, truskawkami Składniki: 1,5 szklanki mleka 0,5% 1 jajko stewia wg. smaku domowy aromat z wanilii (lub laska wanilii) 1 łyżka skrobi ziemniaczanej (chyba, że ktoś lubi bardzo gęsty budyń(...)mąkę, wszytsko dokładnie mieszamy, żeby nie było grudek kiedy mleko w garnku zacznie się już lekko gotować wlewamy (ciągle mieszając) mleko z jajkiem i mąką cały czas mieszamy gotując budyń na małym ogniu, aż zgęstnieje i zacznie bulgotać gotowy budyń przekładamy do miski figę myjemy (ja jeszcze ją obrałam) , kroimy i wykładamy na budyń SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość