robię się jak na naleśniki, tylko jajko miksuję za pomocą elektrycznej trzepaczki przez około minute, przez co jest bardziej puszyste. Następnie dodaje około 1/3 szklanki mleka oraz mąkę lub budyń, w tym przepisie użyłam czekoladowego budyniu oraz dodałam jeszcze łyżeczkę kakao, aby ciasto wyszło bardziej czekoladowe. Można z tego przepisu zrobić zwykłe naleśniki, ja natomiast zdecydowałam się na jednego dość(...)serem nie pamiętam kiedy ostatnio gościły w moim menu, więc dziś naszła mnie wielka ochota, żeby przygotować sobie takie śniadanie. Składniki: 1 jajko 1/3 szklanki mleka 3 łyżki budyniu czekoladowego bez cukru 1 łyżeczka kakao 1 łyżka ksylitolu szczypta soli 100 g chudego twarogu 2 łyżki jogurtu naturalnego szczypta mielonej wanilii 1 łyżka ksylitolu pół banana Wykonanie: Twaróg wymieszać
Healthy food explorercukru kryształu - 150 g margaryny - 150 g mąki pszennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 kisiele wiśniowe masa - 5 żółtek - 180 g cukru kryształu - 500 ml mleka - 1 budyń waniliowy - 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej - 350 g masła oraz - słoik powideł śliwkowych - puszka brzoskwiń - kolorowe draże - pianki Przygotowanie: Na początku zabieramy się za przygotowanie biszkoptu piegowatego. Oddzielamy żółtka od białek(...)tortownicy i pieczemy około 35 minut w 180 C. Oba przestudzone ciasta przekrawamy na pół i zabieramy się za przygotowanie masy. Trochę mleka odlewamy i mieszamy w nim budyń oraz mąkę ziemniaczaną. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem i łączymy z rozpuszczonym budyniem oraz mąką. Mieszamy, zdejmujemy z ognia, dodajemy pojedynczo żółtka, mieszamy. Masę ponownie stawiamy na ogień i chwilę
Zainspirowana w kuchniSKŁADNIKI: Biszkopt: 6 jajek, 1 szklanka cukru, 1,5 szklanki mąki, 8 łyżek oleju, 1 łyżka octu, 1 łyżka proszku do pieczenia, Krem waniliowy: 3 szklanki mleka, 3 opakowania budyniu waniliowego, 2 opakowania cukru waniliowego, 200g masła, 3 łyżki cukru pudru, 50ml likieru waniliowego lub spirytusu, Dodatkowo: 300g borówek amerykańskich, 3 opakowania galaretki jagodowej. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam(...)minut w temp. 170 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa równe blaty. 2. Krem waniliowy: Dwie szklanki mleka zagotowuję razem z cukrem waniliowym. W pozostałym mleku mieszam budynie. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Budyń odstawiam do przestudzenia. Masło razem z cukrem pudrem ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję budyń. Ucieram. Wlewam alkohol
Tradycyjna kuchnia Kasipieczenia 1 łyżka octu 1 łyżka oleju Dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń w syropie ok 300 g wiśni (truskawek lub malin) 4 białka 200g kokosu 1 szklanka cukru 2 opakowania budyniu śmietankowego Białka jajek przeznaczonych na biszkopt ubić z cukrem na sztywno. Nie przerywając ubijania dodać ocet, a następnie żółtka, olej, proszek do pieczenia. Ubijać jeszcze(...)rozcieńczyć zimną wodą do objętości 3 szklanek. Wiśnie pozbawić pestek i ułożyć między kawałeczkami brzoskwiń. Dwie szklanki rozcieńczonego syropu zagotować dodając 3 łyżki cukru. W pozostałym płynie rozmieszać budynie śmietankowe, wlać na wrzątek, wymieszać. Gdy budyń zgęstnieje, gorącym zalać owoce. Z białek i cukru ubić sztywną pianę, połączyć z kokosem, po czym wyłożyć na budyń, wyrównać powierzchnię. Zapiekać
Praktyczna plmleka zagotowujemy z cukrem, masłem i ekstraktem z wanilii. Gdy mleko w garnku zacznie wrzeć, wlewamy mieszankę mleka z mąką i mieszamy energicznie przez chwilę do czasu uzyskania gęstego budyniu. Budyń studzimy przez około pół godziny, od czasu do czasu mieszając, aby nie utworzył się kożuch. Blaszkę wykładamy folią aluminiową, na dnie układamy herbatniki, a na nie budyń, który powinien(...)być jeszcze dość ciepły, ale nie gorący. Wyrównujemy go dokładnie i na nim układamy drugą warstwę herbatników. Ciasto posypujemy cukrem pudrem i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia budyniu. Następnie napoleonkę wkładamy na kilka godzin do lodówki, aby masa budyniowa zesztywniała i łatwo się kroiła. [caption id="attachment_7508" align="aligncenter" width="685"] Napoleonka bez pieczenia[/caption] Zobacz inne ciasta bez pieczenia
e-PrzepisyKulinarnektórym był przygotowany. Całość wyrobił robot przez kilka minut. Przykryte ciasto należy na około godzinę odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. W tym czasie przygotować owoce oraz budyń do ciasta. W tym konkretnym przypadku wykorzystałam różne: gruszki, morele, garść borówek. Umyć i osuszyć. Większe owoce obrać i podzielić na podobnej wielkości cząstki. Budyń zrobić(...)następnie połączyć ze zmiksowanymi wcześniej - 200ml mleka - 2 żółtko - 50g mąki pszennej - 50g mąki ziemniaczanej Mieszać całość na średnim ogniu tak, by nie przypalić, lecz zagotować bulgoczący delikatnie budyń. Zdjąć z palnika i przykryć folią do wystudzenia. Kiedy ciasto wyrosło, 2/3 jego części rozwałkować na blaszkę posmarowaną masłem, wymiary mojej to około 35 na 25 centymetrów. Na nią równomiernie rozsmarować
I tu będę miała takie teszklanki mąki pszennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa jabłkowa - 1 i 1/2 kg jabłek - 4 łyżki cukru waniliowego - 1 opakowanie galaretki cytrynowej masa budyniowa - 8 łyżek cukru - 2 budynie śmietankowe - 3/4 litra mleka - 200 g masła Przygotowanie: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Nie przestając ubijać dodajemy na zmianę po jednym żółtku(...)waniliowy i dusimy na małym ogniu 30 minut. Pod koniec duszenia wsypujemy galaretkę, mieszamy, zestawiamy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy masa jabłkowa stygnie możemy zrobić mase budyniową. Budynie śmietankowe gotujemy w mleku, dodając cukier. Gdy budyń będzie ugotowany odstawiamy go do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy stopniowo dodając budyń. Gdy ciasto wystygnie kroimy go na pół. Na jedną połowę
Zainspirowana w kuchniSkładniki: (tortownica 24 cm) Mleko 600 ml Budyń śmietankowy 2 opakowania. ( użyłam słodzonych, jeśli użyjecie bez cukru należy dosłodzić 3 pełne łyżki cukru) Biszkopty podłużne 120 g Masło 50 g ( w temperaturze pokojowej) Galaretka czerwona 2 opakowania ( użyłam wiśniowej) Czereśnie 750 g Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy(...)Polub mnie na Facebooku Przygotowanie: Budynie Wmieszać w 100 ml mleka a pozostałe 500 ml zagotować. Do gotującego się mleka wlać rozpuszczony budyń cały czas mieszając. Po zagotowaniu zdjąć z ognia. Do budyniu dodać masło pokrojone na mniejsze kawałki i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia się masło i połączenia składników. Odstawić do lekkiego przestudzenia. Tortownicę o wymiarach 24 cm wyłożyć biszkoptami
Kulinarne przygodyporzeczkowym. Ciasto nie wymaga pieczenia i jest dość szybkie i łatwe w przygotowaniu. Polecam! Składniki: ok 50 sztuk kakaowych herbatników 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 3 budynie śmietankowe -po 40g (bez cukru) + 3 łyżki cukru 3 szklanki mleka 1 kostka miękkiego masła (200g) 3 łyżki cukru pudru 300g chałwy waniliowej Do dekoracji: sezamki *** Na dnie(...)blaszki wykładamy warstwę herbatników (moja blaszka ma wymiary 24×24 cm) *** *** Przygotowujemy krem: z mleka odlewamy jedną szklankę. Resztę mleka zagotowujemy. W odlanym mleku mieszamy cukier oraz budynie. Masę wlewamy do gotującego się mleka, cały czas mieszamy i gotujemy aż zgęstnieje (około 2 minuty). Budyń studzimy. Masło ucieramy razem z cukrem pudrem i stopniowo dodajemy zimny budyń. Całość dokładnie ucieramy
Blog z Apetytemmała łyżeczka proszku do pieczenia 1 średnie jajko Masa serowa: 1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku ) 5 jajek 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) 15 dag masła lub margaryny Mus porzeczkowy: 3 szklanki czarnej porzeczki 1 budyń waniliowy ( bez cukru i na pół litra(...)wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej i musu. 2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę, następnie wsypujemy budynie w proszku i dodajemy ser, dokładnie ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę, przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy. 3. Mus: Porzeczki oczyszczamy, płuczemy i dokładnie osuszamy, przekładamy do miski
Izabelawkuchnipieczenia, z orzeźwiającą galaretką i owocami. Takie ciasta najczęściej goszczą u mnie na stole podczas gorącego lata. Polecam :) Masa budyniowa: 1,5 szkl mleka 5 żółtek 1 budyń waniliowy 3/4 szkl cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 200 g masła w temp. pokojowej 1,5 łyżki gorzkiego kakao 2 galaretki o smaku owoców leśnych ok 500 g owoców: truskawki, jagody(...)maliny ok 100-120 g okrągłych biszkoptów Galaretki rozpuścić w 750 ml gorącej wody, odstawić do czasu aż zacznie tężeć. Masa: żółtka utrzeć z cukrem na jasną masę. Dodać budyń, mąkę, ekstrakt waniliowy i 1/2 szklanki mleka. Zmiksować. Szklankę mleka zagotować. Cienkim strumieniem wlewać masę jajeczną na gotujące się mleko, energicznie mieszając do czasu aż budyń zgęstnieje. Zestawić z ognia
Smakołyki Asi