stawiamy na palnik. W pozostałym mleku rozrabiamy mąkę pszenną i ziemniaczaną, gdy mleko zacznie się gotować to dodajemy mleko z mąkę i energicznie mieszamy, gotujemy przez 3 min. Budyń ściągamy z palnika. Do budyniu dodajemy masło i mieszamy aż całkowicie się rozpuści i połączy z budyniem. Budyń wylewamy na ciasto i przykrywamy krokantem. Ciasto najlepiej się kroi na następny
kulinarne odsłony patiproszku do pieczenia - 3 łyżeczki wody - 3 łyżeczki octu masa jabłkowa - 2 kg jabłek - 2 galaretki zielone masa budyniowa - 1 i 1/2 szklanki mleka - 3/4 szklanki cukru kryształu - 1 budyń śmietankowy - 1 łyżka mąki pszennej - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 250 g masła Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Do ubitej piany stopniowo dodajemy cukier, żółtka, mąkę, proszek(...)dzielimy na 2 części. Jedna masa gotowa, więc zabieramy się za drugą. Do garnka wlewamy szklankę mleka oraz cukier i doprowadzamy do wrzenia. W połowie szklanki mleka mieszamy budyń oraz mąki i wlewamy je do gotującego się mleka. Gotujemy całość, aż budyń zgęstnieje a następnie studzimy. Miękkie masło przekładamy do miski i ucieramy, porcjami dodając przestudzony budyń. Gdy wszystko już
Zainspirowana w kuchniopakowanie cukru wanilinowego 2 łyżki skrobi ziemniaczanej*** 6 łyżek wody 1 łyżka mleka roślinnego Składniki na krem: 3 szklanki mleka roślinnego 3/4 szklanki cukru 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru 250 g margaryny** Składniki na warstwę orzechową: 200 g orzechów włoskich Targroch 50 g margaryny** 5 łyżek cukru *Można zastąpić zwykłym cukrem lub cukrem trzcinowym. ** Polecam(...)czasie zdejmij rondelek z ognia i dodaj olej kokosowy. Zagotuj dwie szklanki mleka roślinnego z 3/4 szklanki cukru. W międzyczasie do pozostałej szklanki mleka dodaj dwa opakowania budyniu i rozmieszaj. Gdy mleko w garnku będzie się gotowało wlej mieszaninę budyniową. Energicznie mieszaj do całkowitego zgęstnienia budyniu. Zdejmij z ognia i ostudź. Następnie przygotuj warstwę orzechową. Do tego celu rozpuść
wegujemymleko, ciągle ubijając, dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę. 4.Ciasto przelać do brytfanny wyłożonej papierem do pieczenia, piec w temp. 180* około 25 min. MASA BUDYNIOWA: 500ml mleka 1 budyń waniliowy 140g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki kartoflanej 220g masła WYKONANIE: 1. Połowę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. 2. W drugiej połowie rozmieszać budyń(...)obie mąki. 3. Połączyć składniki i ugotować budyń. Odstawić do wystygnięcia. 4. Masło utrzeć, stopniowo dodawać budyń. 5. Wyłożyć na ciasto, wyrównać. MUS TRUSKAWKOWY: 600g mrożonych truskawek 3 galaretki truskawkowe WYKONANIE: 1. Truskawki zblendować. 2. Zagotować w garnku, dodać galaretki, mieszać aż się całkowicie rozpuszczą. 3. Odstawić do wystygnięcia, gdy mus zacznie zastygać wylać na krem, wyrównać. DODATKOWO: 2 galaretki
Dziś Ja gotujeplacki: 600g mąki pszennej ¼ szklanki cukru 2 jaja 2 żółtka 3 łyżeczki sody 1 cukier waniliowy 3 łyżki miodu 200g masła 2 łyżki mleka Składniki na krem budyniowy: 1 budyń śmietankowy 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 700 ml mleka Ponadto: 1 puszka masy krówkowej Potrzebujemy blaszki o wymiarach 25x35cm. Warstwa orzechowa: W garnku rozpuszczamy(...)25x35cm. Pieczemy przez ok 10 minut na złoty kolor w temperaturze 170 o C. Blaty studzimy. Krem budyniowy: ½ litra mleka wraz z cukrem zagotować. W pozostałej części mleka wymieszać budyń z mąkami. Ugotować budyń. Wykonanie: Jeden blat smarujemy masą krówkową, przykrywamy kolejnym plackiem, który smarujemy połową masy budyniowej. Ponownie przykrywamy zapieczonym blatem, budyniem i przykrywamy warstwą orzechową. Jeżeli przygotowałaś
Słodki Zakątekłyżki śmietany 1/2 kostki margaryny 1/2 szklanki cukru 2 płaskie łyżeczki sody 30 dag orzechów włoskich 10 dag margaryny 3 łyżki miodu 2 łyżki cukru Masa budyniowa: 2 budynie waniliowe 1/2 litra mleka 3 łyżki cukru 1 kostka margaryny Masa kajmakowa: puszka mleka skondensowanego słodzonego. WYKONANIE: Mleko skondensowane gotujemy 2-3 godziny w wodzie. Na początek masa orzechowa(...)Trzecie ciasto będzie z masą orzechową i również pieczemy w takiej samej temperaturze tylko trochę dłużej ok 40 min. Ciasta się studzą , a my przygotowujemy krem budyniowy. Budyń z cukrem mieszamy w 1/2 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy. Wlewamy do gotującego się mleka budyń, mieszamy, by nie powstały grudki. Ostudzony budyń ucieramy z margaryną. Przekładamy ciasto. Na pierwszą część nakładamy
W kuchennym oknie Ewyszkl. cukru 1/3 szklanki pokruszonych biszkoptów 3/4 szklanki maku 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki mąki Masa: 500 ml mleka 100 g cukru 8 żółtek 1 opakowanie budyniu waniliowego 3 łyżki mąki pszennej 200 g masła 1 łyżka spirytusu 1 saszetka waniliowej kawy cappuccino (18g) Polewa: 100 g czekolady mlecznej 3 łyżki kremówki Dodatkowo: 1 słoiczek powideł śliwkowych Miękkie(...)szpatułki łączymy z ubitą pianą. Pieczemy ok. 25-30 minut w 180 stopniach. Jedną szklankę mleka przelewamy do rondelka, wsypujemy cukier i doprowadzamy do wrzenia. Pozostałe mleko mieszamy z budyniem, mąką i żółtkami. Masę budyniową wlewamy na gotujące się mleko i mieszamy aż budyń zgęstnieje. Odstawiamy do schłodzenia. Miękkie masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce zimnego budyniu
Smaki Na Talerzułyżka sody oczyszczonej Masa orzechowa: 300g posiekanych orzechów włoskich 125g margaryny ½ szklanki cukru 5 łyżek miodu Masa budyniowa ( na drugi raz zrobię krem z 1½ porcji ): 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 400ml mleka 3 łyżki cukru pudru 250g miękkiego masła Wykonanie: Ciasto: do rondla dodajemy mleko i miód, podgrzewamy do chwili ,aż miód się rozpuści, odstawiamy(...)razem z miodem i cukrem, następnie dodajemy posiekane orzechy i smażymy całość na małym ogniu około 5 minut, gotową masę wykładamy na surowe ciasto Krem budyniow y : budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu w 400ml mleka i 3-4 ł yżkami cukru pudru, gotowy odstawiamy do ostudzenia (budyń warto przykryć folią spożywczą, unikniemy wtedy powstania kożucha ) masło
Słodkie zapomnienieCiasto które pachnie pomarańczami, czekoladą i makiem. Jest lekkie, delikatne i na pewno szybko zniknie ze stołu. Budyń pomarańczowy ze świeżych pomarańczy jest przepyszny. biszkopt makowy: 4 jajka wielkość M 4 łyżki cukru trzcinowego 50 g maku mielonego 3 łyżki płaskie mąki tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa pomarańczowa: 1 litr soku z pomarańczy świeżo wyciśnięty /oko(...)owoców/ 3 budynie waniliowe bez cukru 3 łyżki cukru trzcinowego pianka: 500 ml śmietany kremówki 36 % 1 puszka mandarynek w syropie 2/3 opakowania galaretki pomarańczowej czekolada gorzka do dekoracji Jajka wyjmuję wcześniej z z lodówki żeby miały temperaturę pokojową. Białka ubijam na sztywno, dodaję stopniowo po łyżce cukru i dalej ubijam, i kolejna łyżka jak poprzedni rozpuści się. Na końcu
wesoła kuchniawykonać w mgnieniu oka, a przy tym bardzo smaczny i znikający tak samo szybko jak powstaje. Nie wierzycie? Sprawdźcie sami… Składniki (4 porcje): 1 duże opakowanie (64 g) budyniu śmietankowego 1,5 szklanki (370 ml) mleka 1 duży kubek (330 g) śmietanki kremówki 30% 12 sztuk (80 g) biszkoptów kakaowych “kocie języczki” 0,3 tabliczki(...)gorzkiej czekolady 2 banany 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 0,5 szklanki (125 ml) gorącej wody Przygotowanie: 1) Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu, ale w połowie podanej ilości mleka, a następnie odstawić do wystudzenia (żeby nie powstał kożuch, budyń przykryć folią spożywczą tak, aby do niego przylegała). 2) Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywną pianę. 3) Cały czas mieszając mikserem
Fitsweet.meszklanki letniego mleka 1 szklanka oleju 1 szklanka miodu 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 opakowanie przyprawy do piernika (15g) Na krem: 500 ml mleka 2 budynie waniliowe 3 łyżki cukru 200 g masła Polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady 2 łyżki masła Dodatkowo: Słoik powideł śliwkowych lub dżemu porzeczkowego Przygotowanie: Ciasto: Jajka ubić z cukrem(...)piec oddzielnie w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 170 stopni przez 15 min . Wszystkie przygotowane blaty ciasta odstawić do wystygnięcia. Krem: W połowie szklanki mleka rozpuścić budynie i trzy łyżki cukru. Resztę mleka zagotować i przygotować budyń. Ostudzić. Miękkie masło zmiksować na puszystą masę (ok. 5 minut na najwyższych obrotach miksera). Łyżka po łyżce dodawać budyń
Fabryka pomysłówjajka • 6 łyżek cukru • 4 łyżki mąki pszennej • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 2 łyżki kakao • 1/3 szklanki oleju Krem budyniowy: • 1 i 3/4 szklanki mleka • 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego ( bez cukru ) • 2 łyżki cukru • 1 cukier waniliowy • 200 g masła Dodatkowo: • 2 galaretki ( agrestowe ) • opakowanie okrągłych biszkoptów ( 180 g ) • polewa czekoladowa • posiekane orzechy do posypania Nasączenie biszkoptów(...)szklanki mleka odlać około 1/2 szklanki, rozmieszać w nim proszek budyniowy. 9. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. 10. Na gotujące wlać budyń, gotować do zgęstnienia, wystudzić. 11. Zimny budyń zmiksować z miękkim masłem, dodając stopniowo po jednej łyżce budyniu. 12. Kawę zaparzyć w 1/2 szklanki wrzątku, posłodzić, wystudzić. 13. Galaretki rozpuścić w 1/2 l wrzątku, wystudzić
W mojej kuchnimiodu 30 ml mleka( 3 łyżki) 10 g proszku do pieczenia(1 łyżeczka) 2 jajka krem 500 ml mleka 250 g masła 150 g cukru 60 g budyniu(1 opakowanie) 30 g cukru waniliowego(3 łyżki) 30 g mąki ziemniaczanej( 3 łyżki) 2 żółtka dekoracja 120 g orzechów włoskich 100 g czekolady 50 g masła Mąkę i proszek do pieczenia(...)piekę na prostokątnej blaszce przez 10 minut w 180 stopniach(wyłożonej papierem do pieczenia). Studzę. 300 ml mleka zagotowuję z cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałym mleku rozpuszczam mąkę, budyń i żółtka. Do gotującego się mleka dodaje zimną mieszankę. Mieszam do ponownego zagotowania. Mieszam do uzyskania gęstego budyniu. Studzę. Miękkie masło ucieram, dodając partiami zimny budyń. chłodzę w lodówce przez
Ciasta z tradycjamiWitajcie. Mam dla Was propozycję ciasta na weekend. Robiłam je już jakiś czas temu i było pyszne. Ugotowany budyń w połączeniu z masą kajmakową i masłem to świetne połączenie. Do tego śmietankowa góra... Zapraszam Składniki: 1 budyń waniliowy w proszku 400 ml mleka 3 łyżki masy kajmakowej 150 g masła 200 g biszkoptów podłużnych 400 ml śmietanki(...)śmietanki w proszku garść płatków migdałowych blaszka 22x22cm Przygotowanie: Budyń gotujemy w 400 ml mleka wg instrukcji na opakowaniu i odstawiamy do przestygnięcia. Następnie dodajemy masy kajmakową i miksujemy aż się połączy z budyniem. Potem dodajemy masło w temperaturze pokojowej i miksujemy aż masło połączy się z masą budyniową i nie będzie grudek. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia
słodkie i nie tylko historie kulinarneforemka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 4 jajka 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka wody 100 g masła na krem: 4 żółtka 1 litr mleka 2 opakowania budyniu waniliowego 2 łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżki mąki pszennej 5 łyżek cukru 300 g masła 8 pierniczków Katarzynka w czekoladzie dodatkowo: mały słoiczek dżemu pomarańczowego (używam Stovit) 2-3 łyżki(...)piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 160*C i piec jeszcze kwadrans. Wystudzić. Przygotować krem: żółtka wymieszać z mąkami, budyniem, cukrem i odrobiną mleka. Resztę mleka zagotować i wlać rozrobione budynie. Ugotować na gęsto i wystudzić. Miękkie masło utrzeć z zimnym budyniem. Ciastka posiekać i delikatnie wmieszać do kremu
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia