budyń - 12640 przepisów (strona:145/843)

ciasto z orzechową wkładką i nutką kawy 141

przekładamy do foremki (ok.21x32cm dół formy) wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia. Pieczemy do zrumienienia. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na masę budyniową z kawą: 500 ml mleka 1 budyń waniliowy 2 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej 1 łyżka ziemniaczanej 4-6 łyżek cukru 3-4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, granulki 200 g masła wykonanie: 300 ml mleka zagotowujemy z cukrem(...)pozostałym mleku dokładnie mieszamy budyń oraz mąkę i całość wlewamy do gotującego się mleka. Całość cały czas mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż powstanie gęsty budyń. Następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło miksujemy z kawą na puch, dodajemy stopniowo wystudzony budyń i miksujemy na jednolitą masę. wykonanie ciasta: Jeden z biszkoptów nasączamy 1/2 cz. naparu

Domowy Smak Jedzenia
Orzechowiec 161

oleju kostka margaryny 5 jajek 4 łyżki śmietany 18% 4 łyżki miodu 3 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżki kakao 2 łyżeczki sody oczyszczonej Masa 1 litr mleka 2 budynie bez cukru 1 kostka masła  5 łyżek cukru 2 torebki cukru waniliowego Glazura orzechowa 3 łyżki masła 150 g - 200 g orzechów włoskich 4 łyżki miodu Wykonanie: Wszystkie składniki(...)martwić się, że przy wyjmowaniu ciasto wydaje się z wierzchu jakby surowa, tak się dzieje za sprawą miodu, ale jak ostygnie będzie dobre. Masa: W szklance mleka rozrobić budyń, mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, włożyć masło pokrojone w kawałki, wlać rozrobiony budyń, zagotować do zgęstnienia. Na pierwszy blat ciasta wyłożyć gorącą masę budyniową, na budyń położyć drugi blat

kgwjanczewo
ciasto kawowo-pomarańczowe 151

szklanka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki oleju 3 łyżki zimnej wody na krem kawowy: 500 ml mleka łyżka suchej kawy mielonej  1 opakowanie budyniu waniliowego 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki cukru  150 g masła na krem śmietankowy: 250 g serka mascarpone 300 ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny(...)jajecznej. Dokładnie wymieszać i przelać do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia i piec w 175*C około 30 minut. Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty.  Przygotować krem kawowy: budyń, mąkę i cukier rozmieszać w połowie mleka. Do pozostałego mleka wsypać kawę i zagotować. Wlać rozrobiony budyń i mieszając gotować aż zgęstnieje. Wystudzić. Mało rozetrzeć i ucierając dodawać po łyżce

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto chałwowe z kajmakiem! 156

Pieczemy w temp 170 stopni C. pierwsze 40 minut: grzanie piekarnika dół, kolejne 25 minut z termoobiegiem. Ciasto studzimy całkowicie, kroimy na trzy warstwy. MASY: - 1 puszka kajmaku - 1 budyń czekoladowy na 500ml - 300 ml mleka - 2-3 łyżki masła - łyżeczka mąki pszennej - 150 ml śmietany 36% - 100 g chałwy - 2 łyżki żelatyny w proszku  Na pierwszą warstwę ciasta(...)spodu, wykładamy kajmak. Przykrywamy warstwą ciasta.  Przygotowujemy krem budyniowy. 200 ml mleka zagotuj w rondelku. Pozostałe 100 ml mleka rozprowadź w bubku z budyniem, mąką i ewentualnie cukrem jeśli budyń jest bez cukru. Masę wlej do garnuszka i szybko mieszaj rózgą. Dodaj masło i dalej mieszaj rózgą. Gładki krem przełóż na ciasto i przykryj ostatnim blatem ciasta. Ciasto musi

SMYKWKUCHNI
Ciasto snickers na herbatnikach (bez pieczenia) 196

czekanie się opłaca, a taka rozpusta raz na jakiś dłuższy czas nie zaszkodzi...naprawdę!, domowe nie tuczy:-) Do tego kawa, dobre towarzystwo i można leniuchować:) Wspaniałe ciasto przekładane herbatnikami, budyniem z kajmakiem i orzechami. Domowe najlepsze! Przepis znalazłam na blogu Trzeci Talerz. Od siebie dodałam do niego żurawinę i tarte orzechy włoskie. Składniki na formę do pieczenia: 20x30(...)25x25 cm. Składniki: Masa budyniowa: 1 litr mleka 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 budyń waniliowy bez cukru 1 jajko 1/2 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 220 g masła   Dodatkowo: 1 puszka masy kajmakowej (może być klasyczna lub o dowolnym smaku, np. kakaowym, orzechowym lub tiramisu) 180 g herbatników (zwykłych, jasnych) 180 g herbatników kakaowych

Zasmakuj Kuchni
Ciasto jabłkowa bajka 282

cukru pudru 1 łyżka rumu Masa jabłkowa: 1,2 kg winnych jabłek 4 łyżki cukru 2  galaretki agrestowe Dr.Oetker Masa budyniowo-śmietanowa: 1 szklanka śmietany kremówki 1  budyń śmietankowy Dr.Oetker  2 szklanki mleka 2 łyżki żelatyny+ 150 ml mleka 2 czubate łyżki cukru pudru Dodatkowo: 20 dag podłużnych biszkoptów 10 dag wiórek kokosowych białych Sposób przygotowania: Biszkopt(...)wsypujemy suche galaretki, mieszamy do rozpuszczenia, odstawiamy do wystudzenia. Masa budyniowo śmietanowa; Żelatynę zalewamy 150 ml gorącego mleka, gdy spęcznieje podgrzewamy w kąpieli wodnej aż się całkowicie rozpuści. Budyń gotujemy w dwóch szklankach mleka tak jak przepisie na opakowaniu, do gorącego dodajemy rozpuszczoną żelatynę mieszamy do połączenia, zostawiamy do całkowitego wystudzenia-w trakcie tej czynności mieszamy budyń kilkakrotnie aby masa

Wanilia i Kardamon
ciasto Kilimandżaro 303

blachę o wymiarach ok. 21×32 cm. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 170 st. C. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia. składniki na masę budyniową: 500 ml mleka 1 budyń waniliowy 2 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru 250 g masła, miękkiego wykonanie: 250 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałej części dokładnie mieszamy(...)mąkę orkiszową, mąkę ziemniaczaną oraz budyń i wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy, cały czas gotując, aż powstanie gęsty budyń. Następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło miksujemy na puszystą masę dodajemy stopniowo zimny budyń i miksujemy na gładki krem. składniki na masę jabłkową: 1500 g jabłek (u mnie szara reneta) 2 galaretki cytrynowe 2 łyżki

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto Kubanka 924

biszkopt: 3 jajka 3/4 szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżka kakao krem: 0,75 l mleka 2 budynie śmietankowe z cukrem 2 łyżki Nutelli lub innego kremu czekoladowego 200 g masła w temperaturze pokojowej dodatkowo: 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (450g) 12 herbatników jasnych 12 herbatników ciemnych(...)delikatnie łyżką. Masę wylewamy do formy 20x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika 170 stopni na około 20 minut. Biszkopt studzimy. krem: Na mleku gotujemy gęsty budyń. Budyń studzimy. Ostudzony budyń miksujemy z masłem w temperaturze pokojowej oraz 2 łyżkami kremu czekoladowego typu Nutella. wierzch: Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i opcjonalnie

Bon appetit mon amie
Czekoladowy budyń z kaszy manny z bakaliami 103

Jeśli pozostały nam po świętach bakalie, warto przygotować budyń z ich dodatkiem. Czekoladowy budyń z kaszy manny jest przepyszny! Szybki w przygotowaniu, bo gotujemy kaszę manną z mlekiem i czekoladą, a później blendujemy ręcznym blenderem na gładką masę. Taki przepis dobry jest na deser czy na śniadanie, smakuje wyśmienicie na ciepło i na zimno, warto spróbować! Czekoladowy budyń z kaszy(...)kandyzowanej płatków migdałów Przygotowanie: Do garnka wlewamy mleko. Dodajemy kaszę manną o kawałki czekolady. Zagotowujemy. Mieszamy, aby nie zrobiły się grudki. Gdy kasza będzie już gotowa, miksujemy blenderem ręcznym. Budyń przelewamy do małych słoiczków/szklaneczek. Posypujemy każdą porcję po łyżeczce wiórków kokosowych, skórki z pomarańczy i płatków migdałów

Moja smaczna kuchnia
,,Pawi ogon pod bezą” 137

mąki tortowej, 1/2 kostki margaryny, 4 łyżki kwaśnej śmietany, 2 małe jajka, 1/2 szkl. cukru pudru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 1 litr mleka, 6 łyżek cukru, 1 budyń waniliowy, 1 cukier waniliowy, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki mąki tortowej, 1/2 kostki margaryny Dodatkowo: powidła truskawkowe 20 dag orzechów 5 dag bakalii 3 galaretki malinowe Wykonanie: Ciasto miodowe(...)papierem do pieczenia i pieczemy w 180ºC przez około 30-40 min. Krem Szklankę mleka odlewamy. Resztę gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do odlanej szklanki mleka dodajemy mąki, budyń, żółtka i dokładnie mieszamy. Gdy mleko zarznie wrzeć dodajemy mieszankę i energicznie mieszamy, chwilę gotujemy i odstawiamy do wystudzenia. Gdy budyń będzie już ostudzony w misce ucieramy miękkie masło

Podróż w kulinaria
Czekoladowy budyń z kaszy manny 129

spodobał się Wam kokosowy budyń z kaszy manny, że dzisiaj stworzyłam jego wersję czekoladową. Nie ma nic lepszego niż domowy budyń. Spróbujcie raz, a zapomnicie o tym z torebki! Czekoladowy, delikatny w smaku, mleczny, przepyszny! Dzieci pokochają ten smak! Dobry na deser czy na śniadanie, kasza manna w nowej odsłonie przed Wami! Czekoladowy budyń z kaszy manny / 2 porcje Składniki(...)Wsypujemy kaszę manną. Do mleka z kaszą dodajemy kawałki czekolady. Zagotowujemy, ciągle mieszamy, aby nie powstały grudki. Gdy kasza manna na mleku z czekoladą zgęstnieje, miksujemy ręcznym blenderem. Gdy budyń będzie za gęsty, dodajemy więcej mleka. Podajemy na ciepło lub na zimno z chrupkami czekoladowymi

Moja smaczna kuchnia
Ciasto 3 BIT 156

użyłam pełnoziarnistych Bonitki ) - puszki masy kajmakowej - 400 g śmietany kremówki - 3 łyżki cukru pudru - 1 łyżeczka cukru waniliowego - 1 łyzka żelatyny + 1/3 szkl. wrzątku - 100 g czekolady - 2 budynie waniliowe - 100 g masła Na dno formy ułożyłam 1 warstwę herbatników . Podgrzałam lekko masę krówkową , aby zrobiła się rzadsza i taką masę wylałam na herbatniki . Na masę kajmakową znowu położyłam(...)warstwę herbatników. Przygotowałam wcześniej budyń ( 2 budynie na 3/4  l mleka ). Budyń musi być chłodny , aby dobrze się połączył z masłem ( temp. pokojowa ) Masę budyniową wylałam i na nią układamy kolejną warstwę herbatników. Śmietanę kremówkę ubiłam z cukrem pudrem i z cukrem waniliowym na sztywno , po czym wlałam wcześniej przygotowaną i przestudzoną żelatynę. Na wierzch ciasta wylewamy przygotowaną śmietanę

Różne smaki w kuchni
Przepis na sernik czekoladowy 183

Sernik, który dziś upiekłam podobny jest do tych które znajdziecie na moim blogu, różni się jedynie tym, że jest ...czekoladowy. Zamiast budyniu śmietankowego dodałam do niego budyń o smaku czekoladowym i stąd ten niecodzienny kolor. A zaletą jego jest łatwość przyrządzenia. Składniki : 4 jajka  50 dag sera twarogowego President z wiaderka 13 dag masła 13 dag cukru budyń czekoladowy(...)biszkopty lub herbatniki Przygotowanie : Jajka utrzeć z cukrem Dodać do tego miękkie masło i utrzeć razem dokładnie Gdy masa jest już gładka dodawać po łyżce sera i ucierać, dodać budyń- utrzeć Masę przełożyć do foremki wyłożonej papierem lub wysmarowanej masłem, ewentualnie dno wyłożyć ciastkami Piec ok. godziny w temp. 180 *C, u mnie w foremce w kształcie serca. Wymiary

Proste Potrawy
Marchewkowy deser 194

Ilość: 2 porcje Czas przygotowania: 30 min Składniki: – 2 średnie marchewki – 1,5 szkl. mleka – 1 łyżka budyniu śmietankowego bez cukru – 0,5 łyżki ksylitolu – płatki migdałów i kakao do dekoracji Przygotowanie: 1. Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Umieścić ją w rondelku, zalać 1,3 szkl. mleka i gotować(...)10min. do miękkości marchewki. 2. Budyń rozpuścić w 0,2 szkl. zimnego mleka. Dodać do marchewki z mlekiem. Chwilę gotować ciągle mieszając. 3. Zdejmujemy z ognia i przenosimy w chłodne miejsce do przestudzenia. 4. Gdy koktajl będzie już chłodny blendujemy go na gładko. 5. Przelewamy do szklanek i dekorujemy płatkami migdałów i kakao. SMACZNEGO ! Przygotowanie: 1. W wersji wegańskiej marchewki

Podwójnaporcja
Cytrynowiec 206

Cytrynowiec Składniki na blaszkę 25x33cm: Na biszkopt: 5 jaj niepełna szklanka cukru kryształu niepełna szklanka mąki łyżeczka proszku do pieczenia Na masę cytrynową: pół szklanki soku z cytryny 2 budynie śmietankowe 200g cukru 250g margaryny Na masę śmietankowo-cytrynową: 0,5 l śmietany kremówki 30% 1 galaretka cytrynowa rozpuszczona w 250ml wody Do nasączenia: pół szklanki przegotowanej i wystudzonej wody(...)sokiem z cytryny. Masa cytrynowa: sok z cytryny uzupełniamy wodą do objętości 500ml. Z tego odlewamy pół szklanki, resztę zagotowujemy z cukrem. W odstawionej połowie szklanki płynu rozpuszczamy budynie, wlewamy na gotującą się wodę z cukrem. Mieszamy energicznie około minuty, aż powstanie gęsty budyń. Zdejmujemy z palnika, odstawiamy do wystudzenia.  Margarynę ucieramy na jasny, puszysty krem. Dodajemy po łyżce

Smak mojej kuchni