upieczeniu odstawimy do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu przy pomocy np. szklanki wycinamy w nim kółka. składniki na masę budyniową z kawą: 500 ml mleka 1 budyń waniliowy 3 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej 4-6 łyżek cukru 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, granulki 200 -250 g masła dodatkowo: 2 galaretki koloru czerwonego np. truskawkowe lub wiśniowe 750 ml gorącej wody polewa(...)czekoladowa wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. 300 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy budyń oraz mąkę i całość wlewamy do gotującego się mleka. Całość cały czas mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż powstanie gęsty budyń. Następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło miksujemy z kawą na puch
Domowy Smak Jedzeniaczekoladowa Masa budyniowa: 500 ml mleka 0,5 szklanki cukru 2 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 180 g masła Ciasto 3 bit sposób przygotowania. Przygotowujemy budyń. Połowę mleka zagotowujemy z cukrem. Pozostałe mleko mieszamy z mąkami i żółtkami. Powstałą masę wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy. Pozostawiamy do ostygnięcia. Herbatniki układamy na prostokątnej foremce(...)Masę korówkową podgrzewamy w kąpieli wodnej i smarujemy nią wcześniej wyłożone herbatniki. Na masę wykładamy kolejną warstwę herbatników. Przestudzony budyń ucieramy z masłem. Przygotowanym kremem smarujemy herbatniki i układamy już ostatnią ich warstwę. Śmietanę ubijamy wraz z śmietan-fix. Wykładamy na wierzch i posypujemy startą czekoladą. Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin. Masę budyniową można przygotować również
Pani domowaSKŁADNIKI: Ciasto 300 g herbatników np. Maślanych 10 dag orzechów włoskich Masa budyniowa 1 opakowanie budyniu np. waniliowego 750 ml mleka 3 banany Masa kremowa 1 opakowanie kremu do tortów np. truskawkowy 150 ml Śmietany 18% 100 ml mleka PRZYGOTOWANIE: Blachę o wymiarach 28 na 30, 5 cm wykładam papierem do pieczenia. Następnie dokładnie układam herbatniki. Na herbatniki(...)wykładam masę korówkową o smaku orzechowym. Następnie kładę kolejną warstwę herbatników. Przygotowuję budyń. Do garnka wlewam ok 500 ml mleka, zagotowuję, w 250 ml zimnego mleka rozpuszczam zawartość torebki z budyniem a następnie wlewam do gotującego się mleka. Mieszam a następnie gotuję ciągle mieszając ok 2 min. Odstawiam i pozostawiam do wystygnięcia. Następnie obieram banany i kroję w plastry. Plasterki
Gotowanie PatkiKolejna odsłona drożdżóweczek. Tym razem w wersji z marcepanem i budyniem. Składniki: Ciasto: 550 g mąki pszennej, 20 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych instant), 40 g cukru, 2 jajka, 50 g masła lub 1/2 szklanki oleju, 1 szklanka mleka, szczypta soli, opakowanie budyniu waniliowego, 1/2 litra mleka, 1 1/2 łyżki cukru, 1/2 paczki cukru waniliowego, marcepan Przygotowanie(...)mąkę wymieszaną z zaczynem. Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na 1-1,5 h., aż podwoi swoją objętość. W czasie gdy ciasto będzie rosło zrobić budyń. Mleko wlać do garnka zostawiając 1/4 szklanki. Do mleka w garnku dosypać cukier, cukier waniliowy i zagotować. W odlanym mleku rozmieszać proszek budyniowy. Gdy mleko się zagotuje, wlać rozmieszany proszek
Państwo Wojtczuk gotująSkładniki: na biszkopt: 5 jajek 1 i 1/4 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia na masę budyniową: 750 ml soku marchewkowego z brzoskwinią 2 opakowania budyniu waniliowego 2 łyżki cukru kostka masła na piankę: 400 ml śmietanki kremówki 1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej 2 łyżki cukru pudru duża paczka ciastek typu delicje o smaku brzoskwiniowym na wierzch(...)wystudzić i przekroić na dwa blaty. Foremkę, w której piekł się biszkopt wyłożyć wysoko papierem do pieczenia. Na dnie położyć dolną część ciasta. W szklance soku rozrobić budynie i cukier. Resztę soku zagotować, wlać rozrobione budynie i ugotować. Kiedy zgęstnieje dodać masło i na wolnym ogniu mieszać aż budyń całkowicie je wchłonie. Gorącą masę od razu wyłożyć
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia5x35 cm) i pieczemy ok 30 minut w 170 st. C. Masa budyniowa: 1/2 l mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią lub opakowanie cukru wanilinowego 1/ 4 szkl. cukru 200 g masła 400 ml mleka wraz z cukrami zagotowujemy. W pozostałych(...)dokładnie mieszamy mąki i budyń. Mieszankę budyniową wlewamy do do gotującego się mleka i gotujemy mieszając aż budyń zgęstnieje. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy partiami zimny budyń. Masa owocowa: 1 galaretka truskawkowa 2 łyżki żelatyny 0,5 l truskawek świeżych lub mrożonych 200-250 ml wody Truskawki wyjmujemy z zamrażalki i wkładamy do garnka
Cynamonowe szczęścienauczyć (idzie dosyć opornie, ale cały czas do przodu ;P) Składniki: (mała blacha) -300g herbatników -masa kajmakowa ( u mnie o smaku krówki) MASA BUDYNIOWA: -100g masła - 2 budynie waniliowe (u mnie budynie na 3/4l mleka) - 4 łyżki cukru - 4 szklanki mleka MASA ŚMIETANOWA: - 500ml śmietany 30% - 3 łyżki cukru pudru - żelatyna deserowa (u mnie 1 opakowanie przeznaczone(...)Sposób przygotowania: 1. Na blaszkę wykładamy pierwszą warstwę herbatników. 2. Kajmak podgrzewamy w puszce w kąpieli wodnej i smarujemy nim pierwszą warstwę herbatników. 3. Kładziemy drugą warstwę herbatników. 4. Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (odejmując po 1 szklance mleka na opakowanie). Masło ucieramy do białości i stopniowo dokładamy budyń (cały czas miksując). Krem budyniowy wykładamy na drugą warstwę
Od łyżki do widelcaCoś na słodko.. przepyszna, słodka ale niezbyt mdła klasyczna karpatka. Ciasto przygotowuje się dość szybko i łatwo, jedyne co zajmuje dłuższy czas to wystygnięcie budyniu i ciasta. Jeśli wolicie kiedy w karpatce jest bardzo dużo kremu, sugeruje podwojenie składników na krem robiąc po prostu dwa razy tyle ile w przepisie :) Sami spróbujcie! Składniki: Ciasto: * 125g masła(...)cukrem i cukrem waniliowym. W szklance mieszamy pozostałe mleko wraz z żółtkiem i mąką. Powoli wlewamy miksturę do zagotowanego mleka, nie zdejmując z ognia. Wlewając ciągle mieszamy aby budyń nie przywarł. Mieszamy przez około 30 sekund aż powstanie budyń. Pozostawiamy do wystygnięcia, mieszając co jakiś czas. Chłodny budyń miksujemy z masłem. Upieczone ciasto przekładamy kremem. Blat który ma większe
Klasyka Gotowaniabardzo. Kojarzy mi się z dzieciństwem i moją mamą, która do dziś robi moją ulubioną kaszę z cukrem i cynamonem :) Ja tym razem trochę pokombinowałam i zrobiłam manną z budyniem i mleczną czekoladą, pycha! Zjadłam ją na drugie śniadanie, ale równie dobrze w mniejszych porcjach (bo jest bardzo syta) można ją podać jako deser. Myślę, że taka czekoladowa słodycz zasmakuje(...)tych, którzy za nią do tej pory nie przepadali ;) Składniki na 1 dużą porcję lub 2-3 mniejsze: 2 szklanki mleka ok. 5 łyżek kaszy manny 2 łyżki budyniu czekoladowego bez cukru szczypta soli 2 paski mlecznej czekolady 1,5 szklanki mleka zagotować, w pozostałym mleku rozrobić budyń. Czekoladę drobno połamać. Do gotującego się mleka wsypać kaszę manną
Simply Foodpodane składniki są na jeden biszkopt, musimy takie upiec dwa 6 jajek 15 łyżek mąki 15 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Masa: 1 duży budyń na 3/4 l mleka śmietankowy 1/2 l mleka 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 1 tabliczka mlecznej czekolady 1 kostka masła 6 łyżek cukru nasączenie: szklanka przegotowanej wody łyżka cukru polewa czekoladowa(...)proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszamy. Wylewamy do średniej wielkości blachy, pieczemy ok 20 minut w 170 st. Tak samo przygotowujemy drugi biszkopt.Gotowe biszkopty przekrawamy na połowę. masa: Budyń przygotowujemy na 1/2 l mleka. Studzimy. 2 czekolady: mleczną i gorzką roztapiamy w jednym garnuszku, jak się rozpuści dodajemy 4 łyżki mleka. Miksujemy budyń, dodajemy do niego porcjami wystudzony budyń, miksujemy
Z Majeczką w kuchniłyżki mąki ziemniaczanej 6 łyżek suchego maku szczypta soli. Masa jabłkowa: 1 kg jabłek, 100 ml wody, 2 opakowania galaretki zielonej, Masa budyniowa: ½ litra mleka, 2 opakowania budyniu waniliowego, 1 łyżka cukru waniliowego, 200g masła, 3 łyżki cukru pudru, Dodatkowo: Mieszanka płatków kukurydzianych pokrytych czekoladą Zentis - do dekoracji PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt makowy: Białka razem z solą ubijam na sztywną pianę(...)Gęstniejącą masę wykładam na jedno z ciast makowych. Przykrywam drugim ciastem. 3. Masa budyniowa: Z mleka odlewam 150ml. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam budynie. Masę wlewam na gotujące się mleko. Budyń energicznie mieszam i gotuję przez 2 minuty. Odstawiam do całkowitego przestudzenia. Masło razem z cukrem pudrem ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję ziemny
Tradycyjna kuchnia Kasiczekolady u mnie mleczna 1/2 szklanki mleka 2 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na krem chałwowy: 300 dag chałwy 1 budyń waniliowy 0,5 l mleka 1/2 kostki masła pozostałe: owoce do dekoracji pokruszona chałwa Przygotowanie ciasta: Na początek dno tortownicy o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik(...)składników w jednolite ciasto. Ciasto przekładamy do tortownicy, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 40 minut do suchego patyczka. Przygotowanie kremu: Z pół litra mleka odlewamy szklankę, rozpuszczamy budyń. Mieszamy dokładnie aby nie było grudek. Pozostałe mleko wstawiamy do zagotowania. Na gotujące się mleko wylewamy budyń i gotujemy do zgęstnienia. Studzimy. Miękkie masło ucieramy z budyniem. Dajemy pokruszoną chałwę
Życie zaczyna się w kuchniszklanki mąki tortowej 250g margaryny 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka gęstej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka masa: 1,5 l mleka 4 budynie śmietankowe 3 łyżki cukru kryształu ponadto: 1,5 kg miękkich jabłek Sposób przygotowania: ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier puder i pokrojoną w kostkę margarynę. Posiekać nożem. Dodać żółtka. Śmietanę wymieszać(...)dodać do reszty składników. Zagnieść i wyrobić ciasto. Gdy ciasto będzie jednolite wkładamy do lodówki na 15 minut. masa: 1l mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozrabiamy budynie. Gotujemy budyń. Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy z gniazd nasiennych i kroimy w plastry. Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części, każdy kawałek rozwałkowujemy. Blaszkę o wym. 24x36cm wykładamy papierem do pieczenia
Prosto i Smacznie z AnetąSkładniki: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka oleju słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 1 duży lub 2 małe budynie waniliowe cukier wanilinowy 30 gram wiórek kokosowych około 0,5 litra mleka 1 kostka masła Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier, żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i olej(...)Wkładamy do piekarnika nagrzanego wcześniej do 180 ° . Pieczemy około 35 minut. Po ostudzeniu kroimy na dwie równe części. Masa: Budyń gotujemy w nieco mniejszej ilości mleka niż mamy podane na opakowaniu. Dodajemy 3 łyżki cukru. Budyń należy ostudzić. Masło ucieramy mikserem i dodajemy stopniowo po łyżce budyniu. Można dodać kilka kropel soku z cytryny do smaku. Górna warstwa: Około
Słodkie ciachoURODZINOWY Składniki: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżki oleju 2,5 łyżki kakao 2 kostki masła 2 czekoladowe budynie 0,75 litra mleka duża paczka princy-pałek 3 kinder jaja średnie opakowanie kinder czekoladek kilka kostek czekolady łyżka mleka łyżka masła 4 łyżki kawy rozpuszczalnej 6 łyżeczek cukru(...)cukier, żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, olej i kakao. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 ° . Pieczemy około 35 minut. Po ostudzeniu kroimy na trzy równe części. Masa budyniowa: Budyń gotujemy w nieco mniejszej ilości mleka niż mamy podane na opakowaniu (około 75 ml). Dodajemy 3 łyżki cukru. Budyń należy ostudzić. Masło ucieramy mikserem i dodajemy stopniowo po łyżce
Słodkie ciacho