Jako wielbicielka kokosu przedstawiam przepis na to pyszne ciasto. Składniki: 3 jajka 1/3 szkl cukru 1/3 szkl mąki 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 700 ml mleka 2 budynie waniliowe w proszku 1,5 szkl wiórków kokosowych+1/2 szkl do dekoracji 200 g białej czekolady 250 g masła garść płatków migdałowych Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek.Białka ubijamy na sztywną(...)gorące ciasto na ściereczkę i odstawiamy do wystudzenia. Odlewamy 1 szkl mleka do rozmieszania proszków budyniowych a resztę zagotowujemy z 1,5 szkl wiórków.Do gotującego mleka wlewamy rozmieszane budynie i gotujemy budyń.Ściągamy z ognia i w gorącym kremie rozpuszczamy białą czekoladę.Odstawiamy do ostudzenia.Masło ucieramy na puszystą masę i dodajemy partiami zimny budyń kokosowy.Krem przekładamy na zimny
słodkie i nie tylko historie kulinarnebłyskawiczny deser, który może gościć na przyjęciu halloween-owym. Pomarańczowy kolor bitej śmietany idealnie wpisuję się w klimat tej imprezy. Koniecznie przygotujcie ten deser bo jest przepyszny! Składniki : * budyń waniliowy * budyń czekoladowy * litr mleka * 4 łyżki cukru * 200ml śmietany kremówki * łyżka cukru pudru * pomarańczowy barwnik spożywczy Przygotowanie : Przygotować każdy budyń osobno z pół litra(...)łyżek cukru. Jeszcze ciepły przelewać na przemian do wysokich szklanek. Kremówkę ubić, dodać cukier puder i barwnik. Przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i udekorować przestudzony budyń. Schłodzić
Magiczne Życie Martyeklerków Ciasto: 1 szkl wody (200 ml) 1 szkl mąki (170 gr) 100 gr masła/margaryny 1 łyżeczka cukru 4-5 jajek Krem budyniowy: 500 ml mleka 1 budyń waniliowy bez cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/3 szkl cukru 2 żółtka 150 ml śmietanki kremówki 30 % Polewa czekoladowa 100 gr czekolady deserowej/mlecznej + 2 łyżki masła ( około(...)podczas pieczenia ! Pieczemy je w 200 stop przez około 30 min - do tzw zrumieniania. 5. Mleko nie w całości przelewamy do garnuszka, zostawiamy 1/2 szkl do rozmieszania żółtek, budyniu i maki ziemniaczanej. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem. 6. Do gotującego sie mleka wlewamy naszą miksturę z proszku budyniowego, żółtek i mąki ziemniaczanej. Energicznie mieszamy aż do uzyskania kremowego budyniu
Gotowanie...to proste !łyżki oleju, 100g mąki, 1,5 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka octu, Poncz: 50 ml mocnej kawy parzonej, Masa budyniowa : 500 ml mleka, 2 opakowania budyniu waniliowego, 3,5 łyżki cukru, 200g masła, Ciasto kokosowe: 4 białka, 150g cukru, 200g wiórków koksowych, Dodatkowo: 150g kremu o smaku kukułki ZENTIS, 1 opakowanie okrągłych biszkoptów, Polewa: 1 łyżka(...)papierem do pieczenia. Piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni. 3. Masa budyniowa: Z mleka odlewam 150ml. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem. W odlanym mleku mieszam budynie. Masę wlewam na gotujące się mleko. Cały czas mieszając budyń gotuję przez 2 minuty. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Stopnowo dodaję zimny budyń. Dokładnie ucieram
Tradycyjna kuchnia Kasigramów cukru pudru 3 łyżki miodu 1 łyżka sody (dałam 3/4) 1 łyżeczka octu 2 duże jajka Krem budyniowo-krówkowy 250 g masła 82% 1 puszka masy kajmakowej 1 budyń waniliowy lub śmietankowy (na 0.5 l mleka) 0,5 l mleka 3 łyżki cukru Przygotowanie Ciasto Do sporego garnka przełóż masło, miód, cukier puder. Gotuj na średnim ogniu - mieszaj(...)uzyskania przez nie koloru złotawo-brązowego 6. Gotuj na średnim ogniu - mieszaj, aż rozpuszczą się wszystkie składniki. Mikstura będzie miała kolor jasno-żółty. Krem budyniowo-krówkowy Ugotuj budyń z mleka, cukru i budyniu (według instrukcji na opakowaniu). Odstaw, by ochłodził się do temperatury pokojowej. Utrzyj masło z masą kajmakową. Zwolnij obroty miksera i do utartej masy dodawaj
coolinarnastrefa.blogspot.comoleju szczypta soli Nasączenie: 2/3 szklanki mocnej słodzonej kawy (czarnej) Masa i dekoracja: 750 ml mleka 5 00 g masła (2,5 kostki) 1 i 1/3 szklanki cukru 3 budynie czekoladowe bez cukru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią garść żurawiny garść jagód goji garść słupków migdałowych po pół tabliczki posiekanej czekolady białej i deserowej garść posiekanych orzechów laskowych(...)wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec 20-25 minut w temperaturze 170 oC. Gdy nieco ostygnie, zdjąć papier. W ten sam sposób upiec drugi placek. Wykonanie kremu: Budynie rozpuścić w 3/4 szklanki mleka, resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, następnie wlać rozpuszczone budynie i mieszać do zgęstnienia. Odstawić z palnika, przykryć folią aluminiową, by nie powstał kożuch
Czerwień i błękitSkładniki: 5 jajek 1 szklanka cukru ¾ szklanki mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki mąki ziemniaczanej Z podanych składników upiec biszkopt wymiary formy 25x37cm Kolejne składniki: 2szt budynie śmietankowe 1 kostka masła ¾ szklanki cukru 3 żółtka 3 cytryny 1 i ½ łyżki mąki pszennej 1łyżka mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy Masa cytrynowa Wykonanie: Wycisnąć sok z cytryn(...)uzupełnić wodą do 2 i ½ szklanki. Przelać do garnka, zagotować razem z cukrem. W ½ szklanki wody rozprowadzić budyń, żółtka, obie mąki połączyć z zagotowaną wodą cytrynową i ugotować budyń. Przestudzony budyń utrzeć z miękkim masłem. Masa śmietankowa Wykonanie: 0,5 litra śmietanki kremówki 30-36% ubić z 3 łyżkami cukru pudru. W między czasie rozpuścić 3 płaskie łyżki żelatyny
W garach u Gosiwysmarowanej masłem lub na papierze. Ja na cieście robię widelcem delikatne fale . Piec 20-25minut ( w zależności od piekarnika) w 200stopniach. Blaszka 25x38 Składniki masy budyniowej: 3 budynie waniliowe lub śmietankowe, po 40g 750 ml mleka 1/2 szklanki cukru 300g masła 2-3 łyżeczki cukru waniliowego 2 żółtka Wykonanie masy: W części mleka rozprowadzić budyń oraz roztrzepane(...)żółtka , resztę mleka zagotować z cukrami. Do gotującego się mleka wlać budyń i energicznie mieszając ugotować . Po ugotowaniu budyniu wystudzić go, po czym wkręcić miękkie masło na gładką jednolitą masę. Jeden blat ciasta ułożyć z powrotem do blaszki, w którym się piekło wyłożyć masę budyniową i przykryć drugim blatem. Ciasto schłodzić w lodówce, przed podaniem obficie posypać cukrem pudrem
W garach u Gosiżółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Warstwa jabłkowa: 1,5 kg jabłek (lub 2 słoiki gotowych) 2-3 łyżki cukru cynamon wg uznania 50 g posiekanych orzechów włoskich 2 budynie waniliowe lub śmietankowe Warstwa budyniowa: 2 budynie waniliowe lub śmietankowe 750 ml mleka 4 łyżki cukru (jeśli budyń jest bez cukru) Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem(...)dużych oczkach, a nadmiar soku lekko odcisnąć. Jabłka wymieszać z cukrem, cynamonem, orzechami i proszkiem budyniowym. Na podpieczony spód wyłożyć warstwę jabłkową i wyrównać. Z podanych składników ugotować budyń i gorący wyłożyć na warstwę jabłkową, wyrównać i na to zetrzeć na tarce o dużych oczkach mniejszą część ciasta. Piec około 35-40 minut w temp. 175 stopni Celcjusza. Smacznego! Przepis
talerz przyjemnościjedno z masy) -5 łyżek cukru -0,5 szklanki mąki -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia -6 łyżek wody -6 łyżek oleju MASA -3,5 szklanki mleka -2 budynie śmietankowe po 40g bez cukru -3/4 szklanki cukru -1 cukier waniliowy -2 żółtka (białka do biszkoptów) -250g masła lub margaryny DODATKOWO -łyżka ciemnego kakao -barwniki spożywcze -pomarańczowy(...)zielony Przygotowani torcika rozpoczynamy od ugotowania bazy kremu. 3 szklanki mleka wlewamy do garnka -gotujemy w osobnej misce 0,5 szklanki mleka, 2 żółtka, 2 budynie, cukier , cukier waniliowy miksujemy. Wylewamy na gotujące się mleko, mieszamy go zgęstnienia. Studzimy Gdy budyń jest zimny masło lub margarynę w temperaturze pokojowej miksujemy na puch-dodajemy po łyżce budyniu i krem gotowy :-) SPODY
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuSkładniki: budyń waniliowy 1 opakowanie, mleko 450 ml, cukier 2 łyżki, masło 1 łyżeczka, ciasto francuskie 1 rolka/nie mrożone, śliwki 10 sztuk, przyprawa korzenna - ile potrzeba, jajka 1 sztuka "M", cukier brązowy - ile potrzeba 300 ml mleka zagotować z cukrem, masłem, wlać budyń wymieszany w 150 ml mleka i mieszać do zagęstnienia budyniu, zostawić do wystudzenia ciasto francuskie rozwinąć, włożyć(...)papierem do blaszki trochę mniejszej od ciasta, nałożyć nie gorący budyń, połówki śliwek bez pestek, posypać przyprawą korzenną wystające ciasto naciąć na paski i nakładać na śliwki, dwa paski zbędne odciąć i nałożyć na środek, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem brązowym piekarnik elektryczny nagrzany na 210 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 35-40 minut, zostawić
W Mojej Kuchni Lubięłyżeczki płaskie proszku do pieczenia • 1/2 szklanki cukru Krem • 300 g masła • sok z 1 cytryny • starta skórka z 1/2 cytryny • 1 słoik litrowy musu z tartej dyni • 2 budynie • 1 szklanka cukru wkładka kokosowa • 5 białek • 200 g kokosu • 1 szklanka cukru • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia ponad to • 50 g gorzkiej czekolady Sposób przygotowania 1. Ciasto(...)Krem • Przełożyć mus dyni do garnka dodać cukier i 1/2 szklanki wody zagotować dodać sok z cytryny i startą skórkę.Do szklanki wlać pół wody rozmieszać budynie gdy mus się zagotuje wlać i ugotować budyń podzielić na dwie części ,jedną część posmarować upieczony biszkopt Drugą zostawić aby wystygła • Masło utrzeć na puszystą masę dodać
W królestwie smaków BeatyKolejny pyszny deser mam dziś dla Was. Budyń deserem może być, a jakże albo pysznym śniadaniem z mnóstwem energii na cały dzień. No to robimy budyń? U mnie malinowy a u Ciebie ? jaki smak wolicie? Bazylia w tym budyniu podkręca smak i aromat malin. Budyń jaglany malinowy z bazylią. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieDeserek zdecydowanie w moim stylu. Po tym, jak zachwyciłam się budyniem z kaszy jaglanej ( klik ), postanowiłam zrobić wersję gryczaną. Jest równie smaczna co wersja jaglana, choć osobiście wolę jaglaną ;). By przygotować gryczany budyń, trzeba najpierw zmielić kaszę na mączkę. Ja to robię w młynku do kawy. Później wystarczy zagotować ją ze wszystkimi składnikami, aż zgęstnieje i już! Pyszny(...)gryczaną zmielić na mączkę (np. w młynku do kawy). Zalać ją mlekiem dodając drobno posiekaną czekoladę, kakao oraz cukier z wanilią. Całość zagotować, często mieszając, aż budyń zgęstnieje (ok. 15 minut). Po tym czasie całość zmiksować blenderem do gładkości. Jeszcze ciepły budyń przelać do dwóch pucharków. Podawać na ciepło z pokrojonym w plasterki bananem
Nastoletnie Wypiekanie