budyń - 12640 przepisów (strona:151/843)

ciasto z malinami i galaretką 1332

przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Pieczemy przez ok. 30 min w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na krem budyniowy z czekoladą: 2 budynie waniliowe bez cukru 500 ml mleka 200 g masła, w temperaturze pokojowej 4 łyżki cukru 50 g czekolady gorzkiej wykonanie: 250 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku mieszamy(...)budynie i wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy, aż budyń zgęstnieje. Następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło miksujemy na puch, dodajemy do niego stopniowo zimny budyń i miksujemy na gładką masę. Na końcu dodajemy posiekaną czekoladę. składniki na wierzch: 3 galaretki malinowe lub dowolnego smaku aby czerwone 300 – 400 g malin, świeżych 750 ml gorącej wody

Domowy Smak Jedzenia
malinowa marlena 210

kawą inką składniki: ciasto : 500 g mąki pszennej 200 g cukru 200 g margaryny 2 jajka 2 łyżki miodu 2 łyżki mleka 2 łyżeczki sody krem: 500 ml mleka budyń waniliowy łyżeczka mąki ziemniaczanej łyżeczka mąki pszennej puszka masy kajmakowej (najlepsza z Gostynia) frużelina malinowa: 250 g malin (mogą być mrożone) łyżeczka cukru łyżeczka żelatyny łyżeczka mąki ziemniaczanej ponadto: odrobina(...)mieszając. Mąkę wymieszać z odrobiną zimnej wody, wlać do malin, ugotować kisiel. Odrobinę gorącego sosu malinowego wlać do napęczniałej żelatyny, wymieszać, wlać z powrotem do malin, odstawić do wystudzenia. Budyń i obie mąki rozrobić w 1/2 szkl mleka. Pozostałe mleko zagotować, na wrzące wlać mleko z mąkami, ugotować gęsty budyń, wystudzić. Masło trzeć na puch dodając po łyżce zimnego budyniu

6niebo
Winogronowy Madagaskar 17201

makowy: 6 białek, 1 szklanka cukru, ½ łyżki octu, 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej, 1,5 łyżki mąki pszennej, 4,5 łyżki suchego maku, Masa: 500 ml mleka, 2 opakowania budyniu śmietankowego, 1 łyżka cukru waniliowego, 250g masła, 3 łyżki cukru pudru, 1 kieliszek likieru waniliowego lub spirytusu, ½ tabliczki białej czekolady, Dodatkowo: 600g zielonego winogrona, 3 opakowania galaretki zielonej, czekoladowa posypka(...)blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 25 minut w temperaturze 170 stopni. 3. Z mleka odlewam 150ml. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam budynie. Masę wlewam na gotujące się mleko. Cały czas mieszając gotuję przez 2 minuty. Budyń odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram razem z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodaję budyń. Ucieram

Tradycyjna kuchnia Kasi
sezamowiec 167

inspiracją do upieczenia ciasta. Bałam się, że warstwa sezamowa wyjdzie zbyt twarda żeby ją kroić, bo robiłam "na oko" ale wyszła idealna: krucha i nieprzesłodzona.Żeby ciasto przełożone samym budyniem nie było mdłe to całość wzbogaciłam grubą warstwą powideł śliwkowych. Ciasto wyszło przepyszne, nie sposób się oderwać od tego sezamkowego smaku.  *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto(...)łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki letniego mleka na warstwę sezamową: 300 g sezamu 150 g masła 6 łyżek miodu 1/3 szklanki cukru na krem: 750 ml mleka 2 opakowania budyniu waniliowego (po 40 g) 2 łyżki cukru 200 g masła dodatkowo: 300 g gęstych powideł śliwkowych Mąkę przesiać, posiekać z masłem. Dodać jajka, cukier i sodę rozrobioną w mleku. Zagnieść

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tartaletki z budyniem i owocami 180

ciasto kruche 200g mąki pszennej 100g masła 50g cukru pudru 1 żółtko 2 łyżki zimnej wody szczypta soli - na masę budyniową 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru 40 gram 30g masła 2 łyżki cukru 375ml mleka - dodatkowo 150g borówek, jagód 250g malin* masło do wysmarowania foremek mąka do podsypania * można użyć innych owoców, jak brzoskwinie, winogrono, kiwi, truskawki. Przygotowanie: Mąkę(...)delikatnie, odwracając foremki do góry nogami. Z mleka odlać pół szklanki, rozpuścić w nim proszek budyniowy, resztę mleka zagotować z cukrem i masłem, gdy mleko się zagotuje, wlać rozrobiony budyń, gotować 2-3 minuty cały czas mieszając Ugotowany budyń zdjąć z palnika, lekko ostudzić, co kilka minut mieszając, by w procesie stygnięcia nie powstały grudki Stygnący, jeszcze lekko ciepły budyń

Wołowina od rekina
Ciasto trociniak 249

płaskie łyżki mąki pszennej 4 łyżki drobnego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru wanilinowego szczypta soli krem budyniowy 3 szklanki zimnego mleka (750 ml) 1 duży budyń śmietankowy (64 g) 3 łyżki zwykłego cukru 1 kostka masła (200 g) warstwa zielona 3 galaretki o smaku agrestowym 5 jabłek (odmiany, które szybko nie ciemnieją, np. delikates, gloster) warstwa(...)kokosowa 1 opakowanie wiórek kokosowych (100 g) 15 g masła  3 łyżeczki zwykłego cukru Na samym początku przygotować budyń. Mleko wlać do rondelka. Połowę szklanki zimnego mleka odlać i rozrobić w nim proszek budyniowy oraz cukier (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Ugotowany budyń ostudzić i schłodzić w lodówce. W międzyczasie przygotować biszkopt: białka oddzielić od żółtek. Białka ubić

Ugotować
letnie ciasto z malinami i galaretką 3096

ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 20-25 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na krem budyniowy: 2 budynie waniliowe bez cukru 500 ml mleka 250 g masła, w temperaturze pokojowej 4 łyżki cukru wykonanie: 250 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku mieszamy budynie i wlewamy(...)gotującego się mleka. Gotujemy, aż budyń zgęstnieje. Następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło miksujemy na puch, dodajemy do niego stopniowo zimny budyń i miksujemy na gładką masę. składniki na wkładkę malinową: 3 galaretki malinowe lub dowolnego smaku aby czerwone 400 – 500 g malin, świeżych 750 ml gorącej wody wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie. Odstawiamy

Domowy Smak Jedzenia
Cytrynowe ciasto z mascarpone 180

cukrem. Do jaj powoli wlać zagotowany sok. Następnie przelać całość do garnka i gotować na małym ogniu, cały czas mieszając rózgą, do momentu, aż całość zacznie gęstnieć ( konsystencja rzadkiego budyniu ). Cytrynowy budyń odstawić do całkowitego wystygnięcia. Nie ziębić w lodówce, budyń musi mieć temperaturę pokojową. Żelatynę zalać niewielką ilością wody, tak by płyn przykrył proszek. Zamieszać i odstawić do napęcznienia(...)napęcznieje, wstawić pojemnik z żelatyną we wrzątek i rozpuścić. Zimny budyń cytrynowy zmiksować na wysokich obrotach, aż zmieni się w jasny krem. Do ubitego kremu cytrynowego dodać masło- ponownie zmiksujcie. Na koniec dodać rozpuszczoną, przestudzoną żelatynę. Ciągle ubijają, zmniejszyć obroty i dodawać po łyżce serka mascarpone. Gotowy krem wylać do przygotowanej tortownicy. Wstawić do lodówki. Mango obrać ze skóry, oddzielić

kolorowotorcikowo
Kruche ciasto ze śliwkami i bezą 248

porannej kawy idealne”. Sprawdźcie sami ☺ 1,5 godziny ok. 16 kawałków składniki: kruche ciasto: 250 g mąki tortowej 40 g cukru Łyżeczka proszku do pieczenia 5 żółtek kostka masła budyń: jedno opakowanie budyniu waniliowego 300 ml mleka beza: 5 białek 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 150 g cukru owoce: 600 g śliwek węgierek 1 łyżka mąki ziemniaczanej wykonanie: Owoce umyć, osuszyć(...)oprószyć mąką. Z podanych składników zagnieść szybko ciasto. Przełożyć do wyłożonej papierem blaszki i piec przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Budyń ugotować jak wskazano na opakowaniu, pamiętając aby użyć mniejszej ilości mleka (300 ml). Białka, pozostałe z żółtek ubić ze szczyptą soli, następnie dodawać stopniowo cukier a na końcu mąkę, dokładnie miksując. Na podpieczony spód wykładamy budyń, następnie

Ania i Marcin gotują
Drożdżówki z budyniem i jagodami 699

sztuk Ciasto: 2 pełne szklanki mąki + do podsypywania 200ml mleka + 1 łyżeczka 2 łyżki cukru 2 jajka 1/2 płaskiej łyżeczki soli 15g świeżych drożdży 50g masła Budyń: 400ml mleka 2% 1 op. budyniu śmietankowego 3 gałązki świeżej mięty 2 łyżki cukru Lukier: Sok z 1/2 limonki ok 80g cukru pudru ok 50g jagód leśnych Sposób przygotowania: 1. Ciepłe mleko łączymy(...)przesiewamy wraz z solą, dodajemy rozczyn drożdżowy, oraz roztrzepane 1 jajko z białkiem (żółtko pozostawiamy). Wyrabiamy dodając na końcu przestudzone masło. Ciasto pozostawiamy na ok godzinę do wyrośnięcia. 2. Budyń: 300 ml mleka gotujemy z posiekaną miętą, w pozostałej części rozpuszczamy proszek budyniowy oraz cukier. Wlewamy na gotujące się mleko i mieszamy, by nie było grudek. Studzimy. 3. Wyrośnięte ciasto

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto Świętego Jakuba 626

pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Beza: 6 białek 3 opakowania kisielu wiśniowego 6 łyżek cukru 2 litrowe słoiki wiśni w kompocie (wydrylowanych) Krem: 1 litr mleka 3 opakowania budyniu śmietankowego 4 łyżki cukru 200 g masła Składniki na ciasto zagniatamy, dzielimy na 6 równych części. każdą musimy rozwałkować na osobnym papierze do pieczenia na prostokąty tej samej wielkości. Białka(...)zdejmując. Ma być trzy placki : ciasto kruche - pianka wiśniowa - ciasto kruche.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 20 minut (można piec razem lub osobno). Budynie i cukier rozmieszać w połowie mleka i ugotować na pozostałym mleku gesty budyń. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć z zimnym budyniem. Masę podzielić na pół i przekładać placki. Przed podaniem schłodzić chwilę

kruche babeczki
Tarta z jagodami, budyniem i bezą 289

powstania tego ciasta była tarta porzeczkowa, na którą przepis znajdziecie  tu . Składniki: Spód: 150 g mąki pszennej 50 g cukru 100 g masła+do wysmarowania formy 2 żółtka Budyń: 1 opakowanie budyniu niesłodzonego śmietankowego lub waniliowego 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 500 ml mleka Owoce: 500 g jagód 3 łyżki mąki ziemniaczanej Beza: 2 białka 100 g cukru(...)folię i pieczemy aż ciasto lekko się przyrumieni (około 15 minut). Wyjmujemy z piekarnika, obniżamy temperaturę do 170 stopni C.  W czasie gdy piecze się spód gotujemy budyń. Po wyjęciu spodu z piekarnika przygotowujemy bezę. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo, po 1 łyżce dodajemy cukier, cały czas ubijając białka, na koniec powinny być sztywne i błyszczące. Dodajemy

Smakowity Blog Kulinarny
Sernik dwukolorowy na śmietanie 154

Sernik dwukolorowy na śmietanie Masa śmietanowa: 3 x 400 g śmietany 18% 5 białek 1/2 szkl. cukru  1 budyń śmietankowy  1 budyń czekoladowy  1 łyżka kakao paczka biszkoptów Sposób wykonania: Szykujemy dwie miski. Do jednej wlewamy 600 g śmietany oraz budyń śmietankowy natomiast do drugiej następne 600 g śmietany i budyń czekoladowy wraz z kakao. Białka ubijamy

Smaki Natalii
Szybkie ciasto z wiśniami 139

lawendowego opcjonalnie 100 g (3 czubate łyżki) dżemu wiśniowego lub po prostu zmiksuj odsączone 100 g wiśni na gładki mus 200 g wydrylowanych wiśni 200 g czarnych porzeczek opakowanie budyniu lub 40 g mąki ziemniaczanej (aby zabarwić ciasto na różowo możesz wykorzystać sok, który odciekł z wiśni, a ilość soku dodanego do masy budyniowej zmniejsz ilość mleka) Przygotowanie: Wyjmij ciasto(...)kolejny, aż się nie zwęgli). Piecz przez 15-20 minut w temp. 220 c na środkowej półce piekarnika. Po upieczeniu wystudź, a w międzyczasie zrób krem. Ugotuj budyń z 400 ml mleka, budyniu proszku i cukru (zostaw łyżkę zwykłego i lawendowego cukru do posypania ciasta). Zdejmij budyń z ognia i dodaj mleko kokosowe. Dokładnie wymieszaj. Wystudzony spód ciasta posmaruj dżemem

greenscarf
Mini Napoleonki Na Herbatnikach 427

Szybkie, pyszne ciasto i w dodatku bez pieczenia ! Składniki na blaszkę 23x23 cm 2 paczki małych herbatników (2 x 100 gr) 3 szkl mleka 1 budyń waniliowy bez cukru 2 żółtka 1/2 szkl cukru 1/2 szkl mąki pszennej 3/4 kostki margaryny 1. Blaszkę wykładamy folia spożywczą i układamy pierwszą warstwę ciastek. 2. Dwie szkl mleka zagotowujemy z cukrem i margaryną(...)pozostałym mleku roztrzepujemy żółtka razem z budyniem i mąką tak aby nie było grudek. 3. Gotujące się mleko zdejmujemy z ognia i wlewamy naszą miksturę z żółtek, mąki i budyniu. Energicznie mieszamy i stawiamy z powrotem na gaz, cały czas mieszając aby nie przypalić budyniu. Gotujemy do dość mocnego zgęstnienia masy, u mnie trwało to z około

Gotowanie...to proste !

Proponowane wyszukiwania