maku (kupiłam gotowy,suchy, mielony do zalania wrzącym mlekiem) łyżka masła 3/4 szkl mleka 2 łyżki cukru 2 łyżki miodu 2 łyżki likieru amaretto krem: duża puszka brzoskwiń 2 budynie śmietankowe łyżka mąki pszennej 2 duże łyżki cukru 3 żółtka 1/2 szkl soku jabłkowego 200 g masła ponadto: 3 łyżki kwaśnego dżemu (np z czarnej porzeczki) 2 galaretki brzoskwiniowe masa(...)Pierożki rozłożyć w trzech rzędach na cieście posmarowanym dżemem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piec ok 50 minut (aż wierzch pierożków się zezłoci). Wyjąć, wystudzić. krem: Budynie, mąkę i żółtka rozpuścić w soku jabłkowym. Brzoskwinie osączyć, owoce pokroić w kawałki. Do doku dodać cukier, doprowadzić do wrzenia. Do wrzącego wlać sok z dodatkami, ugotować gęsty budyń, wystudzić. Masło
6nieboproszek do pieczenia. Dokładnie zmiksować. Dodać ubite białka i delikatnie wymieszać na najniższych obrotach miksera. Piec około 30 minut w temperaturze 175°C. Krem ananasowy: puszka ananasów pół opakowania budyniu śmietankowego 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka mąki pszennej 200 g masła 4 żółtka Z puszki ananasów odlać jedną szklankę zalewy. Ananasy odstawić na sitku do ocieknięcia (ociekniętą zalewę wykorzystamy jeszcze(...)nasączenia biszkoptu). 1/3 szklanki zalewy wymieszać z budyniem, cukrem i mąką. Pozostałą część zagotować. Na gotującą się zalewę ananasową dodać masę budyniową i dokładnie wymieszać (do uzyskania konsystencji budyniu). Odstawić do ostygnięcia. Masło zmiksować z żółtkami (masło i żółtka powinny być w temperaturze pokojowej). Do powstałej masy dodawać po łyżce budyniu ananasowego i dalej miksować. Ananasy pokroić w drobną kostkę
BullioBiszkopt: 5 jajek 1/2 szklanki cukru drobnego 2/3 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki kakao szczypta soli Krem: 400g chałwy waniliowej 2 budynie waniliowe 750 ml mleka 250 g margaryny(w temp. pokojowej) BISZKOPT Mąkę i kakao przesiewamy i mieszamy ze sobą. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec dodajemy partiamy cukier cały(...)Następnie wyciągamy i odstawiamy na 10 minut, po tym czasie biszkopt wyciągamy do góry nogami na kratkę tak aby odkleić papier. Pozostawiamy do wystudzenia. KREM 500 ml mleka gotujemy, budynie rozpuszczamy w 250 ml pozostałego mleka. Do gotującego mleka wlewamy naszą miksturę budyniową i gotujemy cały czas mieszając do momentu ponownego zagotowania. Gotowy budyń odstawiamy do wystygnięcia. Margarynę ucieramy
Moje-pitraszeniespecjalny przepis – w całości powstał we współpracy z moim osobistym ekspertem cukierniczo-kulinarnym: z Babcią Lusią :) Drożdżowe ciasto z karmelową polewą z migdałami, przełożone ciepłym budyniem to taki mój świąteczny smak dzieciństwa. Do tego to ciasto z tradycjami, bo piekła je jeszcze moja prababcia. Można przygotować je dzień wcześniej, a przed podaniem tylko przełożyć ciepłym budyniem, dzięki temu będzie(...)jajka 100 g drożdży 0,5 l mleka 2 cukry waniliowe Składniki na polewę: 0,5 kg cukru 300 g migdałów 200 g masła 0,5 szklanki wody + 2 budynie (przygotowane wg. przepisu na opakowaniu) Migdały tniemy na paseczki. Masło potrzebne do ciasta rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Mleko podgrzewamy, dodajemy 2 łyżki cukru i drożdże. Mieszamy i odstawiamy
Ciastkozercyśrednicy 22 cm: ciasto: 3 jajka 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia krem: 1 opakowanie budyniu waniliowego (na 1/2 litra mleka) 200 ml śmietany kremówki (36%) 400 ml mleka dodatkowo: 1/2 słoika jabłek z cynamonem prażonych z cukrem Stovit (1/2 z 720 g) 1 słoiczek dżemu(...)stopni przez około 40 minut (w zależności od wielkości formy). Przed wyjęciem ciasta należy sprawdzić patyczkiem czy ciasto na pewno jest dopieczone. Po upieczeniu ciasto dobrze wystudzić. Przygotowanie kremu: Budyń ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale w 400 ml mleka. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Budyń należy przykryć, alby nie utworzyła się na nim twarda skorupka. Śmietanę ubić na sztywno
Codzienna kuchnia niecodziennacukru 1/4 szkl oleju 2 łyżki powideł śliwkowych 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki mleka 1 łyżka przypraw do piernika 1 łyżka kakao Krem: 1 budyń waniliowy bez cukru 50 gr cukru 1/2 sporego grejpfruta 240 ml soku razem z wodą 50 gr masła Polewa czekoladowa : 4 łyżeczki kakao 5 łyżeczek cukru 1 łyżka margaryny(...)cukru zabieramy 2 łyżki i dodajemy do gotującego się soku z wodą. W pozostałej części wody z sokiem rozmieszamy proszek budyniowy i dalej już postępujemy ja ze zwykłym budyniem. Ugotowany budyń studzimy. Następnie miksujemy masło z pozostałym cukrem na puch, dodajemy po łyżce budyń aż do wykończenia. Gotowy krem wykładamy na przestudzone ciasto piernikowe. Schładzamy w lodówce. Składniki na czekoladę
Gotowanie...to proste !wraz z cukrem, doprowadzamy do wrzenia. Połowę gorącego mleka wlewamy do żółtek, energicznie mieszamy i wracamy do rondelka z gotującym się mlekiem. Ciągle mieszając gotujemy, aż powstanie nam gęsty budyń. Po tym dodajemy prażone wiórki kokosowe. Budyń kokosowy przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do przestygnięcia. Kiedy budyń całkowicie wystygnie, masło w temperaturze pokojowej ubijamy mikserem, aż stanie się puszyste(...)pobieleje, po tym po trochę na raz dodajemy budyń kokosowy. Miksujemy do powstania gładkiego kremu kokosowego. Całość: Wystudzony biszkopt przekrawamy wzdłuż na dwa równe blaty. Każdy blat lekko nasączamy ponczem. Pierwszy blat biszkopt umieszczamy w formie w której piekliśmy ciasto (najlepiej formę wyścielić folią spożywczą). Na to wykładamy prawie cały krem (zostawiamy 4-5 łyżek) i przykrywamy drugą połową
Kuchnia Łukaszakoleżanki (Kasia pozdrawiam!), ale nie byłabym sobą gdybym trochę nie zmieniła. O ile ciasto pozostawiłam nieruszone, tak z kremem poszłam na łatwiznę i nie czekałam na ostudzony budyń tylko masło dałam do gorącego. Dzięki temu skracam czas oczekiwania na gotowe ciasto 😊 Piernik wyszedł mięciutki, puszysty i dosłownie rozpływał się w ustach. Mam nadzieję, że znajdzie się na niego miejsce(...)blaszkę 28x19cm Piernik 4 małe jajka 200g mąki ½ szklanki cukru kryształu ½ szklanki miodu ½ szklanki oleju rzepakowego 40g drożdży świeżych ½ łyżeczki sody oczyszczonej 1 przyprawa do piernika Delecta Krem 1 budyń śmietankowy 1 galaretka cytrynowa 1½ szklanki mleka ½ kostki masła 1 łyżka cukru Dodatkowo 1 mały słoik domowej nutelli (mogą być powidła śliwkowe) 1 czekolada mleczna 4 łyżki słodkiej śmietanki Posypka
Kuchnia w czekoladziezagotowujemy z cukrem waniliowym. Żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy mąkę ziemniaczaną i połowę gorącego mleka- miksujemy. Taką pastę jajeczną wlewamy do reszty mleka i ponownie gotujemy, aż do zgęstnienia budyniu- cały czas mieszamy. Budyń przykrywamy folią, tak by dotykała budyniu i odstawiamy do ostudzenia (nie mieszamy). Następnie ucieramy miękkie masło i dodajemy partiami ostudzony budyń. Na koniec dodajemy starte skórki
Aga w kuchniSzybkie ciasto, które w brew pozorom wydaje się, że jego przygotowanie zajmuje mnóstwo czasu. Jednak zapewniam, że przy dobrej organizacji można je zrobić szybko. Jest to ciasto z budyniem krówkowym, kremem krówkowym przełożone herbatnikami i krakersami. Całość uzupełnia polewa. Na upalne dni to bardzo fajne ciasto, gdyż nie wymaga pieczenia w piekarniku, jednak wymaga leżenia w lodówce. Jest puszyste(...)pyszne ! Składniki: Blacha kwadratowa: krakersy słone 1 opakowanie ( 200 gram ) herbatniki maślane 1 opakowanie (200 gram ) Masa I: budyń smak krówkowy 2 opakowania mleko 4 szkl. masło 200 gram cukier 5 łyżek masa krówkowa w puszce 4 łyżki Masa II: krem tortowy smak krówka 1 opakowanie mleko 300 ml. masło 50 gram Polewa: mleczna czekolada 50 gram mleko
Kuchnia Paulettesszkl. wody 1 szkl. cukru 4 łyżki kakao 4 jaja (osobno żółtka i białka) 2 szkl. mąki 1 łyżka proszku do pieczenia Krem: 400 gram chałwy waniliowej 2 budynie waniliowe 1 cukier waniliowy 750 ml. mleka 250 gram masła 2 łyżki cukru Dodatkowo: 1 mała puszka masy kajmakowej czekoladowej 50 gram czekolady gorzkiej 25 gram chałwy do pokruszenia 150 gram(...)stopni na 10-15 min. To samo zrobić z drugą częścią masy czekoladowej. W ten sposób powstaną dwa blaty ciasta. 2. KREM: W 150 ml. mleka rozpuścić budynie. Resztę mleka zagotować. Dodać pokruszoną chałwę i cukier waniliowy. Mieszać tak długo, aż chałwa się rozpuści, po czym dodać rozpuszczone budynie. Mieszać, aż masa zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć
Kuchnia Pauletteswyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia blaszki. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 20 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na krem: 300 ml mleka 1 budyń waniliowy 110 g cukru 250 g masła, miękkiego wykonanie: 250 ml mleka zagotowujemy z cukrem. Budyń dokładnie mieszamy w pozostałym mleku i wlewamy do gotującego się mleka. Cały czas mieszamy(...)powstanie gęsty budyń. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło miksujemy na puch, dodajemy stopniowo zimny budyń i miksujemy na gładka masę. dodatkowo: ok. 250 g powideł śliwkowych ok. 16 szt. pierniczków Katarzynek polewa czekoladowa wykonanie ciasta: Na pierwszym biszkopcie rozsmarowujemy równomiernie powidła śliwkowe. Na powidle układamy pierniczki i wykładamy krem. Na kremie układamy drugi biszkopt, delikatnie dociskamy
Domowy Smak Jedzeniaziemniaczanej • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 3 łyżki kawy mielonej Wkładka serowa • 750 g sera białego mielonego • 200 g masła • 3/4 szklanki cukru • 4 żółtka • 3 jajka • 1 budyń toffi • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej/2 łyżki gorącej wody Masa budyniowa • 3 żółtka • 3/4 litra mleka • 1/2 szklanki cukru • 2 łyżki mąki pszennej • 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)zalać wrzącą wodą, dodać do masy serowej. • Wbijać po jednym jajku i żółtku do masy serowej delikatnie mieszając bez zbytniego napowietrzania. • Na koniec wsypać budyń i mąkę ziemniaczaną. • Upiec sernik w takiej samej blaszce jak biszkopt, wyłożonej papierem do pieczenia. • Piec w temp 180 st.C przez 50 minut, wystudzić
To co kochamgodnie zastępują. Składniki: Ciasto kruche • 2 szklanki mąki pszennej • 250 g masła • 5 żółtek • 2 łyżki cukru • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Rabarbar • 5 łodyg rabarbaru • 1 budyń waniliowy • 4 łyżki wiórek kokosowych Beza • 5 białek • 1 szklanka cukru • 2 budynie waniliowe • cukier puder do posypania Wykonanie: Ciasto kruche • Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać cukier(...)tylko lekko połączyć, ale dzięki temu jest pyszne po upieczeniu. Rabarbar • Rabarbar obrać ze skórki i pokroić na 2 cm kawałki. • Przemieszać z budyniem i wiórkami kokosowymi. • Piekarnik nagrzać do 180 st.C. • 3/4 ciasta kruchego wyjąć z lodówki, pokroić na cienkie plastry i ułożyć je na dnie blaszki
To co kochamżółtek 1 szklanka cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 szklanki mąki pszennej 250 g masła Masa: 1 l kompotu agrestowego (z owocami) 3 budynie waniliowe Beza migdałowa: 6 białek 2 budynie śmietankowe 3/4 szklanki cukru 250 g płatków migdałowych Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać żółtka i cukier waniliowy, cały czas ucierać(...)około 30 minut. Schłodzone ciasto podzielić na dwie części - mniejszą i większą. Mniejszą odłożyć, większą wylepić dno blachy o wymiarach 36 x 36 cm, natłuszczonej i oprószonej bułką tartą. Budynie wymieszać z kompotem (bez owoców), zagotować. Dodać owoce. Wystudzić i wyłożyć na ciasto. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, wsypać budynie i chwilę ubijać. Wyłożyć na masę. Posypać pozostałym
Domowa cukiernia Ewy