cukru 1/4 szkl oleju 2 łyżki powideł śliwkowych 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki mleka 1 łyżka przypraw do piernika 1 łyżka kakao Krem: 1 budyń waniliowy bez cukru 50 gr cukru 1/2 sporego grejpfruta 240 ml soku razem z wodą 50 gr masła Polewa czekoladowa : 4 łyżeczki kakao 5 łyżeczek cukru 1 łyżka margaryny(...)cukru zabieramy 2 łyżki i dodajemy do gotującego się soku z wodą. W pozostałej części wody z sokiem rozmieszamy proszek budyniowy i dalej już postępujemy ja ze zwykłym budyniem. Ugotowany budyń studzimy. Następnie miksujemy masło z pozostałym cukrem na puch, dodajemy po łyżce budyń aż do wykończenia. Gotowy krem wykładamy na przestudzone ciasto piernikowe. Schładzamy w lodówce. Składniki na czekoladę
Gotowanie...to proste !wraz z cukrem, doprowadzamy do wrzenia. Połowę gorącego mleka wlewamy do żółtek, energicznie mieszamy i wracamy do rondelka z gotującym się mlekiem. Ciągle mieszając gotujemy, aż powstanie nam gęsty budyń. Po tym dodajemy prażone wiórki kokosowe. Budyń kokosowy przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do przestygnięcia. Kiedy budyń całkowicie wystygnie, masło w temperaturze pokojowej ubijamy mikserem, aż stanie się puszyste(...)pobieleje, po tym po trochę na raz dodajemy budyń kokosowy. Miksujemy do powstania gładkiego kremu kokosowego. Całość: Wystudzony biszkopt przekrawamy wzdłuż na dwa równe blaty. Każdy blat lekko nasączamy ponczem. Pierwszy blat biszkopt umieszczamy w formie w której piekliśmy ciasto (najlepiej formę wyścielić folią spożywczą). Na to wykładamy prawie cały krem (zostawiamy 4-5 łyżek) i przykrywamy drugą połową
Kuchnia Łukaszakoleżanki (Kasia pozdrawiam!), ale nie byłabym sobą gdybym trochę nie zmieniła. O ile ciasto pozostawiłam nieruszone, tak z kremem poszłam na łatwiznę i nie czekałam na ostudzony budyń tylko masło dałam do gorącego. Dzięki temu skracam czas oczekiwania na gotowe ciasto 😊 Piernik wyszedł mięciutki, puszysty i dosłownie rozpływał się w ustach. Mam nadzieję, że znajdzie się na niego miejsce(...)blaszkę 28x19cm Piernik 4 małe jajka 200g mąki ½ szklanki cukru kryształu ½ szklanki miodu ½ szklanki oleju rzepakowego 40g drożdży świeżych ½ łyżeczki sody oczyszczonej 1 przyprawa do piernika Delecta Krem 1 budyń śmietankowy 1 galaretka cytrynowa 1½ szklanki mleka ½ kostki masła 1 łyżka cukru Dodatkowo 1 mały słoik domowej nutelli (mogą być powidła śliwkowe) 1 czekolada mleczna 4 łyżki słodkiej śmietanki Posypka
Kuchnia w czekoladziezagotowujemy z cukrem waniliowym. Żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy mąkę ziemniaczaną i połowę gorącego mleka- miksujemy. Taką pastę jajeczną wlewamy do reszty mleka i ponownie gotujemy, aż do zgęstnienia budyniu- cały czas mieszamy. Budyń przykrywamy folią, tak by dotykała budyniu i odstawiamy do ostudzenia (nie mieszamy). Następnie ucieramy miękkie masło i dodajemy partiami ostudzony budyń. Na koniec dodajemy starte skórki
Aga w kuchniSzybkie ciasto, które w brew pozorom wydaje się, że jego przygotowanie zajmuje mnóstwo czasu. Jednak zapewniam, że przy dobrej organizacji można je zrobić szybko. Jest to ciasto z budyniem krówkowym, kremem krówkowym przełożone herbatnikami i krakersami. Całość uzupełnia polewa. Na upalne dni to bardzo fajne ciasto, gdyż nie wymaga pieczenia w piekarniku, jednak wymaga leżenia w lodówce. Jest puszyste(...)pyszne ! Składniki: Blacha kwadratowa: krakersy słone 1 opakowanie ( 200 gram ) herbatniki maślane 1 opakowanie (200 gram ) Masa I: budyń smak krówkowy 2 opakowania mleko 4 szkl. masło 200 gram cukier 5 łyżek masa krówkowa w puszce 4 łyżki Masa II: krem tortowy smak krówka 1 opakowanie mleko 300 ml. masło 50 gram Polewa: mleczna czekolada 50 gram mleko
Kuchnia Paulettesszkl. wody 1 szkl. cukru 4 łyżki kakao 4 jaja (osobno żółtka i białka) 2 szkl. mąki 1 łyżka proszku do pieczenia Krem: 400 gram chałwy waniliowej 2 budynie waniliowe 1 cukier waniliowy 750 ml. mleka 250 gram masła 2 łyżki cukru Dodatkowo: 1 mała puszka masy kajmakowej czekoladowej 50 gram czekolady gorzkiej 25 gram chałwy do pokruszenia 150 gram(...)stopni na 10-15 min. To samo zrobić z drugą częścią masy czekoladowej. W ten sposób powstaną dwa blaty ciasta. 2. KREM: W 150 ml. mleka rozpuścić budynie. Resztę mleka zagotować. Dodać pokruszoną chałwę i cukier waniliowy. Mieszać tak długo, aż chałwa się rozpuści, po czym dodać rozpuszczone budynie. Mieszać, aż masa zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć
Kuchnia Pauletteswyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia blaszki. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 20 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na krem: 300 ml mleka 1 budyń waniliowy 110 g cukru 250 g masła, miękkiego wykonanie: 250 ml mleka zagotowujemy z cukrem. Budyń dokładnie mieszamy w pozostałym mleku i wlewamy do gotującego się mleka. Cały czas mieszamy(...)powstanie gęsty budyń. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło miksujemy na puch, dodajemy stopniowo zimny budyń i miksujemy na gładka masę. dodatkowo: ok. 250 g powideł śliwkowych ok. 16 szt. pierniczków Katarzynek polewa czekoladowa wykonanie ciasta: Na pierwszym biszkopcie rozsmarowujemy równomiernie powidła śliwkowe. Na powidle układamy pierniczki i wykładamy krem. Na kremie układamy drugi biszkopt, delikatnie dociskamy
Domowy Smak Jedzeniaziemniaczanej • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 3 łyżki kawy mielonej Wkładka serowa • 750 g sera białego mielonego • 200 g masła • 3/4 szklanki cukru • 4 żółtka • 3 jajka • 1 budyń toffi • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej/2 łyżki gorącej wody Masa budyniowa • 3 żółtka • 3/4 litra mleka • 1/2 szklanki cukru • 2 łyżki mąki pszennej • 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)zalać wrzącą wodą, dodać do masy serowej. • Wbijać po jednym jajku i żółtku do masy serowej delikatnie mieszając bez zbytniego napowietrzania. • Na koniec wsypać budyń i mąkę ziemniaczaną. • Upiec sernik w takiej samej blaszce jak biszkopt, wyłożonej papierem do pieczenia. • Piec w temp 180 st.C przez 50 minut, wystudzić
To co kochamgodnie zastępują. Składniki: Ciasto kruche • 2 szklanki mąki pszennej • 250 g masła • 5 żółtek • 2 łyżki cukru • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Rabarbar • 5 łodyg rabarbaru • 1 budyń waniliowy • 4 łyżki wiórek kokosowych Beza • 5 białek • 1 szklanka cukru • 2 budynie waniliowe • cukier puder do posypania Wykonanie: Ciasto kruche • Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać cukier(...)tylko lekko połączyć, ale dzięki temu jest pyszne po upieczeniu. Rabarbar • Rabarbar obrać ze skórki i pokroić na 2 cm kawałki. • Przemieszać z budyniem i wiórkami kokosowymi. • Piekarnik nagrzać do 180 st.C. • 3/4 ciasta kruchego wyjąć z lodówki, pokroić na cienkie plastry i ułożyć je na dnie blaszki
To co kochamżółtek 1 szklanka cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 szklanki mąki pszennej 250 g masła Masa: 1 l kompotu agrestowego (z owocami) 3 budynie waniliowe Beza migdałowa: 6 białek 2 budynie śmietankowe 3/4 szklanki cukru 250 g płatków migdałowych Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać żółtka i cukier waniliowy, cały czas ucierać(...)około 30 minut. Schłodzone ciasto podzielić na dwie części - mniejszą i większą. Mniejszą odłożyć, większą wylepić dno blachy o wymiarach 36 x 36 cm, natłuszczonej i oprószonej bułką tartą. Budynie wymieszać z kompotem (bez owoców), zagotować. Dodać owoce. Wystudzić i wyłożyć na ciasto. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, wsypać budynie i chwilę ubijać. Wyłożyć na masę. Posypać pozostałym
Domowa cukiernia Ewytylko znalazłam przepis na owsiankę z dodatkiem budyniu wiedziałam, że muszę ją wypróbować, bo zwykła wersja płatków na śniadanie zaczęła mnie ostatnio trochę nudzić. Jeśli również szukacie jakiejś odmiany to zapewniam, że warto wypróbować tę gęstą, ale delikatną i smaczną owsiankę z budyniem :) Składniki na 1 małą porcję: (Inspiracja:" Wino i oliwki ") ok. 170-200 ml mleka lub wody(...)mnie mleko) 3 łyżki płatków owsianych górskich 1 łyżka budyniu (w proszku) o smaku śmietankowym bez cukru moje dodatki: kostka czekolady mlecznej i płatki migdałowe, ale można użyć bakalii, świeżych lub kandyzowanych owoców, co tylko przyjdzie do głowy :) Mleko zagotować, dodać płatki owsiane i gotować na małym ogniu przez kilka minut, aż zmiękną. Budyń rozrobić w niewielkiej ilości mleka
Simply Foodkrople aromatu migdałowego Poncz: Sok z ananasa 100 ml białego martini lub czystej wódki Krem ananasowy: 1 puszka ananasów 1 galaretka cytrynowa Dr.Oetker 450 ml mleka 1 budyń śmietankowy z cukrem-70 g 1 łyżka cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 żółtka 20 dag masła Dodatkowo: 2 galaretki cytrynowe Dr.Oetker 30 dag delicji morelowych(...)stół. Zostawić do całkowitego wystygnięcia. Masa ananasowa: Galaretkę rozpuścić w ¾ szklanki gorącej wody, zostawić do lekkiego stężenia. Żółtka roztrzepać w niewielkiej ilości mleka razem z mąką ziemniaczaną i budyniem, resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, wlać przygotowaną masę i ciągle mieszając zagotować, zestawić z ognia jak tylko budyń zgęstnieje. Wystudzić. Ananasy osączyć z soku-sok zachować
Wanilia i Kardamonpiekarnika nagrzanego do 180'C i piec około 15 minut. Tak samo postąpić z drugim kawałkiem ciasta. Oba płaty ciasta wystudzić. Składniki na krem: * 1 duży budyń śmietankowy na 750 ml mleka * 600 ml mleka * 2 żółtka * 175 g masła * 4 łyżki cukru * 2 łyżki cukru waniliowego (przepis na domowy cukier waniliowy tutaj) Do garnka wsypać(...)cukier, cukier waniliowy i żółtka. Podgrzewać na małym ogniu do momentu aż rozpuści się cukier. Następnie zwiększyć palnik, wlać 500 ml mleka i zagotować. W pozostałym mleku wymieszać budyń, wlać do gotującego się mleka, energicznie mieszać aż budyń się ugotuje. Wystudzić. W misce masło utrzeć mikserem, stopniowe dodawać zimny budyń i ucierać. aby powstał krem. Dodatkowo do ciasta
Zrób to smaczniemakowo-kokosowy: 6 białek 20 dag cukru 10 dag wiórek koksowych 3/4 szklanki suchego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na krem: 25 dag. masła 6 żółtek 1 budyń waniliowy 1 ½ szklanki mleka 3 łyżki mąki pszennej 9 łyżek cukru cukier waniliowy Dodatkowo: duże opakowanie okrągłych biszkoptów słoik dżemu wiśniowego 100-150 ml alkoholu do nasączenia biszkoptów rodzynki(...)pieczenia. Delikatnie mieszamy. Wylewamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Pieczemy 35 minut w temp. 180 stopni. Przygotowanie kremu 1/ 2 szklanki mleka mieszamy dokładnie z żółtkami, cukrami, budyniem i mąką. Pozostałe mleko gotujemy. Na gotujące mleko wlewamy masę żółtkową i gotujemy budyń. Po ostudzeniu miksujemy z masłem. Dodajemy po łyżce budyniu. Ostudzony biały biszkopt smarujemy dżemem
W kuchennym oknie EwySkładniki 500gr. m ąki 2 łyżeczki - proszku do pieczenia 250 g - masła zimnego 1 szklanka - cukru pudru 2 - jajka szczypta soli 2 - budynie waniliowe ¾ l - mleka 4 -5 łyżek cukru 1kg obranych jabłek cukier puder do posypania Wykonanie Posiekać z zimnym masłem przesianą mąke z proszkiem . Gdy sie połączą dodac cukier. Zrobić kopczyk, wybić jajka,które posolić szczyptą soli(...)zagnieść ciasto. Podzielić na dwie równe części. Jedną wyłożyć na blachę,wyłożona papierem do pieczenia,druga włożyc do woreczka i do zamrażarki. Blache wyłożona ciastem wstawić do lodówki.Z budyniu i mleka ugotować budyń ,przestudzić . Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę. Rozłożyć na schłodzonym cieście. Zalać ostudzonym budyniem. Wyrównać. Na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażarki na tarce jarzynowej.Piec około
w mojej kuchni