budyń - 12640 przepisów (strona:158/843)

TORT CZEKOLADOWO-TRUSKAWKOWY 127

proszku do pieczenia Biszkopt ciemny: 3 jajka, 2/3 szkl. mąki, 2/3 szkl. cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem czekoladowy: 1 kostka masła, 1 szkl. mleka, ¾ szkl. cukru, 1 budyń śmietankowy, 2 łyżki kakao, 2-3 łyżki wódki Krem śmietankowy: 330 ml śmietany kremówki, 3 łyżki cukru pudru, 2 śmietan-fixy, czerwony barwnik w sprayu Dodatkowo: perełki cukrowe , wiórki truskawkowe(...)proszkiem do pieczenia i kakao. Wkładamy do tortownicy wyłożonej pergaminem. Pieczemy ok. 25 min w 180 stopniach. Uwaga!!! Biszkopty najlepiej upiec dzień wcześniej. Krem czekoladowy: W ½ szkl. rozrabiamy budyń, resztę mleka zagotowujemy z cukrem, dodajemy budyń, zagotowujemy, studzimy. Ucieramy miękkie masło, dodajemy po łyżce budyniu, a na końcu kakao i alkohol, mieszamy do połączenia składników. Krem śmietankowy: Kremówkę ubijamy

słodki bratek
WIŚNIOWY POEMAT 154

łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 2 żółtka 2 łyżki śmietany Krem krówka: 1 puszka masy krówkowej kakaowej, 1 kostka masła Krem cytrynowy: 1 budyń waniliowy, 1 szkl. mleka, 3/4 szkl. cukru, 1 kostka masła, 2 łyżki soku z cytryny Dodatkowo: polewa czekoladowa, wiórki truskawkowe  do dekoracji, wiśnie w syropie, herbata do nasączenia WYKONANIE(...)piekarniku na złoty kolor w temperaturze 180 stopni. Wystudzone ciasto nasączamy herbatą. Krem cytrynowy: 1/4 szkl. mleka odlewamy. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. W 1/4 szkl. mleka rozrabiamy budyń, wlewamy do gotującego mleka, zagotowujemy. Budyń studzimy. Ucieramy masło, dodajemy wystudzony budyń oraz sok z cytryny. Krem krówka: miękkie masło powoli ucieramy dodając masę krówkową. PRZEŁOŻENIE CIASTA Biszkopt smarujemy masą krówkową

słodki bratek
Skoleboller - norweskie bułeczki z budyniem. 156

Skoleboller, czyli szkolne bułeczki z budyniem, polukrowane i posypane wiórkami kokosowymi rodem z Norwegii, ale obecne również w innych obszarach Skandynawii. Różnią się od znanych nam drożdżówek dodatkiem kardamonu. Budyń przygotowałam sama, bo taki wydaje mi się najlepszy, ale można spokojnie użyć tego z paczki. Natomiast do lukru dodałam soku z cytryny, aby trochę przełamać słodki smak. Lubię wypieki(...)mąki pszennej 25 g świeżych drożdży lub 13 g suchych 70 g masła (roztopionego) 70 g cukru 1/2 łyżeczki soli 1 jajko 1 i 1/2 łyżeczki kardamonu budyń waniliowy z paczki lub domowy według  tego przepisu  (kawę zastępujemy ziarnami wanilii) wiórki kokosowe (do posypania wierzchu) lukier (cukier puder, sok z cytryny) Wykonanie: Połączyć suche składniki. Jeżeli używamy drożdży

zadanie-gotowanie
Kruche ciasto z pianką i malinami 182

Delikatna, puszysta, biała pianka, kruche ciasto i maliny...czyli pomysł na smaczne ciasto. Poniższy wypiek to kruche ciasto przełożone pianką na bazie budyniu i ubitych białek. Warto dodać do niego kwaśne owoce, np. maliny/jeżyny, ponieważ świetnie współgrają ze słodką pianką. Cało ść  przed podaniem posypać cukrem pudrem.  Składniki na formę 35 x 20 cm: kruche ciasto(...)masła (uwaga: 1 kostka to najczęściej 200 g) 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3-4 łyżki cukru pudru pianka 5 białek 1 szklanka drobnego cukru 2 opakowania budyniu waniliowego bez dodatku cukru (2 x 40 g) 1/2 szklanki oleju rzepakowego/słonecznikowego dodatkowo 300-400 g malin, jeżyn (mrożonych nie rozmrażać!) cukier puder do dekoracji Kruche ciasto Na samym

Ugotować
Kruche ciasto z kremem i orzechami (Pani Walewska czy też Pychotka) 402

proszku do pieczenia do wyłożenia na ciasto: - słoiczek dżemu z czarnej porzeczki - 4 białka - 2 łyżki cukru - 2 szklanki orzechów włoskich lub różnych bakalii masa: - 1/2 litra mleka - 1 budyń waniliowy -  200 gram masła - 4 łyżki cukru Przygotowuję kruche ciasto- łączę ze sobą mąkę, masło, cukier puder, żółtka i proszek do pieczenia. Gotowe ciasto dzielę na dwie równe części(...)pozostały dżem, na to piana z 2 białek i jednej łyżki cukru, na koniec orzechy. Piekę w rozgrzanym piekarniku. Przygotowuję budyniową masę - odlewam 1/2 szklanki mleka, mieszam w niej budyń i cukier, pozostałe mleko zagotowuję. Pomału wlewam do niego wymieszany budyń, energicznie mieszając. Studzę. Ucieram masło i stopniowo dodaję do niego chłodny budyń. Kiedy masa jest już gotowa, wykładam

Wielopokoleniowo
Ciasto Usta Adama 326

okrągłych biszkoptów dżem truskawkowy Ciasto: 1,5 szkl. mąki 1 margaryna 1/3 szkl. cukru 3 łyżki kakao 6 łyżek wody 6 jajek 3 łyżeczki proszku do pieczenia MASA: 2 budynie waniliowe bez cukru 1 łyżka mąki 3 szklanki mleka 6 łyżek cukru 25 dag masła lub margaryny czekolada lub polewa na wierzch    Margarynę, wodę, cukier i kakao, przekładam(...)szczyptą soli, dodaję do masy i delikatnie mieszam całość. Masę wlewam na przygotowane wcześniej biszkopty. Piekę 40-45 minut, w 180 st C.   Masa: Mąkę mieszam z budyniami i łączę w ½ szklanki mleka, resztę mleka zagotowuję i gotuję na nim budyń. Odstawiam do wystudzenia. Margarynę ucieram z cukrem na puch, do ubitej dodaję porcjami zimny budyń. Gotową masę wykładam

Takie tam pichcenie
wyjątkowa "tarta od serca" z jabłkami z budyniem czekoladowym... 139

zimna woda 4 łyżki, proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki MASA JABŁKOWA: jabłka 8 sztuk średnie, cukier 2 łyżki, woda 3/4 szklanki, przyprawa do szarlotki Delecta 1/2 opakowania, duży budyń czekoladowy Delecta 1 opakowanie DODATKI: lukier: cukier puder 3 łyżki + 1 łyżeczka sok z cytryny, posypka maczek smak truskawkowy z sokiem owocowym Decorada Delecta1 opakowanie, posypka maczek smak mango z sokiem(...)pokroić na kawałeczki do garnka, wlać wodę, wsypać cukier, przyprawę do szarlotki Delecta i pod przykryciem na średnim ogniu dusić z 10-15 minut, po tym czasie wsypać duży budyń czekoladowy Delecta i szybko wymieszać do zagęszczenia jabłek, wystudzić z podanych składników mikserem zrobić szybko ciasto na tartę, schować do lodówki na 30 minut forma do tarty z wysuwanym dnem

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto krówka z orzechami 226

zimnego masła 2 szkl mąki pszennej 2 łyżki miodu lipowego Miody Wileńskich 1/4 szkl cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej Krem budyniowy: 500 ml mleka 2 łyżki cukru 1 budyń waniliowy b/c 250 g masła 1 łyżka cukru pudru 1 puszka masy orzechowej 400g (kajmak) orzechy włoskie ale-raj Przygotowanie: Ciasto miodowe:  Wszystkie składniki umieścić w misie z miksera dodać(...)placki na złoto w 180 stopniach około 10 minut. Placki ostudzić. Krem budyniowy: Z mleka odlać pół szklanki rozmieszać proszek budyniowy. Resztę mleka zagotować z cukrem, wlać rozmieszany budyń i mieszając ponownie zagotować. Gorący budyń przykryć z wierzchu folią spożywczą i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem do białości. Ucierając dodawać porcjami zimny budyń i utrzeć na krem. Warstwy ciasta

Ala piecze i gotuje
Kora orzechowa 183

szklanki cukru 15 dag posiekanych drobno orzechów włoskich 10 dag rodzynków 10 dag wiórków kokosowych 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 2 puszki brzoskwiń 2 budynie śmietankowe z cukrem 3/4 szklanki wody 5 żółtek 1 łyżka mąki pszennej 40 dag masła Ponadto: ok. 3 opakowania ciastek „Delicje” (pomarańczowe, brzoskwiniowe, morelowe) 2 galaretki brzoskwiniowe 2 łyżeczki kawy(...)prostokątnych blaszkach. Każdy placek piec ok. 35 minut w temperaturze ok. 170 st. C. Sok z brzoskwiń (2 szklanki, w przypadku braku soku można uzupełnić wodą lub mlekiem) zagotować. Budynie, żółtka i mąkę pszenną rozpuścić w 3/4 szklanki wody (albo mleka) i wlać do gotującego się soku. Ugotować budyń. Ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, dodają porcjami budyń. Krem podzielić

Cukiernia Pychotki
Sernik z mirabelkowym musem 155

kruchych ciastek (u mnie bardzo waniliowe Cookies on Tour) 50g masła Na masę 500g sera na sernik 2 jajka rozmiar L 100ml śmietanki kremówki 150g drobnego cukru 2 łyżki budyniu waniliowego bez cukru 1 laska wanilii Na rzeźbę, tzn na mus 200g mirabelkowych powideł z wanilią 2 łyżki budyniu waniliowego bez cukru Okrągłą zapinaną formę (u mnie 21cm, szczelna) natłuszczamy(...)dokładnie mieszamy. Tą mieszanką wykładamy dno blachy (dociskając dość mocno) i chowamy do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników (co najmniej 30 min). Ser mieszamy z jajkami, śmietanką, cukrem, budyniem i ziarenkami wyjętymi z laski wanilii, po dodaniu każdego składnika dokładnie mieszając. Można to zrobić mikserem albo ręcznie miotełką. Tak powstałą masę wylewamy na ciasteczkową warstwę. Piekarnik nagrzewamy

les mirabelles
Grejpfrutowa Kostka 128

można jeść i jeść i jeść.... ;) Składniki na biszkopt 3 jajka 3/4 szkl mąki 3/4 szkl cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy lub esencja Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe bez cukru 100-150 gr cukru ( zależy czy lubimy mniej słodkie czy bardziej słodkie ciasta) 500 ml wody razem z sokiem z grejpfruta 100 gr masła w  temp(...)połowy grejpfruta ( ja prawie z całego - zostawiłam około 1/3szkl do skropienia biszkoptu ) dopełniamy wodą aby uzyskać 500 ml płynu.  Zostawiamy sobie pół szklanki soku i w nim rozmieszamy budynie. Resztę soku z woda zagotowujemy z cukrem. Gotujący się sok z woda zestawiamy z gazu i wlewamy nasz zawiesinę budyniowa, mieszając aby nie powstały kluski. Stawiamy na gaz gotujemy

Gotowanie...to proste !
Ciasto "Waniliowiec" wg s. Anastazji 214

końca przekonuje mnie nazwa Waniliowiec, ale ciacho jest bardzo dobre, więc polecam - wszystkim gościom smakowało! Dla kogo: dla łasuchów dla fanów przepisów s. Anastazji dla lubiących ciasta z budyniem Składniki na ciasto: 250g masła (ew. margaryny) 250g cukru pudru 30g kakao 250g mąki pszennej 50g mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 jajek Składniki(...)sztywno pianę z białek. Piec ok. 50 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić ciasto na pół. Wykonanie masy: Z mleka, cukrów i mąki ugotować budyń. Budyń mieszać intensywnie by się nie przypalił.  Gdy zawrze chwilę pogotować (aż zacznie bulgotać), ciągle mieszając. Można spróbować, czy nie jest surowy w smaku. Wystudzić. Utrzeć masło i stopniowo dodawać

Mania Wypiekania
Deser bursztynowy 98

theme-font:minor-latin;} BURSZTYNOWY DESER   Składniki : 1 torebka ryżu 3/4 szklanki rodzynek 3/4 szklanki rumu sok z 1 cytryny 1 szklanka soku pomarańczowego 1/2 szklanki wody 1 budyń waniliowy 1 łyżka cukru  Przygotowanie: Ryż gotujemy, a następnie studzimy. Rodzynki moczymy w rumie przez 2-3 godziny. Po tym czasie rodzynki odsączamy z rumu, ale rumu nie wylewamy(...)pomarańczowy łączymy z sokiem z 1 cytryny podgrzewamy je w rondlu. Do gotującego się soku dodajemy 1 łyżkę cukru i wlewamy rozrobiony w ½ szklanki wody budyń waniliowy. Mieszamy aż zacznie gęstnieć. Zdejmujemy z ognia, budyń studzimy.  Do ostudzonego budyniu dodajemy 1 łyżkę rumu i mieszamy do połączenia.  Ostudzony ryż   mieszamy z pozostałym rumem

Bon appetit mon amie
Ciasto a'la Kukułka 102

20x30) ciasto: 4 jajka 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki oleju masa kukułkowa:  200 g cukierków kukułek 1 budyń waniliowy 1/2 szklanki wody 1 szklanka mleka 3/4 kostki masła 3 łyżki wiśniówki 10 szt biszkoptów okrągłych 200 ml zaparzonej kawy 3 łyżki wódki lub wiśniówki masa śmietanowa(...)sztywno z cukrem pudrem. Ubitą śmietanę łączymy z rozpuszczoną żelatyną. Dzielimy na 2 części, jedną większą, drugą mniejszą. masa kukułkowa: Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim cukierki kukułki. Budyń rozrabiamy w wodzie,wlewamy do gotującego się  mleka z dokładnie rozpuszczonymi cukierkami . Ugotowany budyń łączymy z wiśniówką i odstawiamy do ostudzenia.  Całkowicie ostudzony budyń miksujemy z masłem w temperaturze

Bon appetit mon amie