Biszkopt: 4 jajka 3/4 szkl. cukru po 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej i pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Krem budyniowy: 2 szkl. mleka 3,2% 1 budyń śmietankowy lub waniliowy 3 łyżki mąki pszennej 6 łyżek cukru 250 g miękkiej margaryny lub masła 3-4 banany Przygotowanie: 1. Białka ubić, dodać cukier i dalej ubijać. Dodać żółtka(...)pozostałe składniki i wszystko połączyć. Piec ok. 30 minut w temp. 170 stopni. 2.W 3/4 szklanki mleka mieszam mąkę z budyniem. Resztę mleka gotuję z cukrem. Do gotującego mleka wlewam mieszankę i gotuję gęsty budyń cały czas mieszając. Garnek zdejmuję z ognia i pozostawiam do ostudzenia. Odstawiony budyń miksuję z miękką margaryną (lub masłem) dodając po łyżce do otrzymania
Motylkowa Kuchnialodówce znalazłam śliwki, w szafce znalazłam budyń. Pomieszałam dwa przepisy i wyszło mi dobre ciasto, którym zajada się cała rodzinka. Tak wygląda ciasto: A tutaj jest przepis: Biszkopt: 4 jajka pół szkl. mąki pszennej pół szkl. mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa: budyń śmietankowy 1 i 1/2 szkl mleka 1/2 kostki margaryny (ja dodałam masło) plus: śliwki Przygotowanie(...)wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodawać do ubijanych jaj. Tortownice wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Piec w średnio nagrzanym piekarniku przez 30 minut. Masa budyniowa: Budyń gotujemy na mleku, odstawiamy do wystudzenia. Wystudzony ucieramy z masłem. Przełożenie: Wystudzony biszkopt przeciąć na pół, 2/3 masy budyniowej wyłożyć na biszkopt, na budyń wyłożyć śliwki przekrojone na pół
Motylkowa Kuchniałyżki kakao Biszkopt II 4 jajka 0,5 szklanki cukru pudru 0,5 szklanki mąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa 0,5 l mleka 2 budynie śmietankowe lub waniliowe 0,5 kostki masła 0,5 kostki margaryny 3-4 łyżki cukru pudru dodatkowo: czerwona galaretka i tabliczka gorzkiej czekolady Wykonanie Biszkopt I: Oddzielamy żółtka od białek(...)galaretkę i masę. Galaretkę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i odstawiamy do zgęstnienia. Z pół litra mleka odlewamy ok. pół szklanki – resztę zagotowujemy. W odlanym mleku rozpuszczamy oba budynie i wylewamy je na gorące mleko. Mieszamy, aż budyń zgęstnieje. Następnie odstawiamy do wystudzenia. Masło i margarynę ucieramy mikserem razem z cukrem. Dodajemy po łyżce zimnego budyniu, aż do wykończenia
psgotujemypieczenia i cały czas mieszamy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni przez 25-30 min. MASA SHREK'A 1 Składniki: duża butelka zielonego soku typu Kubuś 2 budynie śmietankowe Wykonanie: Budynie rozpuszczamy w 1,5 szkl. napoju. Resztę soku gotujemy. Do gotującego się Kubusia dodajemy budynie i gotujemy budyń. Gorącą masę rozprowadzamy na wystudzonym biszkopcie. Na przestudzonej masie
psgotujemypozwolić na takie małe co nieco. Smacznego! Składniki: 2 paczki herbatników (lub biszkoptów) 1,5 łyżki kakao 1 galaretka 1 szkl. cukru 1 szkl. mleka 4 żółtka pół opakowania budyniu śmietankowego 1 margaryna herbata gorzka do nasączenia herbatników Wykonanie: Pół szklanki mleka zagotowujemy z cukrem, natomiast resztę mleka+budyń+żółtka dokładnie mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka. Studzimy powstały(...)budyń. Margarynę ucieramy i dodajemy budyń, ucieramy masę. Potem dzielimy ją na 2 części, do jednej z nich dodajemy 1,5 łyżki kakao. Ciasto układamy warstwami, herbatniki nasączamy w mocnej, gorzkiej herbacie. Na dno wykładamy herbatniki, potem masa ciemna, herbatniki, masa biała i na wierzch galaretka
psgotujemyłyżki cukru waniliowego - 6 jajek - 400 g mąki pszennej - 2 łyżki kakao - 4 łyżki mleka - 2 łyżki rumu - 2 łyżeczki proszku do pieczenia krem - 2 szklanki mleka - 1 budyń waniliowy - 7 łyżek cukru pudru - 1 kostka masła Przygotowanie: Masło ucieramy z cukrami na jednolitą masę, kolejno wbijając po jednym jajku. Do masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz(...)całość dokładnie mieszamy. Na jasną masę wykładamy ciasto ciemne i posypujemy je wydrylowanymi wiśniami, lekko wciskając w ciasto. Pieczemy je w 180 C przez około 45 minut. Budyń mieszamy w połowie szklanki mleka. Pozostałe mleko przelewamy do garnka i gotujemy z rozpuszczonym proszkiem budyniowy przez 3 minuty. Budyń odstawiamy do wystudzenia i to samo robimy z upieczonym ciastem. Miękkie
Zainspirowana w kuchniSmaczna i uważam, że prosta w przygotowaniu kremówka z ciasta francuskiego. Krem maślano- budyniowy ma lekką konsystencję, nie czuć, że to krem przygotowany na budyniu. Jest waniliowy i dobrze smakuje z bitą śmietaną oraz chrupiącym ciastem francuskim. Ciasto pyszne i nie można się od niego oderwać:). Można podać je ze świeżymi owocami. Bardzo mi smakuje, polecam… (zmodyfikowany przepis z gazetki(...)dnem, wlać rozmieszaną mąkę z żółtkami i cały czas mieszając, zagotować (na początku mogą powstać grudki, ale proszę się nie przejmować tylko dalej energicznie mieszać, w końcu powstanie jednolity budyń). Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia, ma mieć temperaturę pokojową. 5. Masło ucierać mikserem ustawiony na najwyższe obroty przez około 3-4 minuty. Następnie w 4-5 partiach dodać
Mała CukierenkaDziś mam dla Was przepis na przepyszne, letnie danie, które zachwyca nie tylko smakiem, ale też wyglądem! Makaronowe muszle nadziewane pysznym, domowym budyniem cytrynowym i owocami – u mnie borówki, kawałki soczystych brzoskwiń , ananasa i bananów . Takie danie jest fantastycznym pomysłem na słodki podwieczorek albo słodki obiad dla dzieciaków. Gwarantuję , że talerze będą opróżnione do zera! SKŁADNIKI: ( 1 porcja ) * muszle(...)makaronowe – ok. 10 szt BUDYŃ: * mleko – 1,5 szkl * sok z cytryny – 4-łyżki * cukier – 2 łyżki * mąka ziemniaczana – 1 czubata łyżka * mąka pszenna – 1 płaska łyżka * masło – 1 płaska łyżka * skórka cytrynowa – 1 łyżka * żółtko – 1 szt DODATKOWO: * owoce – borówki , brzoskwinie , ananas SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Makaron gotujemy al dente. BUDYŃ
Ostra na Słodkodebiut. Bardzo nam on smakował. Serdecznie polecamy! Składniki: Biszkopt - 5 jajek - szklanka maki tortowej - łyżeczka proszku do pieczenia - 3/4 szklanki cukru Masa - 0,75 ml mleka - 3 budynie waniliowe lub śmietankowe - 125g masła w kostce - masę można zastąpić gotowa masą karpatkową Mus brzoskwiniowy - puszka brzoskwiń - 3 galaretki brzoskwiniowe Sposób przygotowania: Biszkopt : Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy mikserem(...)Pieczemy w temperaturze 170 st przez około 25 min. Odstawiamy do przestygnięcia. Nasączamy sokiem z brzoskwiń. Masa : odlewamy szklankę mleka. Resztę mleka zagotowujemy. W pozostałym mleku rozpuszczamy budynie. Do gotującego się mleka wlewamy rozpuszczone budynie. Kiedy budyń jest już gotowy odstawiamy go do przestygnięcia. Dodajemy posiekane masło. Wszystko miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Mus brzoskwiniowy : Brzoskwinie kroimy
Pan i Pani Smith w kuchnisądziłam, że połączenie jabłek i budyniu jest tak pyszne... :) Składniki: (u mnie blacha 25x30,5) *ciasto -450 g mąki -250 g margaryny -1 jajko -2 żółtka -2 łyżki kwaśnej śmietany -1 łyżeczka proszku *ponadto -1 kg jabłek (najlepiej o winnym smaku) -2 budynie waniliowe -750 ml mleka -3-4 łyżki cukru -bułka tarta -cukier puder Wykonanie: Ze schłodzonych składników przygotowujemy(...)będzie idealnie wyrobione, dzielimy je na 2 części: jedną umieszczamy w lodówce, a drugą w zamrażarce na ok. 2 godziny. Umyte i obrane jabłka kroimy w grubsze plastry. Gotujemy budyń z 750 ml mleka (zamiast 1 l) i odkładamy. Gotowe ciasto wałkujemy i umieszczamy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy je widelcem i posypujemy bułką tartą. Następnie wykładamy jabłka
KasiekGotujetort! :) Składniki na biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Składniki na krem: 500ml mleka 6 łyżek cukru 1 opakowanie budyniu 3 łyżki mąki tortowej 200 g masła Dodatkowo: ok. 600-700g wiśni mrożonych wypestkowanych lub z kompotu 1 galaretka wiśniowa herbata malinowa Wykonanie: Białka ubić na sztywną pianę(...)wysokości ok. 60 cm. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Biszkopt nasączyć herbatą malinową (najlepiej za pomocą pędzelka). Krem: 400ml mleka zagotować. W pozostałym mleku roztrzepać budyń, mąkę, cukier i dodać do gotującego się mleka. Mieszać do momentu aż budyń zgęstnieje. Odstawić do wystudzenia. Do budyniu dodawać stopniowo masło o temperaturze pokojowej, miksując krem na wysokich obrotach. Galaretkę
Kulinarne PrzebojeMasa miętowa jest delikatna, kremowa i zdecydowanie nie za słodka. Całość smaku dopełnia pianka na bazie kremówki i galaretki agrestowej. Niestety Miętusek nie należy do szybkich ciast- stygnący budyń, tężejąca galaretka to wszystko sprawia, że trochę musimy poczekać na delektowanie się jego smakiem. Przepis na ciasto dostałam od znajomej. Dla mnie to strzał w dziesiątkę- jestem pewna(...)jajka szczypta soli 1/3 szklanki mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki cukru 2 czubate łyżki kakao Krem miętowy: 0,75 l mleka 3.2% 2 budynie waniliowe 60 g 300 g landrynek miętowych 3 łyżki cukru 1/2 szklanki wody 4 łyżki syropu miętowego (victoria cymes) 1,5 kostki masła Pianka agrestowa: 600 ml kremówki
Krakowskie smaki Anibardzo smaczna. Polecam:) Składniki na ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 3 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru 250 g masła Składniki na krem: 1 budyń waniliowy bez cukru 400 ml mleka 1/2 cukru wanilinowego 1/3 szklanki cukru (w zależności od upodobań można dodać więcej lub mniej) ok 100-150 g masła (ja dodaję po trochu(...)piekarnika. Piec przez ok. 25 minut do złotego koloru. Wykonanie kremu: 3/4 mleka wlać do garnka, dodać cukier razem z cukrem wanilinowym. Zagotować. Resztę mleka wymieszać z budyniem i dodać do gotującego się mleka. Mieszać do uzyskania jednolitej masy (należy uważać, żeby budyń nie przywarł do dna garnka). Budyń odstawić do ostygnięcia. Następnie miksujemy go dodając masło do pożądanego efektu
The Sweet DamselSkładniki: CIASTO 150g cukru 150g miękkiego masła 190g mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jaja MASA duże opakowanie budyniu waniliowego 3 łyżki cukru 3 łyżki masła roślinnego kolorowe barwniki spożywcze PRZYGOTOWANIE Masło miksujemy z cukrem stopniowo dodając jajka. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie miksujemy. Do papilotek nakładamy po 1-2 łyżki masy(...)możemy dodać za dużo, ponieważ babeczki rosną i ciężko nam będzie je udekorować :) Pieczemy około 15 - 20 minut w 180 stopniach. W tym czasie przygotowujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu jednak dodajemy o 100 ml mniej mleka aby masa była bardziej zwarta. Do zimnego budyniu należy dodać 3-4 łyżki masła i dokładnie zmiksować na gładką
The Sweet DamselSkładniki: 2-3 paczki krakersów (Ja używam krakersów Lajkonik) 1 litr mleka 2 budynie waniliowe z cukrem (może być również śmietankowy lub kokosowy) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 1 żółtko 250 g masla 200 g wiórek kokosowych ( 150 g wiórek kokosowych do masy + 50 g do posypania na wierzchu) Do szklanki odlewamy trochę mleka, resztę gotujemy(...)cukrem. Do odlanego mleka dodajemy budynie i mąkę ziemniaczaną. Robimy budyń i czekamy do wystygnięcia. Masło miksujemy z żółtkiem, później dodajemy zimny budyń i miksujemy dalej ok 4 minuty. Do masy dodajemy wiórki kokosowe i miksujemy ok 2 minut. Ja użyłam blachy o wymiarach 33 x 23 cm. Wyłożyłam ją folią aluminiową. Następnie układamy: Krakersy krem krakersy krem
The Sweet Damsel